2024-05-04 829 浏览
今晚放工後肚餓又想飲野 就揀左哩間有cocktail 有夜景的星馬菜餐廳餐廳室外座位可以飽覽整個維港 都幾chill㗎晚餐前先飲一杯Negroni甜甜苦苦的味道 為晚餐展開序幕頭盤揀左餐廳的招牌菜娘惹黑炭小金杯🦐黑炭杯仔非常香脆 可以按自己喜好加上蛋絲 沙葛 鮮蝦 醬汁食用沙葛口感爽脆 味道酸酸甜甜 令人食指大動愛蝦如我 點可以放過 百香果沙律蝦球蝦球經過油泡 Q彈多汁的蝦肉被香脆的外皮包覆表面帶有酸甜的百香果醬 非常開胃講起星馬菜 當然唔可以放過蟹肉料理🦀流沙牛油蟹真係必試推介鹹蛋黃醬汁帶有濃郁的牛油香氣蟹殼上佈滿香甜的醬汁 剝殼的時候忍唔住連殼都吮埋😋芙蓉燒蟹係今晚第二道蟹肉料理整隻蟹被甘香的海南雞醬油覆蓋味道甘甜 簡單的調味帶出左蟹肉的鮮味進入甜品環節 當然要配一杯甜酒Lychee Daiquiri就最適合不過濃郁的荔枝香氣 配上清爽的青檸味剛好可以清一清味蕾 迎接甜品雪燕香芒椰子盅絕對係今晚的MVP椰子雪糕香甜幼滑 下面配有楊枝甘露 同埋椰子肉布丁 無論係口感定係味道都非常有層次
今晚放工後肚餓又想飲野

椰子雪糕香甜幼滑
下面配有楊枝甘露 同埋椰子肉布丁
無論係口感定係味道都非常有層次

• 芙蓉燒蟹
今日我同幾個朋友仔一齊來🚇中環呢間 CaN LaH happy hour 🍸 再食埋晚餐,呢度地方十分之大👍,有闊落嘅室內座位亦有無敵維港夜景🌃露台空間,加上多款嘅星馬風味特色 cocktails 🍹,好 chill 好有格調!娘惹黑炭小金杯🥃可以自己加上唔同嘅配料🤤,尤其係大蝦🦐鮮味加上特色醬汁同竹炭☺️脆杯,入口十分之開胃。老隆藥膳肉骨茶🫖用料豐富,🥣湯清味濃滋補養生🥰。百香果沙律🍤蝦球外殼好酥脆,大蝦彈牙😍鮮味,個百香果沙律醬😋酸酸甜甜好美味。流沙牛油蟹🦀超級鮮味,香甜嘅流沙奶黃醬充滿🧈牛油香,加上新鮮嘅大肉蟹🦀,絕對係我心水之選👍!芙蓉🔥燒蟹用上充滿東南亞風味嘅甜豉油🤤去炮製,食嘅時候沾上娘惹🇲🇾風味醬汁,滋味無窮。怡保乾炒🔥海鮮米粉炒得夠乾身火喉🤩十足,入面有🦑魷魚、蝦🦐同埋帶子等嘅海鮮,😋啱晒我口味。呢度🍮甜品款式都唔少,佢哋嘅招牌原個雪燕🥭香芒椰子盅🥥更加係必食嘅,入面🥰雪燕用料十足,芒果肉同醬🥭好香甜,配埋椰子雪糕🍨同布甸十分之豐富好味!

