2013-04-29 1173 浏览
佢登陸左香港之後出名蛋糕個樣唔靚但朱古力味好出色我未有機會試,只食過佢地既雪糕都係好唔錯既,朱古力濃郁見到佢出品既朱古力條自然期望水準有番咁上下啦但點知令到我跌哂眼鏡佢不但朱古力味可以話冇乜個味仲好HEA勁似D街邊送既平價朱古力或係新年過節個全盒放勁耐都冇人食既朱古力粒真係形容得好賤,但係真的朱古力味一D都冇,又冇奶味口感又散,得少少甜味真係買左都唔想食
佢登陸左香港之後出名蛋糕個樣唔靚但朱古力味好出色
我未有機會試,只食過佢地既雪糕
都係好唔錯既,朱古力濃郁

見到佢出品既朱古力條
自然期望水準有番咁上下啦
但點知令到我跌哂眼鏡
佢不但朱古力味可以話冇乜
個味仲好HEA
勁似D街邊送既平價朱古力
或係新年過節個全盒放勁耐都冇人食既朱古力粒
真係形容得好賤,但係真的

朱古力味一D都冇,又冇奶味
口感又散,得少少甜味
真係買左都唔想食
2013-04-27
2013-01-05 499 浏览
開年的第一個party,選了這天到我家烤肉和打邊爐,甜品部份,我建議了吃這家的all chocolate,實在是想吃很久了!當天每人都各施其職,有人負責火鍋用料、有人負責烤肉部份、還有人負責買蛋糕!飲飽吃醉過後,壓軸甜品終於上場!登登登登~All Chocolate($198 6吋)沉實的巧克力面蛋糕,沒有花巧的裝飾,可以配上任意喜歡的文字!利用附送的刀子,輕易把蛋糕切開!每人分到小小一件品嚐,份量剛好喔!飽著肚子的情況下也可以把蛋糕ko掉!蛋糕分成兩層,中間以巧克力醬分隔開,最喜歡的就是這個巧克力醬!完全是溶掉了的巧克力,香甜味美,好味好味!海綿蛋糕跟巧克力醬的比例恰到好處,讓蛋糕不會過甜過膩!是派對甜品之選啊!

飲飽吃醉過後,壓軸甜品終於上場!
主角上場,包裝精美啊!
登登登登~
All Chocolate($198 6吋)
All Chocolate 6"
朱味無窮!
题外话/补充资料: 前不久因為一次不快的用餐經歷,令我產生了重新寫食評的念頭;再次執筆寫文後,發現寫食評不只是記錄了味道,還記錄了我生活,也豐富了我的生活,為我的生活添加了變化的動力 從來就喜歡食,卻不求變化與嚐試;踏出一步,發現原來世界很大,然而,更多美好的事物原來就在身邊不遠處! 這是,我[b]第100篇食評的感想[/b]!:P
2013-01-04
外卖自取
$198 (其他)
All Chocolate 6"
朱味無窮!
  • All Chocolate Cake
2012-12-02 289 浏览
本月為家中嘅小朋友嚟到哩度買生日蛋糕,因為壽星小朋友鐘意食朱古力,正好今日來到銅鑼灣,所以特意嚟到新舖買哩個生日蛋糕。Order蛋糕時係由店員A招待,揀左normal個隻款,問店員可否加上祝福語,店員A話可以,但要等一個鐘,佢話吱完嘅字要等雪番凍先唔會溶,所以一個鐘係免不了,我見時間尚早,於是願意等一個鐘後返去擰蛋糕。一個鐘後返到去變左店員B,佢擰到個蛋糕出嚟用責怪嘅口吻同好差嘅語會同我講"下次要早三日訂",我覺得好愕然.................首先你地提供存貨就係俾walk in客人買架啦,第二係你地話可以幫我加字但要等一個鐘我都有等啦,請問問題喺邊你要用咁嘅態度同語氣同客人講野?!?!1??!真係覺得俾生意你地做,但好受氣...Anyway,最後都買左蛋糕返去食,可惜原來哩度嘅蛋糕好唔夠大眾口味,大家都食左一半就唔食,大部分人話有酒味,而本人亦覺得同以前比爭左少少~~~

2012-11-07 167 浏览
今年生日要求老公買比我食, 其實幾年前食過覺得好好味~~而呢次呢?朱古力仍然香濃, 蛋糕夠濕潤, 香蕉蓉都夠多, 不過覺得今次過甜, 食一件已經好膩~~其實或者可能只係人大左, 少左嗜甜??
今年生日要求老公買比我食, 其實幾年前食過覺得好好味~~

而呢次呢?

