通常都較少在朗豪坊入面的餐廳吃飯,不過大雨的晚上,都不想到處在外面覓食,見到新開的火車頭越南餐廳,好像之前也在港島那邊吃過,味道不俗,那就進去吧~位於朗豪坊food court的樓層,半Open area,座位算多,雖然是平日,但人流頗多,全都滿座,有點擠擁,餐牌選擇也挺多。牙車快沙律:雞絲、海蜇、沙律菜、水果拌上甜甜酸酸的沙律醬,十分開胃,越吃越餓~火車頭招牌湯河:大大碗的生牛肉片、彈牙的牛丸、腍腍的牛筋、爽口的牛柏葉、白蘿蔔等湯底以牛骨熬製而成,牛味極重,河粉浸在湯裡,吸盡湯底的味道及精華,更入味,麵條亦不會乾乾的,乾蔥粒、炸蒜、洋蔥等等灑在麵上,更香口。另外,亦可按自己喜好加入青檸、芽菜、紅椒粒等調味。越南法包:第一次品嚐越南法包,常常聽到去過越南旅行的朋友都會吃很多美味的,以烘熱了的法包製作而成,包裡面塗上一層鵝肝醬,夾上生菜、豬扒、扎肉及醃料蘿蔔絲,口感脆脆的表皮,食物配搭可口,記得趁熱吃啊~美祿哥斯拉:第一口已經品嚐到超濃郁的美祿朱古力味道,真材實料,甜度剛好,推介!
2018-08-21 122 浏览
依家朗豪坊嘅餐廳越來越多,連越南菜都有進駐,多咗一個開飯選擇。爽脆嘅青木瓜沙律加上牛肉乾配上酸酸甜甜嘅醬汁,清新得黎又開胃。我點左越南菜必食嘅生牛肉河粉,大大碗生牛肉片河粉有羅勒,乾蔥同洋蔥絲作為配料,另外再附上一碗碟芽菜,紅椒同青檸自行配搭,生牛肉片份量不少,牛味濃又嫩滑。 咖喱牛腩充滿越南特色,九層塔同椰奶味道突出。牛腩大大件而且份量算多,肉質被煮得軟腍,用嚟送飯一流。第一次飲用牛油果製成嘅飲品,感覺新奇有趣所以一試。牛油果奶昔打得細滑順口,飲得出淡淡牛油果既香味,味道清新有驚喜。
青木瓜乾牛肉沙侓

生牛肉河粉

咖喱牛腩煲

2018-08-16 86 浏览
每次去越南餐廳吃晚飯, 我一定會點一杯牛油果奶昔來喝。這裡提供的牛油果奶昔大大杯,香油果味重, 質感香滑creamy, 是落足料的。越式法包大大個, 咬落好脆口, 裡面夾住醃過的蘿蔔絲、番茄片、生菜、青瓜、扎肉、豬扒, 另外, 法包亦塗上一層薄薄的肝醬。 蘿蔔絲份量多。蒜蓉炒通菜很惹味, 它的蒜蓉味很突出,通菜充分吸收到蒜蓉汁的味道,上面亦灑上脆卜卜的蒜茸片, 但有點油。雞絲扎肉湯河的湯底很清甜,湯汁不會太肥膩,雞絲頗嫩。

越式法包

蒜蓉炒通菜

雞絲扎肉湯河

雞絲扎肉湯河的湯底很清甜,湯汁不會太肥膩,雞絲頗嫩。
2018-08-16
  • 越南法包
2018-08-09 54 浏览
今日咁岩喺朗豪坊行街行到肚餓嘅時候就諗住搵嘢食你知啦朗豪坊食飯時間度度都要排隊嘅咁岩喺地下見到呢間越南餐廳唔使排隊🤗🤗但其實都坐爆人㗎於是就同朋友入去試下啦我哋嗌咗素菜紙米卷,乾牛肉青木瓜沙律,上湯蘿蔔,牛肉豬膶湯檬😜😜個紙米卷都幾好食喎,入面係包住牛油果同青瓜,好爽口既,乾牛肉沙律其實就係牛肉乾加青木瓜沙律整成嘅,味道就一般般,,上湯蘿蔔就最好唔好食,一啲味都冇,索價$38😖😖至於個牛肉豬潤湯夢就最難食,啲豬膶完全咬唔到,而且勁多渣,所以啲豬膶完全冇食過,到啲牛肉啦,又係相當難食,我以為啲牛肉係手切一塊塊,點知原來係勁多肥膏嘅牛腩加埋幾塊肥牛,但真係超級多肥膏,所以又淨係食咗少少😟😟😟

