2019-12-04 394 浏览
上年已经黎过一次食夜晚,觉得d 食物都唔错,但因为个位要特别兜过黎,所以无再食甘岩星期日经过就试埋佢lunch我地两个人一人一个lunch setmenu 同侍应放低都无讲系咩汤,饮落似甘笋南瓜之类,食得出系打成蓉既质地,唔错餐包亦都烘得够脆口而且好厚身,好岩点汤食先上汉堡包,个包好高身,但个牛肉size 就。。。细过片芝士一截甘牛肉味都浓,男友唔食洋葱,事前已经问左侍应有无洋葱,佢话无,我地先叫。可惜旧肉有加到洋葱一齐blend,,,最後成旧肉都系我食。。鸡翼有三件,但只味一d 都唔水牛城.水牛城应该会浓到少少刺鼻,同埋辣依个味道完全唔系个回事,但都系好味既,只系同想像中有落差意粉煮得岩岩好,配料都几足价钱依个质素算性价比高,但系味道就唔够正宗

甘岩星期日经过就试埋佢lunch

餐汤同包

我地两个人一人一个lunch set

餐包亦都烘得够脆口而且好厚身,好岩点汤食

牛肉汉堡包配薯角

水牛城鸡翼意粉

鸡翼有三件,但只味一d 都唔水牛城
.水牛城应该会浓到少少刺鼻,同埋辣

依个味道完全唔系个回事,但都系好味既,只系同想像中有落差

意粉煮得岩岩好,配料都几足

价钱依个质素算性价比高,但系味道就唔够正宗
2019-11-30
餐汤同包
牛肉汉堡包配薯角
水牛城鸡翼意粉
2019-11-21 237 浏览
上次食完佢嘅鹅肝觉得几好味,所以今次中午专登去试下汉堡的质素😆汉堡的外层有微微烘过,但烘耐小小脆口啲会更好🍔内层的馅料有生菜、芝士、蕃茄等🧀🍅夹在中间的手打和牛虽然肉汁满满,但牛味略为不够😣粗薯外脆内软,而且好重薯味🍟.落单时店员话意大利饭本身的菠菜汁无晒🙅🏻‍♂️所以转左做松露汁😝松露闻落几香,但味道唔算太浓🙁满足唔到C小姐的「黑松露瘾」😣.跟餐附送的餐汤、沙律和餐包都好好味✨餐汤系罗宋汤,味道浓郁而且唔辣😋材料有粟米、蕃茄、洋葱等等,口感好丰富😍沙律应该系用左柚子醋汁,食落酸酸MayMay咁,非常好开胃,岩哂做前菜🥗😈
美国安格斯和牛牛肉汉堡(伴粗薯条)
露笋野菌松茸汁意大利饭
跟餐(餐汤、沙律、餐饮)
汉堡的外层有微微烘过,但烘耐小小脆口啲会更好🍔
内层的馅料有生菜、芝士、蕃茄等🧀🍅
夹在中间的手打和牛虽然肉汁满满,但牛味略为不够😣
粗薯外脆内软,而且好重薯味🍟
落单时店员话意大利饭本身的菠菜汁无晒🙅🏻‍♂️
所以转左做松露汁😝
松露闻落几香,但味道唔算太浓🙁
满足唔到C小姐的「黑松露瘾」😣
跟餐附送的餐汤、沙律和餐包都好好味✨
餐汤系罗宋汤,味道浓郁而且唔辣😋
材料有粟米、蕃茄、洋葱等等,口感好丰富😍
跟餐(餐汤、沙律、餐饮)
2019-11-12 132 浏览
鹅肝的份量几大件,闻落带有微微的香味,食落味道鲜美,切开时啲油脂仲咇哂出来😱。虽然未去到入口即溶的层次,但味道足以令C小姐回味。相比起鹅肝,黑松露饭的味道反而比较淡,如果味道可以更浓,相信会更加好味🤤。..餐汤系南瓜汤,味道亦颇为浓郁,但如果可以食到啖啖南瓜蓉的话,口感会更好。跟餐仲附送一个微微烘左的餐包,食落好软熟,沾一沾南瓜汤再一齐食真系唔错😋
法国鹅肝露笋黑松露意大利饭
跟餐 (餐汤+沙律+餐饮)

