2019-08-27 31 浏览
上一次嚟嘉里酒店,係去Red Sugar度飲嘢,覺得嗰度嘅景色好靚。於是,今次我就試吓book呢間bong。一入到門口,覺得個景色麻麻地,因為佢位於一樓,唔係好睇到個海景。餐廳人少少,氣氛都ok ge!我哋就點咗一個set B套餐,店員問我哋想要牛定係魚,當然係食熟成牛扒啦!店員線先上湯,湯上面有啲泡沫,飲落去好似發咗蛋嘅蛋汁食完一個好似畫作咁嘅沙律,我哋終於可以食到主角牛扒啦!枱上面有三種鹽、其他醬料俾我哋配牛肉,我就選擇左食佢嘅原味。牛味真係好重呀!肉質亦都好特別,乾乾地一絲絲咁,唔怪得要呢個價錢啦

店員線先上湯,湯上面有啲泡沫,飲落去好似發咗蛋嘅蛋汁
2019-08-27 33 浏览
遲咗少少寫,呢間嘅Afternoon Tea Set好似好少人知.....對住海景食嘅hotel teaset竟然唔係好貴出面仲有好大地方俾小朋友放電用室內環境都好舒服,嘆個tea幾chill位置有啲偏,由酒店玻璃門走出去穿過空地向左走就見到今次Afternoon Tea Set食物可用一分錢一分貨嚟形容質素上無大堂咁超班但價錢好公道,可打下卡,食物算正常水平Tea set主要有甜品+少量鹹食鬆餅+覆盆子士多啤梨醬/覆盆子藍莓醬,酸酸甜甜幾開胃仲有3款macaron including覆盆子&開心果&檸檬味當中我比較鍾意焦糖燉蛋焦糖舖喺香濃燉蛋之上,甜美又唔膩朱古力撻好有朱古力味,檸檬撻就比較清新另有個迷你漢堡包有細細塊漢堡牛肉,少少澱粉質可有飽肚feel其他仲有Tiramisu、Wine Jelly、麵包布甸、覆盆子布甸、Mousee、椰絲蛋糕等$280兩位+1算好抵嘅Hotel Tea啦~~
對住海景食嘅hotel teaset竟然唔係好貴
出面仲有好大地方俾小朋友放電用
室內環境都好舒服,嘆個tea幾chill
位置有啲偏,由酒店玻璃門走出去穿過空地向左走就見到

