同個FRD食完SOHO的野食後搭扶手電梯去堅道~行行下見到AWFULLY CHOCOLATE聽朋友講好正的!所以就拉朋友去一齊試下啦~外在好搞笑XD~有點像監獄,入面仲要全白色添~XDDD入面無咩野賣的,就只有一款古力力雪糕同數款古力力蛋糕,蛋糕仲要無散賣~~不過唔緊要啦!我其實都係想試下古力力雪糕姐~ORDER左二個單球古力力雪糕~好好味呀>V<!!好朱古力呀超級濃郁~~~ 個杯子好得意~係像外國的中餐TAKE AWAY BOX咁然後,個羹都好可愛~~~~ 像葉子食完唔捨得丟,就包著TISSUE帶回家了~HEHE
同個FRD食完SOHO的野食後搭扶手電梯去堅道~
外在好搞笑XD~有點像監獄,入面仲要全白色添~XDDD

個杯子好得意~係像外國的中餐TAKE AWAY BOX咁
然後,個羹都好可愛~~~~ 像葉子
食完唔捨得丟,就包著TISSUE帶回家了~HEHE
2011-10-21
外卖自取
  • chocolate ice cream
其實這間朱古力專門店 (是這樣稱呼它嗎?) 早已留意多時,其店鋪的設計尤其突出,純白色的設計,配以極為沉重的黑色大閘 (真的非常沉重,我也花一點才能打開它,弄得有點兒尷尬 ),比周圍的店鋪更為搶眼,也是我到那麼多間 Awfully Chocolate 中最有特色的。若然不是對這間店有一點認識,也不會這間「監房」是賣朱古力蛋糕,因為那裡,無論是價格牌,或是介紹單張,甚至其店的主打也沒有。看過一班前輩的食評,大多都對半山區分店的服務給予頗差的評價,所以我對它的服務抱著觀望的態度的。結果卻令我有點兒喜出望外,第一,那名女店員在我入到店裡有說一聲「你好」,我不知道店員方面有沒有曾經轉過,或者她那天「特別好心情」,我覺得禮貌上絕對沒有問題,「黑口黑面」我也不覺得。第二,我曾經要求她換過一隻匙羹,她也沒有特別的「黑口黑面」,反而說聲「好的」,服務上我感受不到有問題就是了。我也爽快的要了一杯雙球朱古力雪糕($38),$38 我認為是中等的價格,馬鞍山的手作之物$12便有雙球雪糕 (當然味道絕對比不上) ,我也吃過更貴的雪糕。Awfully Chocolate 的蛋糕一向用比利時朱古力製作的,所以味道
Awfully Chocolate 的蛋糕一向用比利時朱古力製作的,所以味道特別香濃,雪糕也不例外,依舊香濃幼滑,每一口都留下餘韻,朱古力的香完全比不上其他店鋪,可以用「一流」來形容。

最愛的還是用來裝雪糕的盒子,太可愛了!
我把它洗淨後當筆筒好了 XD
其實應該有第二次的,不過太少選擇,蛋糕又只能整個買的,可惜耶。
雙球朱古力雪糕
外卖自取
雙球朱古力雪糕
2010-11-26 61 浏览
Even though you’re not a chocolate addict, you still hv to try the chocolate from the Awfully Chocolate once in a life… it serves really nice one, strong coco taste, smooth, creamy and you would simply fall in LOVE with it~ Thanks to my friends for buying me such lovely birthday cake… which is love
take away... Choco fever!

10 分钟 (外卖自取)
take away... Choco fever!
2010-11-18 42 浏览
之前食過Awfully Chocolate ge蛋糕, 覺得冇乜特別~個日行過堅道ge分店, 男友想食佢ge雪糕當時鋪入面一個人都冇, staff都好得閒我地入到去, 個staff木口木面咁望住我地我從來都冇見過甜品店GE人係咁樣黑口黑面我地叫左1杯雪糕, 價值$28男友比左$30佢, 佢1句野都冇講過就找番4個5毫子比我地雖然平時都會遇到只得毫子找GE情況, 但個staff一般都會講句唔好意思, 介唔介意毫子佢冇講都唔緊要男友竟然爆出一句:可唔可以找個2蚊銀比我?個staff竟然係有2蚊銀而當初特登唔找比我地跟住黑哂面MIU哂咀咁比個2蚊銀我地即使個包裝再靚, 我對呢個brand印象已經好差再加上杯雪糕又唔係特別好味, 我諗我唔會再幫趁LAW可能大家覺得好少事JE~但的確食甜品係比人一種開心GE感覺我相信awfully chocolate老闆都唔會想佢D員工係咁樣對客LA~

