餐厅: Cafe Deco Pizzeria (ELEMENTS圓方)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2025-07-16 169 浏览
位於九龍站圓方的「Cafe Deco Pizzeria」主打即叫即做的手工意大利薄餅,更特別採用世界頂級高溫石爐烤焗,薄餅烤焗時受熱更加均勻,焗出來既薄餅香脆惹味,重現最傳統風味🍕此外更有多款歐陸美食,例如扒類、意粉、沙律、小食、甜品和特飲等等同樣出色,而且好有份量性價比超高👍仲有多款不同超值套餐選擇,非常適合約會、朋友或者家庭聚會🤗🌟Dinner Set for two $ 598 套餐包括前菜、薄餅、主菜、甜品和飲品,可供選擇嘅款式都係人氣美食👍▪️煙三文魚海蝦沙律份量十足,煙三文魚和海蝦味道清新,新鮮蔬菜沙律、小蕃茄和溏心蛋,配上特調酸醋汁,健康美味又開胃▪️經典辣肉腸薄餅Pizza喺呢度必點美食,開放式廚房見住店員新鮮即製,放入高溫石爐烤熟,薄餅熱辣辣香脆好味,配上意大利經典辣肉腸,最傳統的美味▪️美國黑安格斯肉眼牛扒300克 +$150必食推介,意想不到牛扒咁優質,我哋點咗五成熟,入口牛味濃郁,口感軟腍帶一點點脂肪,牛扒最好食嘅狀態,配上香草蒜油牛油更加滋味,配菜有牛扒最佳拍檔香脆薯條和烤蘑菇,豐盛好食▪️抹茶芝士蛋糕套餐有呢個人氣甜品選擇真係好正,蛋糕超濃抹茶味,入口Creamy而

🌟Dinner Set for two $ 598

▪️煙三文魚海蝦沙律

▪️經典辣肉腸薄餅

▪️美國黑安格斯肉眼牛扒300克 +$150

▪️抹茶芝士蛋糕
套餐有呢個人氣甜品選擇真係好正,蛋糕超濃抹茶味,入口Creamy而且唔太甜,配合雲呢拿雪糕和軟綿綿紅豆蓉,真係非常完美

▪️ Lychee Punch + $ 30 升級雞尾酒
賣相超靚,材料有荔枝、紅石榴糖漿、荔枝糖漿、菠蘿汁,味道清新清甜充滿荔枝香,炎炎夏日嘆番杯最適合

▪️炸南瓜芝士丸 $ 98
最新推出既小食,南瓜丸子炸得香口香脆,內裏南瓜蓉味道清甜、口感綿密,面層是巴馬臣芝士碎和炸羽衣甘藍,配合蒜蓉蛋黃醬夠晒滋味

▪️橄欖油蒜香大蝦 $ 128
大蝦超大隻而且爽口又彈牙,特製橄欖油蒜香醬汁配合大蝦好惹味,加上酸種麵包多士更有西班牙風味
  • 美國黑安格斯肉眼牛扒
  • 經典辣肉腸薄餅
2025-07-21 0 浏览
@cdpizzeria_hk artisanal stone-oven pizzeria is back @elementshk 🍕 with a fresh new look and an upgraded menu 💫 enjoy handcrafted pizzas baked in a high-temperature stone oven for that a crispy crust ♨️ featuring an open kitchen and cozy ambiance 🌱 explore Italian delicacies beyond tradition 🍝@cdpizzeria_hk 手工石爐薄餅店升級登場圓方 @elementshk 🍕 全新裝潢,升級餐牌 💫 採用高溫石爐即叫即製手工薄餅 餅皮香脆惹味 提升層次 ♨️ 開放式廚房 舒適氛圍 洋溢溫馨 🌱 除了薄餅以外,還有多款意式創新美饌 🍢🍕 豚⾁三重奏薄餅 trio pork bbq pizza HKD$188手工薄餅 石爐焗製 微脆柔軟 香腸培根搭配火腿 肉香四溢 燒烤醬汁 煙熏風味🍢 雜錦⼩食拼盤 ap

