2013-05-12 85 浏览
訂位7個6大1細, 所以叫左6個SET DINNER前菜香橙沙律, 一般湯係栗米腿蓉, 這個唔錯主菜我地叫左兩分鱸魚, 兩份美國黑毛豬扒, 一份豬仔骨同一份意大利雲吞除左魚係偏'鞋' 外, 兩款豬都唔錯, 幾軟身最後係餐飲同甜品, 個朱古力CAKE都不過不失之前係想去另一間CHOW CHOW的, 但時間就唔到, 所以試左這間上次去CHOW CHOW既經驗係除主菜外, 其他都有驚喜這間係主菜才有驚喜
訂位7個
6大1細, 所以叫左6個SET DINNER
前菜香橙沙律, 一般
湯係栗米腿蓉, 這個唔錯
除左魚係偏'鞋' 外, 兩款豬都唔錯, 幾軟身
最後係餐飲同甜品, 個朱古力CAKE都不過不失

上次去CHOW CHOW既經驗係除主菜外, 其他都有驚喜
這間係主菜才有驚喜
题外话/补充资料: 不過記得帶夠CASH 加一但唔收卡, 俾得有點唔順氣, 你話俾我知收我加一收係邊?
2013-05-11
母亲节
2013-03-27 38 浏览
開飯時間見肚餓,行過路過西餐廳都唔好錯過,唔知做咩神推鬼磨,入咗嚟喱間(意大利)餐廳座!晚飯時間,入去個lunch menu 都未收,我問waiter 哥哥,係咪仲可以叫lunch??佢以9秒9速度收起個lunch menu!座咗30分鐘水都無滴,叫佢先拎,兩個膠杯仲要殘到無倫...西餐廳乎??睇下個menu,都有好多選擇,例如意大利飯,香煎爐魚,(baby) BBQ rib,安格斯牛扒,等等...最後揀咗爐魚同(baby)rib, 諗住最穩陣包無死錯...點知...頭盤:沙律蟹柳,味道一般,似平時街市買番番嚟啲生菜...湯:無得揀,粟米肉粒忌廉,是日有咩就咩啦下...我諗意大利餐廳第一次見有粟米肉粒湯!主菜:1. 爐魚配白汁加意粉,三個字:無特別!2. 嘩!試埋舊bb rib配薯菜,真係極品!先講薯菜,三粒咁大把,等如一個意粉? 待應哥哥話係得三粒...?夠攝牙隙?到夠bb rib ,好大件,有成呎長!!拎把餐刀一切,出事了,唔係把刀斷咗,係舊BB Rib一掂就 自動解體,一夾之後一叉,筋肉與骨亳無保留地分離,真係嫩到...解體後本死一試,期待的味道未有符合,只是誠哥間超市燒汁醬蓋上

頭盤:沙律蟹柳,味道一般,似平時街市買番番嚟啲生菜...

主菜:1. 爐魚配白汁加意粉,三個字:無特別!2. 嘩!試埋舊bb rib配薯菜,真係極品!先講薯菜,三粒咁大把,等如一個意粉? 待應哥哥話係得三粒...?夠攝牙隙?到夠bb rib ,好大件,有成呎長!!拎把餐刀一切,出事了,唔係把刀斷咗,係舊BB Rib一掂就 自動解體,一夾之後一叉,筋肉與骨亳無保留地分離,真係嫩到...解體後本死一試,期待的味道未有符合,只是誠哥間超市燒汁醬蓋上急凍肉排的味道,自己烚都好食過佢。

甜品:最後待應問可否上甜品,答ok之後上咗成個世紀,上嘅係一條疑似係朱古力慕絲,味道不願置評。

埋單竟然無得碌咭,盛惠380 for 2.

