餐廳裝潢以波希米亞風為主調,選用了淺木色色系擺設物,用了不少藤織物及乾花作為裝飾,店內店外有數個打卡位置,佈置十分美,基本上每位到訪的客人都會在這裡拍照,很適合打卡,小清新感覺又舒適,門口更有半露天座位位置給客人用餐。餐廳主打多國菜,但店內招牌有必試的梳乎厘班戟,而當天星期日接近中午12時,已差不多滿座了,建議大家早點光顧或預早訂位。【開心果奶蓋梳乎厘班戟】HK$138由兩塊厚身的梳乎厘組成,微熱的梳乎厘充滿空氣感,入口十分輕盈而濕潤,加上造型猶如瀑布傾瀉而下,整個碟都是滿滿份量的開心果奶蓋,入口味道濃郁,甜到恰到好處而不太甜膩,推薦。【Boholic非凡全日早餐】(HK$138)色彩繽紛的全日早餐,有香草腸、烤蕃茄、大烤菇、煙三文魚、沙律菜、煎太陽蛋、烤菠蘿及牛角包,份量十足,太陽蛋煎得美,最喜歡就是燒菠蘿,入口非常香甜,味道酸酸甜甜,令人十分開胃。【Boholic小食拼盤】(HK$108)拼盤內有炸蝦、炸雞翼及炸魷魚,炸得香脆,搭配泰式醬汁,香口小食最惹味。〔Boholic〕@boholic_rtlc香港長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓G & 1/F, Sea Panoram

【開心果奶蓋梳乎厘班戟】HK$138

開心果奶蓋梳乎厘班戟
【Boholic非凡全日早餐】(HK$138)

【Boholic小食拼盤】(HK$108)

〔Boholic〕@boholic_rtlc
香港長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓
G & 1/F, Sea Panorama Court, 561 Fuk Wa Street, Cheung Sha Wan, Kowloon, Hong Kong
2024-06-30
開心果奶蓋梳乎厘班戟
餐廳介乎荔枝角和長沙灣的中間,一間以波希米亞風格作主題的Cafe,門外設有pet frinedly位置, 樓高兩層。🍯|Boholic非凡全日早餐|HKD 138豐富的All day breakfast,松脆的牛角包,甜到漏汁的燒菠蘿,還有其他食材,夠飽肚。🍯|Boholic小食拼盤|HKD 108炸雞翼,炸蝦和炸魷魚,所有炸物剛剛炸起,新鮮熱辣。🍯|開心果奶蓋疏乎釐班戟|滿滿的開心果奶蓋,邪惡得來令人吃不停口。兩層厚厚的疏乎釐班戟,轉眼間就吃光。

🍯|Boholic非凡全日早餐|HKD 138

🍯|Boholic小食拼盤|HKD 108
炸雞翼,炸蝦和炸魷魚,所有炸物剛剛炸起,新鮮熱辣。

🍯|開心果奶蓋疏乎釐班戟|
早兩個星期六跟朋友行香公前,路過這家cafe,已經被他的門面滿吸引住了,又看見滿滿的人潮,於是即時跟朋友約好這晚放工過來朝聖。晚上好像更好看一點,難怪這個火爆,樓下坐滿了,我們被安排到2樓,也是坐滿滿。這麽美的裝潢原來叫波希米亞風,在openrice 看其他食評學的,現學現買😆。總體感覺好溫暖,又有融入了大自然元素,非常舒服。參考了openrice 的食評,我們點了下面的食物,還怕不夠吃呢,原來份量蠻多的,吃飽飽。✴️🥩🧅美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨 配洋蔥圈 $198可以說相當驚豔,豬肋骨煮得骨肉分離,但是還保有獨有的纖維,酸甜酸甜,還配了一個微辣的醬汁,相當惹味,洋蔥圈炸的酥脆,不說還以為是魷魚圈呢,還有很多沙律菜,非常豐富。✴️🧀🥔芝士焗澳洲薯皮 $88焗薯不算大隻,薯蓉沒有很多,不過上面鋪滿芝士跟火腿碎,好神奇的竟然加了蔥花,又幾夾,還配了一個原味乳酪醬,還挺特別的。✴️泰式珍珠奶茶梳乎厘班戟 🥞$145這個寫明需時30分鐘,點餐時可以選擇即上或者餐後上,我們選擇餐後上,吃得差不多就叫侍應可以準備。梳乎厘班戟非常鬆軟,奶味濃,但不會甜,加上煙韌的珍珠,好特別。✴️🍸熱情果青檸薄荷梳打

