2019-10-15
去開呢個商場買東西,場內大量食店選擇,途經呢間係四樓嘅越南餐廳,盤算食碗湯粉都好喎........點知........!開放式用餐區,但坐底又唔覺太過OPEN,反而幾舒服,無咁焗促見到隔離枱叫左客沙律,好似幾好食咁,於是.............呢客青木瓜乾牛肉沙律 ($62)就出現左係我張枱度,有爽口青木瓜絲墊底,配合椰菜絲,甘荀絲,花生粒,再加上甜甜地嘅牛肉乾條,再淋上醒神酸甜醬汁,口感十足!湯粉類中,捨棄大路如生牛肉/鷄絲湯檬,改為食呢碗生滾豬潤牛肉湯檬 ($86),另有芽菜,青檸及九層塔作配菜快手倒入配菜,好等熱湯浸一浸軟,個湯底無因有豬潤而變濁,入口帶點嚼口,無異味; 而牛肉薄片入口反而幾嫩口,食前再唧少少青檸汁,更加提鮮! 一啖湯,幾啖檬粉,相當滿足!想食D 炸物但又唔想太過熱氣,呢客牛油果軟殼蟹紙米凍卷 ($65)就岩啦! 帶點煙韌度嘅紙米皮,除左包住左香軟牛油果,亦有鬆脆軟殼蟹,清爽生菜及甘荀絲,帶點粗度,點埋個甜味醬汁,口感滿滿!係網上見過呢杯牛油果奶昔 ($43)讚評,聞名不如自己親試,味道有濃香牛油果味,加埋鮮奶,入口更香滑,又唔會好膩喎,似係"食"緊液體版嘅
係網上見過呢杯牛油果奶昔 ($43)讚評,聞名不如自己親試,味道有濃香牛油果味,加埋鮮奶,入口更香滑,又唔會好膩喎,似係"食"緊液體版嘅牛油果! 好飲呀!
友人歡喜蕃茄入饌,點左鮮茄牛腩湯麵 ($82),滿滿嘅一碗,相當對眼!
牛腩份量都唔少,入口夠腍亦入味,無"黏"牙"拿"
而個麵底係用撈粗中嘅粗麵,帶點驚喜呀,用黎配蕃茄湯底都係第一次食,都夾喎!
食物水準唔錯,價錢又唔算貴,下次食埋甜品先!