老隆藥膳肉骨茶🫖用料豐富,🥣湯清味濃滋補養生🥰。

2024-04-28 433 浏览
已經好幾年冇去過馬來西亞☺️今晚朋友book咗座落於中環IFC 既Can Lah食飯聚下舊🥳餐廳由新加坡名廚張偉忠操刀提供新派星馬菜🤤室內環境簡潔大氣😊露台部份可以一覽維港夜景😎每日由晏畫3點到夜晚8點係Happy Hour時段☺️食飯前仲可以同朋友摸吓酒杯底傾吓偈😎✨娘惹黑炭小金杯🦐炸脆左既黑炭小金杯可以隨自己喜好加入萝卜丝、蛋絲及脆脆再配以沙律菜🥬最後加入鮮嫩大蝦🍤及自製辣椒醬😊口感帶脆及微辣味道😊✨老隆藥膳肉骨茶上枱已經聞到陣陣藥材胡椒味🤤豬肉骨煲至淋滑軟身🤩豬肉吸收哂濃郁湯汁風味且帶來豐富肉香😊配料還加入豬肚、豬頭肉及蒜頭🧄飲完好暖胃😎✨流沙牛油蟹🦀以大大隻新鮮螃蟹🦀蟹鉗足足有半隻手掌咁大🤩大廚以秘製醬汁加入左濃郁奶油🧈入口除左有牛油香味😍 蟹黃則有綿密口感😋蟹身啖啖肉真係好好食🤤🫛四大天皇聽落都好勁😬以長豆,秋葵,茄子及臭豆加入XO醬炒勻😋每口都帶微辣😋口感一流!💜摩摩喳喳類似渣渣糖水😍裡面有我喜愛的芋頭、紫薯🍠西米等😋甜度適中☺️
露台部份可以一覽維港夜景😎

✨娘惹黑炭小金杯🦐
炸脆左既黑炭小金杯可以隨自己喜好加入萝卜丝

✨老隆藥膳肉骨茶

✨流沙牛油蟹🦀

• 流沙牛油蟹
  • 螃蟹濃湯米粉煲
屋企人話好耐無食星馬菜,即刻就諗起CaN LaH😍我同媽媽最鍾意食蟹🦀所以叫晒兩款~砂朥越黑胡椒焗蟹🖤充滿椒香和辛辣🌶️ 絕對係惹味之選!黃金流沙焗蟹💛濃濃鹹蛋黃香氣,加上醬汁滑溜,送飯一流😋最重要當然係主角,肉蟹大大隻啖啖肉,又鮮味,真係食到停唔到口😂除咗蟹每次黎都一定會叫老隆藥膳肉骨茶🍲有藥材味之餘亦有胡椒香氣,味道剛剛好,唔會太濃🫶🏻肉質細嫩唔會柴👍🏻蝦棗🦐外皮香脆,中間有彈牙蝦肉和油潤豬肉😋正宗海南雞🐥雞肉嫩滑,雞皮仲有層啫喱,口感爽彈👍🏻配埋三色醬一流~娘惹炒四大天王😋入面有秋葵、四季豆、臭豆和茄子🍆炒得好有鑊氣🔥口感清爽唔會滑潺潺👍🏻醬汁充滿鹹香,少食菜嘅我都食多幾啖😋怡保海鮮炒米粉🍜有蝦、魷魚、帶子、魚蛋,好多料😍米粉炒得夠乾身👍🏻最後食埋雪燕香芒椰子盅就完美喇🫶🏻芒果香甜🥭,椰子清新🥥,加埋雪燕和雪糕🍦好好味😋#中環美食 #中環打卡 #中環餐廳 #香港星馬菜 #香港娘惹菜 #星馬菜 #娘惹菜 #香港美食
屋企人話好耐無食星馬菜,即刻就諗起CaN LaH😍

蝦棗🦐外皮香脆,中間有彈牙蝦肉和油潤豬肉😋

今日黎到位於中環既哩間星馬菜餐廳。餐廳環境雅致舒適,有一排靚靚卡位,四人、八人座位,仲有可以望到海景嘅室外位置🌊🔸眼淚蝦棗蝦棗表皮炸得香脆,內裏嘅蝦肉爽彈,配埋酸酸甜甜嘅醬汁,係一道相當唔錯嘅前菜。🔸老隆藥膳肉骨茶肉骨茶味道香濃,暖笠笠非常暖胃,入面嘅排骨煮得軟腍,藥材味唔會太重,較貼合香港人口味。🔸百香果沙律蝦球蝦肉彈牙,外皮香脆,配上百香果醬,酸甜開胃。🔸芙蓉燒蟹隻蟹都幾大隻,而且係肉蟹,餐廳已經切件,方便分食,黑胡椒醬汁味道濃郁,已經滲入蟹肉當中,惹味好食。🔸正宗海南麻雞海南雞雞肉細嫩,一啲都唔會乾柴,配有豉油、薑蓉及辣醬三款醬汁。🔸怡保乾炒海鮮米粉海鮮米粉配料都幾多,有大大隻鮮蝦及魷魚,米粉亦炒得好有鑊氣。🥭🥥雪燕香芒椰子盅哩個甜品真係超推介👍🏻用椰子裝住楊枝甘露,上面仲有椰子雪糕同雪燕,最後仲可以食埋啲椰子肉,真係非常滿足~仲叫左杯mocktail~