✴️🥩🧅美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨 配洋蔥圈 $198
美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨 配洋蔥圈

✴️🧀🥔芝士焗澳洲薯皮 $88
芝士焗澳洲薯皮

✴️泰式珍珠奶茶梳乎厘班戟 🥞$145

熱情果青檸薄荷梳打 /特製白桃奶酪

✴️🍸熱情果青檸薄荷梳打 $52
非常清新的一款飲品,其實熱情果味不濃,不過青檸味突出,非常夏天的一款飲品。

✴️🍹特製白桃奶酪 $58
奶酪應該是乳酪吧,加上白桃,太特別的味道,好Creamy,好好喝。

總結,店內環境非常非常美,打卡一絕,食物質素也是不錯的,看他的下午茶也是好吸了呀,一定會回訪的。
美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨 配洋蔥圈
芝士焗澳洲薯皮
熱情果青檸薄荷梳打 /特製白桃奶酪
  • 熱情果青檸薄荷梳打/特製白桃奶酪
5天前 0 浏览
今次和朋友來到長沙灣這間裝修得很漂亮的餐廳,幾乎餐廳的每個點都很適合打卡。餐廳有兩層,連平日的晚上去到下面那層已經坐滿人,難怪限定食一個半小時,因為人太多了,這也是合理的。來到上一層更加舒服,座位與座位之間隔得不是很近,很適合良朋知己聊天。👍👍❇️美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨豬肋骨很嫩滑多汁,美式BBQ燒烤醬令肉質很入味,沙律菜很新鮮,洋蔥圈金黃鬆脆❇️芝士焗澳洲薯皮濃郁的芝士味,色澤金黃,魚皮外脆內軟,芝士的絲滑感和馬鈴薯的飽滿質地完美地結合,令人很有滿足感😋😋😋❇️泰式珍珠奶茶梳乎厘班戟一般的珍珠奶茶會偏甜,但這裏的甜度剛剛好。軟綿的梳乎厘奶油覆蓋在班戟上面,已經令人食慾大開,梳乎厘奶油濃郁順滑,班戟很鬆軟❇️ 熱情果青檸薄荷梳打❇️特製白桃奶醉淡淡的粉色加上濃郁的白桃香味,很適合夏天消暑飲品

❇️美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨

❇️芝士焗澳洲薯皮

❇️泰式珍珠奶茶梳乎厘班戟

❇️ 熱情果青檸薄荷梳打
❇️特製白桃奶醉
淡淡的粉色加上濃郁的白桃香味,很適合夏天消暑飲品

5天前 0 浏览
📍Boholic長沙灣有間cafe門面好吸引,環境好似幾舒服,好適合同朋友去打卡,而又好多好評,於是放工之後同朋友去咗試!🤭1️⃣美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蒽圈呢個豬肋骨香濃入味,啲肉唔韌,咬落好淋,好容易拆骨,唔會食到好狼狽🩶😙伴碟仲會有兩舊燒菠蘿同炸洋蔥圈!燒菠蘿食落好甜,好清新,洋蔥圈炸得好鬆脆,外脆內軟,絕對值得一試!2️⃣芝士焗澳洲薯皮薯皮外脆內軟,芝士勁多,又有拉絲😋個薯皮仲有啲煙肉乾同蔥,口感更加豐富~3️⃣開心果奶蓋梳乎厘班戟呢個疏乎厘勁多開心果醬,勁邪惡↕️😭仲有啲開心果碎,有啲咬口~個疏乎厘口感鬆軟,偏向較實嗰種😆而生日正日去食,有得免費送疏乎厘!🥹4️⃣ 士多啤梨牛油果沙冰//丸久小山園抹茶鮮奶士多啤梨牛油果沙冰好重士多啤梨味,仲配有啲士多啤梨醬,唔算話好甜,沙冰口感軟滑,入口即溶🍓至於個抹茶鮮奶,抹茶同鮮奶比例啱啱好,幾好飲😚
📍Boholic

1️⃣美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋
蒽圈

2️⃣芝士焗澳洲薯皮

3️⃣開心果奶蓋梳乎厘班戟

4️⃣ 士多啤梨牛油果沙冰//丸久小山園抹茶鮮奶
5天前 0 浏览
芝士焗澳洲薯皮🥔 薯皮邊做得好脆,啲薯蓉加埋芝士一流😋外脆內軟美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈🐷 好豐富 除左有豬肋骨 仲有洋蔥圈 菠蘿🍍 沙拉做配菜 BBQ醬好濃 腌得好入味 食呢啲最麻煩就係要拆肉 佢好容易就拆到肉出黎😝燒菠蘿上面有層焦糖 推薦👍🏻開心果奶蓋梳乎厘班戟 到左我最期待既甜品環節🤩梳乎厘都幾大幾厚身 空氣感十足 不會好膩 個醬有微微開心果香味 食完唔會覺得好heavy🥞

