2021-10-07 642 浏览
cheeky pasta 只會做到9月尾,兩位店主將會離港移民台灣,開返間 cheeky pasta tai wan,唉,又少一間好野食啦.最後兩日,好好珍惜,為免最後一日同deadline frighter迫,哩兩日點樣都要去食個意粉,傾幾句,有人話佢地串咀,有人話佢地黑面,其實人人都有性格,有情緒,你唔知人地發生咩事或者咩狀況,我就係喜歡佢地夠真,好似朋友好似街坊一樣既感覺,老闆活潑風趣,老闆娘相對認真,通常都係靜靜煮野,但佢得閒果時都好好傾,諗左好耐樣樣都想食,最後見前面揸小小電單車既情侶食辣到開花lv3,又跟黎食,試lv2,加海鮮,跟住去買左罐叫佢 si l dan(是L旦)既ipa,好啱飲,但店員話都係最後一批啦,因為之後會轉formula,好啦,最後的cheeky pasta x 最後的 si l dan ipa,復古既鐵盤,隨意既擺碟,意粉份量都好夠食,海鮮都唔少,咁樣既配搭真係好啱,辣意粉配ipa,仲有靚靚postcard.扁意粉彈牙唔過油,入口第一下覺得甜,之後慢慢辣味先出黎,唔算辣,幾好味,早知試 lv3 辣啦...之後,隔離個男仔叫左個水牛芝士沙律,但佢話佢唔知有
cheeky pasta 只會做到9月尾,
兩位店主將會離港移民台灣,
開返間 cheeky pasta tai wan,
唉,又少一間好野食啦.
最後兩日,好好珍惜,
為免最後一日同deadline frighter迫,
哩兩日點樣都要去食個意粉,傾幾句,
有人話佢地串咀,有人話佢地黑面,
其實人人都有性格,有情緒,
你唔知人地發生咩事或者咩狀況,
我就係喜歡佢地夠真,
好似朋友好似街坊一樣既感覺,
老闆活潑風趣,老闆娘相對認真,
通常都係靜靜煮野,
但佢得閒果時都好好傾,
諗左好耐樣樣都想食,
最後見前面揸小小電單車既情侶食辣到開花lv3,
又跟黎食,試lv2,加海鮮,
跟住去買左罐叫佢 si l dan(是L旦)既ipa,

好啱飲,但店員話都係最後一批啦,
因為之後會轉formula,
好啦,

復古既鐵盤,隨意既擺碟,
意粉份量都好夠食,海鮮都唔少,

咁樣既配搭真係好啱,辣意粉配ipa,
仲有靚靚postcard.

扁意粉彈牙唔過油,

入口第一下覺得甜,
之後慢慢辣味先出黎,
唔算辣,幾好味,早知試 lv3 辣啦...

之後,隔離個男仔叫左個水牛芝士沙律,
但佢話佢唔知有黑醋,唔想要,
我就要埋佢個沙律拎返屋企食囉.

有回憶既路邊小店.

仲有cheeky 精品呀.

所有既事將成回憶,希望有日台灣再見啦,
祝一切順利.

2021-09-28
用餐时段
下午茶
2021-09-29 238 浏览
見到Cheeky 網上社交平台 話做到9月尾唔做,所以揾機會食多次。佢主要做外賣嘅,所以作為環保L嘅我都自備餐盒買返公司食喇。♻️⭐️自家肉丸意粉⭐️一如既往,肉丸新鮮juicy 又彈牙,意粉有咬口又唔會乾。🤗不過份量太少了,我一個女仔三啖都食晒,食兩盒都未必夠飽呀。但呢間店俾到我嘅,不只是食物,而係喺灣仔呢個鬧市中掘頭巷的獨特人情味,老闆Roberto會同你搭嗲幾句,講下笑,關心下你咁,在其他通車街道難以複製。🥺

