2023-03-20 831 浏览
朋友專登送左個士多啤梨蛋糕俾我試下最鐘意食蛋糕嘅我收到超開心!蛋糕外表好粉紅🥰好吸引人嘅目光最鍾意就係食佢哋嘅蛋糕因為蛋糕唔會太甜又唔會太多cream士多啤梨好甜好香上面嗰層薄薄嘅啫喱充滿着士多啤梨香味而係啫喱面頭嘅金箔令到蛋糕變得奢華呢個蛋糕好適合幾個女仔,食完飯之後share食唔使擔心,食完食唔晒但同時間又好靚,可以打卡好鍾意佢哋咁體貼用咁靚嘅紙盒載着!-La Famille-希望佢哋可以開多啲分店🥹🥹真係好好食❤️🫶🏻
朋友專登送左個士多啤梨蛋糕俾我試下
最鐘意食蛋糕嘅我收到超開心!
蛋糕外表好粉紅🥰好吸引人嘅目光

最鍾意就係食佢哋嘅蛋糕
因為蛋糕唔會太甜
又唔會太多cream
士多啤梨好甜好香
上面嗰層薄薄嘅啫喱充滿着士多啤梨香味
而係啫喱面頭嘅金箔令到蛋糕變得奢華
呢個蛋糕好適合幾個女仔,食完飯之後share食
唔使擔心,食完食唔晒
但同時間又好靚,可以打卡
好鍾意佢哋咁體貼用咁靚嘅紙盒載着!
La Famille
希望佢哋可以開多啲分店🥹🥹
真係好好食❤️🫶🏻

庆祝纪念
纪念日
2022-06-30 923 浏览
Chateraise (沙田)♡︎𝗗𝗘𝗦𝗦𝗘𝗥𝗧 & 𝗦𝗡𝗔𝗖𝗞𝗦♡︎$39 富士特式蘋果批(8/10🌟)💚ꜰᴜᴊɪ ᴘʀᴇᴍɪᴜᴍ ᴀᴘᴘʟᴇ ᴘɪᴇ💚因為店係即場焗,所以離間鋪好遠已經聞到好香👃,而我就俾啲香味吸引咗去買🤣。蘋果批拿上手熱騰騰♨️,外層非常酥脆,一咬會有好多脆片,而且好香。入面有攪蓉既蘋果蓉🍎,分量適中,唔會太甜膩👍🏻。$15 雲尼拿焦糖曲奇(6/10🌟)💚ᴠᴀɴɪʟʟᴀ ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟ ᴄᴏᴏᴋɪᴇ💚好少聽曲奇🍪有雲尼拿味,所以買黎試一試。曲奇鬆脆,但🍨雲尼拿味唔算好突出,反而食落似🍼奶粉味。📝個人覺得價錢都幾貴,不過係商場入面聞到啲香味,真係幾難抵抗🫢🤣食物:8/10環境:8/10性價比:7/10📍沙田沙田車站圍1號Citylink零售層31號舖
Chateraise (沙田)

♡︎𝗗𝗘𝗦𝗦𝗘𝗥𝗧 & 𝗦𝗡𝗔𝗖𝗞𝗦♡︎

$39 富士特式蘋果批(8/10🌟)
💚ꜰᴜᴊɪ ᴘʀᴇᴍɪᴜᴍ ᴀᴘᴘʟᴇ ᴘɪᴇ💚

$15 雲尼拿焦糖曲奇(6/10🌟)
💚ᴠᴀɴɪʟʟᴀ ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟ ᴄᴏᴏᴋɪᴇ💚

食物:8/10
環境:8/10
性價比:7/10

📍沙田沙田車站圍1號Citylink零售層31號舖

2022-03-08 661 浏览
紙盒包裝的朱古力批包裝得體,顏色和絲帶蝴蝶結非常吸睛,送禮得體。紙盒又環保,又輕便,值得一讚。一盒十片個別包裝的朱古力🍫批吃起來有點像朱古力威化,非常鬆脆,味道又不會過甜。盒內有三款不同的餡料:杏仁、咖啡和芝麻。加入了各種餡料,朱古力批口感便更多元化,較有咬口,而味道亦較豐富。加入了各樣的餡料,朱古力批頓時的味道便變更豐富,迎合不同口味的食客。這日本生產的朱古力批作為零食,確實不錯。小小的一片,較受女仕們的歡迎。

