2023-11-20 130 浏览
同朋友慶祝生日,揀左呢間喺QRE Plaza上面既餐廳,一開𨋢個燈光氛圍已經有一種好放鬆既感覺🥰餐廳寬敞,座位亦十分舒服👍Drunken Clams啲蜆好大隻😍粒粒蜆肉都漲卜卜!酒味香濃,配上香料微辣得來keep到個鮮味,推介😍Fuyu Cabonara 見到呢個咁特別既fushion菜就嗌黎試吓😝第一次食呢個配搭,原來用配上腐乳醬汁係出奇地夾,完全冇違和感😂而且仲可以中和下本身cabonara既膩感,好好味呀❤️

Drunken Clams

Fuyu Cabonara

2023-11-06 128 浏览
今晚收工約左朋友喺灣仔食飯,醒起Qre Plaza上面有好多餐廳,去到見到呢間環境好靚就入去試吓我哋前菜點左Drunken Clams,蜆肉好新鮮夠鮮甜👍 酒味濃得黎唔會搶左蜆既鮮味,調味仲有少少辣,十分惹味Main就要左Grilled Hanger Steak,上枱已經切好晒,好細心❤️medium所以一啲都唔靭,肉味好香濃,外皮煎得有少少燻味,正👍另外想讚下配菜都好好味,磨菇稔得黎入味,而薯蓉就好大盤,而且好香牛油味

呢間都算係多好評 推出嘅a la carte又好tea set又好都係有自己特色 普遍都話高質價錢中上嘅西餐廳 樓底唔高但坐得舒服🤍𝗠𝗮𝗽𝗼 𝗕𝘂𝗿𝗿𝗮𝘁𝗮 ($𝟭𝟲𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳.𝟯/𝟭𝟬係麻婆豆腐嘅肉碎配Burrata 好得意嘅組合個人好鍾意食burrata 因為清淡得嚟又啖啖奶香麻婆肉碎食落同佢其實幾match 但個敗筆係肉碎太鹹!濃味到蓋過咗burrata嘅清淡🥲成個味balance唔到加咗少少創意分 同如果冇咁鹹我會好鍾意🤍𝗕𝗶𝗳𝘁𝗲𝗰𝗸 𝗙𝗿𝗶𝗲𝘀 ($𝟳𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴/𝟭𝟬薯條好難有啲咩驚喜 但條條香脆呢種幼身啲嘅又啱我心水😙有辣椒粉調味 附上嘅沙律醬加咗花椒 好好食會令我食唔停口已經係份做得好嘅薯條^^🤍𝗙𝘂𝘆𝘂 𝗖𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮 ($𝟮𝟯𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟲.𝟱/𝟭𝟬滿心期待呢個得意組合 但最後個味有啲失望腐乳味唔突出 亦冇Carbonara嘅蛋香食落調味偏甜 係會微微食到嗰種腐乳嘅”酵”味only意粉嘅口感都係普通 另外覺得同火箭菜唔係特別夾…🤍𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗛𝗮𝗻𝗴𝗲𝗿 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 ($𝟯𝟳𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴.𝟱/
都係有自己特色 普遍都話高質
價錢中上嘅西餐廳 樓底唔高但坐得舒服

係麻婆豆腐嘅肉碎配Burrata 好得意嘅組合
個人好鍾意食burrata 因為清淡得嚟又啖啖奶香
麻婆肉碎食落同佢其實幾match 但個敗筆係肉碎太鹹!
濃味到蓋過咗burrata嘅清淡🥲成個味balance唔到

會令我食唔停口已經係份做得好嘅薯條^^

滿心期待呢個得意組合 但最後個味有啲失望
腐乳味唔突出 亦冇Carbonara嘅蛋香
食落調味偏甜 係會微微食到嗰種腐乳嘅”酵”味only
意粉嘅口感都係普通 另外覺得同火箭菜唔係特別夾…

