7K
tonglapyin
超上氣蛋雞仔店,好食到翻唔到轉頭😍
tonglapyin
2025-10-02
关注
今次我約左friend去上環中山公園踢波,一場黎到上環之前已經bookmark左呢間超人氣雞蛋仔店,上網睇人介紹好似好正咁,終於有機會食啦😍佢地可以用陣容鼎盛黎形容,入到去職員個個都好忙,有幫手點餐,有整雞蛋仔,有整餡料,有出餐既職員,小食店做到好似正餐咁,好犀利👏🏻Q版菠蘿包口味雞蛋仔($59)呢個係佢地既招牌,先整出一份雞蛋仔,再加上菠蘿包既帽,每一份都係即叫即整,口感係外脆內軟,好似新鮮出爐既菠蘿包咁,但入面就係雞蛋仔,估唔係菠蘿包可以混合雞蛋仔仲要咁好食😋腸仔包雞蛋仔($39)佢地另外既主打就係港式風味雞蛋仔,都係以包做主題,呢個腸仔包雞蛋仔就係傳統既雞蛋仔皮,裡面加入腸仔同蛋,十足腸仔包一樣,咸味雞蛋仔亦都一樣咁好食😌凍龍眼冬瓜茶(+$16)凍蜂蜜百香果茶(+$16)飲品加$16就有,佢唔算大杯,勝在兩款茶都比較特別,清甜解渴,我覺得唔一定要加,不過食咁大餅雞蛋仔有野飲好d既🍹呢間雞蛋仔店未食可能會覺得貴,食完我就覺得值同埋明佢點解咁多人排,多人到連企位等出餐都就黎冇位,講真我下次黎上環都一定要再黎食,食完呢間即刻更鐘意食雞蛋仔😆查看更多
mj712
驚喜Q版菠蘿包雞蛋仔😍
mj712
2025-09-10
关注
早幾日特登約左我朋友去上環, 叫佢陪我去食依間既菠蘿包雞蛋仔, 黎到依區先發現原來店鋪位置就係海味街, 起身唔食野都要留住肚黎食佢好在下晝一點幾黎到唔算好多人, 叫野食係用自助點餐機, 除左叫左佢地既鎮店之寶Q版菠蘿包口味雞蛋仔之外, 再叫左個餐蛋治雞蛋仔, 跟餐配飲品凍龍眼冬瓜茶同凍蜂蜜百香果買完之後突然好多人入左黎, 等左大約5分鐘左右就有得拎, 本身諗住拎走食, 但條街實在太熱, 好在店鋪入面有幾張小圓枱可以堂食, 可以慢慢低食實在太感恩了!Q版菠蘿包雞蛋仔賣相好可愛, 真係cute到唔捨得食, 影完相後立即趁熱食返粒先, 用手一啪開, 已經感覺到雞蛋仔非常之脆一食係有令到我地驚喜, 同步做到同滿足雞蛋仔加菠蘿包雙重癮頭, 食得出菠蘿表皮個牛油香, 底層既雞蛋仔蛋味同樣突出, 整體口感都係超脆, 我地雖然有放左一陣同食唔哂拎走左, 但凍左少少依然都保持到脆口感, 完全無稔, 後尾先知原來佢地採用自家硏發既雙重酥脆工法製作, 拎走食都保持現烤咁既口感, 比傳統雞蛋仔再脆爆三倍! 私心推介黎到點都要叫黎食啊餐蛋治雞蛋仔的確係比Q版菠蘿包雞蛋仔無咁脆, 反而佢有原本平時係香港食到既雞蛋仔口感, 外皮微脆, 內裏帶濕潤口感, 鹹香既午餐肉妬同滑嫩煎蛋包係酥脆的雞蛋仔之中, 入口好似真係食緊縮小版既港式餐蛋治咁, 因為蛋漿味道比較強烈, 所以反而多左個雞蛋仔香氣係其中, 愈食愈停唔到口凍龍眼冬瓜茶清爽帶甜, 夏天必飲又解膩。凍蜂蜜百香果微微既蜂蜜甜同帶少少酸既百香果味道好夾, 飲落好清新, 食完雞蛋仔再飲返啖啱哂!查看更多
+ 7
little.miss.picky
the bakery crossover we never knew we needed
little.miss.picky
2025-08-01
2K 浏览
关注
