番新工同學仔話要同我慶祝下嚟左間隱世串燒酒吧呢頭無嚟過大家拎住個電話搵路都唔算難搵嚟到酒吧🤣唔係唔飲酒呀嘛?叫左兩杯長野縣~真澄梅酒$72/杯甜度的確比一般梅酒低,但梅味香濃,酒杯好別緻,轉呀轉都唔會倒瀉,好飲又好玩。平時去居酒屋食串燒必點免治雞肉棒$58呢度都唔例外,一樣有配日本生雞蛋同甜豉油,免治雞棒肉質厚,好juicy 有咬口有d軟骨,蘸埋生雞蛋豉油好好食,層次即時提升左,蛋味香濃。叫左樣未試過既雞心邊$33有雞心既味道,但比雞心彈牙,口感非常特別。雞皮叫左鹽燒同辣味各一串$66/2串呢間既雞皮好肉風琴薯片咁,唔似得出面咁乾咁敢,呢個仲有d咬口,脆但唔柴,正。酥炸雞軟骨$72都係必食炸得好香口但一d都唔油,唔會食落好更,比較易咬,係我食過最好食既雞軟骨。煙肉荔枝$35呢個之前第日食過好鍾意,見到有即刻點,荔枝好清甜,熱辣辣中和煙肉既油膩感,絕配。紫蘇雞皮蝦$45蝦肉十分爽口彈牙,同紫蘇葉幾搭,清新既配搭。南部雞肩$42呢個部位比較少食,估唔到都幾好食幾有肉。冬菇$25~師傅功架十足,火喉真係剛剛好,冬菇多數縮晒水,但你見到仲係好大粒,咬落去有汁。雞脾菇$25~同學仔話覺得個醬汁有
番新工同學仔話要同我慶祝下
嚟左間隱世串燒酒吧
呢頭無嚟過大家拎住個電話搵路
都唔算難搵

嚟到酒吧🤣唔係唔飲酒呀嘛?
叫左兩杯長野縣~真澄梅酒$72/杯

平時去居酒屋食串燒必點免治雞肉棒$58

叫左樣未試過既雞心邊$33
有雞心既味道,但比雞心彈牙,口感非常特別。

雞皮叫左鹽燒同辣味各一串$66/2串

炸雞軟骨$72都係必食

煙肉荔枝$35

紫蘇雞皮蝦$45
蝦肉十分爽口彈牙,同紫蘇葉幾搭,清新既配搭。

南部雞肩$42
呢個部位比較少食,估唔到都幾好食幾有肉。

雞脾菇$25~同學仔話覺得個醬汁有酒味好特別,我覺得甜甜地之餘,超爆汁。

蔥蔥雞腿肉$32
超多蔥好香,雞腿肉好滑。

紫蘇梅雞蠔肉$42~因為我食左蝦呢個同學食話好特別。

味淋魚翅$72~送酒一流,煙煙unun

到左我第二期待既伊豆梅子飯團$52
三個邊都燒過,比飯焦更好食,真正外脆內軟,要好好心機先燒得咁均勻,紫菜包住一齊食,加埋牛蒡~梅子咸香又酸好開胃。

第三期待係明太子玉子燒$82
玉子超滑,明太子好多,呢個配搭係我最鍾意
食完想再食多碟🤣太好食。

整體真係幾唔錯,食物全部熱辣辣,真係燙口果隻,證明即叫即燒,咁當然即叫即燒就要比d耐性,但所有等待都值得,店員們全部都好有禮貌。
期間聽到店員問隔離枱4個女仔有無人今日生日,如果有會有支300ml清酒,勁貼心超驚喜囉!同埋店員幾靚仔🤭
下次會想試北海道甲鑼燒🤤🤤和牛提燈,睇片睇得多,未食過。
2024-03-27
  • 雞心邊
  • 雞皮
  • 明太子玉子燒
  • 真澄梅酒
2024-03-22 317 浏览
Happy Friday! 番工咁忙 放咗工之旅梗係要chill 下今次揀咗間好有特色的日本餐廳食下串燒beer beer 佢Suntory Draft beer 餐廳好有心機,佢將啲啤酒杯咗佢雪冰等啤酒上枱嘅時候都可以保持佢嘅冰凍飲啤酒梗係飲凍冰冰嘅最好叫咗不下數十款燒物款款都好出色係即叫即燒上枱仲係熱辣辣夠晒新鮮炸雞 揀咗蒜蓉味,外面脆卜卜入邊充滿肉汁廣島吉列蠔吉列河外面脆卜卜 入邊好鮮甜啲蠔經過油炸之後都係大大隻 燒油甘魚鮫魚鮫肥美又啖啖肉魚油香濃雞翼廚師好貼心,已將雞翼起雙飛咬落去啖啖肉 外皮香脆 雞肉嫩滑免治雞肉棒雞肉棒份量都幾大 配埋日本生雞蛋加醬油點嚟食雞肉吸收咗蛋漿 更加好食北海道米豚腩 - 腩肉層次分明 然後再加咗幾度比較特別嘅燒物雞心邊呢款係店員推介 食落係有啲爽口雞頸肉 原來又係幾爽口架雞腳筋 好煙韌店員好貼心,將最後兩道‘甜品’後上日本銀杏原來銀杏都可以攞去燒 見咁得意,所以叫咗當係甜品都幾好黑糖燒菠蘿菠蘿經過烤焗特別甜 加埋啲黑糖點綴真係好好食餐廳氣氛真係好好收工之後三五知己喺度飲杯啤酒食吓燒物 夜宵磨一下不失為一個好選擇😌
Happy Friday!
番工咁忙 放咗工之旅梗係要chill 下

