餐廳喺天際100,叫得做天際100,個景點會唔靚先得架。去嘅當日係假期,非常多遊客。泡沫咖啡 🌟🌟🌟咖啡上印有Cafe 100,算有心思。椰林樹影 🌟🌟🌟椰子窩夫、芒果、椰子碎、北海道牛乳雪糕味道普通,椰子味唔重,椰子碎略少
餐廳喺天際100,叫得做天際100,個景點會唔靚先得架。

去嘅當日係假期,非常多遊客。

泡沫咖啡

泡沫咖啡 🌟🌟🌟
咖啡上印有Cafe 100,算有心思。

椰林樹影
椰林樹影

椰林樹影 🌟🌟🌟
椰子窩夫、芒果、椰子碎、北海道牛乳雪糕

味道普通,椰子味唔重,椰子碎略少

2023-03-20 1462 浏览
Café 100 by The Ritz-Carlton係香港sky100摩天觀景台嘅咖啡廳,有360度無遮擋嘅海景同埋多款美食同飲品。最近,我同我媽咪一齊黎到呢度試咗佢哋嘅熱飲。呢度嘅海景簡直就係一絕。你可以係舒適嘅環境下,欣賞到香港嘅美麗夜景,令你感覺好放鬆同埋愉快。我哋仲揀咗一份生日套票,包括一個生日蛋糕同兩杯熱飲,價格好實惠,只需港幣$436元。如果你想要為你嘅媽咪慶祝生日,呢度真係好啱。啲工作人員好友善同專業,仲送咗張生日相俾我哋,好貼心。總括而言,Café 100嘅品質好高。服務員好友善同專業,令我哋嘅用餐體驗更加完美,強烈推薦Café 100。

2023-03-19 1145 浏览
春天係粉紅色嘅季節,因為有🐵🐵鍾意嘅🌸櫻花🌸!趁天朗氣清,去咗Café 100 by The Ritz-Carlton, 嘆「粉紅春日二人下午茶」。不鏽鋼層架外型似sky100咁高得來又有流線型,設8款鹹甜美點,主打以當造嘅香甜草莓精心製作3款甜點 ,外型鮮艷搶眼,如有朱古力脆皮草莓撻,清香白桃奶凍杯,加入濃郁草莓醬和蜜糖紅茶草莓慕絲蛋糕上層用以粉紅脆球作點綴,每款甜點都滿載草莓果香。 而鹹點同樣出色,有意式炸辣腸飯糰創新地配製草莓番茄醬,甜酸辣混合在口中,帶出不同層次的味道;另有河蝦配醃櫻花瑞士卷配上蟹籽醬、迷迭香火腿卷成玫瑰花形狀的辣紅桑子醬迷你餅、洛神花果凍混合羊奶芝士的紅菜頭餡餅,還有經典的英式鬆餅,下午茶配有兩杯咖啡或茶。坐喺窗邊一邊食一邊居高臨下欣賞海景真係好賞心悦目!今日天氣好,睇到日落添,好浪漫呀!🐵🐵味道:🐵🐵環境:🐵🐵抵食:

🐵🐵味道:

🐵🐵環境:

🐵🐵抵食:

2023-02-05 969 浏览
為咗同B🐷 慶祝生日😘,事先蒐集唔少嘅下午茶套餐,當中依個Sky 100嘅套餐$598/2 ppl,除咗有下午茶仲有兩張入場券,都幾抵。正所謂又食又玩,於是就一早book定平日下晝去high tea😁。講唔晒咁多款,唯有集中講幾款啦。河蝦配醃櫻花瑞士卷•蟹籽醬 3.5/5老實講,未食過鹹既瑞士卷🤣,中間係蝦肉碎,仲有少少芝士嘅味道,外面嗰層唔係平時食嘅蛋糕,係類似麵包。上邊仲有啲新鮮蟹籽醬,咬落去嘅時候喺口腔入邊粒粒爆破😌,啱啱好嘅味道唔會太腥。迷迭香火腿玫瑰配辣紅桑子醬迷你餅 3.8/5少少辣辣地嘅火腿肉卷埋一齊,放喺一個類似馬卡龍上面,加上甜甜哋嘅紅桑子醬,有唔同嘅層次享受😉😉。英式鬆餅 2.3/5成個鬆餅都又硬又乾,唔加奶油忌廉真係食唔落,一篤個鬆餅就散咗,同我印象中KFC鬆餅有啲分別😂。香草草莓撻 4/5濃烈嘅士多啤梨味,慕絲好香好甜,賣相精緻🍓🍓🤩,入口軟滑,中間仲有士多啤梨果醬,底部就係比較硬身嘅撻底,整體唔會過甜,層次一流。蜜糖紅茶草莓慕絲蛋糕 4.2/5面頭嘅紅茶醬帶黎好香嘅茶葉味,中和士多啤梨嘅甜味,加上朱古力粒,士多啤梨慕絲,仲有鬆軟蛋糕底部,好明顯嘅層次,整體很好

