Cambo ขุนทอง (The ONE)

2023-10-06 68 浏览
108块的咖喱鸡就那么三四块肉,还都是鸡皮,20块钱的海南鸡油饭就是一小碗米饭而已,58元的泰式猪颈肉炒河粉就三块猪颈肉,32块钱一杯的椰子冰就是冲调的假椰汁。总的来说,味道难吃,菜量很少,还贵的离谱,姐妹们快跑!!!离大谱了这也能上必吃榜???在内地活不过三天,108块的咖喱鸡就那么三四块肉,还都是鸡皮,20块钱的海南鸡油饭就是一小碗米饭而已,58元的泰式猪颈肉炒河粉就三块猪颈肉,32块钱一杯的椰子冰就是冲调的假椰汁。总的来说,味道难吃,菜量很少,还贵的离谱,姐妹们快跑!!!千万别被必吃榜迷惑了
2023-10-05 57 浏览
放假做完facial就係附近食個lunch,想食生蝦就揀左呢間入去食。活蝦刺身生蝦新鮮爽口,肉質肥美厚肉,入口彈牙,醬汁酸酸甜甜,帶有少少辣。泰式去骨海南雞飯海南雞已經去左骨,好方便,食落啖啖肉,海南雞肉質嫩滑可口,雞油飯充滿油香,沾上醬汁味道更好。大蝦菠蘿焗飯份量多,焗飯粒粒分明,唔會太乾身,加上三色豆,火腿,菠蘿粒,口感豐富。大蝦肉質爽口彈牙,味道鮮甜。龍眼冰味道香甜濃郁,啖啖龍眼肉。青檸7up味道清新可口,可以解一解膩。

活蝦刺身

泰式去骨海南雞飯

大蝦菠蘿焗飯

龍眼冰
味道香甜濃郁,啖啖龍眼肉。

青檸7up
味道清新可口,可以解一解膩。
💛高質抵食Lunch set泰國嘢💛泰式去骨海南雞飯 $75:雞肉嫩滑多汁,配搭香濃嘅海南飯同泰式調味,味道鮮美。整體而言,係一碟令人滿足嘅泰式雞飯,美中不足係份量較少。泰式豬手豬脾飯 $80:豬手豬脾煮得腍滑多汁,配上泰式調味同飯,味道香濃。冬蔭大蝦湯粉$75:湯底鮮甜,蝦仁鮮嫩,但味道啱啱好唔會太濃。泰式青咖喱雞鍋(配白飯)$76:咖喱醬香濃,雞肉煮得嫩滑,咖喱味濃。咁啱當日冇牛腩,嗰雞都唔錯。Remark: 呢日少有地得4個同事一齊食。💰💰💰人均消費 ~$80-100(Lunch Set)💰💰💰味道:💛💛💛💛🩶服務:💛💛💛🩶🩶環境:💛💛💛💛🩶性價比:💛💛💛💛🩶回頭指數:💛💛💛💛🩶加一服務 :✅📍地址:(尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403號舖
💛高質抵食Lunch set泰國嘢💛

泰式去骨海南雞飯 $75:

泰式豬手豬脾飯 $80:
豬手豬脾煮得腍滑多汁,配上泰式調味同飯,味道香濃。

冬蔭大蝦湯粉$75:
湯底鮮甜,蝦仁鮮嫩,但味道啱啱好唔會太濃。

泰式青咖喱雞鍋(配白飯)$76:

Remark: 呢日少有地得4個同事一齊食。

味道:💛💛💛💛🩶

(尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403號舖
  • 泰式去骨海南雞飯
2023-10-03 71 浏览
🌟朋友話尖沙咀the one有一間泰式餐廳好味,今日終於有機會同佢一齊嚟。***** ***** ***** ***** ***** 🐓泰式海南雞(半隻)$128半隻海南雞份量好多、雞肉嫩滑,雞皮少少薄身唔油膩,食到少少雞油嘅鹹香,油飯粒粒分明帶輕微煙靭,好味道👅🥬泰式炒通菜 $74通菜炒得好有鑊氣,食落口感脆嫩,通菜吸收晒醬料嘅味道,非常惹味香口。🥭芒果糯米飯 $66兩球糯米飯,分別有白糯米同紫糯米,椰汁帶輕微鹹唔錯,芒果🥭亦好夠甜。***** ***** ***** ***** ***** 整體嚟講,環境相當唔錯,侍應招呼一流,食物OK價錢公道,一定會再次回訪。

