2019-08-06 299 浏览
几年前去过突尼西亚, 这餐厅令我有北非的回忆, 还记得当时买了很多很多特色的杯杯碟碟, 还有沙漠玫瑰, 行李差点OVERWEIGHT, 这餐厅门口有水烟, 入内有很多北非的布置, 勾起我很多回忆。点了鸡, 器皿很特别的, 同样味道也特别, 始终他们都爱重香料及食肉不是追求新鲜, 跟香港人的口味确实不同。
2019-06-13
2019-08-04 182 浏览
最近同朋友食饭, 大家都觉得来来去去食中日泰韩越有点闷, 所以今日特意拣嚟一间食地中海菜的摩洛哥餐厅。对摩洛哥菜我们不太认识,所以我们点了一个二人餐, 有汤,有前菜,有主菜,有甜品,乜嘢都可以试下。Lentil soup 扁豆汤, 扁豆汤比较清淡而且打得好幼滑, 西芹香草扁豆洋葱蒜头蕃茄,适合素食的你。Harira soup 摩洛哥蕃茄浓汤, 有蕃茄羊肉扁豆鹰嘴豆香草西洋芹, 味道好浓之余又有口感,好适合喜欢吃羊的我。Greek salad, feta cheese,又有独特嘅咸味同埋酸味,好开胃的前菜。Falafel,青扁豆的可乐饼,上面有一啲芝麻,松脆外皮好似食紧华园嘅斋鸡粒, 个酱汁系佢哋特别调制嘅,我觉得食落好似有少少嘅苦苦地,好特别。Lamb Curry 羊肉咖哩有少少辣, 他是一个好浓郁嘅羊肉,应该擦咗好耐,而且他真的有一点点辣啦, 但系我又觉得难得好过瘾,因为羊已经冇咗佢嘅骚味。 非常推介给食得辣的你们。Chicken Tagine 鸡肉炖锅配柠檬橄榄, 一打开 整个盘到是黄色的我以为他是咖哩, 但食落其实他不是辣的他是有很多香料橄榄同柠檬,炖起来的鸡, 肉质嫩滑,味道非

Chicken Tagine 鸡肉炖锅配柠檬橄榄, 一打开 整个盘到是黄色的我以为他是咖哩, 但食落其实他不是辣的他是有很多香料橄榄同柠檬,炖起来的鸡, 肉质嫩滑,味道非常特别。

Moroccan Tea 摩洛哥茶, 一壶两个人分。 食完一口辣,饮一淡薄荷茶,感觉好似升天。

Mahalabia 阿拉伯甜点, 好重云呢拿味的布甸, 小小的刚好两个人用。

食咗一餐摩洛哥菜, 他的摩洛哥茶让我想起数年前去到西班牙南部旅游,对面海的大陆就是摩洛哥了。 南部西班牙也着重香料的菜式, 我记得当时有间卖香料的小舖头里面也有买茶叶的,他的茶是自己配制的所以有独特西班牙味道, 价钱不是很贵,但是我不知道味道如何,所以单凭嗅觉,只买了两小包。现在想起来也有点後悔,因为他的独特味道不是在香港可以找到的,应该要大手购入, 才可以慢慢品嚐各款茶香。

满分为10分(1分最低,10分最高)
食物:8
总分:8
  • Lamp Curry
  • Chicken Tagine
2019-07-25 157 浏览
今日冯小姐又带我黎食特别菜色西餐食得多 地中海真系第一次食装修都几骨至 好有小店feel 仲好地道tim野食选择十分多Menu设计好好 有中英对照 仲有图tim 我地叫左Arabic bread Deep fried chicken Fired fish Apple juice Arabic bread 第一次食 胀卜卜咁好得意包好in Um 好有口感 好正炸鸡一直以为韩国先出名炸鸡 原来呢度d炸鸡都好好食炸粉唔多 而且仲好多肉汁 十分高质香煎鱼柳呢个都好好食 同样地好juicy 好滑 出乎意料正正常常的苹果汁
今日冯小姐又带我黎食特别菜色

