2023-03-08 414 浏览
☕️成日都覺得好嘅coffee shop好講緣份好似今日呢間又係咁啱喺附近無意中發現😛長沙灣CNBcafe裝修好清新好簡潔Staff好好禮貌本身坐室內bar枱都幾好feel但見到outdoor有位就即刻出咗去😂都係飲expresso tonic同熱latteexpresso tonic好refreshingTonic同espresso嘅組合永遠唔會失望latte個拉花好靚而且last到好耐啡同奶融合得好好
☕️

Tonic同espresso嘅組合永遠唔會失望
latte個拉花好靚而且last到好耐
啡同奶融合得好好
2022-12-15 454 浏览
係荔枝角搵到一間隱世高質既咖啡店👍🏻咖啡店以簡約大地色為主,俾人一種舒服乾淨嘅感覺!.🔸卡邦尼煙肉意粉 廚師烹調嘅時候,成間咖啡店都離漫着煙肉嘅香氣已經垂涎三尺,煙肉帶有少少焦香增加口感,成個意粉味道濃郁Creamy,意粉亦相當掛汁!🔶英式全日早餐 入面包括有牛角包、茄汁豆、煎蛋、煙肉、腸仔、焗薯批、沙律菜🥗呢個All Day Breakfast比想像中大份而且豐富,睇到廚師既用心製作!牛角包非常有驚喜,焗到外層酥脆,帶有牛油香!而且焗薯批,外層係薯蓉加入少少芝士同忌廉仲有薯仔粒一齊焗,口感鹹香軟糯👍🏻🔸Latte個拉花令我目不暇給😍我諗係一隻獨角獸,充滿少女感💕咖啡香濃而不苦🔸焙茶Latte望落顏色好深,但飲落去充滿茶香與牛奶融合一齊,口感非常順滑😋🔸檸檬芝士撻最後用嚟點綴嘅甜品,食落去唔會好甜,食到檸檬嘅酸酸甜甜配搭著cream cheese 係女仔嘅最愛❤️C.N.B. 長沙灣長裕街10B號億京廣場2期地下1號舖

係荔枝角搵到一間隱世高質既咖啡店👍🏻
咖啡店以簡約大地色為主,俾人一種舒服乾淨嘅感覺!
🔸卡邦尼煙肉意粉

🔶英式全日早餐

🔸Latte

🔸焙茶Latte

🔸檸檬芝士撻

C.N.B.
長沙灣長裕街10B號億京廣場2期地下1號舖

2022-11-21 339 浏览
喺工業區唔多餐廳搵到間高質素Cafe最欣賞佢哋嘅咖啡推介Hot Latte有多款咖啡豆香滑鮮奶食物即叫即整Open Kitchen會見到廚師精心炮製嚟咗兩次之後已經記得我鍾意食咩好有心Homemade Cake roll 好正Cream 香濃少甜Hot Latte. $42English All Day Breakfast $118Spaghetti Bolognaise (+extra egg)Homemade Hojicha Roll Cake $58
喺工業區唔多餐廳

Latte
English  all day Breakfast
Homemade Hojicha Roll
2022-11-19 267 浏览
話說朋友叫我介紹長沙灣cafe俾佢,咁我就介紹左好幾間,呢間我就未食過,但佢前身係OWLS Coffee,個時都好鐘意呢個位,因為都幾隱世,唔太多人知,咁就唔會急俾人趕走,可以同朋友或屋企人慢慢享受cafe 時光,估唔到佢轉左手後朋友話呢間的食物幾高質,咁我地就再去試下,最緊要今次又有嗅覺專員🐯先生在場,咁就要搵間pet friendly,雖然長沙灣都多左好多pet friendly cafe,但唔係間間俾佢坐室內🥲今次點左幾樣野食,但唔係樣樣有影相,我地點左主餐2個(1) Japanese Snow Crab Pasta日本松葉蟹肉意粉 $138(2) Spaghetti Bolognese蕃茄肉醬意粉 $98 🌟特別推薦🌟甜品兩個 (有個係是日甜品,唔記得左叫咩名) 🤣(3) Croffle (Blueberry) $58😋Croissant牛角包🥐 + Waffle窩夫🧇,比起Waffle佢軟身好多,同Croissant 既油膩感比,Croffle就鬆軟香脆得多,配搭朱古力醬~真心正👍🏻飲品三杯:🍵☕️(1) Matcha Latte (hot) $52 (2) Matcha La

