2020-04-20 18040 浏览
年三十同家人食午餐自助餐,好耐无食过自助餐所以去 Openrice 睇下边间酒店餐厅有优惠。见到在金钟的香格里拉酒店上的 Cafe Too 做紧75折优惠。 平均一位三佰多元,贵为五星级酒店的自助餐实在优惠。早一个星期都可以订到位,真幸运。不过,去到酒店时才知道要做会员才可以享用优惠。餐厅位於商场上盖,去酒店要通过两部电梯才可以到达。贵为五星级酒店,装潢金壁辉煌,经过长长的走廊终於到达餐厅。餐厅地方宽敞,明确地分开食物区及用餐区。用餐区面向玻璃窗,阳光充足,虽然景色只是一般,但空间感十足。自助餐食物区从门口右边起是海鲜区,海鲜区不太吸晴,只有青口、面包蟹、虾,没有生蚝。旁边有刺身寿司区,有三款刺身;每片都切得厚厚的,非常有咬口。再旁边有沙律及芝士。竟然还有个泰国区。在中间位置就有大大的甜品区,每款甜品都非常精致,见到都口水流。 Cafe Too 的甜品款式多,每款款细絔细件可以多试试几款款。每款甜品用心心制作十分精致,入口味道不错错。Cafe Too 的食物当中,笔者最吓欣赏两款食物。特色就是每日中午一点出炖汤。侍应通知每一枱客人准备出去排队,今日炖汤是淮山杞子瘦肉炖鸡汤。汤料十足,炖

Cafe Too甜品款式多,每款款细絔细件可以多试试几款款。每款甜品用心心制作十分精致,入口味道不错错。
Cafe Too 的食物当中,笔者最吓欣赏两款食物。特色就是每日中午一点出炖汤。侍应通知每一枱客人准备出去排队,今日炖汤是淮山杞子瘦肉炖鸡汤。汤料十足,炖汤味道清甜,保健用途一流。
Cafe Too 笔者另一推介就是这个小笼包,师傅即席制作,即做即蒸,一笼一只。皮薄又多肉汁,味道不错,笔者食了三笼。
Cafe Too 用餐环境宽敞,环境舒适。服务员服务殷勤。食物款式多,味道不错。五星级自助餐只需要三百多,抵食!
2020-01-19
庆祝纪念
团年饭
曾经常常吃自助餐,近来想重拾吃自助餐的乐趣。 上次去了隔邻的酒店吃下午茶,今次来到香格里拉,比较一下。服务和隔邻的一样好,都是亲切有礼。食物摆盘呢,间隔摆位都阔落方便。拿起盖子都可放在枱面。款式不算多。以下午茶来说,都够吃的,有点心、刺身、 寿司、 中式 、甜品 等等 ,但未至於令人有种 琳琅满目 的感觉。当然,据说晚餐多很多食物,所以不能比较。味道而言,有些食物不太对我的口味,主要是点心和中式食物。当中泰式汤饭,没有泰国菜风味,似中式汤饭。😅 泰式肉碎沙律几好味,不过对我来说太辣了。🥵甜品倒是一流。其中焦糖果仁挞,特别香脆,焦糖香口。朱古力类甜品也是必试。

服务和隔邻的一样好,都是亲切有礼。

食物摆盘呢,间隔摆位都阔落方便。拿起盖子都可放在枱面。款式不算多。以下午茶来说,都够吃的,有点心、刺身寿司、 中式 、甜品 等等 ,但未至於令人有种 琳琅满目 的感觉。当然,据说晚餐多很多食物,所以不能比较。

