2021-03-28 1289 浏览
開鋪初期已經有意到訪,但鋪面唔大就打消左念頭,琴日食完飯啡癮起,就提議去呢間碰碰運氣。一入去店員就親切介紹各種咖啡,店內free seating,室外有一張長凳,亦可以選擇立飲,見隔離位帶左主子黎先知佢pet-friendly。🍽Dirty ($40)黎到有好靚嘅漸層,奶夠凍所以融合得比較慢,有足夠時間先品嚐醇厚溫熱嘅咖啡,再慢慢過渡到香甜微冰嘅奶,咖啡味道濃郁澀味偏重。我想要oat milk店員仲話免費轉畀我,感謝。🍽Flat White ($38)朋友點嘅Flat white拉花非常有心思,佢唔好太fruity嘅咖啡所以覺得house blend幾啱佢心水。🍽Basque Burnt Cheese Cake ($58)同場加映週末供應嘅Hemma cheese cake,之前都介紹過,原味有雲尼拿籽,蛋糕中間夠流心,外層夠實淨,推薦畀朋友後佢都大讚好食。

🍽Dirty ($40)
Dirty

🍽Flat White ($38)
Flat  White

Basque Burnt Cheese Cake
Flat  White
Basque Burnt Cheese Cake
2021-03-23 696 浏览
難得老早出門 又未想食lunch住就去佐扮上班族嘆啡🤭係橫巷度 有間黑白格調既咖啡店☕️位置唔多 加埋門口只有三張長櫈~坐佐陣 都有幾個熟客黎提神🙈.▫️ dirty $40其實唔算好識飲咖啡黎黎去去都係簡果幾款😶咖啡同奶明顯分開佐兩層開頭飲第一啖嘅時候嚇親因為Expresso偏苦 但後尾飲到奶既時候就開始覺得好飲係驚訝果種好飲🥰 同埋混合埋佐一齊超美的 好有fu~飲落好醇香且好有層次感 飲落都好細滑依個就係dirty既魅力🙈.坐在長凳 一路飲一路聽住歌地放空望住店員沖啡真係勁chill🍃好喜歡依種慢活既感覺下次會想再去試佢既M.E.T 好似好正🥺如果唔想淨係飲啡咁單調小店仲有cookie.burnt cheese cake.同偷聽到話好好食嘅老婆餅xd(感到神奇😂)同埋佢地有出咖啡豆同卦耳包 鐘意可以帶佢哋回家☕️
難得老早出門 又未想食lunch住
就去佐扮上班族嘆啡🤭
係橫巷度 有間黑白格調既咖啡店☕️
位置唔多 加埋門口只有三張長櫈~
坐佐陣 都有幾個熟客黎提神🙈

開頭飲第一啖嘅時候嚇親
因為Expresso偏苦
但後尾飲到奶既時候就開始覺得好飲
係驚訝果種好飲🥰
同埋混合埋佐一齊超美的 好有fu~
飲落好醇香且好有層次感 飲落都好細滑
依個就係dirty既魅力🙈

坐在長凳 一路飲一路聽住歌地放空
望住店員沖啡真係勁chill🍃
好喜歡依種慢活既感覺
下次會想再去試佢既M.E.T 好似好正🥺
如果唔想淨係飲啡咁單調
小店仲有cookie.burnt cheese cake.
同偷聽到話好好食嘅老婆餅xd(感到神奇😂)
同埋佢地有出咖啡豆同卦耳包
鐘意可以帶佢哋回家☕️
2021-02-19 1013 浏览
係一個不知名嘅小巷有一間日式全白有大玻璃嘅cafe,簡約嘅風格加上門外嘅bench又可以打卡飲杯咖啡chill下☺️1️⃣latte ($38) Espresso based balanced flavour ,latte art okay,但奶打得熱少少,減少左甜味🥲但整體來說,幾香幾好飲,值得一試👍🏻2️⃣Iced SOE(KENYA) ($50)有2種選擇,kenya and ethiopia間。今次就間左Kenya washed豆做iced black太酸了🥲味道唔blanaced,建議間返熱嘅 或者espresso based 嘅咖啡😕3️⃣pour over ($70)見到手沖用嘅磨豆機Niche與一般咖啡店用的不同,就叫左第三杯試一試,Washed 耶加雪非,風味較柔和,茶感較強,fresh,口感好乾淨😋😋整體嚟講呢間嘅咖啡係水準至上,但座位唔太夠有啲擠迫,下次嚟可以試下叫好受歡迎嘅dirty🤤

