餐厅: Amplifier Restaurant (花園街)
资讯:

2024-03-07 1116 浏览
好似好耐冇出去食西餐,亦都好耐冇見過我呢個靈性導師,今晚一於請佢食好西。近近地喺旺角,上到嚟係以音樂為主題嘅怖置,而且見佢有個台,應該熱鬧嘅日子借有live band。我地叫左個二人餐,包含嘅嘢都好豐富。頭盤我揀左白忌廉煮青口,想講佢個忌廉汁真係做得好好,食到停唔到口。而佢地用嘅青口都係我鐘意食嘅藍青口,肉質好嫩,又夠鮮。然後前菜就揀左個香煎鵝肝,鵝肝煎到啱啱好,超級香。油脂分布啱啱好,唔會食落去覺得好膩。另一個係蒜香牛油田螺酥皮盒,佢淨係個賣相都已經好吸引,個酥皮都夠脆,但係味道嚟講,我哋覺得香煎鵝肝香口啲。然後佢個蟹肉龍蝦湯,簡直係海鮮敏感人士嘅罪疚感,因為佢真係超級香,超級濃郁,好飲到聽唔到。主菜方面,我哋一個揀咗係帆立貝蕃茄醬意大利粉。佢會有三粒帆立貝,而且個size都唔細,而佢個茄汁味道啱啱好唔會太酸。最重要嘅係佢啲意粉都做得幾好,肉眼睇到都知道佢係爽身彈牙,我原本唔係太鍾意食意粉都覺得呢個唔錯。另一個重頭戲就係威靈頓牛柳,其實出邊好多餐廳要食呢一個菜係需要好早預訂,但係呢一度似乎晚晚都會有。佢用嘅牛柳好腍,雖然牛味唔係特別重,但係個口感唔錯。而其實威靈頓牛柳真係一份功夫菜,

另一個重頭戲就係威靈頓牛柳,其實出邊好多餐廳要食呢一個菜係需要好早預訂,但係呢一度似乎晚晚都會有。佢用嘅牛柳好腍,雖然牛味唔係特別重,但係個口感唔錯。而其實威靈頓牛柳真係一份功夫菜,佢嘅製作過程都幾繁複,淨係中間嗰層蘑菇醬,就已經夠晒複雜。控制個火候都要控制得好好先至唔會喺咁多個過程中令到牛柳變老。簡單啲嚟講呢度嘅威靈頓牛柳真係唔錯。

最後今晚嘅甜品係千層蛋糕,其實係pancake整成嘅玫瑰花,個賣相又係好吸引好靚,為呢一餐留咗一個完美嘅序幕。

以食威靈頓牛柳嚟講,呢個價錢我覺得差唔多,而且呢度嘅職員都好好,每食完一樣嘢職員都會幫你換碟,而且都好主動,會不時留意吓你嘅需要同埋即時幫你加水等等,所以我覺得呢度嘅性價比都唔錯。
2024-03-06
2024-02-01 1466 浏览
如果拖友想在旺角找個安靜的地方吃西餐,我會建議來這裡。餐廳地方非常大,環境復古有情調,坐在卡座可以享受二人世界的浪漫。如果想要熱鬧一點,可以選擇有現場表演的日子來,相信會很有氣氛。而這裡的食物相當美味,每道菜總是慢慢呈上,用心製作一嚐即知。價格合理,慶生日來也是不錯的選擇。二人套餐 $1088精選新鮮生蠔法國生蠔四隻,鮮嫩爽滑,蠔味清甜,有淡淡的海水味,非常美味。香煎鵝肝 +$30鵝肝肥美煎香表層,微微焦香效果,入口即溶油香四溢,配上薄而脆的多士,完美演繹。慢煮西班牙八爪魚薯仔沙律八爪魚薄切,肉質柔軟一點都唔韌,搭配薯仔沙律菜,健康美味。蟹肉龍蝦濃湯龍蝦湯味濃郁,咸鮮味十足,有少許蟹肉點綴,慢慢品嚐啖啖滿足。原隻法式龍蝦米多龍蝦奶多其實就是法式焗龍蝦,將龍蝦開邊,加上芝士和干邑作醬汁放入烤箱烘烤。蝦肉口感彈牙,味道豐富。慢煮美國威靈頓牛柳 +$80酥皮外層鬆脆,牛柳料想不到那麼大塊,慢煮關係肉質軟腍充滿肉汁,飽肚而滿足。是日精選甜品Tiramisu 細細件,有香濃咖啡味和慕斯不會太甜,水準不錯。飲品熱檸水和凍檸茶,檸檬多片,味道正常發揮。
如果拖友想在旺角找個安靜的地方吃西餐,我會建議來這裡。

