2019-06-22 78 浏览
前兩日同朋友係荃灣行完街,朋友話想食下西餐,又唔想太貴,即刻上網搵就搵到一間比較平民嘅西餐廳食飯。呢間餐廳都唔算難搵,係商場對面。入面唔算太大,燈光都幾暗,檯上面仲有細細地嘅蠟燭,都叫做幾有情調啦。講翻野食,我地就一人一份order咗個牛油果牛肉漢堡配原隻軟殼蟹同芝士蟹肉大啡菇同烤美國安格斯牛板blade steak。個漢堡包真係好大個,望落去都有d驚食唔曬,食真係要小心d食,一啖咬落去,d汁水全部必曬出離,可想而知個漢堡包幾正幾夠juicy,而且個搭配都好好,清香嘅牛油果同香濃嘅牛肉一齊食真係幾夾,有好大嘅滿足感至於又唔會太滯😃😃😃。另外個原隻炸軟殼蟹都炸得幾好,平時嚮其他餐廳好少話食到原隻炸,好飽滿,炸得好香口,好好食。要講到驚喜就一定係芝士蟹肉大啡菇,我從來未食過大啡菇係多汁多到咁,外面咁睇隻菇好似好乾好漲咁,查實就係因為菇本身已經鎖住咗好多汁水係一面,一啖咬落去就真係流曬出離,再加上面頭個陣啖啖嘅芝士味增香,食落真係好正,呢隻大啡菇可能我要食成幾隻先可以滿足,哈哈哈跟住就到燒安格斯blade steak,呢個都算幾好食嘅,牛嘅香味有,又夠juicy,抵讚嘅係燒得幾嫩口,能鎖住肉

跟住就到燒安格斯blade steak,呢個都算幾好食嘅,牛嘅香味有,又夠juicy,抵讚嘅係燒得幾嫩口,能鎖住肉汁,算係幾好食。

呢間餐廳整體離講,比較平民,價錢唔貴,又好食,性價比高,都幾適合後生情侶拍拖撐下檯腳噶😃😃😃。
2019-06-20 65 浏览
同朋友太耐冇見見面當然要塭間好食又好坐嘅餐廳慢慢嘆,今晚來到佐荃灣呢間餐廳,位置方便,環境都可以。澳洲肉眼扒,賣相很精緻,煎得十分香口,食起身都好嫩口,件扒也是大大件的,配菜都有一大堆,與海鮮拼盤的配菜是一樣的,最特別之處是配菜中有秋葵,是我的至愛。威靈頓三文魚扒伴刁草忌廉汁,酥皮鬆脆,包著野菌醬及巴馬火腿,三文魚熟既程度岩岩好,肉質鮮嫩,口感不錯。黑松露野菌意大利飯 香氣四溢,飯係粒粒分明,半軟身,但野菌拉絲將飯粒黏埋一齊,覺得好和諧好一致 質感同層次多左。總體來講我同我朋友都覺得唔錯。

黑松露野菌意大利飯

總體來講我同我朋友都覺得唔錯。
2019-06-19
用餐优惠
信用卡優惠
2019-06-18 1661 浏览
今日嚟到一間好浪漫嘅餐廳,一直都有留意呢間餐廳,超級興奮🥰因為貓嘅主題好吸引(留意無真貓咖) ❤️我同友人叫左兩個dinner set,都有沙律、湯、餐飲同埋甜品🍮😝1️⃣明太子蟹肉燴意大利麵$198 好creamy!!! 每一條意大利麵都掛到忌廉汁同明太子,明太子好新鮮美味,一粒粒係個嘴裏面爆開,質感真係好得意😚😚😚❤️食到尾見到唔少蟹肉,記住撈勻先食啊😋2️⃣美國🇺🇸安格斯牛板胛$278 叫左五成熟,食落一啲都唔鞋,調味非常好,好juicy好腍嫩,好滿意!😝😝😋3️⃣餐飲叫咗伯爵茶同埋菠蘿汁,菠蘿汁酸酸甜甜,裏面仲加左青檸,好fresh!! 🍍4️⃣甜品是日甜品係士多啤梨蛋糕,賣相唔錯,好味道喎!俾人好清新嘅感覺,士多啤梨味令人好幸福❤️我哋好胃食,最後仲叫多個心太軟$68,佢嘅朱古力味由淺入深,苦到甜,層次多,幾特別!☺️呢度環境花左心思裝潢,係打卡好去處!無論家庭、閨蜜好友定一班朋友聚會都好啱☺️

