2024-02-24 1279 浏览
📍Boholic 長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓長沙灣人氣cafe 店,店內有多個打卡位置,佈滿乾花,波理米亞風格。☁️三重芝士特濃火鍋$198芝士火鍋配料有牛舌,鮮蝦,斑斕芝麻蛋糕,薯仔蕃茄,配料選擇多,芝士非常濃郁,容易做到拉絲效果,最好等芝士熱少少先點嚟食☁️珍寶軟殼蟹溫泉蛋芝士意大利粉$169賣相精緻,打卡able ,軟殼蟹炸到好趣身,每條麵沾上芝士醬,另外再加埋溫泉蛋,好食☁️白酒百里香醉香牛油澳洲新鮮藍青口配蒜香包$158藍青口份量多,大約多於20粒,蒜香味濃郁,另外配上蒜香包,脆口鬆化,點埋啲汁,yummy 🍨蘋果金寶火灸焦糖蛋卷配海鹽雪糕$78焦糖蛋捲,經過火炙後,外表甜脆,內裡鬆化,表面有海鹽雪糕和焦糖脆脆,口感豐富🍓士多啤梨牛油果沙冰$58健康配搭,但比較偏甜🍵蜂蜜洛神花養神茶$45天氣涼涼地,用返啲熱茶,蜜糖會另外上,可以根據自己的口味加蜜糖🍵精選水果茶$45正常發揮P.S店舖只收現金or 八達通
📍Boholic
長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓

☁️三重芝士特濃火鍋$198

☁️珍寶軟殼蟹溫泉蛋芝士意大利粉$169

☁️白酒百里香醉香牛油澳洲新鮮藍青口配蒜香包$158

🍨蘋果金寶火灸焦糖蛋卷配海鹽雪糕$78

🍓士多啤梨牛油果沙冰$58
健康配搭,但比較偏甜

🍵蜂蜜洛神花養神茶$45

🍵精選水果茶$45
正常發揮

P.S店舖只收現金or 八達通
  • 三重特濃芝士火鍋
2023-12-19 2849 浏览
一早Bookmark 定呢間餐廳,週末可以嚟食High Tea同打卡📸,係長沙灣附近有間充滿波希米亞風格嘅米白色餐廳 - 《Boholic》,裝飾勁靚呀🥰!@boholic_rtlc 嚟到餐廳門口已經有唔少打卡位📸,餐廳所有食材都係由佢哋甜品🍮師親手每日新鮮製作,有精緻嘅high Tea set🧁,又睇得又食得😋呢度食物質素唔錯,下次要來試吓佢哋個晚餐先😋@Boholic 鳥籠造型西式精緻二人拼盤🫖(3款鹹點及5款甜點)🔹鹹點:🔸金文畢芝士🧀巴馬火腿竹炭/抹茶多士🥪芝士配巴馬火腿咸香味十足呀!多士中和了咸味🔸脆卜卜黃金吉列蝦🦐吉列蝦好酥脆,但唔油膩🔸魚子鮮蝦🍤牛油果醬撻🥑幼滑嘅牛油果🥑醬配上鮮甜大蝦🍤,仲有新鮮嘅魚子、層次非常豐富呀🔹甜點:🔸自家製Tiramisù 🍰咖啡☕️味道濃郁,蛋糕質地軟綿綿,又creamy🔸特濃宇治抹茶🌱芝士凍餅🍵抹茶🌱味偏重,同芝士🧀混合,甜味中和左,甘甘地唔會太甜,我鍾意食呢款🔸手製鬆脆牛油曲奇🍪口感鬆脆,牛油味🧈香濃🔸抹茶🌱馬卡龍抹茶味道甜而不膩👍🏻🔸自家製迷你檸檬撻🍋味道酸酸地幾開胃,撻皮香脆鬆化🔸士多啤梨🍓慕絲蛋糕🍰慕絲幼滑,軟綿綿入口即溶,味道酸酸甜