🤍𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗛𝗮𝗻𝗴𝗲𝗿 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 ($𝟯𝟳𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬
牛扒唔算多油花嗰種 但肉質細嫩重牛味
外面好香炭烤味๑´ㅂ`๑叫咗五成覺得啱啱好
好鍾意個black pepper oil 為牛扒增添到香氣
又唔會太過濃郁或者太鹹蓋過主角
附上嘅mashed potato都幾高質 質地creamy重忌廉味

🤍𝗕𝗮𝗻𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲 ($𝟳𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬
係一個正常發揮所以拎到唔錯分數嘅蛋糕
整體唔會太甜 記得個餅底好食
Overall嘅質素都唔錯 菜式特色 環境舒適^^
2023-11-02 107 浏览
今晚過去灣仔搵朋友,原來入夜後嘅灣仔已經冇乜人氣,香港經濟表面上看似不錯,其實仍然存在很大隱憂,到底夜經濟要點攪好呢?呢啲咁深嘅學問留返俾啲高官,我…..就專注繼續搵好東西食,簡單地過每一天,有工返有糧出就開心。今日朋友帶我到Bifteck吃好東西這裡環境頗浪漫,氣氛好chill 。主菜是Pan fried salmon 估唔到有兩大件咁多,吾使開心share 已經一人有一件,三文魚十分肥美,皮脆肉粉嫩,就連配菜也新鮮脆綠,整個配搭好完美,我好喜歡。我地點咗兩個前菜送酒Mushroom & Asparagus 溫泉蛋和醬汁煮蘑菇,深色的醬油味道也十分濃郁,味道有點像𧐢,蘑菇煮得軟稔,相當入味,露荀嫩口冇渣,應該是自創菜式,個人推介。Fried whitebait $88朋友介紹我試吓炸銀魚,香脆但不會介損舌頭,是不錯的送白酒小食。Cheers!這裏無論環境服務食物也高質, 謝謝朋友的好介紹。

今日朋友帶我到Bifteck吃好東西
這裡環境頗浪漫,氣氛好chill 。

主菜是
Pan fried salmon

我地點咗兩個前菜送酒

Mushroom & Asparagus

Fried whitebait $88

Cheers!

這裏無論環境服務食物也高質, 謝謝朋友的好介紹。
好耐冇見好朋友,梗係要搵間靚餐廳見下。上網搵呢間食法日fusion菜的!環境舒適睇下餐牌有咩食先Edamole原來係毛豆醬加玉米片新鮮毛豆磨成蓉,再灑上日式味素去點綴。Refresh得黎,口感又香又脆蘑菇蘆筍半熟蛋蘆筍爽口,蘑菇好入味,配上半熟溫泉蛋。Coffee Risotto混合了咖啡芝士洋蔥, 味道好夾。仲有絲絲芝士。Carbonara醬汁又濃又掛在每條意粉。有煙肉碎,火箭菜,溫泉蛋。藍莓芝士蛋糕芝士味又濃又密,藍莓酸酸甜甜