質素上無大堂咁超班
但價錢好公道,可打下卡,食物算正常水平

Tea set主要有甜品+少量鹹食
鬆餅+覆盆子士多啤梨醬/覆盆子藍莓醬,酸酸甜甜幾開胃

當中我比較鍾意焦糖燉蛋
焦糖舖喺香濃燉蛋之上,甜美又唔膩

朱古力撻好有朱古力味,檸檬撻就比較清新

另有個迷你漢堡包
有細細塊漢堡牛肉,少少澱粉質可有飽肚feel

$280兩位+1算好抵嘅Hotel Tea啦~~
2019-08-27 19 浏览
個日見完客行過KERRY HOTEL下面D餐廳,發現在一樓bong也是一個不錯的地點食晚飯,夜晚可以望天維港海景,餐廳人吾多都幾好FEEL。店可以擺左D熟成牛的demo。個日我地就散叫左D MAIN黎食,一坐低待應都有簡單介紹餐牌既食物。之後再送上麵包,係熱熱地架,又脆又軟不錯,有兩種口味,nuts和berry。朋友叫左DRY AGED RIB EYE STEAK,5成熟,肉眼本身好高質,牛燒出來外觀好靚, 仲有炭火的味道,比起出面普通牛細嫩,肉味重。 餐廳拎左三樣調味鹽,海鹽,紫菜鹽,喜馬拉雅山岩鹽、黑椒汁、mustard 同酸青瓜, 其實點一點鹽已經把牛的滋味提升。我就叫左CRAB MEAT CHEESE TRUFFLE LINGUINE,意粉係佢地自家制,個TEXTURE幾特別,佢係偏硬小小。好多蟹肉,仲有好多TRUFFLE,成個麵係比較清,岩哂我呢D健康人士。DESSERT方面叫左個雪巴,芒果味濃濃香香,好食。整體黎講CP值都高,係酒店入面又有海景但係價錢都係1000蚊,我地仲叫左2杯酒,配合番個環境加MAIN DISH。
DESSERT方面叫左個雪巴,芒果味濃濃香香,好食。
2019-08-26 31 浏览
今日放假,決定同屋企人食好啲,就黎咗呢間係嘉里酒店入面嘅bong pro-dry aging食lunch。呢到環境真係好好,我地坐落地玻璃隔離,可以望到紅磡碼頭同海景,落住雨反而氣氛仲好仲relaxing。我地嗌咗兩個Business Lunch,所有菜式都好有心思好好食,成餐飯食得好舒服好開心。首先係好有驚喜嘅兩款麵包,外表睇落冇乜特別,但係一拎上手就發現佢地熱辣辣,啲牛油一搽上去就溶咗,外脆內軟,好好食。之後就係賣相好靚嘅南瓜湯,可以飲到超級幼細嘅南瓜蓉,同一般嘅南瓜湯好唔同。跟著係香橙沙律。個人好中意佢嘅醬,入邊有好細粒嘅橙蓉,酸酸地好開胃,沙律菜都好脆好新鮮。然後就係主角熟成牛排,賣相同味道真係一百分。一切落去就覺得牛排嘅肉質同普通牛排好唔同,比較實淨,唔算好肥,但係一啲都唔un,有好香嘅牛肉味。仲配埋三種唔同嘅鹽、兩種醬同酸瓜。我每樣都試咗,最鍾意都係喜馬拉雅鹽,同個牛真係好夾,食到停唔到口。意粉大約係一個拳頭嘅大細,份量啱啱好,肉醬加芝士,好好食。紅桑子雪葩好特別,酸酸地咁好refreshing。朱古力蛋糕都好有誠意,最低嗰層係有好多杏仁粒嘅朱古力,食落感覺有啲似金莎,配埋

意粉大約係一個拳頭嘅大細,份量啱啱好,肉醬加芝士,好好食。

紅桑子雪葩好特別,酸酸地咁好refreshing。

朱古力蛋糕都好有誠意,最低嗰層係有好多杏仁粒嘅朱古力,食落感覺有啲似金莎,配埋啲醬好好食。

最後要咗杯Cappuccino同熱檸檬茶。Cappuccino好多泡,好正。熱檸檬茶大概可以沖到三杯,檸檬好香,好好飲。

個人認為以咁嘅價錢享受到咁好嘅食物、環境同服務,真係幾抵。希望好快又可以再嚟relax下啦。
2019-08-26 26 浏览
紅磡嘉里酒店一向是打卡熱點,有一片面向維港的草地,日落時分亦份外怡人。該處最為大家熟悉的一定是food court百味川,但原來隔壁亦有一家高級西餐廳Bong Pro Dry Aging,主打乾式熟成牛肉。餐廳面向紅磡碼頭,維港景色與日落都能看到。餐廳內有一大個熟成櫃,展示著不同部位、不同熟成日期的牛肉。兩個人靜享黃昏景緻,室內、室外座位均十分舒適。點了Caesar salad($160),簡單常見的菜式在這裡也有點不一樣,羅馬生菜一片片完整上碟。熟成牛排自然是必點,要了道Dry Aged ribeye steak($560)。調味料有很多種,其中以下方的海苔鹽較為少見。牛排不同部位的生熟程度未為最統一,點了Medium rare,中間部分內嫩多汁,側邊位置略為熟透,但牛味仍十足。Crab meat cheese truffle with linguine($230),沒想到會像湯麵一般,不過味道也挺新鮮。自家製linguine帶嚼勁,配上蟹肉,口感更佳。

