2018-06-02 24 浏览
Athletic Juice & Espresso Bar🥑🍏🍎🥝🍓🥥🍒🍌🍋🥦Stress Less 😊 Live More 🤗看了友人的分享,知道Athletic的出品很特別,他們有一個Avolatte 很吸引,外形獨特,很吸睛呢!今早專程出灣仔試下他們的出品,灣仔地鐵站利東街出口,行幾分鐘便到。要去尋找好嘢要做少少運動上小小斜路。去到的時候是中午時份,有多位外籍人士在光顧 大都是take away。有些男仕孭住bb 左手拿著洗衣鋪取回的恤衫,右手拿著取走的飲品,好像好享受假日的悠閒,胸前孭住一個暖寶寶,在炎炎的夏日也是一種享受。店舖雖然唔係好大座位不太多,但有大玻璃把陽光透入室內,感覺好舒適。餐牌上有很多唔同的種類,有juice,smoothie ,shots,pure juice ,make your own blend 自由選配,當然還有Espresso drink ... 多選擇可找自己最想試的。我選了S01-Ballers 內有 Apple,Acai 巴西紫莓,Blueberry ,Coconut Milk,Ginger and Turmeric ginger 薑黃ble
Athletic Juice & Espresso Bar
🥑🍏🍎🥝🍓🥥🍒🍌🍋🥦

Stress Less 😊 Live More 🤗

我選了S01-Ballers 內有 Apple,Acai 巴西紫莓,Blueberry ,Coconut Milk,Ginger and Turmeric ginger 薑黃blended with ice。 這個冰沙色澤紫中帶點紅,紅中又有紫,喝第一口,味道有點複雜,再飲多口,感覺到水果的甜味 、香味 ,還有薑的味道,每多喝一口越想尋找不同的配料,好快做完分析,全都落了肚子了😊 除了好味還有它的營養價值,補健及補充體力。

好耐冇食過咁好食嘅香蕉麵包,從賣相到味道都是超級的好。店員很細心 問我香蕉麵包需唔需要加熱,我問是否好一點?加熱後的香蕉麫包 非常鬆軟,落足材料,味道一流。
2018-06-02 65 浏览
烈日當空☀️,最啱喺間有冷氣的咖啡店享受閒情逸致。今次來到灣仔星街來個Green Summer。 來到Athletic就俾佢個Avolatte吸引著。當兩個我的最愛🥑☕️同時出現,可以點揀?答案係唔駛揀,要晒佢哋。 唔駛買機票去澳洲都飲到 Avolatte。 邊個會諗到掏空咗牛油果外殼做咖啡杯, Athletic 果然係走在前端的咖啡店。Avolatte中並沒有牛油果,只係以牛油果皮作為容器,倒入Latte,但已經足夠吸引人來打卡。 Avolatte賣相絶對呃Like,內容亦值得細味品嚐。咖啡質感醇厚,甜度適中,口感滑溜。牛油果殼是用牛油果蓉固定在碟上,可以一邊飲咖啡,一邊食牛油果。牛油果蓉&latte 兩者嘅順滑口感又幾夾。這個配搭都幾特別。 依杯青咇咇的果汁是齊7種材料而成。 芹菜,黃瓜,羽衣甘藍,檸檬,香芹,羅馬生菜,菠菜。味道清新,帶點甘香的味道。 炎熱的天氣下,飲杯清新的 Thirst Quencher,個人都精神啲,仲可以可以有助促進腸蠕動,排清身體毒素,減一減肚腩。 臨走叫多杯 Boxing Punch (橙,葡萄柚,胡蘿蔔,檸檬, 薑 ) 非常refresh,入口先是