環境舒適

睇下餐牌有咩食先

Edamole
原來係毛豆醬加玉米片
新鮮毛豆磨成蓉,再灑上日式味素去點綴。
Refresh得黎,口感又香又脆

蘑菇蘆筍半熟蛋
蘆筍爽口,蘑菇好入味,配上半熟溫泉蛋。

Coffee Risotto
混合了咖啡芝士洋蔥, 味道好夾。仲有絲絲芝士。

Carbonara
醬汁又濃又掛在每條意粉。有煙肉碎,火箭菜,溫泉蛋。

藍莓芝士蛋糕
芝士味又濃又密,藍莓酸酸甜甜
2023-10-19 90 浏览
位於灣仔嘅法日扒房-BIFTECK🍽️BIFTECK喺法文意思為牛扒🥩餐廳精心挑選唔同國家中7款不同部位嘅牛肉作為主打🐮再以細緻嘅烹調手法及各種優質嘅肉類,為大家帶嚟充滿法式風味嘅菜式,同埋非凡扒房體驗🤩餐廳佔地近3300平方呎,設計以法式簡約風格為主,餐枱同牆身以黑白雲石紋作為設計嘅焦🖤🤍加上天然木系地板同棕色彷皮座椅作襯托,感覺優雅溫馨☺️Grilled Hanger Steak封門柳係牛嘅橫膈膜肌肉🐄而每隻牛只有一條,所以十分罕有🤩相較於其他部位,油花雖然較少,但肉質軟熟,肉味濃郁🐮跟咗芥末醬,點埋牛一齊食,又有另一番風味😆封門柳除咗有烤薯仔伴碟都外,仲會跟埋薯蓉添🥔口感creamy,好香牛油味🧈Fruit Tomato & Avocado Salad賣相好靚有花花點綴😍呢一個沙律係乳酪嚟🥗用上希臘乳酪,因含水分較少,所以口感豐厚😛乳酪上面黑色嘅係鎮江醋,酸酸甜甜令到乳酪味道更豐富😚之後加埋蕃茄同牛油果🍅🥑多層次口感,好特別👍🏻Hamachi Tartare油甘魚他他🐟他他入面除咗油甘魚,仲有炸紅蔥頭同黃瓜,上面就放滿青蔥🧅油甘魚油腴甘甜,魚鮮味濃🐟成個他他鮮甜,層次豐富😛另外會跟埋

Fruit Tomato & Avocado Salad

Hamachi Tartare
油甘魚他他🐟他他入面除咗油甘魚,仲有炸紅蔥頭同黃瓜,上面就放滿青蔥🧅油甘魚油腴甘甜,魚鮮味濃🐟成個他他鮮甜,層次豐富😛另外會跟埋炸脆片,放上他他一齊食,更有口感同滋味🥳

2023-10-18 1737 浏览
灣仔雖然地區細細,但特色美食就好多,而且好多都係小店,好食又有特色👍🏻 今次朋友帶我到QRE plaza 的樓上餐廳,話呢間fusion 西餐好有特色,一定要試試😋 餐廳以深色枱凳,空間感大,坐位舒適,食物以fusion 為主,幾特別,我地點咗: Starter: 🥢Fruit Tomato & Avocado Salad 呢一個係fusion 前菜, 蕃茄及牛油果沙律,用料是西式的,但配以中國式醬汁,中間的醬汁以鎮江醋去調配,味道香濃又酸甜,配搭新穎又惹味,好唔錯 🥢Drunken Clams 呢個蜆大大隻漲卜卜,味道鮮味,加埋蒜蓉及辣椒好惹味,作為前菜剛剛好 😋Main: 🥢Fuyu Carbonara 呢個好特別, 是以腐乳作carbonara, 估唔到腐乳都夾, 味道都出,但又唔會太搶,鹹鹹香香好惹味,再配埋煙肉、溫泉蛋及火箭菜,簡單但特別,而且無平時的carbonara 咁漏,食多幾啖都唔會太膩 😋 🥢Iberico Pork Loin Rack 伊比利亞豬架一上枱就熱辣辣,香氣撲鼻,廚師以日式甜味噌加到豬架上一齊烤,烤的時間剛剛好,厚切亦唔嚡兼有肉汁。眾所周知伊比利亞

Starter:
🥢Fruit Tomato & Avocado Salad

🥢Drunken Clams

Main:
🥢Fuyu Carbonara

🥢Iberico Pork Loin Rack
伊比利亞豬架一上枱就熱辣辣,香氣撲鼻,廚師以日式甜味噌加到豬架上一齊烤,烤的時間剛剛好,厚切亦唔嚡兼有肉汁。眾所周知伊比利亞豬優質,脂肪平均,豬肉味濃郁,而且沒有豬騷味,配上甜味噌一齊食,啖啖肉之餘亦帶點香甜味,大滿足。 🤩