手工薄餅 石爐焗製 微脆柔軟 香腸培根
搭配火腿 肉香四溢 燒烤醬汁 煙熏風味

🍢 雜錦⼩食拼盤 appetizer platter HKD$258
六款小食 豐富滿足 香脆魷魚圈 香料炸雞
油蒜大蝦 大阪醬烤粟米 炸南瓜球 豬腩串燒

🐚 香蒜辣椒蜆⾁扁意粉 HKD$178
linguine alle vongole
蜆肉肥美 意粉掛汁 香蒜辣椒 白酒香氣

🐙 西班牙風味八爪魚 roasted octopus HKD$168
八爪魚嫩 薯仔橄欖 香料惹味 煙燻香氣

🪻紫迷花園 HKD$82
the enchanted garden (cocktail)
紫藍夢幻 薰衣草香 酒味清爽 優雅細膩

🍊 芒果香橙無酒精莫吉托 HKD$72
mango and orange mojito (mocktail)
芒果香甜 橙汁梳打 ⻘檸薄荷 清爽解膩

🍵有機斑斕 organic pandan HKD$50
特色熱茶 茶湯清澈 餘韻柔滑 淡淡花香

📍 @elementshk 尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方火區2樓2133號舖 (various locations) 🇭🇰*
終於等到小朋友👧👧放🌈暑假喇梗係要同佢哋食大餐慶祝吓🪅喺ELEMENTS圓方商場睇完戲就同佢哋去咗旁邊嘅🖤Cafe Deco Pizzeria 嘆意大利🇮🇹fusion菜 餐廳裝潢採用溫暖木質及以中性色調為主☺️座位寬敞舒適 用餐氛圍從容不迫又夠chill 留意到佢哋Set Menu 入面嘅食物非常多元化樣樣都好啱食😍 我哋決定點「4人餐·8道菜」( $1198)由前菜🥗、餐湯🥣、Pizza🍕、主菜、甜品🍧到咖啡☕️/茶🍵 都一應俱全😊❣️前菜(自選2款)▪️西班牙🇪🇸風味烤八爪魚🐙八爪魚🐙口感豐富 非常腍軟、唔乾身用咗紅椒堅果醬Romesco 為八爪魚提鮮🤩配菜有蕃茄仔、橄欖🫒及薯仔🥔色彩豐富🌈 令人胃口大開🤩▪️白酒香草🌿忌廉煮藍青口(另+ $30)呢個係大小朋友都鍾意❤️嘅菜式藍青口隻隻都好肥美 肉厚鮮甜 😋伴碟嘅麵包🥖沾上醬汁一同進食特別美味 令人食唔停口 💕私心✔️推薦俾大家❣️餐湯(自選4客)▪️龍蝦🦞濃湯伴🦀蟹肉滿載香濃嘅龍蝦🦞鮮味 食落仲有啖啖鮮甜蟹肉 口感豐富▪️松露蘑菇湯🌱蘑菇湯香濃又夠creamy 😋 配上松露令整個湯香氣四溢❣️12“ PIZZA 12吋薄餅🍕(自選1款)▪️意式蘑菇🍄
終於等到小朋友👧👧放🌈暑假喇
梗係要同佢哋食大餐慶祝吓🪅

喺ELEMENTS圓方商場睇完戲
就同佢哋去咗旁邊嘅
餐廳裝潢採用溫暖木質及以中性色調為主☺️
座位寬敞舒適 用餐氛圍從容不迫又夠chill

留意到佢哋Set Menu 入面嘅食物非常多元化
樣樣都好啱食😍
我哋決定點「4人餐·8道菜」( $1198)

❣️前菜(自選2款)
▪️西班牙🇪🇸風味烤八爪魚🐙
八爪魚🐙口感豐富 非常腍軟、唔乾身
用咗紅椒堅果醬Romesco 為八爪魚提鮮🤩
配菜有蕃茄仔、橄欖🫒及薯仔🥔
色彩豐富🌈 令人胃口大開🤩
▪️白酒香草🌿忌廉煮藍青口(另+ $30)
呢個係大小朋友都鍾意❤️嘅菜式
藍青口隻隻都好肥美 肉厚鮮甜 😋
伴碟嘅麵包🥖沾上醬汁一同進食特別美味
令人食唔停口 💕私心✔️推薦俾大家

❣️餐湯(自選4客)
▪️龍蝦🦞濃湯伴🦀蟹肉
滿載香濃嘅龍蝦🦞鮮味
食落仲有啖啖鮮甜蟹肉 口感豐富
▪️松露蘑菇湯🌱
蘑菇湯香濃又夠creamy 😋
配上松露令整個湯香氣四溢

