2017-03-11 1181 浏览
尼間餐廳在我公司附近,1:30pm要趕返公司開會,所以決定近近地去試下。其實menu 内的所有食物都幾普通下,惟獨慢煮牛排我覺得幾特別。午餐有湯、餐包和飲品,個湯都可以的。牛排真係幾嫩滑,加上伴碟蔬菜很多也新鮮,減一下肥腻。7成熟差唔多了。個gravy 就有點鹹了。慢煮在很多店,價格都挺高呢!朋友order 的火腿waffle 沙拉,蔬菜也很多很新鮮,waffle 带甜味伴火腿有少少唔match。旁邊的食客叫了牛肉漢堡,從賣相和所需功夫上,個人認為兩者同樣價格,我會選慢煮牛扒呢!
午餐有湯、餐包和飲品,個湯都可以的。
慢煮牛扒
2017-03-09
慢煮牛扒
2016-12-12 1732 浏览
早前收到bv 優惠券,於是book左枱今晚去食,準時到達,見到唔算多人,有多少驚是伏。但坐落幾舒服,侍應都十分好人,推薦不同店中美食比我地,絕對無介紹錯! 兩個人叫左墨汁帶子意粉,一個意大利飯,仲有一定要叫既牛堡包加薯條!果然無失望!個包好夠汁,牛肉七成熟,唔會乾唔會硬,岩岩好成個包!講下個意粉,侍應都無介紹錯,墨汁真係好食,再加上大粒既帶子,好入味道,又食得出鮮味。跟住到個飯,整體都唔錯,不過個人認為咸左少少,唔會好痴又唔會好像粥咁,呢個義大利飯都無失望!另外一提,侍應都送左飲品比我地,我地揀左湯,但只是來左個蘑菇湯(比較中式),如果比西式一點既湯會更加好!可能觀塘呢間少人知,所以人流唔算多,但講服務態度真係好!值得一食!

2016-12-10 1107 浏览
之前睇食評,以為只係食 burger, 原來有西餐食, 同同事兩個人一人嗌咗一個餐,佢食芝士白汁天使麵 份量都唔食,我食慢煮 肉眼 ,兩個都好食,下次可以試下安格斯漢堡跟粗薯條 或者燒豬肶, 唯一失望嘅就係個湯唔夠熱同埋 唔夠creamy
BV
2016-09-10 2248 浏览
BV Kitchen (TST)鬧市中的一角位於山林道的一角,就有一間BV Kitchen,門面非常吸引,一行幾人入去飲飲酒,吃個晚飯,多輕鬆!點了一份澳洲黑安格斯牛肉眼($268)牛肉眼質感嫩滑,牛味香濃,有嚼口。旁邊還有露筍、紅蘿蔔、西蘭花和芝士焗薯。焗薯配有忌廉,芝味香濃,味道很好啊!伴碟還有紅菜頭醬汁,多麼特別!龍蝦蟹肉意大利粉($218)賣相精美,龍蝦蟹肉大大粒,肉質鮮甜,還有拆肉的蟹肉,再配上掛汁力高的爽滑意粉,不錯!只要Like BV kitchen Facebook 就會送 shooter,天天款式不同,細細杯夠曬別緻!
BV Kitchen (TST)

鬧市中的一角

點了一份澳洲黑安格斯牛肉眼($268)

伴碟還有紅菜頭醬汁,多麼特別!

龍蝦蟹肉意大利粉($218)

2016-09-06
等候时间
20 分钟 (堂食)
2016-08-29 1649 浏览
我們一行十人當日在附近工廈玩, 所以我提早一天訂枱 , 訂4:30PM我問下午茶有甚麼選擇, 對方即提出WHATSAPP MENU 給我, 讚!當天4:30 PM , 去到果然有足夠位置給我們十人 (其實當時整間餐廳沒有食客)侍應用心記低我們點餐, 亦負責任的向每人覆核一次, 再讚!最後結帳更讓我們每人逐個付款結帳, 侍應多次來回收銀機, 真的要讚!!三個讚! 不過食物只是普通水平. 但我們只想找一個聚腳點. 都不太重要.

侍應用心記低我們點餐, 亦負責任的向每人覆核一次, 再讚!

三個讚!