今次揀咗間好有特色的日本餐廳
食下串燒beer beer 佢

Suntory Draft beer
餐廳好有心機,佢將啲啤酒杯咗佢雪冰
等啤酒上枱嘅時候都可以保持佢嘅冰凍
飲啤酒梗係飲凍冰冰嘅最好

叫咗不下數十款燒物
款款都好出色
係即叫即燒
上枱仲係熱辣辣
夠晒新鮮

炸雞
揀咗蒜蓉味,外面脆卜卜入邊充滿肉汁

廣島吉列蠔
吉列河外面脆卜卜 入邊好鮮甜
啲蠔經過油炸之後都係大大隻
廣島吉列蠔

魚鮫肥美又啖啖肉
魚油香濃

雞翼
廚師好貼心,已將雞翼起雙飛
咬落去啖啖肉 外皮香脆 雞肉嫩滑

雞頸肉 原來又係幾爽口架
雞頸肉

雞腳筋 好煙韌
雞腳筋

店員好貼心,將最後兩道‘甜品’後上

日本銀杏
原來銀杏都可以攞去燒 見咁得意,所以叫咗
當係甜品都幾好

• 雞翼
  • 廣島吉列蠔
  • 雞心邊
2024-05-14 111 浏览
好少寫食評,但呢間隱世小店真心值得推介!優質的食物,一流的服務,舒適的環境,香港地買少見少~~ 講返食物,串燒種類好多,平時好少食到的雞心邊,提燈呢度都有,好味😋!另外個玉子燒好有驚喜,第一次叫左明太子玉子燒,encore再試鰻魚玉子燒各有千秋!其他食物亦水準以上~~最後值得一讚嘅侍應哥哥嘅服務,非常貼心而且對食物同酒都有豐富認識。在我哋猶豫之際,介紹咗一隻好啱我哋口味嘅有氣清酒,令今個聚餐劃上完美句號。

2024-05-10
庆祝纪念
母亲节
  • 黑糖燒菠蘿
  • 玉子蛋
  • 免治雞肉棒
【一試難忘「明太子玉子燒」🥹一人經營居酒屋|多款串燒配啤酒🍻】推薦指數: 🌕🌕🌕🌘🌑*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #銅鑼灣 - 𝗕𝗶𝗹𝗶𝗯𝗮𝗹𝗮 𝗬𝗮𝗸𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶 𝗕𝗮𝗿 落cwb搵食,希雲街一向係我首選✌🏻今次發現街尾有間居酒屋🏮趁Happy Friday朋友飲返杯chill吓,串燒平均$28-58,款式好多:雞 / 豬 / 牛 / 海鮮 / 野菜,更有特色燒物(例如燒年糕、玉子燒、羊排)話明Happy Friday梗係唔少得alcohol啦🍻佢哋有好多雞尾酒、清酒選擇🍶 我哋就平平哋嗌咗支Asahi 同 1664 Blanc($58/支)【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】🥇明太子玉子燒 $82|9/10 🌟🥈煙肉荔枝 $35|8.5/10🥈鳥之提燈 $58|8.5/10 🥉廣島蠔 $78|8/10🥉味淋魚翅 $72|8/10全場最驚艷莫過於「明太子玉子燒🍳」用咗自家製明太子醬,加上玉子燒中間半生熟蛋漿,配上creamy明太子醬,好食到眼前一亮🥹 但點解得4嚿咁少!我可以一個人食一碟🍽️串燒方面:高度推介「煙肉荔枝」荔枝肉甜而多汁,配上

推薦指數: 🌕🌕🌕🌘🌑

【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】
🥇明太子玉子燒 $82|9/10 🌟
🥈煙肉荔枝 $35|8.5/10
🥈鳥之提燈 $58|8.5/10
🥉廣島蠔 $78|8/10
🥉味淋魚翅 $72|8/10