2020-09-06 1710 浏览
朋友突然兴起想食buffet,系OpenRice见到有75折後$550左右,又好耐冇食呢间,所以决定多年後再试下。大堂依然富丽堂皇,职员态度十分友善。我同朋友开头都担心疫情下的buffet会简洁d,怕嘢食会少咗,但我哋觉得食品反而仲精致,摆位仲靓,冷盘多数已经分好左一碟碟,个人觉得仲乾净仲好,唔会俾人夹到乱晒。先讲海鲜,长脚蟹虽然唔算好肥大,但蟹肉鲜甜,肉质唔会鞋唔会咸,10分满分我会比8分。龙虾系铁板烧形式,虽然要排队等但系值得食嘅,肉质甜同爽,不过食两只已经好够热盘种类虽然唔算多,但每一款都唔差,喇沙汤面有惊喜甜品都有7分。整体来讲,性价比系好OK的
热盘种类虽然唔算多,但每一款都唔差,喇沙汤面有惊喜
甜品都有7分。整体来讲,性价比系好OK的
为左同屋企人庆祝,一行7大人1小朋友,打算去间稳阵地方食buffet, 点知食完後,大感失望无下次,系有史以来食buffet最差既一间😞,又贵又唔好食,重要假期无咩野食,完全睇得出食物悭budget 悭得好劲... 只包一杯普通饮品...其他饮品e.g果汁、啤酒要加钱....印象中$68一杯,无限饮要差唔多$300一位,但个buffet 都已经$6xx一位埋单.....原先我无谂过要写哩篇食评,所以无影过任何相片比大家睇,食物卖相一般正常无特别,但最後都忍唔住,真系想讲下有几差,有几失望☹️冷盘无生蚝,只得冻虾、长脚蟹、面包蟹&青口,刺身方面有几款,除咗带子最好食之外,其他刺身都一般。而我本身钟意食甜品,但几乎所有甜品都唔好食,蛋糕好‘鞋‘,鱼胶粉既甜品好硬,都唔知食紧糕点定蛋糕🍰,只得一个朱古力榛子蛋糕最好食,好似金沙朱古力咁。但有另一样唔喜悦既野系,我早前睇过其他食评有梳乎厘,但我当晚七点几系甜品区唔见有,於是问咗职员点解冇梳乎厘,职员回覆话8点後会有,之後补充一句问我需唔需要比一个我食先,我答‘唔使,等八点後自己攞就可以’,点知到我食完饭差唔多10点,都唔见有梳乎厘,反而只见到多咗

而我本身钟意食甜品,但几乎所有甜品都唔好食,蛋糕好‘鞋‘,鱼胶粉既甜品好硬,都唔知食紧糕点定蛋糕🍰,只得一个朱古力榛子蛋糕最好食,好似金沙朱古力咁。但有另一样唔喜悦既野系,我早前睇过其他食评有梳乎厘,但我当晚七点几系甜品区唔见有,於是问咗职员点解冇梳乎厘,职员回覆话8点後会有,之後补充一句问我需唔需要比一个我食先,我答‘唔使,等八点後自己攞就可以’,点知到我食完饭差唔多10点,都唔见有梳乎厘,反而只见到多咗一个由8点几摆到我走,都冇人攞过嚟食既面包布甸...😌

到点心区除左虾饺、烧卖、小笼包味道还可以之外,最深刻系蒸饺子既皮厚,味道都系一般。

熟食方面,最多人食就系煎龙虾,但我就嗅到龙虾表面有阵镬燶味,但食落只龙虾都好食既。而另外最好系车仔面,㨂餸食面最正常外,连我屋企人唯一食最多既系呢样,而冬阴功汤底唔错。期後,我老公重发现一个熟食,明明写住炒胡椒蟹钳之类既名,但嗰样餸根本唔系蟹钳,系煎龙虾嗰边档既龙虾钳,你都咪话系食完个buffet ,睇得出悭budget,悭到咁🤦🏼‍♀️,所以你食煎龙虾🦞时,系无晒所有龙虾钳比你,原来罗左黎整另一样熟食比客人㨂.....最後都有节瓜螺头炖汤,但炖汤淡而无味,好似饮水咁,所以都系失望......

最後,最後,餐厅光线好差好暗,好似冇开灯咁....完

2020-06-25 3158 浏览
今日同朋友黎食lunch buffet😎我哋一坐低冇耐就即刻开餐🍴见到虾、冻蟹相对多啲人排队,不过因为太想食所以我都照排咗先,其实又唔系话排好耐😂 见到佢嗰度仲有面包蟹,都好似几多肉咁,不过我都系锺意食冻蟹多啲,所以冇拎到面包蟹🤭 冻蟹多肉,都新鲜👍🏻呢度种类都算多,除咗冷盘,仲有:日式:寿司🍣、刺身、沙律🥗、天妇罗🍤中式:点心、炒面、小笼包等;西式:牛扒🥩、羊扒;港式:丸+粉面🍲、叉烧等;咖喱🍛整体而言,种类算齐,味道都还好😬 不过好老实讲,食buffet你要预咗系种类多,但味道唔可以要求太多,除非劲高价啦😂 (同埋睇你对食嘅要求有几高啦😂)同埋冇生蚝争咁啲😟埋单因为有HSBC信用卡优惠,有七折,其实最後人均$3xx,食buffet来讲都算几抵👍🏻
今日同朋友黎食lunch buffet😎