河蝦配醃櫻花瑞士卷•蟹籽醬 3.5/5

迷迭香火腿玫瑰配辣紅桑子醬迷你餅 3.8/5

英式鬆餅 2.3/5

香草草莓撻 4/5

蜜糖紅茶草莓慕絲蛋糕 4.2/5

面頭嘅紅茶醬帶黎好香嘅茶葉味,中和士多啤梨嘅甜味,加上朱古力粒,士多啤梨慕絲,仲有鬆軟蛋糕底部,好明顯嘅層次,整體很好。🥰🥰

地點:

ICC 100/F,如果搭地鐵九龍站行圓方商場,要搵個入口位都有排搵。如果搭的士,佢落車位就已經有個sky100入口。

環境:

屬於開陽式嘅餐廳,但係好彩平日冇其他人,我哋揀咗個窗邊嘅位置,高身嘅枱,對住開陽嘅景觀,一望無際,食得好開心🥰😍。

價錢:

呢個係一個套餐,$598兩個人,加$20多一個生日朱古力牌,包兩張入場券係想天際100香港觀景台。當日好好彩,冇乜人,入場嘅時候,員工仲幫我同B🐷喺打卡位影相☺️☺️。

服務:

佢冇一個好明確嘅counter位,只係得一個吧枱位,店員就其實喺嗰個位度,唔會點出嚟。當我需要refill熱茶,要特登拎返去吧枱位叫人加水。

🌸粉紅春日下午茶🌸 平日$598 六日紅日$668
(適用於2023年1月3日至2023年4月3日)

鹹點:

4. 英式鬆餅配果醬及奶油忌廉
庆祝纪念
生日
2023-02-01 489 浏览
從未食過咁難食嘅咖啡店,個牛肉批塊皮硬到呢,都都切唔到,莫講話成百蚊件,廿蚊我都唔食,叫咗兩杯,薑檸檬茶,又冇檸檬味,又冇薑味,究竟飲咗啲乜嘢都唔知,好彩呢個地方只會去一次,怪不得難食到嘔都冇所謂,大家小心中伏!
現在香港的酒店和餐廳都會推出各式各樣的下午茶套餐,不少下午茶的賣相都非常精緻,讓人眼花撩亂,這次選擇下午茶時發現這家以樓高100層的美景為特色、位於天際100的Café 100,由五星級酒店The Ritz-Carlton, Hong Kong主理的餐廳,到底食物的質素如何?真的像官網所說是味覺和視覺的雙重享受嗎?Café 100「喫茶」主題下午茶 用餐時間選擇多Café 100去年推出夏季「喫茶」主題下午茶,大部分食物都加入不同類型的茶,例如紅茶、奶茶、焙茶等,感覺特別!用餐時間也有三個時段可以選擇,包括中午12時至下午2時、下午2時至下午4時以及下午4時至下午6時,比起一般酒店通常集中在下午3時至5時的時段,Café 100的時間選擇更多。下午茶套票除了包括每人一份下午茶連咖啡或茶之外,更包括天際100成人標準門票,感覺比只有下午茶的套票更划算。飲品可無限量添加 180度超美維港景色包圍在送上下午茶之前,職員會先要求選擇飲品,裡面有多款茶或咖啡可以選擇,以「喫茶」為主題的下午茶,可以選擇的茶類也多達9種,包括英式早餐茶、烏龍茶、印度香料茶等,我選擇了檸檬薑茶,雖然檸檬味道比較淡,不