炸粉唔多 而且仲好多肉汁 十分高质

呢个都好好食 同样地好juicy 好滑 出乎意料

正正常常的苹果汁
2019-07-23 1103 浏览
早前跟团去中东旅游,试过当地的地道菜,非常有特式今晚朋友话尖沙咀亚士厘道 (Casablanca Restaurant & Cafe)食摩洛哥菜,可以再尝试,我即时说好,餐厅设计好有特式,挂画及装饰品甚至连餐具器皿,都是好有中东色彩,感觉好似重拾置身於当时旅行的环境及感觉。Moroccan Tea( 摩洛哥茶) 红茶加了薄荷叶,味道甘甘甜甜,还有青草味的感觉,都几特别。Greek Salad 希腊沙律,分别有芝士、鲜甜番茄、 翠绿生菜、爽口青瓜,将橄榄油、醋拼匀食,十分醒胃。Lentil Soup 浓郁厚身口感。Mix grill烧烤拼盘 分别有(牛肉 、鸡肉、羊架,)牛肉软淋不会太老, 鸡肉好够味道及香口,羊架不会有羊颤味肉汁丰富。Chicken Shish 鸡肉煎到微焦金黄 ,食落口又不会乾身。薄饼虽然淡口,但包住鸡件及点上酱汁,食出一淡一浓的味道。Baklawa 这甜品不会太甜, 食洛口中,好有软糯质感。

Lentil Soup 浓郁厚身口感。

薄饼虽然淡口,但包住鸡件及点上酱汁,食出一淡一浓的味道。

Baklawa 这甜品不会太甜, 食洛口中,好有软糯质感。
2019-07-14 707 浏览
约了好朋友一齐食这间在尖沙咀的中东菜式,在大厦楼上6楼。环境好有特色,全以地中海摆设装饰为背景,挂灯、餐具独特,环境不算大,但都唔会好窄的。食物都好有特色,摩洛哥菜式好浓郁味道。1. Greek Salad 及春卷沙律蔬菜好清新好爽脆,有车厘茄、紫洋葱、羊奶芝士等,味道配合得好好;春卷有3条,中间是羊奶芝士及薯蓉,外皮的头及尾部比较香脆,中间就是腍身的,可能湿了吧!2. Harira soup番茄浓汤却无乜番茄味,好香的香味及豆蓉加薯仔,是比较饱肚的汤,似加了咖哩味的感觉,比较似浓郁酱汁。3. 炖羊肉超软腍口感又香滑,羊颤味一点也没有,咖哩汁是比较稀的,热辣辣食最为美味可口!4. 烧牛肉条、烧羊架、烧鸡肉配薄饼烧牛肉条比较乾身、牛味重、但口感比较硬;烧羊架好食得不得了,腍又软的口感,烧得好香又有调味,一流喔;烧鸡肉也很香又嫩滑;配上摩洛哥的薄饼点上咖哩汁,好滋味又吸汁!5. 牛奶布丁牛奶布丁口感似糕状,是实实的口感不是我们食开软滑感,好特别,奶味都浓郁,但就不是很对我的口味。6. 热薄荷茶薄荷茶饮完好舒服,清清淡淡可中和重香料的味道。服务的话,老板及一位男侍应就好好,友善又亲切,但有一

食物都好有特色,摩洛哥菜式好浓郁味道。
1. Greek Salad 及春卷

2. Harira soup

3. 炖羊肉

4. 烧牛肉条、烧羊架、烧鸡肉配薄饼

5. 牛奶布丁

6. 热薄荷茶

薄荷茶饮完好舒服,清清淡淡可中和重香料的味道。

服务的话,老板及一位男侍应就好好,友善又亲切,但有一位戴眼镜的男子就态度麻麻地。
2019-07-12
  • Greek Salad
  • Moroccan Mint Tea
  • Couscous Lamb
2019-07-12 60 浏览
朋友岩岩去完中东旅行,话果边野野麻麻,返到香港决定试下,睇下有冇好食d。上网搵 原来香港冇乜地中海菜,呢间应该系唯一一间地中海/中东菜。餐厅门店好中东既感觉,唔会太华丽太有设计感,简单清晰。好多选择,餐牌有好多页好多款唔同食物,厨师之前系movenpick hotel做过,识煮多国菜,所以餐牌除左有中东菜,仲有土耳其、马拉、意大利菜,简直眼花缭乱,选择困难。好彩waiter好好人比建议我地,最後嗌左既所有野食都系高水准既。我地叫左个2人set, 好抵,只系$328加一,有soup, salad, starter, main, drinks, dessertsSoup我地每款各一,试下味,lentil好好饮,似系有蟹肉蟹粉加蒜蓉既味;harira就似淡版罗宋汤。Salad拣左Turkish, 个cheese几好味,车厘茄同洋葱都配得好夹。Starter拣左zaalouk, 系茄子加蕃茄,好独特好健康。Main 拣左chicken tagine 同kofta tagine, served with pita bread. Chicken tagine个汁有好多herbs, 蘸包一流;lof