Thirst  Quencher

Boxing Punch

非常refresh,入口先是清甜、新鮮冰凍的感覺,到喉嚨時就會慢慢感覺到薑味的微微辣味,好有趣。

下午茶
Thirst  Quencher
Boxing Punch
  • Boxing    Punch
  • Boxing  Punch
2018-05-31 15 浏览
以前第一次經過呢個小社區,都會留意到附近嘅街名好得意,街名以日、月、星命名,感覺好浪漫。今日嚟到星街,發現左間新店!冇諗過呢度竟然有一間飲品店,座落喺地產鋪中間。不過隔離都有一間香水品牌,呢兩間鋪頭就好似鶴立雞群咁樣,好特別。店舖唔大,但都有位置比客人坐坐。一入到去,見到好靚嘅圖像化餐牌。每項飲品旁邊都有公仔標明食材,基本上唔使睇文字就已經大概知道飲品係有咩配搭。店舖嘅後方,仲有一堆小食比客人選購,見到牛油果脆片,真係心郁郁!最後我揀咗呢度最多人影相打卡嘅avolatte!Avolatte, 就係切開牛油果之後,將牛油果肉刮出去核。店員會將牛油果肉打成茸,放喺碟子上面。之後會用返牛油果殼去沖調一杯有拉花嘅牛奶咖啡。真係唔可以唔讚嘆店員嘅技巧,可以喺小小嘅牛油果殻裏面,都可以將咖啡、牛奶、奶泡三者嘅比例做得非常之好,非常平衡。加上健康又好味嘅牛油果,呢一個組合真係令人有讚冇彈!

店舖唔大,但都有位置比客人坐坐。

最後我揀咗呢度最多人影相打卡嘅avolatte!

2018-05-30 39 浏览
今日一早同朋友去左星街度食LUNCH, 好開心好CHILL 咁談天說地吹下水. 我地食完響附近影下相見到呢個JUICY BAR 加上天氣又熱又喝我地就去左飲番杯野.入到間shop 成間shop 都俾你有好energetic 既感覺! 個人好想動起來呀... 哈哈哈哈!!!吃貨既我們當然即刻叫下飲野同經店員介紹後叫多左件banana cake啦~先先呢個係之前澳洲大熱既Avolatte, 我終於都試到呢個牛油果LATTE啦~ 細細杯好CUTE CUTE呀! 上面仲要有心心拉花, 飲落去個感覺好特別要好小心呵護住因為好快佢會爛呀! 個AVOLATTE 下面有好多牛油果既MASH 飲完一啖又可以食一啖... 好滿足呀!! 跟住我朋友就叫左一杯CYCLING SPIN. 中間有AGAVE(如果冇叫錯應該係龍舌葉草) 椰子水, 菠蘿,梨同埋士多啤梨. 打到出黎好SUMMER 仲好少女FEEL 添呀. 飲落係好REFRESHING 又唔會酸! 好好... 最後就係呢塊BANANA BREAD啦~ 香濃既香蕉味熱烘烘,又香又軟配埋兩杯飲品真係好寫意呀~

2018-05-30 29 浏览
5月天氣咁熱,飲一杯鮮榨果汁就最理想不過。Athletic Juice & Espresso Bar @灣仔星街,由金鐘過黎都好近,店內有個賣相特別、又呃到like嘅Avolatte(用牛油果盛載嘅咖啡);或者係加入紅菜頭嘅紅色Beetroot latte等等,但奈何當刻實在太熱,於是我改飲健康即榨蔬果汁自家浸製Detox water,非常健康!S10: Trail Walker ($55) - Apple, Celery, Cucumber, Orange, Pineapple, Spinach blended with ice (左)J08: Swimmer Splash ($55) - Apple, Blueberries, Strawberries (右)基本上左邊係smoothies,右邊係juice...兩杯都係即叫即鮮打,感覺既健康又refreshing!!加$18可以有一件pastry:有Gluten free Brownie及自家製banana bread等等,我揀左前者~Gluten free即無麩質,近年Gluten free飲食法開始受到大眾關注,亦越來越多食物
5月天氣咁熱,飲一杯鮮榨果汁就最理想不過。

自家浸製Detox water,非常健康!

加$18可以有一件pastry:

Gluten free即無麩質,近年Gluten free飲食法開始受到大眾關注,亦越來越多食物以Gluten free為「健康飲食」潮流指標,非常配合呢度嘅整體主題呢!

