📍 Burger Joys📍 西环 西营盘 • 第一街27-29号太益楼地舖❝Happiness you can taste❞!说到汉堡店,一定会想到这家口碑十分好的《Burger Joys》!🍔他们暂时在香港区有三家分店,屯门也有一家,希望未来在九龙区也会开店😝-他们的西营盘店比较小,加上政府的餐厅限客令,令他们只能容纳数个客人,所以大家如果想堂食的话就有可能要排一下队啦!-餐厅角落摆放着这个【漂书corner】,欢迎客人以书易书,让书本的生命得以延续📚-点了一个汉堡,配以套餐~•Fish burger 鱼柳汉堡 ($89)鱼柳外脆内嫩,很厚肉,口口都是肉,带浓郁鱼香味🐟配合新鲜的紫洋葱、番茄、生菜,可以解解腻感🥬除了鱼柳质素高,汉堡包的面包更是令我们喜出望外!🤩Burger Joys使用的面包是自家制的brioche (布里欧面包),每天在自家工场新鲜制作,再送到店里。面包松软,富弹性,而且非常厚,可是又不会很硬很乾🍞外层以牛油煎过,带有淡淡的牛油香,而且质感微脆,真的很不错🤩•Combo (Soft drink / Beer + Fries) (+$41)+$41可以改成套餐,加
📍 Burger Joys
📍 西环 西营盘 • 第一街27-29号太益楼地舖

❝Happiness you can taste❞!

点了一个汉堡,配以套餐~

Fish burger 鱼柳汉堡 ($89)
Fish burger
鱼柳外脆内嫩,很厚肉,口口都是肉,带浓郁鱼香味🐟
配合新鲜的紫洋葱、番茄、生菜,可以解解腻感🥬
除了鱼柳质素高,汉堡包的面包更是令我们喜出望外!🤩
面包松软,富弹性,而且非常厚,可是又不会很硬很乾🍞

+$41可以改成套餐,加配薯条+啤酒/汽水。
我们还改配了{黑松露薯条}还有{奶昔}

Black truffle fries 黑松露薯条 (Combo +$21)
Black truffle fries
薯条是幼身的,炸得香脆🍟
黑松露酱下得足料,发出阵阵松露香气,吃起来味道也非常浓郁,令整体味道更上一层楼❣️

Chocolate milkshake 朱古力奶昔 (Combo +$31)
Chocolate milkshake
奶昔配汉堡绝对是最邪恶的组合!😈
奶昔以巧克力雪糕打成,非常滑溜、绵密、味道浓郁,很有饱足感🥰

Classic buffalo wings 经典水牛鸡翼 ($59/6 pcs)
Classic buffalo wings
水牛城鸡翼同样推介,辣劲十足🌶️,非常惹味。
还配了西芹、萝卜、蓝芝士酱~