呢度食物質素唔錯,下次要來試吓佢哋個晚餐先😋

@Boholic 鳥籠造型西式精緻二人拼盤🫖
(3款鹹點及5款甜點)

🔹鹹點:
🔸金文畢芝士🧀巴馬火腿竹炭/抹茶多士🥪
芝士配巴馬火腿咸香味十足呀!多士中和了咸味
🔸脆卜卜黃金吉列蝦🦐
吉列蝦好酥脆,但唔油膩
🔸魚子鮮蝦🍤牛油果醬撻🥑

🔹甜點:
🔸自家製Tiramisù 🍰
咖啡☕️味道濃郁,蛋糕質地軟綿綿,又creamy
🔸特濃宇治抹茶🌱芝士凍餅🍵
🔸手製鬆脆牛油曲奇🍪
口感鬆脆,牛油味🧈香濃
🔸抹茶🌱馬卡龍
抹茶味道甜而不膩👍🏻
🔸自家製迷你檸檬撻🍋
味道酸酸地幾開胃,撻皮香脆鬆化
🔸士多啤梨🍓慕絲蛋糕🍰
慕絲幼滑,軟綿綿入口即溶,味道酸酸甜甜

🔹飲品:
🔸桂花latte🌼☕️
咖啡香濃,有淡淡的桂花🌼香味

🔸堅果竹炭咖啡🌰☕️
好靚嘅鬱金香🌷拉花,香濃堅果味道同咖啡好

2023-12-16
3天前 0 浏览
一直都好想去Boholic 試下, 但係開業果陣每次經過都勁多人排隊🫠 點知今次平日7pm 到又有位, 就一於試下佢啦🥰餐廳佈置是波希米亞style🌾 完全係我杯茶呀🙊 我地叫左一個小食,兩個主菜,一個甜品🍮 大滿足😌🥢西班牙香蒜辣油大蝦配蒜香包&小青椒D大蝦好新鮮🦐 用蒜蓉包點蒜香蝦油嚟食超惹味😆🥢葡萄牙風味8小時燴牛肚血腸鷹嘴豆配自家製彼得包好足料!我數過裡面有成10-15塊牛肚,燜得好腍入晒味🙊 個汁係蕃茄胡椒汁,有fusion 既感覺😋🥢美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈第一刀切開,見倒一絲絲既纖維感,以為會好柴,點知口感依然非常好. 做到骨肉分離既感覺🙊 配埋美底BBQ 汁, 酸酸甜甜咁, 好開胃😝🥢開心果奶蓋梳乎厘班戟會品會太開心? 兩塊特厚疏乎厘pancake上面淋上濃郁嘅開心果奶蓋🫠 有開心果味,有入口即溶既空氣感✨👯‍♀️特濃黑芝麻鮮奶🍵飲得出勁多芝麻,除左creamy 次外仲食倒粒粒既芝麻🙊靜岡焙茶鮮奶☕️第一次飲倒咁香濃既焙茶味. 飲到底都仲見倒粒粒焙茶粉末❤️✨本月生日仲送免費疏乎厘pancake添😋