2021-12-13 538 浏览
次次經過呢間舖頭,以為是一般賣樣蛋糕店, 但一定聞到一陣陣好香濃奶滑既鮮忌廉味!呢陣味真係搵唔到第2間! 食左好多次,今次忍唔住來一個聖誕版...抵佢D分店愈開愈多~臨近聖誕,主力都是配上聖誕裝飾的鮮忌廉蛋糕, 職員細心分好,返到屋企都唔怕蛋糕變形或溶哂。海綿蛋糕富彈性而不偏甜,鬆軟得黎又不會太膩, 老人家都岩食!
呢陣味真係搵唔到第2間!

返到屋企都唔怕蛋糕變形或溶哂。

2021-12-04
外卖自取
好鍾意食呢間嘅蛋糕,所以今次就試吓佢啲雪糕,有三隻味,原味抹茶同埋朱古力,最美揀咗食朱古力一食落去係有啲失望,比利時朱古力呢個味其實好多雪糕公司都有整,dryer’s同hagendaz 驚俾你是朱古力雪糕都係非常之濃郁嘅朱古力味,但係呢隻朱古力就非常之淡,反而奶味比較重。其實呢甜筒來講, $20算係中等價錢又唔係特別平,所以我期待會比較高,十分可惜。另外就係包裝設計冇乜用特別心思,如圖開口位起身雪糕覺得我一定會整污糟手指

比利時朱古力雪糕

2021-08-01 884 浏览
這間開左咁耐,終於都買黍試下,食完之後覺得ok la,唔係唔好食,但我又未至於會想食第二次,原味千層蛋糕略嫌甜左D,綠茶味千層蛋糕可以唔試(綠茶味有啲腥味),同埋佢D撻底全部都係少少淋(唔脆),如果佢同美心,聖安娜比較佢係好DD,但如果同一D大牌字/酒店比較,就真係冇得比。
2021-04-23 1494 浏览
日本直送嘅甜品的確好吸引,所有原材料都百份百由日本農場提供,再係日本嘅自家工場製造。🍰原味千層蛋糕餅皮好薄,忌廉都好creamy,兩者比例啱啱好,入口軟滑。🧁雙餡泡芙(吉士忌廉)一啖咬開即刻爆漿,滿滿都係香濃乳香內餡,唔會太甜,外皮薄脆香口。

🍰原味千層蛋糕
餅皮好薄,忌廉都好creamy,兩者比例啱啱好,入口軟滑。

🧁雙餡泡芙(吉士忌廉)
原味千層蛋糕
原味千層蛋糕
2021-03-11 1018 浏览
原味千層蛋糕真係一絕~甜度岩岩好,而且食落口感層次都好正👍好食過好多大brand嘅千層cake,而且好多地方都有分店,非常方便,得閒就可以買幾件返屋企食☺不知火柑都好好食,不過呢個就吾會成日買黎食,因為始終覺得略為有少少overprice咗

2021-01-31 1096 浏览
新開的餅店有曰本雪糕的售賣,上一次經過已經十分期待想試。北海道雲呢拿甜筒,好有北海道食甜筒的feel,好滿足!如果可以大啲就好了。雪糕好軟滑,像食軟雪糕一樣,甜度適中,但不覺得肥膩。日本咖啡牛乳雪條小小一條,都ok! 但係如果大條啲便好了,好快便吃完一條。可能因為水份比較多,所以包裝好容易令到雪條破爛,回到家時候好似包裝入面都變了少少樣子。最後買了忌廉瑞士卷蛋,蛋糕好鬆軟,鮮忌廉又超軟滑,好好味!買回家最緊要係要小心路程嘅時間,冰袋放雪糕同雪條只可以待半個小時,太耐會溶掉。所以要快些回家。
北海道雲呢拿甜筒

