2021-07-04 151 浏览
📍上水 ATMA呢間係真·隱世cafe!要穿過上水圍村屋先到,係翠麗花園隧道行8分鐘,住北區都係第一次去😂Cafe有室內、2間房同室外座位,花園仲放咗個巨型高達裝置🤖 𓇠 純素抹茶磅蛋糕 $40 𓇠 第一次吃純素蛋糕,蛋糕面有黑糖合桃橘皮燕麥脆脆增加口感,但有少少硬。脆脆同蛋糕之間有抹茶醬,蛋糕亦夠濕潤🍵 𓇠 混亂起司 $40 𓇠朱古力厚燒賣曬所以揀呢款,原本係IG見到係柿子寒天焙茶忌廉卷蛋,店員見到我一面疑惑就解釋呢個係進化版😂佢由焙茶、消化餅同柿整成,sour cream令佢好creamy,入口即溶,但焙茶味唔太出☕️PS 蛋糕款會每星期轉一次,口味要留意佢地IG @atma_bakery。另外,ATMA係寵物友善餐廳,食緊蛋糕個時有隻柴犬係我地枱隔離行過🦮大家有寵物都可以帶埋去幫襯~▪️類別:#yinkifoodie_bakery #yinkifoodie_matcha🔺味道:3.5/5🔹服務:3/5🔸環境:4/5
📍上水 ATMA

🔺味道:3.5/5
🔹服務:3/5
🔸環境:4/5
2021-06-13 165 浏览
上水真。隱世田園風cafe🪴在weekday到訪了這家cafe,當時只有一兩枱客人,整個環境非常休閑寫意☺️門口也了擺賣一些手作工藝品,像一個迷你手作市集一樣😝他們有室外和室內的坐位,但這個天氣如果坐室外應該會直接溶掉吧😂我們點了兩杯咖啡和兩件蛋糕。咖啡香濃好喝☕️味道感覺上偏酸。蛋糕兩件都有很新意🍰😳從未吃過蜜柑和抹茶的組合,也未吃過牛奶木瓜cheesecake。卷蛋方面,蜜柑真的超甜🍊😍和濃郁的抹茶蛋體很夾🍵。而且他們的忌廉也不會很甜,蜜柑絕對是整件蛋糕的主角😍不過蛋糕體的濕潤程度有點太高,有少許像brownie的口感,如果能再乾一點點就好了🤣🤣牛奶木瓜燒芝士蛋糕也很特別,能夠吃到淡淡的木瓜香味,和芝士不會互相搶戲🥰🥰.因為cafe在村裡的位置,蚊子真的不少,去的話記得真的要帶定蚊怕水😂😂😂.Latte $40Flat white $40蜜柑忌廉抹茶卷蛋 $40牛奶木瓜燒芝士蛋糕 $40
上水真。隱世田園風cafe🪴
門口也了擺賣一些手作工藝品,像一個迷你手作市集一樣😝

我們點了兩杯咖啡和兩件蛋糕。
咖啡香濃好喝☕️味道感覺上偏酸。

Latte $40
Flat white $40
蜜柑忌廉抹茶卷蛋 $40
牛奶木瓜燒芝士蛋糕 $40
2021-06-12 93 浏览
嘩!朋友帶我到這家文青餐廳非常別緻感覺興奮。🥰🥰雖然路程有點遠,但也是值得一試的,因為來到這裡所以所有工作及煩惱的壓力都可以暫且放下,在這裡你可以小品盆栽、細閱不同書籍、塔羅牌占卜形形色色包你樂而忘返。☕️品嘗咖啡是最能令我放下活在當刻,我欣賞咖啡香氣欣賞似藝術拉花,輕輕淺嚐由心感覺到咖啡甘香濃滑,最後在嘴裏的回甘味久久不散,放下安靜就是這樣。☕️精品茶🍴芝士自家酸種包配粟米湯 $50粟米湯粒粒粟米磨得半碎口落有口感,清爽香甜可口。喜歡食有嚼口麵包才會欣賞酸種包,酸種包不似一般麵包軟熟,我就是喜歡有口感有嚼勁。😋🍴奶酪蛋撻貝果 $50烤香的貝果外脆內軟,配上蛋撻做餡題材新穎,味道香甜過癮。👍🍴朱古力蛋捲忌廉非常軟滑朱古力味濃。👍餐牌小品盆菜非常別緻🥰室內室外同樣舒適休閒😊
嘩!朋友帶我到這家文青餐廳非常別緻感覺興奮。🥰🥰