兩個人靜享黃昏景緻,室內、室外座位均十分舒適。

嘉里酒店🏨,在紅磡碼頭旁,臨海而建,可以近看維港景色,旁邊一樓的百味村旁,有一間韓國西餐廳🍴,主打乾式熟成牛肉🥩,而且自設廠房,夠哂專業🤗環境一流,全部坐位也可以近距離看到維港,淨係呢點已經值回票價,今日選擇咗中午嚟,之前已經了解過酒店有代客泊車,消費滿指定金額就可以免費兩小時,經過酒店大堂及園區便可到達😀由於時間尚早,客人並不多,選擇了靠窗的位置,原來外面還有戶外區域,確是一個難得的好地方!洒店級的擺設佈置當然與眾不同,無論餐具器皿,都十分講究,韓國🇰🇷侍應細心有禮,替我們預備好應有的餐桌禮儀擺設🍴💕這裡Lunch Set價錢由二百多元起,價錢亦算合理,先上來餐湯、麵包🥯,餐湯酸酸甜甜南瓜濃湯,配上牛油和熱辣辣的餐包已經覺得好好味😋另一份嘅前菜沙律🥗有我最喜歡嘅香橙🍊菓肉,旁邊有沙律醬調配,好味開胃🤗主菜未到,先來六款調味料,好有睇頭,好有排場,型到一個點😬150g嘅乾式熟成西冷Dry-aged Sirloin Steak 🥩,睇落唔算大塊,始終Lunch時間又唔需要太大份量,反而質素最重要,乾式熟成牛有幾巴閉,其實無需多介紹,有需要大家上網都搵到資料,簡單來說,是最能夠保持原汁原味
主菜未到,先來六款調味料,好有睇頭,好有排場,型到一個點😬
150g嘅乾式熟成西冷Dry-aged
 Sirloin Steak
🥩,睇落唔算大塊,始終Lunch時間又唔需要太大份量,反而質素最重要,乾式熟成牛有幾巴閉,其實無需多介紹,有需要大家上網都搵到資料,簡單來說,是最能夠保持原汁原味,將多餘水份抽乾,令牛肉的嫩度提升到另一境界,而且特別Juice,係食牛嘅最高境界😋
Dry-aged Sirloin Steak
切開後,望落顏色粉紅吸引,入口明顯肉味特出,保持纖維感及咀嚼感,但又沒有跟腱難以咀嚼的感覺,正正是Dry aged beef 的特色,心中讚嘆,果然無揀錯😋😋😋
Pan-fried Seabass(140g)
Pan-fried Seabass(140g)香煎海鱸魚🐟,貨真價實,比想像中夠份量,煎得香脆的表皮,入口第一個感覺脆卜卜,肉厚而味鮮,估唔到雖然主打熟成牛肉,這個也做得不錯👍🏻
Today’s Pasta 🍝 應該是Tomato sauce,個人感覺比較酸左少少,可能是蕃茄🍅的關係吧😅
沙冰和甜品很別緻,味道亦唔會太甜,感覺健康又好味,很不錯👍🏻
餐飲有不同選擇,特意揀了凍和熱以作比對,凍Latte奶香味十足,淡淡的咖啡味比例理想,超乎想像的好飲,推薦凍飲😬
特別要讚👍🏻的是這裡服務很到位,換碟、餐具和加水都不會造成騷擾的感覺,絕對是高水準的服務,試過這裏的乾式熟成牛排🥩,意猶未盡,決定下個月為朋友慶祝生日,再來享受他們的晚餐,到時再痛快地享受一頓🥩🥩🥩😍😍😍
Dry-aged Sirloin Steak
Pan-fried Seabass(140g)
2019-08-23 28 浏览
星期五晚約friend 食餐好摸下酒杯底, 好食物好風景自然係個must! 呢日就去到紅磡嘉里酒店Bong 餐廳, 雖然單睇店名唔知佢食咩, 但最重要係海旁餐廳無束縛的環境, 坐在海旁夕陽西下的慢慢食同慢慢嘆, 先可以食出到食物的真味。再者, 食完夜少少仲可以睇埋幻彩詠香港, 一次過欣賞日落同夜景! 對住對面港島食萬家燈火食熟成牛慢慢享受。 走進餐廳,大概分為左右兩邊, 前方是水吧。裝修時尚不俗套, 有卡位也有圓檯, 全部沿著海旁面坐, 裝潢帶點歐陸風,襯以昏黃射燈,整體感覺舒適, 而右邊雪櫃仲可以睇到今晚的主角 –熟成牛。 今日與友人黎叫左一份dinner set 同一份意粉, 兩份Share. 麵包籃配香草牛油 餐前先黎兩款包包, 一款係長法屯, 烤得香脆, 可配醋同橄欖油。另外一款有nuts,食落有陣陣獨特香味, 配牛油仲更好食。 Sweet pumpkin cream soup Dinner Set 的湯係南瓜忌廉湯, 質感滑溜綿密細緻,南瓜味突出,味道同同質都無可挑剔。Sous vide chicken salad 雞肉沙律 醬汁與爽脆冰涼沙律菜分開上, 可以自
麵包籃配香草牛油
Sweet pumpkin cream soup
Sous vide chicken salad 雞肉沙律
醬汁與爽脆冰涼沙律菜分開上, 可以自行決定落幾多, 再加上鮮橙的酸甜, 味道層次豐富。

