4天前
今晚去左位於尖沙咀Rosewood Hotel 既「Bayfare Social」西班牙餐廳享用晚餐50G Iberico Ham (60-month)60個月既伊比利亞火腿係比較少食到,隻豬係食咗兩季橡果,所以油脂唔會重,甘香唔咸口Sherry wine雪莉酒係西班牙既加烈葡萄酒,我就揀左呢款較dry既,同Iberico Ham都好夾Scallop Crudo帶子刺身浸左係escabeche sauce,個醬汁味道酸酸甜甜,仲有d牛油果粒,醃製左既洋蔥,係一道好開胃既前菜Steak FritesWagyu flat iron steak叫左medium,外面煎至微微焦香,入面就仲係嫩紅色,肉質嫩腍,薯條亦都炸得好香脆Seafood Paella海鮮西班牙飯有蜆、蝦、BB魷魚,個飯面仲有Alioli蒜蓉蛋黃醬,我覺得個paella味道唔夠鮮甜偏咸,最重要既Socarrat飯焦雖然都有,但整個味道有點失望Churros新鮮炸起既churros外脆內軟,每條都佈滿沙糖,反而食唔到肉桂味有少少失望,再蘸埋朱古力醬,傳統的味道環境幽靜,但四周真係好黑,對foodie黎講係有d頭痛,侍應都好有禮
Sherry wine
Scallop Crudo
Scallop Crudo
Steak Frites
Seafood Paella
Churros
環境幽靜,但四周真係好黑,對foodie黎講係有d頭痛,侍應都好有禮貌面帶笑容,食物都唔錯,價錢亦都合理,都係一個唔錯節日約會既好地方