2020-11-17 96 浏览
星期一去完南生围,夜晚出返元朗食晚餐,经过B-mix Live Music Station & Restaurant楼下,接待员话8:30pm有live music,於是上去试下。餐厅场地好大,一入门口就有张桌球枱比人打波。之後进入座位区,场中间摆左好多张圆形高枱比人饮酒食嘢,场嘅两边就系由好多张长梳化组成嘅小餐区,而最前就系表演舞台。估唔到元朗会有一间设备同环境都咁完善嘅音乐餐厅。 食物方面,除左一般主餐牌,呢度主打非常有特色嘅任食即开生蚝套餐,包餐汤、冷盘及主菜,价钱$398,我地就顺理成章一边食蚝一边听歌。今晚嘅餐汤系南瓜汤,配埋香脆蒜蓉包。饮完汤等左一阵就见到店员奉上一大盘冷盘,有一打生蚝围住d翡翠螺同冻虾,见到都兴奋。生蚝有两款,分别系苏格兰同爱尔兰,店员建议先食苏格兰生蚝,因为海水味比较清淡。两款生蚝嘅质素都好好,好厚肉同鲜甜,苏格兰生蚝有淡淡嘅海水味,爱尔兰生蚝比较浓味,而且带有淡淡金属味。两款都系比较爽脆口感的。翡翠螺同冻虾亦都新鲜,螺肉鲜味,冻虾爽口。结果冷盘食完一盘又一盘。值得一赞系店员服务周到,客人用餐期间不时会过嚟清理蚝壳同螺壳等。 食完冷盘最好有d热食,主菜可

今晚嘅餐汤系南瓜汤,配埋香脆蒜蓉包。

食完冷盘最好有d热食,主菜可以选矶烧牛柳粒/岩盐烧厚切猪扒/香草烧春鸡,我地拣左牛同鸡。主菜份量啱啱好,食完冷盘基本上都已经饱左一半,但主菜都令人惊喜。
牛柳粒肉质松软,有肉汁。
烧春鸡皮香肉嫩,香料味道亦啱啱好。如果只系食主菜的话都会觉得好满足。

另外cocktail点左两杯Gin tonic同Peach on the beach,饮住听歌。
表演每晚有唔同主题,今晚系广东歌之夜,遇到熟悉嘅歌男女老幼会跟着和唱。限聚令下餐厅都跟足防疫措施,控制好每枱人数,但见食客自律之余亦都尽兴,我地亦晌呢间充满特色嘅元朗音乐餐厅渡过左愉快嘅一晚。
2020-11-14 129 浏览
锺意食生蚝嘅朋友真系有福啦,喺元朗有一间非常之chill 嘅餐厅, 除咗有生蚝任食之外仲可以欣赏即兴嘅现场音乐❤️❤️呢啲就系叫做写意人生啦❤️间餐厅嘅地方非常之阔落,每一张枱都有一定大嘅size再配合软熟嘅梳化,坐落去就已经系一种享受。 励德呢度当然要推介$398任食生蚝及海鲜嘅套餐la , 其他海鲜就例如虾同东风螺😌校本方面就会系当日主打嘅餐汤,嗰日食嘅时候餐汤就系鲜磨粟米汤,一啖汤里面已经包含咗好多碎咗嘅粟米, 再加上本身粟米自己大嘅添所以就算冇乜调味落少少黑椒已经可以令到个汤好线首先讲吓生蚝,有苏格兰同埋爱尔兰2款😁每一次要再refill嘅话都系两种一齐上, 职员都会非常之好咁样向你介绍生蚝嘅品种同埋应该点样顺序食。首先要试吓爱尔兰嘅生蚝, 一个字就系甜两个字就系清甜,三个字就系好鲜甜😍 就算系第一次接触生蚝嘅朋友都唔使担心因为唔会有好强嘅海水味或者腥味反而入口就好似珍珠咁样另外亦都大有本身嘅甜味就可以覆盖左一切嘅疑虑。至於苏格兰生蚝海水味就反而多啲不过玉新就会大嚿少少,同爱尔兰生蚝系都有几大嘅差距, 但系作为生蚝嘅粉丝一定会觉得好满足可以同时试到两款味道同口感都唔同嘅生蚝🦪至於配搭