下次路過必定再飲返杯果汁或Avolatte呢!
2018-05-30 48 浏览
34℃高溫, 有咩爽得過飲返杯鮮果smoothies。呢間位於太古廣場3期附近嘅Athletic Juice & Expresso Bar 店內位置唔多, 但裝修簡潔悠閒。單係果汁 & 沙冰嘅選擇已經超過20款, 真係花多眼亂呀。店員親切貼心, 純熟地介紹幾款切合炎炎夏嘅飲品。如果你同我一樣怕草青味, 呢杯嫩粉色嘅smoothies就啱曬你。Cycling Sipn 以 Agave, Coconut Water, Pineapple, Pear, Strawberries 調製而成, 雖然集合咗多種水果, 但飲落味道並不複雜, 散發淡淡果香, 仲帶微微自然甜味, 冰涼清新。Cycling Sipn嘅主角 - 椰子水🌴近年大受追捧, 其脂肪 & 糖分含量低, 同時含豐富營養素及電解質, 有助加快新陳代謝, 仲可迅速為身體補充水分, 輕鬆消暑解渴。呢度唔單只飲品出眾, 食物同樣令人喜出望外。Brownie表面形成薄脆, 中間係濕潤嘅朱古力軟芯, 入口濃稠軟滑。如果單食brownie你可能會怕太甜太膩, 但配埋清新冰凍嘅smoothies, 就成為天使與魔鬼嘅絕配。Banana bre

店員親切貼心, 純熟地介紹幾款切合炎炎夏嘅飲品。
Cycling Sipn

呢度唔單只飲品出眾, 食物同樣令人喜出望外。

Banana bread

Banana bread 賣相平平, 但味道依然出色, 焗熱後邊位微脆, 食落質感鬆軟, 又唔太甜

Cycling Sipn
2018-05-30 15 浏览
灣仔工作的朋友有福了,現在流行健康飲食,灣仔星街開了間主打賣新鮮果汁的小店,除了果汁還有咖啡和包點等等。價錢不便宜,但勝在用的是真材實料。店舖面積小,所以也是 for take out 的。因為是即叫即榨,所以小店非常貼水,提供infuse water。我點了 Energy Replenisher ($55),用了香蕉、藍莓、紅莓和士多啤梨打成的 smoothie 非常 refreshing。新鮮冰凍,最適合夏日炎炎喝。朋友就叫了 Swimming Splash ($55) 果汁,用了蘋果、藍莓和士多啤梨打成,健康無比,適合午飯後喝一杯。另外試了合桃朱古力曲奇 ($16),朱古力味濃郁,不會太甜太膩。曲奇質感不是硬實,而是偏有嚼感的。上面有大大粒的合桃還有點半溶的朱古力,很有口感。

2018-05-29 59 浏览
Having a healthy lifestyle is not just about exercise but also what you eat. This new Juice & Espresso Bar opened in Star Street, opposite Lamborghini showroom.Looking at the menu, it took me 5 mins deciding what to order. You can choose Espresso, Organic Tea, Juices, Smoothies or Shots. Juices, Smoothies and Shots clearly stated what fruits/vegetables is in it (both wordings and images).While we were waiting for our drinks, we saw a flyer about 72hrs Althletic Detox Programme. $499 for 3 days.

While we were waiting for our drinks, we saw a flyer about 72hrs Althletic Detox Programme. $499 for 3 days. Each day the juice will detox different parts of our body, it looks attractive and we may try it later
. Several wall plugs can be found throughout the cafe (USB and plug)...a caring thought

Avolatte $48
Avolatte

Avolatte is their signature item for now. I love avocado and latte, never thought they can be eaten/drink together! The ripped avocado was half emptied in the middle to make room for the latte. The half emptied pulp is underneath the avocado. Seriously, I had to think how to enjoy this appealing drink. Well, I took several bites of the avocado pulp and then drink the latte. To my surprise, the latte did not have any avocado taste.

