见到观塘既工厦愈黎愈多餐厅 今日相约友人去食餐好 要搵一间chill少少又可以打卡 睇黎Boon好岩要求我地就即时订位提提大家Boon系得数张枱 所以去之前最好就Book先个到一去到见到装修环境好舒服 有大量乾花的装饰系一间好有品味既餐厅 装潢同埋佢地食物都系好有taste。鲣鱼熟成封门柳配紫菜薯溶昆布牛油汁(HKD 168)封门牛柳一上觉得肉质好似比较乾身的确食起黎都系外边比较柴同韧不过个内边系岩岩好既 少少红色系七成既程度牛味都够浓 佢既昆布牛油汁好夹 D薯蓉超滑。味噌龙虾汤(HKD 68)龙虾汤一上好香嘅 浓度唔算好稀身但系风味依然脆卜卜嘅龙虾膏多士浸汤食岩岩好。明太子酱薯条 (HKD 𝟺𝟾)好大份粗薯条 两个人分食都好饱下啲酱真系好够 明太子酱咸香好惹味即叫即炸新鲜脆口薯条加埋紫菜丝同明太子酱真系perfect match。法式多士(HKD 88)虽然其实我都已经饱饱地 但系呢个黎之前见到openrice张图好靓所以必叫黎到沾满蛋汁既鲜黄色多士 加上少少鲜果装饰的确睇到我流口水以佢黎到要即时食先可以保持外脆内软当日既多士我觉得可以再炸耐少少 脆身一D应该会有层次口感。香辣蟹肉蒜
见到观塘既工厦愈黎愈多餐厅 今日相约友人去食餐好
提提大家Boon系得数张枱 所以去之前最好就Book先
个到一去到见到装修环境好舒服 有大量乾花的装饰
系一间好有品味既餐厅 装潢同埋佢地食物都系好有taste

鲣鱼熟成封门柳配紫菜薯溶昆布牛油汁(HKD 168)
封门牛柳一上觉得肉质好似比较乾身
的确食起黎都系外边比较柴同韧
不过个内边系岩岩好既 少少红色系七成既程度
牛味都够浓 佢既昆布牛油汁好夹 D薯蓉超滑

味噌龙虾汤(HKD 68)
龙虾汤一上好香嘅 浓度唔算好稀身但系风味依然
脆卜卜嘅龙虾膏多士浸汤食岩岩好

明太子酱薯条 (HKD 𝟺𝟾)
好大份粗薯条 两个人分食都好饱下
啲酱真系好够 明太子酱咸香好惹味

法式多士(HKD 88)
黎到沾满蛋汁既鲜黄色多士 加上少少鲜果装饰的确睇到我流口水
以佢黎到要即时食先可以保持外脆内软
当日既多士我觉得可以再炸耐少少 脆身一D应该会有层次口感

香辣蟹肉蒜片意粉 (HKD 98)
虽然呢个组合系经常出现喺餐厅
要做得好食嘅蒜片意粉都唔简单
我觉得呢一间嘅做法就中规中矩
佢冇预先将啲蒜片炸脆
反而系辣椒味比较重多过蒜味
蟹肉亦都唔算特别多
成个意粉嘅软硬系适中
所以总结来讲呢个意粉系中规中矩

杂莓乳酪沙冰 (HKD 58)
沙冰系见每枱都有叫所以要一试
呢杯好明显少女心爆发
粉红色几乎满泻既杂莓乳酪沙冰一定迷到唔少女仔
食完咁多肉同意粉 呢杯沙冰味道酸甜可以中和下
沙冰内边有丰富天然材料 红莓蓝莓士多啤梨同埋yogurt
不过比想像中淡一点 应该系当日既水果质素问题