2013-03-25
2012-11-08 13 浏览
CK - 11月1日這是我們在6個月內第五次來這家餐廳,幾乎我們每個月都來這家餐廳一次。像往常一樣,我和我的丈夫叫了晚餐套餐。前菜是三文魚蔬菜沙律,之後,是粟玉肉湯配麵包,主菜是大蝦配牛柳伴意大利粉及香煎鴨肝意大利粉,而甜品是巧克力蛋糕及飲品。到了這個時候,我開始覺得前菜和甜品沒有甚麼新意,我們吃了5次,這兩道菜都是相同的,比較悶。大蝦夠大,但它不夠新鮮。牛柳很厚,分量很足,我的丈夫叫了6成熟,牛柳烹調時間剛剛好,非常好味!我的白汁鴨肝意大利粉味道剛剛好,唔錯,我食曬整道菜呢!我們2人這次晚餐花了HKD517,主菜是保持水準的,但我覺得前菜和甜點沒有創意,我覺得廚師好懶,沒有心思添加或更改新的菜式。在不久的將來,如果他們不改變套餐的組合的話,我們應該不會再來的。這一次,我們給4分是因為食物的水準。
CK - 11月1日

我的白汁鴨肝意大利粉味道剛剛好,唔錯,我食曬整道菜呢!

這一次,我們給4分是因為食物的水準。
2012-11-01
$258.5 (晚餐)
2012-09-26 15 浏览
因為一家人嘅週末都比較忙, 所以選擇了平日嘅星期二過中秋.也因為家住元朗附近, 上開飯找了元朗咗近嘅餐廳, 留意到呢間餐廳嘅食評都幾好, 於是打電話訂位.基於害怕環境或其他因素影響, 我決定提前30分鐘視察環境.大約予晚上7時30分左右到達, 環境比預期中理想, 座位大約30位左右, 上前表示已訂位後, 馬上入座.全晚最可惜嘅, 就係個餐牌, 因為係全文字演繹, 你沒辦法想像上面嘅文字將會變成咩食物, 咁樣嘅情況只有叫人幫手推介吓...總之全個選菜過程本人係有D擔心.因為有2位家人遲到, 所以我提議食D小食, 一邊食一邊等.先來嘅有 "炸洋蔥圈, 炸芝士條 & 意式炒藍青口"-炸洋蔥圈 : 香, 脆 呢D都係基本, 除咗呢D洋蔥圈當然D洋蔥要甜同好食啦 正-炸芝士條 : 芝士嘅份量都多, 口感都唔錯, 最正係佢跟嘅兩款醬, 一款係奶油芝士醬, 另一款係蕃茄茸醬, 蕃茄茸醬上菜時仲係暖嘅.-意式炒藍青口 : 唔識講點正, 總之係好食.終於人齊可以上主菜, 主菜有 "時日餐湯, 招牌燒豬仔骨, 安格斯西冷, 墨魚汁意大利飯 & 卡邦尼意粉"-時日餐湯 : 波菜忌廉, 好忌廉, 好滑, 正
因為一家人嘅週末都比較忙, 所以選擇了平日嘅星期二過中秋.
基於害怕環境或其他因素影響, 我決定提前30分鐘視察環境.
總之全個選菜過程本人係有D擔心.
因為有2位家人遲到, 所以我提議食D小食, 一邊食一邊等.
先來嘅有 "炸洋蔥圈, 炸芝士條 & 意式炒藍青口"