this is probably the first-ever dine-in cafe dedicated entirely to egg waffles, and you’ll wanna try all their unique sweet & savory flavors paying homage to HK comfort food . the vibes here are  ✨IMMACULATE✨ funky interiors, throwback hits playing in the background, PLUS they’re running a summer promo now — just add HKD12 to pair your gai dan zai with a refreshing drink 🧊But here’s the sweetest part: 100% of their proceeds go to charity, supporting local underprivileged communities. So you’re actually doing good by just treating yourself!Pineapple Bun Bubble Waffle HKD59Why choose between HK’s two comfort bakery treats when you can have BOTH in one bite? We got to watch them make it fresh by hand: first pouring the batter to make the golden bubble waffle, then layering on that signature sugary top crust, and finally baking it to PERFECTION. Absolutely blown away by that next-level CRUNCH—every single bite stayed crispy till the very end 🤤 worth every penny! Original Bubble Waffle HKD25Sometimes, simple is everything. Their classic OG bubble waffle was pure nostalgia—lightly sweet, fluffy yet crispy, with that perfect eggy richness we all love. Just a heads-up: devour it fresh & warm for max satisfaction 💨Drinks- Cold Passion Fruit & Honey: a zesty tangy burst of refreshment that goes perfectly with any egg waffle- Cold Longan & Winter Melon Tea: this was more on the sweet side, so recommend to pair with the original flavor查看更多
