餐厅: Blue Bottle Coffee
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-05-13 125 浏览
If you haven’t tried the Liege Waffle at Blue Bottle, you’re seriously missing out! This isn’t your typical waffle; it’s sweet, dense, and chewy, almost like brioche but better. Every bite is a delightful crunch from the pearl sugar caramelized on the outside, soft and warm on the inside. It pairs amazingly well with a latte or even just a plain black coffee. It’s the perfect indulgent breakfast or a sweet afternoon treat.
  • Liege Waffle
2024-04-07 276 浏览
☺️☺️Hot Hot Hot 回到香港,特別掛住 Blue Bottle 💙嘅 iced cappuccino extra shot 🔫!夠凍,比平時的cappuccino 更濃一點,咖啡80分,揸住隻杯嚟打卡就100分🥳🥳🥳能夠去不同城市的 blue bottle打卡,結成合集,會是很多 coffeeholic 的理想吧!💙💙💙 Happy children’s day 🤪😜😙😝😚😋 🌟食評指數:8/10💁🏻‍♀️人均消費~HKD50地址:38 Lyndhurst terrace, central#centralfood #coffeeaddict #centraljollyfoodie #JFHK
☺️☺️Hot Hot Hot

Happy children’s day 🤪😜😙😝😚😋

🌟食評指數:8/10

💁🏻‍♀️人均消費~HKD50

• Cappuccino
2024-02-02 649 浏览
中環有好多咖啡店,近來發掘左blue bottle, 之前飲咗Cafe Latte,今次飲Cafe Cappuccino, 真心覺得唔錯,所以要同大家介紹。Cafe喺石板街再向上行,偏僻中帶一點寧靜。Cafe裡面有好多咖啡精品,當中設計好獨特,好有美感。Cafe好大,有兩層。地下主要係買精品,有少許座位,同埋有店員製作咖啡。2樓主要係俾大家嘆咖啡嘅地方,有望住窗外嘅位,又有圓枱比三五知己坐埋一齊吹水。Cafe Cappuccino $45: 好舒服嘅咖啡香,天氣凍令人飲得好溫暖,可惜未能提供Slim Milk,一次半次冇所謂啦~

Cafe喺石板街再向上行,偏僻中帶一點寧靜。

Cafe Cappuccino $45:

2024-02-01
$45 (早餐)
2024-01-08 537 浏览
喺門口已經見到好多人喺店入邊,不過店員做得好快好爽手。所以好快到我哋點單。我哋嗌咗凍朱古力咖啡,落單,店員一直保持好好的態度,輕鬆愉快嘅買咖啡體驗。全間店都好簡約而又優雅嘅裝修,令人真係有種好輕鬆嘅感覺,再加上整間店都充滿着濃郁嘅咖啡香氣,真係令人想坐一陣休息一下回一回氣沖一充電係行街中途休息嘅好地方。佢唯一嘅缺點係杯咖啡嘅容量係比較細,但係嗰種咖啡同埋奶仲有朱古力嘅用和真係好配合係融為一體嘅。好好飲好想飲晒佢,但係又唔捨得飲晒佢。推薦試一下佢嘅朱古力咖啡。
推薦試一下佢嘅朱古力咖啡。

Mocha
2024-01-05
Mocha
2023-12-09 545 浏览
今日去睇come'n chill chill,@Jan Lamb到堅地廣場,人流暢旺,在中庭有可愛溫暖的聖誕佈置。有Make a wish濤濤助陣,有姜王子霸氣登場,已令人心心情舒暢。到中環一定要去IFC呢間小小的日系咖啡店能有效運用日光,令整間店有溫暖的感覺。簡單的佈置,簡單的選擇,就要咖啡,小食,就令人可以快樂地享受時光。品質味道沒有改變是對咖啡豆的堅持是對客人的真誠人生有時候就是要放慢腳步,感受當下,在香濃的咖啡味,充滿腦袋。

