2019-02-21 1248 浏览
朋友話想食牛扒,上Open rice search到呢間見評語幾好,又好彩俾我即日book到枱就嚟試吓。平日夜晚嚟,客唔算多,小店氣氛情調都不錯,靜靜地傾計最啱。點咗個Ribeye嘅set dinner, 二百幾蚊唔算貴。南瓜湯夠甜夠濃夠熱👍🏻,蜆appetiser算鮮甜,medium 牛扒煮得香同埋啱啱好(唔會過生過熟),以呢個價錢享受到呢個環境同埋食物&服務質素我覺得超值,值得推介!👍🏻👍🏻
平日夜晚嚟,客唔算多,小店氣氛情調都不錯,靜靜地傾計最啱。
2019-02-21
  • USDA Prime Grade Rib Eye Steak 14oz
2019-02-09 1041 浏览
細細間嘅steakhouse,成間餐廳坐滿的話,大約可以cater 20人。因為怕肥,便想早點吃,電話預約了六點半 。又因為怕放工peak hour, 便想早點到, 結果五點九就到左。原打算坐低叫杯酒等朋友到,卻發現餐廳未開門。 內有一英國佬(後來發現是男老板)熱情安頓我,仲話抱歉要我等,送左杯紅酒俾我。 後來我朋友六點左右到,他也送了一杯紅酒。男老板Andrew一直熱情和我們傾談到六點半左右,然後專心做doorman,也讓我和友人有了享受食物和聊天的時間。傾談期間 Andrew的太太 也是餐廳的chef 手拿著兩袋餸進來,明顯係岩岩去買完餸。 中小型的餐廳有個好處,廚房自己去揀餸。食物選擇不多, 我地order 左一份大嘅500g Argentina cowboy steak 兩個人分。 食物賣相一般,但好好味。欣賞這間選擇不多,但好味嘅餐廳。 老板同廚房都有heart 唔係下下計住今餐可以賺你幾多 而係用心做好 期待你會再去。 我當然會再去 要支持呢種精神同廚藝。價錢 每人三百蚊可以落樓 每人兩個course 加一杯酒。良心!七點前happy hour。 wine 買一送一
細細間嘅steakhouse,
成間餐廳坐滿的話,大約可以cater 20人。

因為怕肥,便想早點吃,電話預約了六點半
。又因為怕放工peak hour, 便想早點到,

七點前happy hour。 wine 買一送一。 如早到坐低記住order 左先。
2019-02-08
  • MoltenChocolateWithHome-madeVanillaiceCream
  • Argentinacowboysteak
2019-01-28 919 浏览
二人晚餐,使用提早用餐的折扣,但屢屢忘了手機食先,只因食物質素喜出望外。頭盤「Vongole」(白酒蜆),白酒汁為底,加上惹味的蒜蓉及辣椒粒,頗有泰式風情,實際上此餐廳有不少菜式都帶泰國味。蜆不只大隻,而且新鮮。「Lobster Parpadelle」(龍蝦寬條麵),龍蝦質素及得上fine dining,你說不夠大隻?不懂吃才想吃大龍蝦。白汁有香濃蘑菇味,並有不少燈籠椒絲吊味。「Lamb Chop」(羊架)有三條骨及六條骨選擇,選了三條骨,一上桌就嚇呆了,所以忘了拍照!因為這裡一條骨,等於你去其他西餐廳、或在超市買三條骨。三條骨的份量,適合一位食肉獸獨食(也不用吃其他東西),或者兩位分享。調味充足,實在不用點附上的黑椒汁,煮得接近全熟,但肉質實而不硬,充滿肉味,骨邊的羊脂令人洋溢幸福感。在鄰桌見到不少人吃牛扒,那些是我最想吃的三成熟,可能很多人接受不了,但這正是高手才煎得出來的三成熟,下次要試。點了甜品「Chocolate Fondant」(流心朱古力),只賣$38,極之超值,我也不去深究是否現場造出來的。假如你是用折扣來吃,就多點一些甜品飲品吧。總結:食物的用料及烹調,一千元一個頭的

