2019-10-07 447 浏览
Lunch set 西班牙黑毛豬🐷叉燒麵🍜 (之前,得叉燒钣🍚),包一杯伯爵茶,$88。先上杯茶☕,😳 迷你到,好似喝espresso! 味道淡淡,吾太吸引,不如比一杯正常250ml清水,還好😓。碗麵最吸引👀係d叉燒,西班牙黑毛猪,肉質淋,味道可能比d湯冲淡左d,有7件😋。另外,有1片生菜。麵,係綠色,但冇特別味的麵囉,份量足。這裡Lunch係先去前枱點菜,付款。食物有人送上。所以,冇什麼服務可言,亦不用收加一。今回,個人👉👈覺得一般左d。

今回,個人👉👈覺得一般左d。
2019-10-06
2019-07-21 819 浏览
東廣場 另一個新掘起嘅戰場中西日 (韓國野竟然執咗)有平有貴呢間西班牙餐廳平時行過都係夜晚多 無見過佢有dinner set 心諗好似有d唔抵 所以一次都無試過今次行過終於可以試lunch set 即入!叫咗一個西冷同雞脾叫完先醒起呢度好似應該食豬Anyway 跟餐有杯野飲 要咗蘋果汁 勁細杯 一啖就飲晒咁滯🙈西班牙西冷配扁意粉一上枱好似好寡下喎 一滴sauce都無唔緊要 食啖意粉先 原來d意粉調咗味有少少咸同橄欖油嘅味入口味道ok而且口感剛好嚇死寶寶 以為要乾啃至於塊西冷 叫咗七成熟味道都好味嘅肉味重兼juicy 不過好韌呀!我就覺得麻麻了友人叫黃油雞脾飯呢個反而好正喎香口得黎雞肉入口仍然嫩滑而且入味之餘唔會話好咸油而不膩唔錯唔錯招呼唔差 不過最衰唔夠冷氣 一路食一路滲汗無加一 不過比較返d質素 價錢就略貴 同埋走嗰陣見到隔離碟雞脾飯大隻好多囉🤷🏿‍♂️
東廣場
另一個新掘起嘅戰場
中西日 (韓國野竟然執咗)
有平有貴

一路食一路滲汗
無加一 不過比較返d質素 價錢就略貴
同埋走嗰陣見到隔離碟雞脾飯大隻好多囉🤷🏿‍♂️
2019-05-27 753 浏览
黑毛🐷真係吸👀,想幫襯已久,今回1個月內,來了2次 (1次午餐,1次晚餐)。2個時段,都有set, 也可以單點。午餐,明明餐牌話不用加一,但照收左我囉😈(可能我叫左非set的食物)。午餐,冇乜服務,好似去快餐店噤,要去門口點餐,即時比錢。可幸,食物會有人送到你張枱。午餐 $388: 一個set 黑椒牛柳絲炒扁意粉+果汁 $68; 極品梅頭叉燒 $168; 36個月20g火腿 $65; 1杯sangria $58。個set, 好一般,牛柳絲切得好幼,食吾到肉質,亦分別吾到西班牙🐮,味道有什麼特別, 這個價錢,沒大期望。鎮店推介, 極品梅頭叉燒,真係好好味😋, 黑毛豬肉味濃, 有趙頭,加上甜甜叉燒醬汁, 燒烤過後,更香口,正!36月火腿和sangria,有點失望。火腿🍗味道較為淡,油香適中。事隔3星期,同樣嘅梅頭叉燒, 但係...加咗價😲, 仲細份量左?! 幸好依然最美味👍晚餐 $821: 極品梅頭叉燒 $198, 另加$20配意粉;  豬肋肉$138; 1份燒乳豬 $238; 香炒特色雜菜 $98 ; 雞翼(雞翼+ 雞槌,各2隻) $55; 加一。這裡俾咗加一服務費,真係有服務㗎🤣 ie

這裡俾咗加一服務費,真係有服務㗎🤣 ie 有人行埋呢你張枱度,幫你落單; 同埋食完先至畀錢,叫人埋單😎。

另一期待係燒乳豬, 西班牙黑毛豬, 肉味濃郁,味道已冇得輸, 加上脆卜卜的皮,😋+👏,走了骨👉👈衹係嫌份量少了點😅

🤔 豬肋肉, 唔知係啲🐖油,特別高,定話上臺前,噴咗啲油上面, 叉住嚿肉擺入口前,啲油從叉頭沿住隻叉,流落隻手度, 又或者的落隻碟度。 因為係肋骨肉,有根, 相對好好趙頭,味道口感👌。