頭盤係Grilled scallop with salmon caviar
有魚子醬、燒帶子、三文魚與及時令水果, 單係賣相已經覺得好吸引, 擺盤也很有水準,三文魚他他分別係兩款不同部位的三文魚, 三文魚已作調味,肥美油脂足。而其上鮮味十足的魚子醬更為三文魚提升一個層次,層次豐富,變得好睇又矜貴。
Dry aged ribeye steak with king tiger prawn
到主角來了, 熟成肉眼配皇帝虎蝦, 巨型虎蝦同熟成牛都係呢道菜的亮點
從整個賣相,都見到廚師花過心思。食得出件肉眼本身好高質素,熟成牛在製作過程中裡面的水份會被蒸發, 而其天然酵素亦會打破肌肉組織, 熟成後令肉味更加濃郁軟嫩。燒出來的熟成肉眼外觀非常靚仔, 帶有炭火香, 比一般牛扒更加細嫩, 極富肉味。順帶一提, 餐廳提供左3款調味鹽(海鹽,紫菜鹽,喜馬拉雅山岩鹽)、黑椒汁、mustard 同酸青瓜, 其實點一點鹽已經把牛的滋味提升。至於巨型虎蝦質感爽彈, 好食。其餘蔬菜都烤過,帶有香氣,焗薯仔亦非常軟滑。

Chef's recommended pasta
跟餐仲有個小意粉,份量唔會好多,唔會怕太飽濟,1人set黎講剛剛好。蕃茄味濃,有粒粒蕃茄同洋蔥粒, 意粉有咬口, 即使只是一人份量也用料不賴。
只於另外叫的巴馬臣芝士黑松露蟹肉手造扁意粉
黑松露原片刨在扁意粉上, 顯出身價, 意粉底部充滿鮮拆蟹肉, 蟹肉好有鮮味,手造扁意粉有咬口, 整體味道唔錯。
最後是跟餐的士多啤梨雪芭同tiramisu
Strawberry sorbet
士多啤梨雪芭味道天然, 酸酸甜甜不造作。
Tiramisu 甜味適中,馬卡風芝士漿做得挺身而柔滑,有酒醇亦有咖啡香, 芝味稱心。
Set drink
選了熱檸茶, 西式紅茶不會如港式濃, 但淡淡的正好為這晚作結。

整體而言,我和友人都好滿意餐廳的食物、環境與及服務,無論室內外環境也令人感到很舒服自在,侍應服務也貼心到位,主動斟茶遞水,更換餐具,殷勤爽快態度,也是值得一讚。
2019-08-23 245 浏览
最近都各有各忙, 跟這位好友幾星期都冇踫頭了。八月是朋友的生日月, 所以我地趁今日可以squeeze到時間出來lunch, 就找了間特別一點嘅餐廳同佢慶祝生日, 吃個fine lunch。今日揀的這間餐廳, 結合左我倆的喜好😁。朋友愛在美景下慢慢享受美食, 而我呢,超愛吃牛🥩。餐廳在黃埔嘉里酒店內, 半露天, 有海景,主打吃韓式熟成牛。我地都有選擇困難症,所以就好懶咁點了兩份商務套餐😅。可能因為尚早,所以我地可以揀到落地玻璃旁的位置, 對著海談天,頓覺辛苦工作是值得的。套餐好豐富,足有六道菜:湯,沙律,肉類,主食,冰品,甜品,咖啡或茶。最先登場是南瓜湯, 好滑好細緻,沒有過多調味,所以更特出南瓜的甜味。之後來份香橙沙律,酸酸甜甜的剛好清清口。到了主角熟成西冷排, 足有150g重,這裡的韓式熟成牛特色是肉味更濃郁,因為佢比一般熟成牛熟成的時間長。而且烹調時先煎後烤,所以一點肥膩感都冇,只有濃濃的牛肉香味😍😋。吃完牛排還有意粉, 份量精緻,意粉質地是我喜歡的微硬,以茄汁同parmesan cheese點綴,好好味。吃了這麼多美食,先來份sorbet 爽爽口先,再上甜品。Tiramisu配咖

