2025-05-28 272 浏览
ASK FOR ALONZO鰂魚涌英皇道979號太古坊電訊盈科中心地下6號舖經開鰂魚涌,老友推介地道西餐,環境舒適,食材新鮮,果然冇介紹錯。😸自家製南瓜麵包和乾果麵包,口感鬆軟,配黑松露醬汁,好開胃!😙ROMAN MEATBALLS即叫即製,香濃的番茄醬汁、巴馬臣芝士和意式肉丸 perfect match,口感鬆軟,肉汁豐富,好快畀我清曬,必食!😋TOMATO BRUSCHETTA配料有新鮮火箭菜、蕃茄和麵包,酸度適中,so fresh。😉PRAWN & ASPARAGUS RISOTTO蝦肉新鮮,爽口彈牙,配料有蘆筍、紅椒和香草,意大利飯口感煙韌,忌廉湯醬汁惹味,必食!😻ROASTED ITALIAN SUCKLING PIG肉汁豐富,外層香脆,鹹度適中,菇類爽口,醬汁香甜,薯蓉香滑,推薦!😍ALONZO'S SIGNATURE TIRAMISU又香又滑,入口即溶,香濃咖啡流心,甜度適中,So nice!💖CHEESECAKE上層口感鬆軟,餅底煙韌,配酸酸甜甜的醬汁,So Sweet!😘ASK FOR ALONZO 環境舒適,食材新鮮,地點就腳,太古坊老友放工即Chill,侍應服務態
ASK FOR ALONZO

PRAWN & ASPARAGUS RISOTTO

ROASTED ITALIAN SUCKLING PIG

ALONZO'S SIGNATURE TIRAMISU

CHEESECAKE

ASK FOR ALONZO 環境舒適,食材新鮮,地點就腳,太古坊老友放工即Chill,侍應服務態度好,see you again!😎🤘🏻
2025-05-27
Ask For Alonzo – A Taste of Italy in the Heart of Quarry Bay 👍😘💯Tucked away in the bustling heart of Quarry Bay, “Ask For Alonzo” is more than just an Italian eatery—it's a love letter to comforting, authentic flavors with a modern twist. Whether you're indulging in a leisurely dinner or celebrating a special occasion, the restaurant delivers a well-curated menu that satisfies every craving. ✨Starters That Set the Mood✨Kick off your meal with a selection of appetizing small plates designed to a

✨Starters That Set the Mood✨

Kick off your meal with a selection of appetizing small plates designed to awaken the palate. The “Roman Meatballs” ($38) are a hearty classic, generously coated in rich tomato sauce and finished with Parmesan shavings—a perfect balance of tangy and savory. For seafood lovers, the “Sauteed Clams” ($48) are a standout—bathed in a spicy lemon and white wine broth, complemented by crunchy focaccia to soak up every drop.

✨Decadent Mains with an Italian Soul✨

The mains are where Ask For Alonzo truly shines. The “Prawn 🦐 & Asparagus Risotto” ($28) elevates the humble rice dish with a creamy lobster bisque that’s luxuriously smooth, while the “Roasted Italian Suckling Pig 🐷” ($58) is nothing short of indulgent—tender, melt-in-your-mouth pork accompanied by silky mashed potatoes and a rich black forest mushroom sauce. The flavors feel bold yet refined, making each dish an absolute pleasure to savor.

✨Sweet Endings That Impress✨

No Italian meal is complete without a well-crafted dessert, and Alonzo certainly delivers. The “Signature Tiramisu 🍰” is a must-try, balancing delicate espresso-soaked layers with luscious mascarpone. The “Cheesecake” with strawberry sauce offers a fruity twist, while the “White Chocolate Panna Cotta” shines with its velvety texture and wild berries sauce, creating the perfect balance of sweetness and acidity.