今日咁岩喺朗豪坊行街
行到肚餓嘅時候就諗住搵嘢食
你知啦
朗豪坊食飯時間度度都要排隊嘅
咁岩喺地下見到呢間越南餐廳唔使排隊🤗🤗但其實都坐爆人㗎
於是就同朋友入去試下啦
2018-08-09 50 浏览
呢晚嚟朗豪坊食越南野,餐廳暗暗地又幾好情調。蒜蓉法包少許韌,烘得未夠鬆脆。蒜香牛油雞中翼炸得香脆,雖然邪惡但又食唔停口。軟殻蟹米紙卷好fresh,裏面仲有牛油果,感覺好清爽健康。火車頭湯底好清香,河粉偏淋少許。牛肉牛丸等都有鮮味,唔錯。欖菜肉鬆炒飯好足料,香噴噴既欖菜同肉鬆味,飯粒如果可以乾爽啲就更加好。薑汁焦糖燉蛋薑味出乎意料地突出,燉蛋好滑好重蛋香,似凝固左既custard,加上雪糕就系好食,而且份量好大,足夠兩人分吃。靜靜地享受一晚越南風情,唔錯!
呢晚嚟朗豪坊食越南野,餐廳暗暗地又幾好情調。

蒜蓉法包少許韌,烘得未夠鬆脆。

蒜香牛油雞中翼炸得香脆,雖然邪惡但又食唔停口。

軟殻蟹米紙卷好fresh,裏面仲有牛油果,感覺好清爽健康。

火車頭湯底好清香,河粉偏淋少許。牛肉牛丸等都有鮮味,唔錯。

靜靜地享受一晚越南風情,唔錯!
話說topic係同朋友講笑既笑話黎,因為數數下發現呢間之後, 中日韓泰越 主流全部都齊 (唔好架硬數菲律賓印尼啦)湯頭偏濃,改良過偏港式香料味道重既一碗河粉,反正就唔理正唔正宗啦,好食就係.碗牛河同朋友share,拎個碗仔分黎食,份量都幾大碗下.我杯牛油果奶昔request左少糖,出黎真係唔甜,非常開心!因為少糖關係飲得出淡淡牛油果既香味,飲得都安心d,唔洗怕落左咩香精果類野牛油果軟殼蟹卷相對有d失望,唔太滿足既感覺,軟殼蟹同牛油果分佈既位置唔太平均,導致到食落有種分贓唔勻既感覺.但另一款小食牛油雞翼又炸得幾好.牛油皮炸得完全唔油膩之餘,亦都非常之脆身.不過始終坐露天有d嘈,但成晚keep住9成滿都未至於嘈到傾唔到計就ok la,而且因為9成滿未full又無催埋單,其實幾正.

碗牛河同朋友share,拎個碗仔分黎食,份量都幾大碗下.