串燒方面:高度推介「煙肉荔枝」荔枝肉甜而多汁,配上乾鹹嘅煙肉🥓perfect match 👌🏻 「鳥之提燈」一開頭好驚青唔敢食(雞嘅生殖器官wor🙁)不過侍應誠意推介,無理由推搪,一食發現提燈(橙色粒ball)一咬爆汁,好似蛋液,完全0腥味👍🏻 比想像中好食&可以接受

整體覺得食物選擇多,同埋勝在店鋪細,好有空間同朋友一齊吹水,述說返工的苦悶,左手啤酒,右手串燒🍢 推介放工嚟聚一聚

🥢其他小食,排名不分先後次序:
◐ 紫蘇雞生蠔 $40
◐ 豆腐 $32
◐ 冬菇 $25
◐ 雞獾菇 $25
◐ 大蔥雞肉 $32

*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
𝗕𝗶𝗹𝗶𝗯𝗮𝗹𝗮 𝗬𝗮𝗸𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶 𝗕𝗮𝗿
🥢 @bilibalayakitotibar
🚶 銅鑼灣站F1出口,步行約7分鐘
📍 銅鑼灣希雲街23號禮雲大樓地舖
🏷️

地區:#laymao_銅鑼灣
分類:#laymao_日式 #laymao_bar
*・・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
2024-03-29 65 浏览
串燒🍢🍢之夜 呢到系好適合幾個朋友一齊傾下計再小酌幾杯🍻🍶🥃主打有好多特殊部位🫶🏻😋😋內臟愛好者 YES啱曬我😍😍雞全部都系雞🐔雞腳根🐔雞心邊🐔橫膈膜🐔雞白子🐔雞喉管🐔雞鳳尾🐔提燈🐔雞冠🐔雞生蠔🐔南部雞肩肉胡麻米豚沙律🥗餵食含米飼料肉質蓬鬆柔軟雞泡魚干🐡雞翼🐔 牛舌🐮廣島蠔🦪牛舌🐮 安格斯牛肋條🥩免治難肉棒🐔表面燒到焦香 脆皮雞肉同蛋黃混合系串燒嘅must ! 燒沖繩豬手🐖腍到唔洗咬 膠原滿滿超豐富 骨膠原將嘴巴完全黏住😂白鱔🐟白鱔油分好重 我最中意系燒到焦香外皮好脆 肉質又好彈牙 紫蘇梅雞蠔肉🐔最靠近雞大腿位置系雞肉最多汁最嫩部位 鰻魚玉子焼🍳蔥池雞腿肉🐔紫蘇雞皮蝦🦐紫蘇葉吸左雞皮油香encore!!!
🐔雞腳根🐔雞心邊🐔橫膈膜
🐔雞白子🐔雞喉管🐔雞鳳尾
🐔提燈🐔雞冠🐔雞生蠔🐔南部雞肩肉
胡麻米豚沙律🥗餵食含米飼料肉質蓬鬆柔軟
紫蘇雞皮蝦🦐紫蘇葉吸左雞皮油香encore!!!
2024-03-26 44 浏览
鍾意飲酒嘅可以試吓呢間日式串燒 店內裝修都好有氣氛 晚餐時間都幾多人餐牌上面都有好多稀有部位 稀有部位嚟講價錢都合理 $30-40就有一串頭盤叫咗個溫泉玉子沙律開下胃🥗稀有部位方面,我哋叫咗一串提燈同埋雞腳筋提燈唔係好多地方有得食 一定要試下雞腳筋好有咬口 用嚟配啤酒就最好不過印象最深刻就係呢串北海道米豚腩表層燒得好香口 但腩肉一啲都唔乾 好食👍🏻厚切牛舌都係我最鍾意既其中之一我揀咗鹽燒 牛舌好juicy 必點之一驚唔夠食既關係,我地仲order左免治雞肉棒、明太子玉子燒、酥炸雞軟骨。推介明太子玉子燒 🍳玉子燒入面半熟流心朋友都話呢個好好食👍🏻酥炸雞軟骨都好特別佢同一般雞軟骨唔同唔會淨係得返舊黃油軟骨,而佢真係將雞軟骨附近位置嘅骨頭都炸到好鬆脆可食用👍🏻👍🏻👍🏻餐廳氛圍唔錯都幾好坐 收工約埋三五知己飲酒食下串燒都係一個唔錯嘅選擇。
鍾意飲酒嘅可以試吓呢間日式串燒

