2023-06-14 688 浏览
我原本諗住係附近食個晚餐,嚟到呢間餐廳,一入到去就叫我自己搵位坐。坐低叫左碗鮮蝦撈朦,黎到係一堆無挑過的蝦腸既蝦。我問店員可唔可以換,佢答話無挑係正常,覺得我係搵嘢嚟嘈。我表達自己對呢啲食物唔舒服,希望可以換另外一樣嘢食,但佢哋一一拒絕,亦冇提供其他方案,之後就離開我張枱,再都唔理我。我問如果我食完啲屎之後唔舒服,係咪可以報食環,佢地都冇任何歉意。對於咁啱啱既餐廳真係無可能接受。絕對不能再嚟呢到!

對於咁啱啱既餐廳真係無可能接受。
絕對不能再嚟呢到!
2023-06-14
2023-06-14 371 浏览
本人於14/6晚同朋友在西環這餐廳晚飯,order咗一個鮮蝦撈檬,食物到抬時發覺大部份蝦都冇挑蝦腸,我跟店員講想佢換咗啲蝦,店員非常無禮貌,仲話我們係唔會挑的蝦腸的,更加唔會換,之後就走左唔再理我們,當冇事發生,更用佢哋啲越南話講咗一大堆說話,吓次都咪搞我😱😱😱
<Bun Chai Vietnamese> 📍堅尼地城🔸越南人主理 🇻🇳 湯底正宗、河粉滑溜溜 🥴🔹河粉急發漲,必須急急食 🍲⏱️生熟牛河 (堂食$83) — 先呷一口湯頭,牛骨湯底味清澈、清甜 🥴 湯底正!加入配料(九層塔、檸檬、辣椒)酸辣感令層次提升 📈 多左一份清爽感。河粉滑溜,但好索水,進食嘅速度要同河粉索水率比賽 ⏱️ 有食極都唔完嘅Feel,相當抵食!🤣🤣🤣 (試下食慢啲,仲可以分兩餐!)生牛肉偏肥同多根,唔推介!另一邊廂,佢嘅熟牛肉「牛腱」,好高水準!!!😎👍🏼淋得黎不失本身嘅形態,根腱位好似啫喱一般易入口!好食!💗💗💗(推薦熟牛河)我仲叫埋佢個豬頸肉串燒、蔗蝦,小食一般,不是太特別,可Skip 👋🏼
<Bun Chai Vietnamese> 📍堅尼地城
🔸越南人主理 🇻🇳 湯底正宗、河粉滑溜溜 🥴
🔹河粉急發漲,必須急急食 🍲⏱️

熟牛湯河

外卖自取
熟牛湯河
2023-05-01 287 浏览
去完堅尼地城海旁,跟住去搵食。經過一間越南餐廳, 感覺傳統,試下佢嘅食物地不地道。order 左生牛肉湯河,越南滴漏咖啡。生牛肉湯河,湯底濃郁,好有牛肉味,配埋金不換同埋香草,好有越南嘅feel😋,河粉份量多,好大碗。越南滴漏咖啡配煉奶,店主好細心地用載著熱水的碗座熱咖啡,唔會咁快凍👍。咖啡嘅味道都係偏甜,但就是正宗嘅越式風味☕的味道。總結: 味道正宗,牛肉湯河好味
去完堅尼地城海旁,跟住去搵食。
經過一間越南餐廳, 感覺傳統,試下佢嘅食物地不地道。

order 左生牛肉湯河,越南滴漏咖啡。

咖啡嘅味道都係偏甜,但就是正宗嘅越式風味☕的味道。

總結: 味道正宗,牛肉湯河好味
2023-04-30
  • 生牛肉湯河
2022-11-06 519 浏览
打風天誤打誤撞為咗避風去咗呢間餐廳食晚飯,每日餐都$78up,但唔收加一服務費。Bun Cha Vietnamese Cafe❇️雞扒飯塊雞扒唔係特別厚同埋有啲偏乾身,似茶記嘅質素,有啲唔抵食😞賣相❇️❇️❇️份量❇️❇️❇️味道❇️❇️服務❇️❇️❇️❇️牛肉撈檬到咗先發現原來係碎牛,啲牛肉好香😍,配埋佢個酸甜撈檬汁,絕配!賣相❇️❇️❇️份量❇️❇️味道❇️❇️❇️❇️服務❇️❇️❇️環境❇️❇️❇️#foodie #堅尼地城美食