總結:食物的用料及烹調,一千元一個頭的扒房都未必會給你。假如不用折扣,對不少人可能偏貴,但很多騙人的西餐廳,收同樣價錢,只會給你低兩級的食物。有折扣就不用多想了,想食生日飯的朋友,光顧這裡最好(離天后港鐡站五至七分鐘步程),絕對不用幫襯又貴又一般的尖沙咀扒房。
Vongole
Chocolate fondant
2019-01-27
2019-01-19 633 浏览
Two hr wait for main dish. No apologies. Service is rude. When we asked about the status of the food, she said "yeah yeah". Will never come back again.
2018-12-27 417 浏览
聖誕節對食肉獸來講,食大餐並唔係食雞而係要食牛排。而大坑有好多個性獨特嘅小餐廳,於是決定隨心睇下有邊一間想食,發掘下新餐廳!黎到Bovini steakhouse,我哋揀咗肉眼同西冷牛排黎試吓兩者嘅分別。前面係西冷牛排後面係肉眼牛排上盤時已經一件件切開初頭都擔心啲肉汁流失晒但原來係白擔心除咗非常juice,仲好濃郁!肉眼牛扒入口較西冷鬆化,有綿軟的感覺。唯一美中不足就係我哋叫五成熟,但上枱嘅肉質已有八九成熟。好彩係塊牛排係高質,就算八九成熟都好好食
聖誕節對食肉獸來講,食大餐並唔係食雞而係要食牛排。

前面係西冷牛排
後面係肉眼牛排
上盤時已經一件件切開
初頭都擔心啲肉汁流失晒
但原來係白擔心
除咗非常juice,仲好濃郁!

肉眼牛扒入口較西冷鬆化,有綿軟的感覺。
唯一美中不足就係我哋叫五成熟,但上枱嘅肉質已有八九成熟。
好彩係塊牛排係高質,就算八九成熟都好好食

2018-12-17 327 浏览
全場環境唔大,7-8 張台,星期六下午6點訂左2位,全場半滿到。去到諗住食蟹餅,pasta,西冷,點知一睇餐牌轉晒,款式唔同晒,無左蟹餅,pasta得一款(唔岩口味),最後叫左8oz西冷+羊脾。起初見到款式又小,又唔太岩口味,都有d失望。但味道喜出望外,西冷軟身多肉汁,羊脾外脆內軟,好好食。最後加多件Lemon cake 。份量唔算大,我同女友唔算餓情況下都夠飽。因為有半價,最後埋單$550左右,如果無半價就要再諗諗,因為性價比一般,味道唔錯但款式小。

• USDA Prime Grade New York Strip Loin 14oz
2018-12-02 234 浏览
星期六晚同家人去食晚餐,入座睇餐牌係理所當然既事啦。個女人搵左好耐,搵黎搵去都搵唔倒個menu俾我地睇。一路係度講話本來有餐牌但係宜家無,而且餐牌上面既野好多都無 (???) 糾纏左一陣之後,佢攞左個舊menu黎。上面十樣有八樣都被劃去,一係就unavailable,一係就sold out. 咁都算啦,我地根據佢介紹叫左幾樣野。其中一樣,炸魷魚圈:魷魚唔新鮮,個炸皮仲厚過條魷魚,真係我食過最難食既。好啦 前菜食完等上主菜,我地好有禮貌地問女侍應可唔可以幫我地換左隻碟準備食主菜。跟住佢竟然大發脾氣 好大聲咁同我家人講 “I always do! I just haven't because your main course hasn't come! Can you wait a moment!" 我地嚇到反應唔過黎。Bovini 假假地都算係間中高級西餐廳,咁樣既服務態度真係好唔要得。食完曬之後已經唔想再係度停留啦,就叫埋單,唸住用信用卡找數。點知個女侍應同我地講話只係收cash (好似話係有卡機但係因為management所以無用???) 你咁大間餐廳,門口仲貼住信用卡付款既貼紙,一開
食完曬之後已經唔想再係度停留啦,就叫埋單,唸住用信用卡找數。點知個女侍應同我地講話只係收cash (好似話係有卡機但係因為management所以無用???) 你咁大間餐廳,門口仲貼住信用卡付款既貼紙,一開門入黎你唔同我地講你只接受現金付款,宜家埋單你先黎講??就算你真係信用卡機緊急維修唔用得,你點解唔一開始同顧客講?最起碼都寫張紙貼係門口啊?餐牌上面既野都唔便宜 (我地4樣野共HKD$1100),你咁一黎話唔收卡,你叫顧客點攞成千蚊現金出黎俾錢?女侍應當然唔接受意見,一味係度重複自己啦,我地好辛苦湊夠錢就走左。經過今次既經歷,我絕對唔會再光顧依間餐廳。