1️⃣明太子蟹肉燴意大利麵$198

2️⃣美國🇺🇸安格斯牛板胛$278

3️⃣餐飲

4️⃣甜品

2019-06-17
  • 烤美國安格斯牛板胛
2019-06-18 150 浏览
上星期同小朋友去完上playgroup就喺附近搵地方食lunch,open rice search到見呢間好似唔錯所以就入咗呢間。當時12點幾只有兩枱客,1點左右full house。本身都冇諗住寫食評所以完全冇影相。我點咗龍脷柳意粉,個龍脷柳好鹹,我又唔記得叫少鹽,所以只係食咗意粉及配菜。朋友問我仲乜唔食魚,我話我覺得鹹,朋友試完話直情只係食到鹽,不過已經食完差不多要走,所以都冇諗住換,同老闆反映就算,點知一句唔好意思都冇,只係話會同廚房講,我同朋友都啞言。P.s. 錢係俾足的,冇任何discount。各位如想點菜時記得先問鹹唔鹹呀!

2019-06-17 63 浏览
有朋友介紹過呢間飲嘢正今天我就約舊同事放工來這餐廳聚舊。餐廳佈置好有情調,同姊妹飲嘢傾計夠哂私隱。菜式選擇有特色,唔係一般的意粉或扒的西餐廳一睇到英式原條炸鱸魚薯條就吸引到我,另外加多咗個卡邦尼意粉。意粉醬夠rich夠厚,落埋d野菌,令成碟意粉感覺冇咁膩。主角嚟啦!Fish and chips, 條鱸魚真係好新鮮好滑外面個脆漿唔係着咗件羽絨咁,係完美嘅比例,如果個槳可以再脆d啲就perfect 啦鱸魚食得出soft and moist 鮮同埋有魚味唔記得叫左埋個前菜,hoegarden啤酒煮蜆,淡淡的啤酒清香,配洋蔥蘿蔔粒煮,正好帶出蜆肉嘅鮮味好正飲品選擇多!值得一讚
有朋友介紹過呢間飲嘢正
今天我就約舊同事放工來這餐廳聚舊。
餐廳佈置好有情調,同姊妹飲嘢傾計夠哂私隱。

菜式選擇有特色,唔係一般的意粉或扒的西餐廳
意粉醬夠rich夠厚,落埋d野菌,令成碟意粉感覺冇咁膩。
鱸魚食得出soft and moist 鮮同埋有魚味
飲品選擇多!值得一讚
  • Hoegaarden啤酒煮蜆
2019-06-17 58 浏览
今日黎到呢間西餐廳叫CATEE﹐係荃灣楊屋道﹐近街市附近。門面吾算好大但係幾精緻﹐內部環境幾有FEEL。可以我同我男朋友去食既時間都係7點左右﹐人吾算好多。好寧靜。過左半個鐘﹐間餐廳都幾FULL 已經 但都係好靜﹐個環境氣氛令人都係細細聲咁傾計。呢間餐廳係猫猫做主題﹐牆上有好多猫猫CUSHION, 擺設。對於鐘意猫猫既人黎講﹐呢間餐廳必去。我地今日好肚餓﹐所以吾好客氣咁食左3個MAIN COURSE。 其中一個MAIN COURSE轉套餐﹐因為我男朋友淨係想食MAIN COURSE。第一個菜係烤美國頂級牛肉眼扒(10oz)伴濃燒汁。呢個扒好JUICY﹐非常好食! 食落去好有肉感﹐吾會太粗 (難咀嚼)﹐吾會太軟。建議大家叫MEDIUM﹐因為個肉係呢個熟度好有味道。呢塊扒好大塊。男仔應該食到飽。女仔應該會食到超級飽。呢個係套餐既蕃茄濃湯同SALAD。個湯酸酸甜甜﹐好有料。食得出係自家製作。個SALAD就正常味道。個碗都幾特別﹐好似個杯咁。STAFF落左兩款醋比我們點面包。個面包冇烘過﹐而且我都冇食過﹐幾特別。之後飲左啖水﹐原來係青瓜水。好REFRESHING既感覺! 餐廳既青瓜水都係第一次