Juice J10 - Yoga Cleanse $55
J10 - Yoga Cleanse

The juice ingredient includes bitter melon, green apple, green pepper, celery and cucumber. It is served in a green jar (environmental friendly). Strong smell and flavor of bitter melon. After drinking this juice, I feel so healthy and detox

Brownie $26
Brownie

For those who love browine, you could consider trying this. The brownie is gluten free and the sweetness level was just right. The brownie was not reheated but they managed to keep the brownie outing crispy and inner very moist. It is so delicious I cannot stop eating

Will definitely come back to try other healthy drinks!
2018-05-27
$65 (早餐)
J10 - Yoga Cleanse
Brownie
無麩質bronnie 🍫🍪($25)麩質過敏, 相信好多人都對依樣嘢好陌生,而「麩質」是小麥、裸麥、大麥和燕麥等一般穀類胚乳中的蛋白質,有些人天生對這類蛋白質過敏, 基本上,呢一類人都己經同甜品冇緣分, 好慘豬, 嚟呢度居然俾我哋發現咗無麩質既bronnie ! 唔好以為會好難食,咁你就錯喇!!呢個brownie,比我係平時出面食嘅更好食! 而且仲好健康!用香濃嘅朱古力,加上表面有被烤過嘅朱古力,形成一層脆面, 仲有D果仁,所以食落一啲都唔會膩朱古力曲奇餅🍪 ($16)曲奇餅外脆內軟,餅唔會太甜,甜味係係啲朱古力度, 幾好食嘅!Hockey Slap ($55)酸酸甜甜好過癮,有藍莓、紅莓以及啤梨,非常清腸胃,混合左沙冰,就非常可以提起食慾!Marathon Booster ($55)龍舌蘭、杏仁奶、牛油果、香蕉、椰子水沙冰!青BB,好得意而且好清新,結結地糊糊地, 打得非常之細滑、香味中有淡淡香蕉椰子味, 聞起來有杏仁奶香
無麩質bronnie 🍫🍪($25)

無麩質bronnie 🍫🍪

朱古力曲奇餅🍪 ($16)
朱古力曲奇餅🍪

Hockey Slap ($55)
Hockey Slap

Marathon Booster ($55)
Marathon Booster

朱古力曲奇餅🍪
  • Smoothies
2018-05-29 139 浏览
咖啡生活我喜歡,咖啡香味我鍾意,但我更加欣賞創意,今時今日做生意必需出奇制勝,若非如此,邊會有人識得你? 星期日的中午,吸引我專誠來到星街,就是為了這一杯 Avolatte! 牛油果與拿鐵的組合,想得出真有諗頭,但聽落又會覺得佢哋夾,質感幼滑的牛油果與牛奶,本來非我族類,但大家有類似的口感,配咖啡應該都會令其更加香滑。 不過, Avolatte 並非以牛油果調咖啡,只是把 latte 放進牛油果殻內,配牛油果肉同吃,正如所說,食落覺得唔會唔夾,而且牛油果會令人飽飽地,取代多士或麵包,是一份更加健康的輕食。 話雖如此我是為食之人,還是要配片香蕉蛋糕吃,新鮮軟熟足料,水準不錯。 同伴要了一杯 Phoenix Latte,外型同樣吸引,外表似牛奶,其實咖啡在底部,好學的我自然請教咖啡師,原來做這杯 Latte,與一般的牛奶咖啡比例一樣,唯一不同是次序倒轉,倒進牛奶之後才落咖啡,紅色的拉花就利用紅菜頭汁及薑汁。 話說過來咖啡味道沒有怎樣,但就是因為吸睛,喝得就是開心,而且在這裏嘆咖啡,附加價值是可以同時欣賞對面的跑車,絕對賞心悅目!