Café 100「喫茶」主題下午茶 用餐時間選擇多

飲品可無限量添加 180度超美維港景色包圍

在送上下午茶之前,職員會先要求選擇飲品,裡面有多款茶或咖啡可以選擇,以「喫茶」為主題的下午茶,可以選擇的茶類也多達9種,包括英式早餐茶、烏龍茶、印度香料茶等,我選擇了檸檬薑茶,雖然檸檬味道比較淡,不過有清香的薑味,十分好喝。而且在用餐期間,職員會不定時在裝著茶包的茶壺中倒入熱水,飲品可以無限量添加,感覺貼心。

不過最吸引眼球的必定是餐廳旁邊的一大片落地玻璃,窗外的海景盡收眼底,看著美景心情也跟著好起來,確實是視覺上的享受!
食物造型精緻 鹹點甜點味道同樣出色

也許是以4層架裝著食物的原因,食物的份量看起來有點少,不過食物的造型都非常精緻,很適合與海景一起拍照「打卡」,不過沒想到食物味道同樣令人驚喜!

鹹點中讓我印象最深刻的是「中式茶葉蛋迷你三文治」(相片左上角),把下午茶非常罕見的食材茶葉蛋放到菜單中感覺新鮮,而且三文治的造成類似蛋糕的外型,讓三文治與其他鹹點完美融合,這樣的做法非常加分!不過雞蛋的味道比較突出,反而茶葉的味道比較淡,這點讓人有點失望。
另外「鴨肉春卷」(相片右下角)我也十分喜歡!春卷炸得香脆,而且不油膩,味醂醬味道接近大阪燒的醬汁,鹹鹹的味道與春卷很配合,十分好吃。

以前吃過其他酒店的下午茶,甜點的甜度通常都非常高,對於不太喜歡過甜的我總是失望而回,不過Café 100甜點的甜度剛剛好,連不太喜歡甜點的我也忍不住全部吃光,這點讓人驚喜!其中我最喜歡的是造型像菠蘿包的「阿薩姆奶茶朱古力紅豆泡芙」,泡芙口感鬆脆,奶茶、朱古力與紅豆的味道完美融合,而且即使加入朱古力或紅豆等甜度比較高的食材,但是甜味仍然能夠保持剛剛好,不會過甜,這點非常喜歡!
另外「焙茶味英式鬆餅」口感同樣鬆脆,整個鬆餅都充滿焙茶的香味,與甜味的果醬同樣搭配,是我目前吃過最喜歡的英式鬆餅!

雖然Café 100的美景與美食我都十分喜歡,不過由於是開放式的餐廳,用餐期間會有大量到天際100的遊客經過,遊人的聲浪有時候會比較大,感覺打擾了下午茶的美好氛圍。而且下午茶的用餐時段比較接近,除了還沒有到結束時間已經被職員要求離開之外,用餐的尾段時間,會看到下個時段的客人在餐廳外等候,讓整個氣氛突然變成快餐店一樣,如果用餐時段不是連接的話,感覺會比較好。

雖然餐廳仍然有美中不足的地方,不過美景與美食搭配在一起確實是雙重享受,而且下午茶結束後也可以停留在天際100觀賞維港的景色,是很適合女生們一起享受美食、拍照打卡的好地方!如果你也想在100層的高空上享用美味的下午茶的話,Café 100值得推薦!
2022-08-13
  • 焙茶味英式鬆餅
👆🏻〖3:40開始食評〗免費Sky100體驗🤩免費門票+免費Tea Set😍今天天色很好好彩今天沒有霧因為訂這個行程是一個月前要搶飛架 所以挺好運包有點乾 我不是一個喜歡吃麵包的人吃到現在也是暖 OK的試一下鴨胸Panini目測有三塊大鴨胸會有比較多芝士在裡面有芝士 甜甜的醬我覺得是甜洋蔥比另一個好吃 鴨好吃一點因為這個有甜甜的味道呀又鹹又甜 我鍾意mix的口感醬料會比蝦多一點因為蝦是用牛油果醬有橘子蛋黃醬甜甜地 鹹鹹哋嘅蜜糖味 蜜糖味芝士啦所以吃到有鹹有甜