個日行過堅道ge分店, 男友想食佢ge雪糕

當時鋪入面一個人都冇, staff都好得閒
我地入到去, 個staff木口木面咁望住我地
我從來都冇見過甜品店GE人係咁樣黑口黑面
我地叫左1杯雪糕, 價值$28
男友比左$30佢, 佢1句野都冇講過就找番4個5毫子比我地

佢冇講都唔緊要
男友竟然爆出一句:可唔可以找個2蚊銀比我?
個staff竟然係有2蚊銀而當初特登唔找比我地
跟住黑哂面MIU哂咀咁比個2蚊銀我地

即使個包裝再靚, 我對呢個brand印象已經好差
再加上杯雪糕又唔係特別好味, 我諗我唔會再幫趁LAW

可能大家覺得好少事JE~
但的確食甜品係比人一種開心GE感覺
2010-11-13
2010-10-24 30 浏览
這店鋪的all chocolate 蛋糕用上比利士朱古力味道十分香濃,加上我都是半個黑朱古力的粉絲配上軟綿的海綿蛋糕,好味我們一同六人就在生日那天把它清光了

這店鋪的all chocolate 蛋糕用上比利士朱古力
味道十分香濃,加上我都是半個黑朱古力的粉絲

配上軟綿的海綿蛋糕,好味
我們一同六人就在生日那天
把它清光了
2010-10-23
2 分钟 (外卖自取)
庆祝纪念
生日
想試左好耐ge 伊間朱古力蛋糕終於買左點知大失所望佢ge朱古力係唔唔差但蛋糕個部分真係好唔掂d蛋糕無咩朱古力咩個d蛋糕d味好一般講真 我覺得美心個個魔鬼蛋糕仲好食過佢伊個朱古力蛋糕連蛋糕部分都做唔好其他部分做得好都無用試一次就算唔明點解呀蘇會大讚
想試左好耐ge 伊間朱古力蛋糕

其他部分做得好都無用
試一次就算
唔明點解呀蘇會大讚

2010-09-05
1 分钟 (外卖自取)
$160 (其他)
2010-06-16 12 浏览
  美美的新居入伙,好友葉子提議請纓幫忙,收拾細軟,不過美美說:「還不用哩,大致上已辦妥,週末你便可到訪我的新居,屆時讓我大顯廚藝吧。」葉子便說:「好吧,一言為定。」  葉子細想應該買甚麼新居禮,美美家境富裕,甚麼也不缺,不如送些值得紀念的東西,結果她便選擇自制的陶瓷品與玻璃花瓶,既無價亦顯心意。還記得美美喜歡吃甜點,不如預訂一個Full Chocolate Cake,她頗喜歡單一的朱古力味道。  葉子途經此店取餅後,便到達美美家中。不久,美美便想起朱古力蛋糕,接著問:「你是否吃了午餐?」葉子答:「還沒有呢。」美美笑說:「你曾否吃朱古力蛋糕作午餐?」葉子明白她的意思,便說:「還沒試過呢,可以一試。」美美即時跑回廚房,將碟子、刀叉準備,並配以酒類一起品嚐。六吋左右的圓型直徑,以濃厚的朱古力包圍,外層軟滑而甜味適中,蛋糕鬆軟,她們吃得津津有味,葉子摸著肚子說:「我只能吃二件,其餘的便由你負責。」美美邊吃邊說:「放心,我一定會吃光所有。」

2010-06-05
2010-06-05 4 浏览
朋友生日有同學買左一個蛋糕興祝一打開個盒我地就一齊"嘩"一聲(長達10秒) 大大個"朱古力香蕉蛋糕"係眼前朱古力往往係女人最好0既朋友但更係"敵人"但係0係我地眼前0既時候就已經無唸咩KACL,FAT等等一,二,三!食食食食食......朱古力同香蕉真係perfect match無得頂呀!不足五分鍾就K.O.曬LU~大大滿足;D
朋友生日
有同學買左一個蛋糕興祝

一打開個盒
我地就一齊"嘩"一聲(長達10秒)
大大個"朱古力香蕉蛋糕"係眼前

朱古力往往係女人最好0既朋友
但更係"敵人"

但係0係我地眼前0既時候就已經無唸咩KACL,FAT等等
一,二,三!
食食食食食......