☕️精品茶

🍴芝士自家酸種包配粟米湯 $50
粟米湯粒粒粟米磨得半碎口落有口感,清爽香甜可口。

🍴奶酪蛋撻貝果 $50
烤香的貝果外脆內軟,配上蛋撻做餡題材新穎,味道香甜過癮。👍

🍴朱古力蛋捲
忌廉非常軟滑朱古力味濃。👍

餐牌

小品盆菜非常別緻🥰

室內室外同樣舒適休閒😊

2021-06-05 138 浏览
到訪呢間真偏僻田園風cafe嗰日撞正領養日,出面好多狗狗 (swipe to the last picε( ε ˘ ω˘ )э,超relaxing。坐户外位可以俾花草樹木圍繞,遠離塵囂,任坐唔嬲,唔講以為自己去咗台灣。食物方面得蛋糕、包同輕食,食正餐就唔太適合啦~;蕃薯芝士蛋糕 $40睇落靚,食落就麻麻;雖然蕃薯好甜,芝士味都濃郁,但唔似蛋糕,最多話佢係一個批(其實似一嚿蕃薯🍠)。;鴨肉(?)bagel $45呢間嘢啲bagel好盞鬼,又鹹又甜配搭新奇,嚟到一於試下。bagel超硬😂😂,超煙韌,切極都切唔開,包體非常厚實,鴨肉充滿鹹香,醬汁嘅味道特別,quack🦆。;flat white $40啡味濃,偏細杯,好快飲曬xd。(似乎佢啲hand drip出色啲,不過我咁低層次梗係唔識欣賞,留返大家去試下。)

;蕃薯芝士蛋糕 $40
蕃薯芝士蛋糕

;鴨肉(?)bagel $45

;flat white $40
2021-03-12
2021-06-01 272 浏览
Atma位於上水的文閣村內 除了cafe還有多肉植栽班同塔羅體驗 不定時仲有其他多元化活動可以參加 可以留意佢地ig🙆🏼‍♀️~去到店外就比好多多肉植物包圍 感覺超療癒 有室外雅座亦都有室內 好好彩地可以坐到房仔既榻榻米 水泥牆配以窗外陽光 仲有扇窗影到棵樹搖呀搖 感覺超慢活勁chill☺️Menu選擇唔多 分別有三款包子同三款甜品 不定期仲會轉菜單 除咗有普通咖啡 有多款精品咖啡同茶品~ .▫️麻辣未來肉芫荽貝果 $50😋👍🏻:👅👅👅👅.6/5分未來肉我又來了~~一黎到我話佢外型勁似西蘭花🥦😂😂其實鋪面嘅係芝麻粒🤭 可以見到未來肉們多到跌晒出黎變佐肉碎咁 帶點微辣幾開胃再帶有濃郁芫茜味 但唔抗拒的整體食落神奇地match 幾vegetarian🙆🏼‍♀️.▫️青醬營多撈麵貝果 $50😋👍🏻:👅👅👅👅.8/5分點估到營多都可以用嚟整bagel😳😳覺得好特別就嗌黎試吓 個外形超QQ的~食落無佐熟悉既營多味 變佐青醬味 但意外地搭 麵條煙韌度都剛好包體食落外脆內軟 夠煙韌食完一個都好有飽足感🙆🏼‍♀️.▫️黑芝麻香蕉奶酪卷蛋 $40😋👍🏻:👅👅👅👅.2/5分卷蛋好鬆軟且綿密黑芝麻食落香濃且好sof