Pineapple Bun Bubble Waffle
雯雯_迪迪仔
上環潮爆雞蛋仔店
雯雯_迪迪仔
2025-07-19
2K 浏览
关注
之前響網上見過菠蘿包雞蛋仔,專門慕名而去搵過,但係嗰日佢哋休息,今次終於有機會嚟試到,本來淨係見到雞蛋仔想食以為係好似啲小食檔咁買走take away,冇諗過原來而家食雞蛋仔都咁有儀式感,除咗有多款雞蛋仔選擇,仲可以嘆埋花茶,坐低慢慢食,潮爆嘅裝修更突顯潮人雞蛋仔餐廳慕名而來當然要食鎮店之寶 Q版菠蘿包雞蛋仔,佢地採用自家硏發既雙重酥脆工法製作,質素保持現烤級,比傳統雞蛋仔脆爆三倍,最最最緊要嘅係平時我鍾意食菠蘿包淨係鍾意食佢陳皮,今次可以同步滿足「雞蛋仔+菠蘿包」雙重口癮,望住個製作過程,見到佢嘅外型真係cute 到唔捨得食另外除咗甜味嘅雞蛋仔,仲破格有鹹味嘅雞蛋仔,今次我就試咗好有茶餐廳特色嘅鹹牛肉+蛋既雞蛋仔,經典的鹹牛肉搭配微焦蛋香,濃郁的鹹香與麵糊的微甜形成巧妙平衡最最最不得了,係升級套餐加埋杯花茶,簡直嘆到去咗一間好有港式茶餐廳味道嘅Cafe, 黑糖薑棗暖宮茶同桂花桂圓安神茶都好足料,見到成個茶煲都係紅棗,就知道花茶幾咁濃郁滋味必須再次encore,食過最潮又有儀式感嘅雞蛋仔查看更多
鹹牛肉蛋治雞蛋仔
為食貓MI MI
傳統又破格。新式雞蛋仔
為食貓MI MI
2025-05-15
5K 浏览
关注
完全想像不到開在海味街的一家雞蛋仔,可以這麽火熱,我朋友在附近工作,她說這家店好有型。果然,餐廳設計由裝潢到商品設計,都非常型格又充滿港味。雞蛋仔的款式創意得來,又好傳統,與港式標誌性的美食雙結合。採用自助機點餐。✴️Q版菠蘿包雞蛋仔 $59(每日限量)好特別,每粒雞蛋仔都鋪了一層菠蘿包的酥皮,外型非常可愛,口感酥脆又充滿牛油香蛋香,一剝就掉了,大隻仔店員有提醒最好橫着放,竪着擺好容易碎掉。記得想吃要早,當天最後一份讓我買到了🥰,後面來的就沒有了。✴️雞蛋仔自選 (蛋、火腿、咸牛肉、腸、餐肉) $54茶餐廳標準配置,竟然可以跟雞蛋仔完美結合,這款雞蛋仔口感比較鬆軟,每一粒雞蛋仔都包裹住滿滿的食材,口感非常豐富,每一粒都有開盲盒的感覺。飲品選擇由基本的奶茶/檸檬茶……,最特別就是提供養生茶,最適合我們女生了。飲品:養生茶✴️黑糖薑棗暖宮茶 $49好足料,去核紅棗好多,不太甜,薑味濃但不辣,外賣回家裏喝,加熱水就可以自制續杯了,料好多,味道好久才會變淡,喝下去肚子暖暖的。✴️無花果蜂蜜潤咳茶 $49也是料多到爆,無花果乾/梨乾,甜味來自無花果乾,好溫和的甜味,加了梨乾好順口,也是可以自制續杯。雖然天氣開始變熱了,喝喝養身茶其實也不錯,女孩子的特別日子也適合。總結,店舖的品牌形像真的非常突出,型格又港味十足,將雞蛋仔及茶餐廳元素雙結合,原來不同的港式傳統組合一起,會這麽破格,味道也不錯😋。查看更多
+ 6
codifoodie
超驚喜Q版雞蛋仔
codifoodie
2025-10-04
关注
