2017-03-27 2801 浏览
/<Cafe Kool>🦀蟹宴✌🏾️頭,身,鉗,腳,全身食🙋🏻▪️🦀蟹,全部都係蟹😽d蟹嘅種類好多,我都5係好識分邊個打邊個種類🙈總之就係食左好多舊。👉🏾真係同普通自助餐d長腳蟹無得比,一條巨蟹腳,佢剪開左一折折,仲方便食用,d蟹肉折出泥一大舊,成條司華力咁😎以為自己食緊龍蝦肉添😱👉🏾啖啖厚肉juicy,好重咸鮮味👀完全5洗蘸醬料or唧檸檬汁都得!不過食得多就咸左d。蟹鉗都係一大隻折好晒,一開就成塊肉滑入口🙆🏻👉🏾🙋🏻以前好少食蟹,因為覺得多殼少肉又麻煩,但依到真係令我見識不少巨型蟹肉🤘🏾🌸除左蟹仲有即開生蠔,但就5係好大隻,不過都鮮甜嘅。👉🏾另外仲有龍蝦,都好厚肉但就乾身左d。👉🏾特別d有瀨尿蝦,不過無乜用,純粹貪過癮食左隻😂/<Cafe Kool>🙊乜都食篇🐷▪️👳🏿依到有泰式越式印尼區,仲有中式粉麵🍜👉🏾泰式炒金邊粉,軟殼蟹米紙卷,幾好食。👉🏾即捲印尼薄餅,好多料同醬,搞到塊薄餅淋晒,食落有d漢堡包味🍔👉🏾有咖哩串燒,即燒牛肉🐂雞肉串🐓,牛肉燒得幾香,肉質有彈性不韌。👉🏾仲有大量沙律bar,有分泰式沙律同普通平時食個種,泰式有個鴨肉沙律幾得意🐦👉🏾🐟有碟
<Cafe Kool>
🦀蟹宴✌🏾️頭,身,鉗,腳,全身食🙋🏻
▪️
🌸除左蟹仲有即開生蠔,但就5係好大隻,不過都鮮甜嘅。
👉🏾另外仲有龍蝦,都好厚肉但就乾身左d。
👉🏾特別d有瀨尿蝦,不過無乜用,純粹貪過癮食左隻😂
🙊乜都食篇🐷
▪️
👳🏿依到有泰式越式印尼區,仲有中式粉麵🍜
👉🏾泰式炒金邊粉,軟殼蟹米紙卷,幾好食。
👉🏾🐟有碟糖醋魚推薦👍咕嚕肉味,個醬汁酸咪咪勁醒胃,不過入面d菠蘿切到好微粒😩
👉🏾有個肉醬千層麵,味道正常,但好滯肚。
👉🏾有即燒八爪魚仔,牛排,鵝肝。鵝肝燒得好食,油脂豐富😻口感彈牙。
👉🏾仲有個不得不推薦嘅炒菇粒,勁香勁彈牙😽
💛🧀🧀🧀依到仲有個芝士噴泉,初初以為白朱古力😂,有d墨西哥粟米片,蔬菜,餅乾比你蘸。
{{{{不過就忘記了影🙏🏻很多都無影到,掛住食😎}}}}
🍣刺身壽司
👉🏾刺身都幾新鮮👀三文魚望落都幾厚切,八爪魚刺生好好食😩爽口帶點嚼勁。
👉🏾卷卷壽司有💛香芒牛油果軟殼蟹💚一條長長咁卷好放係到比你夾,高質卷,軟殼蟹剛卷是脆的😻其他有d普通加州卷,魚鬆卷。
👉🏾仲有大大舊腐皮壽司,我仲2食腐皮😛係無乜特別,但塊腐皮特別大塊同多汁,好怕乾爭爭腐皮🙄
/點解又咁蒙🤔😩
🍰甜品篇🙋🏻
▪️▫️▪️▫️▪️
🎂Cup cake有四款,試左抹茶💚檸檬💛
👉🏾質地比較乾身紮實,頂層奶油霜質地挺身,口感油膩,不過抹茶奶油霜都食到d茶味👀檸檬味就好薄弱la🙄
🍊西柚慕絲,比較輕盈同清新嘅味道。
🍫花生脆底朱古力蛋糕,推薦👍很豐富嘅層次。
👉🏾最頂係一層薄嘅醇黑朱古力🍫下面係一層夾雜住果仁粒嘅慕絲😻勁多粒粒果仁口感!
👉🏾再下面係一層普通朱古力蛋糕,但蛋糕底係朱古力花生脆脆🤘🏾食左3件。
🧀芝士餅,口感紮實,比較稠同粘身,餅底勁腍同濕。
🌰栗子撻,推薦👍撻底夠脆,栗子蓉夠滑而且不會太甜,食左3件✌🏾️
🍏蘋果金寶批,可以一試,天然嘅蘋果香氣,有果肉葡萄乾,酥皮批腍身,不會太油膩。
🍬馬卡龍試左檸檬,開心果,咖啡焦糖,草莓,一貫馬卡龍感覺都係偏甜膩。
👉🏾不過檸檬,咖啡焦糖又幾好食,甜甜外皮包住酸酸嘅檸檬醬同更邪惡嘅焦糖醬😼
👉🏾草莓同開心果得個甜字,仲有陣杏仁霜味😰
🍒櫻桃芝士蛋糕,表面有幾粒帶酸嘅櫻桃粒配甜嘅果醬,下層軟滑嘅芝士層,比芝士餅好食,最底層係原粒杏仁消化餅碎。
💛芝士撻,等左勁耐都無出,等到最後嘴都搽埋,見到佢出,無奶油5食嘅,不過真係飽到上心口!
👉🏾熱熱地新鮮出爐,不是流心,無芝士味,唯獨個撻底夠脆。
🍦雪糕乳酪篇🍧
🙆🏻我食左4杯雪糕,加埋每杯有三球🙊4*3=12球。
👉🏾今晚有哈根大師嘅雪糕💁🏻我試左Tiramisu,咖啡,抹茶,草莓,提子冧酒,青檸雪葩,草莓芝士餅,曲奇,夏威夷果仁。
👉🏾翻食左Tiramisu☕️提子冧酒🍾依兩款偏軟身。Tiramisu好得意,入面有d軟軟地一粒粒嘅蛋糕口感,偏濃可可味多過咖啡香。
👉🏾提子冧酒嘅酒香唔算好濃,我覺得可以重多少少,貪佢有提子乾,有無人覺得雪糕嘅提子乾特別好食d🤔
👉🏾💚抹茶都好濃茶味,相對其他口味,幾特出。
👉🏾🍓草莓味偏甜,我喜歡偏酸一點,而且果肉不夠多,草莓芝士餅就更甜。
👉🏾夏威夷果仁期待佢有好多果仁粒粒,少到食5到有,無乜特別果仁香,甜甜地咁。
👉🏾青檸雪葩,偏酸咪咪而且好清涼,但易溶。
👉🏾咖啡,曲奇普通正常,不特別。我比較喜歡
💁🏻另外仲有自行添加配料區,我瘋狂加左佢個三角形嘅脆餅,勁香脆,成塊甜筒feel。
👉🏾仲有塊果仁醇朱古力磚咁嘅嘢加,一開始幾期待,但又5算特別好食🤔唔係好甜嘅,但唔太match。
👉🏾朱古力脆米,杏仁片都係我加嘅配料,脆嘛😗
🍧另外仲有自唧乳酪區,我揀左m記個雪糕筒+雜莓乳酪味。
👉🏾個筒唔太脆😖乳酪有d偏藥水酸味😎雜莓係咁上下味,你們懂的,哈🙃
👉🏾配料揀左香蕉🍌雜莓果醬,杏仁片,杏脯無花果乾,消化餅碎🍪
🍞麵包區
😵我初初以為係裝飾品,一籃麵包😱
仲有埋刀比你切,又有牛油,果醬。
🍞🍞我先相信真係有包食😂
#wwhkfood #uhkfood #hkfoodies #wwhkfood #hkig #hkeat #hkfood #hkfoodie #hkfoodie #foodie #foodies #foodiehk #foodieshk #instafood #foodielife #food #foodstagram #foodlover #cafekool #buffet #香格里拉 #crab
2017-03-23 2494 浏览
每年生日都會揀一d高質素既buffet去慶祝!今年就揀左香格里拉裡面既Cafe' Kool☺揀buffet 既首要條件就係要有即開生蠔、長腳蟹、龍蝦等勁正既海鮮啦!呢度我覺得最正既係有唔同品種既芝士同Parma Hams ,芝士由淡味到濃味,由軟到硬有好幾款選擇,可以根據個人喜好去揀自己鐘意既!Prama Hams 質素都幾高,食完有齒頰留香既感覺!生蠔味道偏咸,可能因為咁,咸味蓋過左生蠔本身應有既蠔味,而入口既質地係唔錯既,唔算太creamy,爽口既感覺!其他海鮮類都唔錯,食落夠鮮味,無雪味,最緊要係佢不停refill,唔會有無野食拎既情況!收碟速度同服務都值得一讚!因為我地有加錢任飲白酒,d侍應都會見我地差唔多飲晒就自動幫我地斟酒!其他甜品同熟食都唔錯!