2016-08-27
2016-02-07 2248 浏览
|和牛漢煲|一如概往,嚟BV食漢煲!正!攞盆由右至左分別為茄汁及沙律菜、fried、蕃茄與酸瓜及「戲肉」和牛漢煲!而我多數會順住次序由右至左食,當然fried唔會一上子食晒啦!但先食啲蔬菜打打底,再真正品嚐個burger,感覺更完美!漢煲烘得有微脆,散發著陣陣包香,夾層嘅和牛漢煲扮又厚又juicy,一刀切下即時溢出牛肉汁,啖啖都超濃牛肉騷香!分量十足,呢個價錢嚟講絕對值!BV嘅burger一向喺我欣賞嘅,味道同賣相方面都好出色,不過喺lunch嚟食,多數都會等到一肚氣,冇30分鐘都入唔到座,所以想食好嘢嘅朋友,最好就自己睇時間做人嘞!

|和牛漢煲|

雖則說記憶力可以無限, 但我並非特異記天才, 所以我還是會選擇性記憶。往年和同事在那裡吃慶生飯, 我已全無印象。就係所謂既唔上心囉。那天突如其來的大雨,像倒水一樣, 感覺即時凍了幾個圈。大家商量過後, 決定在 BV Kitchen 吃餐簡單的生日飯。看看餐牌, 選擇不多 Signature 漢堡包非我杯茶, 還是踏實地選擇了香草焗雞意大利粉 午餐餐湯只有忌廉薯仔湯冬天非常喜歡喝到熱辣辣的湯, 口感粉糯也吃到薯仔粒和碎洋蔥粒等。而且質感濃稠非常適合冬冰冰的日子。香草焗雞意大利粉 等得較耐一點,但亦體量它是焗製食物,拎上枱時還在出煙。重手芝士加醬汁, 賣相唔錯 。雞件先炸後焗,炸粉皮有點厚而尚算可以保留雞的肉汁。辛好不會鞋恰恰,也吃得過。意粉有咬口配以開胃蕃茄醬,一啖一啖令人吃得不亦樂乎。原來意粉份量有如無底深潭,食極都有。以我本人能力只吃到1/3, 難怪隔鄰枱幾位女任點兩款 Lunch set 開心 share。來杯又苦又澀的即磨咖啡,什麼苦水也吐了出來。
往年和同事在那裡吃慶生飯, 我已全無印象。
就係所謂既唔上心囉。
那天突如其來的大雨,像倒水一樣, 感覺即時凍了幾個圈。
香草焗雞意大利粉 午餐
餐湯只有忌廉薯仔湯
而且質感濃稠非常適合冬冰冰的日子。
雞件先炸後焗,炸粉皮有點厚而尚算可以保留雞的肉汁。
辛好不會鞋恰恰,也吃得過。
意粉有咬口配以開胃蕃茄醬,一啖一啖令人吃得不亦樂乎。
原來意粉份量有如無底深潭,食極都有。
來杯又苦又澀的即磨咖啡,什麼苦水也吐了出來。
2016-01-15
等候时间
0 分钟 (堂食)
2016-01-20 901 浏览
之前黎過食lunch, 覺得d burger唔錯, 所以今日再黎食過, 黎到見到menu唔同左, 多左選擇, 而burger單叫既要百幾蚊一個, 都幾貴下~ 好彩lunch time有set lunch, $90有餐湯,野飲,甜品同一個main, 抵食好多~Vi今次就要左lunch set既照燒安格斯牛肉漢堡, 先黎係忌廉薯蓉湯, 用薯仔做湯幾特別, 味道好濃, 而且有粒粒薯仔, 但太咸同加左太多cream, 所以Vi飲左一半就放棄左~而主菜既照燒安格斯牛肉漢堡賣相好令, 配左Vi最中意既粗薯條, burger裡面有牛肉, 洋蔥, 蘑菇同酸瓜~ 牛肉好厚好juicy, 但味道都係太咸, 好彩有酸瓜中和番下,另外配既洋蔥同蘑菇係用左燒汁, 整體Vi覺得個burger既面包太脆同埋牛肉太咸, 食完會好口渴~而粗薯條就好味道既, 旁邊仲有小小沙律菜伴碟~甜品之前食係雪糕黎既, 今次轉左士多啤梨mousse cake, 味道ok, 但Vi中意雪糕多d~
2016-01-15
2015-11-11 1720 浏览
夜晚三五知己想聚一聚搵到哩間餐廳,喺牛頭角地鐵站行過黎唔算太遠平日7點幾黎到,只有一枱客,唔使等位 餐廳唔算大,一眼睇哂,不過環境唔錯,座位好闊落餐廳周圍都見到哩隻恐龍,好可愛 3個人叫左1個湯,1個小食,2個主食磨菇忌廉湯,非常足料,除左有好多大大舊磨菇外,仲加左好多碎碎磨菇,每一啖都好滿足 松露芝士薯條,芝士再多d就perfect 蟹肉香檳汁意粉,加左蟹子唔錯,不過唔算好特別,不過不失個汁好正,仲配左該係著片,啖啖肉,nice 環境舒服,份量好足,3個女仔食到好飽,味道賣相有誠意,價錢亦合理,埋單每人180會再黎
夜晚三五知己想聚一聚
搵到哩間餐廳,喺牛頭角地鐵站行過黎唔算太遠
平日7點幾黎到,只有一枱客,唔使等位
餐廳唔算大,一眼睇哂,不過環境唔錯,座位好闊落
餐廳周圍都見到哩隻恐龍,好可愛