第一個菜係烤美國頂級牛肉眼扒(10oz)伴濃燒汁。

之後飲左啖水﹐原來係青瓜水。好REFRESHING既感覺! 餐廳既青瓜水都係第一次飲到!

食完個扒﹐就食意式香烤雞伴五香汁。呢個雞都幾好食。D肉都幾滑。餐廳幫你分開左2舊大肉﹐等你吾洗咁辛苦咁切。呢個雞都幾入味。D 薯蓉都煮得好好食﹐食得出吾落好多調味料﹐純粹係天然既薯蓉。

跟住呢個就係炸魚薯條。條魚好好食。因為如果係有QUALI既魚﹐一般係吾會痴底或係散哂D肉。呢條魚我可以切到一舊舊﹐點TARTAR醬簡直係絕配! 薯條都好有肉﹐啖啖薯仔肉。

可以自己落鹽、黑胡椒粉。可能因為餐廳比較暗﹐佢地驚D客落錯地方﹐所以呢個會發光。好好玩。

呢個SEA SALT 個DESIGN好靚。感覺好天然。

其實CATEE既MAIN COURSE都有好多﹐如果想食PASTA RISOTTO 都有。

照顧到鐘意有米飯既人既餐~

或者想叫下D小食都有幾吸引既選擇! 食左3個MAIN COURSE既我們﹐留肚食下次!
烤美國頂級牛肉眼扒(10oz)伴濃燒汁
炸魚薯條
2019-06-12
烤美國頂級牛肉眼扒(10oz)伴濃燒汁
2019-06-13 1364 浏览
收工同朋友食呢間西餐廳,高質得黎,價錢又好合理餐廳以貓為主題,但並非有真既貓,而係有好多貓既擺設,貓迷一定好中意星期四晚都好好生意,七點鬆d就坐滿哂客人,幾有氣氛餐牌方面,食物款式都幾多,而且價錢都好合理,百幾二百幾蚊就有個dinner set我同朋友叫左兩個dinner set先上左餐包,係意式香草包,口感鬆軟,帶點香草香,點埋旁邊既醋同橄欖油,酸酸地幾醒胃之後就到餐湯,是日餐湯係忌廉海鮮湯,忌廉味道濃郁,仲帶點海鮮既鮮味,而且飲落唔漏之後就到沙律,沙律菜處理得乾淨新鮮,仲有紅腰豆令口感更豐富,面頭淋上少少芝麻醬,味道更香我地另外叫左個小食,黑松露薯條,薯條粗身,炸得夠脆,而且薯味好重,點埋格黎既黑松露醬非常夾,黑松露味道好出好濃,正😍主菜到啦,呢個係烤美國安格斯牛肩胛,呢個部位脂肪較少,但食落肉質都夠腍,而且仲有肉汁,牛味夠出,充滿牛香,而且旁邊既燒蔬菜都好新鮮,薯蓉重牛油味,口感好滑。明太子蟹肉忌廉汁燴意粉,超多明太子同蟹肉,味道咸香,食到蟹肉既鮮味,意粉煮得岩岩好,軟硬適中,個人好喜歡跟餐甜品,係我最愛既伯爵茶蛋糕,好香茶味,食落清香唔會漏,好出色餐飲我地分別叫左凍同熱朱古力,
收工同朋友食呢間西餐廳,高質得黎,價錢又好合理
星期四晚都好好生意,七點鬆d就坐滿哂客人,幾有氣氛