今天天色很好

下午茶
用餐优惠
試食活動
2023-01-02 270 浏览
朋友返嚟香港話想去Sky 100🗼睇下景🌅,觀景台就好快行咗一個圈,景色都開陽嘅但係主要係望貨櫃碼頭景,仲喺個度食左下午茶Café 100 聖誕節下午茶🫖($568 for 2) 12月做緊聖誕主題🎄,食物賣相都唔錯嘅都幾符合主題,質素都可以但係份量就比較少咗啲啲,座位比較貼近。定位有少少比較雞肋,下次寧願貴少少,去返Ritz Cartlton 😊醃製三文魚撻配子薑啫喱🐟味道唔錯,子薑啫喱帶少少辛辣感同清新道煙熏火雞及粟米慕絲迷你軟麵包🥖凍咗,個麵包有少少硬香草及瑞可塔芝士配黑麥麵包🧀芝士味道香濃,麵包黑麥豐富紐奧良烤蝦配南瓜撻🦐蝦彈牙,撻仔的骰可愛焦糖朱古力芝士蛋糕🍰有聖誕藥朱古力做裝飾,焦糖味突出,香甜誘人,芝士蛋糕香濃軟滑抹茶紅桑子泡芙🍵賣相精緻十足十聖誕樹🎄,有抹茶味,香濃又唔會太甜北海道牛奶紅豆布甸🥛牛奶味道濃郁,布甸質地絲滑,再加上紅豆可以增加質感同埋風味👍🏻,質地軟糯🫘英式鬆餅配果醬及奶油忌廉🧁有牛油香同埋好鬆軟👍🏻,高水準,只不過係份量有啲小

Café 100 聖誕節下午茶🫖($568 for 2)

醃製三文魚撻配子薑啫喱🐟
味道唔錯,子薑啫喱帶少少辛辣感同清新道

煙熏火雞及粟米慕絲迷你軟麵包🥖
凍咗,個麵包有少少硬

香草及瑞可塔芝士配黑麥麵包🧀
芝士味道香濃,麵包黑麥豐富

紐奧良烤蝦配南瓜撻🦐
蝦彈牙,撻仔的骰可愛

焦糖朱古力芝士蛋糕🍰

抹茶紅桑子泡芙🍵
賣相精緻十足十聖誕樹🎄,有抹茶味,香濃又唔會太甜

北海道牛奶紅豆布甸🥛

英式鬆餅配果醬及奶油忌廉🧁
有牛油香同埋好鬆軟👍🏻,高水準,只不過係份量有啲小
又係周圍陪家姐食𝗍𝖾𝖺 𝗌𝖾𝗍嘅時候😆 𝖲𝗄𝗒𝗉𝖾 100去過幾次,今次去食埋下午茶🫖 可以歎住360度維港海景🌊一邊食𝗍𝖾𝖺,真係超嘆呀🤘🏻~ .📍𝖢𝖺𝖿é 100 初秋甘栗下午茶($568/包天際100門票) 𝖢𝗁𝖾𝗌𝗍𝗇𝗎𝗍 𝖠𝖿𝗍𝖾𝗋𝗇𝗈𝗈𝗇 𝖳𝖾𝖺 𝖲𝖾𝗍 8款食物,4甜4鹹❣️ 先講估唔到2款三文治都幾有驚喜🥪,好食之餘口感軟熟 豆腐撻撻皮脆身,配上黃色魚籽都幾特別💛 唯一係酥皮盒唔酥脆🥺,口感厚重,需要改善 .3款甜品都加入栗子元素🌰 雲呢拿栗子慕絲蛋糕軟滑 泡芙賣相精緻✨,綠茶𝖼𝗋𝖾𝖺𝗆香滑甘香🍵,中間仲藏有栗子粒 芒果栗子西米布甸同英式鬆餅都唔錯 .飲品揀咗泡沫咖啡同𝗅𝖺𝗍𝗍𝖾,𝖢𝖺𝗉𝗉𝗎𝖼𝗂𝗇𝗈上會有𝖢𝖺𝖿𝖾 100嘅字樣,好啱打卡☕️ .原本冇話好大期望,但估唔到味道其實唔錯 除咗酥皮盒需要改善其他都冇伏 價錢包埋𝗌𝗄𝗒100門票🎫其實都幾抵食 期待佢哋12月出個更加靚嘅聖誕節下午茶𝗌𝖾𝗍🎄 .𝖲𝖺𝗏𝗈𝗋𝗂𝖾𝗌 🔹𝖮𝖼𝖾𝖺𝗇 𝖢𝗋𝖺𝖻 𝖬𝖾𝖺𝗍 𝗐𝗂𝗍𝗁 𝖠𝗋𝗍𝗂𝖼𝗁𝗈𝗄𝖾 & 𝖠𝗋𝗎𝗀𝗎𝗅𝖺 𝖣𝗂𝗉 𝖬𝗂𝗇𝗂 𝖲𝖺𝗇𝖽𝗐𝗂𝖼𝗁 蟹肉及朝鮮薊迷你三文治配芝麻葉醬 🔹𝖲
又係周圍陪家姐食𝗍𝖾𝖺 𝗌𝖾𝗍嘅時候😆
𝖲𝗄𝗒𝗉𝖾 100去過幾次,今次去食埋下午茶🫖
可以歎住360度維港海景🌊一邊食𝗍𝖾𝖺,真係超嘆呀🤘🏻~