之後來份香橙沙律,酸酸甜甜的剛好清清口。

吃了這麼多美食,先來份sorbet 爽爽口先,再上甜品。Tiramisu配咖啡真的很夾。咖啡都是現磨,很香濃。

因為是fine dining, 所以我們可以慢慢享受美食, 還可以一邊談天說地。一頓下來就兩個多小時。之後雖然還要回公司,但心情還是很開心。

2019-08-22
午餐
  • Dry-aged Sirloin Steak
  • Sweet pumpkin cream soup
2019-08-22 37 浏览
今日喺周年紀念 所以男朋友話帶我食好野喺黃埔嘉里酒店外側 食熟成牛gei 餐廳 仲有海景 可以睇日落睇夜景而家天氣熱我地都無坐到外邊 涼一啲坐呢度食飯一定好舒適餐廳入面都坐得舒服 空間感好大 仲要一個雪櫃專門係成熟生肉用gei 野食我地叫左一set 加一個沙律 首先介紹返個Set 先頭盤係雞肉沙律同南瓜湯沙律菜新鮮 醬汁酸酸甜甜 清新開胃南瓜湯偏甜 非常濃郁 好好味Grilled Scallop and Salmon Caviar帶子沾滿醬汁 惹味得黎肥美彈牙三文魚鮮味配上魚子醬 互相輝映 跟住就係我地期待左好耐gei 主菜 係dry age ribeye 配虎蝦 餐廳俾左mustard 酸瓜 黑椒汁 紫菜海鹽 海鹽 喜馬拉雅山海鹽 等我地可以為牛扒調味其實佢個肉眼唔洗調味已經好好食 肉味香濃口感細緻 令人有種慾罷不能gei 感覺虎蝦又大隻又彈牙 蝦肉鮮甜 都非常好食我地仲叫左一個沙律 dry age steak salad with truffle oil dressing佢個松露油真係好香好香好香 用黎拌沙律定沾牛扒 都係一絕gei 配搭另個牛扒都好好食 軟嫩滑 正呀 甜品有tir
而家天氣熱我地都無坐到外邊 涼一啲坐呢度食飯一定好舒適

虎蝦又大隻又彈牙 蝦肉鮮甜 都非常好食

另個牛扒都好好食 軟嫩滑 正呀
 甜品有tiramisu 同芒果雪芭 好味
2019-08-21 36 浏览
今日奉老細之命同英國遠道而來嘅鬼仔同事食飯,鬼仔話落機冇耐仲有jet lag,唔想去太遠,所以我就同佢去酒店嘅意大利餐廳Bong食。嘉里酒店近紅磡碼頭,餐廳對正維多利亞港,早啲嚟仲睇到日落晚霞,嚟拍拖一定好浪漫~鬼仔叫咗個Set B,仲話同我share食,我真係「紅都面晒」。我哋再叫咗個意粉share~【Crab meat cheese truffle with homemade Linguine】黑松露係放咗幾片入去,唔係一般常見嘅黑松露碎,一上枱就聞到黑松露味。芝士亦都係一片片,蟹肉都唔少,自家製扁意粉幾有咬口,非常不錯。【Dinner Set B $760】餐湯係【Sweet Pumpkin Cream Soup】上面有泡沫加上濃稠度適中,南瓜味度冇過濃,飲起嚟感覺輕盈。【Grilled Scallop with Salmon Caviar】魚子醬好鮮味,入口即溶。燒帶子彈牙但口感嫩滑,點碟邊嘅三色椒汁好香口。另外仲有魚子醬同三文魚嘅配搭。伴碟有士多啤梨、青、紅番茄仔同藍莓等蔬果,好有益。【Sous vide Chicken Salad】沙律菜新鮮,不過肉就少咗啲~【Dry ag