***** ***** ***** ***** *****

🐓泰式海南雞(半隻)$128

🥬泰式炒通菜 $74

🥭芒果糯米飯 $66

***** ***** ***** ***** *****
2023-10-02 52 浏览
今日我哋倆公婆同個仔仲有佢女朋友4人,去The One食呢間泰國菜。見到呢間真光比較多人幫襯,味道應該唔錯。果然冇令我哋失散,真係好味😋蒜蓉炒椰菜苗夠晒鑊氣。粉絲大蜆煲,蜆肉鮮甜湯汁好味。菠蘿炒飯,個飯炒得好香菠蘿味。海南雞,雞肉又滑又嫩。蝦刺身,蝦肉爽口鮮甜,醬汁好味燒烤拼盆,樣樣都燒得香明爐烏頭魚,條魚真係比較遜色,真心一般。除咗條魚之外,全部菜都做得好好
見到呢間真光比較多人幫襯,味道應該唔錯。
果然冇令我哋失散,真係好味😋

蒜蓉炒椰菜苗
夠晒鑊氣。

粉絲大蜆煲,蜆肉鮮甜湯汁好味

菠蘿炒飯,個飯炒得好香菠蘿味

海南雞,雞肉又滑又嫩

刺身,蝦肉爽口鮮甜,醬汁好味

燒烤拼盆,樣樣都燒得香

明爐烏頭魚,條魚真係比較遜色,真心一般

除咗條魚之外,全部菜都做得好好
2023-10-02
等候时间
10 分钟 (堂食)
呢間位於尖沙咀the one的餐廳,有分店在九龍城,主打泰國菜。經典菜色例如冬陰公,Pad Thai,濕炒河都有。本身太鐘該食泰國菜,雖然係午市,但都點左不少食物。1. 豬手豬髀飯 $80-豬手汶到好淋-豬皮的滑溜,再帶少少半肥瘦豬肉-仲有半隻雞蛋,幾條菜,同酸菜-十分推薦2. 青咖哩軟殼蟹 $118-炸到軟殼蟹酥脆-有幾個炸過的薯仔做伴碟-青咖哩用砂鍋上-內裡有茄子,翠玉瓜-仲有一條法包俾你點汁-好豐富,咩都有的一個菜式3. 泰式生蝦$112-蝦身的尾部偏黑-唔似係平時食開個款-食落都爽口彈牙-調味都係水準之上環境:餐廳的座位分兩邊,室外的座位會對商場扶手電梯,座位尚算舒服。近窗可以望住尖沙咀。

1. 豬手豬髀飯 $80
-豬手汶到好淋
-豬皮的滑溜,再帶少少半肥瘦豬肉
-仲有半隻雞蛋,幾條菜,同酸菜
-十分推薦

2. 青咖哩軟殼蟹 $118
-炸到軟殼蟹酥脆
-有幾個炸過的薯仔做伴碟
-青咖哩用砂鍋上
-內裡有茄子,翠玉瓜
-仲有一條法包俾你點汁
-好豐富,咩都有的一個菜式

3. 泰式生蝦$112

2023-09-21
  • 泰式青咖喱軟殼蟹鍋配法包
  • 豬手豬髀飯
2023-09-25 55 浏览
呢一間位於尖沙嘴嘅泰式餐廳之前試過好正😎,今日去開附近行街就一定要再食啦🥳海南雞(1/4隻) $83雞油飯 $20當然要食呢度人氣高企嘅海南雞啦🌟,雞肉真係好滑,而且仲有雞脾肉添夠晒滑😌,點埋個泰式醬汁配雞油飯食一流😙泰式炒粉 $78Pad Thai就一定要試埋,醬汁炒得好惹味,而且蝦肉好爽口😻泰式炒通菜 $74泰式通菜好香口,而且加入少少辣椒更加香🤪香芒糯米飯 $66芒果肉好多而且好甜,椰汁都好充足配糯米飯食絕配😆凍奶茶