朱古力同香蕉
真係perfect match
無得頂呀!

不足五分鍾
就K.O.曬LU~

大大滿足;D
2010-05-14 10 浏览
仲有幾步先到awfully時, 見到點解落晒閘既, 仲掛個牌出黎...唔係close左下化!? 行近d, 個牌寫住OPEN, 安心左d...再行近d, 原來唔係閘, 係佢本身既design - 成個監獄咁呀!!! 入到去位置唔算大, 但延續佢既監房設計 - 白色彷磚牆 & 鐵鍊吊椅, 非常非常有型! 一入到去收銀姐姐就行出黎, 我終於見到聞名不如見面既朱古力雪糕喇!!!由我知道佢存在開始到而家終於見真身, 足足超過3個月!! 無法啦~佢實在賣得太快, 黎得太慢...本來都好掙扎要單球定雙球, 雙球好似好飽又怕肥, 但等咁耐先有得食, 仲要原來單球$28雙球只係$38, 咁梗係雙球啦!!! 一路等一路留意到佢裝雪糕既「杯」, 竟然係一個勁似係外國叫中式外賣時個種四方外賣盒!不過佢係mini版~~~超得意呀!!! 而且隻匙係透明螢光綠, 仲要好短勁cutie!匙羹個頭仲要係尖尖地既, 我諗左好耐, 終於俾我發現 - 咁樣先可以"筆"到方型盒底角落位!真係夠細呀~ 期待已久~~~結果係無失望既!真係超~~~~~~~好~~~~~~~~~食~~~~~~~~~~~~~!!!!!!! 之前一直覺得X

行近d, 個牌寫住OPEN, 安心左d...

由我知道佢存在開始到而家終於見真身, 足足超過3個月!!

無法啦~佢實在賣得太快, 黎得太慢...

不過佢係mini版~~~超得意呀!!!

而且隻匙係透明螢光綠, 仲要好短勁cutie!
真係夠細呀~

期待已久~~~結果係無失望既!

之前一直覺得XXC既朱古力雪糕已經好好味, 呢間竟然仲好食!!
好滑, 好重朱古力味, 但又唔會覺得膩, 唯一好慘既係我地剛食完lunch, 所以雙球又真係飽左dd...
但仍然好快咁K.O.晒佢~~~呵呵!!!

最慘佢唔係成日有...不過應該好快會再買!

唯一一樣唔太好既係姐姐既服務態度...
全程無笑容, 講野好似有d睇你唔起既面色, 個$38真係完全唔係俾服務費既...
2010-05-14
$38 (其他)
  • 朱古力雪糕
四月中旬飯局中常有驚喜,在sh!ok嚐過正宗海南雞及生炒辣蟹後,卻不知魚腸媽推出了兩大件朱古力蛋糕,雖然至此已十分滿足,但對於「烏卒卒」的甜品,大家亦是來之不拒!朱古力濃郁,海綿夾層亦夠軟熟,餐後一甜,實在是大滿足。條題雖然有點浮誇,但真極感激魚腸媽送給眾人心意!
四月中旬
條題雖然有點浮誇,但真極感激魚腸媽送給眾人心意!

愛心無價的特濃黑朱古力蛋糕!
2010-04-10
二月下旬‧有雨是夜,在Isaac的安排下,一眾食友在Sh!ok吃到精彩萬分的星馬菜,詳情另文再談。而更精彩的還在後頭,就是魚腸媽買來了這裡的朱古力香蕉蛋糕,給大家品嚐品嚐,想先在這裡說聲謝謝。很同意食友Winnie的說法,香蕉跟朱古力實在是配合得很好的兩個味道,一起吃,效果很好。是日的朱古力蛋糕很香濃,朱古力醬幼滑,加上香蕉夾心的味道,真在好吃。一頓盛宴,加這個美味甜品,滿足矣!
二月下旬‧有雨

一頓盛宴,加這個美味甜品,滿足矣!
餐後還有這個美味的蛋糕
滿足矣!
宵夜
餐後還有這個美味的蛋糕
滿足矣!
(非会员)
2010-04-07 11 浏览
try過佢地的Banana Chocolate Cake,兩者一D都唔夾,chocolate又唔香又唔smooth 朱古力味又唔夠..仲知物非所價啦!