🥢西班牙香蒜辣油大蝦配蒜香包&小青椒
D大蝦好新鮮🦐 用蒜蓉包點蒜香蝦油嚟食超惹味😆

🥢葡萄牙風味8小時燴牛肚血腸鷹嘴豆配自家製彼得包

🥢美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈

🥢開心果奶蓋梳乎厘班戟

特濃黑芝麻鮮奶🍵
飲得出勁多芝麻,除左creamy 次外仲食倒粒粒既芝麻🙊

靜岡焙茶鮮奶☕️
第一次飲倒咁香濃既焙茶味. 飲到底都仲見倒粒粒焙茶粉末❤️

✨本月生日仲送免費疏乎厘pancake添😋

位於長沙灣嘅boholic 地點方便, 北歐波西米亞風格嘅裝修非常漂亮舒適, 特別係一入門口就見到嘅打卡位, 十分搶眼。 呢間餐廳唔單止佈置落足心機,食物質素都好用心又味道又好,我地分別食左:西班牙流心太陽蛋薯條 98蚊兩大粒太陽蛋相當搶眼 ,切開太陽蛋之後啲蛋汁漏落去薯條度, 令到薯條沾上蛋汁再配上少少辣嘅煙肉, 味道層次好豐富👍🏻芝士焗澳洲薯皮88蚊三粒薯仔以火箭菜墊底,薯仔中心有焗溶咗嘅芝士配上加熱左嘅煙肉,芝士味同煙肉嘅香濃味道配搭薯仔,無論口感定味蕾都覺得好滿足!相當美味! 另外隨碟仲有特製醬汁,配上去味道又有另一種變化,好食!美式bbq醬焗豬肋骨配洋蔥圈 198蚊豬肋骨以洋蔥圈墊底, 另外配有兩串菠蘿同埋沙律伴碟,特別一提沙律菜十分新鮮, 而菠蘿都十分香甜。 重點主菜嘅豬肋骨 調味恰當, 肉質嫩滑,好食!開心果奶蓋梳乎厘班戟138蚊呢個係我最期待嘅甜品! 見到每一台都有叫到梳乎厘班戟, 我曾經喺佢嘅泰式珍珠奶茶味同開心果味 之間掙扎, 最後揀咗開心果! 嚟到估唔到朋友畀咗個驚喜我🥰 安排咗happy birthday嘅伴碟❤️ 講返個主角 ,開心果梳乎厘班戟果然冇令我失望 ,

西班牙流心太陽蛋薯條 98蚊

芝士焗澳洲薯皮88蚊

美式bbq醬焗豬肋骨配洋蔥圈 198蚊

開心果奶蓋梳乎厘班戟138蚊

嚟到估唔到朋友畀咗個驚喜我🥰 安排咗happy birthday嘅伴碟❤️ 講返個主角 ,開心果梳乎厘班戟果然冇令我失望 ,香濃嘅開心果醬配上開心果碎, 口感豐富, 而佢嘅梳乎厘班戟都做得相當鬆軟, 好好食!

4天前 0 浏览
欖油蒜片辣椒炒西班牙辣肉鮮蝦意大利粉麵辣肉的獨特風味為整道菜增添了豐富的層次。意大利粉麵煮得剛好,彈牙有嚼勁,唔會好腍或者好硬啱啱好。而佢嘅欖油蒜片亦都炒得好入味,每一啖意大利麵都好夠味。而佢哋蝦亦都唔會絕對足料,多到食唔晒! 秘製蘇梅蛋黃醬燒焗美國特級豬梅扒呢個同平時嘅豬扒好唔同,煎得啱啱好,冇平時食豬扒嘅韌,一啖咬落去腍啤啤好好食,而佢嘅醬汁酸酸甜甜咁樣,配上豬扒絕對係一個新奇嘅感覺! iced mocha shizuka + hojicha lattemocha就普普通通算係幾好飲,至於個焙茶latte比較香濃,慢慢品嚐會有淡淡嘅茶香味,賣相同埋飲落都好出色!

欖油蒜片辣椒炒西班牙辣肉鮮蝦意大利粉麵

秘製蘇梅蛋黃醬燒焗美國特級豬梅扒

4天前 0 浏览
昨天 係長沙灣畀呢間 餐廳嘅裝修所吸引,環境好靚很舒服和諧。前菜芝士焗澳洲薯皮 ,主菜美式bbq醬烤焗西班牙豬肋骨 配洋蔥圈 。食材很新鮮和天然。焗薯皮邊很脆很香口,主菜味道配搭得宜,能突出到豬肋骨的味道。飲品用士多啤梨果肉打碎+忌亷+薄荷葉,不會太甜帶少少酸,飲前用飲筒攪拌忌廉溶入達致更順滑可口,開心果梳乎理蛋糕口感輕盈鬆軟,開心果肉很香味道濃郁。