Menu:
Black truffle fries
Chocolate milkshake
2021-03-13 684 浏览
早两个月前同友人到访过「Burger Joys」中环店,是一家美式汉堡包专门店,今次在西环趴趴走,影墙画,偶然看到西营盘的分店,因为小店瑟缩在小巷内,不易察觉。既然那有缘份,就二话不说在此吃过汉堡再回家。 晚市堂食的客人不多,所以,餐厅里面显得比较清静,但外卖的却一个接一个。此店比中环店细一点,但也有数张高脚枱椅,一派美式快餐店的风格。 扫视一下餐牌,跟之前中环店的一样,主打是汉堡包,还有沙律、小吃及饮料,凡惠顾汉堡可加$41转为套餐,包了汽水或啤酒及炸薯条,此外,还有其他升级选项。 晌等候食物期间,无意间发现到墙上挂了一个义工感谢状,原来,店家也为社会服务出一分力,值得欣赏。最後,我们选了鸡肉汉堡及杂菌蘑菇芝士汉堡,前者额外加了烟肉,後者额外加了煎蛋,两份也转为套餐,食物都是即点即制,大概等了10min左右。 幼身薯条新鲜即炸,炸起即吃就更是一流,香脆不腻,满满薯仔香。 另一个套餐则改了炸洋葱圈,粉浆薄薄,洋葱却十分爽甜,不比薯条逊色。 虽然这里以安格斯牛所做的汉堡至为出名,但友人喜欢「鸡肉汉堡」($89)多一点,另外还额外加了烟肉(+$13),不得不说,鸡肉又大又厚,炸得甘香,配以
。
炸薯条
炸洋葱圈
虽然这里以安格斯牛所做的汉堡至为出名,但友人喜欢「鸡肉汉堡」($89)多一点,另外还额外加了烟肉(+$13),不得不说,鸡肉又大又厚,炸得甘香,配以特制的蜜糖芥末酱,还有蕃茄、生菜,很有霸气
。味道如何?好吃,因为鸡扒份量十足,入口富肉汁,整体味道、口感都有层次。
鸡肉汉堡+烟肉
「杂菌蘑菇芝士汉堡」($89)是心水之选,因为好吃,但今次则额外加了煎蛋($13),令原本的味道更丰厚。这个素汉堡,其吸引之处是将杂菌打碎再搓成汉堡扒型煎香,自然更有吃汉堡扒的感觉,配上生菜、芝士、自家制酱汁……等等,可以说回味再回味,百试也不厌
杂菌蘑菇芝士汉堡+煎蛋
虽然可以外带,但汉堡、薯条、炸洋葱圈,还是现场即吃的好!
2021-03-12 278 浏览
今日和屋企人过西营盘买卤水鹅, 偶然经过这间汉堡店, 入囗就在小巷中,认得这个品牌喺其他地区也有而且口碑不俗。屋企人都好锺意食汉堡, 一於入去tea一tea先。冇理由两个人都食牛肉汉堡, 一於share食一个鱼柳汉堡和芝士牛肉汉堡。鱼柳汉堡质素喜出望外, 上面望落去平平无奇。但块鱼柳绝对系fish and chips main course 嘅 质素, 切开睇真啲份量有返咁上下, 鱼扒厚肉, 极有鱼味, 鱼肉仲系一梳梳~ 配合生菜, 蕃茄,紫洋葱和经典嘅沙律酱, 非常美味!!芝士牛肉汉堡牛肉汉堡做得好好, 肉质唔会松散,够柔软, 重点系好juicy, 好够肉味, 芝士份量啱啱好,唔会太多, 酸瓜切开薄薄小片也很爽脆, 酸酸哋中和番整个汉堡肉。 同时好欣赏佢选用嘅面包, 厚得嚟好够松软,甜甜地好夹肉类。Fries with melt cheese 幼薯条放上大量 melt cheese, 一定要衬热食㗎~ 芝士味道好浓郁, 发现幼身薯条系食极唔完, 每条都沾满芝士酱~这里的汉堡真材实料, 材料配搭亦突出食材嘅味道 👍💖,不花巧亦冇乜古灵精怪嘅款式。

屋企人都好锺意食汉堡, 一於入去tea一tea先。

鱼柳汉堡

鱼柳汉堡
Fries with melt cheese
之前吃过湾仔的burger joys, 今日带朋友再吃!西营盘这间很有美国风的burger joys,店舖外面的墙都是街头喷画~为这间店增加了艺术气息~🌠芝士牛肉汉堡早说吃过牛肉汉堡,今次要嚐嚐招牌芝士汉堡点餐後,厨师即时制作,确保吃到最新鲜的汉堡,这点真系很欣赏!餐厅对食材份量和比例讲究,而且不同分店不同厨师都可以吃到一模一样的味道!吃下去第一口是食材的鲜味, 清爽生菜、鲜甜蕃茄、 爽口洋葱,其後,就是以煎封後的安格斯牛,浓郁牛味经煎後被锁住,肉质鲜嫩,一口咬下满是牛肉汁面包更是丰富了汉堡的口感,即使 汉堡内馅多汁,但也不影响面包口感,外脆内软,吃下绝不松散!「百万食谱」被评为香港no. 1 汉堡果然名不虚传,令人没齿难忘的芝士汉堡加$41配薯条和饮品今次选薯堡😄是我的最爱,每颗小小的薯饼,每口酥脆又丰富,超有口感,而且不油腻!吃下一颗又一颗,不知不觉吃完!🌠 美式炸鸡配车打芝士上次吃过後非常回味,今次介绍朋友再吃!今次炸鸡的辣粉比上次多,令炸鸡的味道更丰富!即使不配芝士酱也非常惹味~炸鸡炸成金黄色,外脆内嫩多汁😜如果配啤酒真是一流!🌠炸洋葱圈虽然不太爱吃洋葱, 但是却抗拒不了香炸洋
之前吃过湾仔的burger joys, 今日带朋友再吃!