𝖢𝗁𝖾𝗌𝗍𝗇𝗎𝗍 𝖠𝖿𝗍𝖾𝗋𝗇𝗈𝗈𝗇 𝖳𝖾𝖺 𝖲𝖾𝗍
8款食物,4甜4鹹❣️
先講估唔到2款三文治都幾有驚喜🥪,好食之餘口感軟熟
豆腐撻撻皮脆身,配上黃色魚籽都幾特別💛
唯一係酥皮盒唔酥脆🥺,口感厚重,需要改善
3款甜品都加入栗子元素🌰 雲呢拿栗子慕絲蛋糕軟滑
泡芙賣相精緻✨,綠茶𝖼𝗋𝖾𝖺𝗆香滑甘香🍵,中間仲藏有栗子粒
芒果栗子西米布甸同英式鬆餅都唔錯
原本冇話好大期望,但估唔到味道其實唔錯
除咗酥皮盒需要改善其他都冇伏
價錢包埋𝗌𝗄𝗒100門票🎫其實都幾抵食
期待佢哋12月出個更加靚嘅聖誕節下午茶𝗌𝖾𝗍🎄
𝖲𝖺𝗏𝗈𝗋𝗂𝖾𝗌
🔹𝖮𝖼𝖾𝖺𝗇 𝖢𝗋𝖺𝖻 𝖬𝖾𝖺𝗍 𝗐𝗂𝗍𝗁 𝖠𝗋𝗍𝗂𝖼𝗁𝗈𝗄𝖾 & 𝖠𝗋𝗎𝗀𝗎𝗅𝖺 𝖣𝗂𝗉 𝖬𝗂𝗇𝗂 𝖲𝖺𝗇𝖽𝗐𝗂𝖼𝗁 蟹肉及朝鮮薊迷你三文治配芝麻葉醬 🔹𝖲𝗉𝗂𝖼𝗒 𝖢𝗁𝗂𝖼𝗄𝖾𝗇 & 𝖢𝗁𝖾𝗌𝗍𝗇𝗎𝗍 𝖬𝗈𝗎𝗌𝗌𝖾 𝖲𝗐𝗂𝗌𝗌 𝖱𝗈𝗅𝗅香辣雞肉栗子慕斯三文治,紅桑子果醬
🔹𝖳𝗈𝖿𝗎 𝖢𝗋𝖾𝖺𝗆 𝖢𝗁𝖾𝖾𝗌𝖾 𝖳𝖺𝗋𝗍𝗅𝖾𝗍 𝗐𝗂𝗍𝗁 𝖳𝗈𝖺𝗌𝗍𝖾𝖽 𝖠𝗅𝗆𝗈𝗇𝖽, 𝖮𝗅𝗂𝗏𝖾 𝖮𝗂𝗅 𝖢𝖺𝗏𝗂𝖺𝗋豆腐忌廉芝士撻配烤杏仁片,橄欖油魚子
🔹𝖲𝗅𝗈𝗐 𝖡𝗋𝖺𝗂𝗌𝖾𝖽 𝖳𝗎𝗋𝗄𝖾𝗒 𝗂𝗇 𝖳𝗈𝗆𝖺𝗍𝗈 𝖢𝗋𝖾𝖺𝗆 𝗐𝗂𝗍𝗁 𝖢𝖺𝗇𝖽𝗂𝖾𝖽 𝖶𝖺𝗅𝗇𝗎𝗍 𝖵𝗈𝗅-𝖺𝗎-𝖵𝖾𝗇𝗍蜜餞合桃酥皮盒配蕃茄忌廉慢煮火雞
𝖲𝗐𝖾𝖾𝗍𝗌
🔸𝖵𝖺𝗇𝗂𝗅𝗅𝖺 𝖢𝗁𝖾𝗌𝗍𝗇𝗎𝗍 𝖬𝗈𝗎𝗌𝗌𝖾𝗌 𝖢𝖺𝗄𝖾雲呢拿栗子慕絲蛋糕
🔸𝖦𝗋𝖾𝖾𝗇 𝖳𝖾𝖺 𝖢𝗁𝖾𝗌𝗍𝗇𝗎𝗍 𝖢𝗁𝗈𝗎𝗑綠茶栗子泡芙
🔸𝖬𝖺𝗇𝗀𝗈 𝖢𝗁𝖾𝗌𝗍𝗇𝗎𝗍 𝖲𝖺𝗀𝗈 𝖯𝗎𝖽𝖽𝗂𝗇𝗀芒果栗子西米布甸 🔸𝖳𝗋𝖺𝖽𝗂𝗍𝗂𝗈𝗇𝖺𝗅 𝖲𝖼𝗈𝗇𝖾 𝗐𝗂𝗍𝗁 𝖩𝖺𝗆 𝖺𝗇𝖽 𝖢𝗅𝗈𝗍𝗍𝖾𝖽 𝖢𝗋𝖾𝖺𝗆英式鬆餅配果醬及奶油忌廉
幾年前同老公兩個第一次嚟呢度慶祝週年歎下午茶,睇靚景🏙️真係好浪漫💖今次帶上細女嚟感受下,一齊睇日落🌇,好Chill。 位於ICC嘅Sky100,係呢度可以飽覽全香港美景。係個可以讓人暫時忘記工作煩囂,可以療愈身心嘅地方。 同小朋友睇睇風景,順便可以係呢度嘅Café 100 享受 #初秋甘栗下午茶 🍂🌰 ❤️蟹肉及朝鮮薊迷你三文治配芝麻葉醬🧡香辣雞肉栗子慕斯三文治,紅桑子果醬💛豆腐忌廉芝士撻配烤杏仁片,橄欖油魚子💚蜜餞合桃酥皮盒配蕃茄忌廉慢煮火雞💙雲呢拿栗子慕絲蛋糕💜綠茶栗子泡芙❤️芒果栗子西米布甸🧡英式鬆餅配果醬及奶油忌廉 成個下午茶充滿秋日特色,配合多款由當季嘅栗子🌰打造嘅美味糕點,鹹甜比例適中。