10/10 do not recommend and will not return.
Calamari
Calamari
2018-12-01
用餐时段
2018-10-02 372 浏览
因為見到呢間餐廳既食評幾好,又講到牛扒好好食,所以今年生日揀咗同老公一齊黎食。入到餐廳,安排我地坐最近門口既玻璃窗位置,初時諗都幾好呀,可以睇下街景,我地點咗個2人餐,由於我唔食牛,所以再另外點多份魚。問題開始黎,頭盆我地點咗mozzarella salad,同青口,先講沙律,D水牛芝士係有個苦味,我地都覺得奇怪,但無出聲照食,食到差唔多,見到沙律有隻小飛蟲郁下郁下,呢刻有D嘔心。老公話似係岩岩飛落去,我地周圍望,發現玻璃牆有好幾隻蚊螆飛黎飛去,店內店外都有。我地既刻同老阪講,因為場內full晒無得轉位,但佢已經算好,話送兩杯紅酒俾我地,叫我地等下先,有位即刻轉俾我地,但我地最後等咗30-45分鐘。但換到另一個位,侍應話無晒青口,局轉炸蝦🍤,已經都無晒癮,到咗main course,老公話個牛好普通,無咩牛味,完全唔係網上講到咁好食,佢話呢個价錢唔值,份魚扒又無咩特別,兩邊仲偏鹹。因為生日,老公仲特登order 心太軟俾我,但個蛋糕一D都無流心,仲要唔平係$100,最後買單要$1500,食到一肚氣其實我地見隔離枱有個成份牛扒無食到,另一枱都投訴個沙律既水牛芝士有問題,呢間真係唔得,絕對

其實我地見隔離枱有個成份牛扒無食到,另一枱都投訴個沙律既水牛芝士有問題,呢間真係唔得,絕對無下次。亦都唔recommend 人地黎

2018-10-01
庆祝纪念
生日
2018-09-14 3253 浏览
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-位於大坑的Bovini Steakhouse,除左食扒外,仲有各款意大利小食、薄餅和意粉等。來食頓晚餐或慶祝紀念日也是不錯的選擇,餐廳還滿有情調的。而且店員服務很好,會細心的介紹各款菜式。餐牌部分餐前麵包Crab Cake $138一客五件的招牌蟹餅,熱辣辣炸起既蟹餅咬落帶脆,裡面看到有絲絲蟹肉。但蟹味卻沒期待般重,如果蟹餅能再厚身一點,口感相信會更加豐富。Fritto di Gamberetti Misto $98炸蝦小食,皮薄香脆,面頭加了少許黑胡椒調味,是不錯的飯前小食。Papperdele Pasta $268加入左白酒煮成忌廉汁的龍蝦扁寬條麵,龍蝦鉗肉已一早起肉混入意粉中,食落肉質爽彈鮮甜,感受到係新鮮起肉的!寬麵食落也有口感,不會煮得過腍糊口;白酒忌廉也嚐到白酒的味道,就係調味略為重手少少,有些人可能會覺重口味,小妹就覺夠晒惹味。USAD Striploin 16oz $56816oz的西冷牛扒份量十足又厚身,呈五成熟的中心位置紋理相當明顯,肉質食落富口感,牛味很濃郁無誤。面頭和邊邊位置更帶點焦