6" 朱古力香蕉蛋糕
其實或者可能只係人大左, 少左嗜甜??
2012-11-01
外卖自取
$228 (其他)
2012-09-19 164 浏览
因為唔知佢搬左,友人打去問路.點知被老點到LEE GARDEN.....(下柵幾百字)ANYWAY,最後個蛋糕都順利到達.6吋的朱古力香蕉蛋糕讚:朱古力有多屠次,食得出面層的朱古力CREAM較甜,內部則較甘因為有層次,所以唔漏.有時朱古力蛋糕單一朱古力味,好難吸引人整個消滅.蛋糕濕度適當.入口順滑.蛋糕底托實正,近排食左咁多個生日蛋糕,佢的底托最好,最方便都穩陣.彈:香蕉有渣係好大舊渣,如5蚊銀品質監控有待改善.

ANYWAY,最後個蛋糕都順利到達.
6吋的朱古力香蕉蛋糕

讚:
朱古力有多屠次,

食得出面層的朱古力CREAM較甜,內部則較甘
因為有層次,所以唔漏.
有時朱古力蛋糕單一朱古力味,好難吸引人整個消滅.

蛋糕濕度適當.
入口順滑.

蛋糕底托實正,
近排食左咁多個生日蛋糕,佢的底托最好,最方便都穩陣.

彈:
香蕉有渣

係好大舊渣,如5蚊銀
品質監控有待改善.
2012-09-16
2012-09-16 45 浏览
打從awfully chocolate引入香港那刻, 已被那獨特的個性跟產品風格所吸引, 不時也會留意最新的動態,。 隨著分店愈開愈多, 知名度漸漸大增, 但始終部份產品只在禮頓道的café才供應, 總會不經意製造機會去造訪。 這店風格同樣貫徹簡約時尚, 室子明亮, 主題突出易明, 非黑即白, 說得是café, 當然也提供一定的座位, 讓人好好享受那片寧靜舒適。 近門口的幾個吧位, 三五知己到圍著坐, 更有私密度, 縱使是面壁, 但同樣自在, 樂在其中。 好想坐得闊落一點的話, 大可再走入至角落, 亦設有兩張小方檯, 走得累時, 進來吃點甜充充電, 歇息一下, 也是相當的快活。 也許是太心急, 未坐下便嚷著要到櫃面巡視, 跟其他分店一樣, 貴為皇牌的原個朱古力蛋糕都不會輕易露面, 當有客人落單, 才會從房內取出, 保留了那份神秘感。 其實開業初期, 店家一直堅持只做最基本的磅裝蛋糕, 其後才漸漸開發更多的商品來, truffle、雪糕、cupcakes等繼而出現, 對貪吃的我而言, 絕對是天大的喜訊呢! 這天很幸運, 遇偶不定期出場的cold poached($38), 另加$8配上l