2019-11-04 219 浏览
第三次进餐的元朗小店,可在西铁元朗站或大棠路轻铁站走过来,处较静街巷,可能会就此错过,小店以玻璃成墙,采光不错,但不是晒;整店座位不多,部分位置像在楼梯底,服务人员都颇亲切,两次早餐都由同一女店员招呼,有问必答!第三次独自到访吃早餐,再点All Day Breakfast,第一次和朋友到访时点这个是用长方形木板盛食物的,拍照很有田园风;这次用瓷碟,对海军蓝墙拍照还是很有感觉,食物种类同样丰富!个人觉得$88连饮品(基本饮品)真系好丰足,而且食得出材料新鲜!整碟食物质素平均,本人最爱炒菇及牛角包,期待再访!All Day Breakfast($88): 烟三文鱼不腥,烟薰度适中,份量比想像多,有厚度;炒菇入味,非常好吃,真想跟厨师学习如何炒得如此入味;松露炒蛋,松露味几突出,蛋炒得不油腻,如再滑点更好,可夹牛角包吃;薯条新鲜炸,保留到薯仔味,第一次吃朋友大赞,有附茄汁,这次部分位置稍嫌焦硬;牛角包松脆;橙及沙拉菜都十分新鲜!

2019-10-21
$88 (早餐)
  • All  Day  Breakfsat
2019-10-13 301 浏览
很想试下呢度嘅午餐,於是便在这个平日到这里试吓。餐牌上有意粉,意大利饭,全日早餐,小食等。今次我想食意粉,我又唔想食墨鱼汁,又唔想食卡邦尼,又唔想食茄汁的,所以便叫了菠菜蘑菇烧肉汁扁意大利粉。我阿妹就叫了碎蛋沙律呑拿鱼牛角包。餐汤很特别,系甘荀姜汤。我食的意粉好大碟,够晒食,够斋,唔会肥,汁有烧肉味。呢个原本叫碎蛋沙律呑拿鱼牛角包话未发现到碎蛋,薯条好脆好好食,再加埋沙律,饱晒!呢度不用加一,真系几好!
很想试下呢度嘅午餐,於是便在这个平日到这里试吓。

我食的意粉好大碟,够晒食,够斋,唔会肥,汁有烧肉味。

呢度不用加一,真系几好!
2019-10-12
9-10-2019家人生日饭, 又帮衬我家既饭堂😍😍店舖位於街既角落位, 所以有两边靠窗, 跟窗外既行人简直系"零距离接触"😂 我地一行6人坐在近窗边既大枱, 七点左右客人不多, 但到8点差不多坐满了。建议早一点去拎位, 或电话留座。以下系我地点左既菜色:。带子鲜虾墨汁意粉 (x2): 家人唔太喜好黑黑既墨汁, 所以走左汁, 但无减带子同埋虾既鲜味, 好足料。烧羊架配薯条: 有5块羊肉, 份量算多; 连2岁大既小朋友都食得津津有味。德国咸猪手配日本紫薯煎饼: 稍嫌猪手既皮唔够脆, 同埋唔够酸菜, 因为酸菜系配猪手既最好拍档; 反而紫薯煎饼好香脆, 值得一试。安格斯肉眼: 每次必叫既餸菜, 好多肉汁, 又够大块, 最适合大家share由於储左一定数量既印花, 店主仲送左一碟秘汁鸡翼同埋特色 tiramisu, 为家人生日饭划上完美感叹号💪💪
9-10-2019

家人生日饭, 又帮衬我家既饭堂😍😍

以下系我地点左既菜色:

2019-10-09
庆祝纪念
2019-09-20 225 浏览
我系一个钟意食野 但又好懒既人 成日都想整个all day breakfast黎食下 如果再加埋杯热朱古力 会觉得系一个完美既一日但我真系太懒 又要预备材料又要洗碗 所以都系 不了哈 咁岩同个朋友倾开想食all day breakfast 佢就推荐左呢一间餐厅比我 重陪我黎食睇到 餐厅都差唔多满座 我记得系我等紧野食果阵 出面已经要排队 可想而知佢都几多客人 想食就记得早少少到喇 呢间餐厅有一样我唔太钟意既系 有d迫坐既时候 同隔离台好近 如果想要番少少私隐度既话 就唔太适合喇 不过呢 佢都另外有佢既特色 佢行vintage风格 会见到佢既摆设都系有种怀旧风 如果钟意呢种风格既你 可以黎呢度食下野影下相 讲番食物先咁我同朋友就各点左一份all day breakfast我最期待系个egg Benedict 我有上网睇过要点整 但我真系懒人黎所以唔会自己整好味呀我觉得呢度既egg benedict 个汁都调较得适中 唔会太酸 另外重有沙津菜 配埋个salad source 唔错不过件橙 我就无食喇 因为我惊我一咬落去 d汁会喷到隔离台...另外要讲下件牛角包 好正呀我觉得 热辣辣 加埋块
我系一个钟意食野 但又好懒既人