其他甜品同熟食都唔錯!
庆祝纪念
生日
2017-03-18 2044 浏览
上星期五晚舊同事相聚,揀左呢到方便又有折,食品款式十分多,多到無辦法試齊。雪糕甜品勁正牛扒超好味,魚生很新鮮,又肥美。食物refill 足夠,不會有空左等refill 的情況。最可惜是生蠔細到無人有很想今星期六再食,可惜已滿了!
牛扒超好味,魚生很新鮮
很想今星期六再食,可惜已滿了!
2017-03-11 2207 浏览
同同事一行幾個人走來食個lunch buffet,本身對依度都好大期望,因為係香港來講都幾出名。一入到去,佢其實真係好多款式可以揀,中日韓全部都有,我首先一開始食咗少少海鮮同刺身,味道係唔錯嘅,同幾新鮮,長腳蟹同蟹鉗我哋都食咗好多轉。但之後再試其他嘢食,例如泰國嘢,西餐等,都冇咩咁特別,例如西式意粉,我覺得比出邊嘅餐廳仲要差嚟到最後嘅甜品,甜品款式好多,雪糕係Haagen-Dazs ,仲有其他好精緻嘅甜品,即煎嘅pancake ,都好好食,甜品係值得一讚嘅不過如果咁樣嘅價錢,我覺得會有少少失望

嚟到最後嘅甜品甜品款式好多,雪糕係Haagen-Dazs ,仲有其他好精緻嘅甜品,即煎嘅pancake ,都好好食,甜品係值得一讚嘅
不過如果咁樣嘅價錢,我覺得會有少少失望
午餐
每次到訪餐廳,翻翻餐牌,最開心的是餐廳已在餐牌標示了餐廳最有名或人氣的菜式,那就不怎麼會有選擇困難症的情況出現了。最近得知原來九龍香格里拉酒店的自助餐推出了一系列的signature dishes,還有10式呢,令人引頸已待喔~ 原來已經有一陣子沒有來過,原來其他食物款式也是很有驚喜呢。 微辣魚子日式丼飯(signature dish): 吃自助餐的話,魚生類該是香港人的最愛之一吧,除了魚三外,看來這個也是另一好選擇。不用擔心份量會太多,吃起來有一點微辣的味蕾刺激。 生蠔:原來Cafe Kool 現在已經有提供新生蠔,是由師傅即開的,當天是有兩款生蠔,值得注意喔。 慢煮牛面頰半松露薯蓉(signature dish): 這個看起來是略為有點不起眼,可是牛面肉入口肉質不難身,還有松露薯蓉有輕輕的松露香氣喔~ 泰式金邊粉(signature dish): 這個是由師傅現炒的,看起來功架和鑊氣也是十足的,炒好的金邊粉置在小巧的砂鍋內,不會過分油膩的,是做得很不錯! 乳酪雪糕(signature dish): 雖然Cafe Kool 本來也有供應Häagen-Daz雪糕,可是還加

乳酪雪糕(signature dish): 雖然Cafe Kool 本來也有供應Häagen-Daz雪糕,可是還加入了3款乳酪,~太精彩了 嘻~ 選了原味的再加入各種配料,入口有一分甜香,有帶一分醒胃的酸度,正好一洗剛才吃自助餐的飽膩感~

當天場內的氣氛也埃相當熱鬧,即使是平日晚上,也是全場爆滿的。細細聲講大家知,原來上網預訂可有高達7折優惠呢~~假如晚市折後也不過5百多塊,難怪全場爆滿了~~有興趣的話就趕快訂座吧~

Café Kool

網址: https://s.openrice.com/QrbS01G8000

地址: 尖沙咀 麼地道64號九龍香格里拉大酒店閣樓

電話: 2733 8753
2017-02-01 2545 浏览
以前食過呢間酒店覺得OK,所以今次再食。諗住新年食好小小,所以再簡呢間五星級酒店,點知食物質素﹑服務仲差過其他三﹑四星級酒店。無論食物種類﹑質素﹑味道都退步了好多。食物的款式不多。冷盤方面連最普通的長腳蟹也沒有;中式湯沒有供應;燒牛扒的外皮燒焦哂,只有苦味,完全浪費了食材。最基本的雲呢拿雪糕又唔refill;甜品方面,其中有一款仲有怪味,食左一啖已經吐了出來…只有即炒意粉的味道合格總括來說,質素不達五星級酒店水準。呢次係浪費金錢的經驗,應該沒有再幫襯的機會。
以前食過呢間酒店覺得OK,所以今次再食。