海南雞(1/4隻) $83
雞油飯 $20

泰式炒粉 $78

泰式炒通菜 $74
泰式通菜好香口,而且加入少少辣椒更加香🤪

香芒糯米飯 $66
芒果肉好多而且好甜,椰汁都好充足配糯米飯食絕配😆

凍奶茶
2023-09-25 42 浏览
店名: Cambo ขุนทอง地址: 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403號舖尖沙咀站B1出口,行4分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4.5/5係the one 4樓有間泰國嘢🇹🇭次次經過都覺得好香,今次同朋友經過,佢推介話食物質素好高,好有泰國風味,就一於試下泰式去骨海南雞(半隻)❤️❤️❤️❤️❤️$128叫左半隻,份量好多,而且好貼心已經去左骨,雞肉十分嫩滑,咬落好香雞油味,雞翼位好推介,整體皮薄爽滑,肉味香濃😚泰式炒貴刁(連餐湯)配飲品❤️❤️❤️❤️❤️$78其實姐係pad thai,炒至微乾身,食落帶少許濕潤感,唔會過乾,蝦球🦐爽口,加上花生碎同青檸汁,味道更有層次熱柚子蜜❤️❤️❤️❤️+$8唔太甜,潤喉一流😌香芒糯米飯❤️❤️❤️❤️❤️$66有紫米同普通糯米飯,食落口感軟糯,仲係暖暖地🥰紫米十分驚豔,十分軟熟,加上甜甜哋嘅椰醬同香甜多汁嘅芒果🥭好想再叫多個!三色冰❤️❤️❤️❤️$32三色冰底下配料有咬口,加上椰汁好有風味🤩
店名: Cambo ขุนทอง

+$8
唔太甜,潤喉一流😌

香芒糯米飯❤️❤️❤️❤️❤️

三色冰❤️❤️❤️❤️
三色冰底下配料有咬口,加上椰汁好有風味🤩

2023-09-20 64 浏览
突然想食泰菜,放工即興約朋友尖沙咀開餐!🍽️ $88 菠蘿焗飯有香甜既菠蘿味,同鮮嫩既米飯完美結合🍚菠蘿既酸甜同炒飯既鹹香相互融合,帶出豐富既層次感💕加左蝦、蔬菜、肉類,有增加到口感同鮮味👍好食~🍽️ $128 海南雞(半隻)雞肉好鮮嫩,連平時唔食雞皮既我都忍唔住食埋🍽️ $40 蕉糖燉蛋呢就係百食不厭既經典甜品,蛋香濃郁🥳口感滑嫩!上面嘅焦糖層帶甜香,燉蛋底部嘅奶香味亦好足!甜而不膩,入口即化🤤好適合作為結束一餐飯嘅完美收尾~♨️ 環境/服務可以openrice book位,我係冇book~平日夜晚7點walk-in都成功!都幾滿座架,不過好在個場夠大
突然想食泰菜,放工即興約朋友尖沙咀開餐!

🍽️ $88 菠蘿焗飯
有香甜既菠蘿味,同鮮嫩既米飯完美結合🍚
菠蘿既酸甜同炒飯既鹹香相互融合,帶出豐富既層次感💕
加左蝦、蔬菜、肉類,有增加到口感同鮮味👍好食~

🍽️ $128 海南雞(半隻)
雞肉好鮮嫩,
連平時唔食雞皮既我都忍唔住食埋

🍽️ $40 蕉糖燉蛋
呢就係百食不厭既經典甜品,蛋香濃郁🥳
口感滑嫩!
上面嘅焦糖層帶甜香,燉蛋底部嘅奶香味亦好足!
甜而不膩,入口即化🤤
好適合作為結束一餐飯嘅完美收尾~

♨️ 環境/服務
可以openrice book位,
我係冇book~平日夜晚7點walk-in都成功!
都幾滿座架,不過好在個場夠大
前幾日同朋友第一次食哩間泰國野🥰見佢好多人食就試試佢✨覺得哩間確實唔錯😆仲有午餐套餐,每樣嘢食都唔錯👍🏻推薦比大家~🍍菠蘿焗飯 $96好足料!用料好豐盛,面頭超多肉鬆同埋三隻大蝦🦐飯鮮甜入味,仲有好多菠蘿🍍讚👍🏻🐓泰式去骨海南雞飯 $75海南雞有5大件✨雞肉好嫩滑,配上甜豉油同酸辣醬,同埋跟一大碗油飯,大滿足👍🏻🐖豬頸肉濕炒河 $78少食濕炒河,幾特別~用料都係好足✨豬頸肉超好食😆超嫩同入味~仲有超多蔬菜🥬即刻有個健康feel🧋凍奶茶(跟餐免費)哩度既奶茶係港式奶茶,小編好安心唔係超甜既泰式奶茶🤣好飲👍🏻🥬通菜 $74可以揀蒜蓉炒定係蝦醬炒👍🏻我地揀左蒜蓉炒,好食😋🥥椰青 $60普通好飲大粒既椰青👍🏻