今次帶上細女嚟感受下,一齊睇日落🌇,好Chill。

❤️蟹肉及朝鮮薊迷你三文治配芝麻葉醬
🧡香辣雞肉栗子慕斯三文治,紅桑子果醬
💛豆腐忌廉芝士撻配烤杏仁片,橄欖油魚子
💚蜜餞合桃酥皮盒配蕃茄忌廉慢煮火雞
💙雲呢拿栗子慕絲蛋糕
💜綠茶栗子泡芙
❤️芒果栗子西米布甸
🧡英式鬆餅配果醬及奶油忌廉

2022-11-06 1788 浏览
Café 100 🌰 𝗖𝗵𝗲𝘀𝘁𝗻𝘂𝘁 𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿𝗻𝗼𝗼𝗻 𝗧𝗲𝗮 𝗦𝗲𝘁🍂秋意濃濃,最適合同閨蜜、好友、至親𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿𝗻𝗼𝗼𝗻 𝗧𝗲𝗮☕️,今次黎到無敵景觀嘅Sky100 裡面嘅𝗖𝗮𝗳𝗲100品嚐最新秋日限定Menu~ 初秋甘栗下午茶,造型打卡一流,望住咁靚嘅view High Tea,既賞心悅目又有儀式感呢🥰👧🏻Caca吃甚麼?#英式鬆餅配果醬及奶油忌廉含果仁 -鬆餅配奶油忌廉係High Tea嘅最好開始。#蜜餞合桃酥皮盒配蕃茄忌廉慢煮火雞 -小小酥皮內有蕃茄忌廉微酸點綴火雞,味濃而不膩。#蟹肉及朝鮮薊迷你三文治配芝麻葉醬 -蟹肉同朝鮮薊淡淡鮮味,芝麻醬更帶出海鮮味道。#香辣雞肉栗子慕斯三文治配紅桑子果醬 -微辣雞肉同栗子製成咸點,配以酸甜果醬,好有層次。#豆腐忌廉芝士撻配烤杏仁片配橄欖油魚子 -好喜歡忌廉、芝士杏仁片、魚子集於一身嘅口感豐富。#雲呢拿栗子慕絲蛋糕 -栗子與雲呢拿做出香甜幼滑慕絲,係全個set嘅焦點,好smooth嘅口感。#綠茶栗子泡芙 -綠茶同栗子嘅搭配非常有秋日味道,泡芙裡滿滿栗子cream,一口幸福。#芒果栗子西米布甸 -最後一個甜點,芒果同栗子甜中帶微酸,恰好