✨Refreshing Sips & Italian Hospitality✨

Pair your meal with a “Fresh Apple Juice 🍎” for a crisp, refreshing taste or opt for something stronger with the “Spiked Lemonade (Vodka)” for a vibrant citrusy kick.

At $288 per person (plus a 10% service charge), Ask For Alonzo provides an exceptional dining experience that blends high-quality ingredients with a warm, welcoming ambiance. Whether you're in the mood for a relaxed evening or a hearty Italian feast, this hidden gem in Quarry Bay is certainly worth the visit.

Buon appetito! 🍽️😋👍
ROMAN MEATBALLS +$38
SAUTEED CLAMS +$48
GARLIC  BREAD
ROASTED ITALIAN SUCKLING PIG + $58
PRAWN & ASPARAGUS RISOTTO + $28
SPIKED LEMONADE (VODKA)
FRESH APPLE JUICE
Receipt
2025-05-15
ROMAN MEATBALLS +$38
SAUTEED CLAMS +$48
GARLIC  BREAD
SPIKED LEMONADE (VODKA)
FRESH APPLE JUICE
Receipt
2025-02-12 1539 浏览
最近去咗一間我好耐之前已經想去嘅意大利餐廳 🇮🇹,佢哋喺大坑、灣仔、上環同埋跑馬地都有分店。餐廳嘅裝修好有格調,有室內同埋室外嘅環境,好啱同朋友一齊聚會 🍽️。服務態度都好好,我哋都覺得好滿意 😊。我哋每人嗌咗個Tasting Menu,每位$288(另外加一服務費)💵。呢個套餐真係好抵食,每一道菜都好精緻,好啱想試多啲唔同款式嘅朋友 🍝!—————————————————
🍞 House bread 餐廳自家製嘅麵包,有堅果提子乾味同埋番茄味,仲可以配埋松露蛋黃醬一齊食,真係好開胃。
~STARTERS~🍅 Tomato Bruschetta 烤蒜包上面鋪滿咗新鮮嘅番茄,好清新。
🐚 Sauteed Clams (+$48)辣檸檬同埋白酒湯底煮嘅蜆,好鮮味,仲有脆脆嘅佛卡夏包,正!
~MAINS~
🦐 Prawn & Asparagus Risotto (+$28)大蝦同埋蘆筍嘅意大利飯,加埋 creamy 嘅龍蝦湯,真係好食到停唔到口。
🐷 Roasted Italian Suckling Pig (+$58)烤意大利乳豬,肉質好嫩滑,配埋薯蓉同埋黑森林蘑菇醬,好滿足。
~DESSE

—————————————————

🍞 House bread

~STARTERS~
🍅 Tomato Bruschetta
烤蒜包上面鋪滿咗新鮮嘅番茄,好清新。

🐚 Sauteed Clams (+$48)
辣檸檬同埋白酒湯底煮嘅蜆,好鮮味,仲有脆脆嘅佛卡夏包,正!

~MAINS~

~DESSERTS~
🍰 Alonzo's Signature Tiramisu
餐廳嘅招牌提拉米蘇,好滑,咖啡味同埋可可味好濃。

🍮 White Chocolate Panna Cotta
白朱古力奶凍,配埋野生莓醬,甜度啱啱好,好解膩。

最後我仲嗌咗杯Auntie Maria's Aperol Spritz ($68)🍹,係食意大利菜必點嘅飲品呀,朋友就揀咗杯Latte ($18)☕️,都幾好飲。