❣️12“ PIZZA 12吋薄餅🍕(自選1款)
▪️意式蘑菇🍄‍🟫、巴馬火腿🥓
呢個係小朋友💕最愛😍嘅pizza🍕之一
其實Pizza 係餐廳🍴必點嘅招牌菜
皆因餐廳嚴選意大利🇮🇹製頂級Wood Stone品牌石爐製作所有手工薄餅🍕
唔怪得pizza 餅底又香又脆

❣️MAIN COURSE 主菜(自選2款)
▪️龍蝦🦞汁大蝦🦐意粉🍝
大蝦🦐鮮甜爽脆 意粉🍝煮得軟硬適中好煙韌
配上香濃惹味嘅龍蝦🦞汁 令人胃口大開🤤
▪️美國🇺🇸黑安格斯肉眼牛扒🥩300g(另 +$150)
肉眼牛扒🥩外層煎得金黃
配上小朋友💕最愛嘅薯條🍟、烤蘑菇🍄‍🟫及蕃茄仔
面層嘅香草🌿蒜蓉牛油🧈配上牛扒🥩一同進食 令味道更豐富
火喉控制得宜 牛扒🥩 7成熟 切開仲見到少少粉紅🤩
牛扒🥩肉質腍軟 食落口感豐富 滿口油脂甘香
大小朋友都鍾意❤️

❣️ 甜品(自選2款)
▪️士多啤梨、意大利🇮🇹馬卡邦尼芝士
意大利🇮🇹馬卡邦尼芝士🧀味道軟滑香濃
士多啤梨🍓新鮮爽甜 消暑又清新🌱
▪️香蕉🍌拖肥、朱古力脆 🍫及糖脆核桃
Gelato香甜軟滑 食落仲有陣陣香蕉🍌香味
配埋周邊嘅朱古力脆及糖脆核桃一齊食口感更豐富 整體唔太甜 抵讚👍

❣️咖啡☕️/茶(4位用)
+$18可升級至其他咖啡、茶、青檸梳打、果汁或汽水🥤
+$30可升級至精選🍷紅/白餐酒、意大利氣泡酒🥂、雞尾酒🍸或無酒精雞尾酒🍹

我哋點咗2杯無酒精雞尾酒🍹
▪️玫瑰園
以茉莉花茶、椰子水🥥、🩵蝶豆花茶、牛奶🥛同海鹽🧂調製 清新🌱又消暑
▪️ Blackberry & Thyme Lemonade
飲品入邊有好大粒以香草製作粒嘅冰塊🧊
味道酸酸甜甜 清新🌱又解渴🤩
▪️士多啤梨🍓意式手工雪糕🍦奶昔
原來雪糕🍦原料來自法國🇫🇷頂級朱古力品牌Valrhona 及急凍果泥專家 Adamance
唔怪得味道特別香濃幼滑🤩 ✅值得推介
Cafe Deco Pizzeria馳名即叫即做的手工意大利薄餅,開放式廚房見到店員即做,而且使用頂級高溫石爐烤焗,薄餅烤焗時受熱更加均勻,完全保留意式風味😋今日和朋友前來品嚐,我哋點咗二人套餐,套餐有前菜、薄餅、主菜、甜品和飲品,非常抵食,Pizza 果然出色,餅邊非常脆口,最驚喜就是牛扒,好高質素,入口軟腍充滿牛香,非常滿意的一餐👍▪️煙三文魚海蝦沙律▪️經典辣肉腸薄餅▪️美國黑安格斯肉眼牛扒300克 +$150▪️抹茶芝士蛋糕▪️ Lychee Punch + $ 30 升級雞尾酒▪️即磨咖啡我哋仲追加咗兩款特色小食,超喜歡南瓜芝士丸,外脆內軟,充滿芝士香,推薦👍
▪️炸南瓜芝士丸 $ 98▪️橄欖油蒜香大蝦 $ 128