西营盘这间很有美国风的burger joys,
店舖外面的墙都是街头喷画~为这间店增加了艺术气息~

🌠芝士牛肉汉堡
早说吃过牛肉汉堡,今次要嚐嚐招牌芝士汉堡

加$41配薯条和饮品

🌠 美式炸鸡配车打芝士
上次吃过後非常回味,今次介绍朋友再吃!

🌠炸洋葱圈
虽然不太爱吃洋葱, 但是却抗拒不了香炸洋葱圈的味道,酥脆可口,炸後保留洋葱那特有的味道,但绝不 呛鼻,反而有洋葱味的鲜甜!
  • 薯堡
2021-02-28 229 浏览
今年新春过得十分平静,不但没有外出拜年,甚至连贺年糕点、应节食品都无预备到。见近排疫情稍为稳定,决定趁假日去西环探下长辈。回程时,某人提议去第一街吃顿下午茶。初头还以为有人又睇中左边间茶餐厅,原来系想嚟呢间被喻为香港 No.1 嘅美式汉堡小店「Burger Joys」食汉堡包。店舖装潢采美式风格,门外及对面墙身都画上了壁画,非常抢眼;而店内则挂满顾客享用美食时的照片,每个人都开怀大吃,看起来相当满足。由於刚吃了一些糕点,不太肚饿,所以我哋只系叫左一个芝士牛肉汉堡套餐同一客蒜香鸡翼。芝士牛肉汉堡 Cheese Burger ($109),转套餐另 +$41,包罐装汽水或啤酒及薯条,我哋拣左可乐同薯堡 Tater Tots。薯宝非常好吃,外形小巧的骰,咬下脆卜卜,甘香又绵糯。牛肉汉堡用上 USDA 美国黑安格斯牛肉炮制,并且加入了红酒和牛油烹调,入口牛味好香浓。汉堡扒与芝士完美融合,夹埋生菜、番茄、紫洋葱和酸瓜一起吃,口感好丰富,清香又不油腻。自家制的面包亦很值得一赞,包身松软又富弹性,而且厚度亦十分适中,入口带牛油香。另外客蒜香鸡翼 Crispy Garlic Wings ($99)
另外客蒜香鸡翼 Crispy Garlic Wings ($99)  亦非常美味,鸡翼大大只,饱满又多肉汁,面层铺满泰式甜辣酱同蒜粒,味道酸酸甜甜,惹味又醒胃,令人回味无穷。
2021-04-18 16 浏览
去食之前特登睇过哂食评同大家分享既相,满心期待去试香港no.1既汉堡,真系名不符实。我唔知楼面个靓仔系输左马定不嬲都系咁,做服务业虽然唔一定要笑脸迎人,但至少唔会系西面😥唔讲服务~单论食物都系属中下级别薯条,无特别难食,但唔会系好食,超市急冻货。炸鸡,鸡唔算老但唔juicy,七味粉多到我以为系炸七味粉。主打汉堡,点左个芝士牛肉汉堡,够哂Classic。但系…汉堡唔可以话瀬哂野中规中矩但冠以hk no.1之名我会怀疑d人无系hk食过burger比佢出色既大有人在我想讲百令蚊食一个好食既burger系超抵但佢个burger普通得黎又细将burger皮整成蛋糕皮可能好新颖,但我食唔到点样昇华左个burger,更加试唔出个所谓蛋香。牛肉不过不失,但食唔到所谓牛香溢出。总结:唔系难食,但言过其实,过於夸大既宣传,导致强烈落差感!不抱有太大期望,可以一试之後你可能会同我一样未必会有下次(论burger薯条其实MOS都够赢)炸鸡,连比较都无需要~
唔讲服务~
单论食物都系属中下级别
薯条,无特别难食,但唔会系好食,超市急冻货。
炸鸡,鸡唔算老但唔juicy,七味粉多到我以为系炸七味粉。
主打汉堡,点左个芝士牛肉汉堡,够哂Classic。
但系…汉堡唔可以话瀬哂野
中规中矩
比佢出色既大有人在
我想讲百令蚊食一个好食既burger系超抵
但佢个burger普通得黎又细