至於配搭嘅海鲜尤其是虾真系表现得几好, 每一只都系新鲜冇出现任何一只有酸缩或者梅左嘅情况,入口之前一定要配埋红酒汁先至会令到味道更加昇华,冻冰冰嘅虾就好似置身海洋咁样清新又爽又滋味 🦐

至於东风螺每一旧都系肉质饱满,加少少柠檬汁就可以提鲜,如果同下一齐食嘅话个感觉都几特别,两种食材嘅鲜甜味沟埋一齐就好似食尽天然食材咁样😖 无论喺炎炎夏日嘅夏天又好定系冻冰冰嘅冬天都好绝对都系一流嘅滋补食物。

食生蚝当然要配美酒或者Cocktail啦, 但当然都有朋友唔太锺意酒精饮品所以亦都可以叫mock tail , 比较特别嘅就系居然有椰子呢一样嘅素材系饮品表入面,咁当然我都系椰子嘅爱好者就要品嚐下,椰子水沟椰汁嘅配搭除咗系清新而不失浓厚嘅感觉之外更重要嘅就系可以同蚝嘅质感差唔多,ho本身都已经有浓厚嘅味道再配合椰子呢一样饮品就可以keep住呢一个余韵啦😋

2020-11-04
  • 生蚝
2020-07-08 944 浏览
闺蜜生日🎂当然要 食好啲 食豪啲啦 🤣🤣我哋都非常锺意食生蚝 🦪搜寻之下就book咗B-mix生蚝放题 live band西餐🥰🥰第一次嚟 ,上一楼,地方超级大 ,大到可以打枱波 🤩🤩另外座位间隔非常阔落,空间感十足,而且整个格局非常之Relax ,庆幸今晚 有live band 歌手阿wing唱得相当正☺️☺️可能咁啱都系唱紧我的年代歌曲啦哈哈 🤪🤪😂😂整个场的气氛非常 ,好relax 正是我哋想要嘅😍😍先嚟一打 时令生蚝 只只肥美 ,食得出好新鲜 ,仲有淡淡嘅海水味 👍👍十分钟已经K.O😬😬因为要食晒生蚝之後再食main course的 ,二话不说 ,再来一打其实两个女仔嚟讲 ,都算大食👍🤣监於任食嘅心态 🤭🤭点了第三打 🤣🤣超级满足 感觉到这里已回本 🤪🤪好戏陆续来,仲有main course 牛柳粒 ,好有牛味 五成熟刚刚好 😀😀分量都唔少呀 另外猪鞍 非常厚切,厨师处理得很好,一啲都唔韧,保留着独有猪的香味😋😋其实加128可以任饮红白餐酒生啤 🥃🍷🥂🍻🍺但因为我哋饮得唔多 ,点咗两杯生啤 ,全晚感觉好chill呀 食物质素一流,锺意食生蚝嘅 ,一定回到本 🤗🤗而且坐得好舒服,地方

翡翠螺
生蚝

食物质素一流,锺意食生蚝嘅 ,一定回到本 🤗🤗而且坐得好舒服,地方超大 下次party都要嚟呀😬😬
2020-07-07
庆祝纪念
翡翠螺
  • 矶烧牛柳粒
  • 生啤
4天前 0 浏览
早前想食生蚝误打误撞见到呢间$398任食,开头谂着任食既生蚝质素都吾会好得去边,不过又令我喜出望外首先会黎左碗餐厅加块迷你蒜蓉包首先职员会问我地黎过食未,当然我地答未。然後职员会讲解一次,生蚝黎到後职员又会讲从边边食起先,态度礼貌系有既觉得吾错再黎第二盆可以走虾走螺再第三盆。。食左2只先醒起未影相主菜我地叫左牛肉粒同烧春鸡,味道都吾错 店员收碟速度都好快,一路食几乎一路收走d野叫左杯Fruit Punch同生啤,不过Fruit Punch味道一般朋友话似药水味,我觉得应该系糖水放多左整体都吾错,想食生蚝系可以黎而且环境都舒服,同朋友饮下野食下野都为一个不过不失既好地方