店內裝修都好有氣氛 晚餐時間都幾多人

餐牌上面都有好多稀有部位
稀有部位嚟講價錢都合理 $30-40就有一串

頭盤叫咗個溫泉玉子沙律開下胃🥗

稀有部位方面,我哋叫咗一串提燈同埋雞腳筋
提燈唔係好多地方有得食 一定要試下

玉子燒入面半熟流心
朋友都話呢個好好食👍🏻

炸雞軟骨都好特別

餐廳氛圍唔錯都幾好坐
收工約埋三五知己飲酒食下串燒都係一個唔錯嘅選擇。
酥炸雞軟骨
2024-03-25
酥炸雞軟骨
  • 雞頸肉
2024-03-25 29 浏览
銅鑼灣希雲街的Bilibala Yakitori ,有著熱鬧的名字,但環境氣氛卻相當幽靜;門口可以停車,有著另類的方便!先點一份醒胃的沙律,胡麻米豚沙律🥗 $88,沙律菜爽脆新鮮,胡麻醬好味,它幾乎配任何食材都很合拍。接著點了多款串燒,魚旦 $48,配芥茉的魚蛋,頭一回品嚐,很有趣!明太子玉子燒 $82,這客玉子燒,蛋層嫩滑鬆軟,滿有空氣感,口感非常好,加上惹味的明太子,高分作品。免治雞肉棒 $58,串燒店的大熱菜式,差不多每次都會點上一份。加入月見的醬油汁,味道特別好。秋葵 $30,爽脆無潺滑,加上鏗魚片,好睇又好食。雞皮餃子 $42,雞皮釀入餃子饀料,補足了燒雞皮的單調;肉饀吸了雞油,味道層次變得豐富,有心思!鳥之提燈 $58,待產的雞蛋,還沒長出蛋殼,一串串的,像提燈似的,味道跟蛋黃相同,可遇不可求的食材!雞翼 $36 及 牛舌 $48,正常出品,百吃不厭 😋😋一口芝士 $48,外層脆,內裏軟綿,加上芝士香味,大愛!米豚露荀卷 $35,露荀吸了米豚的肉汁及油份,同時中和了米豚的膩口感 👍👍,互相補足!燒油甘魚鮫 $158,魚較位一向特別滑溜,燒過更加是油香四溢,啖啖皆美味。環境舒

秋葵 $30,爽脆無潺滑,加上鏗魚片,好睇又好食。

雞翼 $36 及 牛舌 $48,正常出品,百吃不厭 😋😋

一口芝士 $48,外層脆,內裏軟綿,加上芝士香味,大愛!

環境舒服,服務貼心,味道佳,值得再次光顧!
2024-03-19 41 浏览
早兩日放咗工之後,就同朋友去銅鑼灣酒吧chill吓順便傾吓偈,位於希雲街嘅一間新嘅酒吧,主打街坊生意,大約7:00都已經坐滿8成當日小編就叫咗啲串燒,另外仲叫咗啲啤酒同Cocktail串燒及小食方面:明太子玉子燒沖繩海葡萄北海道米豚腩米豚香蔥卷紫蘇梅雞家肉燒魷魚免治雞肉棒牛舌明太子翠玉瓜銀雪魚秋葵日本小番薯小編極力推薦佢哋嘅沖繩海葡萄,明太子玉子燒,燒雞腳筋串燒沖繩海葡萄,感覺好特別,再配上醋, 好fresh!食極唔停口😛明太子玉子燒,玉子燒一層層嘅蛋漿包住明太子,玉子燒好嫩滑,同明太子好配襯😝明太子翠玉瓜,翠玉瓜燒得剛剛好,明太子就放咗喺翠玉瓜上面,呢個組合好好味,明太子控嘅朋友一定要叫另外,今次就試咗燒雞腳筋串燒,冇諗過咁特別,一口咬落去就好Q彈,,越食越停唔到口最後梗係要叫返杯啤酒🍻同Cocktail,Cocktail就揀咗Lychee Jasmine Mojito,好容易入口,唔會係太重酒味整體嚟講,小店嘅串燒好高質,性價比都好高,如果有興趣嘅朋友,真係要早啲去book位試吓

當日小編就叫咗啲串燒,另外仲叫咗啲啤酒同Cocktail

串燒及小食方面:

明太子翠玉瓜
銀雪魚
秋葵
日本小番薯

小編極力推薦佢哋嘅沖繩海葡萄,明太子玉子燒,燒雞腳筋串燒

2024-03-15 56 浏览
約朋友食飯有時會食下日式串燒🍢一路傾下計一路邊飲邊食都幾爽😎銅鑼灣希雲街就有間串燒小店,型格昏暗嘅環境幾有地道日式居酒屋感覺🇯🇵呢度有好多款唔同部位嘅雞串燒,大路甚至稀有嘅部位都可以食到。🍗大蔥雞肉、免治雞肉棒、南部雞肩、雞腎、紫蘇雞皮蝦雞肉類串燒燒得夠軟嫩有肉汁💦大蔥個款香氣突出。免治雞肉棒係串燒店必食菜式之一,香甜嘅照燒汁包裹雞肉,幾惹味。紫蘇葉加上雞皮都幾香口😙😙🍳鳥之提燈、橫膈膜、雞生蠔有好多比較罕見嘅雞內臟。雞提燈出面好少有得食👍🏻👍🏻其實係卵巢同雞蛋,咬落蛋黃係口中爆出嚟,口感好得意😛😛雞生蠔醬汁帶點清新味道。🥩牛舌、安格斯牛肋條牛舌入口充滿油脂香,兩款牛肉都好軟嫰😋🥓米豚香蔥卷肉質腍滑,加上香蔥嘅香氣都唔錯😚😚🍇沖繩海葡萄海葡萄本身味道較淡,但感覺比較清爽,粒粒分明,用嚟做串燒之間嘅過場就剛剛好,可以清一清味蕾😽😽🍚玉子蛋、明太子茶漬飯玉子燒口感軟綿,茶漬飯加上wasabi點綴,幾特別😆🟢明太子翠玉瓜鹹香嘅明太子加上清爽爽脆嘅翠玉瓜又幾夾😋🥃美丈夫柑橘酒來自高知縣嘅燒酎,酒精成份不高,比較清爽解膩😗😗人均消費:$440推介指數(10分為滿分):7.5分

🍗大蔥雞肉、免治雞肉棒、南部雞肩、雞腎、紫蘇雞皮蝦

🍳鳥之提燈、橫膈膜、雞生蠔

🥩牛舌、安格斯牛肋條
牛舌入口充滿油脂香,兩款牛肉都好軟嫰😋

🥓米豚香蔥卷
肉質腍滑,加上香蔥嘅香氣都唔錯😚😚

🍇沖繩海葡萄

🍚玉子蛋、明太子茶漬飯
玉子燒口感軟綿,茶漬飯加上wasabi點綴,幾特別😆

🟢明太子翠玉瓜
鹹香嘅明太子加上清爽爽脆嘅翠玉瓜又幾夾😋

🥃美丈夫柑橘酒
來自高知縣嘅燒酎,酒精成份不高,比較清爽解膩😗😗

人均消費:$440
推介指數(10分為滿分):7.5分
2024-03-12
2024-03-14 32 浏览
好鍾意幫襯小店~今次搵到依間串燒小店,燈光偏暗,一開門就會見bar檯,有串燒食,仲有好多唔同酒類,絕對係同朋友摸住酒杯底 盡訴心中情嘅好地方食過好多唔同串燒店,有沙律、佐酒小食、雞、牛、豬依啲選項,但依到最吸引我眼球嘅係有欄叫「稀有部位」,鳥之提燈、雞白子、雞喉管,真係聽都未聽過~叫咗好多唔同款串燒最鍾意係牛舌(圖右二),相對食過其他串燒,係比較厚身,爽口,又香牛味其次係白鱔(圖右一),燒得好香口之餘,仍然保持到新鮮仲有就係雞皮(圖右三),燒到脆卜卜,完全冇肥膩嘅邪惡感上串燒時,仲配有碟調味料,有七味粉、海鹽、海苔鹽,不過其實啲串燒原本已經好好味,所以唔點都可以,點咗就多啲層次稀有部位都試咗幾款雞喉管 好脆身 鳥之提燈,原來係雞卵巢同未成熟雞蛋,成串拎起時真係好似燈籠咁㗎,口感都好特別,咬落去果吓瞬間爆發蛋黃香味,又帶有雞肉香雞白子,雞子平時淨係見過人用黎打邊爐,原來燒嚟食好香,好食過用黎打邊爐當然唔少得飲酒喇,叫咗杯1664同柚子酒,柚子酒好重果香,超易入口,啱晒女仔飲!總括嚟講雖然係小店,但食物有質素,酒又好飲,環境都舒適,之後想搵地方happy hour或想同朋友食串燒,一定會再
好鍾意幫襯小店~