我同朋友叫左兩個dinner set

餐飲我地分別叫左凍同熱朱古力,賣相超靚,超濃朱古力味同可可味,唔會好甜,一試難忘🤤
  • 烤美國安格斯牛板胛
2019-06-12 107 浏览
今日同朋友約好去食餐好既傾下計朋友話Catee環境都OK,所以 今日就去左食晚飯入到去好快有位坐環境都唔錯,幾多野玩咁今日點了香辣蒜香鮮蜆燴扁意粉,烤帶子南瓜意大利飯,墨西哥脆片,熱朱古力咖啡,Oreo奶昔再轉埋餐餐前包同餐湯,都OK沙律都唔錯,菜都幾FRESH香辣蒜香鮮蜆燴扁意粉-意粉軟硬岩岩好,蒜蓉夠晒香口,蜆肉冇沙都好好食烤帶子南瓜意大利飯-南瓜夠晒香,帶子肉質都好正墨西哥脆片-夠晒脆,仲有芝士香味熱朱古力咖啡-夠晒咖啡香同埋唔算好甜Oreo奶昔-好香奶昔味道士多啤梨蛋糕-都幾好食,唔會太甜
今日同朋友約好去食餐好既傾下計
朋友話Catee環境都OK,所以 今日就去左食晚飯
入到去好快有位坐
環境都唔錯,幾多野玩咁
餐前包同餐湯,都OK
沙律都唔錯,菜都幾FRESH
香辣蒜香鮮蜆燴扁意粉
烤帶子南瓜意大利飯
烤帶子南瓜意大利飯-南瓜夠晒香,帶子肉質都好正
墨西哥脆片
墨西哥脆片-夠晒脆,仲有芝士香味
熱朱古力咖啡
熱朱古力咖啡-夠晒咖啡香同埋唔算好甜
Oreo奶昔
Oreo奶昔-好香奶昔味道
士多啤梨蛋糕-都幾好食,唔會太甜
2019-06-09
香辣蒜香鮮蜆燴扁意粉
墨西哥脆片
熱朱古力咖啡
Oreo奶昔
2019-06-10 83 浏览
呢間於荃灣楊屋道73號地下嘅Catee,喺一間充滿情調的多國菜餐廳無論餐廳嘅主題、裝飾、報置都係以貓為題材,,老闆驚食客食食下野嘅時候有貓走咗上枱,所以餐廳就只係得貓嘅物品而無真嘅貓咪喇,不過咁樣都幾好。德國脆皮豬手賣相靚又好食。煙三文魚蟹肉波波,賣相好得意圓圓地,厚厚煙三文魚包住蟹肉,口感唔錯,。烤大蝦龍蝦汁長通粉,個龍蝦汁濃度剛剛好。。。長通粉果然煮得恰到好處,仲好有咬口,讚。最後來個日式甜品係朱古力蛋糕,唔算太甜,剛剛好。
2019-06-08
2019-06-10 69 浏览
這間西餐廳聽聞食豬手好出名,咁又係,$188就有成隻炸大豬手食,去那裡找呢?但我們今天沒有食豬手,反而叫了2個晚餐,一個是香煎海鮮拼盤($298),另一個是澳洲肉眼扒($268+$50轉套餐), 套餐包了餐湯、麵包、沙律菜、飲品和甜品,算很豐富吧!香煎海鮮拼盤份量不算太多,但海鮮的種類算多吧,有煎鱸魚、海蝦、蜆、青口,亦有一些薯蓉及配菜;整體來說海鮮質素都算平均!至於澳洲肉眼扒,賣相美觀,煎得十分香口,件扒也是大大件的,食落嫩口,配菜一大堆,與海鮮拼盤的配菜是一樣的,最特別之處是配菜中有秋葵,是我的至愛!飲品其中一柸是芒果奶昔,顏色鮮艷,賣相吸引,飲落不會太甜,正!套餐還更有餐後甜品,非常好吃,為這餐添了一份驚喜!
套餐還更有餐後甜品,非常好吃,為這餐添了一份驚喜!
2019-05-26
2019-06-06 130 浏览
上星期放工去荃灣執笠倉行完係附近搵野食發現左呢間係西餐廳 明明係大街但一路以來真係冇留意到佢存在👀餐廳用左好多關於貓貓既物品裝飾😺/我地兩個人叫左兩個set👫餐湯同沙律餐包唔低質 好好地開下胃牛扒份量比較少 但有一大pat薯蓉補數加上竟然有兩條秋葵 即刻健康左😂反而南瓜意大利飯好多雖然係我超中意既creamy味道+口感但真係一個女仔唔會食得晒🤰跟餐甜品係蛋糕一件 唔太甜幾好食😋/平平地二百零💲一個餐有沙律餐湯餐包主菜飲品甜品超級滿足💁加上非常值得一讚既服務所有侍應姐姐都超級好禮貌+好人👍/荃灣 - Catee#Hanako_荃灣🌻 #Hanako_西餐🌸
上星期放工去荃灣執笠倉行完係附近搵野食
荃灣 - Catee
#Hanako_荃灣🌻
#Hanako_西餐🌸
2019-05-28
個人唔係太鍾意d有貓貓既餐廳,除左衛生問題,最擔心都係覺得d貓好慘所以雖然成日經過呢間野都冇入去食但原來呢到係冇貓既!而朋友話呢到d野食極高質,今日就一於食佢睇下幾多貓貓裝飾作為貓奴既我食得好開心價錢都唔算太貴,最緊要係食物質素高沙律菜都幾新鮮,咬落去好爽口餐湯不過不失,都幾濃厚餐包好驚喜,非常鬆軟,極力推薦美國安格斯牛板胛非常有驚喜既一個main course通常我地食牛排都係食肉眼西冷見到有牛板胛呢d咁少見既鍾意食新野既我梗係即刻點佢啦牛板胛唔似西冷或者肉眼佢脂肪冇咁多,而且肉質嫩得黎口感好扎實最重要係牛味十足,岩晒我呢d唔太鍾意牛脂口感同味道而鍾意濃濃牛味既人配菜都唔hea,又新鮮又有多種唔同款式,味道都唔錯龍躉魚柳通常食西餐都係用龍脷柳多用龍躉做魚柳真係好少見果然係同龍脷柳有好大分別佢有好香濃既石斑香同魚香而且煎得好好,外皮有少少香脆,而魚肉好嫩滑,好食最後用左一杯甘菊黎配上蛋糕作個完美既句號兩個人食咁高質既野先600唔洗真心抵食
所以雖然成日經過呢間野都冇入去食
但原來呢到係冇貓既!
而朋友話呢到d野食極高質,今日就一於食佢