🔸眼淚蝦棗

🔸老隆藥膳肉骨茶

🔸百香果沙律蝦球
蝦肉彈牙,外皮香脆,配上百香果醬,酸甜開胃。

🔸芙蓉燒蟹

🔸正宗海南麻雞

🔸怡保乾炒海鮮米粉

🥭🥥雪燕香芒椰子盅

仲叫左杯mocktail~

2024-06-03 42 浏览
自從轉左工都會出入中上環一帶,上星期適逢Happy Friday的關係.又唔想淨係得飲酒Chill下,又想有美食鄰近港鐵站的話,朋友介紹位於中環金融街8號國際金融中心商場3樓,無敵維港的景色唔錯的選擇-【CaN LaH】Happy Hour的關係,有Classic Cocktail. Mocktail. Draught Beer或者Bottle Beer,款式唔算好多,不過基本上大家平時習慣點的飲品都會有.其中Pina Colada酒精度都高,不過有Coconut的味道幾特別,個人都幾鍾意.以新加坡的茶式,香港比較少見又夠風味,估不到今次朋友介紹的確出色.吃得出有新加坡味道,原來是新加坡師傅的出品,怪不得有這種風味.眼淚蝦棗作為前菜,的確大人小朋友都會喜歡. 蝦棗炸至金黄香脆輕輕黏上旁邊的醬汁,非常開胃.老隆藥膳肉骨茶原煲奉上已經想當吸引,當中以十字排骨好軟淋而且肉骨茶的味道唔算好多藥材的味道,以少許胡椒香,飲落好舒服.百香果沙律蝦球,就到炎夏的關係這個蝦球不二之處,每粒大蝦好香脆又飽滿連同百香果沙律汁下,非常開胃.芙蓉燒蟹,首次吃過這種食法非常惹味, 蟹夠晒份量大大隻蟹鉗拆殼後啖啖肉

老隆藥膳肉骨茶
芙蓉燒蟹,首次吃過這種食法非常惹味, 蟹夠晒份量大大隻蟹鉗拆殼後啖啖肉配上此醬汁令人食指大動.
芙蓉燒蟹
正宗海南雞令我想起新加坡的味道,一樣都是那麼滑溜又嫩,而且亦有3色的醬料不同的口感任你選擇.大推之選.
正宗海南雞
怡保乾炒海鮮米粉炒至乾身足料又惹味,內有蝦.帶子.魷魚相當豐富,鑊氣滿溢.
怡保乾炒海鮮米粉
薑蔥滑蛋生蝦麵, 麵底以脆身為主沾上了滑蛋醬好濃郁並配上龍蝦,多種口感
薑蔥滑蛋生蝦麵
最後甜品都會有多款選擇, 其中原個雪燕香芒椰子盅滋潤的雪燕岩曬我。 頂層有椰子雪糕、楊枝甘露,將椰子肉刮出來大滿足
雪燕香芒椰子盅
2024-05-23
正宗海南雞
怡保乾炒海鮮米粉
雪燕香芒椰子盅
  • 百香果沙律蝦球
星馬菜泛指星加坡、馬來西亞一帶的特色菜餚,在香港也有出色的星馬菜。CaN LaH 是一間主打新派星馬菜的餐廳,座落能看到維港的中環IFC。聽說最近推出了不少全新南洋風情的菜式,讓人頗為期待。平日晚上過來是滿座的,而且客人是絡繹不絕,可見這間有一定魅力。這裡每天下午3點到8點是 Happy Hour,可以約一班朋友來聚餐。Pineapple Refresher (HKD 62) Mocktail 有兩款,這是其中一款。喝起來很清爽,在又濕又熱的天氣下有開胃作用,那麼就可以享受接下來的美食。眼淚蝦棗 名字很特別的手工蝦棗,表面炸得很金黃香脆。內餡是用人手剁的蝦肉,非常鮮甜彈牙。老隆藥膳肉骨茶 說是藥膳但藥材味不會很濃且順喉。不論是聞落去還是喝起來都夠香,幾多排骨也好大塊,肉質夠軟腍。另外還有蒜頭、豬肚等的材料,帶點胡椒香。百香果沙律蝦球 & 芙蓉燒蟹蝦球配沙律醬是很常見的菜式,但配微酸甜的百香果卻有意外驚喜。好大的一隻蟹,看看那蟹蓋和蟹鉗就知道囉。因為本來的醬汁已經很惹味,旁邊的醬我完全忘了沾來試。正宗海南麻雞 滑嫩的雞肉絕對加分。不沾醬下吃的雞肉都很鮮美。當然也有配蒜蓉、甜豉油和辣椒醬,
聽說最近推出了不少全新南洋風情的菜式,讓人頗為期待。