餐厅门店好中东既感觉,唔会太华丽太有设计感,简单清晰。

Main 拣左chicken tagine 同kofta tagine, served with pita bread. Chicken tagine个汁有好多herbs, 蘸包一流;lofta tagine系好有口感既芝士肉丸,个汁好开胃。

Drinks 拣左一个mix一个mango, 清新解渴。

另外追加左个lamb chops with fries

薯条即切即炸,超新鲜。

个lamb chop整到岩岩好medium rare咁,粉红色,超嫩滑好食。

Desserts唔识拣,chef帮我地整左2款,一款creme caramel, 一款mahalabia

Creme caramel卖相靓又好食,好似有rum咁,但系冇酒精既

Mahalabia好似系椰汁牛奶糕咁,好清甜,有层次。

2019-07-08 45 浏览
摩洛哥旅行返来已经有一段日子,每次听到朋友再提到北非摩洛哥时,都对佢d野食念念不忘,正巧朋友约食饭,我提议食开在尖沙咀的摩洛哥菜。入到餐厅,北非神秘的感觉又重现。有很多有特色的装饰同灯,摩洛哥气氛十足。无论系磁转,还是塔吉锅,都代表了摩洛哥,超级多打卡位。塔吉锅是北非的一种特色菜式,用塔吉锅这种容器而命名菜式,可以系鸡肉塔吉,鱼肉塔吉,牛肉塔吉,羊肉塔吉,或者海鲜塔吉....只是不会出现猪肉,因为他们是伊斯兰,所以是不会食用猪肉的。塔吉锅尖尖的帽子,上窄下宽就像斗笠一样的盖子,视觉效果也超正的。好喜欢鸡肉塔吉里的咖哩汁,很地道,跟饭食一流。今天我们就拣左一份鸡肉塔吉同一份鱼肉塔吉,份量满足,味道正宗。同摩洛哥当地食冇分别。令人满意,冇失望。鱼肉肉质鲜嫩,实在,感觉很好。可以拣配饭或是意粉。我地拣左米饭,米的质量不错,系长型米粒,口感不错,难得食到,很特别。

无论系磁转,还是塔吉锅,都代表了摩洛哥,超级多打卡位。

好喜欢鸡肉塔吉里的咖哩汁,很地道,跟饭食一流。

鱼肉肉质鲜嫩,实在,感觉很好。

可以拣配饭或是意粉。

2019-07-06
  • Chicken Tagine
  • fish  tagine
2019-07-08 51 浏览
同人出去食饭来来去去都系西餐、日韩野,今次朋友想食得特别D,见到呢间摩洛哥餐厅布置同食物都非常有摩洛哥风味,睇落好正宗,於是就来左食晚饭,一齐叫左个二人餐。有好多摩洛哥特色嘅摆设扁豆汤、摩洛哥蕃茄浓汤两个汤质感都较稠,而且加入左好多香料煮,扁豆汤嘅豆味非常突出,味道好特别,而蕃茄汤却系偏向咸味,酸味不重。zaalouk用茄子、蕃茄等制成嘅摩洛哥式沙律,茄子味浓,亦带有蕃茄嘅酸,非常开胃。而Pita Bread口感烟烟韧韧,好有油嘅香味,好适合点zaalouk一齐食!Greek SaladGreek Salad与普通沙律不同之处系有芝士同橄榄,而呢个沙律都无无加到醋落去调味,所以保留到菜嘅清新。Chicken Tagine摩洛哥传统嘅塔吉锅,鸡肉系鸡脾肉,里面个酱汁用左好多唔同香料调制,但食落除左咖喱嘅辣味外,仲有柠檬嘅清新酸味,个味道好特别。Kofta Tagine肉丸嘅口感几弹牙,而个蕃茄酱嘅蕃茄味都几浓味,比起chicken tagine,呢个味道相对无咁特别。Baklawa特色甜点,松脆嘅酥皮包住混左糖嘅坚果,食落好脆口!Applr Juice、Mango LassiApple

有好多摩洛哥特色嘅摆设

扁豆汤、摩洛哥蕃茄浓汤

zaalouk

Greek Salad

Kofta Tagine

Baklawa
特色甜点,松脆嘅酥皮包住混左糖嘅坚果,食落好脆口!