-意式炒藍青口 : 唔識講點正, 總之係好食.
-時日餐湯 : 波菜忌廉, 好忌廉, 好滑, 正.
-招牌燒豬仔骨 : 肉質好柔軟, 表面用蜜糖封主肉汁, 正
-安格斯西冷 : 肉質都係好柔軟, 好有牛肉味, 正
-墨魚汁意大利飯 : 飯質好煙韌, 同D墨魚汁好甲.
-卡邦尼意粉 : 芝士味好濃, 意粉彈牙.
全餐感覺廚師有Heart, 買手有眼光, 老板願意比好野D客食.
2012-09-25
2012-08-29 28 浏览
原先想去BOSTON 1,但它進行裝修,一家人唯有轉戰CK LEGEND 午餐。每人點了一個SET LUNCH:餐湯是粟米火腿粒忌廉湯,質感十分creamy幼滑,粒粒粟米火腿和蘑菇碎,更大大增加口感的RICHNESS。菇香濃郁,令湯香氣十足。蒜蓉法包中間尚算軟熟,但邊位未夠鬆脆,熱力也欠奉。香橙龍利柳配意粉龍利柳肉質嫩滑,不會煮得過老,雖然沒有魚鮮味,但吃起來也沒有冰霜味,而且調味得宜,醃得頗入味。表層煎得剛剛好,帶微微焦脆。香橙汁更是開胃,不太杰身,橙味濃郁,好吃。意粉份量太少,尚算al dente,但沒有放任何調味,入口較淡。配料不多,只有豆角,普普通通,沒有驚喜可言。紅酒羊架配意粉份量很多,有三大件羊架!羊架點了五成熟,但火候掌握未夠好,肉質太老,不夠嫩滑,肉汁沒有鎖緊,略嫌太乾! 羊的羶味也欠奉,有點失望。醬汁的紅酒味不太重,反而吃到幾香的香草味,配意粉吃還可以。三色椒蘑菇意粉第一次來的時候點過,今次再encore! 蘑菇份量頗多,味道頗為濃郁!有紅、黃、綠三色椒,十分爽脆香甜。它們顏色鮮艷奪目,亦令整碟意粉賣相討好,未吃已胃口大開 尚有值得改善的地方為汁收得有點乾身,不能令每
每人點了一個SET LUNCH:

餐湯是
蒜蓉法包中間尚算軟熟,但邊位未夠鬆脆,熱力也欠奉。
香橙龍利柳配意粉
紅酒羊架配意粉
三色椒蘑菇意粉
第一次來的時候點過,今次再encore!
尚有值得改善的地方為汁收得有點乾身,不能令每條意粉都沾上香濃的芝士白汁,有點可惜。
白汁蘑菇豬扒意粉
火候控制得宜,故豬扒肉質鬆化,很淋很嫰滑,還保留肉汁,吃的時候不會覺得乾或嚡口。白汁蘑菇汁味道香濃,蘑菇份量很多,亦大大增添口感。
原先想點甜品的(因上次來了之後,就對這兒的TOFU MOUSSE CAKE念念不忘
),沒想到看來迷你的意粉,可十分飽肚呢!唯有留待下次了

總括來說,CK LEGEND唯一缺點是地方較小,不算坐得太舒適,但食物質素有保證,仍是開飯好選擇。
2012-03-13
生日
2012-07-29 21 浏览
因為朋友的大力推介所以老遠走來元朗一試這間餐廳因為訂位 所以不用等地方不大 大約可以容納22人餐廳滿座deep fried fish salad新鮮的炸魚 好少在 starter 見到沙律ok 沒有太多dressing 感覺健康soup of the day讚呀 creamy 好滑呀菠菜味 與別不同主菜1. 白汁海鮮意粉好大份有蝦 帶子 蜆意粉 al dente惹我麻煩 帶子雖然大粒 但沒味感覺怪怪的2. famous ribwow, 難怪大部份食客都點這道名菜好juicy又大份肉好滑我覺得比起好多名店的還要好 eg Pepperonis, Ruby Tuesday勁力推介3. fried salmon香口 配合芝士汁 絶配煎得好好把肉汁鎖於三文魚扒內一點也沒有老或乾推介4. 鵝肝牛扒i'm not a big fan of steak & foie gras朋友說大份好味我覺得牛扒 medium ok 不太韌甜品chocolate mousse賣相非常討好入口在舌上溶化最後配上一杯餐飲很欣賞waiter, waitress 很客氣完全沒有感到被驅趕的壓力總結 有機會一定再來
因為朋友的大力推介