這天很幸運, 遇偶不定期出場的cold poached($38), 另加$8配上liqueur cream。 造型精巧可人, 特別是那唧成塔形的純白忌廉, 很自然聯想到……
..叫人不忍心破壞這可愛的模樣。 別以為只是賣相取勝, 內涵也不容忽視, 忌廉打得滑溜, 入口輕如無物, 慢慢在舌尖上溶化, 一點也不如普通的甜忌廉般膩口, 負擔沉重, 奶味純淨自然, 加配的cream帶陣陣酒香, 香醇卻不霸道, 跟底下的truffle甚為匠配, 原以為裡頭藏著蛋糕, 怎料整個底都純是厚重的純朱古力醬, 入口冰涼, 可可香極為濃郁, 未像truffle實淨, 又比mousse多份黏稠, 柔滑如絲, 在沒有餅底或蛋糕的襯托下, 出奇地不感甜膩, 令人眼前一亮。
Superstacked cake($38/100g): 吋多的厚度塊差不接近四十元, 看似不便宜, 但細嚐過便發現值得。 同樣可代為加熱, 如可多配一球雪糕, 應當是最高的享受。 純朱古力始終是店家引以為傲的出品
, 細數之下, 乃由五層朱古力醬和六層朱古力蛋糕組合而成, 豐富多種。 賣相雖欠華麗, 亦沒有引人注目的飾面, 換來的只是一份低調。 味道不會比原個裝遜色, 每層比例分明又夠均勻, 蛋糕本身濕潤綿密, 跟乾字扯不上關係, 蛋味自然又不失可可香, 跟滑不溜口的純朱古力醬相間, 展現了極黑的誘惑來。
近日自誠品書店登陸後, 銅鑼灣區的人潮就更多, 雖然裡面有不少的甜頭, 但多是外賣為主, 加上想好好地的坐一會, 還是屬意別的店好了。 這樣又有機會嚐到其餘的兩款甜點, salted butterscrotch brownie($38)加熱後香氣從空氣中飄送, 美味程度亦倍添。 只是加熱的時間未夠, 以致周邊仍是冷的, 熱力只集中在中間心。 面層那薄薄的一層很香酥, 又帶點脆口, 餅身軟綿柔韌, 滿有咬勁, 很夠潤澤, 毫不乾涸死實, 從裡到外都是徹底是朱古力
, 沒有加入脆口的果仁, 但味道卻不單調, 滲出幾分牛油拖肥的香甜, 滿有牛油香, 是何其的邪惡, 卻又那麼討人歡心。
Butterscotch($38)有幾分像瑞士卷, 看起來像只看到一片白色, 蛋糕被厚身的忌廉重重包圍, 難免令不太好忌廉的我卻步。 沒有特意提出要多少份量, 店員也沒大手切下, 剛好是100g, 算很均真。細嚐之下才發現差點兒被外表所騙倒, 忌廉早已跟白朱古力混和, 像譜出了甜美動人的樂章, 看似硬實厚重, 想不到竟是幼滑非常, 很細緻, 甜得來卻有層次, 不是一味的膩口, 朱古力蛋糕口感跟superstacked相若, 發揮出醇厚甘苦的特性, 但始終配上味濃的白朱古力, 風頭難免被蓋過, 如可提高蛋糕的比例, 或會更加完美。

蛋糕、雪糕統統嚐過, 基本上都是一致的讚賞, 絕對滿足到我這甜迷, 就似是有種魔性, 令人不時便想再來, 我想接下來的目標又會否是那些truffle朱古力?
2012-09-15
2012-07-14 48 浏览
自問也算是甜品迷不過真的不太欣賞Awfully chocolate 的蛋糕是日試了:1. White Chocolate Butterscotch Block >焦糖太重太甜、尤其不喜歡cream的味道2. Super Stacked Chocolate Cake >叮熱後蛋糕的確比較鬆軟,但朱古力味不算突出,質感尤其不喜歡,如果配雪糕,可能會美味一點如果只是十元八塊我也認了,但五十幾元一件真是有點貼錢買難受,凍飮一點也不凍,猶如常溫,炎炎夏日份外令人難受
自問也算是甜品
不過真的不太欣賞Awfully chocolate 的蛋糕