無論食物種類﹑質素﹑味道都退步了好多。食物的款式不多。

冷盤方面連最普通的長腳蟹也沒有;

中式湯沒有供應;

燒牛扒的外皮燒焦哂,只有苦味,完全浪費了食材。

最基本的雲呢拿雪糕又唔refill;

甜品方面,其中有一款仲有怪味,食左一啖已經吐了出來…

只有即炒意粉的味道合格

總括來說,質素不達五星級酒店水準。

呢次係浪費金錢的經驗,應該沒有再幫襯的機會。
2017-01-31
2017-01-10 46589 浏览
其實, 我們在Cafe Kool, 有過不少美麗的回憶. 當年, live kitchen還未太盛行, 但這裡的自助餐, 就有大量堂弄的菜式, 真心難得. 來到今時今日, 除了live kitchen, 變, 也是一個重要因素. 沒有變化的自助餐, 要留客, 很難. Cafe Kool就定期有不同的主題, 這次的, 是經典婆羅洲美食. 首先由婆羅洲特飲開始, 珍多冰, 香草冰, 雜莓特飲, 以及青檸特飲, $48一杯, 酒店來講, 很化算.這裡選擇實在太豐富, 我就只把重點的介紹給大家. 由頭盤開始, 越南米紙卷, 以米紙包著沙律菜及雞肉, 很清新, 但加上芫荽辣椒汁, 就變成辣勁逼人.當然, 還有不少沙律, 凍肉, 以及芝士.日本菜, 永遠不能欠缺. 刺身, 壽司, 小食之外, 還有微辣魚子醬日式飯丼, 以魚子醬, 三文魚, 青瓜, 以及牛油果配白米飯, 一個字, 鮮!鮮, 當然包括有凍海鮮. 您的心水, 會是瀨尿蝦, 花甲蜆, 翡翠螺, 龍蝦, 雪蟹腳, 青口, 還是法國來的即開生蠔? 其實, 要回本, 當然要多吃海鮮.吃完冷的, 輪到熱盤的時間. 經典婆羅洲美食, 包括有牛雞沙嗲
當然, 還有不少沙律, 凍肉, 以及芝士.
吃完冷的, 輪到熱盤的時間. 經典婆羅洲美食, 包括有牛雞沙嗲, 特色咖哩魚頭, 酸梅鴨, 銀魚仔樹仔炒蛋, 香辣牛尾, 椰汁大樹菠蘿, 沙勞越胡椒雞, 以及沙勞越喇沙等等. 惹味的沙嗲, 當然討好. 銀魚仔樹仔炒蛋就很地道, 用上樹仔來炒蛋, 委實不常見.
婆羅洲美食之外, 還有堂弄的泰式金邊粉, 以及泰式冬蔭功湯, 特別是前者, 有鑊氣, 不會太濕, 很有風味. 不怕辣, 就當然要吃冬蔭功, 醒一醒胃. 當然, 還有中式代表, 糖醋魚, 燒味, 點心等等.
至於印度菜, 印度Malai雞肉傳統卷餅是名物, 必吃. 而芝士噴泉帶濃烈的芝士味道, 也令人很愛. 加上燒牛肉及即煮意大利粉, 每款吃少許, 相當飽足了.
甜品, 是其中一個最重要的部份. 好的甜品, 為一餐加分, 如這裡就是一例. 來自婆羅洲的甜品有榴蓮綠豆沙, 咖央多士, 炸香蕉芝士, 椰汁布甸, 椰汁西米, 椰汁珍珠, 以及Potong雪條, 單是Potong雪條, 已經叫不少朋友著迷了.
招牌的甜品如乳酪雪糕, 芝士撻, 以及酸甜櫻桃芝士蛋糕皆有水準, 特別是限量供應的芝士撻, 馬達加斯加香草芝士味濃, 撻脆, 大家想吃, 要等著出爐時間.
當然, 還有不少其他甜品, 甜魔, 是時候大發神威了.
最後, 不要忘記帶小朋友到糖果牆揀選糖果.
Cafe Kool的晚市自助餐, 價位如下:

星期日至四: $618 (成人) $498 (小童)

星期五, 六, 及公眾假期: $668 (成人) $518 (小童)