👧🏻Caca吃甚麼?
#芒果栗子西米布甸 -最後一個甜點,芒果同栗子甜中帶微酸,恰好調和整個tea set嘅飽滿,為呢個下午茶劃上完美句點。

❣️別注:如飲品選擇泡沫咖啡,會有cafe100字樣於面層,打卡超靚!

2022-11-04
2022-11-03 348 浏览
上個月同朋友去了 Ritz Carlton 吃 tea,當日天氣唔好,但沒有影響我們心情。當日我們點了的 set 最後也不能吃光,實在太飽了。飲品方面,我們兩個都點了朱古力奶,這杯朱古力奶好香,但仍然懷念法國的 Angelina。Macaroon 很好吃,一般 macaroon 都非常甜,這裡的macaroon 味道適中,不錯。跟朋友什麼都談,有講下婚禮當天拍攝,當時我仍未收到攝影師的相片,所以不能評論拍得如何。又講下去 honeymoon 時吃喝玩樂等等,一下子就快天黑了,而且還下大雨… 我們都要趕快回家喇。我婚禮當天她有事不能來,這天她補送了一份禮物給我,我回家還給吳生看,我是真的很喜歡,重點是用得著。當日朋友還送了親手做的 macaroon 給我,比我做的更好吃。讚!!

2022-10-28 1400 浏览
Cafe 100 「喫茶」下午茶($284/位)Savories🍞🥖🍗🍖♠️鴨肉春卷配味醂醬(左上)♥️大蝦柚子魚子醬撻(右上)♣️迷迭香火腿肉醬、紅桑子醬、洛神花包(左下)♦️中式茶葉蛋迷你三文治(右下)賣相:🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧各項鹹點一口大小,裝飾賣相一般,不過不失。味道方面, 春卷外皮薄脆,有點油膩,內餡頗為豐富,配搭特制味醂醬效果不錯。魚子醬撻撻身有點硬,不夠鬆化脆口,大蝦柚子新鮮爽甜,魚子醬則份量不多未能細嘗。洛神花包火腿肉醬味道濃郁,鹹度偏重,因而遮蓋了紅桑子醬的味道,整體頗為重口。三文治包身軟熟,內餡像一般蛋沙律,未能嘗出茶葉味。Sweets🍮🍦🍰🍡♠️焙茶鬆餅配奶油忌廉及果醬(左上)♥️阿薩姆奶茶朱古力紅豆泡芙(右上)♣️紅茶蜂蜜忌廉、朱古力芝士蛋糕(左下)♦️芒果荔枝杯(右下)賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧個人認為甜點賣相比鹹點用心精緻,依舊一口大小,整體份量不多,飽腹感低。味道方面,鬆餅本身帶淡淡焙茶味,十分甘香,鬆餅口感外皮有點硬脆,內裡則實身又不失軟熟,十分不錯。泡芙偏香脆,略嫌空心。奶茶朱古力味忌廉份量頗多,味道濃郁又不會過甜,配搭紅豆醬則剛剛好。芝士蛋糕質感像慕絲,非常軟身溜滑
Cafe 100 「喫茶」下午茶($284/位)

Savories🍞🥖🍗🍖
♠️鴨肉春卷配味醂醬(左上)
♥️大蝦柚子魚子醬撻(右上)
♣️迷迭香火腿肉醬、紅桑子醬、洛神花包(左下)
♦️中式茶葉蛋迷你三文治(右下)

賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧

各項鹹點一口大小,裝飾賣相一般,不過不失。

三文治包身軟熟,內餡像一般蛋沙律,未能嘗出茶葉味。

Sweets🍮🍦🍰🍡
♠️焙茶鬆餅配奶油忌廉及果醬(左上)
♥️阿薩姆奶茶朱古力紅豆泡芙(右上)
♣️紅茶蜂蜜忌廉、朱古力芝士蛋糕(左下)
♦️芒果荔枝杯(右下)