芝士焗澳洲薯皮🥔
薯皮邊做得好脆,啲薯蓉加埋芝士一流😋外脆內軟

美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈🐷

5天前 0 浏览
・ 芝士焗澳洲薯皮🥔 ($88)澳洲薯皮的外皮酥脆,內裡軟綿綿,配上熔化的芝士,口感層次豐富😜・ 美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈🧅 ($198)豬肋骨肉質鮮嫩多汁,烤焗後表層帶有微焦的口感,裡層卻保持了豐厚的肉汁。美式BBQ醬的酸甜滋味完美襯托了肋骨的風味。洋蔥圈的清脆與肉質的軟嫩形成美妙的對比。・ 開心果奶蓋梳乎厘班戟🥞 ($138)蓬鬆軟滑的班戟配上綿密濃郁的奶蓋,表層更鋪有香脆的開心果,層次豐富,令人難以置信的美味。奶蓋的絲滑質感和班戟的蓬鬆度互相呼應,完美融合。・ 特製白桃奶酪🍑 ($58)奶酪質地細緻綿密,白桃的清新酸甜完美平衡了奶酪的濃郁,相得益彰。這杯特飲清新怡人,完美收尾了整頓豐盛的大餐。・ 特濃黑芝麻鮮奶🥛 ($50)濃郁滑順的鮮奶,配上黑芝麻的香醇,口感圓潤而不膩。是一款令人回味無窮的飲品

・ 芝士焗澳洲薯皮🥔 ($88)

・ 美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈🧅 ($198)

・ 開心果奶蓋梳乎厘班戟🥞 ($138)

・ 特製白桃奶酪🍑 ($58)

・ 特濃黑芝麻鮮奶🥛 ($50)

Cafe 以波希米亞風格設計,裡面有好多岩少女嘅打卡位,岩同姊妹一齊嚟影相美式BBQ 醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈 $198 豬肋骨烤到外層香脆,配上甜甜地的 BBQ 醬,肉同骨排比例剛好,肉質鮮嫩碟邊有酥脆洋蔥圈,配有個辣辣地嘅汁,辣辣地又幾好食仲有新鮮爽口沙律菜,烤到好甜嘅燒菠蘿芝士焗澳洲薯皮 $88薯皮表面覆滿了厚厚的熔化芝士,上面有d 煙肉脆脆,薯皮外層煙煙韌韌的,咬落多層口感,另配Sour cream, 唔怕酸的不妨試下開心果奶蓋梳乎厘班㦸 $138開心果熱潮不減,本身都幾鍾意開心果,食咗果然有驚喜即起即起,製作時間需要15-30分鐘,建議早少少落單~有兩層震tun tun pancake,空氣感十足,幾厚身有好多開心果脆粒,咬落卜卜脆,個奶蓋好creamy, 甜度適中飲品Passion Fruit Lime Mint Soda 熱情果青檸薄荷梳打 $52甜甜酸酸,加上梳打水嘅氣泡感,少少薄荷味,好岩夏天飲,幾解渴Strawberry Avocado Smoothie 士多啤梨牛油果沙冰 $58沙冰味道好濃郁,口感好軟滑,似飲緊奶昔咁,味道偏重於士多啤梨,唔會過甜

美式BBQ 醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈 $198
碟邊有酥脆洋蔥圈,配有個辣辣地嘅汁,辣辣地又幾好食
仲有新鮮爽口沙律菜,烤到好甜嘅燒菠蘿

芝士焗澳洲薯皮 $88

開心果奶蓋梳乎厘班㦸 $138
開心果熱潮不減,本身都幾鍾意開心果,食咗果然有驚喜
即起即起,製作時間需要15-30分鐘,建議早少少落單~
有兩層震tun tun pancake,空氣感十足,幾厚身