因為想唔想食生的菜🥗,所以叫炒雜菜,但上枱一看。。。幾乎全部都係椒😅, 幸好全部都唔辣, 而且甜, 可惜又係油淋淋,食完要抹下手d油😓。

🐓雞翼肉質鮮嫩,好味道,衹是雞鎚個頭,緊緊熟,稍微有點紅。

整體👍,若果炒菜, 唔係淨係全椒,有菇類+菜,才稱為雜菜, 會更佳😄。
  • 橡果級黑毛豬極品梅頭叉燒
2019-04-20 627 浏览
We’d heard a lot about this restaurant for its tapas and great spanish cuisine, in particular their spanish Iberico pork is known to be extremely authentic in both source and preparation, or as it's known in Spain - a true Fiesta violación de grupo de cerdos! Knowing that we specifically called in advance to reserve the Grilled Premium Iberico Pluma and the Seafood Paella. Upon sitting down we started with a bottle of their esteemed 1985 “Leche de Puta” from the highlands of Catalonia and were not disappointed – rich in body with hints of aged nuttiness, great way to kick off the conversation. Soon the pork came and we were very satisfied. Roasted to perfection, the sweet and aromatic marinade seeped from the juices from every bite. Texture was phenomenal with an even distribution of fat and lean meat. The paella came next and did not disappoint either, fresh seafood and a flavorful broth – what could go wrong!
Overall very satisfied meal and definitely will come again
  • Grilled Premium Iberico Pluma
2019-02-20 731 浏览
之前嚟過幾次,食嘅都係梅頭豬扒,今次想試吓啲新嘢☺️腸拼盤 三種有咩分別我就唔係好分得出😂但係佢當中隻風乾紅椒味香腸,我好鍾意。店員話出邊普遍都係就咁切開來食,但佢哋依邊煎左先食又的確係香好多,口感好特別👍🏻👍🏻鬆脆包的確係鬆脆嘅,而且用嘅橄欖油都好香,但我覺得佢可以到多少少橄欖油比客人😁(豬)夾心肉 拼意粉肉味好濃,咬落好爽,而且油香好夠,意粉佢都係用咗好香嘅橄欖油去撈👍🏻👍🏻
之前嚟過幾次,食嘅都係梅頭豬扒,今次想試吓啲新嘢☺️
腸拼盤   +  鬆脆包

• 鬆脆包
  • 烤橡果級黑毛豬夾心肉扒
  • 腸拼盤
2019-02-03 660 浏览
第一天初來報到觀塘,是回來香港後首次上班,老闆就請吃飯,所以就去了這家西班牙小食坊,雖然其實本人不太喜歡吃肉,但老闆誠意拳拳,那就去嚕~~那家的午市價錢最低也要80幾90,對於午市來講真的是蠻貴價,不過後來看到它的牆上擺放著不同的句子,原來它們的肉都是主打有機、free range、無激素、無農藥等的天然方法養動物,所以肉會較健康同好吃。點了一個黑松露豬扒意粉,它的黑松露味道不濃烈,意粉又好像不夠熟的乾巴巴,是屬於普通的level,而且附送的茶超級小杯,完全是幾口就可以喝完,如果能把價錢拉低,應該會更能接受~

2019-01-28 451 浏览
很少機會在這裡吃飯,上完堂便急急腳上地鐵🚇走,像要逃離這個地方~~~今晚試試這小店,看它人氣旺盛,我們八時半後入座,九時半還有新客人來的座位都幾窄,屁股大一點都坐不舒服先來個八爪魚🐙ColdCut,噢‼️這個很少失水準的,但竟被我們遇上,沒有味道,好像是準備壞了⋯⋯我們也反映了,我們倒楣吧地中海生蠔,很少機會試,平時都是什麼法國🇫🇷、澳洲🦘,店員不停說今日新鮮到,是新鮮的,味道不錯👌,晚上九時多,還在推銷,入了很多貨吧乳豬差不多是每次吃西班牙菜必點的,這間燒得很好,皮很脆,這豬有點肥,還有點脂肪串燒和牛、黑豚,果然西班牙菜要吃豬,和牛留在吃日本料理才吃吧36個月火腿,配羊奶芝士(是分開叫㗎)朋友意見是24個月未夠鹹,48個月又太過鹹,36個月是最好味~~我又沒有研究喔芝士是粒粒少少硬身的臨尾都要加個燒豬腩,那麼肥,我不懂欣賞,朋友吃得津津有味