經典婆羅洲美食, 難得在香港吃到, 這個機會, 大家要珍惜. 快來Cafe Kool吧!
2017-01-10 35385 浏览
不辛苦何得世間財,但即使辛苦,都不一定得世間財,你懂的。掙到些碎錢,偶而闊綽一點豪擦一頓,犒賞自己,才有繼續默默耕耘的動力。對注意飲食的我來說,吃自助餐好像有點自虐,但偶而總要吃一頓痛快的;吃罷又要怨這肥怨那胖,離不開這惡性循環。既然後果是一樣,吃得豐盛之餘,亦要把美味度極大化,才對得住肚皮。香格里拉向來是聲譽不錯的酒店品牌,這頓在Cafe Kool 的自助晚餐豐盛和精緻並重,特喜歡這裡多個開放式廚房,幾乎各大菜系都有一個,不難嘗到富多國特色的即製美味,包括聽過未去過的婆羅洲美食。不是第一次在平日晚上來吃自助餐,因為折扣較多,但這兒是我到過的最興旺的。難得可以六時多到達,門外已聚集著正準備在內用餐的客人,大家都到得比我想像中早。折實後四百餘五百、在五星級酒店的三小時用餐,實為不過;酒店自助餐都有分不同級數和價錢,四五百元的價位來說,這裡的性價比的確甚高,突出在於其食物的多元化和味道上的用心。常說的「貴精不貴多」,這裡的可說是既精亦多,三小時看來很長、但其實只是剛剛夠每樣嚐一件再消化幾輪的用餐時間。冰鎮海鮮一向都是最多人圍著的專區,不過師傅眼明手快,即使是即開生蠔那邊,多數時間維持幾人在
冰鎮海鮮一向都是最多人圍著的專區,不過師傅眼明手快,即使是即開生蠔那邊,多數時間維持幾人在等候,最多只是等一兩分鐘而已。海鮮放得滿滿,貨量不缺;有厚肉鮮甜的翡翠螺、雪蟹腳、瀨尿蝦、開邊龍蝦、鮮蝦、青口等,排場不俗。一隻隻幾乎不用再剝的蟹鉗,正中懶人下懷。
冰鎮海鮮
生蠔有兩款,都是來自法國,分別是來自Cancale和法國塔蒂蠔Tatihou,都是走海水味濃和爽口的路線。沒有提供較 creamy 路線的生蠔也不打緊,反正有都不會吃得多,因為易膩。
生蠔
特愛肥美的開邊龍蝦,雖不是剝殼高手,不消兩三下便可把龍蝦肉整條的抽出。鮮甜爽脆,和其他冰鎮海鮮一樣都沒有冷藏味;冰鎮的溫度剛好,太冷的話會埋沒了本身的鮮甜味。
面對冰鎮海鮮的盛況,一向都是甚為搶手的日式食物相對少人一點。比四至五款即點即切的刺身還要特別的,是多款精緻的日式小缽,如灸燒吞拿魚、香菇漬物,以及小巧精美的迷你丼。在自助餐上沒有人會想用米飯填飽肚子的,這些兩三口便吃完的三文魚子刺身丼,份量剛好。
微辣魚子醬日式飯丼
刺身
恆常的東南亞及西式美食外,這裡定期會換一下專題,今次是婆羅洲美食。屬馬來西亞的地方,聽過名字但對這地域的文化毫無認識。友人說起砂勞越,這更加是聞所未聞,原來是婆羅洲內盛產胡椒的地方。手機在手,要找出這陌生地名的資料不難,但總不及把地區美食放到咀裡般直接了當。當你嚐到和嗅到這列婆羅洲菜式的香氣,熱帶雨林和陽光氣色的影像在腦中浮現出來。
據說真的找來自馬來西亞的客席廚師操刀,風味應該離當地的不遠。畢竟婆羅洲不是計劃中會去的地方,趁機會見識一下都好,況且香港沒有這樣專門的馬拉菜。共有六至七款婆羅洲的主菜,以及三款特色甜品,全都是前所未見的。菜式全都是濃香惹味的,絕對好拌飯,不過在自助餐上又沒理由吃飯嘛。濃味不等於死鹹,例如惹味富肉香的巴東牛肉、煎香的娘惹鮫魚和娘惹燒大蝦、嫩滑的藥材雞等,全都可以不佐飯的吃。大部分都不算辣,不過不嗜辣的要慎選時菜乾魚仔,辣得友人都嗆了喉,不過吃慣辣的我沒什麼反應。
巴東牛肉
娘惹鮫魚
娘惹燒大蝦
時菜乾魚仔
藥材雞
婆羅洲的甜品亦相當有趣,特別是有八款口味的potong 雪條,最過癮的是牛油果、珍多和大樹菠蘿。
婆羅洲甜品
婆羅洲雪條
貪新鮮的嚐過期間限定的部分後,轉戰其他常設的區域。每種菜系幾乎都有獨立的即製部分,例如是印度菜的雞肉傳統卷餅,以及自選配料然後請廚師即炒的泰式金邊粉和西式意粉等。即製的可以各適其適的選取配料,比放在熱盤上任人取的,個人化得多,不會不口味吧。
Salad bar
泰國菜
自選即炒金邊粉
越南菜
越南米紙卷
除各式熱葷外,這裡的甜品款式齊全得我說不出欠些什麼了 (或許是燉品?)。多數自助餐都只是供應幾款口味的細杯裝Haagen dazs 雪糕,但這裡是佔上了一個雪櫃、供應多達12款口味,即點即舀,一球球的奉上。有位友人曾告許我,他在自助餐上吃了四、五杯Haagen dazs,對雪糕喜愛度一般 (抹茶除外)的我聽得瞪目結舌;這裡有12款之多,定必是他的天堂吧?
Haagen dazs 雪糕 (12款口味)
甜品
甜品的那一邊鮮艷奪目得像一家餅店,糕點的款式甚為全面,例如有卷物、玻璃杯盛著的panna cotta、椰撻、macaron、creme brulee和 tiramisu。我對忌廉重的甜點比較留手,而深得我心的是放在角落、不甚起眼的麵包布甸。出奇地不甜膩,雲呢拿香恰如其分,烤得表面微脆,在淡淡的香甜柔滑上添上焦香鬆脆的口感。鮮有吃到這樣出色和合口味的麵包布甸,一反它甜膩飽滯的邪惡形象。
麵包布甸
滿足得沒什麼能挑剔的自助晚餐,相比三百多的四星酒店價位,我寧願付多一點、但吃得精緻和豐盛多了。食物多樣化得我未能一一嚐透,而這正是一家大小都適合來的原因,食物多得總有合口味的;這酒店品牌立足之久,無疑為打算訂枱的食客打個強心針。Eat hard work hard,大快朵頤過後當然要 work hard,但在辛酸當中不能不惦念這一次和期待下一次的eat hard 吧。
2017-01-04
時菜乾魚仔
慢煮牛面頰伴松露薯茸
麵包布甸
2017-01-10 23066 浏览
大家可聽過婆羅洲這個地方沒有? 原來婆羅洲是世界及亞洲第三大及最大的島嶼,而領土更跨越馬來西亞、印尼及汶萊,亦因身處沿海地帶,所以海產極為豐富。 九龍香格里拉大酒店將於1月3日至15日,在米芝蓮二星「香宮」中菜廳、Café Kool 及大堂酒廊呈獻兩星期的婆羅洲美食推廣,確實是難得一見。 香宮總廚莫傑強師傅以每百克 $628,清蒸「河魚王」野生忘不了魚,又或者12位 / $16,288的盛宴。 而Buffet則網羅了一系列經典婆羅洲美食,真係未食已經令人期待。 場內大概分為六大區,入口處是甜品區,大堂正中位置是最受注目的海鮮區及日式食品,右手邊是沙律區,右上方是中式燒味、點心、燉湯、粉麵及沙嗲類,海鮮區的左邊是鐵板燒、即煮意粉及芝士火鍋,而正中較後位置是印度食品,各區分得清清楚楚,要找食物真是方便。 生蠔 有French Tatihou 及 French De Cancale兩款法國生蠔,不過會輪流提供,先後都品嚐過,肉質有少許爽口,而且蠔味不俗,值得一試。 Seafood Station 半開波士頓龍蝦 refill得夠快,基本上未見過無龍蝦係檯,充滿了
大家可聽過婆羅洲這個地方沒有?

生蠔

Seafood Station

半開波士頓龍蝦

refill得夠快,基本上未見過無龍蝦係檯,充滿了蝦膏,實在邪惡,但都忍不住喪食兩隻。

另外,更有熟蝦、鱈場蟹腳、花甲、藍貝、東風螺、瀨尿蝦及翡翠螺,品種既多,而且解凍的過程處理得宜,沒有討厭的雪味。

Carving Station

燒牛扒

沒刻意等到中心位,只薄切了一片,牛味濃郁,有嚼口,不錯。

同一個位置有即燒薄牛扒、墨魚片、八爪魚及五花腩,份量少少,大家不妨試下。

可以在不同區域找到四款湯,真的算多。

沙巴一品湯

舀一下,發現有燒肉之類作湯料,又有少許辣,所以很惹味。

另外人,仲有泰式冬蔭功湯、蕃茄忌廉湯及冬瓜淮山湯,當然是先後都喝過了,還是冬蔭功辣辣地啱我,冬瓜湯太清了。

熱葷

糖醋魚

全是魚塊,糖醋汁緊緊包住魚塊,而且是即炒的,就更加吸引。

泰式金邊粉

真心推介的主食,又是即叫即炒熱辣辣,份量可以自行調教,跟大廚講一聲就可以。

串燒雞及豬

記得蘸點沙嗲醬,惹味度加分。

馬拉盞燒魚柳及鮮魷

很有南洋風味。

蝦餃、燒賣及香菇雞肉餃

處於大堂一角,一不留神便會忽略,水準比起不少酒樓更好。

其他的婆羅洲風味菜,便有娘惹咖喱魚頭、甘香炒雞、鮮魷炒指天椒及魚露米粉炒野菜

灼料吧

牛肉湯麵(麻辣湯及牛肉湯)