睇下幾多貓貓裝飾
作為貓奴既我食得好開心
價錢都唔算太貴,最緊要係食物質素高

沙律菜都幾新鮮,咬落去好爽口
餐湯不過不失,都幾濃厚

餐包好驚喜,非常鬆軟,極力推薦
美國安格斯牛板胛
非常有驚喜既一個main course
通常我地食牛排都係食肉眼西冷
見到有牛板胛呢d咁少見既
鍾意食新野既我梗係即刻點佢啦
牛板胛唔似西冷或者肉眼
佢脂肪冇咁多,而且肉質嫩得黎口感好扎實
配菜都唔hea,又新鮮又有多種唔同款式,味道都唔錯
龍躉魚柳
通常食西餐都係用龍脷柳多
用龍躉做魚柳真係好少見

果然係同龍脷柳有好大分別
佢有好香濃既石斑香同魚香
而且煎得好好,外皮有少少香脆,而魚肉好嫩滑,好食
最後用左一杯甘菊黎配上蛋糕
  • 龍躉魚柳
  • 美國安格斯牛板胛
  • 餐包
2019-06-02 305 浏览
今日同好耐冇見既朋友聚餐,因為朋友很愛貓貓,所以選址荃灣既catee cafe,位置好方便,在如心廣場對面,西鐵站過來大約5分鍾路程,一入去見到環境非常舒適,格調優雅,好適合聚會,現場仲有好多broad game 俾你玩,細心留意,牆上所有畫同擺設都同貓有關,用來打卡呃like最岩,我地一人叫左一個dinner set,有沙律,餐湯,主菜,飲品及甜品我地加$20蚊轉左龍蝦濃湯及松露野菌忌廉湯,兩碗湯都好大碗,龍蝦湯味道濃郁,蝦肉很多,整體不錯野菌湯味道好濃郁充滿松露味沙律用的菜好新鮮,配搭沙律醬非常好食主菜我點的是威靈頓三文魚扒伴刁草忌廉汁,酥皮鬆脆,包著野菌醬及巴馬火腿,做法正宗,三文魚熟既程度岩岩好,肉質鮮嫩朋友叫的是德國脆皮豬手伴蜜糖芥末及德國酸菜,上台時一把匕首插在豬手上,霸氣十足,待應會等你影好相再幫你切開,豬手外皮脆卜卜,肉質軟淋,配德國酸菜一齊食可以將味道提升至另一層次飲品分別叫左菠蘿汁及蘋果汁,是日甜品是藍莓芝士蛋糕,呢餐食得非常飽,整體來說非常好食可以再來!