二人套餐 $1088

香煎鵝肝 +$30

慢煮西班牙八爪魚薯仔沙律
八爪魚薄切,肉質柔軟一點都唔韌,搭配薯仔沙律菜,健康美味。

慢煮美國威靈頓牛柳 +$80

飲品
熱檸水和凍檸茶,檸檬多片,味道正常發揮。
熱檸水和凍檸茶
2024-01-29
等候时间
5 分钟 (堂食)
熱檸水和凍檸茶
2024-04-12 200 浏览
第一次嚟既時候試咗西班牙乳豬南瓜risotto,好食到驚為天人!所以約埋朋友嚟聚餐,點知第二次有啲失水準😂我地叫咗二人餐,加個西班牙乳豬。二人餐可以揀生蠔或者青口,我地揀咗生蠔。唔算大隻但幾甜幾fresh。龍蝦湯好好味,唔會有龍蝦苦澀味但又好香濃鮮甜🤤❣️蒜香牛油田螺酥皮盒發揮正常,酥皮唔算好酥脆但幾香牛油味。❣️香烤牛骨髓伴美國牛柳肉他他幾好味,牛肉他他撈埋油香四溢既牛骨髓味道豐富好滿足👍配埋薄脆麵包口感加分❣️燒西班牙脆皮乳豬脆皮乳豬配薯片同紅桑子,好得意既配搭!食落口感味道豐富得黎好和諧。但個人覺得上次risotto配既乳豬更好食,可能因為大塊啲同埋唔會比個醬汁同配料搶咗乳豬本身既香味🥹❣️慢煮美國威靈頓牛柳同個酥皮盒一樣,威靈頓牛柳既酥皮唔酥脆,好厚實。蘑菇蓉加埋唔脆既酥皮一齊食,口感麻麻,一patpat咁。牛柳有啲太熟,不過都算淋身有牛肉香味。❣️原隻法式龍蝦米多芝士雜菜焗龍蝦,好大陣青椒味,我真係麻麻🥹唔食青椒朋友要注意‼️-甜品我地食咗焦糖燉蛋加apple flan。焦糖燉蛋發揮正常,脆脆焦糖加creamy燉蛋,好味🤤apple flan都好香口,而且佢既酥皮係脆既!🤣加埋雲呢拿雪糕

我地叫咗二人餐,加個西班牙乳豬。

❣️蒜香牛油田螺酥皮盒
發揮正常,酥皮唔算好酥脆但幾香牛油味。

❣️香烤牛骨髓伴美國牛柳肉他他

❣️燒西班牙脆皮乳豬

❣️慢煮美國威靈頓牛柳

❣️原隻法式龍蝦米多
甜品我地食咗焦糖燉蛋加apple flan。
焦糖燉蛋發揮正常,脆脆焦糖加creamy燉蛋,好味🤤apple flan都好香口,而且佢既酥皮係脆既!🤣加埋雲呢拿雪糕,一熱一凍好夾。
總結:食物質素只可以話不過不失,普普通通。最正係餐廳有live band,氣氛好好。酒精飲品第二杯半價,就近同朋友黎飲杯chill吓都係唔錯既選擇。順帶一提,呢度sangria好大杯,兩人分都冇問題😂😂😂