4天前 0 浏览
今日約咗好朋友食飯, 佢帶咗我去 長沙灣 呢間 靚靚cafe, 一入到 餐廳 就見到 超靚嘅波西米亞風 嘅裝潢, 好多靚靚打卡位, 連個洗手間 都有坐風車 好靚😍, 未叫嘢食朋友已經急不及待喺每個角落打卡😂, 店員都好好好nice ,冇催促我哋 由得我哋打完卡慢慢叫嘢食❤️我哋叫咗個芝士焗澳洲薯皮、 美式bbq醬烤焗西班牙豬肋骨 配洋蔥圈 兩杯飲品及 開心果奶蓋梳乎厘 班戟。芝士焗澳洲薯皮: 薯皮焗得香口 脆身, 上面加左芝士及煙肉碎 味道好夾 好味美式bbq醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈: 呢款要大推, 超好味 豬肋骨淋身 入味, 一放上枱已經聞到好香嘅 烤香肉味😋 配上洋蔥圈 及沙律菜, 沙律菜 好新鮮 爽脆, 加上特製醬汁 少少辣好惹味❤️開心果奶蓋梳乎厘: 新鮮即叫即制 ,梳乎厘好香蛋味 口感鬆軟 ,面頭淋上 開心果 奶蓋及 開心果 碎粒 超正
6天前 0 浏览
boholic 非凡全日早餐豐富的配搭, 新鮮爽口的沙律菜, 配上橄欖油和黑醋非常清新。 烤大啡菇 烤蕃茄 太陽蛋 香腸 仲有三文魚 。焦糖菠蘿烤到微焦, 多汁香甜非常juicy。 最有驚喜全日早餐會有烤菠蘿, 這個很可以 , 女士們真的會很喜歡 。boholic 小食拼盤炸得香脆的雞翼, 外脆內嫩又多肉汁 ,配酸酸酸甜甜的泰式醬。 紫菜炸魷魚條好特別, 紫菜味好突出, 魷魚肉質都很彈牙。吉列炸蝦炸得很爽脆, 沒有肥膩感。芒果海鹽芝士奶蓋麻薯牛角窩夫配椰子雪糕重點推薦這裏的甜品, 之前食過幾款梳乎厘班戟, 班戟充滿空氣感軟綿綿, 好似棉花糖般鬆軟, 而且蛋味濃郁。 今次的牛角窩夫, 真的很有驚喜, 窩夫外脆 帶點焦糖香, 內裏 煙煙靭靭, 加上麻薯 增加咗唔同嘅口感。 重點是海鹽芝士奶蓋, 厚身creamy, 鍾意奶蓋的 應該會非常喜歡。 芒果和椰子味雪糕真的很match。
boholic 非凡全日早餐

boholic 小食拼盤
吉列炸蝦炸得很爽脆, 沒有肥膩感。

芒果海鹽芝士奶蓋
麻薯牛角窩夫配椰子雪糕

2024-06-06 0 浏览
之前其實經過都想試但次次都好多人,今次特登book位同幾個dd食,發現係真係幾好味抵食同幾靚❤️(10分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑香濃蟹膏手捲意粉配香焗明太子手拆蟹肉($218)呢個應該都係boholic既招牌菜,成個蟹蓋加蟹肉,好濃既蟹味,然後手捲意粉爭特別,煙煙韌韌,而家一條都幾長,我地要再切開黎慢慢食😂😂😂😂香煎法式鵝肝黑松露意大利飯($168)因為我好鍾意食黑松露同意大利飯,所以見到呢個即刻諗都唔諗就叫左🥰呢啲配搭一定係唔會出錯,但整體黎講黑松露味好夠,而且佢做到濃而不漏,唔似有時食意大利飯食到一半已經唔想食咁,反而係愈食愈開胃🤫秘制香料脆炸春雞配海鹽芝士醬伴炸薯條($208)初頭以為係普通燒春雞,點知睇漏左個炸字,一上黎KFC炸雞黎既😂😂😂不過佢又比想像中惹味喎😋可能用左秘制香料🤫入面既雞肉仲好juicy,係分既時候難分啲,要搵一個朋友切好曬再分比大家食🙈🙈炸薯條就新鮮熱辣出爐,就算我個時減緊肥都忍唔到口食左好多😂😂😂開心果奶蓋梳乎厘班戟($138)呢到應該梳乎厘都係好出名,所以點都要叫一個黎試下,當日其實係bridal shower,但店員以為我地係慶祝生日,仲話