3個人叫左1個湯,1個小食,2個主食
松露芝士薯條,芝士再多d就perfect
蟹肉香檳汁意粉,加左蟹子唔錯,不過唔算好特別,不過不失
個汁好正,仲配左該係著片,啖啖肉,nice

會再黎
2015-11-10
  • 磨菇忌廉湯
2015-10-01 2526 浏览
難得友人百忙之中還抽空見面,老實說也有好一陣子沒有聯絡。就腳地還是選址觀塘,晚上約好吃晚餐,但餐廳選擇則由友人包辦。見面機會不多,我也不想揀中伏食,狡猾一點說是不想付起伏食的責任。反正好食難食我都會盡量清光,除非是加工多次,談不上是「食物」的東西。否則我不想浪費食物,這就成了朋友說笑說的「垃圾筒」。  藏身地點好隱蔽,就連大招牌都沒有,莫講話似尖沙咀店的壁畫。一座商業大廈外面,容易辨識的就只有那小個餐牌架。門內又是不同風光,繽紛可愛的招牌恐龍壁畫就在店內,而傢俱用色也不是死沉沉的深色。有卡座之餘,另一角有自閉Corner,這只是我和友人慣用語,也許可說單人位。雖然我們兩人來,但坐慣這樣排排坐的單人位,面對面反而沒那麼自在。奇津香草大蝦帶子沙律 $118  滿滿一大盤沙律,不用多問,就是友人點選的菜式。一向覺得外出用膳選沙律或是淨菜有點兒無聊,食主菜時不就會有點菜嘛,用不著單點。只是給你一堆菜然後就收得貴貴,老實說我總覺得不划算。原本友人想點個蕃茄水牛芝士沙律,明明就可以買回家自己製作啊,該有多難?還是選一款看起來豐盛,物有所值一點的沙律會比較過到自己。  新鮮清爽的沙律菜上澆上稠濃的黑
奇津香草大蝦帶子沙律
奇津香草大蝦帶子沙律 $118
  新鮮清爽的沙律菜上澆上稠濃的黑醋醬,甜味加分。且十分好黏附,濃味又比黑醋可口,是我較為喜歡的調味料。煎得金黃的厚身帶子最明顯了,微泛亮澤,成色看來很吸引。帶子本身軟嫩稔滑,不乏鮮甜,重點是煎過後那份香氣大大加分。沒有雪藏味,受熱亦是均勻,不會外熱內冰。而大蝦則先以Cajun調味煮過,但是也不會過老,只是添上一抹橙黃。Cajun調味其實視乎香料組合,我就喜歡Paprika甜辣香氣出眾一點的。入口香而溫和,不會太過濃味嗆口,同時方便嚐出蝦肉肉香及配合其爽彈質感。配料之上會點上魚子醬蟹籽,用量大方,顆粒之間的爆破感叫人過癮,同時添鮮。
香煎北海道帶子,黑松露溫泉蛋伴野菌蒜蓉忌廉汁
香煎北海道帶子,黑松露溫泉蛋伴野菌蒜蓉忌廉汁 $168
  拿不定主意,我們還是立馬上網看看別人吃什麼,以及拍出來的實物。此舉基本上是每次在外面吃飯必做的,就算預先想好,都會被他物擾亂。餐牌上只拍了那碟足料豐盛的主角,但旁邊的兩件多士就被忽略。要不是在網上看到實物相,憑餐牌圖那個溜到不行的樣子,這款?Nope.
  將水嫩嫩的溫泉蛋戳破,動手者非友人莫屬,要是我的話,一早一口吞光了。蛋黃瞬間湧泉而出,那澎湃模樣似是會連綿不絕。橙黃濃郁的蛋黃沒有半點腥味,而嫩香味清的蛋白與之靜待於食材之上。帶子比起剛才沙律中所見的薄一點,煎香過後留餘誘人金黃。鮮甜味之間加添點點鹽鹹吊味,焦香亦是加成,不會油膩過頭。魚子醬蟹籽還是在場,不過份量比起上一道少點,反正就當裝飾。
  厚身鬆軟的西多士確實是全晚最叫人驚喜的一道小品。煎得金黃又無油光,單看賣相就叫人垂涎,單純吃一口,蛋香及麵包香氣不俗。當然有包就想沾沾,非沾沾自喜,只是沾沾醬汁,盛盛食材配料。野菌蒜蓉忌廉汁份量多如火山,也作為堤壩防蛋黃溢出。野菌稔爽無怪味,蒜蓉香平易近人不嗆辣,忌廉汁進一步添奶香。加上那清新蛋黃香,以及幽幽深邃而低調的黑松露香氣,怎能割捨?唯有搶食。
香烤美國極黑豬肋骨
香烤美國極黑豬肋骨 $188
  得見有豬肋骨供應,這邊這個這位……既是我,身為豬肋骨狂熱飯,一心向著它。這個價位的豬肋骨在外頭其實已是公價,有些餐廳會定得更高一點。一盤上載有約六條骨的豬肋骨,為黑毛豬極黑豬肉的類別。豬肋骨稔身程度屬中等,不是稔得入口一抿即可那種,不過亦不算韌口。熟透但不乾韌,未會老得鞋口難嚼,肉亦方便離骨。肉香未有消失殆盡,脂肪位不多,油脂部分沒有腥臊問題醬汁裹得量剛好,酸甜之中傳出煙燻烤香,若說入味就實則不然。
  特別在於配菜,薯條?薯片?我也不知道如何稱呼它了。厚片切出,香炸至金黃,全部表面都沒有油滋滋倒胃口的樣子。比起平時薯片就絕對少了脆感,比起薯條就沒那麼一口大小易吃。但中間綿密稔身,真的可以輕嚐薯仔的香氣,未有受油味調味料影響太多。
龍蝦意大利飯
龍蝦意大利飯 $268
  上桌到來果真是餐牌上參考圖的那個有如開邊龍蝦的賣相。龍蝦起肉,但外殼還留餘作裝飾,頭尾照距離放,中間就置上龍蝦肉及飯。拼湊起來沒有亂檔,而且跟原先開邊龍蝦一模一樣,可見用心巧思。