▪️即磨咖啡

▪️炸南瓜芝士丸 $ 98
▪️橄欖油蒜香大蝦 $ 128
2025-07-16 0 浏览
同屋企人慶生,菜式特登揀咗大家都鍾意食嘅pizza!我哋點咗Dinner set for 4,另外加咗牛肉他他同pepperoni pizza~個人覺得整體都好食嘅,推介:🦞 龍蝦濃湯伴蟹肉濃郁龍蝦湯底熬煮出海洋精華,蟹肉鮮甜🐮 牛肉他他我嘅最愛,新鮮牛肉配上香脆法包太滋味🐙 西班牙風味烤八爪魚呢個好有驚喜!八爪魚外脆內嫩,搭配特色Romesco醬,味道特別又好味🍕 Pepperoni Pizza小朋友最鍾意食呢個!餅底用意大利石爐烤製,好脆口!我都未影相就已經一人一件冇哂😅🦞 龍蝦汁大蝦意粉每條意粉都充滿濃郁龍蝦醬汁,大蝦爽脆彈牙,連平時唔食海鮮嘅媽媽都破例食咗🍰 ⼠多啤梨意⼤利⾺卡邦尼芝士 士多啤梨鮮甜多汁,用脆乳酪與蜂窩糖增添趣味口感!特別感謝貼心的服務團隊,知道我們慶祝生日,送上不同的驚喜!
同屋企人慶生,菜式特登揀咗大家都鍾意食嘅pizza!

個人覺得整體都好食嘅,推介:

🦞 龍蝦濃湯伴蟹肉
濃郁龍蝦湯底熬煮出海洋精華,蟹肉鮮甜

🐮 牛肉他他
我嘅最愛,新鮮牛肉配上香脆法包太滋味

🐙 西班牙風味烤八爪魚

🍕 Pepperoni Pizza

🦞 龍蝦汁大蝦意粉

🍰 ⼠多啤梨意⼤利⾺卡邦尼芝士
士多啤梨鮮甜多汁,用脆乳酪與蜂窩糖增添趣味口感!

特別感謝貼心的服務團隊,知道我們慶祝生日,送上不同的驚喜!
2025-07-15
庆祝纪念
生日
  • 龍蝦汁大蝦意粉
  • 牛肉他他
2025-07-15 0 浏览
早兩日就去到Element戲院隔離嘅Cafe Deco Pizzeria 食意大利fusion菜❤️餐廳空間感十足,以中性色調為主,位置相當寬敞坐得特別舒服🤗話明食大餐,就梗係食得豐富啦🍽️🍤橄欖油蒜香大蝦鮮蝦夠晒彈牙,份量十足。香蒜辣椒汁加Sourdough 簡直係絕配🥖🎃炸南瓜芝士丸食落口滿滿嘅南瓜蓉同芝士嘅香味,怕太漏可以配搭柚子醬,感覺清新🥩美國黑安格斯肉眼牛扒牛扒煮得啱啱好。。。。。。🌿白酒香草忌廉煮藍青口藍青口肉厚鮮甜,香草忌廉汁唔太油膩,令人食唔停口。 充滿蒜蓉青草醬嘅多士配搭濃香忌廉汁。。。。。。🍝卡邦尼扁意粉醬汁香濃嘅卡邦尼意粉係阿女最愛,扁意粉熟度剛好,蛋黃加芝士非常Creamy。飲品方面,我哋就叫咗荔枝賓治同紫迷花園🍹靚靚嘅飲品唔係淨係得個樣,飲落去味道清新。爸爸當然係叫買一送一嘅Prosecco 啦🍾最後點少得甜品🍰抹茶芝士蛋糕有厚厚嘅抹茶味,但係唔苦澀,加埋雲呢拿雪糕食口感十足。 我同Kelsey就分別叫咗VANILLA 同Banana Gelato 🍨 佢哋嘅Gelato係用天然同優質嘅材料製作。我第一次食香蕉味嘅雪糕🍦食物仲有香蕉蓉添。餐廳職員同我講好多小朋友
餐廳空間感十足,以中性色調為主,位置相當寬敞坐得特別舒服🤗

話明食大餐,就梗係食得豐富啦🍽️
🍤橄欖油蒜香大蝦

🎃炸南瓜芝士丸

🥩美國黑安格斯肉眼牛扒
牛扒煮得啱啱好。。。。。。

🌿白酒香草忌廉煮藍青口

🍝卡邦尼扁意粉

餐廳職員同我講好多小朋友嚟搞生日party,呢度嘅菜式好多都啱小朋友,而且地方開陽。似乎阿女嘅生日會可以諗諗佢啦❤️放假繼續食大餐,早兩日就去到Element戲院隔離嘅Cafe Deco Pizzeria 食意大利fusion菜❤️
餐廳空間感十足,以中性色調為主,位置相當寬敞坐得特別舒服🤗