座位都幾窄
,屁股大一點都坐不舒服

乳豬差不多是每次吃西班牙菜必點的
,這間燒得很好,皮很脆,這豬有點肥,還有點脂肪

36個月火腿,配羊奶芝士(是分開叫㗎)
芝士是粒粒少少硬身的

臨尾都要加個燒豬腩,那麼肥,我不懂欣賞,朋友吃得津津有味

Octopus  cold  cut
乳豬
36個月火腿+羊奶芝士
燒豬腩
2018-12-28 368 浏览
自從觀塘工廠區開始轉型後,區內的商貿活動越來越多,也引來更多白領到該區上班,並衍生了更多不同特式的餐廳在區內開設。一度以動漫及高達為賣點的東廣場,近年也改變路線,改為經營鐘錶生意。對食客而言,地下的食肆才是最精彩之處,有媒體更以「聯合國」形容該處之食肆,原因是那裡的食肆實在太有特色,而且多樣化,可以近合不同人的口味。這次去了位於東廣場的西班牙小食坊,是觀塘區內鮮有的西班牙菜餐廳。這次先點了一個有機菜海鮮沙律,作為開胃菜,而且內含一些咸魚 (類似多春魚),味道和口咸不錯﹗然後是餐前小吃肉腸併盤,一共有3款,各有特式,而且都很好吃,值得一試﹗主菜點了餐廳特別推介餐單內的扇骨意粉 ,以及餐單內的雞扒意粉。前者雖然是餐廳的推介菜式,但吃起來的骨有點雪味,整體上還有進步空間。相比之下,雞扒意粉表面上平實,但吃起來卻不錯,而且啖啖肉,整體感覺不錯﹗整體而言,在觀塘區難得一見的西班牙餐廳,值得一試。若然是在晚上去,更可以靜靜地傾談,一般都不怕被打擾。

有機菜配海鮮沙律

香腸併盤

扇骨配意粉

雞扒配意粉

西班牙水果酒
题外话/补充资料: 表面上,這店只有三張四人枱和數張bar 枱位,但原來內有乾坤,內裡有一間估計可容納4-6人的房間,而且甚具私密度,但估計要Book位才可安排。
2018-12-27
有機菜配海鮮沙律
香腸併盤
雞扒配意粉
西班牙水果酒
2018-11-30 1232 浏览
最近小弟最常去找吃的地方,實非觀塘東廣場莫屬。無論是堂食以至買外賣,小弟都會到那裡去尋寶....這所主打西班牙菜TAPAS的店子,應可算是全場價位數一數二高的食舖了....如一個人來當然不能嚐很多東西。有見及此,所以今晚就拉埋太太一同來試....但很可惜,未食之先這裡已先給太太留下了一個不大好的印象,原因在於一向眼厲的她,發覺了其中一隻水杯竟仍留了一個唇膏印,於是馬上叫侍者換掉....這樣的大意疏忽,已給未開餐的我倆打了個突....東西慢慢上桌,希望食物可以讓她暫忙不快。一杯近來頗流行的冷壓果汁,口味是屬檸檬的。說實在,我確不知這一類COLD-PRESSED JUICE到底是有何過人之處,入口就和普通的凍果汁一點分別也沒有,而且這兒的檸檬汁的酸度亦是小弟遇過最厲害的,一呷進口,便登時咪起眼兼標眼水....頭盤很自然地點了IBERICO HAM。這聊聊數片火腿,20G要賣至八十大洋著實是不便宜,但不能否認的是其肉光澤滿溢,味道也的確夠甘香而鹹度適中,若湊巧吃著那帶脂肪的部份更是令口腔變得油潤而豐腴;瘦的部位亦未見柴口....太太一向好喜歡吃金菇肥牛卷。看到這兒有一個變奏版的以iBERIC

太太一向好喜歡吃金菇肥牛卷。看到這兒有一個變奏版的以iBERICO肉取代牛來卷著金菇,好奇之下就叫了。相形之下,我倆就覺似乎還是用回牛的比較好了,重點是IBERICO的肉味似是猶有不及,而且這裡弄出來的肉亦較乾,就算有金菇的水份可作補足但仍是未太足夠。始終兩者比較,肉汁還是比菜蔬帶來的水份來得更吸引....