Applr Juice、Mango Lassi
Apple Juice 不算特别,而Mango lassi果香、奶味都好重,口感顺滑,好好饮!
"当我一个夜游杜拜如何过,风沙中想起..."一位教授好朋友,与他也吃过一次摩洛哥菜。那是一个风雨交加的晚上,地下湿湿滑滑(我知道有位foodie听到"湿"字已经好兴奋,不知道今次用够两个湿字,会不会更兴奋些呢?),纯粹行入雅士利中心避雨,结果被一位黑皮肤哥哥仔皇天击杀,他好像已等了我十几年一样,不断出力游说,虽然我出名硬,但耳仔软(掉返转都几大获),走进了一个神秘国度:Casablanca Restaurant & Cafe。事隔几年,旧地重游,装修仍旧民族色彩缤纷浓厚,今次一行四人,先叫一个二人餐开心 Share (Deluxe set for 2 persons)-$488:- 餐汤    * Harira soup(摩洛哥蕃茄浓汤): 传统蕃茄红汤底,味道微酸,充斥微微香草香味,另内有羊肉,扁豆,鹰咀豆...所以煲起来稠身。    * Lentil soup(扁豆汤): 貌似啡黄色,同样用了扁豆,比想像中无喧咁稠身,亦带有香料味,似淡身葡汁及咖哩的混合,味道还好。-沙律    * Greek Salad(希腊沙律): 此里用生菜,蕃茄,青瓜,仲有好多橄榄,芝士粉团状偏咸,以橄榄油

Harira soup(摩洛哥蕃茄浓汤) & Lentil soup(扁豆汤)
- 餐汤

Greek Salad(希腊沙律)
-沙律
    * Greek Salad(希腊沙律): 此里用生菜,蕃茄,青瓜,仲有好多橄榄,芝士粉团状偏咸,以橄榄油醋汁捞匀,开胃无误,但比外间清真食店,蔬菜类型颇为单调,且有点多水过湿。

Briwats of cheese(炸芝士春卷)
-前菜
    * Briwats of cheese(炸芝士春卷): ***一定一定一定要提***,套餐本来只有3条的,老板见我地4个人,好识做地私人醒多条比我地,春卷即炸脆身,唔会过燶,所用的芝士与沙律种应一样,粉状不会拉丝,咸咸的又几夹。

Fries(薯条)
-配菜(一)
    * Fries(薯条): 虽然是用快餐店那种急冻薯条,但即炸出来十分脆口,厚切大条又够大碟。

Mix grill(烧烤拼盘)
-主菜(一)
    *Mix grill(烧烤拼盘): 羊架/鸡肉/牛肉 ~ 羊架又香又羶,大件肥美;鸡肉有红色烧鸡槌肉,咸香惹味,另黄色鸡胸腌得更浓味,肉质较粗糙嚡口;另一款椭圆形的肉丸,由牛肉及羊肉打成,肉质较为实,淡身没太大羶味,可能吃不惯清真的腌肉,较重香料味及乾身。

Arabic bread(皮塔饼)
-配菜(二)
    * Arabic bread(皮塔饼): 送来热到烫手,睇外型就好想叫佢做"阿拉伯格仔饼",如果有砂糖/牛油/炼奶/花生酱就正啦...
讲返正题,淡身无味既薄饼,梗系铺排下一道菜,用来沾上酱汁享用。
Chicken tagine(鸡肉炖锅)
-主菜(二)
    *Chicken tagine(鸡肉炖锅): 虽侧颜色深啡又黄,卖相不太好看,可是"我很丑 可是我很温柔...",这款摩洛哥特色菜外间真的少见,以专用塔吉陶锅,沿用地道煮法将鸡肉连骨也炖得很淋身,送来时已阵阵飘香。
    *酱汁微酸微辣,富香料及柠檬味,愈食愈好胃口,因为所有材料也整得很淋身又入味,初时见一圈圈以为是切片蘑菇,後来试了才惊觉这是橄榄,连本身不太喜爱的我,也不禁食吃多几片。
    * 另外以皮塔饼来沾酱汁,好好食又饱肚。