食完之後重可说去yoho mall行下街睇场戏
我觉得呢间小店系唔错既选择
早餐
2019-09-10 201 浏览
迟来的生日饭,平时都会去大商场的食肆,不过今次朋友説近排经济麻麻,所以想帮衬下小店。佢甘有心就即管试下未去过的小店。我预早了几日订位,但原来去到门口才知有90分钟限时,不过伙记一早同我讲左繁忙时间才会实施。讲真,这里的价钱真系唔平,唔怪得知除了我地之外,只有三两个人在食野,过左一个钟之後才再有一两个人入来,生意真难做。我地六个人,最初叫了四个餐,但太细碟,於是叫多了一个小食。套餐包餐汤及热饮。餐汤是甘笋汤,很棉很滑。仲有沙律和面包,沙律都好食。烟三文鱼火腿凯撒沙律,很奇怪,唔知点解有面包,沙律都算大碟,都新鲜的。这个不是餐,加三十蚊改做餐。明太子蟹肉意大利饭,真系几好食,不过太细碟了,不够食。朋友就话太咸,我觉得都可以接受。龙虾墨鱼汁饭,因为饭太少,我只食了一啖,都几好食。龙虾算大只了,味道都好。西冷牛扒配薯条,这个都几贵,牛扒味道几好,薯条都好食。这个鸡翼很重口味,很燶,不过几好食,这个不是餐,是小食而已。总结,味道好但有少少重口味,店舖细,枱面都细,叫得多野食有些麻烦。不过我会再来的,希望下次试下午餐。

甘笋汤

餐汤是甘笋汤,很棉很滑。仲有沙律和面包,沙律都好食。

西冷牛扒配薯条,这个都几贵,牛扒味道几好,薯条都好食。

2019-08-30
甘笋汤
2019-07-12 376 浏览
行过呢边见倒个装潢都几靓全玻璃外墙好舒服虽然已经就关门既时间 (为员工SAY 个SORRY先)但服务很好   叫左个2人SET  五百蚊左右牛扒有牛味有炭烧味  虽然有D肥 (不过我锺意食肥)薯蓉劲好食前菜加汤都正常野  (沙津醋多左少少)冻盘既蚝好食  不过其他就冇咩味意粉都好食
行过呢边见倒个装潢都几靓
全玻璃外墙好舒服
虽然已经就关门既时间 (为员工SAY 个SORRY先)
但服务很好

叫左个2人SET  五百蚊左右
牛扒有牛味有炭烧味  虽然有D肥 (不过我锺意食肥)
薯蓉劲好食
前菜加汤都正常野  (沙津醋多左少少)
冻盘既蚝好食  不过其他就冇咩味
意粉都好食
2019-07-10
  • 牛扒 薯蓉
2019-07-11 422 浏览
男朋友生日,所以请左假陪佢平日放假一定系瞓到好晏,今日决定早少少起身,请佢食个生日早餐!之前一直好想去尼间餐厅试下,不过每次去到都系非常多人排队,唔喜欢等位就一直未试到!今日终於都唔使排队喇,入到店内发现只系刚好重有一张枱,早餐时间都一样咁多人早餐嚟讲,来来去去都系肠仔、炒蛋、多士⋯,尼度当然都唔例外!同样有炒蛋同肠仔,不过就多左两片甜橙同爽口嘅沙律菜,感觉好淸新、好健康另外个芝士牛角包,一啖咬落去系脆脆的,好味道网上评价极高嘅All day breakfast,先讲外型就已经好吸引,重要够晒足料,个黑松露炒蛋好滑,果然系正咖啡我拣左Rose latte,有淡淡嘅玫瑰香气特别一提,食食下早餐突然听到生日歌响起,当然唔会系我安排,後来店员捧着一个蛋糕到隔离枱,第一次遇到有人早餐时段切蛋糕庆祝生日,好特别
男朋友生日,所以请左假陪佢
另外个芝士牛角包,一啖咬落去系脆脆的,好味道
咖啡我拣左Rose latte,有淡淡嘅玫瑰香气