总结系呢间餐厅既服务环境都中上
食物方面都唔差 好岩同朋友想好chill咁一齐倾计吹水既地点
可以考虑黎Boon打下卡enjoy一下

Boon
观塘骏业里10号业运工厦14楼G室

食物:7/10
价钱:5/10
环境:8.5/10
[观塘 食物摆盘精致 但份量偏少Boon]食饭当日系四个人一齐去呢间餐厅食物质素OK但系份量真系较少🚩烟三文鱼沙律 $88烟三文鱼有4块 沙律就正正常常纯粹想叫个沙律开胃 如果系四个人嘅话就唔建议嗌啦‼️🚩 美国封门柳 $158本身对呢个封门柳都好有期望但牛味一般但系好淋🤣薯蓉配埋蘑菇汁几好食建议都系自己一个人😂‼️如果同朋友share嘅话会有到喉唔到肺嘅感觉😂😂😂🚩蟹膏蟹肉意大利粉 $128食过好多间蟹肉意大利粉餐厅呢一间算中上😋好香蟹肉蟹膏嘅味道捞埋两样嘢一齐食成个意粉好惹味🔥重点系份量都正常👏👏 可以自己或者同朋友share一齐食都OK🚩薯条松露酱 $48呢个薯条系全餐最抵食嘅😊薯条份量好多而且系热辣辣嘅粗薯🔥👍配埋松露酱 一流😜😜🚩灸烧左口鱼边芦笋意大利饭上枱嘅时候侍应好细心咁同我哋讲要将饭上面嘅左口鱼油捞埋个意大利饭一齐食🔥🔥的确一上枱已经好香鱼油味👍不过食嘅时候左口鱼边就切得好碎基本上捞埋个饭系食唔到佢嘅存在🤣总结时间🥰食完之後同行嘅朋友都觉得其实餐厅食物质素系好嘅但系份量真系实在太少🥲如果同一个价钱来讲去其他Cafe餐厅食嘅话份量会多啲而且餐厅嘅环境好细 嗰日仲要满座如果想同
[观塘 食物摆盘精致 但份量偏少Boon]

总结时间🥰
食完之後同行嘅朋友都觉得其实餐厅食物质素系好嘅
但系份量真系实在太少🥲
如果同一个价钱来讲去其他Cafe餐厅食嘅话份量会多啲
而且餐厅嘅环境好细 嗰日仲要满座如果想同朋友倾偈食饭嘅话就会好嘈😂😂😂
二访❤️第一次食系中午黎同同事庆祝生日,已经觉得几靓咁好多乾花超少女心derrrr🥳仲好开心坐到靓靓打卡位~由於真系好靓想带朋友黎,所以二访就一於试下晚市🙆🏻‍♀️-🎈封门柳 $168推介啊😚呢个好好食,肉质软淋仲要煎得岩岩好配埋顺滑既薯蓉💯(提外话之前去左另一间餐厅到食叫左牛扒要五成但出黎应该有八九成😅🤨) 所以呢间真系算煎得好好🤩-🎈虎虾海胆酱意粉 $128意粉好挂汁而个味道都好好,海胆酱好香,个人好喜欢🙆🏻‍♀️而虎虾不过不失咁~唔知点解佢会有一种令人一食再食既感觉😌-🎈法式多士 $88强烈推荐🙌🏻外脆内软~入口超松软超松软超松软(重要的话要说三次🥰)同埋好香蛋香味😳仲要有湿润感,有少少似疏乎厘pancake既软绵绵质感~同一般的法式多士不同🤪呢个口感个人又挺喜欢💕-🎈伯爵奶泡 $48伯爵味浓同埋唔算太甜可接受😚-🎈朱古力奶泡 $48卖相几吸引,有粒轻轻烧过既棉花糖放系面😍味道就正常朱古力咁~-🔸Boon📍观塘骏业里10号业运工业大厦14G室
🎈封门柳 $168

📍观塘骏业里10号业运工业大厦14G室
2021-05-21
朱古力奶泡
2021-05-14 216 浏览
This place looked so good on Instagram so we decided to give it a try. It is actually smaller than shown in pictures, but still cute and homey. We booked this restaurant one day ahead, so make sure to secure your table by making a booking!Food wise, we ordered just a little bit because we're not extremely hungry after work.The main course is the Urchin Spaghetti with big prawns.There are abundant prawns, which was more than enough for two girls. The texture of the pasta was al dente, definitely

There are abundant prawns, which was more than enough for two girls. The texture of the pasta was al dente, definitely my favorite! The urchin was mixed into the sauce of the pasta instead of lying on top of it, yet we could still really taste it.