🍍菠蘿焗飯 $96

🐓泰式去骨海南雞飯 $75

🐖豬頸肉濕炒河 $78

🧋凍奶茶(跟餐免費)

🥬通菜 $74
可以揀蒜蓉炒定係蝦醬炒👍🏻我地揀左蒜蓉炒,好食😋

🥥椰青 $60
普通好飲大粒既椰青👍🏻

2023-09-17 59 浏览
已經有一段時間沒有來到這裏,非常想念,今天下午便來這裏吃過午餐。活蝦刺身$112 ,有八隻尺寸頗大的草蝦,肉質爽口彈牙,加上蒜頭、辣椒和酸汁的味道, 10分惹味,果然是這裏的名物,非常值得推薦。👍👍👍👍👍海南雞飯$75,凍咖啡另加$5。海南雞已經起骨,啖啖都是肉,雞皮爽脆可口,雞肉鮮嫩美味,加上伴碟的泰式辣汁和黑醬油,味道層次豐富。凍咖啡,咖啡味道甘香,甜度適中。餐湯是用冬瓜和雞骨煲成的,清甜可口。串燒沙嗲配泰式炒飯連餐湯$78,凍檸茶。串燒沙嗲有雞肉、豬肉、牛肉,亦可以選擇同一款式,所以便選擇了豬肉。豬肉燒得很香口,外脆內軟,加上非常惹味的沙嗲汁,就更加不得了。泰式炒飯是用泰式辣汁炒成,非常惹味,如果配合串燒一起吃,就更加好味。焦糖燉蛋$40 。外表香脆的焦糖燉蛋,內裏的燉蛋甜度適中,吃完這個美味的甜品,為今天下午的午餐畫上了完美句號。

海南雞飯$75,凍咖啡另加$5。

凍咖啡,咖啡味道甘香,甜度適中。

餐湯是用冬瓜和雞骨煲成的,清甜可口。

串燒沙嗲配泰式炒飯連餐湯$78,凍檸茶。

焦糖燉蛋$40 。
2023-09-17 48 浏览
好難得喺尖沙咀商場搵到咁抵食嘅lunch set‼️質素仲好穩定 位又舒服 每樣都好食足料又唔貴👅Lunch set❣️泰式炒貴刁 $78 呢個價錢連仲連餐湯餐飲 非常抵食🎉配料有芽菜蛋韭菜豆皮 好豐富🥰 甜甜酸酸越食越開胃 不過本身冇辣椒想食就另外問😬蝦好新鮮 係拆好晒肉🦐🦐🦐 ❣️ 泰式青咖喱牛腩鍋(配白飯及餐湯)$76青咖喱真係必食‼️ 竟然仲有瓦煲同熱爐上🔥 呢個價錢真係crazy😍 同茶記差唔多但一定好食啲🤙🏻牛腩超級軟熟完全唔柴 仲有好多牛筋入曬味🐄咖喱本身有少少辣同椰香 仲有正宗泰國圓轆轆茄子同紫色茄子🍆 會為咗呢個返轉頭食🙋🏻‍♀️❣️ 泰式去骨海南雞 $128 半隻就算唔係lunch set都幾平 足料嘅半隻🐓 要讚佢有好多高麗菜吸左雞嘅精華😘 有心思💕都有啲似白切雞 油亮又唔肥 有雞味 點少少醬就夠🤙🏻
好難得喺尖沙咀商場搵到咁抵食嘅lunch set‼️

• 泰式炒貴刁
  • 泰式青咖喱牛腩鍋
  • 泰式去骨海南雞
2023-09-17 34 浏览
係尖沙咀行左陣,然後入左The One,朋友話想食泰菜,所以就試試Cambo,menu都幾多選擇,同埋行經過時已經聞到佢既香味啦,俾d香味吸左入去🤣泰式炒pad thai:個人覺得一間泰菜正唔正宗,係pad thai到就食得出!入面既蝦幾鮮甜,連埋d小蝦米食,幾香,食落酸酸甜甜好開胃!淋左d青檸汁,再連埋生豆芽食,口感脆脆地!生菜包:超愛生菜包,食落酸酸辣辣,同埋入面既豬肉有肥有瘦,變左個口感唔會話覺得乾爭爭,佢亦炒得濕身d咖哩軟殼蟹配法包:佢連埋個火爐上,烘住個咖哩等你慢慢食唔會咁快凍曬!呢到用左青咖哩,食落唔太辣而個椰奶香味極濃!軟殼蟹好鬆脆,另外仲有炸脆左既薯仔同埋好鬆軟既法包,點個咖哩食真係無得衰😍而朋友都好欣賞呢到有draft beer飲🍻🤭