Bun Cha Vietnamese Cafe

❇️雞扒飯
塊雞扒唔係特別厚同埋有啲偏乾身,似茶記嘅質素,有啲唔抵食😞

賣相❇️❇️❇️

服務❇️❇️❇️
環境❇️❇️❇️

#foodie #堅尼地城美食
雞排飯
夏天咁熱無咩胃口通常都想食下越南菜☀️ 尤其係越式Banh Mi好Fresh又唔會太飽😅 見到呢間小店全部都係越南人以為比較有信心 🥴 但係味道非常普通 港式Banh Mi都好食過佢🤐 份量少CP值唔高 而且環境好一般有烏蠅飛黎飛去🌚 服務方面 任何電子付款Including 八達通都有Min Charge 👹樣樣都唔掂 唔值得再試PS 食之前唔記得爬文 原來野飲都可以中伏🤣犯左低級錯誤之後講先🥤⭐️ 越式法包三文治配豬扒 🍖To be Fair 豬扒算係香脆而唔會太肥 🐷 但係只有半條法包份量太少 🥹 味道偏單調只有辣椒同埋蘿蔔既味道🌶 欠缺越式既香料同埋招牌肝醬既香 🥗⭐️ 越式冬瓜茶 🧋相信聽到冬瓜茶大家都唔會Expect係汽水🌝 原來前面有其他食評寫過 冬瓜茶唔難飲既 不過比較糖水Feel大失望💔
越式法包三文治配豬扒

⭐️ 越式法包三文治配豬扒 🍖

⭐️ 越式冬瓜茶 🧋
越式法包三文治配豬扒
如果嗰日想食light啲嘅話 腦海第一個選擇就係越南菜越南菜香口但又唔肥膩 有啲仲好多蔬菜配搭添🥗堅尼地城嘅越南菜唔多 上網search到呢間就決定試吓🫶🏻餐廳望落非常地道 聽職員溝通應該係越南人開嘅👨🏻‍🍳餐牌食物選擇幾多 全部都係好正宗嘅越南菜呢啲小店平時唔太起眼 但食落真係有驚喜🥰🍜生牛肉湯粉 ($78)河粉份量好多 連生牛肉都同樣足料🤩兩個人食一碗 再加兩個小食係超級飽慢慢用熱湯浸熟嘅生牛肉一啲都唔鞋 滑嫩又有牛味😋湯底夠味但唔會鹹 最驚喜嘅係佢唔會油 感覺健康河粉除咗多之外 亦都好滑 又唔會煮得過淋👍🏻🍢香豬頸肉串燒 ($58)呢個價錢有三大串豬頸肉真係唔錯🐷豬頸肉彈牙唔韌 但略嫌比較肥 食到第三串有啲滯旁邊嘅沙嗲醬 花生味香濃 用嚟點串燒一流🥜🌮越式脆米餅 ($98)第一次見呢個菜式 就想嗌嚟試吓啦🤩一上枱好surprised 脆餅好厚身又足料係一層脆餅夾住鮮蝦、豬肉、洋蔥、芽菜、香草等配料脆餅食落香口 夾埋各種香草配料好有越式風味🇻🇳旁邊亦有金不換薄荷葉等香菜俾你搭配 食落更惹味職員亦都提我哋 可以配埋旁邊嘅越式醬汁食 🥰用唔同嘅醬汁搭配 又有另一番風味 正!😋
如果嗰日想食light啲嘅話 腦海第一個選擇就係越南菜
越南菜香口但又唔肥膩 有啲仲好多蔬菜配搭添🥗
堅尼地城嘅越南菜唔多 上網search到呢間就決定試吓🫶🏻
餐廳望落非常地道 聽職員溝通應該係越南人開嘅👨🏻‍🍳
餐牌食物選擇幾多 全部都係好正宗嘅越南菜
呢啲小店平時唔太起眼 但食落真係有驚喜🥰

🍜生牛肉湯粉 ($78)
河粉份量好多 連生牛肉都同樣足料🤩
兩個人食一碗 再加兩個小食係超級飽
慢慢用熱湯浸熟嘅生牛肉一啲都唔鞋 滑嫩又有牛味😋
湯底夠味但唔會鹹 最驚喜嘅係佢唔會油 感覺健康
河粉除咗多之外 亦都好滑 又唔會煮得過淋👍🏻