意粉 al dente
惹我麻煩 帶子雖然大粒 但沒味
感覺怪怪的

2. famous rib
wow, 難怪大部份食客都點這道名菜
好juicy

賣相非常討好
入口在舌上溶化

最後
配上一杯餐飲

很欣賞waiter, waitress 很客氣
完全沒有感到被驅趕的壓力
總結 有機會一定再來
chocolate mousse
白汁海鮮意粉
famous rib
salmon
鵝肝牛扒
题外话/补充资料: 建議訂位 否則容易碰灰 應該沒有加一 一份晚餐太大份 我們五個人分享四個餐 也卓卓有餘
白汁海鮮意粉
famous rib
salmon
鵝肝牛扒
  • rib
2012-07-26 17 浏览
餐廳的裝修非常普通,杯碟和刀叉都是一些便宜貨色,賣相不好。當然,食物是餐廳最重要的靈魂,所以我期待著食物的質素。首先是青瓜湯,對我來說,這是非常特別和新鮮口味的湯,非常好味,雖然個湯碗的設計一般,但是我很喜歡這個湯的味道,我給這個湯4.5分(滿分5分)。之後,第二道菜是三文魚沙拉,蔬菜不是很新鮮,唔夠爽口,我不太喜歡。主菜是黑松露意大利三角餛飩(全碟有9件),食物份量十足,非常好味和餛飩皮很有彈性,好有口感。4.5分另一個主菜是燒牛排,牛肉質量不是太好,但廚師能很好地控制火候和溫度,因此,牛排的味道非常香口和裡面的肉汁很多。4分甜品是朱古力慕絲,口感好滑,不會太甜,不會太苦,味道剛剛好,我好鍾意!食完想再食! 3.5分然後我們點了好立克做餐飲,好立克粉太少,像水一樣,非常失望。最後,我們2人支付了HKD376作兩個Set Dinner的價錢。價格非常合理和便宜,如此質量和份量,絕對超值,因此,平均而言,我給這家餐廳4分,我會再次光顧。

燒牛排
朱古加慕絲

2012-07-23
燒牛排
朱古加慕絲
2012-04-18 4 浏览
星期日去CK Legend吃午餐...1進場感覺環境已經讓我很舒適清幽我們1家人點了5個set lunch~先上的是一些蒜蓉多士 香口好吃1個海鮮意粉((正確的名字已經忘記了)) 味道淡淡的不過也挺好吃喜歡健康的人應該會喜歡吃 因為味道不是太重口味所以易於入口而且意粉很爽口 跟平時吃開的意粉差得遠 明顯吃得出今次的意粉是較為彈的另外也點了1個香橙龍利柳~味道真的很出色!!調配得好好因為龍利柳煎得香香的 不是脆但香口 而且好大塊精粹就在於鋪於面上的醬汁~~~香橙忌廉汁酸酸甜甜的 好開胃 而且不是不搭 好有創意的1個組合 絕對要試試還有香草蘑菇忌廉豬柳 聽上去好像很普通 可是卻非常令我滿意豬柳煮的剛好 沒有煮的太老 軟軟的很好吃而且醬汁也調製得不錯 忌廉蘑菇是絕配的組合~ 沒有令我失望最後還有1個紅酒羊肋 價錢是這麼多之中最貴的可是卻是比較上遜色的1道菜~原因是羊肋骨煮的太久了 所以有點過老了!!可是已經是五成熟醬汁還可以的 主要是羊肋骨實在太難咬了本來還想點當日甜品的~不過由於實在吃得太飽了 所以最後放棄吃~~總括而言,,是一間不錯的餐廳
星期日去CK Legend吃午餐...
1進場感覺環境已經讓我很舒適清幽