香蕉蛋糕

Avolatte + Phoenix Latte
Phoenix Latte

香蕉蛋糕
Avolatte + Phoenix Latte
2018-05-29 21 浏览
經常在街外進食,難免會吃到很多不健康且肥膩的食物,這一間位於灣仔與金鐘之間的迷型果汁店,果然名不虛傳,但是應該不太多人認識。我和朋友進去的時候,由於天氣太熱,於是叫了幾杯果汁來喝。由於裏面花多眼亂,真的不知道挑選什麼來喝,於是就尋求店員的協助,他們兩位亦非常有耐性的推介。他說一般客人也比較喜歡喝果汁,其中一款果汁編號J02,是混合了香橙、西柚、姜、蘿蔔和檸檬。果汁的顏色是橙色的,因為紅蘿蔔的色素把所有果汁的顏色也掩蓋了。薑的味道很濃烈,因為老闆參考外國的食譜,認為薑擁有驅寒作用,把水果的寒驅走。味道很清甜,有點辣辣的感覺,特別醒神。另外我叫了一個外貌十分吸引的咖啡來試試,是一個用牛油果盛載着的咖啡特飲,名叫Avolatte,在圖中來看,以為有很大個牛油果,上的時候發現,牛油果只有我的手掌一半,非常細小非常吸引,另外牛油果挖開了的肉放在下面作固定是一種非常健康的水果。若突然想喝水,店內亦設有用水果浸出來的水新兩位店員異口同聲的說這個水很受歡迎,因為每天會用不同的水果作配料呢,非常特別。還有我發現店內有很多的差電位置,他們知道城中都市人是需要沖一沖電,無論是腦袋或是手機,也需要休息一下吧!

2018-05-28
2018-05-29 24 浏览
☺️灣仔星街一向比人感覺就係漫活同外國風to the max~~💕 有時都幾鐘意一個人chill下好好感受下❤️ 終於飲左宜杯爆紅既Avolatte ($48)👏🏻❤️ ’🥑Cause Avocado is in season!’ 用足料新鮮既牛油果不折不扣製造既Avolatte真是蠻治癒的! 另外既Phoenix Latte ($58)用上左 honey, Tim Eric, beetroot 同carrot去調味,也是不錯色香味俱全之選😍💕

• Avolatte
悠閒嘅周末過左黎星街享受下嘆啡嘅樂趣。店面比較細,座位有限,唔少人會選擇外賣。呢度除左espresso 外,仲有pukka tea、juice、smoothie 供應呢個係店內佢地提供俾客人自己斟黎飲嘅detox water!帶點青瓜、菠蘿味,幾清新。呢度有自家製蛋糕、曲奇配咖啡$26只要買任何drinks +$18就可換購!Avolatte $48呢間店嘅招牌,將牛油果肉刮出黎,殼做咖啡杯牛油果肉固定殼做嘅杯,感覺超吸晴!J06- Racquet Hitter $55 350ml(Mango,Passion fruit,pineapple,lemon)由於無添加常溫即Brend, 所以成個味道係幾酸下,同行友人愛酸,表示健康唔錯!Banana bread + $18翻熱後,香蕉香氣更嘆體鼻,香蕉蓉同香蕉乾兩種截然不同嘅口感放係香蕉蛋糕口感幾清爽。Brownie +$18 經翻熱,brownie 外面脆脆,入面勁濕潤,濃郁creamy感覺溶係口中,同espresso 超夾。唔好睇呢杯avolatte 細細杯,沾上牛油果,都幾飽肚ga!沾上牛油果再加上latte放入口,減少膩感!又健康又
悠閒嘅周末過左黎星街享受下嘆啡嘅樂趣。

店面比較細,座位有限,唔少人會選擇外賣。

帶點青瓜、菠蘿味,幾清新。

呢度有自家製蛋糕、曲奇配咖啡$26
只要買任何drinks +$18就可換購!

Avolatte $48

J06- Racquet Hitter $55
350ml

Banana bread + $18

Brownie +$18

沾上牛油果再加上latte放入口,減少膩感!

又健康又好味嘅下午茶,不錯不錯。

付款後,店員俾左張coupon, 下次買以下item都有8折
2018-05-26
  • Avolatte
  • Brownie
  • Banana  bread
The avolatte, created by an Australian barista as a joke, it oddly picked up all over social media. Some smacked their heads and said why hipsters! WHY? WHY ARE YOU DESTROYING THE AVOCADO! But some loved it for that incredible social media worthy moment. The Truman Cafe (the cafe that started it all) itself doesn't serve this on their menu but they've had many requests afterwards. I remember reading about this on foodie blogs and laughed to myself. Seriously, has gimmicky social media worthy food gone too far?