Pineapple Refresher

眼淚蝦棗 名字很特別的手工蝦棗,表面炸得很金黃香脆。
內餡是用人手剁的蝦肉,非常鮮甜彈牙。
眼淚蝦棗

老隆藥膳肉骨茶 說是藥膳但藥材味不會很濃且順喉。
另外還有蒜頭、豬肚等的材料,帶點胡椒香。

百香果沙律蝦球 & 芙蓉燒蟹
好大的一隻蟹,看看那蟹蓋和蟹鉗就知道囉。
因為本來的醬汁已經很惹味,旁邊的醬我完全忘了沾來試。
芙蓉燒蟹

當然也有配蒜蓉、甜豉油和辣椒醬,可按自己口味來沾醬。

怡保乾炒海鮮米粉 & 薑蔥滑蛋生蝦麵
米粉炒到乾身得來不會很硬或油淋淋,色澤也很均勻,十分可口。海鮮有蝦、帶子和魷魚,都幾豐富。
後者的滑蛋掛在生蝦麵上,讓脆口的麵變得腍身,其他還脆卜卜,口感更有層次。
薑蔥滑蛋生蝦麵

最後當然不能錯過甜品的部份吧!
原個雪燕香芒椰子盅 滋潤的雪燕很適合女士們嘛。
而且除了一眼見到的椰子雪糕、楊枝甘露,將椰子肉刮出來一起吃更讚喔。
原個雪燕香芒椰子盅
2024-05-23
Pineapple Refresher
原個雪燕香芒椰子盅
2024-05-29 30 浏览
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯冇諗到IFC隱藏咗一間有海景又好食嘅星馬菜,環境裝修環境別緻,而且有啲位置都可以見到海景,同埋可以選擇坐喺出邊有海景嘅地方,餐廳環境熱鬧,適合多人聚會!眼淚蝦棗餐廳推薦前菜之一,外型小化,而外層炸得香脆,中間蝦肉彈牙,口感十足老隆藥膳肉骨茶覺得相比起之前食過嘅肉骨茶,味道更加香濃同埋濃郁,藥材味道唔會好濃,但係充分令到成個肉骨茶加分,而且入邊嘅材料同埋排骨都煮得好好食!百香果沙律蝦球蝦球配搭沙律醬開胃又酸酸甜甜,沙律醬味道唔會好肥膩,上面仲有啲南瓜籽,而且蝦球非常之彈牙大粒!砂勞越黑胡椒焗螃蟹餐廳挑選肉蟹非常之大隻多肉,除咗外層有非常之惹味嘅黑胡椒焦糖味醬,佢另外亦會配搭類似雞醬,蝦肉結實充滿鮮味,味道非常之有特色正宗海南麻雞成個海南雞無論咩位置嘅雞肉都非常之嫩滑,雞皮夠爽又滑,而且雞肉味道多汁鮮甜,再配搭佢哋嘅醬汁真係好正甜品真係最推薦佢哋個吓原個雪燕香芒椰子盅,入邊仲有椰肉同埋芒果,完全係可以自己一個食晒成個如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️ ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯

砂勞越黑胡椒焗螃蟹

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

CaN LaH (中環)
中環金融街8號國際金融中心商場3樓3075號舖

2024-05-29 28 浏览
呢個時勢,晚市全院滿坐真係非必然。當IFC 裡面既餐廳晚市都唔係間間爆,呢間星馬菜真係旺足整個晚市。餐廳晚上都幾有情調,無落雨仲可以坐戶外位欣賞維港夜景。食星馬菜,happy hour 飲下酒,加埋維港海景,成個畫面出晒嚟。老隆藥膳肉骨茶肉骨茶內容好豐富,有大大件豬肋排,帶皮蒜頭,豬肚同其他配料。入口味道香濃,卻沒有死鹹,散發著胡椒香。芙蓉燒蟹蟹夠晒份量,大大隻蟹鉗,拆殼後好多肉。醬汁惹味,將娘惹風味帶入蟹中。正宗海南麻雞海南雞周圍都有,要分高低,真係睇隻雞。呢度既海南雞雞肉好嫩口,你絕對分得出係高質,配埋黑豉油、薑蓉及辣醬三款醬汁食,最地道既享受。百香果沙律蝦球蝦肉爽口,外皮脆口,醬汁帶酸甜香,令人開胃的組合。四大天王呢個炒菜唔普通,將長豆,秋葵,茄子及臭豆用XO醬炒,沒草青味既同時又辣得惹味。楊枝雪糕椰子凍好多人都叫椰子盅,低配版一樣有雪燕和椰子雪糕同楊枝甘露。雖然爭個椰子殼,但價錢平啲更抵食。黑糯米椰子雪糕濃稠黑糯米,椰汁唔少得,加一球椰子雪糕,黑白配帶出椰香。
呢個時勢,晚市全院滿坐真係非必然。

百香果沙律蝦球
蝦肉爽口,外皮脆口,醬汁帶酸甜香,令人開胃的組合。

四大天王

楊枝雪糕椰子凍

黑糯米椰子雪糕
濃稠黑糯米,椰汁唔少得,加一球椰子雪糕,黑白配帶出椰香。
2024-05-25
用餐时段
中環區一向都係美食嘅必爭之地,尤其是係餐廳林立嘅IFC。今次我就到訪位卡IFC嘅「CaN LaH 」品嚐一下星馬菜嘅極致享受。眼淚蝦棗製作過程所加入嘅洋蔥會令廚師流眼淚,所以就叫眼淚蝦棗。外層酥炸香脆,內層佢手剁蝦肉夠濕潤又彈牙。老隆藥膳肉骨茶顏色會比坊間見到嘅淺色,遠遠地已經聞到蒜蓉同埋胡椒嘅味道。湯底藥材味唔會太重,入面仲有煮到入哂味嘅肉排,絕對係真材實料。百香果沙律蝦球蝦球就食得多,但係配搭百香果就好少見。蝦肉彈牙同時又有微酸嘅味道。砂勞越黑胡椒焗螃蟹選用大隻嘅肉蟹配搭黑色嘅砂勞越黑胡椒,蟹肉啖啖肉又鮮美,而黑胡椒夠入味又帶番啲層次出嚟。正宗海南麻雞海南雞連雞皮都夠嫩滑,配搭3款醬汁,啖啖都係雞肉嘅肉汁。四大天皇聽過名未必知係乜,其實係四款唔同嘅蔬菜,夠哂鑊氣。我自己就鍾意叫番啲粉麵,不仿可以試下怡保乾炒海鮮米粉和薑蔥滑蛋生蝦麵。我自己就最鍾意炸到香脆嘅生蝦麵。甜品不妨可以試吓原個雪燕香芒椰子盅,矜貴嘅雪燕配搭香甜嘅芒果同埋椰子,絕對係夏日消暑佳品。