我們1家人點了5個set lunch~
先上的是一些蒜蓉多士 香口好吃

豬柳煮的剛好 沒有煮的太老 軟軟的很好吃
而且醬汁也調製得不錯 忌廉蘑菇是絕配的組合~ 沒有令我失望
最後還有1個紅酒羊肋
價錢是這麼多之中最貴的
可是卻是比較上遜色的1道菜~
原因是羊肋骨煮的太久了 所以有點過老了!!可是已經是五成熟
醬汁還可以的 主要是羊肋骨實在太難咬了
總括而言,,是一間不錯的餐廳
2012-02-05 16 浏览
Decided to spend a relaxing afternoon with my loved friend. As CK Legend receives sound reviews in openrice, we reserved the table the day before, looking forward to the good food there CK Lengend didn't disappoint us.There were many set lunch available but we both ordered the same set lunch-- mushroon spaghetti(about $68)Mushroom cream soup is creamy. Like it loadsBread is so-so. Will be better if it's served warmer.Mushroom spaghetti is yummy!! The portion is greater than expected. Surprise of

OK
Surprise of today-- Tofu Mousse Cake!! We give $12 more for the dessert. It's really good. it's really smooth and dedicate!! Really wanna order it separately for tea next time. The staff told us that it's the last tofu mousse cake as others were all sold out. Thus, if you wanna try that, remember to make the order as soon as possible
TOFU MOUSSE CAKE!! SUPER GOOD!
Drinks: i ordered a glass of lemon tea, which perfectly ended the day.
Overall, superb service. Reasonable price. Good place to chill out.
题外话/补充资料: No 10& service charge.
纪念日
2011-10-23 7 浏览
第一次在這餐廳食晚飯, 作為悠閒一天的結尾 CK Legend 的座位不多, 但入座時已8時半多, 不用等位氣氛不錯 (略為昏暗=_=), 頗適合聊天 和友人各叫了set dinner (抱歉這次沒有拍照... )頭盤: 煙三文魚沙律 作為開胃菜蠻不錯的, 煙三文魚大大塊, 沙律菜較乾身清爽配少許醬汁湯: 南瓜湯 賣相不錯, 淡黃色的湯, 味道creamy, 易入口 配上蒜容包, 是一驚喜之作, 暖暖脆脆的很香口 (至愛!!!)主菜: 卡邦尼意粉 一般來說, 卡邦尼意粉主要有cream, 蛋黃, 芝士, 黑胡椒。味道濃郁, 散發奶油香味 CK LEGEND 的卡邦尼意粉欠缺了重點的奶油味 (只有蛋黃香), 而且味道很咸 配料是乾煙肉, 奇怪的還有大量蒜片 老實說, 我不大欣賞 (友人叫的是白汁海鮮意粉, 配菜十分豐富 (帶子, 青口, 蝦等等), 意粉味道不錯, 可以接受)甜品: 北海道牛乳mousse cake
第一次在這餐廳食晚飯, 作為悠閒一天的結尾
氣氛不錯 (略為昏暗=_=), 頗適合聊天

和友人各叫了set dinner (抱歉這次沒有拍照...

頭盤: 煙三文魚沙律

湯: 南瓜湯
賣相不錯, 淡黃色的湯, 味道creamy, 易入口

主菜: 卡邦尼意粉
配料是乾煙肉, 奇怪的還有大量蒜片
老實說, 我不大欣賞

甜品: 北海道牛乳mousse cake
味道較清淡, 少少奶香。不過可以再滑D

SET DINNER 唔洗加一, 大約每人HKD 150 左右
2011-10-22
  • 蒜容包
2011-10-03 5 浏览
知道元朗近幾年開左好多新食市,又有不了獲得好評,身為半個元朗人的我一定要試下一間半間見呢間好多笑臉,就一於由CK Legend開始本身本人係唔會為食一餐寫食評,一來我唔係咩金舌頭,唔識食咩叫好咩叫差,食的落口就OK,二來我又唔係成日周圍食野,都無乜得多寫,但決定為CK Legend獻出第一次,因為實在太差,唔寫出黎難蝕我心中的一團火。首先我地一行4大1小,佢就比張4人檯都算啦,咁第5個人一定係迫埋第3邊架啦,點知個邊同幅牆既距離係夠一個人側身行入去入面個位倨條"啦"仔。我已經嘩左一聲出黎,點坐呀,雖然係一細唧,但行入去都難,好彩個細既可以抱,都算啦好啦,到落單,其中有一個係黑椒安格斯牛扒,有一個係安格斯漢堡扒.因係我係唔食黑椒,所以我一定係叫安格斯漢堡扒,叫時個個人仲問我幾成熟,我心諗原來真係pro架喎,漢堡扒都問幾成熟(因為本人真係食過d幾成熟既漢堡扒)叫完,黎左我一見到我心諗大鑊,原來安格斯漢堡扒都係黑椒的,原來係黑椒安格斯牛扒,心諗都算啦,食就食啦,但真係唔食辣既,一啖都好難食,所以叫佢換,點知佢既語氣仲好似話我地屈佢咁,佢無落錯單,可能以為我地玩佢,明明落單時問幾成熟時又唔講,
見呢間好多笑臉,就一於由CK Legend開始