咖啡牛乳雪條

最後買了忌廉瑞士卷蛋,蛋糕好鬆軟,鮮忌廉又超軟滑,好好味!
忌廉卷蛋

北海道雲呢拿甜筒
咖啡牛乳雪條
忌廉卷蛋
2021-01-26 665 浏览
成日經過都未曾買嚟食,今日有朋友嚟就買幾件試下先,主要都中意生果為主,雜果海綿蛋糕🍰正常味道,不會太甜,生果都好生鮮和大粒,朱古力杯好好味值得一試,喜歡食士多啤梨的朋友一定要試下士多啤梨杯,好有層次感。
2021-01-17 631 浏览
Cream好香滑😍😍😍千層蛋糕🎂好味🍰🍰🍰呢個蛋糕🎂底係海綿蛋糕製成,中間嗰層係好多班戟製成千層,所以食落會感覺個蛋糕實的的。千層好似日本美味班戟嘅皮咁,所以好好味。另外用咗日本牛乳做嗰啲cream,一入口就會有一種好香滑嘅牛乳香味,食落唔會太漏或者太甜。好好味👍🏻👍🏻😋😋😋💕💕💕💕💕💕💕🎂🎂🎂🎂🎂🎂🎂🎂🎂🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎁🎁🎁🎁🎁🎁🎁🎁🎁
Cream好香滑😍😍😍

千層蛋糕🎂好味🍰🍰🍰

千層好似日本美味班戟嘅皮咁,所以好好味。

好好味👍🏻👍🏻😋😋😋

雜果千層蛋糕
2021-01-15
庆祝纪念
生日
雜果千層蛋糕
2020-10-15 1146 浏览
日本人氣法式甜品店Chateraise越來越多分店,而家沙田都有,喺火車站上面。今日喺連城廣場食完午餐,落返嚟見到甜品櫃好吸引,忍唔住買咗兩樣野。疏乎厘芝士蛋糕$25 雖然個樣平平無奇,但係入口軟綿綿,有濃郁嘅芝士味,雪凍啲會好食啲!好欣賞舖頭加咗細細的冰粒喺包裝紙袋入面,拎到返屋企都仲係凍凍地。朱古力大福$18估唔到細細杯嘅設計,可以分開兩層擺放,總共有六粒朱古力大福。係超級濃郁嘅朱古力味,面頭有薄薄嘅糯米皮,中間就食緊好綿滑嘅朱古力!兩款甜品都好好食😋,價錢唔貴,下次經過會再買其他試吓😝😝
疏乎厘芝士蛋糕$25

朱古力大福$18

兩款甜品都好好食😋,價錢唔貴,下次經過會再買其他試吓😝😝
讀書時期間中會去舊式麵包舖買瑞士卷當早餐,貪佢份量剛剛好、口感軟綿綿,加埋d cream,好味又夠飽肚,畢業之後就冇乜再食... 🙈·A-1嘅食品無論係賣相定係味道都好出色,大部份我試過嘅蛋糕、泡芙、麵包都滿足到我!🤤·🔸 原味瑞士卷 🌀($14)最近第一次試佢哋嘅原味瑞士卷,話日本電視節目都有推介!🇯🇵😲 由鮮忌廉、吉士同海綿蛋糕3樣嘢製成,全部都係我喜歡嘅食材,加埋一齊真係冇得輸,口感軟滑,香濃吉士味,好邪惡嘅味道呀!😍·又多一樣可以再encore嘅甜品!✅☺️
🔸 原味瑞士卷 🌀($14)

又多一樣可以再encore嘅甜品!✅☺️
2020-08-24 562 浏览
行過沙田口痕就買左2個泡芙,不過唔想係街食,所以拎左番屋企食。走嘅時候舖頭都好甜心,俾左包細細嘅冰包我,保持個泡芙凍冰冰。而且咁岩做緊特價,都幾抵食涼浸浸嘅抹茶味泡芙,係咁熱天氣食真係好正。咬落去麵包唔會好厚,一食啲抺茶cream 就唧出黎,令到每啖都有抺茶味。抺茶cream 個抺茶味都幾好食,唔會苦,抺茶控應該好鍾意。食到一半有驚喜,原味cream 走左出黎,2隻色嘅cream 同時係同一個泡芙入面。 可以一次過食2隻味,正!!!食嘅同時配埋凍啡或者冰茶就好味加一啦。