我哋一坐低冇耐就即刻开餐🍴

呢度种类都算多,除咗冷盘,仲有:
日式:寿司🍣、刺身、沙律🥗、天妇罗🍤
中式:点心、炒面、小笼包等;
西式:牛扒🥩、羊扒;
港式:丸+粉面🍲、叉烧等;
咖喱🍛

同埋冇生蚝争咁啲😟

2020-06-24
2020-06-12 1462 浏览
今日去cafe too 食自助餐,openrice订位有85折, 原本我地8个人, 打电话去改9位, 个时有问hsbc 卡系咪会8折, 我地埋单个下佢都系话用openrice 计只会85折, 咁应该改人数个时就提下客人。大家都有d不快。讲返食物先,都系失望多,冻海鲜有面包蟹,青口,虾同蟹脚, 选择比较少, 我试左面包蟹有膏唔错。冇左沙律bar, 换左细细碗沙律,沙律款式都减少左。 刺生有带子,吞拿鱼,北寄贝,3文鱼同8爪鱼粒,带子同8爪鱼粒唔错。熟食,我试左鱼同西兰花, 偏咸。牛扒ok。炖汤系海底椰猪汤都系偏咸, 龙虾汤浓味。有焗龙虾但系切碎粒加洋葱焗,劲似放题既焗蚝。 好失望, 我冇谂过折完都要650蚊既酒店buffet 会俾我切粒上既龙虾甜品都冇咩惊喜, 最惊吓既系芒果梳乎里, 唔夹味仲好怪。个朱古力蛋糕个蛋糕底系乾争争。唯一赞既系waiter服务好好,但同我对比前几年食既cafe too...跌晒watt...sorry, 真心冇下次。

2020-06-12
2020-06-12 2951 浏览
今日我庆祝妈生日,来到shangri la cafe too 食buffet, 非常开心,因为自从疫情之後,好耐冇食过自助餐!其实呢排有朋友约我食自助餐,但系好多自助餐依家用剔剔纸,无咁尽兴。好彩今日呢度将食物分成细碟,卫生程度不错!!今日嘅食物唔错(尤其是甜品),再加上有1位经理同员工服务态度好好,下次要庆祝又多一个选择!!😆💕
2020-06-03
庆祝纪念
  • 海鲜
  • 甜品区
  • 小笼包
2020-06-03 3992 浏览
今日我哋为庆祝爸爸生日,挑选咗去食午餐buffet,因疫情关系大部份酒店自助餐都系以放题形式落单,而港岛香格里拉酒店Cafe Too 就用以往自助形式拎食物,当然佢哋有加强防疫措施包括分区排队、有专人派碟及准备搓手液,出去拎食物要戴口罩, 而且枱上每位客人的白开水水杯都有纸盖盖好。酒店海鲜充足,有长脚蟹、面包蟹、青口及虾等,长脚蟹供应源源不绝,味道又鲜甜。刺身有5款选择,包括北寄、 三文鱼、带子、 吞拿鱼及八爪鱼。鱼生还有寿司、烟三文鱼等。至於热盘属於一般,我都没有去攞。还有炖汤、点心、小笼包、还有泰国美食及沙律等。点心都有多款包括虾饺、凤爪。泰国美食都有多款选择。当然还有牛扒,普普通通。至於天妇罗区成日都没有鲜虾,其他款式都没有什麽添加。 甜品区位於中间位置,款式都算多,还有多种味道雪糕,甜品可以推介柠檬挞。

2020-05-28
2020-05-30 3167 浏览
因为衬依家lunch buffet 特价关系,所以今次team lunch 我地拣左食香格里拉。cafe too lunch buffet 主打面包蟹,所以我地一开波就食蟹同蟹脚。 蟹脚有鲜味,食落唔会似一般餐厅 咁咁大阵盐水味, 可能我本身都唔太好海鲜,所以都系食左一件面包蟹,但都啖啖肉。之後就食好多人推介既小笼包,当然冇得同鼎泰丰比,但都皮薄,肉汁鲜美。cafe too最出色系甜品,款式多,但甜品匙系要额外问待应拎,呢件事令我同同事都吓左一跳。但总体以人均三百几蚊既价钱可以食到咁靓既环境同服务系一流!