餐牌部分

餐前麵包

Crab Cake $138

Papperdele Pasta $268

USAD Striploin 16oz $568
16oz的西冷牛扒份量十足又厚身,呈五成熟的中心位置紋理相當明顯,肉質食落富口感,牛味很濃郁無誤。面頭和邊邊位置更帶點焦香,又有油脂香,好食。
  • USAD Striploin 16oz
  • Papperdele Pasta
2018-08-29 286 浏览
老公book 了這間西餐廳吃生日飯,餐廳裝潢昏暗,非常有情調,好適合情侶來撐檯腳。餐廳有3款套餐選擇,經理好細心,來跟我們介紹餐牌,而且還招呼周到。我們最後選了Joyful 3 course dinner set for two先來麵包,麵包好鬆脆,沾上橄欖油和黑醋 ,非常好吃粟米湯將粟米打成蓉,吃到原汁原味的味道,加了少許胡椒調味。Vongole al vino Bianco 未食已聞到好香好香,蜆肉非常新鮮,蜆肉處理得好,沒有沙,有一點辣帶點白酒味道,好惹味。Fritto di Gamberetti Misto炸蝦金黃香脆,粉漿很薄,不會太油膩,蝦肉爽口彈牙,加了少許胡椒,沾上蛋黃醬,可口美味USDA Ribeye 16oz 我們點了五成熟,肉質鮮嫩,肉味非常濃厚,咬下非常多汁,味道令人驚喜,而且牛扒份量十足,兩個人食已經好飽。 Molten chocolate 餐廳送上一個心太軟蛋糕,還寫上Happy Birthday ,心太軟蛋糕好大個,一切開朱古力醬慢慢流出,非常濃郁的朱古力,以餐真係好飽好飽。

先來麵包,麵包好鬆脆,沾上橄欖油和黑醋 ,非常好吃

粟米湯
將粟米打成蓉,吃到原汁原味的味道,加了少許胡椒調味。

Fritto di Gamberetti Misto

USDA Ribeye 16oz
我們點了五成熟,肉質鮮嫩,肉味非常濃厚,

Molten chocolate
2018-08-16 230 浏览
叫左2個前菜,1碟意粉同埋1塊扒超飽超滿足🤗🎏Insalata di Pomodoro e Mozerella ($128)意大利蕃茄配奶酪橄欖油沙律好清新超鍾意食蕃茄好甜好新鮮.🎏Vongole al vino Bianco ($128)意大利香葉大蒜辣椒片白酒煮蜆蜆肉好新鮮好鮮甜一啖一隻充滿酒香食到停吾到.🎏Pappardele Pasta ($268)白酒奶油醬汁煮龍蝦闊條麵醬汁好creamy配闊條麵一絕除左龍蝦爪仲有好多龍蝦肉 美味🤗.🎏USDA” Rib-eye 16 oz. ($598)(serve with mash potato, seasonal vegetables & beef gravy)肉眼扒好誇張超大塊❤️❤️好香好有肉味好淋 滿口都是幸福感🤗
叫左2個前菜,1碟意粉同埋1塊扒

意大利香葉大蒜辣椒片白酒煮蜆
蜆肉好新鮮好鮮甜
一啖一隻充滿酒香食到停吾到
Pappardele Pasta

🎏Pappardele Pasta ($268)
白酒奶油醬汁煮龍蝦闊條麵
醬汁好creamy配闊條麵一絕
除左龍蝦爪仲有好多龍蝦肉 美味🤗

USDA” Rib-eye 16 oz.

🎏USDA” Rib-eye 16 oz. ($598)
肉眼扒好誇張超大塊❤️❤️
好香好有肉味好淋 滿口都是幸福感🤗
2018-08-05
  • Vongole al vino Bianco
2018-08-09 1896 浏览
剛在東南亞旅遊回來,有點掛念西餐。在銅鑼灣周邊逛逛後來到不那麼迫人的大坑覓食,看見這家餐牌不錯便走了進去。餐廳裝潢簡約,黑色為主調配襯金屬色的吊燈令整個感覺更高冷。我們較早到,人不多,可以坐得更舒適。餐牌雖然只有兩版,但套餐或散點都有,還有星期限定的special deal。不過我們沒有吃大餐的意欲和胃口,決定散點兩個主菜。薄餅一來真的嚇了一跳,實在非常大份! 有八吋大,兩個人真的很勉強才能完成。Mozzarella cheese下得很慷慨,芝士絲拉得很高仍不斷 幸好配番茄醬及薄餅底,再加上清甜的紫洋蔥,才不那麼膩。煙三文魚沒有被焗熟,微熱了反而突出鹹香,魚邊更有些脆口。不過如果薄餅能有更多不同配料,相信會更豐富。這個龍蝦扁意粉賣相吸引,廚師細心地將龍蝦完全起肉混進意粉裡,放面的龍蝦殼其實只是用來裝飾。龍蝦是新鮮起肉,十分爽口彈牙,味道鮮甜得不得了! 兩條露筍也很嫩,口感爽脆,沒有半點渣滓,清甜可口。值得稱讚的是那個扁意粉,用上fresh pasta,豐有蛋香。要知道fresh pasta就不會再講究al dente (這是對dry pasta的形容),因為本身質感軟腍,如何將其煮透而

