2019-10-30 198 浏览
在銅鑼灣逛街後,想吃西式午餐,記得bricklane在附近便找找看。大部分上班族在裡面但也慢慢地享受午餐,我們本想叫龍脷但太好賣,所以選了雞和魚來吃!午餐配有餐湯和沙拉,羅宋湯酸酸辣辣很開胃!😋椰香烤爐魚配青檸忌廉汁一上枱椰香味很濃,配上配甜忌廉汁很吸引,爐魚烤過表面香脆,但肉質很嫩滑,不算很多骨但也要小心吃!🤓意大利巴馬火腿雞肉配香草牛油忌廉汁經理說這個較特別,因為雞肉需要用多重功夫來煮,切開來看到非常有層次,雞肉味道十足,有咸香味道,但又配上香滑忌廉使口感豐富!🤤加配了熱棉花糖拿鐵,外觀加分,烤過的棉花糖配上苦澀的咖啡很搭!☕️

椰香烤爐魚配青檸忌廉汁

意大利巴馬火腿雞肉配香草牛油忌廉汁

2019-10-30 121 浏览
萬聖節前夕到銅鑼灣吃西餐,餐廳位於銅鑼灣站附近,交通方便。餐廳內部環境是走英倫風格,座位舒適。侍應服務殷勤細心。餐湯是粟米湯,熱辣辣,小小甜。頭盤是香煎鵝肝,鵝肝外層香口,外層入口即溶,配上桃和多士一起吃,口感層次豐富,很滋味。主菜是深海鱸魚配麵豉蜆肉清湯意大利甜番薯丸,鱸魚是先煎後焗,外脆内軟,很好吃,少少咸的麵豉湯配上很清甜的蜆肉,味道很夾,甜番薯丸質地軟軟,吸收了湯味,值得推介。餐飲是熱奶茶,茶具很美觀。總結:高質晚餐有特色,價格合理。

餐湯是粟米湯,熱辣辣,小小甜。

餐飲是熱奶茶,茶具很美觀。

總結:高質晚餐有特色,價格合理。
2019-10-30
2019-10-23 276 浏览
銅鑼灣有不少地道西餐廳,找選了一家座立利苑附近,獨棟的西餐廳浪漫亦有情調,幫朋友慶祝生日飯。誠意推薦每日精選,套餐已包括餐湯、麵包、前菜、主菜、餐茶,更能以優惠價升級頭盤及加配甜品。套餐豐富,性價比高,抵食之選。Soup of the Day 每日湯之選 薯蓉洋蔥湯 STARTER +$88 change to Pan Seared Foie Gras香煎鵝肝必點升級鵝肝頭盤,師傅香煎鵝肝,每片鵝肝大而厚身,整片柔嫩甘口,油香細膩入口即化。師傅更用焦糖及紅酒浸蘋果再香煎,口感綿絮蘋果香甜,配上香嫩鵝肝,減低油膩感同時突出鵝肝香滑油潤。MAIN Chilean Seabass $298 Clam, miso broth, sweet potato gnocchi 深海鱸魚配麵豉蜆肉清湯 , 意大利甜蕃薯丸 師傅香煎深海鱸魚再以味噌煮蜆,魚肉結實嫩滑不鬆散,蜆肉大顆煙韌,配上彈牙Q軟蕃薯丸,新奇又好味。US Beef Tenderloin $328 French Fries, Honey Glazed Carrot, Green Peppercorn Jus 點選了七成牛柳,師傅以香煎形式

Soup of the Day 每日湯之選
薯蓉洋蔥湯

STARTER

深海鱸魚配麵豉蜆肉清湯 , 意大利甜蕃薯丸

點選了七成牛柳,師傅以香煎形式製作,整件均衡呈七成熟,牛柳超厚身肉質軟腍柔軟有彈性,咬下富肉汁水份充足,味道肉香而鮮嫩。薯條偏幼細長身,整條更顯香脆,配上蜜餞甘筍再以青胡椒粒調味,推薦之選。