  龍蝦肉大大件原塊拉出,煮熟後捲起花狀,好不雅緻。跟友人對分,切下去的時候已可感受到那彈性紥實,不是霉霉爛爛的質感。入口帶著其鮮甜,龍蝦香氣清而突出,爽爽彈彈的肉質也叫人回味。意大利飯方面都煮得剛好,輕微彈牙嚼感,同時有少許粉感咬口。調味方面又不會太過甜,當中略帶鹹香,配合龍蝦肉的美味。
Rose Latte
Rose Latte $35
  晚上要來點恬靜悠閒,玫瑰一向是紓媛身心,放鬆神經的良花。Caffe Latte雖有咖啡,但咖啡因對我的影響似乎不大,一直以來都不用避忌。可是想不到當晚嚐到的食物是合格水平或以上,而飲品卻是留下不完美的句號。玫瑰糖份量下得過多,喝下去時玫瑰香氣由本應的薰幽變成濁氣。也不多提Caffe Latte如何,有多好都一下子被糖氣秒殺。
  幸好是晚吃的方面沒有問題,單是飲品這點讓我們灑手擰頭。短短兩個小時左右的碰面,談了很多,有種吹水比食飯更飽的體會。知道友人將會離開現在的工作單位,其後也許是進修或是怎樣,其實非壞事。人夾人,合則來,不合……亦未必能分,她可以自己選擇的話又怎會不為她高興呢?
奇津香草大蝦帶子沙律
香煎北海道帶子,黑松露溫泉蛋伴野菌蒜蓉忌廉汁
龍蝦意大利飯
2015-09-06 2328 浏览
煎蛋煙肉安格斯牛扒漢堡($95)Lam脷: 4/5抵食: 3/5相機: 4/5觀塘呢間工廈餐廳既burger質素好高牛扒好juicy,仲有煎得剛剛好流心既蛋成個burger都好好食薯條亦新鮮炸起,$95包餐湯飲品雪糕餐湯係忌廉湯,而雪糕球幾特別,豆腐味成個兵乓波咁xd 總括黎講,呢度係觀塘又一lunch好地方
煎蛋煙肉安格斯牛扒漢堡($95)
Lam脷: 4/5
抵食: 3/5
相機: 4/5
觀塘呢間工廈餐廳既burger質素好高
牛扒好juicy,仲有煎得剛剛好流心既蛋
成個burger都好好食
薯條亦新鮮炸起,$95包餐湯飲品雪糕
2015-08-26
A set lunch burger meal - These days lots of burger come to a very huge size, for a small lady stomach it could be a waste. This set lunch burger size is totally fit to small stomach size and can fullfill what you need when you just want some chips with burger. The beef burger with a pan-fired egg and a small slide of bacon, when you cut the burger, egg york is come over, so attractive. This is really tempting to fill a hunger!   Burger is grilled in a approprited finishing, not too harsh and no
  Burger is grilled in a approprited finishing, not too harsh and not too raw, no blood and you feel this is exactly better than fast food chain burger. It also come with a slide of acid melon that can desalinate the taste of oily and less heavy you feel while eating, one bite with burger & one bite of the acid melon, perfect match
. The chips are not in big portion but this is enough for one person!
Creamy mushroom soup - come in hot serve and gergeous presentation, this is awesome
. Portion is not too much and suitable to warm up your stomach before having the burger and chips.