餐廳裝潢簡約,黑色為主調配襯金屬色的吊燈令整個感覺更高冷。

我們較早到,人不多,可以坐得更舒適。

Amorosa

薄餅一來真的嚇了一跳,實在非常大份!
有八吋大,兩個人真的很勉強才能完成。

Amorosa

Pappardelle  Pasta

兩條露筍也很嫩,口感爽脆,沒有半點渣滓,清甜可口。

Pappardelle  Pasta

值得稱讚的是那個扁意粉,用上fresh pasta,豐有蛋香。要知道fresh pasta就不會再講究al dente (這是對dry pasta的形容),因為本身質感軟腍,如何將其煮透而不糊口才是fresh pasta所追求的。這裡的fresh fettuccine不但不糊口,而且還吸收了醬汁的味道、龍蝦的精華,雖不是handmade pasta但能煮到似手製的感覺,更令人讚嘆。
白酒煮龍蝦做出來的醬汁更能調起鮮味,老實說一個成功的pasta and sauce已經佔一碟意粉的八成,這個絕對合格有餘。

雖然只有兩道菜,埋單不便宜,但份量之大算是合理,出色的意粉令其更值得。
2018-08-07 197 浏览
自從上次試過呢間西餐後一直對佢既味道念念不忘早排襯有時間相約朋友再黎呢度食飯水準依舊真係有酒店級既水準~揀左Deluxe 3 Course Dinner Set for two可以叫兩個Starters加一個Pizza/Pasta花多眼亂都唔知揀咩starter好最得意係佢餐單係寫意大利文好在下面有英文解釋係咩黎最後揀左呢個Fresh Clams, white wine, garlic, Italian fresh parsley and chilli flakes好有驚喜好好食!!!佢個蜆粒粒都好飽滿味道調較得岩岩好真係好有蒜香每啖都食到好香既味道而且辣辣地好開胃Salad of Italian tomatoes, mozzarella & Olive oil小清新既沙律~每啖都食到醋既酸味另一開胃之選跟set有湯飲係好濃好濃既蘑菇湯幾creamy仲食到粒粒蘑菇White wine cream sauce and lobster claws又係好有驚喜既pasta闊意粉配龍蝦好夾每啖都食到creamy sauce而且好有龍蝦既香氣一d都唔腥龍蝦肉勁彈牙最後就梗係要食佢個招牌菜~usd
自從上次試過呢間西餐後一直對佢既味道念念不忘
早排襯有時間相約朋友再黎呢度食飯
水準依舊
真係有酒店級既水準~

可以叫兩個Starters加一個Pizza/Pasta
花多眼亂
都唔知揀咩starter好
最得意係佢餐單係寫意大利文
好在下面有英文解釋係咩黎
最後揀左呢個
好有驚喜好好食!!!
佢個蜆粒粒都好飽滿

而且好有龍蝦既香氣
一d都唔腥
龍蝦肉勁彈牙
usda 16 oz striploin steak
最後就梗係要食佢個招牌菜~
usda 16 oz striploin steak啦!
橫切面圖~
仲驚太厚7成都會太生
好在切開都仲係粉紅色姐