在餐牌中看到店將黑毛豬的脢頭部位做成叉燒來奉客,小弟固之然也興致勃勃去想試....

咬一口,肉質確是冇得頂 ---- 軟熟有致易咬不黐牙,基本上就連無牙婆婆都吃得到;肉的邊邊燒得帶少許焦燶香氣撲鼻;不過缺點是肉味稍覺太淡,而調味方面也未能作出充份的補充,故弄出來的效果就似是在吃一件淰淰的軟膠般,冇喱味道....

臨尾的二人份量Paella,索價不到二百大洋這一點倒是扺讚的....

同樣地,這煲飯對之有讚亦有彈,讚的是飯不是全熟大淰亦具相當的咬勁,而且飯本身亦滲滿了甜味;要彈的是海鮮除了蝦隻以外其他的都是淡而無味的,特別是那有橡膠feel的章魚粒以及不太新鮮的青口....

吃完一整頓後,太太仍是皺著眉....可想而知,這兒的食物,並不足以將開首的那個唇膏印徹底忘掉....
2018-11-24 230 浏览
行過東廣場成日見呢間餐廳好多外國人食野同飲酒就去試下,見到有Lunch Set,食個西冷牛扒都係$98抵雜菜湯要加錢,職員話我知無加味精好健康,飲落味道真係幾清帶小小蕃茄酸,個人唔太中意,但岩我囡飲鬆脆包:呢個好好食,脆卜卜, 熱辣辣,好正主菜牛扒:5成熟剛剛好,外皮帶焦香,可以配沙律/飯/意粉…意粉食過偏硬,唔中意硬口敢既可以叫佢煮淋d本身有餐飲,可加錢配西班牙啤酒係觀塘食個午餐都40-50蚊,所以食個有質素西餐,Lunch Set都係98,抵

鬆脆包:呢個好好食,脆卜卜, 熱辣辣,好正

本身有餐飲,可加錢配西班牙啤酒

2018-11-06 191 浏览
今晚放工同朋友一齊係觀塘東廣場搵野食,估唔到係呢到食到咁正宗既西班牙菜深海八爪魚凍盤平時食日本野食得多既八爪魚刺身食得多,估唔到西班牙菜都有,薄薄既八爪魚片加少少橄欖油,再配上沙律菜好醒胃,好適合做前菜食西班牙菜一定唔少得火腿,一碟火腿拼盤有三種唔同火腿。分別係24個月橡果黑毛豬火腿、48個月橡果黑毛豬火腿同埋牛髀火腿,三款真係各有特色,但係24個月就最岩我口味,唔太濃但富有油香。橡果級黑毛豬極品梅頭叉燒見到menu有叉燒?店員推介呢味西班牙叉燒一定要試試,肉嫩肥瘦適中,咬落juicy!店員真係冇介紹錯燒西班牙T骨扒除左豬之後,我地朋友當中有牛魔王無牛不歡,小食坊都一樣滿足到佢。重份量T骨扒煎得好香,一上枱離遠都聞到,估唔到咁厚既扒都煎得非常好,5成熟好淋好重牛味。西班牙海鮮飯Paella一定要係係呢隻平底淺女鑊上既先好食,飯質乾身入味,好足料海鮮夠哂多,食到最尾都食唔哂。

深海八爪魚凍盤

橡果級黑毛豬極品梅頭叉燒

燒西班牙T骨扒

西班牙海鮮飯
2018-10-18 165 浏览
中午去人山人海嘅觀塘食飯,東廣場地下都好多選擇,我就揀咗門口果間食西班牙菜嘅餐廳,因為喺門口見到佢入面掛咗好多嘢火腿,好似好專業咁。Lunch time 餐牌上選擇唔算多,有黑毛豬、西冷牛扒、羊扒同春雞。我就叫咗黑毛豬夾心肉,因為大鄉里無食過夾心肉,所以就試一試!一個set lunch 包括一杯細飲品,可以選擇咖啡/茶/橙汁。自己上網研究吓,原來夾心肉係肩胛同梅頭之間嘅肉。估唔到食物好快上枱,兩片夾心肉唔算好大,大約4隻麻雀咁上下,配埋意粉,整體份量偏細,男士可能未必夠食。講翻件黑毛豬夾心肉,其實都幾嫩滑,肉味都好香,食落其實幾似豬頸肉,但係就無咁肥膩。至於意粉,雖然無sauce,睇落又好似好乾咁,但係其實佢係用蒜片同檻欖油炒過,所以食落其實係幾香,又清清地。整體嚟講我覺得都唔錯嘅,至於係咪抵食就見仁見智喇!
整體嚟講我覺得都唔錯嘅,至於係咪抵食就見仁見智喇!
2018-10-18
2018-09-22 216 浏览
第一次幫襯因爲在晚餐時間被佢果塊未肯收埋嘅午餐牌價錢吸引左!入到去比先知中伏,貴2,3成有心裝人!好cheap嘢飲小童size👎🏻但見佢塊豬算係好味,之後都幫襯過一兩次今日帶埋朋友再去塊豬肉! 細左一大截!從來,餐廳加價我覺得唔緊要你係有料,下次會返黎但嘢食縮水真係超無癮..叮屎咁細份食到好唔gur~~ 同朋友食呢份開心樂園餐size 嘅嘢好寒酸。。。呢間店舖只係諗埋啲度縮嘢。。。。無興趣再幫襯👋
第一次幫襯因爲在晚餐時間
被佢果塊未肯收埋嘅午餐牌價錢吸引左!
入到去比先知中伏,貴2,3成
有心裝人!好cheap