The side we ordered was the Truffle French fries.
I appreciate the dipping sauce the most, as it was really thick and rich in flavour. Best for all of us truffle lovers! The fries themselves are fresh and crispy as well.
Truffle French fries

As for dessert, we ordered the signature French Toast with berries and maple syrup.
It was beautifully plated very photogenic! Nonetheless, the texture of the French Toast was much softer than expected, which tasted more like a typical souffle pancake to be honest. I expected the toast edge to be crispier and that was totally a let down.

Despite the failure of the French Toast, it was quite a pleasant meal with a cozy environment. Service was efficient and waiters were attentive. Hopefully they can improve on their cooking skills a bit though!
2021-05-07
Truffle French fries
2021-09-11 53 浏览
大家都知观塘有好多楼上cafe,但呢间绝对系食过咁多间入面最top嘅🤩有service有得打卡有摆盘仲要好食,最特别系小店应该特登分开租舖面同厨房,食野个阵完全唔会有任何油烟同嘈音!小店系行日式同法式路线,呢个价钱可以享受到日同法国美食~个人认为好值得.1.虎虾海胆酱意粉⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)一上碟就好香!系啱啱煮好先上碟,食落意粉好弹,好锺意嘅意粉口感,唔会太软,煮嘅时间啱啱好。原本无遇到系会有大大只虎虾上碟,见到个摆盘都吓亲。除左面头嘅大大只虎虾,仲有3-4只细虾(连壳)不过海胆酱嘅味就唔系好出,净系食到creamy嘅口感.2.香蒜辣蟹肉意粉⭐️⭐️⭐️(3/5)呢个上碟都系超级香!一闻就知啱啱煮好就即刻拎上黎。一放落口系先食到丝丝蟹肉嘅味道,辣味紧接其後,好似我咁唔食得辣嘅人可能就食唔晒全碟(虽然唔系特别辣,但唔食得辣嘅人就会明,佢嘅辣系层叠加上去)建议唔食得辣嘅人又想享受佢,就叫翻杯野饮🤪因为佢睇落好似好细碟咁,其实个碟都几谂,个人认为食完一碟意粉系真系好饱,个份量系绝对多过其他餐厅嘅平碟,所以唔好比佢个样呃左,佢系真材实料黎㗎😽.3.法式甜薄饼配义大利gelato⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)佢嘅
1.虎虾海胆酱意粉⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)
2.香蒜辣蟹肉意粉⭐️⭐️⭐️(3/5)
佢嘅甜品就得两款:Crepe同French Toast,我地就拣左caramel apple味嘅Crepe,周围细细粒舖系周围嘅就系苹果粒,只有微微甜味,可以中和到vanilla雪糕上面焦糖酱嘅特甜味。Crepe唔系特别容易切嘅质地,要切多几刀先可以切得成功,可以得知佢嘅糯性~~~~个甜品都系热辣辣送上黎,再配埋个雪糕,冰火交融完全系prefect!🤩
三款都系超级推荐!特别系影到靓相真系人都开心啲🥳

🎡Boon
地址:观塘骏业里10号业运工厦14楼G室
2021-04-11
2021-09-06 0 浏览
黎开观塘做野,做完後打算搵间cafe坐下hea下relax下 上网搵到呢间Boon, 环境唔错,可以饮杯latte叹下,就决定黎坐下环境真系不错,虽然窗外冇靓靓景色,但cafe内部环境布置得好靓好有feel我嗌左杯earl grey latte上面有d奶泡,earl grey 味几浓,不过同时都有d甜 下次有机会黎要嗌少甜嗌左一杯latte,就坐足一个下午 学会享受慢活人生