成塊Steak真係好有份量
本身諗住咁厚一定會好韌
但事實係相反
佢~超~軟~腍~
每啖都充滿住肉汁
超juicy超有牛味
不知不覺間咁大塊扒就被我同朋友瓜分哂
整體黎講成餐飯都好高質真係
可以靜靜地同朋友傾下計
享受下咁美味既食物
人生一大樂事~~
2018-08-01 1240 浏览
出左糧又係時候帶上女皇同大帝去食返餐,呢晚同佢地黎到大坑開餐,全因大帝愛据扒而女皇就愛甜品,扒房正合我地既心水而呢間用上意大利文“牛群”意思為名既小店,一向嗜牛既我都bookmark左好一段時間,呢晚終於book定位,帶埋兩老黎一試究竟除左可以單點散叫之外,仲有幾款二人/三人既set meun,經過店員既介紹之下,我地就決定要一個“Deluxe 3 course dinner set for two”HKd$1099+10%先,唔夠再另加食物先黎係既烘得熱辣辣又香噴噴既自家製香草麵包,正之後既daily soup係香濃既野菌忌廉湯個set包有兩款前菜,當中有六個選擇我地就揀左個香口既crabcake同白酒煮蜆個crabcake內含不少蟹肉絲,炸得香脆唔油膩而啲蜆就粒粒飽滿而無沙,用上香草同香蒜調味,鮮而惹味同時可以揀一款pasta/pizza,店員推薦我地試下佢地好受歡迎既“ ”爽彈既龍蝦肉配上富有蛋香既pasta,加上香濃唔漏既白酒source,味道的確相當唔錯而個steak我就決定加多HKd$100+10% upgrade食Ribeye,貪佢腍嫩啲嘛個steak既portion真

先黎係既烘得熱辣辣又香噴噴既自家製香草麵包,正

之後既daily soup係香濃既野菌忌廉湯

個set包有兩款前菜,當中有六個選擇

我地就揀左個香口既crabcake同白酒煮蜆

個crabcake內含不少蟹肉絲,炸得香脆唔油膩

而啲蜆就粒粒飽滿而無沙,用上香草同香蒜調味,鮮而惹味

個steak既portion真係好大,有16安士!!!
steak燒得剛好,沒有多餘既血水,腍嫩無筋,只要沾上鹽巴就食到牛既肉香

呢個dinnet set 真係三個人都好夠食,不過我同女皇都咁愛甜品,咁就當然要食埋甜品先滿足啦

我地跟餐加錢要左個心太軟,個心太軟又係勁大個,切開之後濃郁不過甜既朱古力緩緩流出,配埋冰滑既 vanilla ice-cream, perfect match
用餐时段
2018-07-31 146 浏览
就到食飯時間同屋企人行經銅鑼湾道,見到呢間西餐廳裝修高尚優雅,決定同屋企人入去揾好嘢食。餐牌有多款選擇,樣樣都想食,就問經理有咩好介紹😋先上麵包 - 淡淡香草味,口感香脆,配上黑醋/橄欖油一齊食,不俗!磨菇湯 - 磨菇味濃郁,口感幼滑,好飲!Vongole al vino Bianco - 呢個白葡萄酒煮蜆,白葡萄酒味同蜆肉的鮮甜味好夾,蒜蓉味同香草味使得蜆肉味道更豐富,讚!Cozze di lemone e Buno - 用檸檬、牛油配加拿大青口,青口肉質飽滿,檸檬味帶出青口的鮮味,一啖一滿足😊Salmoe Affumicato / Smoke Salmon - 三文魚肉質鮮嫩緊緻,魚肉無腥味,用料優質。Lobster Pappadelle Pasta - 龍蝦新鮮龍蝦味濃,肉質爽口,寬條麵口感帶少少煙韌及少少爽口,配上白酒忌廉汁, 另一佳作😍😍Slow cook lamb shank stew - 慢煮羊脾肉質腍滑,食落唔覺羶,羊脾本身已經有味道但點埋個sauce一齊食就更好味😊Salted Crust Baked Fish - 魚肉鮮嫩,無腥味,魚皮香脆,烹調時間同火候掌握得好好

餐牌有多款選擇,樣樣都想食,就問經理有咩好介紹😋

磨菇湯 - 磨菇味濃郁,口感幼滑,好飲!

Salted Crust Baked Fish - 魚肉鮮嫩,無腥味,魚皮香脆,烹調時間同火候掌握得好好👍

呢度裝修舒服、食物味美、服務良好,我同屋企人都食得好開心、滿意👍👍👍