今次點左幾樣野食,但唔係樣樣有影相,我地點左主餐2個
(1) Japanese Snow Crab Pasta
日本松葉蟹肉意粉 $138
(2) Spaghetti Bolognese
蕃茄肉醬意粉 $98

🌟特別推薦🌟
甜品兩個 (有個係是日甜品,唔記得左叫咩名) 🤣
(3) Croffle (Blueberry) $58😋
軟香脆得多,配搭朱古力醬~真心正👍🏻

飲品三杯:🍵☕️
(1) Matcha Latte (hot) $52
(2) Matcha Latte (cold) $55
(3) Hojicha Latte (cold) $55
其實原本三杯都係要Matcha,但原來俾我地已經叫左最後兩杯,所以朋友轉左叫Hojicha ,意外地朋友話好好飲😂

好味指數🤤:
味道:8.5/10 😋
(主餐都算正常發揮8分,最驚喜反而係甜品,因為其實我對甜品唔係非常之好好,但叫左兩個我都覺得唔算甜,仲算好好味添,飲品都算係中上)
性價比:8/10 🤑
(主餐同飲品價錢都唔算好平,一般cafe或西餐廳價,但甜品真心算性格比幾高,不過如果係平日幫襯的話佢價錢真心平好多,性格比更高)

環境:9/10
因為唔多人,又算清靜,可以真係做返cafe 角色俾人係度慢慢食同傾計,因為宜家好多受歡迎d的cafe都開始限時,呢樣會令我唔會再想幫襯,因為去得cafe就係想chill,另外一樣最緊要職員對動物好友善(+分)

#咖啡廳 #長沙灣美食 #長沙灣好去處
#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #hkfood #食好西
#美食推介 #美食推薦 #hkfoodblogger #平價美食
#港美食 #hkeat #foodhk #香港好去處
  • Croffle (Blueberry)
2022-10-23 302 浏览
♨️CNB長沙灣長裕街10號B億京廣場二期地下1號鋪@cnb.hk ♥️荔枝角工廈一個寧靜的小角落🔷Long Black員工好有心解釋俾我知long black同Americano嘅分別👍🏻🔷Latte拉花好得意,有冇人話我知係咩公仔?🔷三文魚牛角包三文魚份量都幾多幾新鮮🔷All day breakfast 最欣賞個薯餅,有心機之作,條腸都唔錯,食晒成份都好飽🔷Barry cheese cake D苺酸酸的但又好醒胃,夾埋芝士蛋糕一路嗌酸但又一啖啖咁食哂食物:8/10抵食:8/10環境:7.5/10。。。#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #hkcafe #hkrestaurant #coffeeholic #coffeelover #coffeetime #coffeeaddict #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodporn #foodphotography #foodstagram #f
♨️CNB
長沙灣長裕街10號B億京廣場二期地下1號鋪
@cnb.hk

♥️荔枝角工廈一個寧靜的小角落
🔷Long Black
🔷Latte
拉花好得意,有冇人話我知係咩公仔?
🔷三文魚牛角包
三文魚份量都幾多幾新鮮
🔷All day breakfast
最欣賞個薯餅,有心機之作,條腸都唔錯,食晒成份都好飽
🔷Barry cheese cake
D苺酸酸的但又好醒胃,夾埋芝士蛋糕一路嗌酸但又一啖啖咁食哂