話明食大餐,就梗係食得豐富啦🍽️
🍤橄欖油蒜香大蝦

🎃炸南瓜芝士丸

🥩美國黑安格斯肉眼牛扒
牛扒煮得啱啱好。。。。。。

🌿白酒香草忌廉煮藍青口

🍝卡邦尼扁意粉

2025-07-15 0 浏览
每次去圓方睇戲都唔記得位置係2/F火區,不過最記得就係睇完戲後同成班朋友一定會過對面嘅CafeDecoPizzeria 食野,因為方便又有位地方夠濶落可以慢慢傾計。睇完戲後確實肚餓而且小朋友見到門口大餐牌上嘅牛扒薯條已經話好想食。坐低後職員見到有小朋友即刻比畫紙小朋友畫顏色,大人就可以有時間點餐揀食物,小朋友見到牌仔上嘅士多啤梨意式手工雪糕奶昔好想飲,雪糕奶昔係用新鮮士多啤梨果蓉整成,飲到好香濃牛奶味。見餐牌上嘅Cocktail「紫迷花園」幾靚,用白冧酒、桃酒、椰子水、檸檬汁、薰衣草糖漿及蝶豆花茶調配,老公就飲Mocktail 芒果香橙莫吉托(Nojito),芒果蓉與橙汁青檸梳打水,再加薄荷葉,飲落唔會好甜好酸亦無好勁薄荷牙膏味。前菜小食,見到新推出嘅炸南瓜芝士丸,脆皮內餡軟滑,都幾好味,配合柚子醬食,個醬係幾好味夠清新,另一個雜錦小食拼盤,有蝦、魷魚圈、炸粟米、雞翼、炸南瓜、烤豬腩肉串燒。Pizza必點比小朋友食,揀咗煙吞拿魚腩薄餅,吸睛位係兩隻雞蛋流心蛋,餡料有吞拿魚、磨菇、三文魚籽、毛豆、櫻花蝦及照燒茄子蓉,主菜點美國黑安格斯肉眼牛扒,老公揀咗6-7成熟,就小朋友無食太生有血,牛

主菜點美國黑安格斯肉眼牛扒,老公揀咗6-7成熟,就小朋友無食太生有血,牛扒好軟好有牛味。

白酒香草忌廉煮藍青口,青口浸係濃香忌廉湯中有淡淡酒香,蒜蓉多士浸喺湯中滲透湯汁會更好味。

甜品點抹茶芝士蛋糕唔會好甜好腬,
雪糕係用新鮮香蕉整,再配埋橙皮果乾甘甘甜幾清新去油膩。

老公食香蕉拖肥朱古力脆糖脆核桃,軟軟Gelato面入面有香蕉底,配埋周邊嘅朱古力脆糖脆核桃一齊有雙重口感。

小朋友食燕麥奶凍,個奶凍幾Q彈彈,好濃燕麥味周邊有白桃雜莓碎。
睇戲後朋友聚會最就腳餐廳

2025-07-03
睇戲後朋友聚會最就腳餐廳
  • 炸南瓜芝士丸
最近在尖沙咀圓方的Cafe deco有了一次極不愉快的用餐經歷,實在忍不住要和大家分享,希望大家避開雷區。先說菜品,作為西餐廳,意粉竟然未煮熟,口感生硬,完全不是正宗意大利面該有的彈牙質感,味道也大打折扣。雞翼猶如白水煮過一般,毫無調味,乾柴寡淡。湯品更是令人失望,淡而無味,完全對不起它的價格。相比之下,pizza倒是中規中矩,但這也無法彌補其他菜品的不足。服務方面更是讓人無法接受。進店坐下後,店員不自覺送上白開水,態度冷淡,感覺像是要顧客主動點飲品才願意好好服務。現場觀察發現,好幾位店員服務態度都很差,全程無笑容,甚至有種在趕客的感覺。這樣的服務水平,實在讓人懷疑餐廳的管理是否存在嚴重問題。以這樣的菜品質量和服務態度,真的很難留住顧客。真心希望餐廳能夠重視這些問題,及時改進。否則,按照這樣的狀態下去,恐怕離結業也不遠了。總之,這次用餐體驗非常糟糕,強烈不推薦大家前往!#香港美食雷區 #尖沙咀踩雷餐廳 #CafeDeco體驗