雞蛋仔眾所周知係香港嘅一款傳統街頭小食,但你又估唔估到結合埋菠蘿包會係點樣?位於上環有間好特別售賣雞蛋仔嘅舖頭,佢將菠蘿包同埋雞蛋仔結合成為菠蘿雞蛋仔!佢所有嘅雞蛋仔都係即叫即整,即時落單都需要等大概五至10分鐘,即叫即整嘅好處就係雞蛋仔唔會預先製作好而會變腍,同樣地都唔會放咗好耐。所以整出嚟嘅口感同埋味道都相當不錯,今次我就特登去試咗佢個菠蘿雞蛋仔,估唔到用菠蘿包嘅頂加埋雞蛋仔嘅結合又幾啱喎!個頂會比較脆啲,感覺真係同食緊菠蘿包好似,以佢嘅雞蛋仔就外脆內軟,兩隻嘅結合口感一流,而佢嘅雞蛋仔就比較重奶味,正正就係我最鍾意食雞蛋仔嘅味道。只愛佢哋仲有一個自家製嘅紙袋去裝住雞蛋仔方便我哋去進食同埋帶走,個設計風格都比較港式。呢一間舖頭係一間慈善,佢嘅盈餘將會用作慈善用途。希望大家多多支持❤️查看更多
heimen
heimen
2025-10-01
关注
超有創意嘅雞蛋仔店CHICKEN EGG BOY🔥唔單止食得過癮😋仲好適合影相打卡📸🚀 鎮店之寶|菠蘿包雞蛋仔
呢款菠蘿包雞蛋仔真係破解咗「外賣稔哂唔好食」嘅魔咒✨ 採用自家硏發嘅雙重酥脆工法,外賣送到手都仲保持現烤級嘅脆度💕比傳統雞蛋仔脆爆三倍😬外型 mini 版菠蘿包嘅設計,cute 到唔捨得食,但一啖咬落去,外脆內軟嘅口感真係停唔到口🍍🥚🍴 雞蛋仔體驗再升級
呢個唔係普通街頭小食,而係可以當早午餐/下午茶嘅完美套餐!雞蛋仔配凍飲,令你全日都充滿好心情🎵.💥 仲有「三拼」「四寶」等組合口味,將多款經典配料層疊交錯,挑戰你嘅味蕾極限!.🌟 必試推薦
🔸 餐蛋治雞蛋仔
鹹香嘅午餐肉同滑嫩煎蛋被包裹喺酥脆嘅雞蛋仔中,一口咬落去,縮小版嘅港式茶餐風味即刻充滿口腔,鹹香帶微甜,超滿足🍳🥪.🔸 鹹牛肉雞蛋仔
經典鹹牛肉配微焦嘅蛋香,濃郁鹹香同蛋漿嘅微甜形成巧妙平衡,味道層次分明,令人食上癮🐮🥚.🔸 腸仔包雞蛋仔
用港式脆皮腸仔,切成飽滿顆粒,裹入蛋漿烘烤後外脆內彈,肉汁同蛋香喺口中爆開,每一啖都充滿驚喜🌭✨🍹 飲品推介
🔸 凍龍眼冬瓜茶
清甜嘅龍眼香氣融入清爽冬瓜茶,甜度適中,解膩一流,食完雞蛋仔飲返啖,完美配搭🍵❄️🔸 凍蜂蜜百香果
酸甜均衡嘅百香果加上蜂蜜嘅香甜,清新又開胃,啱晒夏天飲用,解渴又提神🍯🍹總括嚟講,CHICKEN EGG BOY 絕對係雞蛋仔界嘅創新代表,無論係味道、口感定體驗感都好出色!快啲約埋朋友一齊去試吓啦👫💃🔥CHICKEN EGG BOY🔥
📍地址:上環永樂街148號南和行大廈地下02號舖查看更多
Rachel2346
人氣創意雞蛋仔 現點現做的酥脆滋味
Rachel2346
2025-09-27
关注
這家雞蛋仔店將傳統小吃升級為創意點心,不僅口味特別,連包裝也別具心思!Q版菠蘿包雞蛋仔($59)以獨特紙袋盒盛裝,外層是酥香的菠蘿包皮,與雞蛋仔完美結合,咬下時喀嚓作響。特別的是,這款雞蛋仔內部為空心設計,口感比一般更輕脆。一定要即買即食,放久了就變淋了!唯一缺點係價錢較貴$59!朱古力味雞蛋仔($29)則走內餡驚喜路線,每一顆雞蛋仔裡都藏著朱古力粒,口感紮實香甜,與菠蘿包版本的酥脆形成不同風格。店家堅持即點即製,開放式廚房讓等待過程也成為一種享受。顧客可一邊觀看製作過程,一邊期待熱騰騰的雞蛋仔出爐。店內更貼心設有座位區與洗手間,雖然空間不大,但有些設計感,讓吃小食也能擁有舒適體驗。查看更多
+ 5
朱古力味雞蛋仔
朱古力味雞蛋仔
Miuwingshanhestia
明星都推介的雞蛋仔
Miuwingshanhestia