飲品

沙冰味道好濃郁,口感好軟滑,似飲緊奶昔咁,
味道偏重於士多啤梨,唔會過甜
2024-08-15
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 開心果奶蓋梳乎厘班戟
同朋友喺長沙灣體育館做完運動去咗隔離街呢間人氣文青靚Cafe ,呢度裝修別緻有心思,雖然餐廳唔大,但係處處打卡位📸,仲有半露天戶外座位俾大家放空一下. 餐牌選擇豐富價錢都合理. 飲品試咗⭐️熱情果青檸薄荷梳打同⭐️招牌水果茶,都係夏日不可缺少解渴消暑之選. 個人大愛前者味道多層次酸酸甜甜得來就有薄荷嘅清新仲有梳打⭐️芝士焗澳洲薯皮芝士芯熱溶溶有煙肉及香蔥點綴更惹味配埋外皮香脆嘅薯皮令人食指大動. 另可添加希臘乳酪同火箭菜味道清新開胃. ⭐️美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈豬肋骨焦香但夠腍好易切開又入味沾上芥末醬更有風味,炸洋蔥圈夠香口,燒菠蘿清甜仲有沙律菜中和解膩. ⭐️開心果奶蓋疏乎厘班戟瀑布般的開心果奶蓋完美覆蓋厚厚嫩嫩的疏乎厘班戟,粉綠色外表夠吸睛,入口濕潤棉滑而且滿滿蛋香質地厚實. 開心果粒增加口感. 好滿足. 叫咗咁多嘢買單都係五百零蚊,高質完全值回票價. 約閨蜜食飯,呢間都係首選之列.

⭐️芝士焗澳洲薯皮

⭐️美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈

⭐️開心果奶蓋疏乎厘班戟

• 芝士焗澳洲薯皮
  • 美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈
這間很受歡迎的Cafe位於長沙灣和荔枝角之間,最特別是主打浪漫波希米亞風格,門口藤椅鞦韆吸睛打卡位,就算工作日也人氣不絕,星期六日記得早啲嚟啊🍴秘製蘇梅蛋黃醬燒焗美國特級豬梅扒蘇梅蛋黃醬很特別,有點Creamy但是不會膩,份量好足好夠protein,用上美國特級豬梅扒,肉質非常咬下去,肉汁爆出來,一直以來都覺得這裏的西餐做得不錯,推薦這款午餐🥞法式焦糖卡士達梳乎厘班戟 最期待嘅甜品出現了!可以根據自己的甜度喜好蘸上美味的焦糖醬,口感很細膩,班戟蛋香濃厚超好味,跟平時的疏乎厘班戟不一樣,芝士和焦糖,简直是点睛之笔!微微的焦糖苦味与芝士的香甜完美融合,每一口都是层次分明的幸福感,這裏有千層蛋糕的感覺,甜度適中,難怪大家也專誠入嚟食甜品!—————————————————Boholic (長沙灣)長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography

🍴秘製蘇梅蛋黃醬燒焗美國特級豬梅扒

🥞法式焦糖卡士達梳乎厘班戟

—————————————————

Boholic (長沙灣)
長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #長沙灣美食 #boholic
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
  • 法式焦糖卡士達梳乎厘班戟
之前成日行過呢間餐廳就俾啲靚靚裝修吸引到眼球,一於今晚就去試吓。芝士焗澳洲薯皮 $88一共有三大塊,個薯皮咬落好脆口,加上香濃芝士同埋煙肉碎,呢個配搭一定好食。美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨 $198份量都幾大份,配菜仲有沙律菜洋蔥圈同埋兩舊燒菠蘿,ribs好入味好淋,洋蔥圈正常,燒菠蘿最有驚喜,好甜好多汁,佢跟個個辣辣地的sauce幾好食同開胃。法式焦糖卡士達梳乎厘班戟 $128共有兩層,個卡士達醬唔會死甜,奶香味好重,班戟做到好鬆軟,蛋香味夠。Strawberry Avocado Smoothie $58好重士多啤梨同牛油果香味,啲冰真係打到好碎。Grapefruit Summer $52同個名一樣真係好summer,好消暑。總括黎講,呢間餐廳裝修靚不特止,食物甜品飲品都好質🥰🥰