2024-04-11
  • 蟹肉龍蝦濃湯
  • 燒西班牙脆皮乳豬南瓜意大利飯
2024-04-04 244 浏览
/想同另一半慶祝而又未諗到食咩好?不妨考慮吓呢間餐廳🍽️坐得舒服,間唔中又有music show 聽,啲野食擺盤精美,又有心思👍🏽所以性價比極高.二人餐 $1080🍽️頭盤: 精選新鮮生蠔四隻雖然size唔會話好大隻,但隻隻都鮮甜🤗開心咪唔會話好重.🥗傳統凱撒沙律依個沙律料好足🥳上面仲放上好多既面包沙律菜好新鮮.香煎鵝肝(+$30)鵝肝煎到外脆內軟😍一啲羶味都冇👍🏽拎埋多士一齊食,香脆味level up🆙.蟹肉龍蝦濃湯味道香濃,仲食到蟹肉🥳.主菜:🍝香煎日本帆立貝蕃茄醬意大利麵大大粒原隻帆立貝,超吸晴🥰帆立貝煎香過♨️以新鮮嘅蕃茄配上蕃茄醬,每一條意粉都一定會掛到好多醬汁💯配在方面有大量蘑菇,岩晒鍾意食蘑菇嘅我🤣.🐮慢煮美國威靈頓牛柳用慢煮嘅方式去煮牛柳,可以令到成個牛柳嘅口感保持嫩滑😍酥脆嘅酥皮包住半熟嘅牛柳,牛肝醬夾在中間,食落去鬆化,配上肉味香濃嘅牛柳🥳口感超級豐富.🍨是日精選甜品曲奇忌廉蛋糕
二人餐 $1080
🍽️頭盤: 精選新鮮生蠔四隻
雖然size唔會話好大隻,但隻隻都鮮甜🤗開心咪唔會話好重

🥗傳統凱撒沙律
依個沙律料好足🥳上面仲放上好多既面包沙律菜好新鮮

香煎鵝肝(+$30)

蟹肉龍蝦濃湯
味道香濃,仲食到蟹肉🥳

主菜:
🍝香煎日本帆立貝蕃茄醬意大利麵

🐮慢煮美國威靈頓牛柳

🍨是日精選甜品
曲奇忌廉蛋糕

距離上次黎都真係有一段時間再黎都係因為朋友睇中live band上次係個男 今次自彈自唱嘅係個女原來係會有唔同人表演上次記得係好聽嘅 今次都唱得好好聽( ´▽`)有人點歌 點左首 在空中的這一秒然後佢唱完之後話其實佢都未聽過啱啱聽完學完就唱 之前都冇諗過如果點咗唔識嘅歌係會點原來要即聽即學😂而家搵食艱難今次叫左個$1,088二人餐同再嗌咗個$188 乳豬結果飽到離哂譜 ( ´▽`)白酒忌廉汁青口 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個係一貫地好食( ´▽`)👍🏼佢個汁好好食亦都夠杰 又好特別咁將法包整成脆片一方面令個汁更易索到落個包道另一方面食嗰陣又冇咁易整損個嘴 蟹肉龍蝦濃湯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️係正常一碗湯嘅容量配勁大隻碟( ´▽`)好飲👍🏼就咁望都望到足料唔係湯粉湯Parma Ham ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Ham 同哈蜜瓜永遠都係好夾( ´▽`)佢用呢款碟上 令到成件事視覺效果清新左香草牛油焗田螺⭐️⭐️⭐️佢係田螺下面放舊菇 口感上都係夾嘅五揀二 侍應推薦話好食所以揀左( ´▽`)朋友都話好食原隻法式龍蝦米多⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️意粉同埋呢一個二揀一唔想食意粉 又見到個名幾特別所以揀咗佢就係龍蝦開半 再鋪少少其他嘢食上去好似喺另外一間意大利餐
距離上次黎都真係有一段時間
再黎都係因為朋友睇中live band

上次係個男 今次自彈自唱嘅係個女
原來係會有唔同人表演
上次記得係好聽嘅 今次都唱得好好聽( ´▽`)