到中環一定要去IFC呢間小小的日系咖啡店
能有效運用日光,令整間店有溫暖的感覺。

品質味道沒有改變
是對咖啡豆的堅持
是對客人的真誠

2023-10-12 837 浏览
呢間咖啡店有兩層好大,有落地大玻璃,非常光猛,亦都有戶外座位,無論咩時間都有好多人坐係戶外座位,喺中環打給熱點之一。我同朋友今日都叫左兩杯Latte,地方舒服,咖啡味道都幾好,$50一杯都算合理!
2023-10-12
2023-09-06 905 浏览
今日經開中環,路過呢一間人氣咖啡店,舖頭出咗名多打卡位,分兩層,咖啡店源自日本,聽講佢哋所用嘅咖啡豆亦都來自世界各地。今日我就叫咗一杯Ice latte黎試hk$50,又真係幾好味,我轉左oak milk再加左hk$6, 但都好夾杯啡,啡味偏酸但我鍾意整體來講,發幾十蚊可以喺度坐到個靚兩個鐘打下卡,欣賞下繁忙嘅中環人多車多,但你就喺繁忙中嘅綠洲之中不慌不忙咁樣喺度飲緊一杯咖啡,其實整體感覺都幾唔錯,推介推介

• Iced  latte
2023-08-28 571 浏览
Blue Bottle Coffee呢間好打卡able,2層樓高,樓梯位好靚,可以係嗰度打卡(利申我都係喺嗰度打卡🤣)不過我去嗰日就好多人,所以就無地方坐啦🥲同朋友一齊叫咗2杯,1杯係Iced Latte,1杯係Iced MochaIced Latte (左)$50奶幾滑嘅,但都係偏酸嘅咖啡,但香咖啡味嘅Iced Mocha(右)$50佢個底都係偏酸嘅咖啡,同飲落好似仲有啲朱古力粉咁,有啲一粒粒粉令到杯嘢唔滑,有啲失望唔知係咪嚟到香港就差咗,會試埋其他國家嘅blue bottle再判斷😞
Blue Bottle Coffee

不過我去嗰日就好多人,所以就無地方坐啦🥲

Iced Latte (左)$50
奶幾滑嘅,但都係偏酸嘅咖啡,但香咖啡味嘅

Iced Mocha(右)$50

2023-06-25 1030 浏览
呢間cafe有兩層樓,樓底高,設計格局唔錯,係條樓梯比較窄,一上遇一落就要注意吓!一行五人叫咗幾種飲品,當然有咖啡,咖啡都十分香濃亦夠凍。另外Mocha都有濃濃朱古力味!另外仲有試 Lemon Yuzu Fizz,就好似檸檬梳打差不多,消暑解渴不錯。除咗飲品仲試咗幾個pastries做吓小食咁,本人平時都非常喜歡甜品,不過呢四件糕點個甜都比一般甜都仲要甜,建議兩個人食一件就好,一個人食一件都確係飲曬杯飲品都頂唔緊。

2023-05-22 1040 浏览
之前黎過幾次感覺都係唔錯的啲staff沖咖啡有水準又nice但今日黎真係出曬事唔知係咪舊底班staff走曬見新面口既staff沖咖啡真係好求其話左堂飲 求其沖完杯咖啡就用外賣杯塞俾你我話要堂飲杯先又倒返出黎俾我😵連沖過杯既誠意都冇跟住再講咖啡成杯淡茂茂 冇話nutty味連咖啡味都冇埋😂話曬都大品牌啦沖返少少有質素既野飲出黎好冇呀之前幫襯好多次都冇事今次真係無論係服務定咖啡上都失望左 希望佢地之後會有改進喇
之前黎過幾次

之前幫襯好多次都冇事
今次真係無論係服務定咖啡上
都失望左

希望佢地之後會有改進喇

身為咖啡控嘅我,都未試過曾被吹捧到上天的Blue Bottle , 講出嚟都比人笑😂襯今日有時間入去攝下時間飲杯咖啡Cafe 分為兩層,地下是點餐地方也有幾個座位;二樓則是用餐地方,一大片落地玻璃,地方簡潔,以冷色為主調,優閒feel , 打咭位正是佢哋個藍色樽仔Logo 💙Cappuccino 烘焙的苦和酸度平衡,飲落好順滑,只係嫌佢細杯咗小小。Frittata $68牛角包烘至微微香脆,夾著三條厚煎蛋餅,火腿切成超細粒和芝士混合在內,咸香突出,厚厚的蛋餅口感超好,估唔到同牛角包會咁夾,整體也很喜歡。