💰 總計: $796, 2位用餐(已包含10%服務費)
2025-02-11
話説 早幾日同爸爸👨🏻去咗鰂魚涌一間地舖食西餐有少少酒吧feel 見都幾多人開酒飲成個vibe好high 系high到爆嗰種😂喺嗰度心情會跟住好啲🤣.🔸Tasting menu $288/person(1 starter + 1 main + 1 dessert/coffee/tea)👍🏿Bread餐包 (FREE)有兩款 薄身嗰款系提子包硬身啲 食落香脆 個人覺得稍為乾身但好彩佢配咗一款truffle sauce黑松露味唔算好濃 mayo嘅味道出啲 同包幾夾🤣另外一款厚身啲嘅包幾好食~同樣烘到脆脆地 唔一樣嘅系中間軟熟啲 帶少少煙韌口感史努比鍾意後者多啲🤭味道: 7.5/10👍🏿Roman meatballs羅馬肉丸 +$38其實史努比向來唔太鍾意丸類嘅食物可能因為對佢嘅認知一直都只有港式肉丸同打邊爐嗰啲丸😂今次初嚐西式肉丸 估唔到原來幾好食喎😳質地軟淋 好有肉感 食落有汁 都幾juicy🤭配搭微酸嘅蕃茄醬 令佢冇咁greasy同肉丸幾夾🤪On top 嘅芝士雖然凍咗啲 但都唔會話硬晒 吊到啲鹹香味~味道: 7.5/10性價比: 7/10👍🏿Sauteed clams白酒炒蜆配意大利
話説 早幾日同爸爸👨🏻去咗鰂魚涌一間地舖食西餐
有少少酒吧feel 見都幾多人開酒飲
成個vibe好high 系high到爆嗰種😂
喺嗰度心情會跟住好啲🤣
🔸Tasting menu $288/person

👍🏿Bread餐包 (FREE)
有兩款 薄身嗰款系提子包
硬身啲 食落香脆 個人覺得稍為乾身
但好彩佢配咗一款truffle sauce
黑松露味唔算好濃 mayo嘅味道出啲 同包幾夾🤣
另外一款厚身啲嘅包幾好食~
同樣烘到脆脆地 唔一樣嘅系中間軟熟啲 帶少少煙韌口感

同肉丸幾夾🤪
On top 嘅芝士雖然凍咗啲 但都唔會話硬晒
吊到啲鹹香味~
性價比: 7/10

👍🏿Sauteed clams白酒炒蜆配意大利香草包 +$48
蜆肉大隻飽滿 真系隻隻都夠肥美 咬落有汁爆出嚟🤤
雖然唔算極鮮甜但新鮮嘅!
檸檬味唔系好出 個汁純粹吊下味 唔會太鹹
意大利香草包幾煙韌 有啲似酸種麵包
食落帶微酸🤣
記住趁熱要點嚟食 凍咗會變硬~
性價比: 7/10

👍🏿Roasted Italian suckling pig意式烤乳豬 +$58
中式乳豬你就食得多 西式嘅你又有冇食過呢😜
賣相雖然唔系好似平時見慣見熟嘅乳豬
但味道好香🤭
乳豬食落鹹香十足!
爸爸👨🏻話瘦嘅位比較鞋口
但史努比覺得ok 都夠淋🤣
邊邊位燒到有啲焦香🔥
肥少少嗰啲一層層肥瘦相間嘅肉就當然淋啲啦🤭
食落有油香之如又唔會話太greasy~
配搭creamy嘅mushroom sauce
唔sure加咗啲咩
食落唔算好重牛油香 反而薯仔味更突出
味道: 7/10
性價比: 6.5/10

👌🏿Alonzo’s carbonara卡邦尼意粉配風乾豬面頰肉
Carbonara少失望
用咗粗身意粉
可以叫做彈牙 但唔系煙韌
似通粉咁嘅texture但系意粉形狀
同埋唔知系咪忌廉落多咗 令到個sauce比較稀
冇嗰種好濃稠杰身容易掛汁嘅creamy口感🥲
不過加咗唔少芝士碎 所以都好夠味
可惜就唔系史努比craving for嘅carbonara🥹
味道: 6/10

👍🏿Alonzo’s signature tiramisu招牌提拉米蘇
Tiramisu好滑 cream好厚🤣
幾好食!🤪
味道: 8/10
Alonzo’s signature tiramisu