#香港美食雷區 #尖沙咀踩雷餐廳 #CafeDeco體驗
2025-04-29 509 浏览
餐廳環境寬敞舒適,採用開放式廚房,讓客人觀賞廚師製作食物嘅過程,真的賞心樂事。✨Wild Mushroom Cappuccino with Black Truffle 鮮奶泡沫松露蘑菇湯黑松露香氣四溢,菌菇味道鮮美,加入濃郁嘅鮮奶泡沫,令整碗湯嘅味道更豐富順滑, 係一道好正👍嘅西式濃湯,令人好滿足唷!✨Mussel Mariniere 白酒炒青口青口肉質飽滿清甜, 一口咬下,陣陣嘅酒香滲出, 令人手指大動,蘸着法包享用,一下子像置身於法國中。✨Truffle Speck Pizza 黑松露火腿意大利薄餅餐廳採取高溫石爐烤焗Pizza, 即叫即做的。Pizza 上枱時陣陣嘅烤焗香氣向四周散發出, 薄餅底外脆內軟且帶點韌性, 薄餅面頭鹹香嘅火腿 ,濃郁芳香黑松露和水牛芝士完美融合,香氣撲鼻,加上青嫩嘅菠菜, 帶來難忘嘅意式滋味。✨Asparagus Carbonara Linguine 蘆筍煙肉忌廉芝士扁意粉扁意粉口感煙靭咬口, 十分掛汁。煙肉嘅油脂,濃稠嘅忌廉芝士,令意粉更惹味順滑,配上粒粒青嫰蘆筍,口感層次更升華,真係好美味✨Triple A Grade Braised Pork Be

✨Mussel Mariniere 白酒炒青口

✨Triple A Grade Braised Pork Belly and Pumpkin Risotto 燒頂級豬腩肉南瓜意大利飯
意大利飯軟硬適中且有嚼口, 每粒米飯都飽滿地吸收咗豬腩肉和南瓜嘅精華,惹味香甜。豬腩肉唔乾身好Juicy,南瓜大大粒,鮮甜可口,令人齒頰留香。
燒頂級豬腩肉南瓜意大利飯
白酒炒青口
鮮奶泡沫松露蘑菇湯
  • Tiramisu
  • 乳酪凍餅
Funny thing happened to me yesterday; after finishing a succulent pizza dinner in this restaurant and my hands covered with them pizza grease, had to go to the bathroom to get it clean up, so I don't get them grease all over my wallet to pay my meal; since the bathroom almost like a mile away from the restaurant, I have to walk all the way down there, guess what happened, one of them restaurant employees follow me all the way through ; I returned to restaurant and paid at the counter and asked the manager like did you tell one of your employees to follow me all the way to the bathroom she was like “no, it was really busy at the time I was eating and he didn’t have time to go to bathroom so I let him go” so i was like, you sure about that and how coincidental it was, and I just saw him in the bathroom just washing his finger and didn’t even take a leak. Then I ask if a white dude walks out like that and go to the bathroom are you gonna do the same, she remained silent.

2025-02-12 1055 浏览
去elements睇戲,買完戲飛去搵啲嘢食,本身諗住戲院側邊冇嘢好食,點知原來都有幾間餐廳,向戲院隔離食嘢唔使趕。因為夜晚要再食飯,所以唔係叫咗好多,叫左Caprese Salad 同 Smoked Tuna Belly pizza沙律嘅重點係芝士,加上新鮮嘅蕃茄,感覺清新。pizza吞拿魚腩做嘅pizza又冇乜腥味,加上三文魚子同埋兩隻蛋,感覺唔錯。總括嚟講,環境唔錯,如果join會員仲有優惠,正價就有點貴。