餐汤

首先会黎左碗餐厅加块迷你蒜蓉包

再黎第二盆可以走虾走螺

再第三盆。。食左2只先醒起未影相

主菜我地叫左牛肉粒同烧春鸡,味道都吾错
店员收碟速度都好快,一路食几乎一路收走d野

2020-11-22
餐汤
2020-11-21 0 浏览
酒吧入面既高质西餐!上次经过呢间酒吧,见到有任食生蚝同埋有西餐食🤓,所以呢几日就约左朋友过黎一齐试佢个西餐。🥰当晚系有驻场歌手在场,气氛相当好,大家一齐唱歌。🍻当晚有一枱客人生日,全场既人一齐唱生日歌俾佢,气氛好融洽同高涨。👏🏼而且客人系可以点歌的,我听歌听到唔舍得走,因为又好听又系我识既歌。😍今日叫左一块安格斯,一份Parma ham pizza, 两份生蚝同埋两杯野饮。安格斯叫左medium ,配菜有薯条。上到枱系劲香,有肉汁一啲都唔乾,薯条系粗薯条,劲有口感。👍🏻👍🏻Pizza好有惊喜, Parma ham 同pizza上面既配料仲有个source劲match,一啖入口有惊艳到我。😆个pizza 系焗比好脆,脆到我咬落去果下,果个脆声令到原本低头食紧野既朋友,都枱头望住我。❤️我地见有得用$188加半打生蚝,所以就叫左半打试左先。上到枱,店员叫我哋由左边开始食,所以应该系有3款唔同既生蚝系入面。劲新鲜,入口creamy,有一款好重海水味。如果中意食生蚝既人就一完要黎呢度试下啦。👍🏻😍呢间餐厅好适合朋友家人聚会,收工後食个饭饮下酒去relax下倾下计,仲有得督波添。🥰

2020-11-20 0 浏览
虽然呢间个地理位置真系有啲唔方便 但真系值得去试下 OpenRice个地址同佢真实地址地址有小小出入 要系麻极个到先可以去到呢间餐厅一去餐厅 已经感觉良好 都算几大 晚上又有live band👍🏻星期一都有人唱歌 个日唱既歌系~90‘s 既歌 个女仔都唱得几好🥰🥰 又可以听歌又可以笃波🎱仲有得任食生蚝😍美国黑牌安格斯肉眼 $278但今次我地无叫到任食生蚝既套餐 惊质素不太好 只是叫了半打试下 念住好食下次就叫任食生蚝😍😍😍安格斯肉眼都唔错 牛肉味够😋但有小小韧🤔可能再叫生啲会好味啲 我地叫左五成 有啲overcook左🤓南瓜汤友人话好浓南瓜同着仔味 推介!沙律个汁偏酸 好开胃精选生蚝半打 +$188每人三只👍🏻我地都觉得第一二只(左)系最好味 较creamy 第三四只系(中)偏咸 第五六只(右)爽口啲 所有生蚝都好新鲜! 搞到下次一定要黎试下佢任食生蚝 睇下抵唔抵食!😆巴马火腿沙乐肠簿饼 $148一开头见到燶左小小 以为会唔好食 点知都系好好笑 个饼底超脆 个汁甜甜地配埋巴马火腿 咸甜咸甜 超好味😋!Peaching no.1Lemon squash饮品觉得正常 都几好饮!👍🏻👍🏻

美国黑牌安格斯肉眼 $278

南瓜汤
友人话好浓南瓜同着仔味 推介!
沙律
个汁偏酸 好开胃

精选生蚝半打 +$188

巴马火腿沙乐肠簿饼 $148

Peaching no.1
Lemon squash
饮品觉得正常 都几好饮!👍🏻👍🏻
2020-11-17 24 浏览
去完南生围,晚上晌元朗晚餐,一早上网揾左呢间餐厅,贪佢价钱优惠,$398有任食生蚝+汤+主菜,又有live music。我哋一早6:30就去到,可以慢慢食。一坐低冇耐就送上热辣辣的南瓜汤,仲配有块好香脆嘅蒜蓉多士。好快店员就送上一大盘生蚝、翡翠螺和虾。今晚生蚝有两款,一款系苏格兰蚝,令一款系爱尔兰蚝。苏格兰生蚝比较淡海水味,所以先食。生蚝算大只,蚝肉都厚身,质感爽脆,鲜味。爱尔兰生蚝先会嚐到较浓海水味,然後会是一点金属味的鲜甜蚝味。蚝同样大只,蚝肉厚身,质感同样是比较爽脆的,不是creamy那种。另外,翡翠螺都好食,螺肉柔软中带爽口,鲜甜,唔会冇味,我不用点酱汁都觉得鲜味。店员会主动过嚟问需唔需要refill,我哋当然系食几round食够本啦。食到咁上下就可以叫店员准备上main course,食返啲热野。矶烧牛柳粒牛柳粒大大粒,肉质松软,厚身口感好,烧得啱啱好,唔会太熟,有肉汁,配上烧汁,好好味。香草烧春鸡烧春鸡皮香肉嫩,鸡髀位置非常鲜嫩Juicy,就算鸡胸亦不会又乾又嚡,虽然系春鸡,但都几好肉,调味恰到好处。我哋当晚8:30开始有live Music,一路慢慢食嘢饮嘢,一路睇表演,