我嗌左杯earl grey latte
上面有d奶泡,earl grey 味几浓,不过同时都有d甜
下次有机会黎要嗌少甜

嗌左一杯latte,就坐足一个下午

学会享受慢活人生

2021-08-31 0 浏览
位於观塘工厦顶楼的一间cafe,如果唔系有朋友带路根本唔会有机会试到依间cafe,由於隐蔽,所以亦带嚟好处,就系性价比高,同我哋今晚啲客除咗我哋果枱之外清一色系女仔客,咁就大致上估到佢系倾向轻食同口味清新同健康少少,连佢啲装修风格都系比较清新,以乾花为主,感觉还不错呢。是晚我哋一行6人,分别就order咗以下嘅食物。池鱼大根渍沙律配柚子醋 ($88) - 其实我觉得全晚最好食就个头盘,池鱼分量多有成6-7片,大根渍得入味,令到池鱼本身的腥味冲得好淡,令本身唔系好受得池鱼嘅人都可以食到,甜酸味与鲜味好平衡,再加上柚子醋更为甜与酸的醋夹沙律菜共食,系酸、甜、鲜的冲击。炸蚝 ($58) - 炸浆小厚,但蚝炸得好好,蚝炸嫩滑多汁又够热,难得一间cafe炸物可做到出色,难得。明太子酱薯条 ($48) - 幼薯炸得刚好,明太子酱正常,但分量系多,一碟足够4人食。北海道唐扬魔鬼鱼块($68) - 依个系惊喜嘅,魔鬼鱼我未食过系好食嘅,因为腥臭味本身好重,但食完依个我改观咗,将魔鬼鱼切细粒,唐扬做法,把魔鬼鱼的特性引发咗出嚟,就系肉质爽弹有咬口,由於细粒咗同唐扬做法,腥臭味无咁重同炸浆有底味,所以可以
是晚我哋一行6人,分别就order咗以下嘅食物。
池鱼大根渍沙律配柚子醋

炸蚝
明太子酱薯条
北海道唐扬魔鬼鱼块
北海道唐扬魔鬼鱼块($68) - 依个系惊喜嘅,魔鬼鱼我未食过系好食嘅,因为腥臭味本身好重,但食完依个我改观咗,将魔鬼鱼切细粒,唐扬做法,把魔鬼鱼的特性引发咗出嚟,就系肉质爽弹有咬口,由於细粒咗同唐扬做法,腥臭味无咁重同炸浆有底味,所以可以当做炸鱼蛋咁食,不错。
辣味噌清酒煮蚬意大利面

辣味噌清酒煮蚬意大利面 ($108) -  蚬应该改做大蚬呢,好大只同厚肉,意大利面正常,$108比咁大只蚬你而唔系比蚬仔,系抵食。
烧羊肉牛油炊饭配忌廉咖哩酱
烧羊肉牛油炊饭配忌廉咖哩酱 ($128) - 烧羊肉系真系烧出嚟,半生熟效果,但羊肉无乜味,唔讲唔知系食紧羊肉,但个牛油炊饭系好食嘅。
香煎北海道和豚配烩野菜黑蒜汁
香煎北海道和豚配烩野菜黑蒜汁 ($158) - 主食嚟讲佢系最好食嘅,有猪肉同橡树果嘅甜味,厚切得嚟生熟得宜,系日本猪我先敢食如似生熟程度呢;致於烩野菜就正常日式日味。
酱油渍三文鱼配牛油炊饭青酱蚬肉汁

酱油渍三文鱼配牛油炊饭青酱蚬肉汁 ($158) - 三文鱼生熟程度刚好,酱油渍内味,唔系白煎三文鱼,咸味适中,面头的三文鱼子更是一絶,更三文鱼的咸香味升华,好食。
鲣鱼熟成封门柳配紫菜薯蓉昆布牛油汁
鲣鱼熟成封门柳配紫菜薯蓉昆布牛油汁 ($168) - 封门柳好淋身,但牛肉味好重,外脆肉嫩的,橄榄油腌蒜好食,唔油腻。
杂莓乳酪沙冰
芒果乳酪沙冰
芒果乳酪沙冰 & 杂莓乳酪沙冰 ($58) - 大大杯,又好味。