是日試了:
>焦糖太重太甜、尤其不喜歡cream的味道

如果只是十元八塊我也認了,
但五十幾元一件
真是有點貼錢買難受,
凍飮一點也不凍,
猶如常溫,
炎炎夏日份外令人難受
2012-06-24 24 浏览
今年的父親節家聚,蛋糕來自 awfully chocolate。由於我要遲些才能現身所以被配給到這一件。可能之前期望太大,我覺得這個跟我的期望有一點落差,就是蛋糕的部分有點太乾(也許是慣吃 fudge 感重的朱古力蛋糕的緣故吧),朱古力漿的朱古力味夠濃,有甘味而不太甜。不過還是想試試店裡賣的其他款式。
父亲节
2012-04-24 36 浏览
晚黑7點幾,鋪頭產品所剩無幾,只剩幾件產品買了一個小小white chocolate cupcake 已經(hk$28)賣相普通得要命,好彩PACKAGING 幾DECENT,否則同十蚊八蚊的CUPCAKE有咩分別!!? 白朱古力cream好滑, 面頭的CHOCOLATE是簡單點綴下層的朱古力海綿蛋糕,鬆軟朱古力味濃夠,叫做值番票價我用匙更食左幾啖,已經無晒其實小小店舖產品又不多,位於小街,有生意的嗎? $28/一件CUPCAKE,我覺得不值。
晚黑7點幾,鋪頭產品所剩無幾,只剩幾件產品

下層的朱古力海綿蛋糕,鬆軟朱古力味濃夠,叫做值番票價
我用匙更食左幾啖,已經無晒
其實小小店舖產品又不多,位於小街,有生意的嗎?
$28/一件CUPCAKE,我覺得不值。
你會用28蚊買嗎?
2012-04-23
2012-03-23 24 浏览
在銅鑼灣享受完豐盛的燒肉宴,意猶未盡還想食些甜品來個Happy Ending,想起附近的Awfully Chocolate,一直都想來試一試,今次終於得嚐所願啦!因為在快關門前才到達,那時只剩下兩款蛋糕‘White Chocolate Butterscotch Block’和‘Super Stacked Chocolate Cake’,看來都極之吸引,但由於已經很飽滯的關係,最後還是決定點似乎較沒那麼肥膩的‘White Chocolate Butterscotch Block’,要了最細的份量兩個人分來試試。蛋糕的質感非常之厚實綿滑,有點像芝士蛋糕,但就更加幼滑,朱古力味道比我想像中淡,反而奶味比較重,而Butterscotch就分佈在蛋糕的表面和中心,雖然比蛋糕更甜,但焦糖的香氣使蛋糕味道更豐富更有層次,即使是小小的一塊,已令人感到十分幸福和滿足,希望遲些有機會再來試試也是同樣誘人的‘Super Stacked Chocolate Cake’!

2012-01-26
$25 (宵夜)
生日
  • White Chocolate Butterscotch Block
2012-01-31 19 浏览
上次食過Awfully Chocolate的Hei ice cream 雪糕球,當然想試試同樣有名的朱古力蛋糕,但要吃散件的朱古力蛋糕,亦即Super stacked chocolate cake,便要到銅鑼灣禮頓道的堂食Cafe。這間cafe的貫徹了Awfully Chocolate的形象,門面很低調,如果不熟路,便要花點時間找。走進店內,與其說室內設計簡約,不如說其實沒有甚麼裝修,這個環境與食物價錢明顯不相襯。向店員說要一件Super stacked chocolate cake,店員也沒有問我們要多重,手起刀落,便切下了160克,然後便詢問我們要不要加熱。我們坐了下來,店員送上冒煙的蛋糕,朱古力味撲面而來。蛋糕表層是半融的朱古力,下面的海綿蛋糕和朱古力cream相間,層層分明,每啖蛋糕入口朱古力味香濃,不會甜的得過份。可能因為蛋糕經過加熱,質地異常鬆軟。一小片蛋糕,轉眼吃完。這裡的朱古力蛋糕,價錢當然不便宜,但對於朱古力迷,必定要一試。
$61 (其他)
2012-01-20 18 浏览
dec 21, 11 & jan 01, 12來............叫咗 :1) white chocolate cupcake (hk$28)-當時都未夠9pm,但只剩下cupcake咋-因為同埋小朋友嚟...........無謂令佢失望啦,所以都照買.........我自己都唔想空手出番去-白朱古力cream好滑,無想像中咁甜,完全接受到-底下就喺朱古力海綿蛋糕,好濕潤,又好鬆軟,朱古力味濃-好唔錯,小朋友都食得好快手2) chocolate cupcake (hk$28)-呢個徹頭徹尾都喺朱古力-頂喺好厚嘅朱古力cream,中間喺朱古力ganache,底下又喺朱古力海綿蛋糕-好輕易又ko咗3) white chocolate butterscotch block - 120g (hk$45.60)-上次食唔到,當然要再搵機會嚟啦-喺斷g計..........hk$38/ 100g-由店員負責cut出嚟.........最少要買100g.........你只可以講要100g/ 200g/ 300g........每100g咁上,無得150g之類........佢根本無measu