矶烧牛柳粒

香草烧春鸡

我哋当晚8:30开始有live Music,一路慢慢食嘢饮嘢,一路睇表演,气氛好chill,好开心咁过左一个晚上。
2020-11-14 66 浏览
香港人实在抑压太久 疫情嘅关系又冇得出去旅行 始终人都系要放松下 经朋友介绍之下 今晚来到一间有live band嘅西餐厅 美食伴Live Band令我留下深刻回忆店内是走工业风装修得颇有格调,配合昏柔和的灯光,气氛悠闲, 餐厅面积宽敞,坐得舒服, 开party/搞聚可以考虑呢到,设有vip房,有野食,有酒饮,地方又够大锺意食生蚝嘅朋友仔 就有口福喇 餐厅提供3小时生蚝任食套餐 有主菜,餐汤及冷盘…加$128仲可以饮唔饮红酒白酒,只可惜我同朋友都唔食生蚝,如果一班朋友来的话,可以净系一个食任食生蚝餐,其他食西餐餐厅走西式风味 有提供套餐 亦可单点, 沙律/意粉/薄饼/肉类:猪/牛/羊/鸡 及各种小食,价钱合理, 每个主煮大概百零蚊巴马火腿沙乐美肠薄饼$1 48热腾腾的薄饼即叫即烤 饼底选用了薄的 口感比较软熟 是我喜欢的 这样才能够显得面层馅料特别丰富 风乾的火腿及香肠 带有阵阵咸香及烟燻味 芝士味道浓沃 整体是出色的黑松露野菌扁意粉$158个意粉都几大碟 可以两个人share食 黑松露味道幽香 同野菌相当夹 酱汁浓度十足 能够挂在每一条意粉之上 食落就juicy又唔乾 意粉 麦味重

巴马火腿沙乐美肠薄饼$1 48

黑松露野菌扁意粉$158
个意粉都几大碟 可以两个人share食 黑松露味道幽香 同野菌相当夹 酱汁浓度十足 能够挂在每一条意粉之上 食落就juicy又唔乾 意粉 麦味重 软硬度掌控时间刚好 唔会太淋 比较有咬口

餐厅有各式各样的酒类提供 生啤,cocktail,红酒,白酒 一应俱全 当然冇酒精嘅饮品都有啦 店员好热情一一为我们介绍
2020-11-14 39 浏览
🌕Hello我系Moon🌕喺繁忙都市入面总需要有少少时间比自己舒缓下,🥺尤其是要以绝顶嘅美食嚟好好效劳下自己。 😚无论系二人同行又或者系三五成群, 😛我相信今次介绍嘅呢间餐厅💗绝对都适合唔同年纪唔同阶层嘅人聚首一堂品嚐各国嘅美食😜呢间餐厅主打嘅就系生蚝🦪,喺平时比较少机会接触到生蚝🤭或者可能要以一个比较贵🥺嘅价钱先可以任食嘅情况下☹️呢一度就提供一个好合理嘅价钱😍就已经可以品嚐到唔同国家嘅生蚝🦪同埋各种冷盘,🦐🦐🐚🐚的确唔可以错过😝首先当然要讲吓主角生蚝🦪啦,😍呢一度主要有爱尔兰🇮🇪同埋苏格兰🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿两款嘅生蚝🦪而呢两款嘅生蚝🦪亦都各有千秋。 💕例如苏格兰🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿生蚝🦪嘅重点就系清新以及鲜甜,🥰初初接触生蚝🦪嘅人可以用苏格兰🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿生蚝丽作为初接触😁 至於爱尔兰🇮🇪生蚝🦪主打嘅就系原汁原味嘅海水味再加本身嘅咸味,🤣肉质都会比较大少少,🤩不过两款生蚝🦪都各有捧场客但唔使担心每一次叫✨呢两款生蚝🦪都一定会同步出现,😜包各位海鲜爱好者满意😝仲有海虾🦐同埋海螺🐚,两款食材最大特色都系讲求清新同埋鲜甜,😛🦐同🐚本身自己都有一定嘅咬口,🤣食咗咁多生蚝🦪当然要食返一啲硬少少嘅嘢嚟填满
🌕Hello我系Moon🌕