即焗酥皮蘋果
吃完主菜不久即上甜品,美觀雅致適合打卡拍照。即焗酥皮薄如紙卻帶輕脆感,蘋果香甜而不膩帶微微酸,整件吃完也不滯。

整體來說,環境舒服,食物高質好味,價錢合理,推薦愛吃西餐的朋友。
在繁忙的銅鑼灣區,走過人群到近丹麥餅店旁,有一家寧靜的咖啡店,兩邊都是落地大玻璃,午後陽光透進去,感覺又和暖又開陽。【Earl Grey Martini】伯爵茶可算是英國其中一款標誌性的茶葉,將其融入於雞尾酒當中,英式風格更特出~除了氣泡外,基底的vodka也泡過伯爵茶,所以茶香尤其濃郁,多了一份淡然的芳香。【Flaming Passion】以熱情果汁為主調,味道宜人,略帶酸甜。賣相設計用心,以熱情果盛載著酒精,火焰不斷在燃,視覺效果一流~【Eggs Royale】Egg Royale 這款英國名菜看起來簡單,不過其實見微知著,很考廚師的功夫。Hollandaise Sauce濃稠滑溜,帶點微微檸檬的酸甜味,層次豐富,是整個菜式的重點~水波蛋賣想圓渾,蛋黃流心,切下去蛋漿就湧出來滲入到煎香的鬆餅中~【Chilean Seabass】烤智利鱸魚配上蜆肉麵豉湯,配搭特別,鮮味十足。還有手造甜薯gnochi,口感煙韌~【Grilled Beef Tenderloin】Tenderloin肉質柔嫩,細緻多汁,沒有多餘脂肪。烹調方式不需要花巧,簡單烤香配上蘑菇醬就已經非常滋味。配菜還有香脆的炸薯

【Earl Grey Martini】

【Flaming Passion】

【Eggs Royale】

【Chilean Seabass】

【Grilled Beef Tenderloin】
Tenderloin肉質柔嫩,細緻多汁,沒有多餘脂肪。烹調方式不需要花巧,簡單烤香配上蘑菇醬就已經非常滋味。配菜還有香脆的炸薯條和烤甘荀。

【Chocolate Torte】
Chocolate Torte用上特濃朱古力,味道帶有可可的甘香,不覺過份甜膩~而且以朱古力慕絲和朱古力海綿蛋糕相間,口感更豐富,同時也減輕負擔感。

【Rose Latte】
Rose Latte賣相優雅,軟綿的奶泡上撒上玫瑰花瓣作點綴,充滿少女心~咖啡味道香濃,淡淡的玫瑰香味中和了咖啡的苦澀和酸度,口味平宜近人~

【Mocha】
Mocha中的朱古力和咖啡份量調配得宜,味道平衡,香醇濃郁。

跟朋友由日落坐到夜深,不論小酌至晚餐,還是甜品咖啡,餐廳的出品也相當有質素。職員也非常親切,主動介紹食品配搭,氣氛輕鬆,感覺寫意,離開時無論胃口和心靈也十分滿足~(笑)
2019-10-10 363 浏览
香港發生左咁多事 有時都要放低chill一chill做下港🐷港女放自己假🤭.👉🏻All Day Breakfast 份量好多好豐富 豐富到食唔晒🤧.食物質素中上 蛋同大蘑菇較突出!.蛋可以簡炒蛋或者太陽蛋 我簡左太陽蛋 一切開好流心 可以配埋三文魚同埋多士一齊食😼.一切開個大蘑菇 啲汁多到流出嚟 唔會好似有啲店舖整到好亁身👅———————————————-Brick Lane銅鑼灣禮頓道111號利園第六期地下G01號舖
👉🏻All Day Breakfast