【Dinner Set B $760】

【Dry aged Ribeye steak(250g) with King Tiger Prawn】餐廳最出名嘅係風乾熟成嘅精品級牛扒。風乾熟成嘅最大賣點係肉味更豐富,肉質保持粉嫩。調味料亦都好多花款—喜瑪拉鹽、海鹽、紫菜鹽、黑椒汁、芥辣、酸瓜。因其他之前都試過所以今次特別試酸瓜,酸酸甜甜又幾得意。除咗牛肉外,蝦都幾鮮爽,配菜好多都係蔬菜瓜類,比較特別係紅酒浸嘅啤梨。

今日嘅【Chefs Recommended Pasta】係番茄汁意大利粉,甜酸平衡配合彈牙扁意粉,不錯。

所以主菜食完就到紅桑子Sorbet,清吓口中味道迎接甜品

【Today's Dessert】係Tiramisu,又香甜又滑溜,正。最後餐飲叫咗Cappuccino,以香濃酒店級咖啡完美作結。
2019-08-19 45 浏览
紅磡酒店房當中嘉里酒店算是一間最新的酒店,喜歡1樓大堂側邊食肆非常親民,竟然發現一間,門口隱蔽的優閒海景此事餐廳。當中設有露天雅座lunch餐牌豐檢由人,有200多元蚊到500元不等上戲肉前先列陣多款調味,只係鹽已經有三大類120日熟成跟幾十日的熟成扒果然有分別,鎖到更多肉汁口感更嫩。parmesan cheese夠咸香,意粉夠咬口唔會太淋。本人對甜品興趣不大,但芒果雪芭👍,做得非常出色新鮮芒果份量很多香味齒頰留香,冰沙口感涼透心。

當中設有露天雅座

lunch餐牌豐檢由人,有200多元蚊到500元不等

上戲肉前先列陣多款調味,只係鹽已經有三大類

parmesan cheese夠咸香,意粉夠咬口唔會太淋。

2019-08-16
  • 120天熟成日排
2019-08-19 28 浏览
話說早排聽朋友介紹嚟到呢一間酒店嘅西餐廳慶祝嘅體驗非常好所以小編就同女朋友都選擇嚟到呢一間酒店慶祝。小編同女朋友一入到呢間西餐廳,感覺非常親切,因為員工嘅招呼係一個好高質嘅服務水準,而小編經餐廳侍應嘅介紹就Order左呢款五成熟嘅斧頭扒,Menu上面係寫二至三人份量,所以小編淨係order左呢塊牛扒,而呢一塊牛扒嘅份量足夠我同埋女朋友,牛扒肉質好鮮甜,Order咗五成熟,牛扒肉質好鮮甜可能Order咗五成熟嘅關係,牛扒肉嘅狀況剛剛好,亦都好鮮甜另外亦都order左兩杯mocktail , 值得一提嘅,呢一間真係要景有景,要食物有食物,要服務有服務,不妨試一試啦。

• 斧頭扒
2019-08-18 45 浏览
上網留意到哩間餐廳製作牛扒方法講究,睇到心動於是黎左食午餐。一排落地玻璃,陽光射入,好舒服,一路食一路欣賞窗外景色,係望海嫁!揀左2份business lunch,每位$300有6個courses 同餐茶。餐包新鮮焗所以好香好脆。餐湯係南瓜湯,好滑打得,加入左果仁碎,健康又好味!沙律擺得像藝術品,賞心悅目!加入橘子,新鮮,好開胃。今餐主角黎喇!餐廳既招牌,哩度既牛扒係選用經風乾多日既熟成牛肉,真係未食過咁樣處理既手法,食落肉汁係特別香,而且成塊無跟,肉質實嫩,我簡單點d海鹽已經好正!食完牛扒會有一客鮮茄意大利麵,份量小小,但其實好岩,因為食完牛扒都幾飽下。食晒主菜,就到飯後甜品喇,有二選,芒果雪芭同核桃tart。畫上完美句號!
餐包新鮮焗所以好香好脆。
餐湯係南瓜湯,好滑打得,加入左果仁碎,健康又好味!
沙律擺得像藝術品,賞心悅目!加入橘子,新鮮,好開胃。
午餐
  • Business  lunch
2019-08-17 248 浏览
每逢一些節日或紀念日,大家都會去酒店吃自助餐慶祝一下,近年自己也算常常到酒店吃自助餐,但好像好久沒有在酒店吃過西餐,雖然價錢是昂貴了一點,如果好吃的話還是值得的。這次找的酒店並不是在尖沙咀、銅鑼灣、中環這些遊客勝地的酒店,而是找了在紅磡的「嘉里酒店」。裡面的環境寬敞,座位與座位之間的距離不會太近,光暗度算是剛好吧,還播著一些有情調的背景音樂,很有氣氛。在室內可遠眺海景,在傍晚時間又可以觀賞日落。完整的冷藏櫃展現在客人的眼前,其實都是餐牌上牛肉的種類,大家就可以看看覺得哪款適合自己後才點那款。到了酒店吃西餐,價錢當然都不便宜,最便宜的也要$450,最昂貴的則需要一千多元,還有海鮮和雞肉供客人選擇。不喜歡就這樣吃牛排的人也可選擇叫套餐,有湯、主菜、甜品和飲品。男朋友點了一杯Pineapple Punch,有菠蘿和乾薑,難怪喝進口的時候有點兒刺激的口感,菠蘿梳打也算清新。自己則點了一杯白桃荔枝梳打,味道十分清新!還真的有一顆荔枝在底部,超適合夏天的時候喝呀。自己平時真的完全不捨得點那麼昂貴的牛,男朋友則說,來到酒店要麼不吃,要麼就吃最好的,於是點了$1,150的斧頭扒。斧頭扒的重量足足有95