,呢件事令我同同事都吓左一跳。

但总体以人均三百几蚊既价钱可以食到咁靓既环境同服务系一流!
2020-05-21 3367 浏览
适逢今日系520+本人生日就打左黎book位食晚上自助餐,系网上见到join做会员仲有75折优惠👍🏻👍🏻👍🏻紧系join埋啦,book位既时候仲同左侍应讲系黎庆祝生日的,之後佢就话会有小蛋糕送番啦,真令人期待我同老公大确6点几揸车黎到,系到食自助餐原来会有3小时免费泊车!太好了 唔洗周围搵停车场🅿️!!准时入到去首先去消毒左双手先,之後有侍应会企左系到派碟俾客人,所有熟食都有用盖盖住,衞生防护意识都做得唔错,同埋呢到所有侍应都好好招呼,十分有礼貌,值得一赞食物方面最受欢迎莫过於就系龙虾啦,食落去肉质真系好弹牙,因为真系好食,所以我地都来回排左好几次其他热食都有每款试左d ,不过不失啦!但最大败笔系无生蚝食,同埋刺身款式种类比较少,如果可以有多点选择就好啦酒店送的生日蛋糕🎂美观又好味😋侍应仲好热情❤️帮我地影相📸️
适逢今日系520+本人生日

酒店送的生日蛋糕🎂
美观又好味😋
侍应仲好热情❤️帮我地影相📸️

2020-05-12 2818 浏览
早前去左Island Shangri-La港岛香格里拉酒店试tea buffet,之前仲误会左以为系类似三层架既afternoon tea set,一去到见到系任食既buffet好兴奋即刻双眼发光🤣 哈哈。..要赞下员工先,一入到去除褛同手袋,佢地就好贴心即刻拎保护垫过来披系褛面,以免整污糟。佢地好有礼貌,态度好好。..呢度环境好大好舒服,食物摆盘同装饰都好靓,食物选择好多。冻食有刺身同寿司🍣仲有几款沙律🥗;热食有点心🥟、鱼、咖哩鸡🍗叉烧🍖等等;最惊喜系烧卖真系好好食(好食到我特登影左个close up😂😂)同埋有碗仔翅!我真系好耐无食过啦!🤤🤤🤤 好怀念。..小妹我主攻甜品,甜品选择真系好多!不过我锺意食既款都系冻柜入面,要叫人拎😂 都真系唔太好意思,要人地逐款逐款拎出泥🤣 雪糕有8款,都系有专人会整俾你,最後劲饱劲满足,连晚饭都唔驶食!呢度既tea buffet性价比高,我去果阵做紧有恒生信用卡仲有75折啊!
呢度环境好大好舒服,食物摆盘同装饰都好靓,食物选择好多。冻食有刺身寿司🍣仲有几款沙律🥗;热食有点心🥟、鱼、咖哩鸡🍗叉烧🍖等等;最惊喜系烧卖真系好好食(好食到我特登影左个close up😂😂)同埋有碗仔翅!我真系好耐无食过啦!🤤🤤🤤 好怀念。.
小妹我主攻甜品甜品选择真系好多!不过我锺意食既款都系冻柜入面,要叫人拎😂 都真系唔太好意思,要人地逐款逐款拎出泥🤣 雪糕有8款,都系有专人会整俾你,最後劲饱劲满足,连晚饭都唔驶食!呢度既tea buffet性价比高,我去果阵做紧有恒生信用卡仲有75折啊!
2020-01-27
  • 甜品
  • 炖汤
2020-01-10 3896 浏览
今晚同朋友一齐黎食,撞岩佢逢星期四既劏鱼,今晚劏既系吞拿鱼,劏完大家就可以自己攞黎食。佢有中呑位,大呑就无得拎。呑拿鱼有鱼味,但去唔到日本食到既鲜味。另外有北寄贝,三文鱼,鱆红鱼,油甘鱼,除左北寄贝,呢间既刺身可以话系buffet级数一数二。冻海鲜方面,龙虾一定要提,好好食,有甜鲜味,唔系死实实既无味肉。蟹脚都好甜,但无乜refill😭面包蟹一般,无乜味。今晚最最最好食既系泰式部既莲雾沙律,我忍不住食左3 runs,好开胃好夹,系大厨独创。另外,值得推介既分别系:威灵顿鱼扒好特别,酥皮香牛扒肉质好叉烧香Tempura好食,有绿茶salt椒盐炒龙虾好惹味