👍🏿Cheesecake芝士蛋糕配士多啤梨醬
嚟到嘅時候史努比見佢擺盤隻色好紅其實唔系好鍾意 不過佢好食🤣
Cheesecake夠軟滑
佢嘅texture有啲特別 唔系太重芝士味
比起美式cheesecake相對輕盈啲
但如果同日式輕芝士蛋糕比較
呢款又比較厚實🤣
忌廉味都幾出 配搭酸酸甜甜嘅士多啤梨醬
令成件事冇咁膩~
餅底稍為厚身 濕潤鬆化 其實幾好食🤣
味道: 8/10
Cheesecake

呢個價錢份量足 ok la🤭
性價比: 7.5/10
*另設加一服務費*

Overall雖然就唔系驚喜 史努比亦唔覺得佢好特別
不過整體觀感唔錯~
鍾意啲high爆嘅vibe嘅朋友可以一試
衛生: 8/10
抵食: 7/10
Alonzo’s signature tiramisu
Cheesecake
鰂魚涌太古坊都有Ask For Alonzo!Ask For Alonzo係做意大利近地中海省份菜式。Tasting Menu包前菜4選1,主菜6選1,同甜品3選1或者餐後甜酒/咖啡/茶,價錢$288加一。某些菜式要加錢。主菜叫左白酒蜆肉意粉同大蝦蘆荀意大利燉飯。呢度既蜆超級飽滿同鮮美!幼身spaghetti好al dente!個蒜蓉白酒檸檬汁好正!大蝦蘆荀意大利燉飯醬汁豐富,龍蝦味夾雜雜菜好美味!大蝦爽脆有海鮮味!前菜叫左白酒炒蜆同精選意大利凍肉及芝士拼盤。白酒炒蜆當然好正!精選意大利凍肉高質同材料豐富!甜品芝士蛋糕配士多啤梨醬口感特別,芝士蛋糕好滑,加上脆脆餅底同莓醬食完唔會太膩。餐前麵包外脆內軟,配自家製松露加巴馬臣芝士醬,食落又滑又香。呢度食物質素高,環境舒適,外籍服務員態度友善。

主菜叫左白酒蜆肉意粉同大蝦蘆荀意大利燉飯。

大蝦蘆荀意大利燉飯

白酒炒蜆

前菜叫左白酒炒蜆同精選意大利凍肉及芝士拼盤。
白酒炒蜆

白酒炒蜆當然好正!精選意大利凍肉高質同材料豐富!
精選意大利凍肉及芝士拼盤

芝士蛋糕配士多啤梨醬

餐前麵包

呢度食物質素高,環境舒適,外籍服務員態度友善。
2025-06-03
大蝦蘆荀意大利燉飯
精選意大利凍肉及芝士拼盤
芝士蛋糕配士多啤梨醬
餐前麵包
2025-05-21 57 浏览
同同事Farewell,諗住喺公司樓下搵間happy hour。呢度有室外同室內,餐廳講到明,飲嘢嘅話就坐室外,至於室內就留返嚟做dining。喺熱嘅日子呢個安排其實相當一般。仲未計,呢度嘅happy hour好奇怪,我哋大約6:30嚟到,佢好多嘅優惠都已經完咗,包括Snacks。基本上係得返嘢飲仲有happy hour…當然嘢食嘅話,其實佢係唔錯,幾正宗,不過一啲都唔平。

喺熱嘅日子呢個安排其實相當一般。

當然嘢食嘅話,其實佢係唔錯,幾正宗,不過一啲都唔平。

-Sauteed Clams 配料放很足,沙白蜆肉質豐滿~而且完全沒有沙。吃得很滿足。-Roman Meatballs 肉質鬆軟、多汁。上面滿滿的芝士~ 很好吃!肉丸蠻大顆的~番茄醬都被我們吃光了。-Prawn & Asparagus Risotto 能吃出龍蝦汁和番茄的味道。飯軟硬適中! 很喜歡多醬汁~  -Roasted Italian Suckling Pig 這個豬皮好吃。欣賞醬汁有點醋味道,整體吃起來也不膩。醬汁下面是薯蓉。豬肉有用鹽腌製過哦~還有甜品的提拉米蘇!上面滿滿的一層粉!整體吃起來蠻飽的!
-Sauteed Clams
配料放很足,沙白蜆肉質豐滿~
而且完全沒有沙。吃得很滿足。