砂勞越黑胡椒焗螃蟹

正宗海南麻雞
海南雞連雞皮都夠嫩滑,配搭3款醬汁,啖啖都係雞肉嘅肉汁。

四大天皇
聽過名未必知係乜,其實係四款唔同嘅蔬菜,夠哂鑊氣。

最近同咗好耐冇見嘅朋友嚟到IFC食呢間正宗星馬菜😻呢度有分室內室外,室外位置飽覽維港景色🌃放工聚餐chill吓一流🥂//🦐娘惹黑炭小金杯 $88/4招牌菜😋用黑炭製成嘅小杯,再加入自己中意份量嘅沙葛絲、紅蘿蔔絲、蛋蝦、脆脆同蝦🤓點埋酸辣汁,食落爽口開胃🌱🍲老隆藥膳肉骨茶 $198食星馬菜必點肉骨茶🤓藥膳味香濃唔苦澀,排骨肉質嫩滑🥰🦀張師傅招牌生猛螃蟹 $538我哋叫咗兩款味道,分別係砂朥越黑胡椒焗螃蟹同流沙牛油蟹🤩各有千秋,胡椒焗蟹好惹味,點埋娘惹醬汁非常滿足🥺而流沙牛油好香口🥳螃蟹鮮甜,食落啖啖肉✨🍜蔥滑蛋生蝦麵 $138薑蔥蛋原本已經好夾❤️‍🔥但佢嘅滑蛋同醬汁令到味道更上一層樓💯配上脆口嘅生麵同大蝦,口感豐富味道一流❣️🥙四大天王 $98🍝怡保乾炒海鮮米粉 $138🍤百香果沙律蝦球 $248🥥原個雪燕香芒椰子盅 $98非常多嘅雪燕同好香濃椰子雪糕🤤仲有椰子肉同楊枝甘露做基底😋完滿咁收尾🤣🍍Pineapple Refresher $62🍋‍🟩Mojito $72
🦐娘惹黑炭小金杯 $88/4

🍲老隆藥膳肉骨茶 $198
食星馬菜必點肉骨茶🤓藥膳味香濃唔苦澀,排骨肉質嫩滑🥰

🦀張師傅招牌生猛螃蟹 $538

🥥原個雪燕香芒椰子盅 $98

🍍Pineapple Refresher $62

🍋‍🟩Mojito $72
2024-05-06 155 浏览
CaN LaH 係由嚟自新加坡🇸🇬名廚張偉忠操刀嘅新派星馬菜餐廳,我一直想試好耐,今日難得有朋友約咗呢度,所以我返返下工,都偷偷出嚟同佢地聚舊😂。 CaN LaH淡雅嘅裝修就有如置身東南亞嘅渡假村一樣🛖,充滿著寫意新加坡🇸🇬風情🥰。惹娘黑炭小金杯 $88/4件餐廳用上日本黑竹炭調製金杯仔😍,大家可按自己喜好,加入蝦、蘿蔔絲、蛋絲、及調味,好玩又美味🥰。老隆藥膳肉骨茶 $198一上枱已經充滿陣陣藥味🥰,藥味濃郁但非常順喉,一啲都唔苦,除了肥瘦適中,軟淋滑身嘅豬骨肉外😋,入面件有豬肚,蒜頭🧄等。今晚涼涼地,飲完即刻個身暖哂😂。砂朥越黑胡椒焗螃蟹 $538螃蟹🦀由新加坡直送,蟹本身好好肉,肉質結實,味道鮮甜😍,用黑胡椒炒完之後好入味,惹味到不得之了🤤。流沙牛油蟹 $538流沙醬非常香甜而且充滿牛油🧈香味,加上同樣由新加坡直送嘅大肉蟹🦀,好食到停唔到口😋。百香果沙律蝦球 $248大蝦🦐爽口彈牙,外層拉油後又薄又脆🥰,加埋酸酸甜甜嘅百香果醬,Duck哥🦆強烈推介💯。四大天皇 $984️⃣大天皇包括長豆、秋葵、茄子和臭豆,用XO醬炒勻後,更加惹味😋。薑葱滑蛋生蝦麵 $138配上鮮甜嘅薑葱