1️⃣latte ($38)
2️⃣Iced SOE(KENYA) ($50)
3️⃣pour over ($70)
Latte
Hand  dripped
2020-12-27
用餐时段
下午茶
2021-02-19 656 浏览
今日中午到店查問是否有蛋糕供應,店員問 “吓?”,應該是因為店面雜音較多,所以她未能聽清楚。 在詢問多一次後,她表示“ Weekend先有,其實出面有塊牌寫左架喇”。其後到店外找那塊牌,原來這塊牌真的有存在,尺寸約小童手掌大小,貼了在玻璃門,高度是在成人膝蓋的視平線。因為遺憾地我眼睛不是在膝蓋位置,所以未有看清楚那塊板,便進內打擾了店員的雅興,望能在此向她致歉。為減少下次有同類型問題打擾到她,建議店方可以把告示放在門掣旁,或可以在這樣便可減少顧客造成員工不耐煩的情況。希望能在她休息的日子,再到貴店享受你們的咖啡。
位於小巷係台灣回流既咖啡店,裝修簡約,鋪頭細但閒日都幾多人去,鐘意坐室外休閑啲既店外仲有張長櫈提供.晏左去既關係花生醬朱古力曲奇已經賣哂,就試左dirty同mocha,咖啡果香味重,個人都係鐘意nutty啲既咖;dirty有啲失望,奶唔夠凍、咖啡杯都冇預先雪凍,勝在咖啡香濃,mocha都唔錯~
Mocha
Mocha
2020-12-28 741 浏览
銅鑼灣一個咁熱鬧既地方,行入少少就發現一條比較靜,自成一角既霎西街,開左間小清新風格既Coffee shop,呢度舖仔細細,但憑住人傳人對咖啡豆高度既評價,吸引左唔少人黎坐下嘆返杯咖啡。Dirty 一冷一熱既配搭,唔溝匀就咁飲好過癮,奶夠凍先做到呢個效果,係Dirty先有呢個魅力🤩呢度既咖啡一入口就feel到好strong好衝擊味蕾既感覺,好似有啲spice咁,好特別,奶都夠滑。人均消費:$40推介指數(10分為滿分):8分

人均消費:$40
推介指數(10分為滿分):8分
2020-12-27
外卖自取
2020-12-15 917 浏览
匆匆忙忙的趕到這轉角咖啡店,如果不匆忙的話,可能又趕不上他的營業時間了。上一次我來的時候,他關門了,可能太夜吧!所以這一次,我決定加快步伐,趕上他的關門時間,嘗嘗他們的咖啡及他們的巴斯克芝士蛋糕! 雖然店舖面積很少,只有數個位置,但店內已有不少人,有的正在用電腦,有的正在談天。 叫了一杯dirty 及一件 巴斯克蛋糕,找了一個位置,一邊玩手機,一邊品嘗我的咖啡及蛋糕。咖啡的溫度很好,不冷,是微溫,入口很滑,沒有很激烈的咖啡味度。 蛋糕的size 偏細,但質地滑溜,中間有少少流心的感覺,沒有過甜。 感覺咖啡比蛋糕出色。

感覺咖啡比蛋糕出色。
Dirty  +    巴斯克芝士蛋糕
2020-12-05
Dirty  +    巴斯克芝士蛋糕
2020-11-20 879 浏览
週末限定Basque Burnt Cheesecake $58上次平日去到先知原來weekend先有cheesecake 今日去到終於食到🤤Cheesecake既份量唔算好大 但作為飯後甜品兩個人share剛好😚 🧀呈半溶軟心既狀態而表面既燒焦度剛好 有一種外脆內軟既感覺 食落好軟滑芝士味香濃口感輕盈食完都唔會太膩 值得一試🥰評分: 10/10🌟唯一美中不足既係星期六去到店內人山人海 食完就即刻走連坐一陣既想像都冇 實在太逼了 個人認為如果想靜靜地睇下書chill下 佢唔係一個好既選擇🥴—————————————————————————Artista Perfetto (銅鑼灣)銅鑼灣霎西街3A號地下2號舖
評分: 10/10🌟

—————————————————————————
Artista Perfetto (銅鑼灣)
銅鑼灣霎西街3A號地下2號舖
Basque Burnt Cheesecake
Basque Burnt Cheesecake
2020-10-20 1387 浏览
啡·嚐 @ Artista Perfetto咖啡師朋友推薦話銅鑼灣哩間AP奶啡幾好飲,所以專程黎試下🤓店舖就係街市附近嘅轉角位,舖面唔大,坐位唔多,黎遠已經見到有人等緊位😅 入去叫左杯flat white,都唔錯,但未到必試,可能我鐘意咖啡味重啲嘅,我都係覺得北角好飲啲🙂我諗外賣的話,可能會再去嘅,但堂飲就唔會係首選囉🤭食物:⭐️⭐️⭐️咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️互動:⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️番叮:⭐️⭐️⭐️#aus_cafe
啡·嚐 @ Artista Perfetto

咖啡師朋友推薦話銅鑼灣哩間AP奶啡幾好飲,所以專程黎試下🤓

我諗外賣的話,可能會再去嘅,但堂飲就唔會係首選囉🤭

食物:⭐️⭐️⭐️
咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️
互動:⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
番叮:⭐️⭐️⭐️