在室內可遠眺海景,在傍晚時間又可以觀賞日落。

Pineapple  Punch

Peach  &  Lychee  Bubble

自己平時真的完全不捨得點那麼昂貴的牛,男朋友則說,來到酒店要麼不吃,要麼就吃最好的,於是點了$1,150的斧頭扒。斧頭扒的重量足足有950克😨是二人份量,十分厚身,點了五成熟的。吃的時候感覺裡面有超多的肉汁!牛肉味濃郁,旁邊還有脆肉的部分。
Dry-aged  Tomahawk  Steak

斧頭扒的旁邊還有一些配菜,有馬鈴薯、甘荀、蕃茄等等,作為斧頭扒的配菜來說也算不錯。

斧頭扒有數款調味料作調味,有酸瓜、黑椒汁、紫菜海鹽、海鹽和喜馬拉雅山海鹽,客人可隨自己的喜好選擇,以作調味。
2019-08-14
Pineapple  Punch
Peach  &  Lychee  Bubble
Dry-aged  Tomahawk  Steak
2019-08-16 194 浏览
同老公慶生精挑細選,終於揀左間有情調又要食物出色,尤其老公最鐘意食靚牛扒,與其我自己買來煮,不如乾脆地揾間餐廳同佢慶祝下好過,呢間餐廳其實在嘉里酒店平台的,主打係80day up dry Aging的牛扒同豬扒,我相信老公應該會滿意,而且可以邊食邊欣賞碼頭夜景。餐前有餐包提供,香脆鬆化有埋牛油跟的,我地食晒還會問我地要唔要添加,留肚食主菜不加了! Dry aged ribeye steak 350g 老公要 medium rare 廚師煮得剛好 牛扒切開中心嫩粉紅,不會過火而且女仕應解釋熟成牛扒 同 medium普通牛扒差不多 夠晒 juicy 牛味又夠濃味,提供三款岩鹽同酸青瓜,芥末同黑椒醬汁,醮點更突出牛扒肉味,微微碳燒香味脆邊,有嚼口但唔係韌的,口感一流,食後口腔仍保留著牛肉香味。幾款調味料選擇蜜桃荔枝 soda $68香桃味比荔枝味強,唔會過甜,夏天消消暑。30 Day Dry-aged Pork Shoulder Butt Steak個豬肩燒得外表焦脆,粉紅色肉嫩有肉汁,肉的紋理好清析鬆軟,配紅酒汁好滋味,我喜歡 d彩色配菜又好味又健康,sour cream焗薯仔更好啱我口味

Dry aged ribeye steak 350g

幾款調味料選擇

蜜桃荔枝 soda $68
香桃味比荔枝味強,唔會過甜,夏天消消暑。

個豬肩燒得外表焦脆,粉紅色肉嫩有肉汁,肉的紋理好清析鬆軟,配紅酒汁好滋味,我喜歡 d彩色配菜又好味又健康,sour cream焗薯仔更好啱我口味,紅蘿蔔,露筍,老公對兩款肉都覺得好滿意。

2019-08-16