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧

芝士蛋糕質感像慕絲,非常軟身溜滑,芝士味一般,標榜的眾多口味中唯獨朱古力味較為突出。蛋糕餅底香口脆身,十分不錯。

芒果荔枝杯頂層芒果粒新鮮甜膩,不會酸溜。中層芒果慕絲香滑順嫩,味道一般。底層有少量荔枝啫喱,個人認為有點畫蛇添足之感。

玫瑰紅茶🫖

賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

紅茶以茶包形式,在純白茶壺呈上,附上成套茶杯和碟。

味道方面,紅茶玫瑰味香醇甘甜,茶味不會過份濃郁,偏清香,十分適合解膩。

輪候時間:🐧🐧🐧🐧🐧

下午茶採取網上預約制,到場時能即時入座無需輪候。

候餐時間:🐧🐧🐧🐧🐧

下午茶set及飲料 在10分鐘內已全部呈上。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳位於近400m 高的sky 100內,可透過落地玻璃俯覽香港境色,風景一流。

服務:🐧🐧

服務員態度一般,上碟時有點不慎,差點弄跌茶杯。

來客人數不多,但客人走後20多分鐘仍未有人收拾餐桌。

P.S. 餐廳下午茶限時2小時用餐。

🐧❤️結語:打卡一次已夠的下午茶之選。

2022-10-27
下午茶
2022-10-26 326 浏览
Stunning view is only happening in hi, when full of ppl here I couldn’t even enjoy it or take a pic ( not even mention selfie) only few tables and around 10 ppl wondering, quiet and full of appreciation; staff have more time to prepare drinks and maintaining the coffee machine too!
每當感覺忙碌的日常生活需要一點喘息與休憩的空間時,我就喜歡走到高處。走到高處,只是靜靜坐在那裡,看著滿眼碧藍的天空和海水,內心就已經得到了最好的治癒和放鬆。天際 100香港觀景台,位於西九龍環球貿易廣場第 100層,是香港最高的室內觀景台,面積約 30,000平方呎,遊人可在海拔393米高的位置環視景色,這裡還不時舉辦不同專題展覽,讓人多了解香港本土風情和文化。到達拿取門票後,前往乘搭全港最快速的雙層電梯,只需1分鐘便直達100樓。上去後,我們率先到cafe 100,品嚐他們的下午茶套餐,包括兩款小食及一杯飲品。我們選擇的是火腿芝士酥卷、菠菜菲特芝士酥皮餡餅,另外再點了瑪格麗特披薩和一份甜心窩夫。食物|火腿芝士酥卷、菠菜菲特芝士酥皮餡餅外皮帶着一層焦黃,用刀子稍微一切開,便可看到裏面滿滿的餡料。因為是剛焗好,裏面的菠菜和芝士鹹料依舊是濕潤狀態,外表酥脆內裡軟糯。火腿和芝士的鹹香,配合香脆的酥卷,慢慢吃就可以慢慢品味美食的滋味。食物|瑪格麗特披薩剛出爐的披薩,要趁熱吃,薄餅烤得焦脆,脆皮在牙齒的輾壓中,發出咔嚓咔嚓的聲音,芝士不斷溢出,還伴着酸甜的蕃茄味,笑容不自覺地掛在臉上。食物|甜心

食物|火腿芝士酥卷、菠菜菲特芝士酥皮餡餅

食物|瑪格麗特披薩

食物|甜心窩夫

窩夫一上桌就足夠吸睛,烤得金黃的窩夫,綴了肉桂杏仁脆片,還有沾了蜜糖的草莓和雪白的糖粉。牛乳雪糕,入口絲滑細膩,窩夫甜而不膩,簡直是味覺和視覺的雙重盛宴,入口瞬間已被吸引。

坐在觀光層上俯瞰整個香港,將全城的景致盡收眼底,簡直就是香港版紐約帝國大廈。

這次到訪 Sky 100 的展覽是跟香港懷舊童年玩意有關。跳飛機、東南西北、釣魚遊戲等,還有「5G科技館」,讓人樂而忘返,一個美好的下午就這樣愉快地度過。

天際100
地址:香港九龍柯士甸道西 1 號環球貿易廣場 100 樓