2019-07-09 266 浏览
元朗推介cafe小店,隐藏系小巷中,其实就系凤琴街体育馆对面马路转角位置。店铺地方唔大,所以座位比较迫少少。吃过两次早餐,特别推介烟三文鱼班尼迪蛋,一口咬落去,蛋汁流入口到,真系超正!😋😋😋沙律有两片橙,新鲜好甜,有种flash嘅感觉!肠仔味道亦唔错,皮脆肉嫩。朋友点了份Allday breakfast,份量好足,黑松露炒蛋好香,薯条都好正。整体有质素,性价比高!👍👍下次要去试试晚餐,期待!
下次要去试试晚餐,期待!
2019-06-28 245 浏览
要搵好野食,其实唔洗下下出到去中环铜锣湾尖沙咀。只要有心去搵,就算系元朗都一定搵到好餐厅。今日就推介元朗嘅「Chef's Movement」比一众元朗人🤗!由於太懒无出街关系,我只系打左电话落去叫外卖🤣「卡邦尼意粉」好美味,块火腿亦都好有咬口,盖系底下嘅香菇亦都好软身👍🏻👍🏻由於白汁另上关系,令到意粉送到上门果刻都仲系保持住烟韧口感😝!「凯萨沙律」就略嫌多汁左少少,入口比较酸😅不过整体嚟讲都几好食嘅!

卡邦尼意粉
2019-06-26
35 分钟 (外卖送餐)
卡邦尼意粉
2019-06-26 211 浏览
要早餐饱足一整天,就要食all day breakfast。元朗鸡地食肆云集,今日试chef movement。set c 40蚊 主要食牛角包 包既温度够热 层次感足够,微微脆口,100分评分。法兰克福肠要扣d分,温度不足,又唔系冷又唔系好热。炒蛋是麦当劳炒法,我就好ok la,可能落了牛奶炒。沙律同橙片好味,新鲜架。all day breakfast deluxe烟三文鱼搭班廸顿蛋 流心蛋 蛋汁流入口中超正。三款肠 都系咁啦! 炸薯条坚得 有薯味脆口 ,一流。沙律跟橙都好新鲜。铺头装潢唔错,有落地玻璃阳光渗入餐厅,地方清洁整齐。食得太多公仔面米粉,movement 小店,加油。

set c 好似系

法兰克福肠要扣d分,温度不足,又唔系冷又唔系好热。
炒蛋是麦当劳炒法,我就好ok la,可能落了牛奶炒。
沙律同橙片好味,新鲜架。

all day breakfast deluxe
烟三文鱼搭班廸顿蛋 流心蛋 蛋汁流入口中超正。
三款肠 都系咁啦!
炸薯条坚得 有薯味脆口 ,一流。
沙律跟橙都好新鲜。

set c 好似系
2019-06-13 247 浏览
呢间元朗既小店,可以话系隐世高质cafe。之前约左朋友想去早少少食个brunch,就去左呢间餐厅。环境方面有少少海洋风水手摆设,店面唔算太大,但都坐得舒服。佢既食物绝对系igable无论味道定打卡都无得输。叫左烟三文鱼班尼迪蛋,一咬蛋汁已经流晒出黎,烟三文鱼铺底,加埋香橙,沙律菜,劲清新。最抵赞系自家焗既面包,加左少少钱转杂莓多士同牛角包。多士劲脆口,早餐黎讲绝对系大好有诚意,实在可以再encore。

2019-05-25 308 浏览
今日先得闲写食评😅前几日男友补祝请佢妈咪食母亲节大餐,带埋我去,我有口福喇😍~嘻嘻!男友知佢妈咪同我都锺意食海鲜,特登叫咗间餐厅嘅新菜式「原只波士顿龙虾鲍鱼海鲜锅配多士」(哗,个名长到呢~如果唔系有影餐牌都唔记得🙈),不过呢个海鲜锅有一样野我实记得,就系⋯⋯好好味丫丫丫👍🏼😋  未食之前净系见到个锅乍,Auntie同我一齐🤩「哗~哗~哗~」,之後当然梗系相机食先啦😂!影完後,即刻动手食喇!(我见餐厅里面有俾客人用嘅洗手盆,我先会豁出去用手食乍😆)只龙虾好肥美,成旧龙虾肉拉出嚟放入口,一个字「正」!食到龙虾肉好弹牙新鲜,仲有鲍鱼、青口、鱿鱼,正呀喂!除此之外,推荐俾大家必食嘅就系佢哋嘅甜品,超好味!个晚我哋张枱坐近收银柜,而我个位正正望到出菜位,我远望见到老板娘好细心咁刨柠檬,初头我都唔知佢整紧咩,後来佢将份甜品摆上我哋张枱,我先知原来啲甜品系老板娘自己亲手整,真系不得了~好味到我想问下佢可唔可以教我点整🤣Auntie同我对呢餐非常满意,见到Auntie影咗好多食物相,仲即刻upload上网俾朋友睇,佢笑得好开心,佢开心时男友同我都好开心😁😁😁👏🏼👏🏼👏🏼
2019-05-17
  • 原只波士顿龙虾鲍鱼海鲜锅配多士