⭐️自家肉丸意粉⭐️
自家肉丸意粉

不過份量太少了,我一個女仔三啖都食晒,食兩盒都未必夠飽呀。

得知小店9月30號正式結業,搵個機會嚟。有啲支持係為左好好道別,讓對方知道到最後一刻,即使無奈或種種原因,都唔係冷清離場。橙色eye catching嘅Cheeky Pasta🧡主要做外賣生意,當然都可以坐喺小店嘅摺板枱食,雖然露天,但當日都未算非常熱,反而幾有food truck feel🚚肉丸尚算juicy,唔會太咸;水牛城雞翼比想像中偏酸同辣;幼身薯條有埋薯仔皮, 即叫即炸熱辣辣,但一凍就硬哂要食快啲~份量嚟講女仔岩岩好,但男仔未必夠若論食物,有好有壞,但吸引我地嘅係老闆好nice、貼心同有態度🔥! 當日都有熟客專登嚟探佢地,老土講句,好味在於份人情味💛🇭🇰〔𝙼𝚎𝚊𝚝𝚋𝚊𝚕𝚕 𝚜𝚙𝚊𝚐𝚑𝚎𝚝𝚝𝚒 $𝟼𝟶 〕〔𝙱𝚒𝚐 𝙵𝚊𝚝 𝚜𝚔𝚒𝚗 𝚘𝚗 𝚌𝚑𝚒𝚙𝚜 $𝟹𝟻〕〔𝙱𝚞𝚏𝚏𝚊𝚕𝚘 𝚠𝚒𝚗𝚐𝚜 $𝟻𝟸/𝟼𝚙𝚌𝚜〕All the best💛

𝙱𝚒𝚐 𝙵𝚊𝚝 𝚜𝚔𝚒𝚗 𝚘𝚗 𝚌𝚑𝚒𝚙𝚜

〔𝙱𝚞𝚏𝚏𝚊𝚕𝚘 𝚠𝚒𝚗𝚐𝚜 $𝟻𝟸/𝟼𝚙𝚌𝚜〕

All the best💛
𝙱𝚒𝚐 𝙵𝚊𝚝 𝚜𝚔𝚒𝚗 𝚘𝚗 𝚌𝚑𝚒𝚙𝚜
2021-09-16 174 浏览
今晚意粉之夜 食2碟意粉加一客小食 3個人吹吹水飲下野咁就一晚水牛城雞翼配炸大薯條 野菌忌廉長通粉 麻辣番茄意粉炸香脆後既雞翼淋上滿滿既酸辣水牛城醬汁 惹味開胃咬開有肉汁又夠大隻 薯條大大份超脆口用秘製麻辣醬拌炒意粉 意粉彈牙有口感 又麻又辣既特別煮法 非常滋味野菌忌廉長通粉 香草野菌炒長通粉 食到有切細既雞肉粒 野菌吸左香草汁香氣更濃長通掛湯口感煙韌好食Shop B2, G/F, 4 Swatow Street平均消費$100評分8/10
水牛城雞翼配炸大薯條 野菌忌廉長通粉 麻辣番茄意粉
長通掛湯口感煙韌好食

Shop B2, G/F, 4 Swatow Street
平均消費$100
評分8/10
TEA
2021-09-16 48 浏览
一個人的午餐 簡單快餐好食既肉丸意粉 加薯條 另有幾款唔同口味既意粉,可轉長通粉一份大薯條 另加肉丸意粉 呢度有種小店既獨有風味,半戶外座位 平時無咩人行過幾好坐幾有FEEL既環境肉丸係自家手打,鮮肉打成食到彈牙口感仲有淡淡既香草味道 長意粉口感煮得剛剛好,唔會太軟身保有彈性質感 每條粉都掛滿濃郁既自家番茄醬汁香酸帶辣開胃滋味,味道香濃薯條一份都非常多,爭D食唔曬,即炸即起既新鮮薯仔切條炸成,口感脆而有薯仔甜味平均消費$100評分8/10灣仔汕頭街4號地下B2A號舖Shop B2A, G/F, 4 Swatow Street, Wan Chai
一個人的午餐 簡單快餐好食既肉丸意粉 加薯條
另有幾款唔同口味既意粉,可轉長通粉
肉丸係自家手打,鮮肉打成食到彈牙口感仲有淡淡既香草味道
香酸帶辣開胃滋味,味道香濃
平均消費$100
評分8/10
灣仔汕頭街4號地下B2A號舖
2021-07-20 1113 浏览
It is a very eye catching pasta take away, painted in orange colour, can see it from far, got 4-5 seats actually. It is a stylish place with good audio sound system set up, and boss got a good taste on music too. Pasta wasn’t cooked in the localised way but rather authentic Italian way, not every local can appreciate it but I like the texture of it. portion is not big, ok for a girl but not enough for a guy.

2021-06-17 1061 浏览
黃係好事,但係分量細到咁,話你係black店都已經有良心。個肉丸意粉成60蚊但係比得個3粒,汁又少,乾到咁,我真係以為自己去咗非洲 literally a scam, miniscule portion for 60 bucks, stingy AF with the sauce. how's this store still in business? By charging an exorbitant amount, that's how, what a scam.