(10分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑
香濃蟹膏手捲意粉配香焗明太子手拆蟹肉($218)

香煎法式鵝肝黑松露意大利飯($168)

秘制香料脆炸春雞配海鹽芝士醬伴炸薯條($208)

開心果奶蓋梳乎厘班戟($138)
呢到應該梳乎厘都係好出名,所以點都要叫一個黎試下,當日其實係bridal shower,但店員以為我地係慶祝生日,仲話係電話聽到我地幫dinosaur慶祝生日😂😂😂味道黎講就不過不失,開心果味可以再出啲,但梳乎厘班戟份量都算幾多,唔伯覺得食緊空氣,但又唔伯覺得好厚實既感覺😛

特濃伯爵茶巴斯芝士蛋糕($62)
呢個有驚喜喎,比起梳乎厘更加得我地歡心,大家都爭住食❤️因為伯爵茶味好濃,而且芝士蛋糕質地好綿滑,食落口好舒服既感覺🤫🤫

價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
本來單價睇每樣主菜/甜品唔算特別平,但上到枱佢份量又比想像中足好多,而且個日仲做緊優惠全單8折,所以真係算幾抵食🥰

交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑
其實之前都有介紹過附近好多間餐廳,因為貪佢有好多咪錶位有機會泊到😂😂不過今次就自己搭地鐵去,係長沙灣地鐵站大約行5-10分鐘,唔算話太近,但勝在個頭附近都好多唔同餐廳選擇🥰

環境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑
環境真係打卡一流,岩曬同閨蜜去瘋狂影相📸我地由上層食野影一大輪影到食完再落下層打卡位慢慢影🤫🤫影到人地收鋪咁濟佢都冇趕我地走🙈🙈惟一建議如果有啲腳架或者裝置方便影相會再開心啲,因為唔使下下麻煩到店員/其他食客幫手影🙈🙈🙈

性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑
好少可比到咁高分,因為呢間真係可以滿足
到野食打卡able又好食,環境靚,服務唔錯又冇限時要你走,4個人叫3個主菜同2個甜品都差啲完全食唔曬🫨🫨😂😂
  • 香濃蟹膏新鮮手捲意大利麵配香焗明太子手拆蟹肉
  • 開心果奶蓋梳乎厘班戟
2024-06-05 0 浏览
這次我偶然發現了一間十分有特色的cafe,不僅環境優雅迷人,菜式口味也絕不遜色👍🏻首先映入眼簾的是這間cafe充滿假日風情裝潢設計。店內到處飄散著波希米亞風格,從牆壁的藤蔓裝飾、吊燈的造型,到桌椅的材質和擺設,無一不體現出一種輕鬆悠閒的氛圍💓💓好靚好寫意~打卡真心一流!整個空間給人一種恍如置身異國他鄉的感覺,好像隨時可以來場說走就走的小旅行😎😎😎西班牙流心太陽蛋薯條蛋黃流淌的同時,又酥又脆既薯條🍟鹹香味完美融合芝士焗澳洲薯皮肉厚鮮甜的薯皮配上濃郁的芝士,令人一口接一口停不下來美式BBQ醬烤西班牙豬肋骨肉質鮮嫩多汁,醬料恰到好處,與酥脆的洋蔥圈,好食~開心果奶蓋梳乎厘班戟呢份甜品製作講究,入口即溶的綿密班戟配上濃郁的奶蓋和香脆的開心果,唔會話好甜~食落岩岩好~味道唔錯!店員的服務態度也令人十分滿意。會主動解釋菜品特色~