嘢飲小童size👎🏻

但見佢塊豬算係好味,之後都幫襯過一兩次

今日帶埋朋友再去
塊豬肉! 細左一大截!
從來,餐廳加價我覺得唔緊要
你係有料,下次會返黎
但嘢食縮水真係超無癮..
叮屎咁細份
食到好唔gur~~
同朋友食呢份開心樂園餐size 嘅嘢
好寒酸。。。

呢間店舖只係諗埋啲度縮嘢。。。。
無興趣再幫襯👋
行經東廣場,見到依間餐廳嘅裝修比東廣場內其他餐廳為靚同高級,咁就埋去睇下menu,發現原來食西班牙嘢㗎!價錢又唔錯,大眾化,決定入內一試!1.) 橡果黑毛豬極品叉燒配意粉叉燒份量夠,加$25仲有多個意粉!👍🏻叉燒整得唔un,甜甜地,好juicy,一食會食上癮😂咬下又一舊,咬下又一舊咁😂下次再黎嘅話一定會encore this!!!意粉方面,我個人好驚意粉冇汁會好淡味,但係依個意粉係唔淡味㗎!!但又唔係濃味,係落左少少鹽吊下味咁,配個叉燒食啱啱好!😆😆個人推介!!2.) 西班牙🇪🇸海鮮飯賣相好吸引!佢有幾個份量㗎(1-2 pax,3-4pax etc),我哋2個人就梗係叫個最小份量啦🙈不過唔知係咪食左個叉燒先到依個飯,海鮮飯相對地失色少許,但都好食,只係對比叉燒,個飯淡味咗啲,要問waiter拎調味料加重少少口味😂飯都唔太濕btw份量都足,有大隻蝦、小蝦🦐、青口,但我覺得好似爭咗個魷魚(我之前係西班牙食有)!2個人食唔可以叫墨魚汁海鮮飯,因為佢最小都係for 3-4人😭下次可以叫多個朋友去試吓!🤓🤓🤓

1.) 橡果黑毛豬極品叉燒配意粉
橡果黑毛豬極品叉燒配意粉

2.) 西班牙🇪🇸海鮮飯
西班牙海鮮炒飯

2018-08-30
用餐时段
橡果黑毛豬極品叉燒配意粉
西班牙海鮮炒飯
蝴蝶結姐姐跟一位於觀塘工作的朋友吃西班牙菜,朋友說這裡雖則自稱小店,但論食材很足而且很新鮮,絕對是比高級餐廳更多用心之作。36個月橡果黑毛豬火腿,入口帶回甘的鹹味而且滲出淡淡的橡果甜味,肉質油潤及有彈性。皇牌黑毛豬梅頭叉燒,外型跟中式叉燒無異,但口感比中式的更諗而且更入味。這是姐吃過的評分很高的傳統西班牙海鮮飯,海鮮食材新鮮有大蝦、青口。而且飯的味道很均衡。不論味道、賣相亦很出色!香炒西班牙特色雜蔬,顏色鮮豔、令人食指大動。在這裡不但吃到美食,更可以一邊聽著音樂,一邊享受著人生。

香炒西班牙特色雜蔬,顏色鮮豔、令人食指大動。

在這裡不但吃到美食,更可以一邊聽著音樂,一邊享受著人生。

2018-08-03
等候时间
3 分钟 (堂食)