整体嚟讲,佢嘅嘅食物好食又抵底,唯一可惜嘅就系佢太偏僻,唔系专登嚟系唔会无啦啦行上嚟食一间隐蔽cafe呢。
2021-08-30
鲣鱼熟成封门柳配紫菜薯蓉昆布牛油汁
杂莓乳酪沙冰
芒果乳酪沙冰
2021-08-30 0 浏览
相信好多观塘返工嘅朋友已经习惯左楼上餐厅搵食,人流无咁多,环境会舒服啲,而且楼上舖租金相对便宜,就算餐价略贵,都会觉得物有所值!今次又系一间混合日式西式餐厅,其实已经系第二次帮衬,但因上次时间太赶,今次才能拍照做记录!我们点了法式咸薄饼,配上鸡肉、烟三文鱼、烟肉、蘑菇、太阳蛋及沙律菜,系一份超级All Day Breakfast,另外是一份法式多士,最後是北海道和豚,这是上次有点过的,上次食份量比较足,和豚肉质鲜嫩,这次份量明显细了,卖相差了,口感亦比较乾!再次帮衬当然想试新嘢,亦希望其他菜式能够保持水准!午餐过後想要一杯热咖啡,竟然西餐厅未有提供咖啡,有点美中不足!希望店主可以快手入咖啡机啦!
北海道和豚
北海道和豚
今日晏就系观塘做完野,约左男朋友食晚饭但又未够钟,就决定搵间cafe hea 下上网搵到呢间楼上cafe Boon,睇相环境几好,就过黎hea 一个下午啦!开放式厨房,成间cafe系简约韩风,有乾花做摆设,好舒服好靓我简左自成一角既枱,好似进入左自己一个人既世界咁,美中不足既系窗外系冇风景我嗌左一杯Earl Grey Latte伯爵茶味好重,不过有少少甜最後系呢间cafe 坐左大约2个钟,周围既客人都慢慢离开,最後得返我一个客人另外小小既cafe入面连厕所都有。见男朋友就到,我就走了。

我嗌左一杯Earl Grey Latte
伯爵茶味好重,不过有少少甜
Earl  Grey  Latte

另外小小既cafe入面连厕所都有。
见男朋友就到,我就走了。
观塘工厦出名多好嘢食,今次我就嚟到位於业运工厦嘅 Boon。呢度嘅装修主要用左粉蓝色,再加左乾花,有啲少女嘅感觉。不过呢度都几爆,想去食记住订位啦。🍜主食🍜蘑菇汤(跟餐)个汤黎到嘅时候微暖,有少少蘑菇碎,饮得出系自家制嘅。鲣鱼熟成封门柳配紫菜昆布牛油汁 , $168(3.5/5)听到个名完全想像唔到系咩味,又系招牌菜,就即刻叫左嚟试。呢道菜用左昆布鲣鱼作调味嘅封门柳,配搭薯蓉、椰菜花同焦糖化嘅珍珠洋葱而成。因为封门柳冇乜脂肪,一啲都唔肥腻,而且调味独特,入口除左有牛味仲有牛油海鲜味,相信真系呢度先食到。不过每块牛熟度有啲不一,我今次食到8-9成熟。甜品(苹果批,朱古力挞,各加$18)呢度苹果批系冻食嘅,食落有云呢拿味,不过我都系较钟意热嘅。朱古力挞唔算太甜,挞皮系属於较软身嘅。

🍜主食🍜
蘑菇汤(跟餐)
个汤黎到嘅时候微暖,有少少蘑菇碎,饮得出系自家制嘅。

鲣鱼熟成封门柳配紫菜昆布牛油汁 , $168(3.5/5)

甜品(苹果批,朱古力挞,各加$18)
呢度苹果批系冻食嘅,食落有云呢拿味,不过我都系较钟意热嘅。
朱古力挞唔算太甜,挞皮系属於较软身嘅。
2021-08-10 88 浏览
附近观塘工厦多咗好多小店,因为当日想去嘅餐厅都full哂,就随便揾一间食lunch。既然呢间Boon有位,咁咪试下罗,点知就中哂伏。环境舒服嘅,装修都好唔错,想坐下饮杯野都ok,但性价比真系太低,食物质素较差而价钱又唔平😓😓当时同行两人,叫左一个左口鱼意大利饭,一个油封鸭腿。个饭就真系好普通,放得入口但连女仔都食唔饱,半碗饭都唔知有无,咁就$1xx另外嘅鸭腿,就好似普通煎完嘅鸭腿咁,腌得唔够,薯蓉泥无味,食落似隔夜再翻整,椰菜花硬到好似无渌过咁,个汁就明显hea整,0特别😓😓饮品都系普通smoothie 罗,无期望太多,咁又$5x。如果食物质素ok或者feel到餐厅用心煮呢几道菜嘅话,$35X食lunch系绝对无问题。可惜,食完只系觉得餐厅揾人笨,当人水鱼咁劏罗,仲要收人加一,水都无一杯😓😓😓真系试都唔洗试。