餐廳另有餐酒可以配埋一齊食,價錢合理,但因為今天不想喝酒,所以就沒有點,只好下次再來品嚐~
  • Iberico Pork Loin Rack
  • Fuyu Carbonara
2023-10-18 1276 浏览
東瀛遊前工作忙碌,開OT唔想叫外賣,所以就喺附近QRE Plaza搵咗間西餐廳「Bifteck」享用一個人的晚餐。佔用面積全層嘅餐廳不用花巧之裝潢,環境開揚有格調,光線柔和,厚墊椅櫈十分舒適。四周以綠葉盆栽點綴,感覺清新有生氣。一頁英文餐牌簡單易明。雖然樓面只有一位外籍服務生駐守,全權負責落單、傳菜、斟水、埋單等工作,效率甚高!餐桌有齊備嘅自用餐具,衛生簡潔。Grilled Hanger Steak($398):三成熟嘅牛扒紅潤軟腍,肉味香濃,牛味好出,喺面灑上鹽粒及黏上蘑菇秘醬已夠芳香惹味。配角紫椰菜絲爽脆尤甚,酸酸甜甜,十分消滯,撈入另上嘅薯蓉,組合極之恰配!鬧市中的樓上西餐廳「Bifteck」優雅寫意,食物高質味佳,價格合理,一人用餐都十分享受,誠意推介!
四周以綠葉盆栽點綴,感覺清新有生氣
餐桌有齊備嘅自用餐具,衛生簡潔。
配角紫椰菜絲爽脆尤甚
,酸酸甜甜,十分消滯,撈入另上嘅薯蓉,組合極之恰配!
薯蓉 X 紫椰菜絲
Grilled Hanger Steak($398)
2023-10-17
薯蓉 X 紫椰菜絲
Grilled Hanger Steak($398)
2023-10-18 71 浏览
環境5分:樓上西餐廳格局,全層好大好闊落,光猛得黎又不失羅曼蒂克,D皮櫈舒服好好坐,滿分。衛生5分:四周地方包埋個廁所都非常之乾淨,衛生畀滿分。服務5分:服務一流,落單爽手唔囉唆,自動不停加水,滿分。味道5分:1)     羊架有兩大舊,下面舖滿薯蓉,非常之滑,配埋個醬汁簡直係一絕。上面有塊炸到脆口嘅豆腐皮,食落又唔油膩。羊架冇蘇味,非常juicy,medium煮到啱啱好,唔太生唔太熟啱啱一半,廚師手勢一流。抵食5分:咁靚嘅西餐廳地方,三百幾蚊有兩件羊架食,質素高,非常超值,滿分。
環境5分:
衛生5分:
四周地方包埋個廁所都非常之乾淨,衛生畀滿分。
服務5分:
服務一流,落單爽手唔囉唆,自動不停加水,滿分。

味道5分:
抵食5分:
2023-10-17
2023-10-17 75 浏览
灣仔|Bifteck .今晚來到位於灣仔的 BifteckBifteck 為法日扒房, 主打法日及各式Fusion菜,餐廳設計型格,燈光微黃, 氣氛浪漫很適合情侶或者三五知己過來, 環境寬敞舒適,晚間選擇也不少, 可以單點或者叫套餐都可以,Menu 上有晚餐套餐和單點,喜愛杯中物也有不少選擇😉.Fruit Tomato & Avocado Salad蕃茄牛油果沙律,生果非常新鮮,配上以乳酪跟醋配成沙律醬汁,味道不會過酸,又能提升生果鮮甜度,不知不覺全碟沽清😂.Clams Marniere忌廉白酒煮大蜆,大蜆鮮味鮮嫩,每粒都非常飽滿,入口彈牙,忌廉汁好濃,再加入少量蔥粒紅椒🌶️粒等,醬汁更見惹味🤤.Iber ico Pock Loin Rack豬鞍非常厚身爽嫩,肉味濃郁,醬汁帶點微辣,配豬鞍非常惹味,伴碟有蘑菇、酸椰菜絲、薯仔🥔,份量十足😘.Fu Yu carbonara 卡邦尼加入了腐乳做醬汁,味道咸香,面頭放上火箭菜及溫泉蛋,拌勻之後意粉更見香滑掛汁,意粉口感煙韌,整體味道有驚喜👍🏻.餐廳: Bifteck地址 : 灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 23樓
灣仔|Bifteck
餐廳: Bifteck
地址 : 灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 23樓
2023-10-16
用餐时段
@Bifteck 餐廳氣氛吾錯,浪漫而不拘緊,店員是外藉女仕,由帶位、點餐、仕酒也非常professional ,令整體感覺加曬分。先點兩杯White house wine $78House wine 也有選擇,我揀左chardonnayWaitress 先為我倒小許白酒给我試味,Taste not too dry , refresh ,略帶花香,女仔會喜歡的。送酒小食是炸銀魚Fried whitebait $88酥脆可口,不油,吃點脆口小食,喝點酒才慢慢進入主菜部份。繼而是Mushroom & Asparagus $158這款前菜不常在仿間餐廳見過。以蘑菇切片再以濃湯汁煮致軟稔,醬汁色澤偏深,咸中帶微甜,磨菇吸收曬所有醬汁的精髓,相當軟稔;青露荀仍保持青脆爽口,味道清新,令整體更味道平衡。Pam fried salmon $298 最驚喜是個份量,每人可以獨佔一件三文魚。香煎三文魚,魚皮又脆又薄; 魚肉煎至剛熟,肉質相當嫩滑,好吃。以幼滑的薯蓉墊底,吃到有薯仔的香味,配上蔬菜是非常好的組合,我個人十分滿意。後話:平日晚上客人稀少,對老闆來說當然陰公,不過身為顧客又多了一份清靜,所以是