-Roman Meatballs
肉質鬆軟、多汁。上面滿滿的芝士~ 很好吃!
肉丸蠻大顆的~番茄醬都被我們吃光了。

-Prawn & Asparagus Risotto
能吃出龍蝦汁和番茄的味道。飯軟硬適中! 很喜歡多醬汁~

-Roasted Italian Suckling Pig
這個豬皮好吃。欣賞醬汁有點醋味道,整體吃起來也不膩。
醬汁下面是薯蓉。
豬肉有用鹽腌製過哦~

還有甜品的提拉米蘇!上面滿滿的一層粉!

整體吃起來蠻飽的!
2025-05-06
2025-04-25 83 浏览
久違的「獨自去偷歡系列」🤣,今日自己靜雞雞訂咗呢間餐廳食lunch🤭接近中午時突然諗因間食咩好呢,見到呢間可以book位喎,咁就試吓book一位!在之前喺官網見到,餐廳lunch係有ABC三個餐單嘅,每個餐牌嘅主菜都有啲唔同,而且係隨機出餐牌,今日係C號餐牌,套餐包兩道菜及飲品咖啡或茶,平均$158起,視乎菜式有冇另外加費😊▪️落咗單後會先上:松露醬/麵包~麵包都幾軟熟,松露醬好香同濃稠,超正▫️然後到頭盤:凱撒沙律(日系,海苔絲、漬物)▪️再來是飲品:凍茶(not港式檸檬紅茶)細細杯在肉醬意粉上碟之前,小妹見唔少客人都叫三文治配薯條、烤雞配薯條🍟,肉眼見佢個份量好多😱,令小妹決定下次再嚟幫襯要食有配薯條嘅餐😍▫️店員見你食完頭盤後先會上主菜:肉醬意粉(意粉方形粗條、麵質彈牙/肉碎都算多、醬汁味道酸甜酸甜,唔錯)鰂魚涌呢間Ask For Alonzo可能因為店舖面積細,導致室內人多較為嘈吵,嘈吵程度係明明用耳機聽緊歌都被嘈到要收埋個耳機😱,小妹認為坐室外可能會相對好啲!

▪️落咗單後會先上:
松露醬/麵包~麵包都幾軟熟,松露醬好香同濃稠,超正

▫️然後到頭盤:
凱撒沙律(日系,海苔絲、漬物)

▪️再來是飲品:
凍茶(not港式檸檬紅茶)細細杯

▫️店員見你食完頭盤後先會上主菜:

1912 浏览
麵包
Salad  of  the  day
Iced  Tea
SPAGHETTI BOLOGNESE | 肉醬意粉配蕃茄肉醬
2025-04-25
麵包
Salad  of  the  day
Iced  Tea
  • SPAGHETTI BOLOGNESE
2025-04-23 30 浏览
Ask for Alonzo 係本地意大利餐廳,大坑開業而家已經有幾間分店,大古坊返工朋友要mark底!🗝️大古坊地下outdoor ,返工食個chill lunch🍔下午茶嘆杯啡☕️收工嚟返個HH 都可以🍹🥳Tasting menu $288係港島嚟講性價比好高,$288 4道菜超級大份,餐廳自家製麵包配松露蛋黃醬好食!🥗Starter蕃茄多士酸酸地好開胃,加$38試咗加肉丸,芝士好邪惡超大粒肉質鬆軟,好食過好實個d😂🥓Main揀咗2款Pasta,Carbonara 必食,手工意粉texture 較硬身,creamy 之餘巨多芝士粉😍個beacon 係大大塊半風乾狀態,like !另一款Penne Alla Vodka 個奶油汁幾出色,但如果加返d肉會冇咁dry 🤣🍮Dessert甜品都有3款揀會唔會太佛心💕Tiramisu 不過不失,酒味唔會太濃!個人更喜歡cheesecake🫶🏻