牛肉不过不失,但食唔到所谓牛香溢出。

不抱有太大期望,可以一试
之後你可能会同我一样
未必会有下次

(论burger薯条其实MOS都够赢)
炸鸡,连比较都无需要~

外卖自取
  • 美式炸鸡配秘制辣酱
2021-04-10 15 浏览
今日去开西营盘食Lunch, 同事介绍附近有间BURGER JOYS,汉堡包好好食,所以决定去呢间。餐厅位於西营盘第一街。餐厅座位宽敞。餐牌上有多款美食汉堡可供选择,而且仲有多款小食。有素食主义者亦都可以享受嘅汉堡包。美式炸鸡配车打芝士酱浓香芝士加上香脆嫩滑炸鸡,香脆外皮包裹着浓浓嘅酱汁,脆卜卜外层,鸡肉嫩滑多汁,口感一流。经典水牛鸡翼鸡皮脆身,加上水牛城酱,酱汁味道较浓郁,酸酸辣辣,非常开胃。芝士牛肉汉堡面包夹着USDA 美国安格斯牛肉,再加上芝士及车打芝士,浓郁牛味,肉质鲜嫩,满是肉汁。
餐厅位於西营盘第一街。
餐厅座位宽敞。
餐牌上有多款美食汉堡可供选择,而且仲有多款小食。
有素食主义者亦都可以享受嘅汉堡包。
美式炸鸡配车打芝士酱
经典水牛鸡翼
外卖自取
2021-04-01 12 浏览
去完上环买野,咁岩经过条巷,原来系burger joys咁好味既汉堡包紧系入去食啦我地叫左最出名既芝士牛肉汉堡,同黑松露薯条仲有手工啤酒原来餐厅所有牛肉汉堡用USDA美国优质黑安格斯牛肉制成,再以红酒和牛油烹制,牛味香浓,肉质非常丰富,芝士又系半溶状态,再加上特制酱汁,小小酸味,唔会食到好油腻,面包厚度十足又煎到小小金黄色,而且很松软,配料层次分明黑松露薯条,黑松露香味十足,再加上脆脆既薯条,十分夹👍🏼最後一定要试下手工啤酒,果味香浓,值得一试店员招呼好好👍🏼
我地叫左最出名既芝士牛肉汉堡,同黑松露薯条仲有手工啤酒
黑松露薯条,黑松露香味十足,再加上脆脆既薯条,十分夹👍🏼
最後一定要试下手工啤酒,果味香浓,值得一试
店员招呼好好👍🏼
2021-03-27
  • 黑松露薯条
2021-03-24 22 浏览
西营盘都有一间Burger Joys,佢哋啲汉堡好出名。我下午茶时间去,发现牛市套餐抵好多,同一价钱包埋嘢饮同小食,下次早啲嚟食先!芝士牛肉汉堡 $109Cheese Burger 食汉堡包最经典就系芝士牛肉汉堡,呢个包超级厚!牛肉好多汁,一咬落去口感好丰富,加埋啲蔬果好好味。鱼柳汉堡 $89Fish burger 朋友唔太锺意食牛肉,所以试咗鱼柳汉堡,呢个都几好食㗎!佢同我讲返啲鱼好脆,个酱好香同啲配料好夹。甜薯薯条 $49Sweet Potato fries 平时对薯条冇乜兴趣,原来呢个系用番薯做嘅所以想试下。食落去甜甜地几特别,上面仲铺咗少少糖浆。我都几中意食。

芝士牛肉汉堡 $109
Cheese Burger

鱼柳汉堡 $89

甜薯薯条 $49
Sweet Potato fries
2021-03-22 15 浏览
呢到嘅汉堡真系香港其中一间数一数二嘅汉堡 😋 个双层芝士汉堡厚到一个点 😍 擘大哂个口都唔可以一啖咬哂 🙈 入面嘅牛肉汉堡好厚好多汁,仲有好丰富嘅蔬菜中和下,加埋佢地自家制酱汁同埋揸完牛油再烘过嘅包,好邪恶,但真系好好食佢地嘅番薯薯条都系我每次必食架 😬 真系好有番薯味,又够脆身,越食越多,今次仲另外叫咗洋葱圈同同事分享,都系脆身架,份量都几够最後值得一赞系个汉堡盒,设计岩岩好放得入个汉堡,就算外卖都唔会散哂呀 👍🏻