不太令人注目的主食,一試之下,竟然忍不住吃了兩碗,牛肉濃味道超濃,而麻辣湯底只會令人有麻的感覺,辣度還是可以接受。

雞肉傳統卷餅

餡料除了預先炒香雞肉、洋蔥絲及甜椒外,更加入薄荷汁,然後用印度薄餅卷起,份量都幾足,吃半件都已經夠了。

刺身壽司

今次大廚推介微辣魚子醬日式飯丼,自己反而要了刺身

燒味

叉燒、油雞及燒鴨,都是酒店自家出品,誠意十足。

冷盤

醃熱帶木瓜芒果絲及越南米紙卷

芝士

Camembert、Sainte Maure、Caprice des Dieux、Saint Paulin、Edam、Emmentaler、Blue Cheese及Chadder Cheese共八款,在Buffet中真的少見,跟朋友分享了Blue Cheese,那種軟糯的感覺真令人享受。

特色食品

今次Cafe Kool 請來三位來自馬來西亞的客席大廚,帶來難得一見的婆羅洲風味,又有著名旅遊作者許穎蘋小姐的無盡創意,所以餐廳會每天轉換菜單,熱帶木瓜酸菜、熱帶雜果羅惹、沙勞越炒麵、沙勞越喇沙、豬膝炒麵、肉骨茶、沙勞越炒粉、椰子雞湯、炸軟殼蟹配芒果醬、酸辣牛尾、沙勞越胡椒雞、懷舊咖喱魚頭、魚餅番茄湯、炸蟹肉球、巴東牛肉、海南雞飯配糯米飯、沙勞越黑椒炒花蟹、椰汁布丁、榴槤綠豆沙、咖央醬糯米餅、炸香蕉芝士、椰汁忌廉餅、椰汁班蘭啫喱、牛油梨香草雪糕及炸大樹菠蘿,都會不時出現在Buffet之中。

甜品

特色雪條

芒果、牛油果、紅豆、榴槤、珍多、玉米、番薯及大樹菠蘿共八款口味,一口氣全都掃了,然後跟朋友分享,每款口味都不同,當中以牛油果及大樹菠蘿最特別,後者一咬落去,還以為是榴槤味,真有趣。

哈根大師雪糕,有曲奇雲呢拿、咖啡、草莓、紅桑子雪葩、芒果、香草、抹茶芒果雪葩、朱古力、Tiramisu及草莓芝士餅,啱啱食完雪條,雪糕同樣吸引,挑選了幾款過下心癮。

乳酪雪糕機青蘋果、原味及芒果味,青蘋果似乎太酸了,芒果味反而芳香馥郁最啱我。

芝士噴泉

朱古力噴泉見得多,芝士噴泉真是第一次見,另外配有竹炭包、車打芝士、椒鹽脆餅、車厘茄、粟米仔、火腿、西蘭花、薯仔、法包及粟米片,可供客人蘸點,種類又幾多。

另外甜品雜錦馬卡龍,石榴奶凍、桂花糕、Creme Brulee、芝士撻、花生脆底朱古力蛋糕、芝士蛋糕、雜錦cup cake、朱古力撻、橙味西柚慕絲蛋糕及Tiramisu,也未免太豐富了吧!