沙律嘅重點係芝士,加上新鮮嘅蕃茄,感覺清新。

pizza

午餐
2025-01-16 1514 浏览
小時候生活不如現在富裕,聖誕節可以到文具店挑選咭片寫給友好的同學,可以吃外出吃飯,就算沒收到禮物已很滿足。而晚飯後爸爸媽媽總會帶我們去尖沙咀看燈飾,由彌敦道開始行,左右兩旁都繞滿霓虹燈,走到尖東看維港,最後返回鐘樓碼頭乘6號巴士返回深水埗的舊居,實在回憶滿滿。不知由何時開始我們各有各忙,聖誕節都和好友伴侶過;今年另一半提議聖誕節一家人外出吃個晚飯看燈飾,樂意至極,遂找來附近商場的西餐廳,方便雙親吃完飯不用走太遠就可以欣賞燈飾。致電訂座時被告知有最低消費$300/人,大時大節不計較太多,前兩天可以訂到七時半而到達可直入,算是不錯。香脆爆谷蝦 $108一客六隻的炸蝦新鮮爽口。特製香料脆口雞翼 $108雞翼大大隻,醃得入味又香脆。西班牙風味烤八爪魚 $158成品色彩繽紛,八爪魚軟腍有鮮味,配上沙律味道清新,令人胃口大開。烤牛骨髓伴紅酒燴牛肋 $168牛骨髓大大條,滿滿油香,那伴在旁的焦糖洋蔥有畫龍點睛之美。藍芝士蘋果薄餅 $158/ M6和牛拼虎蝦薄餅 $198薄餅分到八大件,批底是我喜歡的煙韌鬆軟質感,兩款口味都在外面少見,亦美味。M6澳洲和牛封門柳 $398一般澳洲牛肉都比較缺油香,這裡

香脆爆谷蝦 $108
一客六隻的炸蝦新鮮爽口。
特製香料脆口雞翼 $108
雞翼大大隻,醃得入味又香脆。
西班牙風味烤八爪魚 $158
烤牛骨髓伴紅酒燴牛肋 $168
牛骨髓大大條,滿滿油香,那伴在旁的焦糖洋蔥有畫龍點睛之美。
藍芝士蘋果薄餅 $158/ M6和牛拼虎蝦薄餅 $198
M6澳洲和牛封門柳 $398
一般澳洲牛肉都比較缺油香,這裡的肉味足且軟腍,伴碟用上較花心思的焗千層薯批和炒蘑菇。
海鮮意大利飯 $228
吃到最後老爸明明說飽,怎料盛了一匙後添了又添;海鮮飯以高湯烹調,滿滿海鮮香氣。
另外點的兩款甜品(香蕉拖肥朱古力脆/兩球雪糕)皆普通,反而令整頓飯的好感下降了,實在可惜,有待加強。

吃畢舉家走到西九文化區觀賞燈飾,望著眾人笑臉和背影,此刻無價。

《Cafe Deco Pizzeria》
地址:尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方火區2樓2133號舖
2024-06-23 3408 浏览
圖方高質西餐廳Cafe Deco pizzeria午市套餐選擇也不少大蝦三文魚沙律$148正常發揮,大蝦和三文魚份量也不算少但跟其他主菜相比價錢偏貴藍芝士蘋果pizza$158四款set lunch以這個pizza最高分果然主打pizza必吃無誤薄食薄餅餅舖滿芝士烤得脆身加上一大片清新青蘋果感覺香口而不膩多吃也沒有罪惡感蒜辣大蜆意粉$168蜆肉新鮮大大隻但要小心沙黑松露意大利飯$178黑松露無得輸但有些朋友可能不喜歡飯太濕值得一提南瓜湯濃郁出色環境不錯門口的甜品也好像幾吸引
圖方高質西餐廳
Cafe Deco pizzeria

午市套餐選擇也不少

大蝦三文魚沙律$148
正常發揮,大蝦和三文魚份量也不算少
但跟其他主菜相比價錢偏貴

黑松露無得輸
但有些朋友可能不喜歡飯太濕

值得一提南瓜湯濃郁出色

環境不錯門口的甜品也好像幾吸引
呢間餐廳AE卡有6折呀,當然要同好友共享美食啦🤪今日就去咗Elements食美味佳餚😋餐廳位於戲院對面,夜晚見到周圍嘅餐廳都無乜人,呢間餐廳都算係elements入面比較有人氣嘅一間。🔸香脆爆谷蝦(💰108)(8.5/10)外皮真係好香脆,蝦亦好大隻,好爽口,味道好鮮!🔸西班牙風味烤八爪魚(💰158)(7.5/10)八爪魚份量比較少,不過都煮得好腍。有好多配料,最美味嘅係烤薯仔,煮得幾入味。🔸超級食物羽衣甘藍沙律伴藍莓(💰148)(8.5/10)呢個沙律味道不錯,有羽衣甘藍、無花果、mixed nuts、松子、椰菜花粒、好大粒嘅藍莓。醬汁好開胃,羽衣甘藍好fresh好爽口。🔸海鮮意大利飯(💰228)(8.5/10)大蜆大蝦帶子,非常鮮味豐富!海鮮汁燉飯好鮮味,成個飯都好鮮甜。🔸墨西哥辣雞pizza(💰182)(7/10)👌🏻🔸美國黑安格斯肉眼牛扒(💰368)(8/10)👌🏻服務同食物質素都好高!有6折真係超級抵食!如果住近啲真係可以成日去食😂Overall評分:8/10

🔸香脆爆谷蝦(💰108)(8.5/10)
外皮真係好香脆,蝦亦好大隻,好爽口,味道好鮮!