份量好多好豐富 豐富到食唔晒🤧
食物質素中上 蛋同大蘑菇較突出!
———————————————-
Brick Lane
銅鑼灣禮頓道111號利園第六期地下G01號舖
2019-10-06
2019-10-04 350 浏览
今日在銅鑼灣購物,途經Brick lane,想起在山林道這分店的美食,今晚就在這裏開餐。餐廳裝修優雅,浪漫氣氛十足。有兩個不同的區域,一邊是可以看見街景的(落地玻璃),令一區域每張枱上有洋燭,令晚餐氣氛浪漫。侍應客氣殷勤,貼心嘅服務。自家製豬肉丸$88,豬肉丸口感紥實,內裡有些芝士味,而蕃茄汁不會太酸,令到整個肉丸更配合佐酒。Kirin ichiban 1 pint$75,麥味不高,容易入口。吃飯前,喝一口冰凍啤酒,讓人先放鬆一下,才開始吃飯,實在是一個不錯的選擇。Pan-Seared Foie Gras$165,煎鵝肝的火候控制得很好,鵝肝表面煎得有點焦,充分帶出鵝肝的香氣,內裡的部分,保持鵝肝的鬆軟。中間的蘋果片經過輕煎,帶出了蘋果的甜味,而㡳部的脆麵包,硬中帶著鬆化,三者都有不同的層次,軟中硬都俱備,是一道美味可口的前菜。即焗酥皮蘋果$78,需時廿分鐘,酥皮鬆化帶著香濃牛油味,配合烤焗過的蘋果,兩者混合一起吃,味道更佳。

2019-09-29 276 浏览
銅鑼灣區是香港最繁榮的地方,有寫字樓、購物中心和住宅,租金亦是全港最貴之一。今晚放假想享受一下繁忙中的悠閒,便選了brick lane位於銅鑼灣的分店。烤雞肉凱撒沙律$128,雞肉煎得很香,份量不少。而火腿粒的醎香味,混合了沙律和芝士,令到沙律層次豐富,經常吃蔬菜🥬,是現代人健康的飲食習慣。The passion $78,內有熱情果及芒果的酸甜味,喝入口中有點像香檳的口感。不過酒精濃度有點高,喝完一杯都有點不勝酒力。Trio Tomato Zucchini Risotto $158,意大利燴飯配上自家製的蕃茄醬,飯中有豐富的芝士,蕃茄的酸味,可以平衡芝士的油膩感,兩者配合得天衣無縫。特濃巧克力蛋糕$54,濃濃的巧克力鋪面,蛋糕巧克力味道十足,加上餅底的香脆,對於一個巧克力愛好者,實在是一個喜訊。

2019-09-21 2941 浏览
終於結束了加班的日子,今日難得準時下班就跟同事去好好放鬆一下,來到這間BRICK LANE,是同事最喜歡的餐廳之一,環境及食物質素都是一流的。時間尚早,我們二人都未算太餓,同事提議不如先飲一杯咖啡配蛋糕。我們點了一杯Rose Latte 及 Mocha,Rose Latte 尤其精美,美麗的玫瑰花瓣除了有視覺效果外,淡淡的玫瑰味道亦令Latte生色不少。Chocolate Torte 不會太甜,用來配咖啡剛剛好。同事大力推薦了這間餐廳的Egg Benedict,我們就選擇了經典的煙三文魚Egg Benedict,果然出色,流心的蛋黃令整個口感更加柔和,而煙三文魚下的菠菜亦中和了煙三文魚及蛋黃的膩。Stuffed Squid 魷魚釀豬肉,口感十分彈牙紮實,醬汁酸中帶點辣,很開胃。主菜就點了dinner special 的菜式。Chilean Seabass 職員大力推介的菜式,沒有介紹錯喔,銀雪魚大份又嫩滑,以鮮甜的蜆湯提味,蜆肉亦新鮮肥美。銀雪魚底下還有蕃薯造的麵餃,口感煙煙韌韌,味道甜甜的,不錯。Beef Tenderloin點了五成熟,口感嫩滑且牛味濃,連配菜的胡蘿蔔都新鮮甜美,薯