#aus_cafe
朋友介紹,特登到訪位於霎西街的【Artista Perfetto】,發現原來它是從台北回流的咖啡店,以咖啡拉花聞名,有點意想不到呢!有一種刻意尋找好咖啡店的感覺,外牆風格簡約,内裏裝修以黑白爲主調,型格中帶點個性。【Artista Perfetto】咖啡種類不算好多,除左常見的Black/ White,還有一些較特別的「1+1」/ Cascara Sparkle/ Dirty等。《White $38》揀左重花香果口味,外賣杯的咖啡拉花依然不錯,Latte奶泡細滑,入口伴隨著淡雅花香的清新口感,飲起上黎有種好舒服的感覺,自己一個靜靜地享受咖啡15分鐘。

《White $38》
2020-09-28 820 浏览
呢間cafe係鵝頸橋附近嘅一條街角地方比較細 環境都唔錯 室外仲有bench涼爽嘅日子嚟嘅話應該好舒服 ( ˘͈ ᵕ ˘͈ )聽講呢到嘅芝士蛋糕好食 但係個段時間食太多就冇試到試咗個cookie sandwich 幾有驚喜花生醬同朱古力味幾濃 特別係花生醬好軟滑之後睇返先知係一間想試好耐嘅ig shop嘅作品呢到仲有唔少特別嘅咖啡款式可以嚟歎咖啡吹下水𓏲𓏱𓏭𓏭Dirty $48Espresso lime tonic $58Peanut butter chocolate cookie sandwich $38
呢間cafe係鵝頸橋附近嘅一條街角
地方比較細 環境都唔錯 室外仲有bench
涼爽嘅日子嚟嘅話應該好舒服 ( ˘͈ ᵕ ˘͈ )
聽講呢到嘅芝士蛋糕好食 但係個段時間食太多就冇試到
𓏲𓏱𓏭𓏭
Dirty $48
Espresso lime tonic $58
2020-09-22 796 浏览
呢間轉角咖啡店店舖小小,但簡約型格既外觀已經吸引到在遠處望到既我Basque Burnt Chessecake芝士蛋糕表面是燒焦的正是Basque burnt cheesecake特色,入面個蛋糕好軟淋淋好幼滑,芝士味香濃但又唔覺得膩,很不錯DirtyDirty就係ristretto同冰牛奶撞出黎的效果,可惜成杯dirty都唔夠凍,完全做唔到espresso同牛奶衝擊出來好飲既味道,飲落味道偏酸, 一般White Coffee咖啡既香濃同奶既香滑都幾平衝,飲落幾順滑,不錯Iced Black Coffee 夏天一熱就想飲凍野,iced Black 絕對係解渴之選,整杯味道偏酸,雖然我個人喜歡nutty多d, 但夏天飲下fruity都幾不錯Basque Burnt Chessecake做得幾出色,想試既朋友要留意返只有星期六日先有得賣架咋,weekdays係沒有的

Basque Burnt Chessecake

White Coffee
咖啡既香濃同奶既香滑都幾平衝,飲落幾順滑,不錯

Iced Black Coffee

1K
2020-09-19 582 浏览
ESP lime tonic 最適合夏天又焗又曬既天氣,用飲管一吸,先吸起陣陣炭酸既清爽又令人精神為之一振既刺激,慢慢淡出既係青檸清新既檸檬酸,最後帶出咖啡既香醇,濃厚感.Iced blackccino另一款適合夏天既選擇.無任何牛奶成份既黑咖啡打入空氣,令咖啡帶出淡啡色既奶感.除住時間逝去,可以見證空氣泡沫昇起既層次感.咖啡飲落卻帶出啤酒泡沫既口感,入口卻相當細滑,而咖啡底帶陣陣花香味道.整體相當驚艷.

用餐时段
下午茶
2020-09-11 483 浏览
今日去咗買杯americano 飲落真係好普通。買咗五包drip bag coffee 同個員工講係送比人可唔可以比個冇咁皺嘅紙袋裝住,個員工拒絕換個紙袋,態度好差。成個customer experience好差,已經叫所有朋友唔洗去。
外卖自取
2020-09-01 603 浏览
上網見到呢間野好多人推介,於是去左,去到見到好多人出出入入,好多文青影相,裝修都係白色配木家私為主。鋪頭唔係好大,都有少少櫈比人坐下,menu都係得幾款比人揀,亦有啲豆可以選購。我同朋友叫左一個white同一個凍cappuccino ,等緊期間聽到咖啡師同啲客人傾計,話佢公司差唔多全公司都會去呢間café 買咖啡。我係飲white嘅,佢係用meji鮮奶,打得個奶好smooth,咖啡都好香,好飲,推介呢間café
我同朋友叫左一個white同一個凍cappuccino ,