2025-01-02
中午喺荃灣廣場食飯,原來b1有好多嘢食,行到盡頭,見到一個廣告牌寫住人參雞湯,凍凍地今日就佢啦。餐廳裝修簡單,金屬櫈金屬檯面,就如他的名字雞廠一樣,流水式作業。我們喺收銀點單,但是找不到外邊的人參雞湯,店員指一下貼在旁邊洗手盤的廣告旁邊,我們就分別點咗人參雞湯,花膠蟲草花雞湯。本來我們想點熱飲,但係店舖上沒有,店員為我們推介一瓶瓶的凍飲,柚子柑桔派對,水蜜桃冰茶。由於店舖沒有卡位,我們今日面對牆壁食飯。過了十分鐘左右,店員為我們送上湯飯。可能店舖是以外賣為主,所以他們都是以紙兜紙碟,承載食物。他每一款湯飯也配有泡菜,份量不是兩三片,而是一半的小紙兜。人參雞湯上面見到糯米,新鮮人參紅棗都見到,飲一口熱湯,成個人暖曬。雞都有小半隻,雞肉鮮嫩美味。白飯起碼有平時食開嘅碗半飯,係珍珠米,配湯一齊食,好快就食完一碗。吃到最後人參嘅鬚好多。朋友的花膠蟲草花雞湯,香味濃郁,花膠都好大塊,加埋蟲草花,滋陰補腎,美顏佳品。見到店員不斷為Keeta出單,所以好多人都應該係中午叫外賣。臨走嘅時候見到佢餐廳入口位有好多唔同嘅餐牌,種類繁多,下次可以試下去其他嘅菜式,例如海南雞,炸雞等等。滿分為10分(一分最低
由於店舖沒有卡位,我們今日面對牆壁食飯。
過了十分鐘左右,店員為我們送上湯飯。
雞都有小半隻,雞肉鮮嫩美味。
吃到最後人參嘅鬚好多。
滿分為10分(一分最低,10分最高)
食物:9
環境:9