外卖自取
💛💛💛Cheeky Paste💛💛💛經過呢間餐廳好多次,終於的起心肝同男朋友去試吓。選擇唔算好多,如果想食麵類,就只有五款。勝在佢可以揀意粉嘅種類,例如意大利粉、長通粉、扁通粉等等。位置唔多,堂食只有幾個位,主要做外賣生意,唔洗等好耐!下次會想試下啲小食。多文宣既餐廳 👍🏻。肉醬意粉(包汽水)$60意粉份量唔係好多,正常男仔食都應該唔會飽。味道係唔錯嘅,男朋友話略嫌味道偏淡,如果可以加多少少調味料會好啲😍。忌廉煙肉野菌長通粉(包汽水) $60幾好食,配料份量算多,完全食得出煙肉同野菌🤩。不過份量有啲少,女仔食都完全食得晒,唔會有好飽好飽嘅感覺。埋單$120(無加一)
💛💛💛Cheeky Paste💛💛💛

肉醬意粉(包汽水)$60

忌廉煙肉野菌長通粉(包汽水) $60

埋單$120(無加一)
2020-11-24
2021-02-19 1355 浏览
Avoid these people!After passing by many times, I decided to try the penne Bolognese ($60).The lady in the kitchen stirred a small portion of penne in a pan, then put in a small box with a bit of tomato water.When I questioned what I was being served, the guy running the place yelled at me and immediately returned my $60.The (lack of) integrity of the food, combined with the hostile attitude of the people stealing my money, should be enough to pursuade you to skip this place and find a better qu
Avoid these people!

The (lack of) integrity of the food, combined with the hostile attitude of the people stealing my money, should be enough to pursuade you to skip this place and find a better quality option.

So, congratulations angry owner/manager. Maybe I have saved some customers from getting scammed by you're fake Italian takeaway.
2021-02-19
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2021-01-14 1359 浏览
位於灣仔內街小店,小店非常細,坐位得幾個,只可以坐係店前的街邊長櫈,但估唔到食物質素非常好,而且整間店好有街頭特色,橙色為店舖的主色,非常搶眼喺冬天時間飲一碗熱辣辣加雜菜湯食番一個雞肉意粉簡直係一絕
位於灣仔內街小店,小店非常細,
,而且整間店好有街頭特色,橙色為店舖的主色,非常搶眼
喺冬天時間飲一碗熱辣辣加雜菜湯食番一個雞肉意粉簡直係一絕
2021-01-12
  • 肉丸意粉
2020-09-10 2041 浏览
又是在汕頭街另一家黃店,有支持蘋果日報的文宣在店鋪內。這家店主打美式小食如薯條,炸洋蔥圈,美式雞翼和意粉等。老板主力做外賣,堂食也衹是坐在街外只得3個位置。聽說這家店的意粉很好吃。但由於我不肚餓最後只點了肥嘟嘟肉醬薯條。薯條價格要44元但份量卻不多。說實話,雖然炸得比較香脆但沒有什麼驚喜。味道還不如麥當勞的薯條。所謂的肉醬水分比較多太稀個人認為很一般。整體感覺沒什麼特別,但價格卻是麥當勞的一倍性價比實在太低。

2020-09-10
2020-08-01 1501 浏览
嗰日去到灣仔諗住快快脆食個lunch. 行行下見到小街有間橙色好sharp嘅類似鐵皮格局的檔口仔。即刻坐底食個簡單速食意粉lunch😋叫了個Lunch Set香草忌廉醬雞排扁意粉🍝扁意粉幾好食落口感幾好喎!咬落都幾煙韌,唔錯~ 醬汁方面,Pesto cream幾杰幾creamy~ 不過食食下會覺得有啲啲膩,估唔到都幾飽!雞排就一般般,唔夠嫩滑。份量黎講,女孩子食都足夠,男士食就可能要加底喇。不過加完底價錢會偏貴🤔🥫紅湯呢碗紅湯都幾甜喎!質地較稀~咁感覺好似小朋友飲嗰啲abc湯咁😆 幾特別嘅,唔係好似平時普通啲羅宋湯咁

叫了個Lunch Set
香草忌廉醬雞排扁意粉🍝

🥫紅湯
2020-05-22
等候时间
5 分钟 (堂食)
由於佢地係似food truck咁樣,要坐係室外,加上疫情關係,所以我都係買返屋企食。老闆同老闆娘都好nice,會同客人閒話家常一下,覺得呢d人情味真係好少見到食物質素喇,首先一定要講嘅係佢個肉丸超好食!一睇就知係佢地自家製,形狀粒粒都唔同,證明係人手自己搓而且個調味好正,有少少香草味,配埋d牛肉味真係食完一粒想再食多粒不過個意粉太少汁,有d乾,建議可以加返多d汁呀~肉丸意粉個汁好好味,同出面食到嘅水牛城雞翼唔同佢係有少少酸,好開胃!而且佢真係辣,平時食開譚仔十小辣嘅我都差d頂唔順(我估佢大約係五小辣程度)呢個係會令人回味嘅醬汁肥嘟嘟薯條配水牛城雞翼餐牌

到食物質素喇,首先一定要講嘅係佢個肉丸超好食!