惹娘黑炭小金杯 $88/4件

老隆藥膳肉骨茶 $198

砂朥越黑胡椒焗螃蟹 $538

流沙牛油蟹 $538

百香果沙律蝦球 $248

四大天皇 $98

葱滑蛋生蝦麵 $138
配上鮮甜嘅薑葱滑蛋汁🍳配上脆口非常嘅生麵🍜,再加埋爽口彈牙嘅大蝦🦐,口感層次感都非常豐富。

怡保乾炒海鮮米粉 $138
米粉炒得乾身入味😋,配料有蝦🦐、帶子和魷魚🦑等,調味非常出色。

原個雪燕香芒椰子盅 $98
獲獎甜品🎖,上面有雪燕和椰子雪糕🥥,之後是椰子奶凍加理楊枝甘露,食完大滿足😍。

Pineapple Refresher $82
Sparkling lemonade $82
今日個個朋友都唔飲酒,個個都叫 Mocktail🍸,我當然都唔飲得,仲要返工。不過講返轉頭,2️⃣杯 Mocktail各有特色,2️⃣杯都非常好飲😋。

總括而言,我冒住被老闆閙嘅風險都係值得,食物質素非常出色,講真樣樣都好好食。

2024-04-25
2024-05-03 78 浏览
這間位於中環的餐廳,主打正宗馬來西亞菜,設有室內及室外座位,戶外位置可近距離欣賞維港絢爛的夜景,每日3pm - 8pm Happy Hour 更提供多款特色cocktail 及各類酒品,最適合放工跟朋友把酒歡聚。🦋娘惹黑炭小金杯 $88用黑炭巧製了一個香脆的小杯,可隨心放入薯仔絲、紅蘿蔔絲、香菜、大蝦等不同配料,再沾上自家製特色辣椒醬,惹味又開胃。🦋老隆藥膳肉骨茶 $198傳統星馬養生菜式,用料豐富,湯底帶藥材味,順喉不帶苦澀味,排骨肥瘦適中,肉質軟嫩。🦋張師傅招牌生猛螃蟹 $538有五種不用風味選擇,包括星州辣椒、砂磱越黑/越白胡椒焗、惹味甘香醬焗及黃金流沙焗,心大心細最後點了砂磱越黑胡椒焗螃蟹。螃蟹多肉又鮮甜,加上張師傅秘製的醬汁,超級惹味,絕對啜指大讚。🦋原個雪燕香芒椰子盅 $98雪燕份量慷慨,滋潤養顏必選,香滑的雲尼拿雪糕配上酸酸甜甜的楊枝甘露及鮮嫩的椰子肉,每一口都口感豐富,極大滿足。

🦋娘惹黑炭小金杯 $88

🦋老隆藥膳肉骨茶 $198

🦋張師傅招牌生猛螃蟹 $538

🦋原個雪燕香芒椰子盅 $98
Located right in IFC which is super convenient to go to right after work. Love their patio seating - they have an unobstructed view of Kowloon side 🌃! They also have a pretty good Happy Hour 🍻 which is perfect for after work drinks. Not only that they offer fresh seafood that has rich Singaporean flavour. Recommend trying their Fried Crab 🦀 with Cheese 🧀 and Salted Egg Yolk 🥚 Sauce - the salted egg yolk with crab is just a match made in paradise! Also recommend trying their Black Nyonya Kuih Pie Tee which is a famous Singaporean dish where you put the mix in an edible cup. Recommend checking out this cute restaurant!
🍤 Black Nyonya Kuih Pie Tee
🥣 Bak Kut Teh
🦐 Deep Fried Prawn Balls with Passion Fruit Salad Dressing
🦀 Baked Seremban Crab
🦀 Fried Crab with Cheese and Salted Egg Yolk Sauce
🥬 Fried Heavenly Kings
🥬 Stir-Fried Thai Baby Kai Lan with Chilli & Dried Shrimp
🍜 Ipoh Stir-Fried Vermicelli with Seafood & Prawn
🍜 Silk Egg Noodles with Ginger and Spring Onion
Revisit? Yes
📌 - Central
2024-04-21 164 浏览
黃金魚皮竟然係涼嘅。 上菜時間安排十分差。 服務員竟然話因為人比較多要排隊。 但係隔離枱就已經換咗兩輪。 即係話 我哋隔離枱食完 走咗換咗新一台都上曬所有菜 我個炒米粉都到唔到。睇佢menu主打都係蟹,如果唔叫蟹佢嘅態度係衰到震。 食物質素亦都非常差勁對比價錢的話。 用左openrice 8年, 從來未試過喺openrice上面劣評一間餐廳。 今次忍無可忍。