襯今日有時間入去攝下時間飲杯咖啡

Cappuccino

烘焙的苦和酸度平衡,飲落好順滑,只係嫌佢細杯咗小小。

Frittata $68

2023-02-19 986 浏览
呢一間Bluebottle喺中環一開嘅時候記得都仲要排長龍,而家終於變返一個正常嘅coffee shop,冇咁多人,真係舒服好多💓今次嚟飲嘅係佢嘅latte ($50),老實講呢個定價刀片進取,但係佢哋嘅咖啡都冇令我失望嘅❤️佢嘅拉花好靚,加埋佢飲落去好順口,豆味nutty😛呢度嘅好處係有兩層,而且樓底好高,所以坐得都幾舒服,不過呢度就冇Wi-Fi,所以相對上冇咁Worker friendly,但係有洗手間呢點係值得一讚嘅🤪

2023-01-20 867 浏览
每次等人,最好消磨時間的方法就是嘆咖啡。正是週末,這家店樓上樓下都堆滿客人,真係座無虛席。今日看到menu 有新產品,seasonal special- Nola $50Nola 這咖啡的味道和Arabica 的煉奶咖啡有少少相似。這Nola 咖啡泡沫綿密,入口溫度剛好,帶-點咖啡豆的甜香,牛奶香滑,咖啡味道醇重,有十分平衡的風味,及後還有少少甘口的aftertaste, 不錯。坐在路旁,大家坐在-起,呷-口咖啡,看看街,很寫意。

每次等人,最好消磨時間的方法就是嘆咖啡。

正是週末,這家店樓上樓下都堆滿客人,真係座無虛席。

今日看到menu 有新產品,
seasonal special- Nola $50

Nola

坐在路旁,大家坐在-起,呷-口咖啡,看看街,很寫意。
2022-12-23 675 浏览
非常普通的一杯咖啡☕,不太香、更不濃郁,Latte 拉花拉得好核突,$50一杯, 雖然座落中環,不太多人,但咖啡每況愈下 ,如再不改進的話,應該不會再來了, 跟其他國家的Bluebottle 差太遠了
Latte
2022-12-23
2022-11-15 1967 浏览
平日早上,中環擺花街 <Blue Bottle Coffee> 堂食的食客比外賣少!樓上環境開揚光猛,落地玻璃窗位置絕對是最好打卡位,不過,我略嫌好睇唔好坐,加上當日著短裙,不方便坐玻璃窗口位!還是選擇梳化位置!男店員好可能見我有手袋又拎一大袋衫,所以,幫我行上樓梯送餐!好貼心呀!相信跟花了 $110 早餐無關呢!Menu包點類:$22~$68早餐 $110Egg Tartine $58包括:Egg, aloli, semi-dried tomatoes, parmesan cheese即叫即製,等上好幾分鐘!Open toast 而並非三文治,熱辣辣香噴噴!令我食指大動!雞蛋、蕃茄及芝士是清新而簡單美味的配搭!鹹香的巴馬臣芝士、豐盈濕潤的炒蛋、相對蕃茄乾口感較為煙韌及酸度更濃郁,作為早餐令人開胃!包身密度高,與炒蛋一齊食更滋味!Matcha Cappuccino $52表面不似 Cappuccino 有濃厚細膩的奶泡,似乎跟 Matcha Latte 無分別啊!水溫溫熱,入口甘甜平衡,口感順喉!

還是選擇梳化位置!
相信跟花了 $110 早餐無關呢!

Menu
包點類:$22~$68
早餐 $110
早餐
Egg Tartine $58
即叫即製,等上好幾分鐘!

雞蛋、蕃茄及芝士是清新而簡單美味的配搭!

包身密度高,與炒蛋一齊食更滋味!
Egg Tartine
Matcha Cappuccino $52

水溫溫熱,入口甘甜平衡,口感順喉!
Matcha Cappuccino
2022-06-27
$110 (早餐)
Egg Tartine
Matcha Cappuccino