🍢香豬頸肉串燒 ($58)
呢個價錢有三大串豬頸肉真係唔錯🐷
豬頸肉彈牙唔韌 但略嫌比較肥 食到第三串有啲滯
旁邊嘅沙嗲醬 花生味香濃 用嚟點串燒一流🥜

🌮越式脆米餅 ($98)
第一次見呢個菜式 就想嗌嚟試吓啦🤩
一上枱好surprised 脆餅好厚身又足料
係一層脆餅夾住鮮蝦、豬肉、洋蔥、芽菜、香草等配料
脆餅食落香口 夾埋各種香草配料好有越式風味🇻🇳
旁邊亦有金不換薄荷葉等香菜俾你搭配 食落更惹味
職員亦都提我哋 可以配埋旁邊嘅越式醬汁食 🥰
用唔同嘅醬汁搭配 又有另一番風味 正!😋

2022-04-30 370 浏览
見有好多好評,諗住去試吓,叫碗生牛河,一嚟到眼見好吸引,啲牛好嫩又多,湯底都ok,好濃,但食完返到屋企非常口渴😂😂😂但最失敗係啲河粉超鞋,生牛河嘅靈魂完全唔合格,如果貴$10可以換啲靚河粉我都願意,如果佢繼續用呢隻河粉就真係可一不可再
生牛河
2022-03-06 322 浏览
This is actually one of my favorite Vietnamese restaurant. I went to support in this difficult time. But very very disappointed. Noodle is pre-cook and soaky, all sticking together and obviously breaking in small pieces. Beef is full of tendon. Probably the cheaper meat they now switch into. I think they did this in targeting lower cost. I won’t go again. Feeling sorry to lose a good one.
外卖自取
2021-12-05 590 浏览
堅尼地城厚和街就出名係一條食街,成條間充滿唔同既美食小店,日台泰潮越西印、中東、雞煲都有久唔久都會轉下手,而Bun cha 就出現左好耐,終於有機會lunch試下餐牌正正常常既越南野,好多客都係鬼,裝修基本上無特別,淡色為主,都算舒服香茅豬頸肉撈檬,超級大碗,完全係平時食到個啲既1.5倍至2倍睇相唔知覺唔覺,豬頸肉都係超大塊,有成8-9塊,好驚人既份量,豬頸肉好嫩滑,相當唔錯檬粉幼身,都算好味,幾爽口感唔錯,酸辣汁濃度剛好成碗食極都未食完,非常多生牛肉湯粉,賣相唔錯,又係非常大碗,牛肉都多,夠生夠牛味,肉質都嫩牛湯幾濃,飲落幾正,有埋青檸同辣椒吊味,更加有越式風味粉幼細,掛湯唔得,伴湯一啖一齊食就好正湯同粉都好夠,會食得好飽總括最大特點:份量驚人,尤其是係撈檬,細食既兩人一碗都夠食食物質素都算唔錯,有機會黎飲下越南啤酒,食下大份小食都幾好#成日好想知點解外國人咁好越南野#唔講以為依間西餐

檬粉幼身,都算好味,幾爽口感唔錯,酸辣汁濃度剛好
成碗食極都未食完,非常多

豬頸肉撈檬

豬頸肉

撈檬

牛湯幾濃,飲落幾正,有埋青檸同辣椒吊味,更加有越式風味
粉幼細,掛湯唔得,伴湯一啖一齊食就好正
湯同粉都好夠,會食得好飽

生牛肉

湯河

牛肉湯

總括最大特點:份量驚人,尤其是係撈檬,細食既兩人一碗都夠食
食物質素都算唔錯,有機會黎飲下越南啤酒,食下大份小食都幾好

#成日好想知點解外國人咁好越南野
#唔講以為依間西餐

豬頸肉撈檬
牛肉湯
2021-11-30 293 浏览
行完堅尼地城海旁,行下行下,見到👀呢間越南野幾chill, 於是就試下,餐牌價格算親民, 免加一服務費💯,服務員朝乎都唔錯,好似係越南人點了豬頸肉湯金邊粉🍜食後感💝: 猪頸炸得比較乾身,有啲鞋口,湯底都係一般越式湯底, 賣相都睇得下!生牛肉湯金邊河食後感💝: 熱辣辣的牛肉湯河,有水準,湯底濃郁,好味, 鐘意牛肉🐮的你,可以一試串燒雞食後感💝: 雞肉好大串,可惜雞肉都係比較乾身,比較鞋口! 食完好飽肚😁凍青檸薄荷特飲🌱🥤飲後感💝: 呢個薄荷特飲,不得了,飲完喉嚨好舒服,薄荷見到嗰份係打碎的, 整體唔錯,推介