Honestly, I've eaten my fair share of instaworthy food. Most of them so terrible but they garnered a lot of likes. So, when I heard that a place in Hong Kong was serving the avolatte, I thought to myself ... I'll go order this. Have my social media check in and be on my way. It was probably stupid. I'll mock it for what it is. Lame hipster foodie moment. Was I in for asurprise.

Athletic Juice & Espresso Bar is located in the Star Street area of Wanchai. A quiet area with other small eateries and cafes. An area that fits in perfectly for this place.

Menu is in English only. There is no 10% service charge. Aside from the avolatte, they also serve a few varieties of coffee. Tea is also served. There are a variety of creamer options if you choose not to have milk. Great for those that are dairy free.  They also have a variety of juice mixes and smoothies. And if you REALLY are particular with what you want, you can create your own combinations as well. You can even request for booster add ons! This is fairly rare in Hong Kong. I haven't come across a place that offers this here.

I also noted they offer a juice  cleanse program.  I asked and they said it is not cold pressed juices but they do provide three  cups of juice a day and you pick them up at their shop.

They also have baked goods.

And gluten free brownies!

But I was here for the avolatte.  Price? $48. The barista scoops out the avocado and places the pulp on the bottom. This is used as a base so the avocado doesn't roll around. The latte is then poured into the shell. It was smaller than I thought. I guess it is due to the fact I saw the original photo from Truman Cafe and they used a large avocado. Here they use the smaller California avocados.  Surprisingly, the coffee was quite good. Went down smooth with a slight nuttiness. There was the right amount of milk to espresso ratio. The foam wasn't too thick. There was no taste of the avocado at all. Drinking it took a bit of work. I spooned it for a bit and then figured out I can lift it up from the top as it was more stable and drink it. The avocado filling was smooth and creamy. A great little snack afterwards.

As it was very hot outside, I feared going out again so I also felt like a smoothie. All smoothies and juices cost only $55. I chose a Hockey Slap which is blueberries, pear and raspberries. A seriously thick smoothie packed with fresh berries with a some pear pulp to chew on. The tartness from this drink hit to spot for such a hot day.

I was pleased that the avolatte wasn't just a gimmick here. The coffee was great. The addition of the avocado was like a healthy snack. I loved how they had other healthy drink choices. The staff was friendly and welcoming. I will be back and definitely a place to grab a healthy juice or smoothie. I was tempted on the banana cake. I'll try that next time as well.

2018-05-24
2018-05-27 30 浏览
星街小區雖然位於灣仔這商業重地,但這小區自成一格,比外面熙來攘往的街道恬靜得多、又多了一分文青氣息炎熱的天氣下,路經這間甚有清新氣息的果汁/咖啡店,正好進去喝杯咖啡,稍作休息這𥚃的飲品選項有很多,有咖啡、果汁、沙冰等,果汁類的飲品都有圖案清楚標示蔬果材料縱觀多款飲品,最吸引我的是avolatte,因為我是一個愛喝咖啡的牛油果控Avolatte:這avolatte就是把牛油果挖空,用以盛載咖啡~又香又綿滑果肉做成蓉放在avolatte下,既可幫助固定牛油果,又不會浪費果肉Latte香滑好喝,並非虛有其表。試圖想把牛油果拿起時,就驚歎咖啡師的手藝,因為牛油果皮軟身,拿起有難度,更何況要上面拉花建議用附上的小匙飲咖啡比較好~Banana bread:除了飲品,收銀處旁邊還放有一些pastry,我就挑了個banana bread,濕潤、微甜,還有核桃帶來一點果仁的香味難怪這店位處寧靜的小街之上也擠滿了人

Avolatte

建議用附上的小匙飲咖啡比較好~

Banana  bread

難怪這店位處寧靜的小街之上也擠滿了人