@Bifteck

先點兩杯White house wine $78

House wine 也有選擇,我揀左chardonnay
Waitress 先為我倒小許白酒给我試味,

送酒小食是炸銀魚Fried whitebait $88
酥脆可口,不油,吃點脆口小食,喝點酒才慢慢進入主菜部份。

繼而是Mushroom & Asparagus $158
這款前菜不常在仿間餐廳見過。

Pam fried salmon $298

最驚喜是個份量,每人可以獨佔一件三文魚。

後話:平日晚上客人稀少,對老闆來說當然陰公,不過身為顧客又多了一份清靜,所以是夜可以和好友𣈱談。
2023-10-13
2023-10-14 78 浏览
Biftect 以日式或法式菜式供應,以fusion心思創作出新口味,讓入座食客能感受到這種心思的味道,如此用心,都值得一試。******************************Biftect 選址於灣仔要座商業大廈之内,差不多全座都是食肆。電梯而出,Biftect就用上全層作為餐廳,雖然地方不算很大,座位十分充足。環境帶著柔和燈光,安座舒適又放鬆。晚上餐廳很簡單,以主食扒、意粉或飯,再有小食或沙律等菜式供應,還有甜品,全部菜式以fusion 新口味為主題,所以都值得一試。飲品就只得酒,不飲酒都會有水供應。Edamole HKD68,豆蓉配炸餃子皮,豆蓉之上加了點日式芝麻木魚碎,所以入口帶著木魚鮮味,又有炸香左餃子皮香,餃子皮炸得夠鬆脆,非常吸引又美味,有點驚喜。Fuyu Carbonara HKD248,溫泉蛋、瓜片和煙肉,加上腐乳煮成醬汁 Carbonara,腐乳醬都幾香濃,還帶點微辣,都幾有風味。意粉用上扁意粉,口感軟硬適中,整體都不錯。Iberico Pork Loin Rock HKD308,成吋厚厚切豬鞍,有手掌般大,還保留著肉汁,配上醬味道不錯,還有薯仔和菇如石堆