芝士焗澳洲薯皮 $88

美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨 $198

法式焦糖卡士達梳乎厘班戟 $128

好重士多啤梨同牛油果香味,啲冰真係打到好碎。

Grapefruit Summer $52
同個名一樣真係好summer,好消暑。

總括黎講,呢間餐廳裝修靚不特止,食物甜品飲品都好質🥰🥰
2024-08-17 0 浏览
長沙灣附近也愈來愈多新穎的食店開店,睇完戲來cafe 食下野,餐廳走的是文青風格,店鋪門口就是一整塊落地玻璃門很容易辦認☺️⭐️非凡全日早餐我自己最喜歡點的是全日早餐,原因很簡單,食物素材很豐富。牛角包焗得很鬆脆,煎蛋是半熟的,德國腸也很美味,重點是大蕃茄焗得十分清新,菠蘿串也甜度十足! 👍配合啡菇剛剛好。⭐️小食併盤主打是炸魷魚鬚,炸粉很薄而且魷魚很新鮮,配合甜酸醬味道提鮮了不少。天婦羅炸蝦也用料精良,令人熱愛。雞翼也是酥炸的,皮脆肉多汁,剛剛炸起讓人忍不住吃😋⭐️開心果奶蓋梳乎厘班戟這個是店內名物😋😋🤩試完就知道名不虛傳。首先是梳乎厘很大份,有兩層。濃濃的奶蓋散滿每一塊班戟,脆脆的開心果米鋪滿面,配搭得十分好🥰

⭐️非凡全日早餐

⭐️小食併盤

⭐️開心果奶蓋梳乎厘班戟

2024-08-11
下午茶
2024-08-16 0 浏览
🍽️ 長沙灣Boholic🍱 Boholic下午茶鳥籠拼盤充滿驚喜! 鳥籠拼盤中,各式小食排列得井井有條,色彩繽紛。每一口都充滿了驚喜。意大利火腿香桃卷💓肉質鮮嫩,與香甜的桃味完美融合,讓人回味無窮。🍹熱情果青檸薄荷梳打清新爽口,喝一口彷彿置身於夏日海風之中。士多啤梨牛油果沙冰酸甜與醇厚的口感完美交織,令人陶醉。👨‍🍳環境優雅又舒適,適合和親朋好友一起來度過一個愉快的下午茶時光。💫#長沙灣Boholic #下午茶 #美食
🍽️ 長沙灣Boholic

🍱 Boholic下午茶鳥籠拼盤

意大利火腿香桃卷💓
肉質鮮嫩,與香甜的桃味完美融合,讓人回味無窮。

🍹熱情果青檸薄荷梳打
清新爽口,喝一口彷彿置身於夏日海風之中。

士多啤梨牛油果沙冰
酸甜與醇厚的口感完美交織,令人陶醉。

#長沙灣Boholic #下午茶 #美食
2024-08-15 0 浏览
⧰⧰⧰ Boholic ⧰⧰⧰之前同老公探店過一次,今次係阿女暑期班嘅大廈隔離,就一於嚟食個lunch先再去上堂。而阿女表示10分滿意🥰秘製蘇梅蛋黃醬燒焗美國豬梅扒 HKD118每個set都跟咗半塊酸種包及湯,今日個湯係南瓜粟米湯,用嚟點麵包一流而且豬梅扒上面有少少酸嘅蘇梅味,再加蛋黃醬,其實呢個配搭幾新鮮亦都好襯,而且豬扒比我想像中好食,唔會硬骨骨。法式白松露奶油雞肉意大利粉 HKD82好surprise因為真係勁大碟!係冇可能食晒😂男士嘅話,應該好夠飽半價嗌左個鮮果疏乎厘俾阿女開心下原價係128 50%off好鍾意陣好清香嘅蜜糖味☺️☺️
⧰⧰⧰ Boholic ⧰⧰⧰

而阿女表示10分滿意🥰

秘製蘇梅蛋黃醬燒焗美國豬梅扒 HKD118

法式白松露奶油雞肉意大利粉 HKD82

半價嗌左個鮮果疏乎厘俾阿女開心下
原價係128 50%off

好鍾意陣好清香嘅蜜糖味☺️☺️
2024-08-14
今日終於約到朋友一齊嚟打卡呢間人氣Cafe,餐廳以波希米亞風做主題,有好多打卡位📸餐廳佈置得靚之餘,食物都十分有驚喜😋🥔芝士焗澳洲薯皮薯皮邊做得好脆,配合芝士好出色,外脆內軟,非常香口!🐷美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈BBQ醬非常濃郁,豬肋骨軟身入味,最欣賞係好容易就拆到骨! 連伴碟嘅燒菠蘿都好甜,超級好食,十級推薦👍🏻🥞法式焦糖卡士達核乎厘班戟一上枱好震撼,比想像中更大份😆 第一次食法式焦糖味嘅疏乎厘,味道唔太甜,幾啱我口味!最後嘢飲都好出色,我哋叫咗丸久小山月抹茶鮮奶🍵同Flat White☕️,好飲之餘仲打卡able🤭🥢Boholic🌎長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓

🥔芝士焗澳洲薯皮
薯皮邊做得好脆,配合芝士好出色,外脆內軟,非常香口!

🐷美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈

🥞法式焦糖卡士達核乎厘班戟