Stuffed Squid
魷魚釀豬肉,口感十分彈牙紮實,醬汁酸中帶點辣,很開胃。

主菜就點了dinner special 的菜式。

Chilean Seabass
Beef Tenderloin
點了五成熟,口感嫩滑且牛味濃,連配菜的胡蘿蔔都新鮮甜美,薯條的份量都很多。

我們二人用膳後還捨不得離開,想繼續在這舒服的環境談天,就點了兩杯酒慢慢聊。
Flaming Passion
職員會先在熱情果上點燃,打卡一流啊。而味道亦不錯。
Early Grey Martini
兩杯酒當中這款更得我歡心,有淡淡的Early Grey清香,味道比前者更加清爽易入口。

餐廳另一樣令我非常滿意的地方就是職員的服務態度,親切有禮,令我們今餐飯更滿足又開心,值得再來。
2019-09-04
2019-09-15 462 浏览
第一次造訪brick lane,中午十二時已經坐滿人,還好有提前訂檯。食品選擇好多,brunch好地方。我們食過早飯先黎所以叫了兩個main。一個係英式炸魚薯條;一係油封鴨腿意麵。炸魚薯條上檯熱辣辣,薯條厚身,魚就面皮很酥,魚肉嫩又多汁,兩份醬料都給的很足又好味,連旁邊配菜的沙拉都新鮮又惹味,好讚!油封鴨腿都好大一隻,鴨肉炆到入口即化也沒有腥味,也是不錯的菜式。埋單兩人388蚊,抵食之選

埋單兩人388蚊,抵食之選
油封鴨腿意麵
炸魚薯條
油封鴨腿意麵
炸魚薯條
  • Fish & Chips
2019-09-12 307 浏览
老公話要食英國菜我本身都不受興趣既,通常唔係fish and chip 就係all day breakfast。興趣不大。但係今次呢間brick lane又好唔同喎!有驚喜。頭盤梗係食我最愛既Cesar salad 啦。佢用三文魚砌左幾朵玫瑰花,好靚。用料都好足。鵝肝煎得幾好,表面香脆,中間夾住一舊Caramel apple, 層次幾豐富。魚係超正!經理無介紹錯!表皮香脆,但係魚肉都好滑同甜,仲有蜆呀雲吞,好豐富。最後既甜品時間都係高水準,叫左一個草莓雪糕蛋白,兩個字:香!滑! 每一啖都有濃濃既草莓加牛奶既香,比例岩岩好。加上我食哂成個蛋白,甜而不膩,無得頂呀!我幾鐘意呢種英式Bistro,係煩囂城市中有一個俾人放鬆下既地方。

2019-09-09 269 浏览
想感受英國美食嘅朋友,絕對要試吓呢間餐廳。餐廳裝修以簡約為主,感覺都好輕鬆。首先就食返個帶子南瓜藜麥沙律,爽脆嘅蔬菜加上健康嘅藜麥配埋新鮮帶子,再加上獨特嘅調味令到沙律嘅層次更豐富。要調節生活速度,最好就係座低嘆返杯綠茶latte,綠茶味非常濃厚,泡沫都做得好細滑。黑松露磨菇湯,香濃嘅黑松露加打碎嘅蘑菇配上忌廉,飲落非常綿滑,配上一塊鬆脆嘅餅乾,攞嚟點湯食簡直一流。食英國菜又點可以唔食炸薯條,每條薯條都肥嘟嘟,厚度都適中,所以咬落有種外脆內軟嘅感覺。海鮮墨汁意粉,墨汁平均沾滿咗喺彈牙嘅意粉上面,中間仲有濃濃嘅芝士,配上煎香咗嘅新鮮海鮮,成道菜嘅海鮮味非常之重,我個人認為呢個意粉必食。