仲知物非所價啦!
2010-04-06
庆祝纪念
生日
2010-03-30 13 浏览
近來,經常看見有朋友吃awfully 蛋糕, 加上上星期蘇good 都極力介紹這店的朱古力蛋糕頂呱呱! 所以今日專登在午飯時間,由中環山腳去到堅道, 買了一個純朱古力蛋糕! 本來一心想買香蕉朱古力蛋糕, 但居然没有現貨! 一場走到上嚟, 無理由空手而回, 只好買了這個純朱古力蛋糕!說實話,我一向都唔會太相信別人的食評, 特別是阿蘇, 所以單講自己的感覺, 真係無乜特別,完全無坊間所講得咁好味! 最弊係連一向愛吃朱古力蛋糕的大兒子,也不想吃多一件! 他說只有朱古力味,太單調了! (不知 另外兩款會如何呢 ?)但論價錢, $175只有約六吋蛋糕, 不值得買!做餅功夫, 麻麻地!只好說一句" 一試無仿"! 但不要有期望!

但論價錢, $175只有約六吋蛋糕, 不值得買!
做餅功夫, 麻麻地!

只好說一句" 一試無仿"! 但不要有期望!
2010-03-30
2010-02-12 30 浏览
好朋友生日~難得是大家都有時間出來偷閒一下~不然會被Notes壓死~~就相約大家到Soho午餐~~與朋友S先出發~率先踏上Surprise之旅~在堅道下車後來到Awfully Chocolate~這間分店的設計是數間之中最為特別的~~~因早前與生日仔逛K11時說想試Banana Chocolate Cake~所以就算小比不愛蕉品~~生日仔大晒就no problem la~!前一日致電問過可能要1,2點左右才有蛋糕運到~時間剛好~~那不就代表我們可以吃到最鮮製的Chocolate Cake???yo~~吃罷生日仔最想吃的Mexican Cuisine之後~大家喝著Margarita乜都傾一餐之時~~~就與最識做ge Manager打個眼色~立刻行動~very nice在座的有七人~但小比與友人S都不好蕉品~所以只切6件~我倆分吃一件試試看就可以了~~外層是微苦濃得來帶點醇的軟質巧克力膠~方便造型~~~~一切開已經覺得夾層做得相當相當精美整潔~自已整開蛋糕都知..要做到全個夾層高層平均絕不是易事~而且朱古力蛋糕又濃又軟~氣孔細緻得不可見~~沿邊邊沒有太多蕉層那裡開始~整個配搭簡直就是幸福加

在座的有七人~但小比與友人S都不好蕉品~所以只切6件~我倆分吃一件試試看就可以了~~外層是微苦濃得來帶點醇的軟質巧克力膠~方便造型~~~~一切開已經覺得夾層做得相當相當精美整潔~自已整開蛋糕都知..要做到全個夾層高層平均絕不是易事~而且朱古力蛋糕又濃又軟~氣孔細緻得不可見~~沿邊邊沒有太多蕉層那裡開始~整個配搭簡直就是幸福加滿足~~~

到最緊張的banana layer~勇敢地吃一口~~咦咦~!?無唔妥~無異樣~!因為小比接受不了香蕉味的甜品~但新鮮蕉絕對歡迎~這個choco cake用上新鮮的香蕉蓉~沒有半點假惺惺的香油味~好natural~~最愛濕潤的朱古力蛋糕~~吃得多都不會漏~~雖然無緣碰上Regina~已與好友茶約好一起來找R 吃雪糕啦!!hehehe~~但大概都要等到3月才會有貨~~我等我等我等得到!
$198 (其他)
2010-01-27 21 浏览
同事買黎一齊慶祝聖誕節~見到個盒面寫住Awfully Chocolate, 仲以為邊度有個咁搞笑既蛋糕盒點知竟然係個舖頭名!!! 食落去就知點解awful了....真係超超超超超超超超超超超超級級級級級級級級級濃呀!!!!唔單止上面個層朱古力醬好濃味, 入面個sponge一樣好香朱古力味雖然我唔太鐘意有cherry, 不過都無影響對朱古力既喜受! 可惜我地同事唔多, 個蛋糕超大個, 連食2日都滯呀...聽聞有超濃朱古力雪糕賣, 下次一定要試!!
同事買黎一齊慶祝聖誕節~

點知竟然係個舖頭名!!!

食落去就知點解awful了....
真係超超超超超超超超超超超超級級級級級級級級級濃呀!!!!

可惜我地同事唔多, 個蛋糕超大個, 連食2日都滯呀...
聽聞有超濃朱古力雪糕賣, 下次一定要試!!
2009-12-21
下午茶