Moroccan Tea(摩洛哥茶)
-饮品
     *Moroccan Tea(摩洛哥茶): 即系薄荷叶加红茶,平衡重味及肥腻食物一流,不过朋友不太接受像绿箭香口胶味的感觉。

Mahalabia(阿拉伯甜点)
-甜品
     *Mahalabia(阿拉伯甜点): 吃落似是椰子味奶冻,浦面洒上肉桂粉,强烈香料味道,抢去原有既清甜。

期间因两位食肉兽心瘾起,唔怕重口味,只怕食唔饱,又叫多几款:
-Juss橙汁$65:
    *没有果肉,饮落稀身偏酸,普普通通,略贵。

Mandi lamb rice(也门羊肉抓饭)
-Mandi lamb rice(也门羊肉抓饭)$188:
    * 羊膝好似雷神之锤超大只,皮带点肥膏,肉味有点羶,香草腌煮颇嫩身。
    * 垫底的印度香米超大碟,比一般米饭呈长条形且淋身,粉条一样,加埋青豆及萝卜丝一起炒,材料十分丰富。

-Mix grill for 2 persons(烧烤拼盘二人份)$380:
    *同套餐的烧肉一样,但散叫真系超大份,已超出4人肚腩容量, 结果......要用最传统、公平、公证、公开既方式~包剪揼解决台上既问题。

这间餐厅很有特色,仿似置身於中东氛围,打卡倾计一流,无论店长,厨房,客人都好热情,时不时行来吹水,而且偷吃我既薯条添,差点还想和他吐出埋藏在心底的心事,但"没有歌,怎敢说心事"。望见他满足的表情,我没有埋单就走了,因为我相信我们的感情不是用金钱来衡量的...

环境:

2019-06-05
Briwats of cheese(炸芝士春卷)
Chicken tagine(鸡肉炖锅)
Mandi lamb rice(也门羊肉抓饭)
2019-07-05 532 浏览
中、西、日、韩餐食得多,今日食摩洛哥菜😁餐厅环境宽敞,店内有好多挂画及特色嘅灯,全部都呈现出浓厚嘅当地色彩👏🏻在入口处仲放满漏斗形状的陶锅盖做装饰😉餐牌全都是传统的摩洛哥菜式,除咗本地文字,仲有英文及中文,所以唔怕睇唔明啊😉店员应该都系当地人,整餐饭要用英语沟通,佢哋好有礼貌👍🏻🎈Chicken Tagine鸡肉炖锅用柠檬、橄榄及香料煮成浓汁,再用当地常用嘅陶锅慢炖,令到鸡的肉汁都被紧紧锁住,更原汁原味,鸡肉又淋又嫩,惹味中啖出橄榄、柠檬🍋的香🤩🎈香煎鱼柳原来可以选择用煎或烤的烹调方式,我地拣咗用烤的。鱼的表面带点焦香,肉质嫩滑😋除咗伴碟嘅沙律菜🥗仲有多种蔬菜垫底,吸哂鱼的精华,特别好味🉐🎈凯萨沙律🥗有别於平常西式用的面包干,店内用的好似一个个小口袋🍞,少少脆但有咬口👌🏻🎈薄荷茶🍵小壼薄荷味浓郁,食完饭飮番杯感觉特别清新,可解食物的油腻感👏🏻第一次食摩洛哥菜,感觉不错,加上餐厅内播放当地音乐,好似又去咗一次旅行🤣
中、西、日、韩餐食得多,今日食摩洛哥菜😁