最後,當然以今次主題食物中的雲呢拿蜜瓜西米及椰汁班蘭糕作壓軸。

每次造訪,都帶給人驚喜,加上地方闊落,坐得舒服,取食物又無須排大隊,真是一個美好的體驗。

P.S : 星期一至星期四 成人 $618/位 小童 $498/位,星期五至日及公眾假期 成人 $668/位 小童 $518

2017-01-06 13444 浏览
人在香港, 不常有機會吃到婆羅洲的美食. 在這兩星期, Cafe Kool的自助餐推出經典婆羅洲美食, 就是個很好的機會去品嚐一下婆羅洲的美. 除此之外, Cafe Kool新近推出了十款招牌美饌, 全部皆是必吃之選, 就讓我慢慢介紹給大家吧. 首先由飲品開始, 只要另加$48就能享用的婆羅洲特飲, 全部滿有南洋風情, 如香草冰, 珍多冰, 青檸特飲, 以及雜莓特飲等等.頭盤: 8.5分, 頭盤方面, 越南米紙卷是招牌美饌, 米紙卷很薄身, 內裡的餡料包括有沙律菜及雞肉, 點上芫荽辣椒汁, 微辣而開胃. 少不了的是沙律, 沙律菜配上各款沙律醬, 自行混製當然無問題, 否則的話也有海鮮粉絲沙律, 豬肉沙律, 青木瓜沙律, 菠菜石榴沙律, 番茄芝士沙律, 以及斜通粉沙律等等供選擇.芝士方面, 就可以揀選Caprice de Dieux, Saint-Maure, Camembert, Emmental, Saint-Paulin, Blue Cheese, 以及Cheddar, 陣容豐富, 而在旁邊的就是幾款凍肉, 如沙樂美腸, 火腿, 咯巴火腿, 以及巴馬火腿等等.海鮮: 8.5分, 海
海鮮: 8.5分, 海鮮, 永遠是自助餐最注目的項目之一. 而在這裡, 海鮮的選項包括有瀨尿蝦, 花甲蜆, 翡翠螺, 龍蝦, 雪蟹腳, 青口, 以及即開生蠔等等, 您想像得到的, 全部皆有供應! 龍蝦大大隻, 爆膏, 雪蟹腳, 鮮甜, 還有自助餐不常見的瀨尿蝦, 強.
刺身/壽司: 8分, 另外一個備受重視的項目, 就是刺身壽司, 幾款刺身如八爪魚, 金倉魚, 以及三文魚皆很新鮮, 而招牌美饌就是微辣魚子醬日式飯丼, 每碗丼皆混合了魚子醬, 三文魚, 青瓜, 以及牛油果等等配料, 鮮味中帶微辣.
湯品: 8.5分, 當然要喝口燉湯, 滋潤一下, 否則的話, 是晚的西湯是芹菜頭湯, 一樣有水準.
主菜: 8.5分, 來到主菜的部份, 先介紹一下婆羅洲美食系列, 當中包括牛雞沙嗲, 特色咖哩魚頭, 酸梅鴨, 銀魚仔樹仔炒蛋, 香辣牛尾, 椰汁大樹菠蘿, 沙勞越胡椒雞, 以及沙勞越喇沙等等. 牛雞沙嗲很有風味, 肉質不會太乾身. 酸梅鴨帶點微酸, 肉質嫩滑.
銀魚仔樹仔炒蛋用上婆羅洲的樹仔, 很矜貴. 而沙勞越喇沙, 色澤較深, 辣度偏強, 但就沒有椰香, 有另外一種味道.
至於招牌美饌就包括有酸酸甜甜, 很香脆的糖醋魚, 甜中帶酸辣的泰式金邊粉, 炒得很乾身, 有火氣, 畢竟是堂弄嘛, 還有泰式冬蔭功湯, 很惹味, 很香辣.
中式的選擇有手拍黃瓜, 黑醋雲耳, 口水雞, 以及皮蛋豆腐等等涼菜, 還有水準不俗的燒味, 點心, 以及即煮中式粉麵檔, 小晴晴吃就最合適.
印度菜一向是這裡的強項, 當中的印度Malai雞肉傳統卷餅是招牌美饌, 結合了印度傳統卷, 以及Malai雞肉兩種味道, 其他選擇還有Lamb Tikka Salad, Potato Mint Chat, Pani Puri, Dahi Buri, Chicken Curry, Baingan Masala, Kadai Paneer, 以及Mix Dal等等.
特別一點的是芝士噴泉, 配上竹炭包, 車打芝士, 椒鹽脆餅, 車厘茄, 粟米仔, 火腿, 西蘭花, 薯仔, 法包, 以及粟米片等等去吃, 味道很香濃.
少不了的還有燒牛肉, 以及即煮意大利粉. 由十幾年前開始, 已經很喜歡這裡的意粉, 這晚又怎能錯過.
甜品: 8.5分, 來到最後, 是甜品的部份. 婆羅洲的甜品包括有榴蓮綠豆沙, 咖央多士, 炸香蕉芝士, 椰汁布甸, 椰汁西米, 以及椰汁珍珠. 香脆的多士, 加上咖央醬, 無得輸. 而炸香蕉芝士亦很香甜. 至於馬來西亞Potong雪條有八款味道, 包括有芒果, 牛油果, 紅豆, 榴槤, 粟米, 番薯, 珍多, 以及大樹菠蘿, 很有風味.
招牌美饌的甜品包括有乳酪雪糕, 芝士撻, 以及酸甜櫻桃芝士蛋糕. 乳酪雪糕有三款口味, 原味, 芒果, 以及青蘋果, 很清新. 馬達加斯加香草芝士撻, 熱辣辣, 撻底香脆, 芝士味道濃郁, 精彩. 而酸甜櫻桃芝士蛋糕, 榛子碎在底層, 中間是淡芝士蛋糕, 面層是酸櫻桃啫喱, 層次感做得很好.
其他甜品還包括有花生脆底朱古力蛋糕, 橙味西柚慕絲蛋糕, 雜莓撻, 杯裝蛋糕, 芝士蛋糕, 朱古力撻, 意大利芝士蛋糕, 桂花糕, 法式焦糖燉蛋, 迷你巴巴, 石榴果凍, 楊枝甘露, 龍眼紅棗雪耳糖水, 以及堂弄的Crêpe. 我的心水是花生脆底朱古力蛋糕, 花生配朱古力, 很甜美. 最後, 還有12款不同味道的Häagen-Dazs雪糕, 如冧酒提子, 朱古力, 士多啤梨芝士餅, 曲奇雲尼拿, 士多啤梨, 雲尼拿, 咖啡, 紅桑子雪芭, 芒果雪芭, 牛奶拖肥, 意大利芝士餅, 以及芒果等等,
吃飽, 還有小玩意, 就是帶小晴晴到糖果牆揀選糖果.
Cafe Kool的晚市自助餐, 價位如下:

星期日至四: $618 (成人) $498 (小童)

Cafe Kool的經典婆羅洲美食, 很有風味, 而十款招牌美饌就是必吃之選, 如越南米紙卷, 微辣魚子醬日式飯丼, 泰式金邊粉, 芝士撻, 以及酸甜櫻桃芝士蛋糕皆很有水準呢.
2017-01-05 3645 浏览
完成吉隆坡遊記後,本來輪到廣州香格里拉的遊記;不過,昨晚在九龍香格里拉酒店的 Café Kool 吃了一頓豐盛滿足、風味滿滿的「A taste of Borneo Paradise」時限主題自助晚餐,忍不住要搶先介紹一下! 大家對婆羅洲的認識有多少?可知它是亞洲最大島嶼,也是世界第三大島!婆羅洲領土跨越馬來西亞、印尼及汶萊;其中著名的沙巴,沙勞越就是屬於馬來西亞境內,Borneo 也是馬拉文。身處沿海地帶關係,婆羅洲的海鮮產量十分豐富,種類也非常繁多。 這次九龍香格里拉也在 香宮 為老饕呈獻有「河魚王」之稱的野生忘不了魚,以及忘不了魚九道菜盛宴;大堂酒廊於週末也提供婆羅洲下午茶自助餐,成人$318/小童$268,當然最豐富還是 Café Kool,由三位馬來西亞客廚誠獻婆羅洲風味,加上著名旅遊作者許穎蘋 Nancy 小姐的創意點子,以及餐廳新增的多款 signature dishes,帶來前所未有的豐富繽紛自助餐! 昨晚一進場,就留意到 Dessert Station 新增的乳酪雪糕,當晚三款口味包括原味、芒果及青蘋果,每晚還會輪流更換,又備有不同的配料及甜筒,十分吸引! 之後是多

之後是多款原隻水果(橙、青蘋、蘋果、奇異果、香梨、火龍果)以及繽紛多彩的甜品選擇:芝士餅、冧酒巴巴、法式焦糖燉蛋、桂花糕、石榴奶凍,以及新出 酸甜櫻桃芝士蛋糕,酸櫻桃啫喱、淡芝士蛋糕加上榛子碎,十分迷人!另外也要留肚試香脆焗 芝士撻

轉角還有涼粉、糖水、切件西瓜、火龍果、菠蘿、哈蜜瓜、即製班戟,以及非常誘惑吸引的新鮮 Häagen-Dazs 雪糕,口味多達十數款,其中抹茶及牛奶拖肥都是我的至愛!

還有更豐富的配料、馬卡龍區,以及麵包布甸。但甜品還未完呢,場中央尚有更多婆羅洲特色甜點/糖水

往場中央走,首先見到選擇極其豐富的新鮮沙律吧,款式應有盡有,連平日少見的蕃薯也有,我又可以製作心愛的凱撒沙律了~

留意 Salad Station 新增了越南米紙卷,材料清爽配上芫荽辣椒汁,十分醒胃!其他的沙律選擇也很豐富:蛋沙律、海鮮粉絲沙律、雜豆沙律、野菌沙律、雞肉沙律,就看你愛那款。

芝士區也是豐富得要緊,九款芝士包括我深愛的 Camembert 任選任吃,同場又有鮮美煙三文魚,不同款的火腿、凍肉,以及多款餅乾條供食客選擇,單吃頭盤都飽了!