🔸西班牙風味烤八爪魚(💰158)(7.5/10)

🔸超級食物羽衣甘藍沙律伴藍莓(💰148)(8.5/10)

🔸海鮮意大利飯(💰228)(8.5/10)
大蜆大蝦帶子,非常鮮味豐富!
海鮮汁燉飯好鮮味,成個飯都好鮮甜。

🔸墨西哥辣雞pizza(💰182)(7/10)👌🏻

🔸美國黑安格斯肉眼牛扒(💰368)(8/10)👌🏻

Overall評分:8/10
  • 超級食物羽衣甘藍沙律伴藍莓
  • 海鮮意大利燴飯
2024-05-19 2292 浏览
昨日和侄女一行9人食生日飯,嚟到門口因為未夠半數人不讓入座完全可理解,到我們齊人就可入座都冇乜問題的,我哋睇完餐牌商量完食乜就準備order嘅同事就問一個外籍服務員攞水,佢就問我哋係唔係全部人都要,我話當然係啦,咁跟住就有一個本地服務員捧住八杯水埋嚟喺枱嘅一端逐杯逐杯放低,咁我阿哥就不斷咁幫佢傳過去,而我當時就覺得你作為服務員唔係應該將你拎嚟嘅嘢擺低曬喺枱,等顧客幫你傳遞,因為當時我哋嘅枱係絕對有足夠嘅空間畀佢埋去續杯水擺低畀每一位客人,好啦咁佢放到一半嘅時候我就講點解你咁得意,點解你唔係將啲水去拎畀客人而係就咁擺喺枱面,跟住佢就埋去放低剩餘既水比未有水既人度,咁跟住我哋數原來仲欠一杯水,跟住我就覺得好搞笑喇!我哋講每日都要杯水,咁但係我哋有九個人你就拎八杯水嚟,咁跟住我又叫返佢話畀佢聽仲爭一杯水,咁跟住佢又係拎杯水埋嚟劈喺枱面就走咗去。好啦跟住到出餐就到另外一個人,我哋叫咗兩個黑松露蘑菇湯同埋兩個龍蝦湯,咁嗰個一嘢就拎兩碗湯埋嚟劈喺檯面冇話畀你聽係乜嘢湯,冇問你邊個要湯,就劈喺度就諗住走,我即刻截住佢問呢啲咩嘢嚟,佢話係湯,我就問佢邊碗係乜嘢?咁佢答完呢碗松露蘑菇湯呢碗係龍蝦湯,咁當然就係走咗去啦,跟住再拎兩碗嚟,依然故我,都係就咁劈喺檯面就走咗去,咁即係話我第一次嘅問題係點唔醒佢,佢係需要問邊個要湯,同埋要話畀人聽係乜嘢,講完一次第二次都係咁樣,我同我阿哥當時都已經好嬲㗎喇!咁再之後啲嘢食嚟你都唔好諗住佢會介紹啦,或者話畀你聽係乜嘢啦!咁因為我本人冇乜點樣參與睇餐牌同order嘢食,所以當食物放在檯面的時候我就問我家姐,乜嘢嚟㗎?咁個服務員可能就覺得我係問佢,佢係有啲o嘴咁樣停頓咗喺度,好似想問:哈!?乜要答㗎?咁算啦嘢食同服務篇就完結,跟住就到環境衛生篇喇:我哋坐嗰張枱就係喺水吧枱前面我係背對水吧我阿哥係面對水吧原來佢一直見到有隻小小強,喺水吧嗰度遊走咗好耐,咁我都明白食肆會有啲小曱甴老鼠都不足為奇,但係畀個客見到就真係唔係咁好啦!最大鑊就係我剛剛飲完碗龍蝦湯個碗底有兩隻螞蟻就出嚟,唯有都係諗都好彩係喺個碗底,唔係喺個碗入面。大致上嚟講食物ok,係佢哋嘅服務水平係真係要認真地改進!
2024-05-18