饮品都系普通smoothie 罗,无期望太多,咁又$5x。

真系试都唔洗试。
2021-08-05
2021-07-26 77 浏览
原本系想去隔离大厦某一餐厅😂但太多人等唔到位😂临时临急搵佐呢间餐厅,再打电话问有无位🙈一行三人店员安排佐张二人枱俾我地再加櫈 迫小小但Friday night 同店员都尽量arrange枱俾我地,态度都好好👍🏻蟹膏蟹肉意大利面($128)鱼子同蟹肉都无腥味👍🏻味道正正常常 系份量细佐啲🧐薯条配明太子酱($48)呢个系全餐最好食🌼炸得外面好脆但入面又唔会好乾‼️而且份量系大‼️吹水吹佐3个钟都仲食紧😂 加埋个明太子酱好开胃唔会好漏👍🏻👍🏻推介炙烧左口鱼边芦笋意大利饭 ($148)呢个份量真系少佐啲🤢碟就大,唔系好食得到啲鱼 已经溶埋落啲饭到🤔同可能都系白色更加睇唔到🙈味道都系正常发挥法式甜薄饼配意大利gelato 香蕉朱古力($98)个薄饼真系好甜😂🙈质地比较硬,唔系pancake软身质地个种为食指数: 2.7/5性价比指数: 2.7/5推介指数:2.7/5

蟹膏蟹肉意大利面($128)
鱼子同蟹肉都无腥味👍🏻味道正正常常 系份量细佐啲🧐

薯条配明太子酱($48)

炙烧左口鱼边芦笋意大利饭 ($148)

法式甜薄饼配意大利gelato 香蕉朱古力($98)

为食指数: 2.7/5
性价比指数: 2.7/5
推介指数:2.7/5

2021-07-09
Boon📍:观塘骏业里10号业运工厦14楼G室🚗:观塘地铁A2出口 步行7分钟📞:+852 6633-9495💲:~HKD150/head for lunchFood quality✔️:虎虾海胆酱意粉、苹果批、蘑菇汤、黑松露酱薯条总结:👍🏼好好食 食佢lunch set 冇一个位有伏仲要极好食😋👍🏼虎虾意粉海胆意粉味极浓 只虎虾都唔细 份量女仔够食 但男士就一定要同加餸👍🏼薯条啱啱炸起热辣辣又脆 加埋浓密嘅黑松露酱真系冇得输😆 份量又多啱哂一堆人食 性价比最高!👍🏼蘑菇汤唔同出面一般流质反而系浓稠嘅 饮得出一粒一粒嘅蘑菇 外貌唔讨好 但喜好蘑菇嘅人一定锺意 但如果唔锺意杰身嘅汤就唔好叫😆👍🏼最好食就系加18蚊有嘅苹果批 本身以为佢冇咩料到 而且成餐都食得好满足 但佢变咗成餐最难忘嘅 我仲记得佢唔甜充满阵阵苹果味 唔系出面sell开嗰种胶苹果味 系好特别嘅清新味🥺 绝对值得一试👍🏼价钱确实偏贵 但我觉得呢个价钱佢唔系比行货 而且仲要好食 咁我都好收货☺️ 👍🏼环境好靓 而且有打卡位 啱晒大家嚟朝圣❤️👎🏼唯一不满就系佢唔收信用卡 仲要嗰度wifi 数据网络都极差 本身想用payme但搞咗十分
Boon
📍:观塘骏业里10号业运工厦14楼G室
🚗:观塘地铁A2出口 步行7分钟
📞:+852 6633-9495
💲:~HKD150/head for lunch