,心諗都算啦,食就食啦,但真係唔食辣既,一啖都好難食,所以叫佢換,點知佢既語氣仲好似話我地屈佢咁,佢無落錯單,可能以為我地玩佢,明明落單時問幾成熟時又唔講,而家CUT左一舊仔出黎先講,我話我唔食黑椒,所以無可能叫錯同埋真係食唔到,點知佢同我講,我地可以幫你整走D汁,淋第二隻汁落去,
唔係嘛,佢點整走呀,搵水洗下佢呀~我覺得唔係一間好既餐廳會咁整呀

安格斯漢堡扒終於到了,好咸,真係好咸,好多味精,食完要飲好多水,到話後3個鐘都好口渴

到叫野飲,叫完等到隔離位D野食都黎,我地既野飲仲未黎,問個侍應侍應話唔見左張單
要再落過,好啦都黎錯左,叫凍檸茶黎仲凍奶茶

總括間餐廳實在唔值咁多好評,唔知係唔係因為我係午市唔係晚市?但午市都咁差,仲點比我信心食既市,真係趕客咩
2011-10-01
  • 沒有
2011-10-03 15 浏览
今晚, 是小弟跟伴侶的紀念日,更是一年一度國慶節日,所以有很多地方大失預算,借小小版位跟伴侶說:對不起喔,下次會更好。小弟跟伴侶去了試這一間,招牌菜式之一『CK燒豬仔骨』是本人十分喜歡的菜式,而伴侶是次點選了『燒雜菜餡香草方型雲吞』。門口寫粟米火腿粒汁..感覺上都幾似...基本款式,但好過某某大店的...餐包-牛油蒜茸包不錯,但烤時間可以耐少少,這樣子更脆口有八條骨主菜-CK燒豬仔骨,豬仔骨面配濃郁醬來烤,烤出來香口,但少少失手(太濃了,入口有一點點苦),另外,值得讚是在豬仔骨底加上烤過的聖女番茄,賣相更好。PS:聖女番茄烤過真的好好食喔,不只是用來伴碟裝飾用。是因為太忙嗎?出來的不太好吧,一來入口太硬,二來太油了...(還要連餐湯跟沙律都未上便出這個一個,雖然小弟跟西餐禮儀不太夾,但也不好錯次序嗎)我覺得好食,伴侶不太喜歡,好香豆腐味,賣相亦都好好。PS: 致電預約留位置更好,當晚也有食客可以辦生日會。另外,這一間是收現金不收信用卡,記得提款先好去喔。
餐湯-粟米火腿粒湯(汁)?
門口寫粟米火腿粒汁..感覺上都幾似...
頭盤-煙鴨胸什菜沙律
基本款式,但好過某某大店的...
餐包-牛油蒜茸包
不錯,但烤時間可以耐少少,這樣子更脆口
主菜-CK燒豬仔骨
有八條骨主菜-CK燒豬仔骨,
豬仔骨面配濃郁醬來烤,烤出來香口,
但少少失手(太濃了,入口有一點點苦),
另外,值得讚是在豬仔骨底加上烤過的聖女番茄,賣相更好。
PS:聖女番茄烤過真的好好食喔,不只是用來伴碟裝飾用。
散叫-洋蔥圈
是因為太忙嗎?出來的不太好吧,
一來入口太硬,二來太油了...
甜品-豆腐慕士蛋糕
我覺得好食,伴侶不太喜歡,
好香豆腐味,賣相亦都好好。