叫咗好多唔同款串燒

其次係白鱔(圖右一),燒得好香口之餘,仍然保持到新鮮
仲有就係雞皮(圖右三),燒到脆卜卜,完全冇肥膩嘅邪惡感

稀有部位都試咗幾款

雞喉管 好脆身

總括嚟講雖然係小店,但食物有質素,酒又好飲,環境都舒適,之後想搵地方happy hour或想同朋友食串燒,一定會再揀依到
  • 牛舌
  • 燒白鱔
銅鑼灣希雲街有間隱世小店專食燒鳥串燒,餐廳設計昏暗型格,帶有酒吧加日式居酒屋風格。雞串燒部位好特別,內臟類、雞冠、提燈、雞腳筋、雞頸肉等咩都有,真係少少地方,五臟俱全。荔枝梳打 + Mojito: 荔枝梳打味道清新, 唔會太甜,Mojito 好香薄荷味,酒味唔會太濃,配合串燒岩哂。沖繩海葡萄,極高營養價值,口感爽脆,一咬開爆出鹹鮮嘅汁,口感獨特,配埋醋食用,感覺更清爽。明太子玉子燒,明太子燒得惹味,玉子裏頭半生不熟,口感嫩滑。北海道米豚腩肉,豚腩脂肪分佈岩岩好,燒得香味滿滿。牛舌勁厚切,爽彈美味🤤。免治雞肉軟骨棒,將軟骨混入免治雞肉中,啖啖嫩滑既雞肉食落又有咬口感,內裏多汁,付上溫泉蛋,食落口感更香滑美味。米豚青蔥卷 ,香脆嘅豚肉包住一大扎香蔥,口感層次好特別,唔會膩。紫蘇雞生蠔,雞生蠔非常嫩滑多汁,包埋紫蘇葉,味道獨特清新。雞腳筋口感彈牙又煙un,食落新奇。紫蘇雞皮蝦,烤得金黃香脆既雞皮包住紫蘇葉,入面再包住爽彈新鮮既蝦,感覺呢道菜式好考功夫。鳥提燈,香港好少食到,外形非常有趣,口感都好特別,咬下瞬間爆發蛋黃香味加埋上面燒得鮮香既雞肉,呢個特別口感真係必試。梅漬小番茄,小蕃茄已去皮,

明太子玉子燒,明太子燒得惹味,玉子裏頭半生不熟,口感嫩滑。

北海道米豚腩肉,豚腩脂肪分佈岩岩好,燒得香味滿滿。

牛舌勁厚切,爽彈美味🤤。

紫蘇雞生蠔,雞生蠔非常嫩滑多汁,包埋紫蘇葉,味道獨特清新。

雞腳筋口感彈牙又煙un,食落新奇。

梅漬小番茄,小蕃茄已去皮,帶有酸酸嘅話梅味,酸酸甜甜好開胃又解膩。食完串燒食用岩哂👍🏻
2024-03-09 29 浏览
朋友話想食日本嘢,但係又唔想食壽司咁就同佢搵間串燒居酒屋食吓呢度有好多串燒選擇,而且有好多雞嘅稀有部位今次我哋都叫咗啲嚟食下佢有七味粉,自家製鹽,海苔鹽用嚟點串燒提升串燒嘅層次🧡佐酒七味魚翅份量好多嘅魚翅乾,熱辣辣用嚟送酒一流可惜我哋都有少少唔舒服,冇叫到酒🧡梅漬小蕃茄好甜好特別嘅小蕃茄,食完一粒配上再食多粒店員好好放到最後俾我哋食咁就可以去咁啲油膩同時又好fresh🧡雞心、雞軟骨、大蔥雞腿肉、紫蘇雞生蠔、雞心邊叫咗好多有關雞嘅食物,每一樣都好好味雞心邊同雞生蠔都好特別雞腿肉仲好Juicy添🧡免治雞肉棒熱辣辣嘅雞肉棒入邊有好多雞軟骨仲燒到外脆內軟配埋自家製嘅醬油同蛋,超級夾🧡北海道米豚腩(厚切)雖然佢係腩肉,但係食落去唔會好油膩經過調味同埋厚切非常香口,推介推介👍🏻👍🏻👍🏻🧡米豚露筍卷、煙肉荔枝卷兩款卷都各有特色蘆筍卷就好鮮甜,荔枝卷就好多汁🧡鳥之提燈唔係好多餐廳有呢款串燒食通常要啲餐廳有稀有部位嘅串燒先有第一次食發覺個口感有啲似食流心蛋好有驚喜🤩🤩🤩🧡燒芝士年糕啱啱燒起嘅芝士年糕裏面流心溶溶哋,好正🧡明太子玉子燒玉子燒好滑,加埋明太子好惹味🧡白鱔厚切嘅白鱔燒到外皮脆脆地,仲啖啖肉咬落
朋友話想食日本嘢,但係又唔想食壽司
咁就同佢搵間串燒居酒屋食吓
呢度有好多串燒選擇,而且有好多雞嘅稀有部位
今次我哋都叫咗啲嚟食下
佢有七味粉,自家製鹽,海苔鹽用嚟點串燒
提升串燒嘅層次