龍蝦湯味道濃郁,蝦肉很多,整體不錯
龍蝦濃湯

野菌湯味道好濃郁充滿松露味
松露野菌忌廉湯

沙律用的菜好新鮮,配搭沙律醬非常好食
巴馬火腿沙律

威靈頓三文魚扒伴刁草忌廉汁

龍蝦濃湯
松露野菌忌廉湯
巴馬火腿沙律
威靈頓三文魚扒伴刁草忌廉汁
2019-06-02 63 浏览
今次朋友帶左我黎荃灣Catee度嘆西餐。叫得Catee,大概係店主好鍾意貓,因為店入面都幾多貓既相同埋有部投影機播貓貓既片。餐廳個裝修氣氛都幾有格調,另外都留意到佢係有card game提供的。應該下午時段主要係做cafe生意。餐廳食物都有好多可以揀。我地點左一個黑松露蘑菇意大利飯,同埋一份豬手。意大利飯幾出色,飯粒唔會太淋,而且好入味。份量亦都好大份,性價比極高。至於豬手,店員都好好,會先將未切既豬手放上枱比我地影相先,然後先至再切。豬手伴有少少酸菜,可以解下滯,唔洗只食肉咁悶。另外+$50就可以跟餐,都算幾抵架,因為有甜品,沙律,餐湯同飲品。飲品選擇有好多,蕃茄汁,蕃石榴汁呢d特別d既都有。

2019-05-31 74 浏览
去荃灣揾朋友 之後行街 睇戲 到咗晚飯時間 地膽朋友介紹 呢間西餐廳幾好食 聽佢意見 一齊共晉晚餐第一次去 其實幾易搵 喺楊屋道 我一哋係星期二用膳晚飯時間座無虛席 一入到門口旁邊擺放吧檯 可以清楚見到bartender 為客人 調製飲品 當日冇光顧 特飲 未能一試 但 眼見 多枱有 order 特飲 cocktail 我估 水準不錯店內裝修 有好多小擺設 掛畫 增添氣氛 燈光方面有少少暗 可能因為 同時做酒吧關係 所以每枱都有一盞小燈 服務方面 侍應生招呼周到有禮 留意到幫客人添加清水 水瓶內放有青瓜 青檸 之類 detox water (我自己喺屋企都懶整) 店家認真細心 食物方面 order帶子 牛油果沙律 澳洲肉眼扒烤帶子南瓜意大利飯帶子煎得剛剛熟 牛油果同沙律菜 夠新鮮 牛油果唔係一早切定 沙律汁夠開胃牛扒配薯蓉 五成熟肉眼扒煎得剛剛好 合我要求 夠腍多汁 薯蓉幼滑creamy 配燒汁食 多一點層次 美中不足 美中不足 肉眼扒如果肥膏少一點會更加好 燉帶子南瓜意大利飯帶子煎得剛剛熟 有焦香 南瓜燉飯 南瓜味濃郁 有少少芝士 黑胡椒調味 意大利飯軟硬適中 味道不錯跟餐 只

食物方面 order
帶子 牛油果沙律
澳洲肉眼扒

牛扒配薯蓉

燉帶子南瓜意大利飯

跟餐 只要加 50蚊 有麵包 沙律 西蘭花忌廉湯 飲品一杯 飯後甜品 五樣 食到飽飽

2019-05-21