2025-09-24
关注
明星都推薦:上環-Q版菠蘿包雞蛋仔餐廳名字:Chicken egg boy營業時間:每逢星期三和星期六全日休息其餘時間:12:00-20:00pm交通:MTR上環站B出口,步行大概五分鐘就到餐廳有高凳坐,有洗手間,專賣特別款式的雞蛋仔,有腿蛋雞蛋仔、鹹牛肉雞蛋仔等,而我只係試了Q版菠蘿包雞蛋仔,看起來十分可愛,很適合拍照📷,吃起來脆脆的,同平時的普通雞蛋仔有分別,平時吃開的雞蛋仔都是軟綿綿而且麵粉足夠,但是Q版雞蛋仔裡面是空心的,只是一個特別的款式,試一次就夠了,不會再試,因爲價格十分貴,$59(夠我平時食一個lunch set😅👌)所以我不會再浪費錢過來吃一個打卡靚的雞蛋仔🤭🤭唔知係咪因爲好多人都係試過一次就算?我買嘅時候就唔需要排長龍,等大概10分鐘左右就可以拿得!想去試下新野嘅人都不妨試一下(但真係真係一次就夠😅😅❌‼️)#hkfoodie#hklife#hkgirl#上環#雞蛋仔#Q版菠蘿包雞蛋仔#雞蛋仔#amymau#amyhestia#香港生活#下午茶#很貴#試一次就夠了 查看更多
+ 4
hopuiwa
中秋特別版奶黃菠蘿包雞蛋仔
hopuiwa
2025-09-24
关注
真係冇諗過雞蛋仔可以有咁多花樣今次我就嗌左 中秋🎑 特別版 奶黃菠蘿包雞蛋仔中意食月餅🥮 中意食菠蘿包 🍍又中意食雞蛋仔🍳有冇諗過呢三樣嘢可以Mix埋一齊呢?完全係一次過滿足我三個願望呀真係創意十足 令我又期待又驚喜 🤭呢個特別版不僅融合左傳統菠蘿包嘅香脆外皮、雞蛋仔嘅柔軟內餡,仲加入左獨特嘅月餅奶黃餡料😍😍 令每一啖都散發住濃濃嘅中秋氣息🎑外皮酥脆,內裡軟熟,仲有奶黃嘅香甜,一次過享受到多重口感,你都絕對唔可以錯過💨介紹完港式小食雞蛋仔之後 點少得港式奶茶🥤佢哋嘅奶茶絲滑醇厚 搭配呢款特別版菠蘿包雞蛋仔 簡直係完美組合 同時帶住一份香港情懷💕為左慶祝佢哋攞左金茶王季軍🏆依家仲有奶茶優惠 ⭐️ 熱辣辣嘅雞蛋仔配上香濃嘅奶茶 絕對令你口感上有雙重滿足😌員工團隊細心又好容,對於產品嘅用心研發同創新精神,相信每位顧客都可以感受到他們嘅熱情 ❤️‍🔥大家快啲黎支持佢地啦📅 特別版售賣至10月6號 中秋特別版奶黃菠蘿包雞蛋仔,特別版融合左傳統菠蘿包香脆外皮、雞蛋仔柔軟內餡,加入左奶黃餡料,一次過享受到多重口感,配上佢哋嘅奶茶絲滑醇厚,簡直係完美😍員工團隊細心又好客,對於產品嘅用心研發同創新精神,相信每位顧客都可以感受到他們嘅熱情。特別版售賣至10月6號 查看更多
奶黃菠蘿包雞蛋仔
KaWaiL
中秋限定必食‼️‼️‼️
KaWaiL
2025-09-23
关注
臨近中秋推出咗中秋特別版🌕招牌菠蘿包雞蛋仔裏面仲夾帶蓮蓉同奶黃餡料真係雞蛋仔吃出月餅嘅感覺入口唔會太甜|夾住蛋香味⊂(˃̶͈̀ε ˂̶⊂)雞蛋仔即叫即做|外表脆身 內裏又夠鬆軟另外仲叫左鹹牛肉蛋雞蛋仔‼️裡面係滿滿嘅牛肉絲|又唔會油膩鹹鹹甜甜估唔到又可以咁夾 ~(˶‾᷄ꈊ‾᷅˵)~ 推薦大家試埋奶茶🧋攞到獎真係唔同啲叫凍奶茶都唔會淡|有茶甘香另外仲有多款夏日特色凍飲叫咗冬瓜茶都唔會太甜|啱啱好可以中和雞蛋仔嘅油膩感查看更多
kinki yip
【上環靚仔雞蛋仔食評!唔止睇得仲要食得!】✨
kinki yip
关注