而朋友都好欣賞呢到有draft beer飲🍻🤭
2023-09-14 61 浏览
✨泰式炒粉好有東南亞風味,不過覺得都係偏普通小菜,未至於勁獨特到要我比五星嗰隻🐽✨泰式青咖喱軟殼蟹鍋反而青咖喱鍋 幾令我surprise!!😳💚軟殼蟹同薯仔浸落青咖哩10秒左右 味道真係會昇華!軟殼蟹就算浸住咗一陣,仍然都有少少脆嘅質感。仲有條法包超長,完全冇諗過係咁長🤣佢係熱熱哋咁,唔怪得佢同青咖喱煲係分開上啦😚😋🥂三色冰&椰汁紅豆冰就係以椰汁為主打嘅飲品🥥個人喜歡泰式芒果系列嘅飲品~所以對呢兩杯飲品就麻麻哋。
✨泰式炒粉

✨泰式青咖喱軟殼蟹鍋

🥂三色冰&椰汁紅豆冰
2023-09-11 74 浏览
【The One 大份泰菜🥢】推薦指數: 🌕🌕🌕🌖🌑*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #尖沙嘴 - Cambo ขุนทอง 🇹🇭The One 食肆林立, 發現呢間泰菜座位好多 💺 Menu 仲有多款精選菜式做緊推廣價 💸 例: 泰式酸辣大蜆鍋 / 泰式青咖喱軟殼蟹鍋(原價:$138,推廣價:$118💰)-·-·-【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】◐ 泰式青咖哩軟殼蟹鍋 (配法包) $118 |8/10🌟𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻 𝗰𝘂𝗿𝗿𝘆 𝘀𝗼𝗳𝘁-𝘀𝗵𝗲𝗹𝗹 𝗰𝗿𝗮𝗯 𝘄/ 𝗕𝗮𝗴𝘂𝗲𝘁𝘁𝗲 🦀 用明火路爐烘熱青咖喱🍛 配上炸軟殼蟹+法包🥖 份量頗大,夠2-3人食。青咖喱鍋入面有少量翠玉瓜 😅 唔知點解啦… 青咖喱唔算特別辣,但會越煲越重口 🌶️ 軟殼蟹一共5-6件,一班人share推介◐ 椰青焗飯 $118|7/10𝗕𝗮𝗸𝗲𝗱 𝗿𝗶𝗰𝗲 𝗶𝗻 𝗖𝗼𝗰𝗼𝗻𝘂𝘁 𝘄/ 𝗦𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 滿到漏出嚟 🥥 蛋炒飯放入一個椰青蒸焗,淋上椰汁,味道偏甜~ 啱我個人口味(●°u°●)​ 」椰青好大個… 其實飯量勁多… 懷疑有2.5碗飯 🍚 多人食抵嗌!◐
【The One 大份泰菜🥢】

◐ 泰式青咖哩軟殼蟹鍋 (配法包) $118 |8/10🌟

◐ 椰青焗飯 $118|7/10

◐ 椰汁三色冰 $32
𝗜𝗰𝗲 𝗷𝗲𝗹𝗹𝘆 𝘄/ 𝗰𝗼𝗰𝗼𝗻𝘂𝘁 𝗺𝗶𝗹𝗸
三色冰啲珍多啫喱…唔知點解特別粗… 本人比較鍾意幼身嘅啫喱 loll

◐ 椰汁綠豆冰 $32
𝗜𝗰𝗲 𝗴𝗿𝗲𝗲 𝗯𝗲𝗮𝗻 𝘄/ 𝗰𝗼𝗰𝗼𝗻𝘂𝘁 𝗺𝗶𝗹𝗸
正常甜度,解渴唔錯!

𝗖𝗮𝗺𝗯𝗼 ขุนทอง
🥢 @cambo.theone
🚶 尖沙嘴站B1出口,步行約2分鐘
📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403號舖

🏷️
地區:#laymao_尖沙嘴
分類:#laymao_泰式
*・・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*