另外,值得推介既分别系:
威灵顿鱼扒好特别,酥皮香
牛扒肉质好
叉烧香
Tempura好食,有绿茶salt
椒盐炒龙虾好惹味

莲雾沙律
莲雾沙律
  • 龙虾
  • 冷盘
2019-12-14 4110 浏览
今年圣诞,不是太多地方有圣诞装饰,金钟太古广场是比较有气氛。一家人庆祝生曰,第一次在Cafe Too食自助晚餐,七百几一位,但质素对得住这价格,海鲜新鲜,有开边龙虾、面包蟹、蟹脚、青口和虾,全部都好鲜甜,小笼包、铁板牛柳很好味,鱼生也好味,甜品🍮种类多,而且精致,不会太甜,五星级酒店的环境、服务一流,值得再次惠顾。因为圣诞月,小孩子有抽奖玩,因为庆祝生日,酒店也为我准备了一碟写上名字的蛋糕🍰,还帮我同家人影相,很窝心😘
2019-12-06 10091 浏览
临近圣诞,当然系食自助餐既节奏趁月头早少少食,避过圣诞既人潮。呢段时间酒店供应海鲜冷盘、主打既甜品同中日泰印式corner。带子大只鲜甜,但偏向乾身;日式刺身类有油甘鱼、金枪鱼、三文鱼、八爪鱼等,全部厚切,入口肥美。亦有唔少拌好既日式刺身,例如鱿鱼、三文鱼,後者好重洋葱味,食完个口好大味龙虾开边易食,肉质唔鞋,虾膏唔腥旁边系泰国corner菜式,青咖喱带椰香,鸡好滑,无乜肥膏;鲜虾青芒果沙律食落好清新开胃,忍唔住翻兜多转羊架比坊间偏细小,切除过多既脂肪,入口稔软不肥腻,但肉味唔算浓厚;酥皮三文鱼外面酥脆香口,内里鱼肉好绵又唔腥,对比威灵顿牛扒口感轻盈得黎无咁饱滞龙脷柳、啫啫鸡麻麻过麻麻,好鞋酒店定时定候会出热辣辣炖汤,但成浸油浮面,无咩味,仲衰过茶记炖汤见好多人推介叉烧,但只能形容系普通货色。反而烧鸡翼又香又甜又好味,鸡皮薄又香脆,鸡肉火候恰到好处,嫩滑饱满日式铁板烧即煎和牛,半熟程度,肉香又juicy最出名既甜品,都系最失望嘅一样样样甜到好似直接食糖咁,不了不了。
临近圣诞,当然系食自助餐既节奏

带子大只鲜甜,但偏向乾身;

龙虾开边易食,肉质唔鞋,虾膏唔腥

鲜虾青芒果沙律食落好清新开胃,忍唔住翻兜多转

龙脷柳、啫啫鸡麻麻过麻麻,好鞋

日式铁板烧即煎和牛,半熟程度,肉香又juicy

最出名既甜品,都系最失望嘅一样
样样甜到好似直接食糖咁,不了不了。
2019-12-05
  • 龙虾
2019-12-01 4823 浏览
今日黎食下午茶自助餐。首先去左沙律鱼生区,三文鱼同八爪鱼刺身都好新鲜。蟹籽蟹柳冷面唔错,有面包俾你自己夹材料食,拣左帕帕尼个种包,个包好食。冇食寿司。跟住去熟食区,好食既有鸡肉串,牛肉串,虾片,炸鱼,咖哩鸡,XO酱萝卜糕,马拉糕,猪肉烧卖。仲有泰式泡饭同粉面,但冇食到。食完咸食就主攻甜品啦,有好多选择,可惜水准不及咸食。最好食系Haagen dazs雪糕,有8只味,仲可以连埋雪糕筒一齐食,正。其次系士多啤梨挞,意大利芝士忌廉,其它都唔太突出,少少失望。沙律鱼生区熟食区甜品区生果同果汁
今日黎食下午茶自助餐
沙律鱼生区