Tasting menu $288

Tomato Bruschetta
Carbonara
Penne alla vodka
2025-04-20 54 浏览
上星期朋友約我到有間意大利餐廳🍸好寫意有室內戶外座位,環境優雅有格調,套餐優惠不錯👍 Starters 🧀精選意大利凍肉及芝士拼盤🍅蕃茄粒普切塔多士,配意式蒜蓉烤麵包🥯意式烤乳豬主餐喜歡這款乳豬份量豐富,細嫩有層次口感,烤得香味俱全!意大利辣肉腸辣汁螺絲粉 惹味十足甜點🍮招牌提拉米蘇有驚喜💘濃郁咖啡香氣配以軟芝士,幼滑感覺入口即溶使人難以抗拒!Ask for Alonzo 地址: 香港鰂魚涌英皇道979號太古坊電訊盈科中心地下6號舖
上星期朋友約我到有間意大利餐廳🍸好寫意
有室內戶外座位,環境優雅有格調,套餐優惠不錯👍
Starters
🧀精選意大利凍肉及芝士拼盤
🍅蕃茄粒普切塔多士,配意式蒜蓉烤麵包🥯
意式烤乳豬
主餐喜歡這款乳豬份量豐富,細嫩有層次口感,烤得香味俱全!
意大利辣肉腸辣汁螺絲粉
惹味十足
甜點🍮
招牌提拉米蘇
Ask for Alonzo
2025-04-12 78 浏览
🌃太古坊悠閒意大利餐廳⛲-睇住呢間餐廳由海光街細舖搬入太古坊 環境比以前光猛寬敞同舒適😊 岩哂帶朋友嚟食飯傾計👯🏻‍♀️-Tasting Menu $288/person🍞餐廳提供餐前麵包配松露蛋黃醬 麵包軟熟 有穀物同提子乾 乾果嘅甜香加埋松露醬嘅香味😏 鹹鹹甜甜 幾得意👻-▪️Starters🍅Tomato Bruschetta新鮮蕃茄 加上簡單調味 蒜油 橄欖油 黑椒等💞 放喺已烘焗嘅麵包上面 清新開胃 推薦😻🫕Sauteed Clams + $48 蜆肉新鮮肥美😋 煮得岩岩好 食落無沙之餘 白酒嘅香氣更顯蜆肉鮮甜🫧 連汁食更加好 我都忍唔住嚐多兩啖🙂‍↕️-▪️Mains🍤Prawn & Asparagus Risotto + $28 大蝦咬落彈牙爽口 頗有鮮味🤌🏻 意大利飯用咗龍蝦忌廉汁煮成 味道帶有少少蕃茄酸味 濃而不膩💁🏻‍♀️🐷Roasted Italian Suckling Big + $58 乳豬外皮香脆 肉味濃厚🌟 搭配幼滑嘅薯蓉同帶有少少苺味嘅蘑菇汁 食落好輕鬆💨-▪️Desserts 🥧Alonzo's Signature Tiramisu / 🍰Cheesecake招牌
🌃太古坊悠閒意大利餐廳⛲
Tasting Menu $288/person