-當時都未夠9pm,但只剩下cupcake咋
-白朱古力cream好滑,無想像中咁甜,完全接受到
-底下就喺朱古力海綿蛋糕,好濕潤,又好鬆軟,朱古力味濃
-好唔錯,小朋友都食得好快手
2) chocolate cupcake (hk$28)
-呢個徹頭徹尾都喺朱古力
-好輕易又ko咗
-上次食唔到,當然要再搵機會嚟啦
-喺斷g計..........hk$38/ 100g
-由店員負責cut出嚟.........最少要買100g.........你只可以講要100g/ 200g/ 300g........每100g咁上,無得150g之類........佢根本無measuring嘅工具去幫手,相信喺憑經驗.........佢話大約100g=1"厚
-所以cut出嚟會有20g-50g嘅誤差(比$$$$時,我問佢咩唔喺100g嘅...........佢先解釋比我聽)..........個tolerance都幾寬鬆喎.......佢cut到幾多,付$$$$就是.........你無say
-很霸氣嘅制度.........有點似去街巿買豬肉feel
-講番味道,入口好creamy,有奶香..........不過接近完成時,就發覺都幾膩吓
4) super stacked chocolate cake - 150g (hk$53.58)
-個收費方式如上
-呢個cut完出嚟,會拎去叮熱佢先serve
-朱古力cream好creamy,好滑,好濃朱古力,唔知點解食到有少少杏仁味
-底下就喺朱古力海綿蛋糕同朱古力cream相間,呢件比butterscotch更膩
-我個胃已比上面嘅butterscotch block佔滿咁滯,所以只能勉強食到2/3件.........真喺有點浪費~~~
-平時我應該食得晒,可惜當日我嘅食力還未回復狀態
题外话/补充资料: * 其實揀再嚟awfully chocolate嘅原因佢以前要全個cake咁買..........不過呢間分店有散件買,又有新款嘅cupcakes...........所以來1試 * 真喺唔平.........2小件都要成hk$100
2012-01-01
2012-01-07 24 浏览
十二月二十五日 (星期日)此來自新加坡的朱古力店來香港已經有三年,每次行過也想試有日行過旺角朗豪坊分店,想買一件蛋糕吃,店員話要整個買的,如果想買散件,可到位於銅鑼灣的Awfully Chocolate Cafe在幾十年最冬的聖誕節,就拿定主意卜訪當日下午近二時,店內有數位客人,而店員熱誠有禮地招待,令人有賓至如歸的感覺。她先介紹我們吃super stacked chocolate cake,可配上雪糕。Super stacked chocolate cake ($38 per 100g)店員先把蛋糕放入微波爐叮三十秒,使朱古力呈温熱半融狀態蛋糕是以70%比利時朱古力忌廉製造,一共有十二層每層都是以人手逐層鋪上,是很考功夫的作品具欣賞價值之餘,層次感亦十足。吃來口感幼滑非常,朱古力叮熱後,味道更顯香濃細緻Hei ice cream (single scoope $28)一球濃濃的朱古力雪糕,口感極幼滑而且濃度高,有點似正在吃半溶狀態的朱古力建議一次吃兩球,加多球只須加多十元!一冷一熱的效果相當突出不過宜先吃雪糕,將蛋糕沾上溶了的雪糕,味道會更佳!
十二月二十五日 (星期日)