【上環靚仔雞蛋仔食評!唔止睇得仲要食得!】✨早兩日同事瘋狂推介話公司附近有間雞蛋仔舖嘅員工靚仔到爆燈👀💥,搞到我心癢癢,今日收工即刻拉埋老公去「昅仔」兼試食!原來呢間就係IG洗版嘅人氣名店「Hong Kong Egg Boy」!門口已經見到幾個後生靚仔靚女團隊忙緊,真係養眼啊~(老公在旁白眼我🤣)必試招牌✨【菠蘿包雞蛋仔中秋特別版】竟然有奶黃同蓮蓉餡揀!貪心鬼我緊係要「雙拼」啦~一咬開脆爆嘅菠蘿皮雞蛋仔,有熱辣辣嘅奶黃同蓮蓉,甜度剛好唔膩口,外脆內軟既效果,中秋節未到但儀式感滿滿啊🎉!老公嗰份【餐蛋雞蛋仔】超有驚喜,鹹香午餐肉粒,竟然同雞蛋仔夾到震,食完成個飽肚又滿足!飲品推薦🍹【金茶王季軍凍奶茶】茶底濃滑唔澀,奶同茶比例完美,甜度可自己調,冰涼解膩同雞蛋仔係絕配!總結:環境乾淨,團隊真係個個後生有活力又養眼(重點誤🤣),但食物質素絕對對得住名氣!雞蛋仔即叫即製,脆得嚟唔會空心,餡料足料有心思。加上有靚仔同創意口味,絕對會encore!查看更多
+ 5
chantaljim
中秋特別版菠蘿包雞蛋仔
chantaljim
关注
媽咪話中秋節唔食月餅,要食熱辣辣🍍🍳👦🏻中秋特別版菠蘿雞蛋仔第一日推出$78,聽日開始就做返正價$88估唔到收埋奶黃加蓮蓉雙拼,一齊食咁夾!飲凍燕奶啡😎$34香滑不得凍龍眼冬瓜茶$27解暑滋潤,鍾意❤️中秋特別版菠蘿包雞蛋仔做到10月6號咋!慶祝攞金茶王季軍,依家買任何雞蛋仔加$16,可以嘆港式奶茶一杯@chickeneggboy #ChickenEggBoyCHICKEN EGG BOY(香港)香港上環永樂街148號南和行大廈地下02號舖查看更多
tiffanyancool
好味道要再encore雞蛋仔
tiffanyancool
关注
唔知大家有冇食過?港式人氣雞蛋仔專門店CHICKEN EGG BOY 之前食過佢地菠蘿包雞蛋仔覺得好正今次再encore先~原來推出左中秋特別版 有蓮蓉口味同奶黃味 緊係即刻試新野啦!純手工現點現製!可以即場睇住團隊製作逐粒鋪上菠蘿皮同上蛋液,再入焗爐焗製!新鮮出爐入口酥脆勁香雞蛋同奶香!特別版期間限定到10月6號!快D來試下啦!除左必食雞蛋仔、佢地仲左攞金茶王季軍🏆只需$16 飲到金茶王奶茶仲有多款夏日優惠飲品同咖啡可供選擇!CHICKEN EGG BOY(香港)香港上環永樂街148號南和行大廈地下02號舖查看更多
hkgirl_hkfood
必試Q版菠蘿包雞蛋仔🌟
hkgirl_hkfood
2025-09-20
关注
最近見好多人介紹呢間雞蛋仔專門店「CHICKEN EGG BOY」,想試好耐㗎啦😍😍小店主打香港地道小食雞蛋仔,包括有Q版菠蘿包、餐蛋治、腸蛋包、鹹牛肉等特別口味!!店內所有盈餘仲會用作慈善用途,值得支持🔥🔥🧇Q版菠蘿包雞蛋仔 $59✨店員會先製好雞蛋仔,然後人手逐粒鋪上菠蘿包皮,再放入焗爐焗製~~雞蛋仔望落好似迷你菠蘿包咁,賣相好可愛!口感外脆內Q、牛油味重,好好食😋😋🧇原味雞蛋仔 $25✨嚟到一定要試埋佢地的原味雞蛋仔!!雞蛋仔即叫即製熱辣辣,咬落好香脆!而且蛋香濃郁,甜度啱啱好👍🏻👍🏻飲品方面,我地叫咗「凍龍眼冬瓜茶」(+$16)同「凍蜂蜜百香果」(+$16)🍹~~兩杯味道都唔錯,我就鍾意「凍蜂蜜百香果」多啲!味道清甜,帶點百香果的香氣,解渴一流🤤🤤查看更多
+ 6