▪️Starters
🍅Tomato Bruschetta

🫕Sauteed Clams + $48

▪️Mains

▪️Desserts
招牌提拉米蘇 咖啡酒味濃厚😍 食落口感輕盈🤏 而芝士蛋糕質地棉滑 底層有肉桂味嘅餅底💃🏻 搭配微酸嘅士多啤梨醬 味道豐富👩‍🍳

📍 Ask for Alonzo
香港鰂魚涌英皇道979號太古坊電訊盈科中心地下6號舖
2025-04-06 133 浏览
放工之後同個friend食夜晚,諗住食意粉,就算試吓呢間去到可以揀坐室內定室外,最尾就係揀返室內…因為冇咁多人揀室內,所以其實比較靜,坐得幾舒服嘅落咗單之後,好快上咗麵包,啲麵包已經烘熱左,所以好軟熟,配搭佢個他他醬好好味等咗15分鐘,個芝士焗蘑菇意粉上枱,味道係OK嘅,但係唔知係咪個廚師今日重手左… 有啲鹹… 但整體都算OK嘅
放工之後同個friend食夜晚,諗住食意粉,就算試吓呢間

去到可以揀坐室內定室外,最尾就係揀返室內…
因為冇咁多人揀室內,所以其實比較靜,坐得幾舒服嘅

2025-03-27
放工想chill住食餐好?呢個set絕對係抵食之選! 🍞 餐前麵包(4件/2款) 一上枱就知冇伏!麵包外皮脆卜卜,入面軟熟仲帶微微麥香 重點係熱辣辣,點橄欖油食真係停唔到口 (食完好想問可唔可以refill啊😝) 🧀 Cold cuts & Cheese 作為頭盤夠晒大方!4片風乾火腿油香滿滿 配埋2款芝士(一款濃味一款淡口) 飲住餐酒慢慢食,即刻有種去咗意大利小酒館嘅感覺 🌟 +$48升級|Sauteed Clams 真係要加!每隻蜆都肥嘟嘟 用白酒煮完仲keep到鮮甜,個汁清得嚟又夠味 我仲特登留咗塊麵包嚟點汁食,正到呢~ 🍝 NDUJA SALAMI SPIRALOTTI 全晚最驚喜!辣肉腸嘅油香滲透晒每條螺絲粉 芝士份量剛剛好,唔會太膩 少少辣食到好過癮,我同朋友搶住食 (諗起都流口水,真係值得為佢encore!) 🐷 Roasted Italian Suckling Pig 朋友叫嘅main,我試咗兩啖 皮脆肉嫩,個蘑菇汁同薯蓉出奇地夾 雖然我已經飽飽地,但都忍唔住encore多件 🍮 甜品時間 ▫️ TIRAMISU:咖啡味夠濃,

放工想chill住食餐好?呢個set絕對係抵食之選!

🍞 餐前麵包(4件/2款)
一上枱就知冇伏!麵包外皮脆卜卜,入面軟熟仲帶微微麥香
重點係熱辣辣,點橄欖油食真係停唔到口
(食完好想問可唔可以refill啊😝)

🧀 Cold cuts & Cheese
作為頭盤夠晒大方!4片風乾火腿油香滿滿
配埋2款芝士(一款濃味一款淡口)
飲住餐酒慢慢食,即刻有種去咗意大利小酒館嘅感覺

🌟 +$48升級|Sauteed Clams
真係要加!每隻蜆都肥嘟嘟
用白酒煮完仲keep到鮮甜,個汁清得嚟又夠味
我仲特登留咗塊麵包嚟點汁食,正到呢~

🍝 NDUJA SALAMI SPIRALOTTI
全晚最驚喜!辣肉腸嘅油香滲透晒每條螺絲粉
芝士份量剛剛好,唔會太膩
少少辣食到好過癮,我同朋友搶住食
(諗起都流口水,真係值得為佢encore!)

朋友叫嘅main,我試咗兩啖
皮脆肉嫩,個蘑菇汁同薯蓉出奇地夾
雖然我已經飽飽地,但都忍唔住encore多件

🍮 甜品時間
▫️ TIRAMISU:咖啡味夠濃,酒香恰到好處
▫️ PANNA COTTA:白朱古力味幾特別,但比較甜
如果二揀一,我會揀返tiramisu,完美作結!