一睇就知係佢地自家製,形狀粒粒都唔同,證明係人手自己搓

不過個意粉太少汁,有d乾,建議可以加返多d汁呀~

肉丸意粉

個汁好好味,同出面食到嘅水牛城雞翼唔同

佢係有少少酸,好開胃!

呢個係會令人回味嘅醬汁

餐牌
2020-04-30
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
2020-04-16 1909 浏览
哩間小店嘅位置唔係好起眼,係喺汕頭街行到差唔多最尾先見到,不過好彩佢鋪面用咗鮮橙色,比較易認😝佢係以外賣速食為主嘅,店面好細,得幾個位俾人堂食,所以就決定買外賣啦🤪店主好nice,我叫完外賣之後佢都同我講要等一陣先有,叫我係前面嘅一張長凳仔度坐低等外賣🥰.🐽忌廉煙肉野菌意粉🐽意粉嘅口感啱啱好,唔會太淋,有啲彈牙咁🤓仲要好足料,會見到上面有好多野菌/洋蔥/煙肉😆而且個汁真係好好味,夠濃味,亦好Creamy!! 😻.總括嚟講覺得好好味,喺港島區嚟講個價錢已經有個咁好食嘅意粉都算係咁🤑而且份量啱啱好,一個女仔食嘅話可以食飽,唔洗驚嘥嘢👻其實佢仲有得揀Lunch set,可以自己揀要咩意粉/醬汁/配料,但我有選擇困難症所以先揀個現成嘅意粉🍝除咗有意粉仲有好多小食,下次會嚟試下佢嘅雞翼同薯條😊
🐽忌廉煙肉野菌意粉🐽
忌廉煙肉野菌意粉

忌廉煙肉野菌意粉
今日去咗亦中伏 ,無睇Openrice, 行過見到舖面幾得意,有少少歐洲風,老闆亦有笑笑口打招呼,當時店內所設的兩張枱同4張座位已坐滿,所以買咗佢既"肥嘟嘟薯條"試下,唸住一路食一路等位。過咗5分鐘,薯條未到但有兩位食客離開,老闆亦立即清潔好,咁我走去打算坐吓等薯條啦,點知坐都未坐低,老闆已繼續用佢嘅招牌笑容咁話座位係留比每位消費滿HKD50的客人,當時係下午2時半,過曬lunch時段,而今日係公眾假期,汕頭街人流不多,枱面或餐牌亦冇寫最低消費的要求,而我後面絕對係無任何人等緊,我唯有行開繼續等我嘅"外賣薯條"啦,但所有appetite即時無曬,本來唸住薯條嚟到ok嘅話再叫個沙律嘅,但老闆咁串咀,都係去第2度食算。又過咗5分鐘,薯條終於到,名字係叫"肥嘟嘟",但並唔係幻想中嘅厚切薯條,無任何芝士或其他伴碟,當然亦冇不同醬汁啦,只有一盒外賣蕃茄醬同一D調味粉喺薯條上面,用透明膠盒放好,街頭小食嚟講衛生係唔錯㗎,心諗好彩老闆只expect我外賣,唔比我坐低咋,我知你哋係主打薯條,我亦可能唸多咗啦,但HKD35一盒外賣薯條實在值,過好彩本身薯仔唔難炸,其本上好少舖頭會炸薯條都做唔好嘅。
今日去咗亦中伏

又過咗5分鐘,薯條終於到,名字係叫"肥嘟嘟",但並唔係幻想中嘅厚切薯條,無任何芝士或其他伴碟,當然亦冇不同醬汁啦,只有一盒外賣蕃茄醬同一D調味粉喺薯條上面,用透明膠盒放好,街頭小食嚟講衛生係唔錯㗎,心諗好彩老闆只expect我外賣,唔比我坐低咋,我知你哋係主打薯條,我亦可能唸多咗啦,但HKD35一盒外賣薯條實在值,過好彩本身薯仔唔難炸,其本上好少舖頭會炸薯條都做唔好嘅。而當然薯條嘅份量亦唔多啦,唔洗5分鐘,食曬。

返去睇一睇佢嘅IG,係就係有好多娛樂圈嘅名人嚟食,但有時真係唔明點解有D小店只著重政見、PR同IG粉絲數目,連客人最基本的需要同pricing都搞清。
2020-04-13