PS:
致電預約留位置更好,當晚也有食客可以辦生日會。
另外,這一間是收現金不收信用卡,記得提款先好去喔。

2011-10-01
纪念日
頭盤-煙鴨胸什菜沙律
餐包-牛油蒜茸包
餐湯-粟米火腿粒湯(汁)?
主菜-CK燒豬仔骨
甜品-豆腐慕士蛋糕
  • CK燒豬仔骨
2011-10-01 8 浏览
一心諗住鎖定食飯地方係元朗,要食西餐,就係咁search啦....最後決定黎CK legend, 唔知多唔多人都打黎book下先,waitress好好禮貌 諗諗下,同我一齊去o既朋友原來又係英文縮寫"CK",哈哈...去到原來間野都幾細下,得幾張台...都竟然可以比我地留台...坐就唔係好舒服...環境普通...再睇下d野食點先...都係有set dinner,同散叫可以加錢轉餐...我地叫左兩個set,都有湯,沙律,主菜同餐飲...餐湯係甘荀忌廉湯,個色水好靚,好橙黃,望落都唔錯,甜甜地...好creamy好smooth,唔錯呀...個蒜蓉多士都好味丫...cascar salad,上面仲有塊param ham, 塊ham我就唔係好識食,但d生菜就好好食,好爽,同埋沙律醬份量都o岩o岩好,唔錯...主菜就食下個ribs先,之前見d人都話好食,都好大塊呀,差唔多有8條,係個面焗過火d啦...要整走d黑蚊蚊,個味都ok呀,肉就散少少,個ribs都好易食到,味道酸酸地有茄汁都幾好食,仲有d薯角...意粉係carbonara,其實我又係為左食carbonara而黎,見佢話招牌嘛....都等左

都係有set dinner,同散叫可以加錢轉餐...

我地叫左兩個set,都有湯,沙律,主菜同餐飲...

意粉係carbonara,其實我又係為左食carbonara而黎,見佢話招牌嘛....都等左好耐,黎到見個樣d色有d怪,唔係奶白色o既? 係黃黃地...有d奇怪,食落就夠蛋香同唔夠creamy喇...可以多返d汁,意粉就硬身左少少,入面除左有煙肉之外,好似有d腸係度,仲要係蠟腸味,有d特別...

跟住再叫埋佢地招牌o既豆腐慕思蛋糕,唔算好大件,長方形易入口,少許碟上裝飾...都幾滑,清淡o既豆腐味,甜度適中o岩晒我...唔錯呀!