💡 小貼士:
• 個set份量夠晒,女仔可以考慮share main
• 螺絲粉記得要趁熱食
• 加$48個蜆真係必點 鮮味爆燈

總結:$288食到咁多野真係好抵
特別係個螺絲粉同蜆,諗起都想再食
環境又舒服,放工過嚟chill下就最啱!

#放工好去處 #隱世意大利菜 #抵食set dinner

Ask for Alonzo(香港)
2025-03-27 178 浏览
【 太古坊意式小確幸|$400獨享烤乳豬x手作意粉 】 收工喺電訊盈科大廈搵食 撞入呢間高級意菜 即刻坐低慰勞自己 🥓 冷切拼盤 $138 風乾火腿三重奏! 三款鹹香各有千秋 配水牛芝士超夾 蜂蜜核桃畫龍點睛 佐酒必點 🍷 白酒煮蜆 $168 原鍋上桌保熱度! 蜆肉肥美冇沙 白酒汁鮮到想飲晒 侍應細心提醒:「用蒜蓉包點汁更滋味」 🌶 辣肉腸螺旋意粉 $198 手作意粉示範作! 螺旋紋掛滿微辣肉腸醬 辣度溫柔帶煙燻香 食完成頭汗細細 🐖 意式豬豬(一人前) $298 單人盛宴之選! 脆皮「咔嚓」聲ASMR 肉質嫩滑無渣 伴烤蘋果蓉同焦糖洋蔥 平衡油膩感 🍨 甜品驚喜 Tiramisu咖啡酒香濃郁 白朱古力奶凍滑溜如絲 面頭灑糖脆片 獨食都可以好精緻 埋單$834連加一 人均$417 以手作意粉質素嚟講算合理
【 太古坊意式小確幸|$400獨享烤乳豬x手作意粉 】

收工喺電訊盈科大廈搵食
撞入呢間高級意菜
即刻坐低慰勞自己

🥓 冷切拼盤 $138
風乾火腿三重奏!
三款鹹香各有千秋 配水牛芝士超夾
蜂蜜核桃畫龍點睛 佐酒必點

🍷 白酒煮蜆 $168
原鍋上桌保熱度!
蜆肉肥美冇沙 白酒汁鮮到想飲晒
侍應細心提醒:「用蒜蓉包點汁更滋味」

🌶 辣肉腸螺旋意粉 $198
手作意粉示範作!
螺旋紋掛滿微辣肉腸醬

獨食都可以好精緻
埋單$834連加一 人均$417
以手作意粉質素嚟講算合理
2025-03-19 272 浏览
在鰂魚涌太古坊商業大樓一隅,Ask for Alonzo,環境氣氛悠閒。Tasting Menu可選Starter,主菜及甜品各一款,份量不少。Selection of Cold Cuts & Cheese每日精選的冷盤和芝士,芝士濃厚Sauteed Clams大蜆肉質飽滿,配辣香檸白酒汁非常惹味Penne Alla Vodka奶油醬配上蘋果木燻煙肉及甜豌豆,調味有層次感,通心粉夠晒掛汁,啖啖creamy濃郁。Prawn & Asparagus Risotto Risotto能煮出al dente口感,配奶油龍蝦湯汁,惹味非常。Signature Tiramisu 招牌Tiramisu走香濃郁,水準之上White Chocolate Panna Cotta 白朱古力奶凍,有朱古力味香但不太甜

每日精選的冷盤和芝士,芝士濃厚

Sauteed Clams
大蜆肉質飽滿,配辣香檸白酒汁非常惹味

Penne Alla Vodka

Prawn & Asparagus Risotto

Signature Tiramisu
招牌Tiramisu走香濃郁,水準之上

White Chocolate Panna Cotta
白朱古力奶凍,有朱古力味香但不太甜