Size of restaurant is not big, just about 12-15 tables. It is an industrial building so you might need to walk through the back door instead of front entrance. Staff is nice and friendly.
2015-08-20
  • beef burger with egg and bacon
2015-08-29 1721 浏览
中午等左好耐先有位,入到去見全場差不多都係叫漢堡set lunch,咁我地都唔執輸叫漢堡餐。先來洋蔥蒜溶餐湯,好滑好creamy,好美味。主菜有超厚漢堡包,要夾硬压扁先可以一口食晒,但啲肉汁就飛晒出泥,入面有炸洋蔥,帶泥香脆口感,仲有好juicy既漢堡,同脆煙肉。推介!叫左凍檸茶,好大杯,個器好似成jar上咁。最后係雪糕做甜品,雖然已經好飽,但雪糕好滑,不到個雪糕球好圓,食落更滑,飽都停唔到口!

先來洋蔥蒜溶餐湯,好滑好creamy,好美味。

叫左凍檸茶,好大杯,個器好似成jar上咁。

等候时间
30 分钟 (堂食)
2015-07-26 2564 浏览
係openrice 上見到幾多人review, 所以決定同朋友一試,呢間鋪頭真係幾隱蔽,我哋要問管理員先搵到,不過入到去都冇失望 ,餐廳裝修時尚簡約餐廳每日有四款lunch set.餐湯系南瓜湯,個湯有好香濃嘅南瓜味,亦都好幼滑主菜方面 我叫咗豬肩肉扁意粉,朋友仔叫咗牛肉漢堡同海鮮意粉, 朋友話 牛肉漢堡都有牛肉味,幾好食海鮮意粉都有幾多嘅海鮮,同埋D海鮮都幾新鮮但係我個豬肩肉意粉D豬肩肉 就有啲鞋同埋冇乜味不過最驚喜嘅都係甜品,我哋一致認為呢個益力多雪糕係非常好食,有益力多味,但係又唔係太甜,非常之好食
餐廳每日有四款lunch set.
餐湯系南瓜湯,個湯有好香濃嘅南瓜味,亦都好幼滑
朋友話 牛肉漢堡都有牛肉味,幾好食
海鮮意粉都有幾多嘅海鮮,同埋D海鮮都幾新鮮
但係我個豬肩肉意粉D豬肩肉 就有啲鞋同埋冇乜味
2015-06-16
2015-07-19 2235 浏览
突然和朋友很想吃Burger搜尋的結果網上都推介BV所以午飯時間我們來了搜openrice的時候,店鋪照片是在地鋪門面我們找了好久都找不到....後來找到了,是在停車場裏面的一個小門裏進去(囧)我們點了藍芝士漢堡和安格斯芝士漢堡(忍不住要抱怨一下上菜的速度...實在是很慢..)