2018-08-06 47 浏览
t 熱辣辣既天氣完全令人零食慾,所以今次同朋友搵左間越南野黎開下胃,消下暑。呢到係以火車為主題,好特別好吸引,可以睇得出佢地用左好多心機去装修好呢一間公司。泥到火車頭越南餐室,點可以唔飲椰青呀?椰青好大個,椰青水好甜好爽,朋友前後嗌左2個我地連肉都吃光了,而且重點係唔貴,39蚊一個,係其他餐廳真係未必可以食得到。呢度既服務員服務好好,好有禮貌,好有笑容,我同朋友都係火車頭越南餐室有一個好好既體驗!!!!!!!!
2018-08-04 60 浏览
之前係大坑食過 「 火車頭越南餐室 」,味道都👌今日約左朋友去朗豪坊,發現原來係呢到都開左分店,環境比大坑店好得多,餐廳很美,燈光柔和,係賬幕下用餐,氣氛相當唔錯!因為係晚飯時間,大概排了15 mins才有位。係越南餐廳當然要叫牛肉越南河粉啦!第一啖入口,湯底唔錯,味道都幾濃郁,牛肉同河粉分量適中,牙菜、金不換同青檸另外上。論環境,朗豪坊分店好得多。論食物,個人感覺大坑店好似較好一點。整體而言,都可以一試。
之前係大坑食過 「 火車頭越南餐室 」,味道都👌
整體而言,都可以一試。
2018-07-28
2018-08-02 68 浏览
由於要等睇戲。所以係朗豪坊搵食啦之前見到火車頭,已經想試下禁難得有機會就試下啦首先,行去門口睇下menu 已經有妹妹侍應問我幾多位。好似好趕下。但本身已經想食既。無所謂啦⋯⋯可能暑假期間啦⋯⋯有好多唔熟既係場。兩三個禁行咇禁。之後我地點佐三樣野食物不過不失。通菜味道比較重。招牌河粉都算足料。大碗既。一個人食唔曬。煎豬肉生菜。味道一般般。總體黎講。無驚喜、但價錢較貴服務又欠佳試一次就夠啦唔會有下次既真心話
由於要等睇戲。所以係朗豪坊搵食啦

之前見到火車頭,已經想試下
禁難得有機會就試下啦
可能暑假期間啦⋯⋯有好多唔熟既係場。兩三個禁行咇禁。
之後我地點佐三樣野
食物不過不失。通菜味道比較重。
招牌河粉都算足料。大碗既。一個人食唔曬。
煎豬肉生菜。味道一般般。
總體黎講。無驚喜、但價錢較貴
服務又欠佳
試一次就夠啦

唔會有下次既

真心話
生煎豬肉生菜
馬拉盞炒通菜
2018-08-01 49 浏览
今日經過朗豪坊,見到呢間火車頭越南餐室排曬長龍, 出於好奇,我都喺門口睇下有乜好嘢食!menu選擇很多,主要係食越南菜粉及越南特色小食,而且價錢都好大眾化,結果我哋都排埋一份 !裏面地方都算大,雖然要等位,但係都唔算得得太耐,可以睇得出,呢度服務員做野有幾快啦,我一定要比返個LKIE佢地!先來兩杯消暑特飲,薄荷葉青檸梳打同埋椰子涼粉冰,兩樣都係凍冰冰,好消暑,而且呢個配搭未試過,好有新鮮感,正!!!!!!!

2018-08-01 42 浏览
好耐無食過越南野LU,入到黎地方雖小,但裝潢都經過用心設計,餐廳既出邊有大大個火車既設計,令人有一種好似搭緊火車既感覺,都係特別加!!!!而且餐牌食物種類夠多,價錢合理。我叫左個大蝦柚子沙律,83蚊,就有大大盆,而且味道好清新,好開胃,D蝦都好好食,好正,岩曬最近減緊肥既我呀,我仲叩多左個鲜蝦蜜桃米凍卷,63蚊有兩條,好平,成個卷都甜甜地,幾好食,而且唔會肥,我食幾多都得啦~今次有一個咁好既體驗,我下次一定會再泥