Iberico Pork Loin Rock HKD308,成吋厚厚切豬鞍,有手掌般大,還保留著肉汁,配上醬味道不錯,還有薯仔和菇如石堆般賣相,相當好吃。

• Iberico Pork Loin Rock
  • Edamole
  • Fuyu Carbonara
2023-10-12 105 浏览
今晚跟朋友嚟灣仔搵食, 睇openrice的自我介紹, Bifteck 既是扒房, 也是法日fusion菜, 我喜歡佢哋嘅環境, 很高貴舒服的裝修格局。餐廳燈光柔和, 皮梳化坐得舒服, 很適合情侶約會及和朋友想在舒服的環境下傾計的人。House wine $298 一枝, 價錢相當friendly。Lunch、 bruch 及dinner各有餐牌, Set lunch 百多元便可。今晚的餐牌lberico Pork Loin Rack ($308)今晚和朋友各自叫餐, 我選擇了黑毛豬扒, 黑毛豬扒外層煎得金黃焦香, 配上日本麵豉醬汁, 香噴噴厚度十足的登場。配菜也絕不馬虎, 有自家醃製酸香脆口紫椰菜絲、爽口蘑菇及煎得香口的薯仔。酸紫椰菜絲少少甜, 多多酸, 酸到十足, 好爽口, 食完肉類再食少許酸菜, 可以清清喉嚨。黑毛豬扒很厚肉, 肉汁卻異常豐富, 肉味出衆, 肉質好juicy, 帶少許肥肉嘅邊位更加香口, 配香香鹹鹹帶點微辣的日式麵豉醬汁更是絕配, 日本麵豉醬汁有啲似我哋中式嘅辣柱侯, 夠曬惹味。Chessecake ($68)再來個人至愛芝士蛋糕, 今日餐廳只有藍莓芝士蛋糕。Bi

今晚的餐牌

lberico Pork Loin Rack ($308)

Chessecake ($68)
再來個人至愛芝士蛋糕, 今日餐廳只有藍莓芝士蛋糕。

Bifteck的芝士蛋糕質感比較鬆化, 入口芝士味香濃軟滑, 甜度適中, 藍莓果香足夠, 有甜品的飯局特別滿足。

用餐时段
  • lberico Pork Loin Rack
2023-10-09 72 浏览
灣仔有不少餐廳,但要氣氛好食物質素又高的也不是太易找!前菜見有白飯魚,當然即叫,上枱見有醬汁伴著白飯魚,當然要試試!白飯魚炸得香脆,調教的醬汁很夾😇朋友最喜歡吃羊,叫了羊架一同分享。我們都覺得很美味,羊架五成熟是最好味的,當然也要考廚師的功夫。這道菜做得令人滿意,能鎖住肉汁。薯蓉也好吃,牛油味重,做得夠滑咖啡芝士意大利真的沒有吃過,淡淡的咖啡配龍龍的芝士香味出奇地夾,再配以軟硬適中的意大利飯,我做出了獨特的菜式藍莓芝士蛋糕❤️❤️眼,十分可口值得一提的是這間餐廳的音樂很柔和,舒服侍應服務態度很友善,用餐經驗不錯
灣仔有不少餐廳,但要氣氛好食物質素又高的也不是太易找!

藍莓芝士蛋糕❤️❤️眼,十分可口

2023-10-05 76 浏览
工作忙碌有時真的想找一間舒舒服服的餐廳輕鬆一下!今晚約了好友到灣仔這間餐廳,一進來已覺得氣氛十分浪漫,餐廳播放着悠揚悅耳的音樂,而且設計簡約得來不失貴氣,令人有寫意的感覺🥰白飯魚炸得金黃香脆,十分可口,醬汁帶起白飯魚的鮮味影相我一向喜歡吃羊,但羊架要整得好也不易。這道羊架有驚喜,生熟程度掌握得十分好,可見廚師超卓的廚藝🎉而且調味不會太鹹,恰當的調味令羊架的層次提升。伴菜有薯蓉,做得滑溜溜又柔軟,而且牛油味香,配以羊架,味道不錯😋意大利飯食得多,但這個意大利飯非常有特色,配以咖啡味吃,軟綿綿的飯混合芝士和咖啡味,口感獨特👍🏻藍莓芝士蛋糕不太甜,蛋糕鬆軟芝士味濃😇

白飯魚炸得金黃香脆,十分可口,醬汁帶起白飯魚的鮮味影相

藍莓芝士蛋糕不太甜,蛋糕鬆軟芝士味濃😇