食物:8/10
抵食:8/10
環境:7.5/10

#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #hkcafe #hkrestaurant #coffeeholic #coffeelover #coffeetime #coffeeaddict #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodporn #foodphotography #foodstagram #foodblogger #荔枝角美食 #食在荔枝角 #三文魚牛角包 #alldaybreakfast #雜莓芝士蛋糕 #latteart
☺️ 小編依日下午去荔枝角做嘢,所以索性嗎附近食埋晏晝,轉入去小巷嘅一間cafe試試。[ 亂闖試飲試食 ]🥐 Cheddar Cheese and Luncheon Meat Croissant 😋😋😋😋🧀 芝士好濃稠同濃郁,加上午餐肉嘅鹹味係冇的輸嘅配搭!牛角酥烤得香口酥脆,有好香嘅牛油味!沙律菜新鮮,仲有紅石榴,營養價值高!☕ Cappuccino 😋😋😋😋雖然拉花唔夠明顯,但見到咖啡師幾有心思。飲落奶同咖啡嘅比例都唔錯!😊午餐 💵💵 約港幣$100/人💁🏻‍♀️ 依間小店平日應該唔多人去,依日坐咗一個鐘都只係得小編一人堂食。大家想去嘅,不妨趁平日得閒去試下!

[ 亂闖試飲試食 ]

☕ Cappuccino 😋😋😋😋

午餐 💵💵 約港幣$100/人

2022-07-18
2022-08-15 204 浏览
去開⼀荔枝角,見到依間Cafe係小巷,諗住靜靜地去坐下。店舖細細間,枱都唔算多,靜靜有個地方同朋友傾下計都幾適合。食物味道不錯,叫左C.N.B. All Day Breakfast,每樣配料都好食,整體有誠意。沙律都ok,啲麵包粒焗得幾脆。飲品就正常發揮無咩特別。默默扣咗印象分係一開始店員漏左我嘅餐,等左20分鐘都未嚟,直到隔籬枱遲過我點同一個餐,但上碟比我先,就發現原來漏單🥲如果單計食物、環境都會再嚟嘅~

如果單計食物、環境都會再嚟嘅~
2022-05-09 202 浏览
I ordered 2 all day English breakfast through online delivery platform. In the deliveroo dish picture it shows full plate of avocado and potato which didn’t come with delivery in both portions. Moreover the sausage has gone off and egg is burned. I almost thought out everything and waste more than 300 dollars. Worst shop I have ordered food.
English  all  day  breakfast
外卖送餐
2022-02-20 168 浏览
深水埗有一條的文青cafe街,想不到在鄰近的長沙灣商廈中也有一點綠 。星期六 到長沙灣逛逛 , 正想 抖一抖 的時候便見到CNB cafe, 心想也可一試。置身 餐廳 中,感到在裝修方面花了功夫,用上舒適的灰白tone, 感覺很舒適。 Cafe內的空間感相當不錯; 坐下吃東西的客人及正在cashier叫 食物的客人 也不覺擠迫。 下午三時半, 不如試一個all day breakfast。上菜後見雞肉外表沒什麼特別,入口後是想不到很嫩滑,而且是沒 經由油煮的。 麵包塗上牛油果,很心曠神怡的感覺,心想 今天可繼續 奉行我的 綠色飲食 schedule ☺。 跟老闆談起,原來他們有另一種 all day breakfast 會多點熱量 。 飲品選了一種叫 Dirty 的凍咖啡,一試便愛上: 初 入口時 是咖啡的 苦澀味道, 後來咖啡跟奶溶化後 嗒出另一種感覺 ,奶跟咖啡的份量恰當。 跟朋友坐到差不多的時候到五點,心想不如試試這裏的啤酒。手工啤是日本直接進口的, 口感不錯, happy hour 正正合適。有誠意的cafe,推介。在 人人都說香港是石屎森林的時候,用心找一找,也有很多綠洲讓
有誠意的cafe,推介。在 人人都說香港是石屎森林的時候,用心找一找,也有很多綠洲讓我們去歇一歇。
all day breakfast