點了
豬頸肉湯金邊粉🍜

生牛肉湯金邊河

串燒雞

凍青檸薄荷特飲🌱🥤

2021-10-23
2021-11-01 308 浏览
This is my second time in this small Vietnamese place in the heart of Kennedy town. I totally recommend checking out this place even though it doesn’t look that amazing on the outside. Veggie rollsThis is the best appetizer ever and one of the reasons I am sure I can be a vegetarian. Try to calm and prepare your belly for what’s to come. Pork neck bahn mi Pork neck is my safety net. Whenever I need to choose a cut for my noodles. So the same applies for my viet bread. It is usually great but tod

Veggie rolls

Pork neck bahn mi

Pork neck is my safety net. Whenever I need to choose a cut for my noodles. So the same applies for my viet bread. It is usually great but today it wasn’t the best.
Maybe it lacked sauce, everything was so dry that I felt like I was cutting my throat.

Pork belly bahn mi

Even though I am a great believer in the consistency of pork neck for any kind of meal, I must say that the pork neck version trump the pork neck this time. Why? Well, because the toasted baguette it a bit on the dry side, so therefore extra fat from the pork belly just really brought everything into a perfect balance.

Young coconut

It is usually a delicious fresh and healthy option until it is as plain as water and you suspect you’ve been cheated.
2021-10-25
2021-07-15 703 浏览
放工諗住去海邊行吓,就搵吓附近有咩抵食又好食。不嬲都好鍾意食越南野因為係健康之選。叫左呢個生牛肉河,牛肉分量好多,不過湯底味道比較淡。同埋唔知係咪因為好多肉,啲生牛肉嘅血水染到個湯變咗紅色,有啲奇怪。呢個脆米餅係三樣嘢入面最好食,入面非常足料,個皮亦都整得好脆好香。入面有蝦、冬菇、洋蔥,炒得好香好惹咪。最後係扎肉三文治,都係冇咩味,個醬唔夠濃味。可能揀其他肉類會比較好。其實食完頭兩個已經超級飽,因為呢度d野分量都好大。飽到要去海邊散步。

2021-06-13 474 浏览
呢間野已經第二次幫襯,今次係特登過嚟食。星期日唔算多客,所以更加仲意佢哋嘅環境,好休閒舒適,條街有咪錶位,可以適合駕駛人士。越南粉好好味,個湯好夠熱,好大碗好多粉,牛肉都唔少,肥牛唔會話好似其他店咁肥多過肉,又有牛肉味,牛筋踺好冧。越南包好味,如果可以多啲豬肝醬更加好。(利申:我本身好鍾意食越南包)食物味道有啲似北美, 唔似香港local味道佢免收+1,所以我都有比tips只有一個工作人員識講識聽廣東話,嗌嘢食嘅時候差唔多要做動作😅
呢間野已經第二次幫襯,今次係特登過嚟食。

食物味道有啲似北美, 唔似香港local味道
佢免收+1,所以我都有比tips
2021-06-13
2021-05-06 419 浏览
大約下午茶時間去到食客唔多冇lunch menu or tea menu普通menu大約主食70 80蚊到小食都要$50到西環嚟講 價錢唔算平.🍴生牛肉湯河🍴豬腩肉法包🍴豬頸肉串燒.生牛肉湯河幾好食牛肉份量好多又冧又大塊湯底唔會太淡雖然單點唔平 但對得住個價錢法包都幾大份麵包烘得好脆口入面啲配料都好多唔會得一兩塊豬腩肉幾入味又夠冧豬頸肉一碟有3串每舊都好大舊初初睇以為有4串啲邊位燒得好脆口食到啲肥膏 會好有油香不過有啲位有少少太乾
大約下午茶時間去到
食客唔多