藍芝士漢堡率先上場~賣相很是不錯一口咬下卻讓我們想皺眉頭雖然是剛上,但漢堡的溫度不夠熱咬開後看到牛肉的顏色還是過於粉紅,yy都有點小擔心是不是還沒熟..氣味濃烈的藍芝士是比較難駕馭的食品放在這個漢堡裏面..沒有很搭可能也因為我們吃不慣蓝芝士的味道,所以吃的過程其實有些痛苦好在漢堡裏面有蔬菜、伴碟也有酸黃瓜來中和口腔的味道而麵包口感不夠鬆軟,可以更好之後的安格斯芝士漢堡就好很多(果然還是要點簡單基本款比較安全;p)生菜片、番茄片和要洋蔥圈分開上蔬菜都很新鮮,剛好用來中和漢堡帶來的油膩感~從側面看漢堡還是很厚實的中間夾著半融車打芝士和厚實的安格斯牛肉但味道沒有濃郁到令人驚艷,肉汁也不多兩個漢堡都是吃了以後不會想念型;pyy覺得如果漢堡溫度再熱一點、麵包再鬆軟一點應該會好很多反倒是隨餐的薯條很是不錯熱騰騰地剛炸起,外酥
突然和朋友很想吃Burger
搜尋的結果網上都推介BV
所以午飯時間我們來了

搜openrice的時候,店鋪照片是在地鋪門面
我們找了好久都找不到....
後來找到了,是在停車場裏面的一個小門裏進去(囧)

我們點了藍芝士漢堡和安格斯芝士漢堡
(忍不住要抱怨一下上菜的速度...實在是很慢..)
藍芝士漢堡率先上場~賣相很是不錯
一口咬下卻讓我們想皺眉頭
雖然是剛上,但漢堡的溫度不夠熱
氣味濃烈的藍芝士是比較難駕馭的食品
放在這個漢堡裏面..沒有很搭
可能也因為我們吃不慣蓝芝士的味道,所以吃的過程其實有些痛苦
好在漢堡裏面有蔬菜、伴碟也有酸黃瓜來中和口腔的味道
而麵包口感不夠鬆軟,可以更好
之後的安格斯芝士漢堡就好很多
(果然還是要點簡單基本款比較安全;p)
生菜片、番茄片和要洋蔥圈分開上
蔬菜都很新鮮,剛好用來中和漢堡帶來的油膩感~
從側面看漢堡還是很厚實的
中間夾著半融車打芝士和厚實的安格斯牛肉
但味道沒有濃郁到令人驚艷,肉汁也不多
兩個漢堡都是吃了以後不會想念型;p
yy覺得如果漢堡溫度再熱一點、麵包再鬆軟一點應該會好很多

反倒是隨餐的薯條很是不錯
熱騰騰地剛炸起,外酥內軟,依然是吃不厭的簡單美味
餐飲方面,yy覺得漢堡可樂是絕配所以叫了可樂
杯子很可愛,裏面也很貼心加了片檸檬
但是這個可樂不便宜喔,要價$22...
但因為點漢堡沒有加錢配飲料的選項,只好硬飲貴價可樂
朋友則點了蘋果汁,$28
點的時候以為會大杯一點的..
端上來的時候我們互看了一眼..你懂的 ;p

BV店內畫了塗鴉式的牆,很是有工業風
但餐桌放得太慢太擠,身在其中更感覺像在某種食堂內
但上菜的速度會讓你感覺自己去了要醞釀很久的法國餐廳;p (笑)

建議午飯時間不長的朋友可以等時間充裕一點再來喔~

2015-07-09
  • 薯條