🧡佐酒七味魚翅
份量好多嘅魚翅乾,熱辣辣用嚟送酒一流
可惜我哋都有少少唔舒服,冇叫到酒

🧡梅漬小蕃茄
好甜好特別嘅小蕃茄,食完一粒配上再食多粒
店員好好放到最後俾我哋食
咁就可以去咁啲油膩同時又好fresh

🧡雞心、雞軟骨、大蔥雞腿肉、紫蘇雞生蠔、雞心邊
叫咗好多有關雞嘅食物,每一樣都好好味
雞心邊同雞生蠔都好特別
雞腿肉仲好Juicy添

🧡免治雞肉棒
熱辣辣嘅雞肉棒入邊有好多雞軟骨
仲燒到外脆內軟
配埋自家製嘅醬油同蛋,超級夾

🧡北海道米豚腩(厚切)
雖然佢係腩肉,但係食落去唔會好油膩
經過調味同埋厚切非常香口,推介推介👍🏻👍🏻👍🏻

🧡米豚露筍卷、煙肉荔枝卷
兩款卷都各有特色
蘆筍卷就好鮮甜,荔枝卷就好多汁

🧡鳥之提燈
唔係好多餐廳有呢款串燒食
通常要啲餐廳有稀有部位嘅串燒先有
第一次食發覺個口感有啲似食流心蛋
好有驚喜🤩🤩🤩

🧡燒芝士年糕
啱啱燒起嘅芝士年糕裏面流心溶溶哋,好正

🧡明太子玉子燒
玉子燒好滑,加埋明太子好惹味

🧡白鱔
厚切嘅白鱔燒到外皮脆脆地,仲啖啖肉
咬落去好有魚油香味,推介推介👍🏻👍🏻👍🏻

🧡明太子茶漬飯
又係好有驚喜嘅茶漬飯,份量都幾大碗
茶味濃郁配埋明太子非常夾
  • 燒白鱔
  • 梅漬小蕃茄
2024-03-06 50 浏览
銅鑼灣希雲街呢間居酒屋《Bilibala》,餐廳燈光設計婚暗充斥一種氛圍感,讓人感到舒適放鬆,非常適合聚餐或者和情人一起共度晚餐值得一試嘅係鳥之提燈稀有部位,吃時要整顆放入口,會係口腔爆漿,滿足感十足,雞肝味濃而且嫩滑沖繩海葡萄🍇淡淡的海水味,猶如海中的大蟹籽呢!爽脆有趣,沾了醬油更合適。明太子玉子燒玉子食落口感嫩滑濕潤充滿蛋香,配搭明太子一流雞喉管口感香脆,火候控制得剛好,表皮帶點香脆同樣留有水份雞胸軟骨肉質口感幼滑吃落唔會好油,好清爽唐楊炸鷄大塊同埋咬落充滿鷄肉肉汁,肉質鮮嫩不乾身,外層炸皮又鬆脆,正來自日本高知縣秋葵,營養價值豐富,食落好鮮味好香雞肉捧外層同樣燒到焦香,食落爽滑滋味十足,雞肉入邊仲有蛋半熟爆汁,入口好有層次感燒芝士年糕熱騰騰,外層微脆,入面軟綿綿,芝味十足黑糖燒菠蘿菠蘿外層有焦糖,口感香脆菠蘿保留滿滿水份,帶順甜而不膩Bilibala Yakitori Bar (銅鑼灣)銅鑼灣希雲街23號禮雲大樓地舖
銅鑼灣希雲街呢間居酒屋《Bilibala》,

值得一試嘅係鳥之提燈

沖繩海葡萄🍇

明太子玉子燒
玉子食落口感嫩滑濕潤充滿蛋香,配搭明太子一流

雞喉管口感香脆,火候控制得剛好,表皮帶點香脆同樣留有水份

雞胸軟骨
肉質口感幼滑吃落唔會好油,好清爽

唐楊炸鷄

來自日本高知縣秋葵,營養價值豐富,食落好鮮味好香

燒芝士年糕
熱騰騰,外層微脆,入面軟綿綿,芝味十足

黑糖燒菠蘿
菠蘿外層有焦糖,口感香脆菠蘿保留滿滿水份,帶順甜而不膩

Bilibala Yakitori Bar (銅鑼灣)
銅鑼灣希雲街23號禮雲大樓地舖
走進銅鑼灣希雲街小巷,發現一整條街都係各種小店。而我自己就偏愛日式餐廳,所以就揀咗個名好得意嘅「Bilibala」,店內主要走型格黑色,加上微弱嘅燈光,所以都幾有氣氛。沖纙海葡葡一串串綠色嘅海葡萄,口感爽脆又帶海水嘅咸味。梅漬小番茄一咬開成個小番茄爆汁一樣,味道超級清甜。免治雞肉棒每次食串燒都必叫,雞肉棒入面混有雞軟骨,口感豐富又多肉汁。煙肉荔枝咸香又有油脂嘅煙肉包裏住新鮮荔枝肉,荔枝肉嘅酸甜味完全中和晒油膩感。鳥之提燈作為稀有部位,就真係唔係個個地方有得食。特別在於依間嘅提燈比出面更加多汁,超級Juicy。木魚碎茶漬飯我自己就最鍾意飲返碗熱嘅茶漬飯,飯團吸收晒木魚嘅湯汁,帶番少少甜味出嚟。黑糖燒波蘿菠蘿真係每一次都會當甜品咁食,菠蘿表面係焦糖化嘅黑糖,而內層係勁多汁嘅菠蘿油。介紹晒以上我最鍾意呢幾款,有興趣嘅朋友記得試吓。Bilibala Yakitori Bar (銅鑼灣)銅鑼灣希雲街23號禮雲大樓地舖