▫️麻辣未來肉芫荽貝果 $50
😋👍🏻:👅👅👅👅.6/5分
麻辣未來肉芫荽貝果

未來肉我又來了~~
一黎到我話佢外型勁似西蘭花🥦😂😂
整體食落神奇地match 幾vegetarian🙆🏼‍♀️

▫️青醬營多撈麵貝果 $50
😋👍🏻:👅👅👅👅.8/5分

點估到營多都可以用嚟整bagel😳😳
覺得好特別就嗌黎試吓 個外形超QQ的~
食落無佐熟悉既營多味 變佐青醬味

😋👍🏻:👅👅👅.8/5分
有啲似檸茶 不過多佐陣啡香味
好清新 酸中帶點澀 岩晒夏天飲
總結
雖然真係有啲遠 但去到就知道唔後悔🥰 真是一個很舒服healing空間 可以暫時放底煩惱好好享受一下 可以呆足一個下午都唔過份🤭
雖然menu選擇唔多 但每款都好特別同埋真的好!!吃!! 連不太喜貝果既朋友都大讚~
lemon coffee
黑芝麻香蕉奶酪卷蛋
雖然ATMA係離上水市中心比較遠既文閣村,不過當你去到就會覺得值得,好似去咗台灣小店咁☺️·•蒜香奶酪啤酒炸魚柳香草貝果。喂好好食wor,個醬同魚柳bagel都好夾,bagel熱辣辣卜卜脆😋•Snickers奶酪黑麥卷蛋。食第一啖已經滿滿snickers味,鍾意snickers既朋友唔好錯過喇☺️•Flat White。小店果然係想食客黎欣賞咖啡,本身我已經飲咗幾啖,店員話因為發現espresso機頭先有少少問題,影響咗d咖啡,所以堅持幫我換過,非常欣賞佢哋對咖啡既執著💪🏼•Winter Melon Lemon Tea。好得意既冬瓜檸檬茶,有驚喜同真係幾夾👍🏼·💛如果無咁熱坐室外更有feel

蒜香奶酪啤酒炸魚柳香草貝果

蒜香奶酪啤酒炸魚柳香草貝果
Snickers奶酪黑麥美卷蛋
Flat  White
2021-03-29 489 浏览
環境清幽,食物高質Bagel係大阪燒口味,真係好似食左個煙韌版大阪燒🥲包體厚體,有嚼勁,喜歡😻下次試吓佢哋嘅其他bagel❤️❤️❤️卷蛋係竹炭海鹽口味,外觀吸引,適合用黎打卡~外層蛋糕體濕潤,忌廉都好軟滑😋佢哋每日都有唔同嘅蛋糕,款款都整得好靚架!食物好味,最主要係去Cafe嘅話都係食返個靚景~atma個環境就靜靜地,啱晒平時坐下嘆番杯咖啡,比個人靜下!但缺點就係地方唔近市中心,位置較為偏僻,去嘅話需要搵吓路!
環境清幽,食物高質
佢哋每日都有唔同嘅蛋糕,款款都整得好靚架!

2021-03-25 389 浏览
CP值:4/5💛價錢Price: - Cream cheese and penny bun on Rye bread 原味雜菌牛肝菌忌廉芝士黑麵包:$50- Bagel and Chicken salad with white miso and mayo 白味噌貝果配大阪燒醬美乃滋雞肉沙律:$50- Chestnut chocolate cake栗子蓉巧克力甘納許棉花蛋糕:$40- Vegan black bean cheese cake純素黑豆玉米片芝士蛋糕:$40- Latte:$40呢間Cafe真係超級隱世,上水火車站行過去都要20分鐘左右但正正係因為佢咁隱世,環境好寧靜,所以放假可以入嚟chill下😌呢度係一班年輕人開嘅,佢地真係好推廣佢哋嘅園藝文化,所以見到好多盆栽、乾花、藝術品😍但講真食物種類真係少得濟,我去嗰日淨係得三款蛋糕加兩款麵包個bagel🥯真係超級煙韌,𡁻到牙胶軟😬入面嘅個雞肉沙律甜甜酸酸咁,真係好開胃😋個栗子朱古力蛋糕啲栗子好firm好滑但朱古力味唔係太濃,用返dark chocolate整會好啲純素黑豆蛋糕一入口,完全係馬豆糕嘅味🤣其實純素應該係唔會落真芝士嘅
CP值:4/5💛