店员应该都系当地人,整餐饭要用英语沟通,佢哋好有礼貌👍🏻

🎈Chicken Tagine鸡肉炖锅

🎈香煎鱼柳

🎈凯萨沙律🥗

🎈薄荷茶🍵小壼
薄荷味浓郁,食完饭飮番杯感觉特别清新,可解食物的油腻感👏🏻

2019-07-04
2019-07-04 387 浏览
我两最钟意捐窿捐罅搵野食,有时中西日菜食得多,都会搵下特色菜食。今次嘅摩洛哥菜食继大学时代食过嘅埃及菜,又一次尝尝地中海菜式。二人点了个二人餐,包括餐汤,沙律,一个前菜,两个主菜现饭或包,饮品两杯和小甜品。餐汤点选了摩洛哥蕃茄浓汤及扁豆汤,两款汤都味浓,传统香菜配以羊肉,扁豆等食材,好足料。沙律拣左希腊沙律,简单生菜青瓜配新鲜橄榄,芝士,蕃茄及橄榄油,最新鲜最简单。前菜有4款选择,不知名餐牌其实点菜好有难度,唯有对住main menu 对下个名,睇下张相,好彩比我地叫左个芝士碎牛肉春卷,有别於中式春卷,无咁脆,无咁薄皮,但多少份松软,同无咁油。主菜点了一个mix grill, 包括羊架,牛肉和鸡肉,羊架肥左少少,不过羊味够浓,鸡肉有黄色及橙色腌料,两款都好味,唔会乾争争,牛肉系免治牛肉,同宜妈家私肉丸味好似,其实唔点酱汁,细味肉嘅原味最好味。另一个主菜系鸡炖锅,是小店的招牌菜,传统嘅煲仔饭样很新奇,鸡肉炖锅有半只鸡,配似系咖哩,柠檬和橄榄等调味料,老实说,每道菜都好似用左好多香料咁,会好浓味,但其实食落唔觉好重香料。最重要是没有口渴感觉。两道主菜一个配面包,一个配白饭,白饭有惊喜因爲似

两道主菜一个配面包,一个配白饭,白饭有惊喜因爲似系印度长米,食落淀粉质感唔重,少许软棉棉,面包点鸡肉炖锅同吃越食越多。

饮品方面拣左两杯mango lassi ,好似印度餐厅咁,餐厅好贴心,饮品唔会好冰,芒果味重。正。

总括黎讲整晚都觉得很新奇,由研究餐牌到品嚐美味都是很好的体验。

蕃茄浓汤及扁豆汤
长米
Mango  lassi
2019-07-03
2019-07-04 51 浏览
有时觉得自己都几幸福,屋企有个同我一样都咁为食,又肯陪我周围去试食新野/特别既菜式所以呢日放假又同左女皇出尖咀个边行街街,行到咁上下就去搵野食医下肚仔先行到去沙士厘亚道个边,两边都有唔少餐店,有好几间已经食过,难得放假有时间就想食d特别d既,所以就拣间自己未试过而系食摩洛哥菜既餐店入到餐厅,从店内既装修布置已经感受到个异国气息,中东既风情午饭时段人流唔算好多,坐低之後就由店员送上meun俾我地睇中午时段有set,平均都系六七十蚊左右,唔算贵我同女皇拣左两个set一齐share食女皇要左份“转转烧羊肉卷”HKd$68+10%,我就拣左个“摩洛哥羔羊鋾锅”HKd$128+10%女皇个餐包左罐汽水,佢要左可乐,而我个炖羊餐就无包drinks既,所以我就要左杯“ Mango Lassi”HKd$45+10%羊肉卷送上黎既时侯已经系分开两份,软身既软包薄皮卷有烧得好香既烧羊肉、鲜茄片同蔬菜!!加上有酱汁既调味,惹味得黎一啲都唔觉油腻之後我所拣既羔羊鋾锅,原来系店家既招牌菜之一喺外形有趣独特既鋾锅入面,盛载住味浓香浓而炆煮得松化既羊肉味道浓有但一啲都唔辣架,岩晒想仔重口味但唔太食到辣既我可以拣配r

入到餐厅,从店内既装修布置已经感受到个异国气息,中东既风情

午饭时段人流唔算好多,坐低之後就由店员送上meun俾我地睇
中午时段有set,平均都系六七十蚊左右,唔算贵

我同女皇拣左两个set一齐share食

加上有酱汁既调味,惹味得黎一啲都唔觉油腻

之後我所拣既羔羊鋾锅,原来系店家既招牌菜之一

喺外形有趣独特既鋾锅入面,盛载住味浓香浓而炆煮得松化既羊肉

味道浓有但一啲都唔辣架,岩晒想仔重口味但唔太食到辣既我

可以拣配rice or bread,包控既我就当然拣左配包啦