Signature Double  cheese  burger
  • 甜薯薯条
2021-03-22 16 浏览
今日放假去西环试下呢个汉堡,店舖系条巷仔入面唔易发觉,里面得几个座位。叫左个最出名叫芝士牛肉汉堡加黑松露薯条,个包皮松脆,牛肉有牛味,肉汁鲜嫩,个酱汁都几好。 薯条太多油,咬落去全部油,应该系翻热淋油,食左一半就无食,如果薯条落单先炸比较好。。 个人建议单点汉堡比较好,薯条一般

黑松露薯条
2021-03-13 18 浏览
约左人食tea,见仲有一段时间去食埋个lunch 先🤣试过中环果间burger joys几好味,黎湾仔试埋呢间分店先。叫左一个🍔🍟Cheese burger ($108) With combo, Coke Zero with truffle fries ($41+$21)呢度个burger同出边嘅好唔同,面包超级厚!食落唔乾,而且蛋味同牛油味都好香☺️ 块牛都唔错,唔算好juicy但牛味同芝士味都好突岀好夹,整体呢个Burger都几好味另外薯条都炸得好脆,加埋大量黑松露味道更突岀,不过就比较快冧~Classic buffalo wings ($59/6pcs) 呢只水牛城鸡翼辣辣地,够哂惹味!
约左人食tea,见仲有一段时间去食埋个lunch 先🤣

2021-03-08 22 浏览
之前都试过Burger Joy 其他嘅分店🍔今次就去埋西营盘呢间果然名不虚传 每间分店都保持到水准超好食😆-#Cheese Burger 芝士牛肉汉堡 $109芝士牛肉汉堡系呢度嘅Hot pick牛肉够晒juicy又厚身而且配埋蕃茄🍅同生菜🥬感觉好fresh最神奇嘅系生洋葱食完个口都唔臭🧅-#Fish Burger 鱼柳汉堡 $89呢个包比想像中好食块炸鱼柳仲大过个包 成块突左出黎沙律酱亦都好夹 而且食得出鱼柳好高质 炸完外面脆都里面嘅鱼肉仲系嫩滑 非常推荐-#Southern Fried Chicken Nuggets with Cheese 美式炸鸡配车打芝士酱 $59炸鸡落左自家嘅调味料 就算唔蘸芝士酱都好好食当然配埋车打芝士就多左重滋味🧀份量亦都比想像中多 几抵食 -#Black Truffle Fries 黑松露薯条 (+$61 Combo)其中一个set转左做combo 咁就可以同朋友share薯条同汽水🍟🥤大大羹黑松露酱放系新鲜炸嘅薯条上面食到最後都未蘸晒 可以成啖黑松露酱放入口 真系超幸福😚薯条嘅粗度啱啱好 脆身得黎又唔会太乾-位置有d隐蔽 但系食食下已经见到外
之前都试过Burger Joy 其他嘅分店🍔

食到最後都未蘸晒 可以成啖黑松露酱放入口 真系超幸福😚
薯条嘅粗度啱啱好 脆身得黎又唔会太乾
位置有d隐蔽 但系食食下已经见到外面有人龙排队
证明佢真系好有实力同人气🤓
📍Burger Joys (第一街)
西环西营盘第一街27-29号太益楼地舖
2021-03-07 19 浏览
今日星期日又想食汉堡包,上网睇吓原来西环有一间汉堡包舖头,又近屋企~一於落去买外卖先🥳!呢间舖头位置都比较难搵,其实就系粥店嘅隔离,店舖细细,但系外观都几靓🤗有唔同种类汉堡包选择~亦都有沙律小食等等我哋两个人食,一於叫咗个cheese burger combo, combo已经包括啤酒同薯条, 另外再散叫多个cheese burger🤩等咗一阵已经攞得,就算拎返返屋企都仲新鲜热辣👻个包已经烘过 非常热辣辣 牛肉非常多汁 配上浓郁嘅芝士 新鲜嘅生菜 非常好吃啤酒新鲜够晒冻 配上汉堡简直一流🤠薯条炸得好好 就算拎返屋企都唔会过淋 非常满足嘅一餐

有唔同种类汉堡包选择~亦都有沙律小食等等

等咗一阵已经攞得,就算拎返返屋企都仲新鲜热辣👻

啤酒新鲜够晒冻 配上汉堡简直一流🤠

薯条炸得好好 就算拎返屋企都唔会过淋 非常满足嘅一餐