價錢Price:
- Latte:$40

呢間Cafe真係超級隱世,上水火車站行過去都要20分鐘左右

但講真食物種類真係少得濟,我去嗰日淨係得三款蛋糕加兩款麵包

個bagel🥯真係超級煙韌,𡁻到牙胶軟😬
入面嘅個雞肉沙律甜甜酸酸咁,真係好開胃😋

個栗子朱古力蛋糕啲栗子好firm好滑

純素黑豆蛋糕一入口,完全係馬豆糕嘅味🤣
其實純素應該係唔會落真芝士嘅,所以尼個"cheese cake"係一啲芝士味都冇😂
同一般純素蛋糕一樣,有好多顆粒嘅口感,睇下大家接唔接受到啦

Latte有好濃嘅咖啡味,咖啡豆應該揀左帶酸味同重度烘焙嘅品種,所以奶味相對軟淡
個拉花好快就消失咗,可能真係用得唔夠牛奶😅

食物質素唔算非常好,但係價錢好合理
而且齋食個環境都抵返晒,因為環境唔錯,而且任坐唔嬲😂
2021-03-17 395 浏览
試過幾次,不過不失ice latte用奶做冰,奶味較濃Drip coffee幾有特色食物方面只提供甜食,水準次次唔同,定價偏貴味道視乎厨師當日心情環境舒服,地點要揸車去由於地點偏遠,人流較少題外話話說一開始係有賣主食,味道好好後來店舖話希望客人係黎飲咖啡所以以後都不賣主食,係有啲可惜然後冇耐cafe係舖頭ig千字文叫啲人唔好再問有冇主食,文字中滲出對客人詢問感煩厭嘅語氣好笑係明明話唔再提供主食,但時不時係舖頭ig post主食嘅相片,難免令人誤會
試過幾次,不過不失
ice latte用奶做冰,奶味較濃
Drip coffee幾有特色
食物方面只提供甜食,水準次次唔同,定價偏貴
味道視乎厨師當日心情
環境舒服,地點要揸車去
由於地點偏遠,人流較少

題外話
話說一開始係有賣主食,味道好好
後來店舖話希望客人係黎飲咖啡所以以後都不賣主食,係有啲可惜
  • Ice  latte
友人介紹下才知道這家café,經歷9曲13彎的圍村小路,步行約5-10分鐘後,終於來到這世外桃園般的小店店外擺著一盤盤細小的多肉植物,田園系的擺設讓人身心放鬆,店內則是工業風的水泥牆身,裡面有個書架,讓客人隨意選看,看完放回原位便可Mocha $45帶著香濃可可味道的咖啡,一直是我的最愛,這裡的mocha是可可味和咖啡味兩者兼備,朱古力在杯內拉花亦賞心悅目青醬杏仁酸種貝果 $45可惜甜點的貝果全部售清,只好選咸味貝果,幸好不負所望,青醬香氣撲鼻,麵包有咬口之餘又不會過份煙韌,配上粒粒的原粒杏仁,很是滿足的配搭就這樣我們待了整個下午,靜靜的看著太陽下山後滿足地回家