Food quality
✔️:虎虾海胆酱意粉、苹果批、蘑菇汤、黑松露酱薯条

总结:
👍🏼环境好靓 而且有打卡位 啱晒大家嚟朝圣❤️
👎🏼唯一不满就系佢唔收信用卡 仲要嗰度wifi 数据网络都极差 本身想用payme但搞咗十分钟都唔成功 最尾决定比现金 但比完又发现payme比钱成功 之後又同老板娘搞咗一轮回钱 听落系咪好烦呢😂 所以建议大家比现金
👎🏼位置有啲难揾 系天桥附近行入去嘅凹位要行上一小层先搭到lift 而且系旧式工厦电梯 要自行拉闸嗰种 我就觉别有一番风味嘅😆 但应该有人唔like
黑松露薯条
蘑菇汤
苹果批
黑松露薯条
蘑菇汤
苹果批
  • 黑松灵酱薯条
2021-07-23 70 浏览
今晚唔知食乜好,search 下附近睇下有咩Cafe 想试,见到呢间评分高,价钱ok, 试下啦。上到去,先讲下环境,因为呢一晚满座,我被安排在靠窗中间,左右都系人,间距明显唔足够,二人枱放唔到袋,建议去都系带斜背废包比较方便,好在店员好肯俾凳。食物方面,我地叫左封门柳, 蟹粉蟹肉意粉&明太子薯条,明太子薯条:明太子酱洒满表面,卖相好,份量多,但酱偏咸,建议多几个人叫浅嚐比较好; 蟹粉蟹肉意粉,味道唔错但比较单一,扁意粉可以煮淋啲,如果可以加两条芦笋会更满足;封门柳,牛肉味道质地都ok,但外层大火煮乾少少,里面还好,份量比较少(6片),旁边椰菜及薯蓉份量好多。成餐饭食完感受好深系好热好迫,冷气唔够,食物唔难食但冇乜惊喜,可能叫嘅食物冇乜汁,又太多淀粉质,食完好滞,完全食唔落甜品,可惜。呢度整体表现一般,冇叫饮品,见到好多人叫沙冰感觉吸引,tea time去饮杯野应该会唔错。
2021-07-17 69 浏览
【观塘】⭐工厦Café好味日法Fusion菜⭐餐厅【Boon】位於观塘一栋工厂大厦内,餐厅环境装饰用上很多乾花作点缀,舒适简约的环境给人清新的感觉😍。餐厅菜式以法式菜为主,加入日式元素。餐厅地方不大,只有数张餐枱,所以最好先行预约订位💪。而招牌封门柳肉质味道亦有惊喜🤩,不说不知,原来每只牛只有一小条封门柳,所以十分矜贵,绝对是食家品嚐之选。虎虾海胆酱意粉亦很入味,这餐厅值得一试😋🐂👍【鲣鱼熟成封门柳配紫菜薯蓉昆布牛油汁】(Lunch set $168)Bonito Aged Hanger Steak on seaweed Mashed potatoes with Kombu Sauce卖相非常吸引~用上美国的封门柳,不但色泽鲜嫩,熟成度亦刚刚好,肉纹看似有点粗厚,但入口肉质软淋👍,牛味浓郁而不韧,牛肉边位焦香脆口,配上昆布牛油汁,口感特别。配菜有香滑牛油味薯蓉🥔,薯蓉加入了紫菜,所以味道不会太过单调,而椰菜花🥦跟清甜小洋葱🧅仔作点缀,感觉味道清新,略嫌封门柳份量偏少,有点到喉不到肺的感觉,如果可以有多两块就完美了😂…哈哈🦐【虎虾海胆酱意粉】(Lunch set $128)Seared
【观塘】⭐工厦Café好味日法Fusion菜⭐

🦐【虎虾海胆酱意粉】(Lunch set $128)
Seared Tiger Prawn Spaghetti with Creamy Sea Urchin Sauce

意粉面质软硬度刚刚好,非常弹牙,海胆酱汁很香,虽然酱汁不是很多,但每条意粉都显得非常入味👍。卖相有趣的虎虾亦不过不失,还有其他虾伴碟,初初在网上看食评时,以为这碟意粉份量不多,但原来碟是凹入去🤭,所以份量十分足料,不怕不饱肚,意粉令人回味😋。

🥣【忌廉磨菇汤】
Cream of Mushroom Soup (With Lunch set )
 磨菇汤内有磨菇碎粒,味道口感都不错。

🍎【苹果挞】
Normandy Apple Tart (Lunch set +$18)
苹果味好香,内有一片片苹果,味道不甜。

🍫【诺曼第朱古力挞】
Chocolate Tart(Lunch set +$18)

挞内有浓浓朱古力,但味道却不会太甜,不甜腻,不错~

👉*Lunch set 有汤,配一杯普通饮品
👉 *另收10%服务费

📍【Boon】
🇭🇰香港九龙观塘骏业里10号业运工厦14楼G室
Shop G, 14/F, Yip Win Factory Building, 10 Tsun Yip Lane, Kwun Tong, Kowloon, Hong Kong
2021-07-07
  • 鲣鱼熟成封门柳配紫菜薯蓉昆布牛油汁