北海道小樽手工啤
2022-02-19
下午茶
all day breakfast
北海道小樽手工啤
  • alldaybreakfast
2022-02-12 403 浏览
走過荔枝角工商大廈中見到呢間充滿休閒感,內裏環境好舒服,係一個好適合食早餐或黎個tea break or coffee break. English all dayEgg, salad , sausage , bacon , croissant , baked potato.週未一定要由一個完美既早餐作為一日之始,整份all day breakfast presentation好豐富而且好吸到.中間帶住微微煎燶邊既太陽蛋,中間流心蛋黃濃稠又香滑.黑醋汁沙律菜再配上紅色石榴肉相當沙新又平衡返煙肉同香腸既鹹膩感.將平時常見到炸薯餅換成烤焗薯片,薯仔片加上少少芝士同cream一齊焗,鹹香中帶住濃濃薯香,入口綿滑粉香.Espresso tonic Fruity既豆香再配合tonic微甘甜汽泡帶出一種微妙既化學作用,令咖啡內既香氣更突出又增添左份清爽感.咖啡內帶住一片檸檬乾片,帶出一陣檸檬香,絕對更提神.麻糬榛子酥內裏帶住煙韌控必定鍾意既麻糬!翻熱後切開會見到內裏既榛子醬呈流心狀,入口帶住濃郁榛果香得黎又唔會過甜膩.咬落外層酥皮酥脆而內裏帶住煙韌Q軟既麻糬,層次感相當豐富.

English all day

Espresso tonic

麻糬榛子酥
午餐
  • Espresso  tonic
  • English all day
2022-02-10 192 浏览
近日在D2行街後,發現於工業中心那邊的地下,有間隱世的Cafe!這裡座位不多,不過也有提供室外的座位。他們除了有提供咖啡飲品之外,亦有提供牛角包、all day breakfast 等!English all day,這款all day breakfast有牛角包、太陽蛋、煙肉、腸仔、焗薯仔和沙律菜!沙律菜用上沙律醋,上面更加有紅石榴,非常健康!焗薯加入了忌廉,味道酸酸的很開胃!Cheddar cheese Luncheon meat Croissant,平時牛角包夾有煙三文魚就食得多,原來夾餐蛋也很好吃!牛角包鬆脆,加上滑溜的炒蛋,還有芝士,非常惹味呢!Coldbrew Hawai Tea,這杯飲品帶有洛神花的味道,酸酸地而且不會太甜,很開胃!Ice Cappuccino,這裡的cappuccino ,奶打做泡,另外再將espresso自己加入,能夠做到滿瀉的效果,很適合影相打卡!
2022-01-30
早餐
2022-01-30 170 浏览
一早起身過咗嚟朋友公司整嘢,整完之後先係10點左右,梗係要屈個friend請我食早餐啦,打開OpenRice見到呢一間新開嘅Cafe,即時捉咗佢落去~ 小店裝修簡約,色調主要以灰色同白色為主,入到去個感覺都幾舒服,而且樓底高,非常有空間感。Espresso Tonic 愛上左呢一杯Espresso Tonic,Espresso帶十濃烈咖啡香味,用Tonic Water 嘅微甜去中和返苦澀~ 飲一啖又醒神又清爽!Flat White拉花超靚飲落香濃又夠滑🤨唔怪得坐低一陣已經有好多人外賣咖啡拎走飲~ 仲要係星期六嚟㗎!CNB All Day呢一份同傳統嘅ADB有啲唔同,相對上就健康啲。有勁Fresh 嘅沙律菜,仲有牛油果法包😌溏心蛋同慢煮雞胸,雞胸係滑㗎喎!仲有香草醬唔會淡茂茂😌😌😌最正嘅當然係佢哋嗰舊薯餅,唔係炸嘅,醬汁Creamy又有實淨嘅薯肉😋見到佢其實仲有提供牛角包,近排大熱嘅Croffle又或者唔同嘅甜點蛋糕🍰。已經決定咗再訪一次☺️就等我下次再過嚟食個tea 臨走嘅時候同靚仔靚女店員傾吓計,原來佢哋仲有啤酒提供, Cafe個名叫CNB,意思係Coffee and Beer。估唔到