Mocha $45

青醬杏仁酸種貝果 $45

就這樣我們待了整個下午,靜靜的看著太陽下山後滿足地回家
上網看到有間文青cafe,又有高達,又有花草盤栽,就黎啦。 無得預約,只有walk in ,黎到幾多人,要等半小時。 但都肚餓,咁職員親切話可以去對面士多食野。 隱世cafe,推薦隱世士多,士多既炸髀即炸,多肉汁,炒飯有鑊氣,一百蚊有找,抵食。 講返cafe先,好快比到位我地,咖啡(dirty.latter)、旦糕、粟米湯及芝士黑包,都高質好味。 咖啡更好有層次,一度播緊悠閑的日文歌、英文歌都有格調。不得不提,每個店員好有禮貌,當見我被蚊咬,女店員主動拿了蚊怕水比我,好感動。打破對cafe shop ,食物唔好,服務一半既概念。 依間會再黎,輕鬆放鬆一下,下次要睇書~係度睇書一流。

2021-02-25 208 浏览
《ATMA HK》I▪️🅘🅝🅣🅡🅞專登行路入嚟打卡嘅一間Café ,話說留意咗呢間Café 好耐,終於的起心肝同朋友一齊去試吓😆由聯和墟出發行入黎應該唔洗一個鐘就到❗️Café 係村入面,步入村口,已經有村狗迎接我哋😱確實有啲淆底,但一場黎到,仲有幾分鐘路程就到,冇理由回頭㗎嘛😓硬着頭皮捉住個friend隻手扮咩都見唔到行入去村🤭🤭終於到達ATMA HK 喇🤗Cafe門外有幾個小檔仔,零售盆栽擺設、一啲「特別」嘅體驗班等等~唔多講,有興趣嘅朋友仔可以嚟參觀一下㗎室外室內都坐,我哋就揀咗室內,估唔到帶咗我地入房~正吖~可以有私人空間~裝修超日系加水泥牆嘅設計~超喜歡💕重點當然係食物喇~2人點了2件開心果cheese cake 🍰 + chocolate bagel 🥯 + 一凍一熱 Mocha🍰一人一件唔會爭😋蛋糕幾soft~唔會過硬~芝士味唔會蓋過開心果嘅味道🥯中間夾著厚厚的朱古力🍫cream~一人一半份量剛好,如一人吃一整個~必定很濟❗️bagel 質感煙韌,加上又話嘅朱古力cream,味道相當不錯,但千萬一定要開心share🤣坐坐吓、傾傾吓都差唔多2個幾鐘,係時候起行喇,出到去遇上可愛
《ATMA HK》

I▪️🅘🅝🅣🅡🅞

坐坐吓、傾傾吓都差唔多2個幾鐘,係時候起行喇,出到去遇上可愛的小貓🐱,懶洋洋的曬緊太陽🌞又過了一個滿足的上午

另外一提,除咗收現金外,PayMe都收㗎❗️

I▪️🅟🅡🅘🅒🅔
🔹MOCHA🔸 🔹HKD 38🔸
🔹🍰🥯🔸 🔹HKD 忘記了價錢🔸

I▪️🅐🅓🅓🅡🅔🅢🅢
📌 上水 📍 上水圍文閣村46號地下
2021-02-13 346 浏览
可能有D玄,呢到既係Cafe,亦都係一個共享空間🌼呢到除左可以俾人係到飲咖啡之外,仲會不時舉辦唔同既工作坊,就好似冥想、瑜伽、陶瓷、手沖咖啡等,等大家互相交流🤔平時去Cafe去得多,但好多時都好多人等位,成件事好唔悠閒😪圍村地方大,完全岩曬黎避下世、清靜下🤞好鍾意佢戶外位置好多花草,感覺好治癒,亦有賣小盆栽、多肉植物🌱室入既佈置比較復古,好岩沉澱深思一下🤫同時,都有賣一D天然自家製既皂🤗感覺除左食物飲品外,仲有野可以帶走😍Latte☕:其實一入店內,已經聞到陣咖啡香,你話有幾高質呢!!咖啡飲落好Nutty,飲每一啖都好享受🥰入得黎記得抱持著慢活既態度,一杯都等左15分鐘左右嫁Cheese & Bacon Bagel:皮脆,食落好鬆軟🤤因為入面有Bacon,成件事好香好惹味!咁樣既Tea,夫復何求😎😇另外,好貼心地Bagel亦附上一張字卡,話你知佢用左咩麵粉、水份比、所含既強白質、如何烤焗👍等大家知清楚自己食緊既咩😉安心食用🙂🌸由於圍村都算係郊外地方,惹蚊既朋友要做足準備呀🥴