接著去看海鮮區:晚上源源不絕供應新鮮即開生蠔,蠔迷一定能盡興面歸!

其他海鮮還有爆膏的開邊龍蝦、已細心去半殻的龍蝦鉗、花甲蜆、青口、瀨尿蝦、東風螺、翡翠螺,以及雪蟹腳等等。連醬汁的選擇也份外繽紛!

與海鮮區相連是 Japanese Station,多款新鮮鮮甜刺身壽司、卷物、日式前菜都是無限供應,特別留意區內新增了 微辣魚子醬日式飯丼,小小一兜集鮮甜惹味於一身,值得一吃!

然後開始熱盤區,首先由點心部開始。當晚供應蝦餃、燒賣及雞肉冬菇餃三款點心,最受歡迎是蝦餃,去貨很快,幸而師傅密密補貨。

然後是更多按菜系分類的熱食/主食,在 Malaysian Station 有脆雞沙嗲、娘惹咖哩魚頭、黃薑椰汁咖哩雞等,奇香襲人!

緊接就是今次主打、婆羅洲美食節的沙巴一品鍋、馬拉盞燒海魚、馬拉盞燒鮮魷、鮮魷炒指天椒、魚露米粉炒野菜等等,全部極具風味~ 餐廳更會輪流推出沙勞越喇沙、肉骨茶、沙勞越黑椒炒花蟹、巴東牛肉、椰子雞湯等美饌,讓人有如置身熱帶小島上!

此外還有摩摩喳喳、八色口味的沙巴雪條、醃熱帶木瓜芒果絲、雲尼拿蜜瓜布甸、椰汁班蘭糕等甜食。據知餐廳還會輪流推出榴蓮綠豆沙(老公要愛死了!)、咖央醬糯米餅、椰汁忌廉餅等特別甜點,讓人好想每晚都來!

轉到 Thai Station,除了集香、鮮、酸、辣於一身的冬蔭功湯,又新增了即製 泰式金邊粉,當堂一顆心又想起泰遊時的美好時光~

接著 Chinese Station 除了口水雞、酸辣木耳、皮蛋豆腐、手拍青瓜等風味涼菜,又有香濃好吃、食友盛讚的牛肉湯麵,中式燒味、粟米粥,以及新增的山東名菜-金黃脆嫩 糖醋魚

接著還有 Indian Station,有大量我也記不住名字的風味咖哩美食,以及新增招牌 印度 Malai 雞肉傳統卷餅,這晚也試了一件,挺好吃呢!

最後 Western Station 也充滿驚喜:一來到見到芝士噴泉,大家可按心水穿起麵包、脆餅、珍珠粟、火腿、薯仔、西蘭花、法包、車厘茄等,去沾芝士吃,趣味盎然。

自問是大胃王的還可製作心水 Pasta,雖然我一點吃不下,但聞到那意粉的香氣是很誘人的!

其餘更多的餐湯、西式熱盤及配菜根本吃不了也拍不了太多,總之這區的新招牌菜是 慢煮牛面頰伴松露薯茸,大家自行預留胃納品嚐吧~

最後補充一下:這區還設燒烤美食部,其中包括邪惡燒鴨肝!另外燒牛肉及三文魚水準也不錯,所以來大家真的要留空肚子再來吃啊~

終於將食物介紹完了,也是時間開餐。這晚合三人之力堆砌了一個超豐富的海鮮、刺身、沙律、水果、前菜,以及結合馬拉、泰式、印式、中西及婆羅洲美食的大型併盤後,就不客氣開動了:由於這裡食材都很新鮮,每區的招牌推介又有水準,結果很快就清光了!

晚市加$48就有一款婆羅洲特飲,這晚我試了右手邊的青檸特飲,它以馬拉盛行的100 plus 碳酸帶氣飲料沖成,味道酸甜清新,配搭婆羅洲/南亞風味美食一流!另外食友也對珍多冰有不錯評價,大家可以試試。

吃完超豐富的第一輪美食後,其實我已飽了八成,再取多碟馬拉/印式的美食後(旅行回來還是想吃這些,應該是後遺症了!),就要留肚給甜品

還是食友厲害,一來已先喝了一大盅湯,又吃了數件點心;KO 清光併盤後還能再來一碗湯麵及燒牛肉!見牛肉熟度不錯,我也分享了少許,發覺帶一點根,但肉味的確不俗。

是時間向婆羅洲甜品出發!摩摩喳喳很夠火候,糜爛入味,蜜瓜西米布甸的西米滿有椰糖香氣,很喜歡;而更開心是一起分享不同口味冰條:牛油果、紅豆、芒果、香芋、珍多冰、粟米、大樹菠蘿七款口味,各有特色挺好吃,其中首三款是個人心水!還有榴蓮味沒試了。

還留了肚給芝士撻,香脆的撻身很迷人,但芝士味也幾濃,怕羶的請仔細聞多兩次,覺得OK再去取。還有乳酪雪糕,青蘋味較酸,芒果味是最討好的,加上更多的甜點還有 HD 的柔滑雪糕,肚子又好飽好飽,這晚減肥又大大大失敗了!