首先当然要讲吓主角生蚝🦪啦,

仲有海虾🦐同埋海螺🐚,两款食材最大特色都系讲求清新同埋鲜甜,😛🦐同🐚本身自己都有一定嘅咬口,🤣食咗咁多生蚝🦪当然要食返一啲硬少少嘅嘢嚟填满下自己嘅牙力啦🤣

另外呢一度比较特别嘅就系除咗食之外😚亦都可以令到只以享受柔和嘅音乐以及独家嘅即场表演,
🤭另外呢一度比较特别嘅就系除咗食之外😚亦都可以令到只耳享受柔和嘅音乐😍以及独家嘅职场表演认真😳真系够晒chill!😍顿时都可以忘记压力。🤩

又有口福又有耳福再同事满足心灵上嘅疲累, 😳呢间餐厅绝对就系浴火重生嘅一个好地方😛

🌕最後MoonMoon真系好锺意依度!又有歌听,又有无限生蚝食!🌕
2020-11-10 91 浏览
上次喺元朗鸡地凤攸南街食嘢 已经见到B-mix门口嘅招牌 大大推广任食生蚝餐 趁仲有呢个优惠 赶紧去食先行楼梯上一楼 门口放咗大大将桌球枱提供客人玩乐 望入啲仲有一个又长又阔落嘅吧枱 陈列了多种不同款式的酒类再行入啲 发现原来地方系咁大 真系有点儿惊呀 最前方设有大大个舞台 星期日或假期会提供现场live band 可惜今日系平日冇live band 不过餐厅都有播音乐 气氛也很不错set dinner 美国黑牌安格斯肉眼$278分量真系大得惊人 完全可以同一班朋友开心share 先说说牛肉眼 又大块又厚 七成熟刚刚好 肉很嫩 有牛脂香味 咬落去啲肉汁多到滴出嚟薯条是粗身的款式 即叫即炸 外层酥脆内层松软 热辣辣好香口三小时$398 任食生蚝 套餐包括了餐汤,翡翠螺/冻虾及时令生蚝 而主菜则三选一 矶烧牛柳粒/岩盐烧厚切猪扒/香草烧春鸡 可另加128 可任饮红酒白酒限时三个钟 生啤每杯$38 我系好锺意食生蚝 而我朋友就完全冇兴趣 餐厅都好好 可以一个点生蚝餐 而另外一个就可以点西餐 这样大家都可以食到大家锺意食嘅嘢今晚生蚝品种是苏格兰和爱尔兰 餐厅先安排了各六只 建议由淡味食到浓味

set dinner 美国黑牌安格斯肉眼$278

薯条是粗身的款式 即叫即炸 外层酥脆内层松软 热辣辣好香口

今晚生蚝品种是苏格兰和爱尔兰 餐厅先安排了各六只 建议由淡味食到浓味 个人觉得生蚝质素超班 够新鲜又够大只肥美 仲有好重海水味添

摸着酒杯底 听着歌 吃着美食 和朋友聊着聊着 便度过了一个愉快的晚上

$398任食生蚝回本冇难度 我一个人都食咗两打半 真系任点任食 明码实价冇呃人
2020-11-08 108 浏览
B-mix 头盘主打仼食生蚝,除咗第一盘麻麻哋之外,之後上嗰几盆都好新鲜,而且啲花螺都好鲜甜。食完第一round 之後等咗30分钟先有第二round(有2盆),食完头盘之後就叫主菜,分别有牛、猪、烧鸡,我哋每样都有叫。牛最先上菜,可惜唔热的。然後过多30分钟烧鸡同猪都未嚟,我哋就叫侍应跟进下,佢话已同厨房表达左,再过多20分钟我哋再催促多一次,侍应话整紧。由9:30pm等到11点, 虽然有live show睇我个人觉得音响太大声,完全同隔离倾唔到计)我哋已经唔想再等啦,叫埋单。总结生蚝大只,新鲜不过等待时间实在太长,特别系主菜