此來自新加坡的朱古力店來香港已經有三年,每次行過也想試
在幾十年最冬的聖誕節,就拿定主意卜訪

以每克計的Super stacked chocolate cake
雪糕分別有純朱古力和白朱古力可選
All Full of Chocolate!
附上不同匙羹,夠細心
店員先把蛋糕放入微波爐叮三十秒,使朱古力呈温熱半融狀態
蛋糕是以70%比利時朱古力忌廉製造,一共有十二層
每層都是以人手逐層鋪上,是很考功夫的作品
具欣賞價值之餘,層次感亦十足。
吃來口感幼滑非常,朱古力叮熱後,味道更顯香濃細緻
十二層的功夫,看到也感受到其威力!
一球濃濃的朱古力雪糕,口感極幼滑
而且濃度高,有點似正在吃半溶狀態的朱古力
建議一次吃兩球,加多球只須加多十元!
一冷一熱的效果相當突出
不過宜先吃雪糕,將蛋糕沾上溶了的雪糕,味道會更佳!
卡片紙布,也是一貫的簡約~
Truffles 看來也是珍品,下回必試!
2011-12-25
圣诞节
All Full of Chocolate!
附上不同匙羹,夠細心
十二層的功夫,看到也感受到其威力!
2011-11-14 23 浏览
吃過晚餐後還想吃點甜甜的,就走點路來到記在「簿仔」內想試的Awfully Chocolate Cafe了。想不到那個時段會空無一人呢,大概是下雨的關係吧?只點了一份Super stacked chocolate cake 二人分吃,上桌時是暖暖的,鋪在面層的朱古力醬也呈半融狀態、傳來濃濃的黑朱古力香氣,是頗吸引的。拍過照後便立刻用附上的木匙羮舀起一小件來吃,噢...質感是鬆軟和偏濕潤的,而朱古力味是嗅起來比吃起來的濃;唔...還是喜歡好像Starbucks的chocolate marquise那類有着厚厚chocolate truffle層的蛋糕呢 (但有時候Starbucks的蛋糕在餅櫃內給放乾了也蠻難吃的=_=)另外這份蛋糕給切成長長的一片,每次也只能舀起小小的一「條」很不滿足「大嘴」人如我(!),而一不小心也會把蛋糕弄翻,朱古力醬都沾在盒上(有沒有挑剔了一點?!);hoho不知可否要求服務員切成「方形」呢? 不過我就應該不會回頭再吃了。埋單時才知道原來這一小片就要$51了,在用上即棄餐具+坐高椅的「速食」環境,有點太貴了吧?

不過我就應該不會回頭再吃了。

偏鬆軟和濕潤的朱古力蛋糕,hmm比較之下我喜歡Chocolate Marquise多一點了 :P
是有很多層的,但都是重覆着海綿蛋糕+軟朱古力夾心,而且切成片狀,個人就覺得口感不算豐富了
$25 (宵夜)
2011-10-30 25 浏览
六月時去上海,發現Awfully除了朱古力蛋糕&雪糕外,還有Truffle, Cupcake, Cold poached, Butterscotch。當時也立刻品嚐了。後來姊姊報料,香港也出了蛋糕喇!便興奮地,完成部份未嚐的口味。可惜butterscotch,那時沒有,亦未有消息哪時再出。無意間,見到食友,寫這butterscotch,知道再出,便急不及待,要去買!若只買一件,好像單調了點,便另買一件Superstacked cake。兩者皆是$38/100g。White chocolate butterscotch,嘩!白雪雪的cream,白朱古力味很出!不會很”行”的只給你奶味,所以很真材實料。可能每日的出品質素有参差,今天我這件蛋糕部份很少,但其實她的朱古力roll cake,確實很dark choco味!所以這roll cake反卷,以香甜的白朱古力cream,配不甜的黑朱古力,是聰明和成功的味道配搭。Super stacked chocolate cake, Awfully只賣”單品”朱古力雪糕&朱古力蛋糕,已可留得住捧場客。所以她這件superstacked,只是whole
後來姊姊報料,香港也出了蛋糕喇!便興奮地
,完成部份未嚐的口味。

Super stacked chocolate cake, Awfully只賣”單品”朱古力雪糕&朱古力蛋糕,已可留得住捧場客。所以她這件superstacked,只是whole cake的散點。所以是不容致異的好吃!但for我而言,這無械可撃的朱古力蛋糕,吃whole cake滿足感更大。
White chocolate butterscotch
Super stacked chocolate cake
2011-10-16
2 分钟 (外卖自取)
White chocolate butterscotch
Super stacked chocolate cake