西班牙流心太陽蛋薯條
蛋黃流淌的同時,又酥又脆既薯條🍟鹹香味完美融合

芝士焗澳洲薯皮
肉厚鮮甜的薯皮配上濃郁的芝士,令人一口接一口停不下來

美式BBQ醬烤西班牙豬肋骨
肉質鮮嫩多汁,醬料恰到好處,與酥脆的洋蔥圈,好食~

開心果奶蓋梳乎厘班戟

店員的服務態度也令人十分滿意。會主動解釋菜品特色~
2024-06-05 0 浏览
打卡之夜晚開始,可以細味品嚐精緻西餐,格局滿滿浪漫感。坐位和牆上裝飾,都令人感到有浪漫氣氛。菜式方面以西式料理為主,選擇豐富。環境優雅寧靜,佈置了很多植物。以手機掃二維碼下單,十分方便。西京燒銀鱈魚配蒜片羽衣甘藍炒野菌日本特色魚香滿,鱈魚薄薄一大片,入口有一股魚油香,味道微微帶辣,棒,一陣陣香味撲鼻,顏色豐富度高,味道濃郁,帶香濃香。牛油果士多啤梨沙冰怎可不試的味道,牛油果味香,熟成很足,滿滿甜味喔,香濃牛油果味道,滿滿有驚喜。慢煮紅酒燴牛尾牛尾是一種味道香濃,亦經常被做成西式料理食材,不同烹調方法中,以紅酒慢煮吸引,肉質軟腍,味道香濃。牛尾滿滿豐富牛脂快樂滿滿,身心靈快樂
打卡之夜晚開始,可以細味品嚐精緻西餐,格局滿滿浪漫感。

西京燒銀鱈魚配蒜片羽衣甘藍炒野菌

一陣陣香味撲鼻,顏色豐富度高,味道濃郁,帶香濃香。

牛油果士多啤梨沙冰

慢煮紅酒燴牛尾

快樂滿滿,身心靈快樂
久仰Boholic的大名,窩夫與蝦子餅 日前終於有機會光顧。餐廳有幾個室外座位,可安排給帶寵物的顧客。Boholic是有名的打卡餐廳,吃飯前當然要先打卡,打卡位不只一個,留待大家自己去發掘。西班牙流心太陽蛋薯條($98)上放了紫色的食用花點綴,賣相太美了。流心太陽蛋下的薯條份量很多,新鮮熱辣,伴以蛋黃汁和辣肉腸來吃,十分滋味。芝士焗澳洲薯皮($88)一客有三件,配料有芝士、煙肉粒和蔥粒,材料簡單但味道非常好,香蔥味突出。美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈($198),配菜還有燒菠蘿和沙律,看來很豐富。豬肋骨只須輕輕一切,肉便離骨,進食方便,醃得入味卻沒有蓋過肉味。燒菠蘿香甜多汁,搶去了洋蔥圈的風頭。沙律菜新鮮爽脆,沙律汁帶酸,清新解膩。需要耐心等候的原味鮮果梳乎厘班戟($128)壓軸登場,鮮果份量不少,有士多啤梨和大大粒的藍莓,一人一大塊梳乎厘班戟,蛋香極濃,口感鬆軟,水準非常高。

餐廳有幾個室外座位,可安排給帶寵物的顧客。

美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈

燒菠蘿香甜多汁,搶去了洋蔥圈的風頭。

沙律菜新鮮爽脆,沙律汁帶酸,清新解膩。

原味鮮果梳乎厘班戟

2024-05-26