总结
生蚝大只,新鲜
不过等待时间实在太长,特别系主菜
生蚝任食😱 朋友见我某社交平台 post左个人个都问系边😂 我地元朗人真幸福 😋 坐低等左一阵就上左12只蚝,虾&螺,仲keep住收蚝壳,一放低就有介绍蚝系边度黎,讲吓应该由边边淡味食起,service 唔错。平时行经凤攸南街一大堆食肆,唔知佢新开定因为佢要上楼我唔为意,有朋友介绍先识去。有生蚝任食都几少见@@ 我锺意食蚝但唔系要狂食果只,但都唔会觉得唔抵,因为佢个主菜都好出色,选择唔多得三款,但款款都几吸引,我叫左个岩盐烧厚切猪扒,有个苹果sauce甜甜地几好~应该系新装修,有VIP房,厕所都好乾净! bar环境仲有得打桌球 👍🏻

👧🏻😋👅🍽✨.✨💛✨D即开生蚝大大只,仲好新鲜,好食过酒店buffet果D好多!✨性价比极高,$398有主菜+餐汤+生蚝&螺&虾任食,不过野饮另叫✨D位好阔落,够晒1.5米唔使隔版 😂.🦪🦪🦪🦪🦪🦪生蚝✨今晚系南非同爱尔兰🇿🇦🇮🇪 ✨老细话有时会返法国货 😎 睇下几时好彩✨个人较喜好爱尔兰,metal同海水味重啲✨Cocktail sauce好开胃,食得出系自己沟,有少少辣味後劲,但佢鲜到唔使点都得✨每盘12只,食晒又可以再叫,但我战斗力有点弱,两人加埋都系食左18只😤 下次.🦐🐚 虾&螺✨系生蚝既衬托下显得微不足道,但其实都系好食既✨虾大只! 螺爽口!.🥣🧄🥔 餐汤: 大蒜薯仔汤✨重蒜味,但对我有点重口味✨应该日日唔同,不过汤唔系重点,食多两打蚝好过😂.🥙🥩矶烧牛柳粒✨其实系牛条✨5成熟岩岩好✨side dish全部有烧过好有心思.🐷🍎 岩盐烧厚切猪扒✨真心厚! 但系嫩既✨都有side dish 粟米、瓜、小茄✨个苹果蓉sauce就不嬲都好夹猪.🍸Cocktail: Ice Cream ✨好重云呢拿味.Mocktail: Pussy Foot✨fresh juice with mil
👧🏻😋👅🍽✨
✨💛
✨D位好阔落,够晒1.5米唔使隔版 😂
🦪🦪🦪🦪🦪🦪
✨今晚系南非同爱尔兰🇿🇦🇮🇪
✨老细话有时会返法国货 😎 睇下几时好彩
✨个人较喜好爱尔兰,metal同海水味重啲
🦐🐚
虾&螺
✨系生蚝既衬托下显得微不足道,但其实都系好食既
✨虾大只! 螺爽口!
🥣🧄🥔
餐汤: 大蒜薯仔汤
✨重蒜味,但对我有点重口味
✨应该日日唔同,不过汤唔系重点,食多两打蚝好过😂
🥙🥩
矶烧牛柳粒
✨其实系牛条
✨5成熟岩岩好
✨side dish全部有烧过好有心思
🐷🍎
岩盐烧厚切猪扒
✨真心厚! 但系嫩既
✨都有side dish 粟米、瓜、小茄
✨个苹果蓉sauce就不嬲都好夹猪
🍸
Cocktail: Ice Cream
✨好重云呢拿味
Mocktail: Pussy Foot
✨fresh juice with milk,红红白白好靓 🥰
#b-mix #元朗美食 #元朗好西 #hkfoodie #tgead西餐 #黄色经济圈 #元朗黄店 #生蚝 #生蚝放题