CNB All Day
C.N.B All Day

臨走嘅時候同靚仔靚女店員傾吓計,原來佢哋仲有啤酒提供, Cafe個名叫CNB,意思係Coffee and Beer。估唔到今次嘅長沙灣之旅發掘到一間咁正嘅小店😌真係要多謝我嘅麻煩朋友
C.N.B All Day
  • C.N.B  All  Day
2022-01-30 88 浏览
今日放假經過長沙灣見到呢間cafe,阿囡話不如入去坐下2個人叫咗三文魚牛油果牛角包,all day breakfast ,2杯嘢飲,一共$2xx啲嘢食好食嘅同時,仲可以相機食先材料好新鮮,煮法好有新意阿囡話無食過咁好食嘅雞胸😂(佢平日淨係食雞脾)我最鍾意薯仔芝士餅😋好好食環境舒適好坐,同朋友嚟傾偈一流,好chill閒日仲會有優惠下次再嚟試水蜜桃啤酒 同 蟹肉吐司🍞
今日放假經過長沙灣
見到呢間cafe,阿囡話不如入去坐下
啲嘢食好食嘅同時,仲可以相機食先
材料好新鮮,煮法好有新意
阿囡話無食過咁好食嘅雞胸😂(佢平日淨係食雞脾)
我最鍾意薯仔芝士餅😋好好食
環境舒適好坐,同朋友嚟傾偈一流,好chill
閒日仲會有優惠
下次再嚟試水蜜桃啤酒 同 蟹肉吐司🍞
  • 薯仔芝士餅
荔枝角新cafe ☕️🎄 回頭率高꒰ ´͈ ᵕ `͈ ꒱ 大熱甜品Croffle (๑ᵒ̴̶̷͈᷄ᗨᵒ̴̶̷͈᷅) Igable既All day breakfast 同Ice coffee❄️~👇🏼👇🏼.♡.🎄- All day breakfast 🍳 $118 🌟推薦🌟好香既忌廉奶油加熱辣辣焗起既薯仔🥔好少all day有焗薯,味道創意加分😋 加$10由牛角酥轉做牛油果🥑多士~好多牛油果😂酸種麵包味道濃厚,同牛油果係絕配👍🏼 另外仲有沙律🥗太陽蛋🍳煙肉、腸😚 賣相好靚好colorful,夠哂igable📸️😂!🎄- Smoked Salmon Avocado 🥑 Croissant $68煙三文魚低脂肪、牛油果含葉酸、維他命E,配合鬆脆香軟牛角包🥐味道十足又豐富~🎄- Croffle $58 +ice cream $20 🌟推薦🌟韓國大熱Croffle🤩 第一次係香港食!係Croissant牛角包🥐+ Waffle窩夫🧇😋😋 比起Waffle綿密帶麵粉味道既口感,同Croissant 既油膩感,Croffle就鬆軟香脆得多,而且牛油味會更加香同突出,配搭雪糕、香蕉🍌朱古力醬~更加會有一種鹹鹹甜甜的有趣感覺(๑ᵒ̴̶̷͈᷄ᗨ
荔枝角新cafe ☕️🎄 回頭率高꒰ ´͈ ᵕ `͈ ꒱

.♡.

韓國大熱Croffle🤩 第一次係香港食!係Croissant牛角包🥐+ Waffle窩夫🧇😋😋 比起Waffle綿密帶麵粉味道既口感,同Croissant 既油膩感,Croffle就鬆軟香脆得多,而且牛油味會更加香同突出,配搭雪糕、香蕉🍌朱古力醬~更加會有一種鹹鹹甜甜的有趣感覺(๑ᵒ̴̶̷͈᷄ᗨᵒ̴̶̷͈᷅) ~

🎄- Ice cappuccino $45
🎄- Ice matcha latte $48
平時去cafe會飲熱咖啡☕️鍾意靚既拉花,但店主介紹ice coffee賣相都好靚😚鍾意打卡既我就叫哂兩杯(•ૢ⚈͒⌄⚈͒•ૢ) 真係好靚好似落雪咁~❄️