整體都算唔錯架喇...坐得舒服d就仲好...不過朋友話佢杯凍啡好似奶水咁,冇味....咁要留意下喇...
同埋唔收卡,只收現金...都有d唔方便...因為都唔係話好便嘛...
有機會會再黎的
(非会员)
2011-09-13 4 浏览
幾經朋友介紹 , 姑且前住一試 . 到達時 , 仍有兩至三張吉枱 , 待應一男一女反應奇慢 , 返入店內約一分鐘始有反應 , 差點兒要像快餐店般自行搵位 .坐下不夠一分鐘己要求點菜 , 與譚仔的嬸嬸無異 .我一家三口 order 一份羊架 , 一份安格斯及一份豬仔肋骨 ;羊架要七成 , 安格斯要六成 ; 首先上菜的是蝦沙律 , 賣相不俗 , 但味道及口感欠奉 , 沒有蝦味 , 沙律又沒有芝士或沙律醋 , 不中不西 , 怪怪的 ;接著應該是南瓜忌廉湯 , 此湯不錯 , 亦是全晚最好 , 夠香滑 .主菜 : 羊架 : 三件 , 份量不錯 , 但略欠羊羶味 , 我相信喜羊者 , 不會介意羊羶味 ; 另三件羊架沒有一件是七成 , 全都 over cook , 而且三件熟度不一 , 一件更有 " 柴皮 " 感覺 ;安格斯 : 份量足 , 但好像不是煎或烤 , 而是略煎表面 , 再放入焗爐內焗熟 , 如果是這樣便有欺場了 ; 此扒亦如羊架一樣 , 有 over cook , 不過情况稍好一點 , 只熟了少許 , 不過肉汁欠奉 , 欠缺肉味 ;豬仔肋骨 : 主菜中最好 , 味 , 汁恰如其份 , 招
坐下不夠一分鐘己要求點菜 , 與譚仔的嬸嬸無異 .
主菜 :
豬仔肋骨 : 主菜中最好 , 味 , 汁恰如其份 , 招牌菜當之無愧 ;
進入甜品 : 如果襯士多啤梨 (草莓) 醬 , 相信更可提昇味道 ;
飲品 :
熱檸檬水 ; 無特別
熱奶茶 : 內子感覺不俗 , 但感覺是 " 港式奶茶 " , 在此西餐廳內品嘗 " 港式奶茶 " 感受是不倫不類 , 可悲 ;
熱咖啡 : 沒有咖啡應有之香氣 , 兼且有一點兒苦澀 ;

環境方面 :
從外面看 , 雖不是甚麼高級餐廳 , 但亦見其心思 , 已盡量營造一個舒適寧靜的環境氣氛 , 但可惜事與願違 , 筆者當被一班為數約七個應該是七十後加上一個二十一世紀之接班人圍攻約九十分鐘 , 期間九十分鐘比紅館演唱會有過之而無不及 , 叫喊 , 尖叫聲此起彼落 , 最有趣是接班人好像江湖片中接二連三擲杯為暗號 , 而一眾七十後同聲高呼讚好 ; 最特別是待應亦若無其事 , 充耳不聞 , 讓一班自以為在家中讌客的人趕走了其他顧客 , 甚至乎永不再回的顧客 ; 我相信一間成功的西餐廳不能如中式洒樓般嘈吵 , 西餐廳自有其文化 , 我們需尊重他人 , 因為 , 其他人與你一樣 , 都是要付鈔票的 , 不會因你 / 妳的嘈吵而不需付費 , 不過 , 如果所有被你 / 妳所影響的朋友們 , 不用付費的話 , 我們就 No say , 可惜不是 , 亦請各看倌自重 , 不要以自身自由凌駕他人自由之上 .
在此祝願大家能平等享受一頓寧靜的晚餐
2011-09-12
今日是媽媽的生日, 行經附近於是入去食... 原來今日本身係day off... 不過唔緊要啦~我就有唔同既食物過敏, 於是就要求餐湯轉左佢... 由忌廉湯佢地幫我轉成洋蔥湯... 洋蔥湯理應係唔平亦都唔易煮...佢20分鐘內煮完洋蔥湯俾我真係好驚喜... 由於個姐姐係知道我有食物過敏, 於是餐入面有芝士既都幫我走晒佢... 我諗緊食豬仔骨好定係豬手好既時候... 佢就推介我食豬手, 因為豬手比較少做晚餐(即係入落晚餐餐牌當中)佢知道我又懶得切於是就幫我切埋佢... 168蚊既豬仔骨餐... 其實唔會比任何一間大既連鎖餐廳差之外, 分分鐘仲比人地做得好... 因為佢既豬仔骨係離肉既... 豬手呢 係脆皮既!! 餐有salad, 餐湯, 甜品仲有餐飲... 唔可以話係抵... 但係一分錢一分貨... 係值既!!問佢拎茄汁... 佢俾左一d比茄汁仲貴價既茄膏/醬俾我地!!

佢知道我又懶得切於是就幫我切埋佢...

因為佢既豬仔骨係離肉既... 豬手呢 係脆皮既!!

洋蔥湯
已經幫我切左既豬手