2019-09-05 215 浏览
肥仔今日好好彩約到一個住英國嘅朋友去食西餐,仲要係英國菜~因為我要知道究竟係咪真係咁正宗餐廳格調都不錯,我呢個香港人就覺得都幾有英國feel~呢杯Classic Mary,非常衝擊我嘅味蕾,係一杯好辣好hot嘅特飲!估唔到可以飲到杯咁有驚喜嘅作品。葡式香草辣烤雞,厚厚嘅辣醬汁,加埋烤到脆皮嘅雞,份量都唔細。配菜都好豐富原條嘅燒栗米,帶烤香之餘,栗米好鬼甜,而雜菜沙律嘅菜非常新鮮爽甜。估唔到食落啲雞係咁滑。非常出色嘅beef tenderloin ,冧身,牛味好濃,其實唔加任何嘢都已經好好味,雖然好想食多舊,但真係好好飽啦。仲有烤香嘅甘筍同又熱又脆卜卜嘅薯條,記得千萬唔好放過佢哋!如果唔係會後悔
餐廳格調都不錯,我呢個香港人就覺得都幾有英國feel~

估唔到食落啲雞係咁滑。

2019-09-04 176 浏览
今日經朋友推介,專誠一試銅鑼灣既brick lane頭盤就點左鵝肝蘋果拼多士,一上枱就見到賣相好靚。而味道方面,鵝肝入口即溶充滿油脂,而旁邊既蘋果加多士正好可以解鵝肝既膩。主食就點左燒牛柳,喺5成熟既情況下,肉質非常鮮嫩,冇乜筋,牛味好重,係我近期食過最好食既牛扒,推介!另外就點左巴馬火腿火箭菜薄餅,薄餅既餅底好薄好脆,而面頭上就舖上咸香既巴馬火腿加上芝士,味道相當可口,而火箭菜更係巴馬火腿既最佳拍檔,這道薄餅可以話性價比非常高
今日經朋友推介,專誠一試銅鑼灣既brick lane

2019-09-04 161 浏览
呢間香港發生咁多事,都無咩心情搵野食,行過見到呢間西餐好似幾chill就入去試下。坐低都無心情睇menus, 同waiter 講呢排有咩靚有咩新鮮就拿出黎啦!頭盤食左個Cesar Salad,賣相唔錯,份量亦十足。老婆叫左一份鵝肝,哇!都真係幾大份,老婆就分左一件俾我。好好食之餘都幾特別,佢多士同鵝肝中間夾住一件Carmel Apple, 鵝肝既油香同埋甜絲絲既蘋果好配襯。重點黎啦!呢份seabass係我暫時係香港食過最高質,十個好食!表面大煎香,但係肉質仲好細嫩,完全無過火,加埋有意大利雲吞同蜆,驚喜十足。我無辦法唔問下waiter呢份seabass既做法。原來係先煎後焗,加埋一個麵鼓source。呢份魚真係重點推介!之後仲食左個risotto同草莓雪糕蛋白,都係水準之作。心情唔好食完呢餐咁出色既英國菜之後真係開心番唔少!

頭盤食左個Cesar Salad,賣相唔錯,份量亦十足。

之後仲食左個risotto同草莓雪糕蛋白,都係水準之作。

心情唔好食完呢餐咁出色既英國菜之後真係開心番唔少!
2019-09-04 135 浏览
今日去到銅鑼灣搵食,發現有一間西餐廳門口好靚,充滿英倫嘅風格,咁就忍唔住入去試一試佢嘅味道。頭盤就點左一道意大利蘑菇雲吞,上菜的時候比較似一碗湯,湯嘅味道非常濃郁,而意大利小雲吞食落都非常開胃👍🏻第二道頭盤我哋就點左鵝肝拼多士。鵝肝入口即溶而且味道非常之香,另外再配上多士同蘋果,味道同口感非常有層次。主食方面我就點左煙三文魚班尼迪蛋。今次係我第一次食班尼迪蛋,但就令我愛上食佢,煙三文魚既濃香加上滿滿既蛋香再配上軟軟既鬆餅,真係食唔停口,兩個都唔夠我食😂最後加上一杯Oreo milkshake ,亦都好好飲,唔會溝到好浠👍🏻👍🏻

2019-08-29
  • 煙三文魚班尼迪蛋