沖纙海葡葡
一串串綠色嘅海葡萄,口感爽脆又帶海水嘅咸味。

梅漬小番茄
一咬開成個小番茄爆汁一樣,味道超級清甜。

免治雞肉棒
每次食串燒都必叫,雞肉棒入面混有雞軟骨,口感豐富又多肉汁。

煙肉荔枝

鳥之提燈

木魚碎茶漬飯

黑糖燒波蘿

介紹晒以上我最鍾意呢幾款,有興趣嘅朋友記得試吓。

Bilibala Yakitori Bar (銅鑼灣)
2024-03-04 37 浏览
Happy Friday Happy Hour!早前趁Hapoy Friday到訪希雲道的bilibala,他們家的串燒真的做得非常出色,食材新鮮,火候掌握也恰到好處,每串串燒都讓人感到驚喜。尤其是雞心邊、雞白子及鳥之提燈等刁鑽部位,十分肯定香港沒幾家居酒屋能做到這種Level!讓人大滿足。-燒鴿腿:鴿腿肉質鮮嫩多汁,外皮烤得香脆可口。-手羽提燈:提燈即是母雞體裡未成熟的雞蛋啊!蛋黃在口裡爆發那一下完全是無得輸!-紫蘇雞皮蝦:雞皮包裹著鮮蝦,再用紫蘇葉包裹,蝦肉的爽帶著雞油的淡香。-雞心:雞心口感爽脆,帶有淡淡的鐵香。雞心邊:雞心邊是雞心旁邊的一小塊肉,烤得非常美味。雞白子:雞白子入口即爆的感覺很滿足!雞腳筋:雞腳筋口感Q彈,非常有嚼勁。-燒雞冠:鮮嫩之中帶微微彈,帶有獨特的雞油香氣。-除了串燒之外,這裡的海鮮串燒也同樣出色!燒白鱔:白鱔外皮金黃香脆,內裡肉質細嫩,好吃好吃!銀鱈魚:魚肉肥美細膩,入口即化。牛舌:外焦裡嫩,肉汁豐盈,燒茄子:肉汁滿滿的燒明太子翠玉瓜:明太子的鹹香和翠玉瓜的清甜完美融合。燒大腸:大腸處理得非常乾淨,沒有腥味,口感Q彈。梅漬小蕃茄:酸酸甜甜,非常開胃。愛淺嚐

Happy Friday Happy Hour!
他們家的串燒真的做得非常出色,
食材新鮮,火候掌握也恰到好處,
每串串燒都讓人感到驚喜。
尤其是雞心邊、雞白子及鳥之提燈等刁鑽部位,
十分肯定香港沒幾家居酒屋能做到這種Level!
讓人大滿足。
燒鴿腿:鴿腿肉質鮮嫩多汁,外皮烤得香脆可口。

雞心:雞心口感爽脆,帶有淡淡的鐵香。

雞心邊:雞心邊是雞心旁邊的一小塊肉,烤得非常美味。

雞白子:雞白子入口即爆的感覺很滿足!

雞腳筋:雞腳筋口感Q彈,非常有嚼勁。

燒雞冠:鮮嫩之中帶微微彈,帶有獨特的雞油香氣。

除了串燒之外,這裡的海鮮串燒也同樣出色!
燒白鱔:白鱔外皮金黃香脆,內裡肉質細嫩,好吃好吃!

銀鱈魚:魚肉肥美細膩,入口即化。

牛舌:外焦裡嫩,肉汁豐盈,

燒茄子:肉汁滿滿的

燒明太子翠玉瓜:明太子的鹹香和翠玉瓜的清甜完美融合。

燒大腸:大腸處理得非常乾淨,沒有腥味,口感Q彈。

梅漬小蕃茄:酸酸甜甜,非常開胃。

愛淺嚐的不妨多叫兩杯酒啊~

Happy Hour order還有折頭呢~

#Bilibala #BilibalaYakitoriBar #香港居酒屋 #香港美食 #香港串燒 #香港居酒屋 #日式餐廳 #銅鑼灣美

Bilibala Yakitori Bar