減肥?是的,雖然有點難以置信,但2017年甜魔媽媽決定了要減肥,珍貴的胃納,只會留給最好的美食!最後一提:是次為期兩週的婆羅洲美食推廣只至1月15日,想吃要趁快了~
2017-01-04
2016-12-19 8260 浏览
採用貴價新鮮味美食材,最為肯定是多類多種食材配搭上有美嫩可口的海鮮類,有香濃的麵包蟹,鮮甜的長腳蟹,即開海水味的生蠔,肉滑的翡翠螺,紅鮮味的涷嘏,色澤美味的青口及青酒浸沙蜆,全隻甜鮮的龍嘏,肉滑味香的瀨尿蝦,各式類別的魚生,精制肥美的魚生,全部都新鮮由外地送達,保持質量新鮮充滿海洋味道,令食客充滿舌頭,濃郁喉嚨,大快肚皮,源源不斷供應,令我們食指大動而流連忘返,享受美食而滋味無窮!惹味醬汁配搭一流,加上啤酒,紅酒或日本酒就互相配搭交融!清香誘濃沙律有各種各類蔬菜混入熟蝦,雞肉及吞拿魚配上芝麻醬又健康又清爽飽滿!而即煎濃郁的牛仔肉及羊排都香煎到位,沾上燒汁,黑椒汁及蠔汁就肉味充盈可口味氣,有一種滿滿感覺,外脆香濃肉嫩之肉味!廚師用慢燒各種串燒肉類都非常微香惹味,味道濃郁好柔溶化在口腔内,可口香脆!最精美的甜點有法式馬卡龍,栗子蛋糕和多種獨特的糕點!而且侍應服務到位,快手快腳及其裝潢燈光美觀而地方企理,環境寫意,價錢可以,是非常有特色而物有所值的自助晚餐,每樣食物高貴而製作美味精緻,最後品嚐杯哈根大師雪糕就值回票價!海水鮮味的牡蠣好鮮甜,撬開海水包含肉鮮味美味,口感味鹹爽滑,一試難忘!原隻
原隻龍蝦大淡大淡食,肉嫩質感滋味無窮,脂肪甜味,很香海鮮味的矜貴菜式!
2016-12-16
2016-12-14 4762 浏览
要安排16位親友聚餐,既要顧及各人的喜好又想有聚誼的空間和充裕相聚時間,於是我決定去食自助餐並相信這是不錯的選擇。今晚選左去尖沙咀香格里拉酒店的Cafe Kool, 五星級酒店質素有保證,地點方便又有即開生蠔,對我們多位生蠔控來說,簡直是樂土,且用指定信用咭付款仲有八折優惠,超值呀!除蠔外,單看海鮮的選擇就夠愛海鮮者心花放,計有長腳蟹、開邊龍蝦、青口、藍青口、蠑螺、大蝦,仲有多款新鮮的魚生甚麼三文魚、吞拿魚、帶子、北寄貝……記不全那麼多,留返邊食邊發掘仲過癮。一開動就去嘆即開生蠔,有別於他家每轉只限取一、二只,這家可取三只,若沒有人排,我試過一次他給我半打,令愛生蠔的我,樂透。(雖不大肉厚但勁有蠔味)要讚的還有這裏的龍蝦,除新鮮、肉質有嚼勁外,最緊要是有鮮味,非雪得死死,解凍後無味那種。 還有源源不絕的鵝或鴨?(不太記起了)多士,香、滑、入口即化的極度誘惑。甜品控的甥女見那長長的甜品櫃即現心形眼。酒店更細意為我們同行小童,安排幼兒餐櫈、餐具及送小孩每人一2/3吋方盒給她們免費到糖果店選心愛的糖果,這大大推高進餐歡愉的氣氛,成就我們親友聚餐一個美好回憶。

(雖不大肉厚但勁有蠔味)

甜品控的甥女見那長長的甜品櫃即現心形眼。
2016-11-20
  • 海鮮
  • 鵝肝多士
  • 龍蝦
  • 生蠔
2016-12-03 3852 浏览
Cafe Kool has been the talk of the town when you are looking for buffet ideas. So at the end of the term of my kids, I brought them for a buffet lunch.We were so fascinated when we were greeted by the candy jars filled with jelly beans, cookies, chocolates, and so much more!! The receptionists led us to our table, and on the way there, my girls stopped in front of the dessert bar, not leaving. It was really A LOT of desserts and they all look great!! Some are made on request, so to make sure it

We were so fascinated when we were greeted by the candy jars filled with jelly beans, cookies, chocolates, and so much more!! The receptionists led us to our table, and on the way there, my girls stopped in front of the dessert bar, not leaving. It was really A LOT of desserts and they all look great!! Some are made on request, so to make sure it is fresh and served at its best quality and time. [like chocolate molten cake, waffles, etc]

We were seated near the window on the side, where we can see Mody Road. While I was appreciating the gentle sunlight, the girls ran for their desserts. Kids always fancy sweet treats before having the main course.

I first had some salad, and salmon with assorted cheese from the salad bar. Veges are just normal veges, nth special to say. The marinated salmon wasn't as good. They have very interesting names like, beet root marinated salmon, orange marinated, Wasabii, etc, but they tasted just like a normal smoked salmon. Cheese were good, they have nine kinds of cheese, most popular cheddar, brie, camembert. I liked the sweeter kinds though, Gruyere and Emmental. Edam is fine, just like the normal ones. There are two less known ones, Saint Paulin and Caprice de Dieux. They are from France, semi hard and soft cheese, not much people tried them, I like the former one more, it is not as strong but the texture was just lovely with distinct taste. The latter is a weak one, would be a nice bread spread especially with honey. There was also a whole wheel of Parmesan too, but I prefer putting Parmesan flakes on pasta more.

The girls liked the opera cake and tiramisu so much that they refilled those twice, served with ice cream [of course they put the ice cream there themselves, who would do this except of kids]. They still refused to take the main course.

I went on for hot dishes. The roasted lamb shrank was over done, I couldn't really enjoy them. Just next to it were the curries. I loved the normal chicken curry best, but they didn't offer!! They had vege curry, seafood curry, beef curry, but NOT chicken! They got nice Roti, i.e.Thai pancakes. Moving on, I see lots of hot dishes but they are not really appealing. Grilled salmon fillet looked really dry, chicken steak as well, ribs were too heavily spiced. Lost appetite in them. I went to chinese dishes bar to have steamed dim sum like shrimp dumpling and Siu Mai; also Siu Mei, i.e. Cantonese roasted meat. They were cold, the bbq pork was awful, maybe it had been exposed to air for a bit too long. I didn't take any photos of these because they just looked bad.

The kids liked the sushi rolls here. The rolls were okay but the sushi was not really up to standard. For sashimi, they offered salmon, Tuna, octopus?! and a kind of shell fish. I saw people having something like sword fish but I wasn't feeling right to have raw fish that day, so I didn't try any of the sashimi. Other seafood were not the very loved ones, they have shrimps, more shell fish like mussels.

So disappointed after all these. Desserts are of better quality but still not as good as I had expected, but can't deny that they offered really a lot of variety, from cupcakes to cheesecakes in Japanese, german, italian style, to chocolate related, and ice cream. Go to the one specialised in desserts in Central or the one near Tsim Sha Tsui Pier if you have high standard for desserts.

Wanted to revisit, not because it was good, just wanna know if this experience was just an occasional misfortune.
PS service and environment were good though
2016-12-01 3278 浏览
就到聖誕節開始好多飯聚...星期六同朋友去左香格里拉酒店食lunch buffet,貪佢信用卡做緊買一送一優惠,埋單加埋一$300/位有找,好抵食!有點心、西式粉麵、沙律、韓式、印式、日式美食等等🍰🍝🌮🍣🍽,個人覺得款式都幾多樣化!值得推介既係八爪魚刺身🐙,質素好高,非常爽口,一啲都唔靭,食完都唔覺硬胃糕點款式就唔算多,賣相亦一般!左邊既朱古力撻,滿足到我宜個朱古力控既要求!撻身香脆,朱古力CREAM軟滑香濃,一啖入口,口感豐富!本想挑戰右邊既辣椒朱古力蛋糕,點知令人失望!辣椒朱古力蛋糕沒有半點辣既感覺,朱古力味較朱古力撻淡!可幸既係有我最愛既心太軟!心太軟朱古力味濃,不過內裡既朱古力醬唔夠流心,略有不足!再自行配上喜歡既haagendazes 雪糕口味,一冷一熱,味覺大刺激!但整體黎講餐廳檯與檯既距離較近,沒什麼環境可言!食物質素中上,以$300@黎講,值得一試既~
糕點款式就唔算多,賣相亦一般!