2018-08-01 41 浏览
呢間越南菜幾好味😋價錢合理,開左係朗豪坊好方便呀!之後同朋友相聚係旺角都會再去。平日夜晚去的,都有好多客呀。.美祿哥斯拉 $38好大杯好邪惡呀😳朱古力控小妹見到都心心眼😍🤤 美祿味特濃呀❗️❗️甜度又岩岩好,好好飲,encore之選🤘🏻椰青$42好清甜,好中意飲椰青呢。.生牛肉湯河 $79好多牛肉!肉質同味道都吾錯,個湯底好足料,味道濃郁,好好味🤤好想飲晒佢😂.香茅牛肉撈檬 $79幾重口味🤣👍🏼我中意酸所以落左好多撈檬汁🤤檬粉既質量幾好,吾會好碎又吾會好難咬果種。.牛油果軟殼蟹紙米凍卷 $65呢個配搭好味🤤好足料!如果皮薄啲會更好☺️.蜜糖魚露雞中翼 $65雞翼脹卜卜,外皮沾滿酸酸甜甜既味道😋好開胃,入面肉質嫩滑👍🏼如果入面味道濃啲會更好。

平日夜晚去的,都有好多客呀。
美祿哥斯拉 $38

椰青$42

好清甜,好中意飲椰青呢。
生牛肉湯河 $79

香茅牛肉撈檬 $79

牛油果軟殼蟹紙米凍卷 $65

呢個配搭好味🤤好足料!如果皮薄啲會更好☺️
蜜糖魚露雞中翼 $65

2018-07-30 38 浏览
早前與朋友閃去了越南四日三夜之旅,充分體驗當地風土民情。翻到黎香港回味翻越南美食嘅感覺,黎左旺角朗豪坊呢間新開嘅越南餐廳試下。店內燈光較暗,較為有情調。牛油果軟殼蟹紙米凍卷比較期待這道越南小食,賣相是不錯,咬上去米紙口感很乾身配搭上內裏清新的牛油果香味十足,而當中的主角軟殼蟹都很脆口,整體口感豐富,不算油膩,只是略為不夠凍。砵酒牛柳粒牛柳粒比想像中大,而咬上去口感都很juicy,另外加配一碗白飯,送飯一流,感到十分滿足!火車頭招牌湯河每次黎越南餐廳都必叫嘅王牌主打。份量十分多,好有驚喜。湯河內包含牛丸,牛筋,生牛肉,牛柏葉,成隻牛嘅精髓放灑入去。河粉口感不會太軟,配搭上濃郁嘅湯底,味道恰到好處。好有越南地道特色嘅火車頭湯河。牛油果奶昔本身想叫一杯美綠哥斯拉,但由於暫停供應,所以叫左呢杯牛油果奶昔。平日較少飲含有牛油果嘅飲品,一啖飲上去感覺好新奇,非常有牛油果的味道,一飲就愛上了。喜歡牛油果的朋友推薦可以試試。

牛油果軟殼蟹紙米凍卷

砵酒牛柳粒

火車頭招牌湯河

2018-06-19
  • 牛油果奶昔
2018-07-30 39 浏览
今日老公要返工,又係自己一條友落街食午餐既日子。喉嚨乾乾地咁,好想好想食湯河,上Open Rice search 旺角/越南,好快已經睇到呢間好多讚好的火車頭越南餐室!再睇埋Menu都覺得幾岩食, 一於試試..今日的中午竟然唔駛等位,係食客的立場泥講,呢間野可能冇想像中咁好食,所以都簡左個鲜茄蟹肉蝦撈檬,86蚊都叫左幾抵食既,一食入口,又唔覺得唔好食喎,反而仲好有驚喜喎,我一定會再泥試下!!!!!!!!!
2018-07-26 55 浏览
今日經開朗豪坊做嘢,工作完跟同事搵食醫肚,其實朗豪坊都幾多餐廳,但夏天鍾情我就比較食越菜,清新又開胃剛好到左晚市,叫咗個鲜茄蟹肉蝦湯檬,湯入面仲有好多蟹肉㗎,而且d蝦都好好食,好鲜甜,口感好好,番茄湯底都好開胃,酸酸地咁,酸味再加上海鮮既甜味,真係好夾,成個粉既口感好多,好滿足,108蚊,仲要係廚師推薦,真係好抵加!!!!!!呢度既服務員都好好。好有禮貌同埋好好笑容,我係呢度食野食得好開心呀!!!
今日經開朗豪坊做嘢,