🌸由於圍村都算係郊外地方,惹蚊既朋友要做足準備呀🥴
Latte
Cheese  n  Bacon  Bagel
2021-01-06
Latte
Cheese  n  Bacon  Bagel
2021-01-16 506 浏览
“原味酸種包配雙重起司 自家日本粟米忌廉湯”($50)“芝士煙肉Rosemary Bagel”($45)“Latte”($35)上水有呢間隱世嘅cafe☺️雖然地點偏遠但都有唔少人過嚟第一次去到連嘢食都賣哂🤯講緊係平日嘅下晝唔忿氣之下第二次喺佢開門前就到咗😂終於比我試到佢啲嘢食😛呢道menu會不定期更新嚟之前記得留意返佢地ig😆我去當日只提供3款包同蛋糕叫咗其中2款麵包分別係芝士酸種包配粟米湯🧀🌽同埋芝士煙肉bagel🧀🥓酸種包面頭除咗芝士仲有沙律菜同麻醬粟米湯好夠濃郁☺️酸種包食落都同札實☺️另外芝士煙肉bagel面頭夠哂crunchy😛入面就煙煙韌韌☺️加埋煙肉嘅鹹香幾開胃🤣去嗰日天氣仲幾凍飲返杯熱latte暖下身舒服哂☕
“原味酸種包配雙重起司 自家日本粟米忌廉湯”($50)
“芝士煙肉Rosemary Bagel”($45)
“Latte”($35)

上水有呢間隱世嘅cafe☺️
粟米湯好夠濃郁☺️酸種包食落都同札實☺️
另外芝士煙肉bagel面頭夠哂crunchy😛
入面就煙煙韌韌☺️加埋煙肉嘅鹹香幾開胃🤣
去嗰日天氣仲幾凍飲返杯熱latte暖下身舒服哂☕
最近個個都去郊遊 或者踩單車,尤以上水流水響最多人流,行完山後同大家附近嘅Cafe丫,食件cake,飲個咖啡,優哉游哉👍🏻。呢間cafe喺上水圍文閣村 內,其實唔算難搵,村外有個公眾停車場,沿路入去大約行5-10分鐘就到。餐廳外放咗個同人咁高嘅高達,都幾易望到,唔怕搵唔到Cafe。成個餐廳格調都好田園🍀,門外好多唔同嘅植物🪴,仲有唔少多肉植物嘅擺設。可以揀室內/室外坐,我哋中午去剛好有陽光🌞,坐喺室外曬吓太陽非常舒服。大門寫住「進店前,請先將煩惱放於門外。」,的確,嚟到呢度好relax呢💕。我同老公分別叫咗cappuccino , dirty coffee☕️, chocolate bagel🥯同抹茶檸檬cake🍰。喵奴唔係成日飲咖啡,但我覺得呢度嘅咖啡唔錯,就算冇落糖都唔覺得苦,bagel外脆內煙韌,朱古力味唔算太重,但反而更易入口。我最鍾意都係抹茶檸檬蛋糕,好清新,好好食呀真係🥰!餐廳仲有隻放養嘅貓貓🐱,好乖好得意,我仲第一次見到貓貓送禮俾主人呢🙈!聽聞最近都好多人嚟,好彩今日係星期二中午,比較少人👍🏻。

聽聞最近都好多人嚟,好彩今日係星期二中午,比較少人👍🏻。
2021-01-12