有人點歌 點左首 在空中的這一秒
然後佢唱完之後話其實佢都未聽過
啱啱聽完學完就唱
之前都冇諗過如果點咗唔識嘅歌係會點
原來要即聽即學😂而家搵食艱難

今次叫左個$1,088二人餐同再嗌咗個$188 乳豬
結果飽到離哂譜 ( ´▽`)

白酒忌廉汁青口 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢個係一貫地好食( ´▽`)👍🏼
佢個汁好好食亦都夠杰
又好特別咁將法包整成脆片
一方面令個汁更易索到落個包道
另一方面食嗰陣又冇咁易整損個嘴

蟹肉龍蝦濃湯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
係正常一碗湯嘅容量配勁大隻碟( ´▽`)
好飲👍🏼就咁望都望到足料
唔係湯粉湯

白酒忌廉汁青口

Parma Ham ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Ham 同哈蜜瓜永遠都係好夾( ´▽`)
佢用呢款碟上 令到成件事視覺效果清新左

櫻桃木煙燻西班牙脆皮乳豬

香草牛油焗田螺⭐️⭐️⭐️
佢係田螺下面放舊菇 口感上都係夾嘅
五揀二 侍應推薦話好食所以揀左( ´▽`)
朋友都話好食

再鋪少少其他嘢食上去
好似喺另外一間意大利餐廳食過
個味都夠濃 所以下面黑醋都冇搶到味
同埋隻龍蝦都幾大隻
兩個人share都好開心( ´▽`)

香草牛油焗田螺

慢煮美國威靈頓牛柳⭐️⭐️⭐️⭐️
我唔食牛嘅( ´▽`)
所以全份牛就由朋友食晒

Parma  Ham  &  Melon

櫻桃木煙燻西班牙脆皮乳豬⭐️⭐️⭐️
咁我唔食牛嘛 咪叫多個main囉😂
乳豬下面係Mustard 所以有少少辣
唔係預期中嘅味道( ´▽`)
不過其實佢都幾好食嘅

得三粒星嘅原因係我以為忌廉部份係芒果味
一食落口先發現係奶黃
唔係佢唔好食 係我預期佢係更多芒果味
不過讚一讚嘅都係甜品唔會太甜
食咗咁多嘢之後 芒果都解漏嘅( ´▽`)

Mango Mille Feuille

最後來個特別表揚
我覺得一間餐廳比人嘅觀感好唔好
人嘅因素都好重要 呢道嘅人態度同服務都好
妹妹勁勤力加水
隻杯啲水冇試過飲得完( ´▽`)👍🏼

比起對上一次 今次算係好明顯嘅進步
今次比多次機會佢地算係冇做錯決定啦( ´▽`)
白酒忌廉汁青口
Parma  Ham  &  Melon
蟹肉龍蝦濃湯
𝐀𝐌𝐏𝐋𝐈𝐅𝐈𝐄𝐑 𝐒𝐈𝐆𝐍𝐀𝐓𝐔𝐑𝐄 𝐒𝐄𝐓 ($𝟏𝟎𝟖𝟖 𝐟𝐨𝐫 𝟐)🅢🅣🅐🅡🅣🅔🅡▫ 精選新鮮生蠔 4pcs生蠔海水味偏重,搭配埋檸檬汁,可以吊到個鮮味出嚟,食落口幾爽甜~▫ 蒜香牛油田螺酥皮盒牛油酥皮牛油味幾香,個皮如果再鬆脆啲就會更加好☺️不過田螺幾新鮮彈牙,而且份量都幾多🥰▫ 香煎鵝肝鵝肝火候控制得好,煎得外邊有點焦脆,但咬落中間係細滑軟心嘅😍肥美鵝肝配埋薄脆多士同焦糖蘋果,感覺一啲都唔膩,好滿足😆🅢🅞🅤🅟 ▫ 蟹肉龍蝦濃湯味道幾濃郁,有少少蟹肉碎同龍蝦肉,飲落口感順滑~🅜🅐🅘🅝 🅓🅘🅢🅗🅔🅢▫ 原隻法式龍蝦米多呢隻龍蝦個面用咗啲芝士同埋類似沙律醬嘅醬汁做配搭,龍蝦肉食落口爽口彈牙😍好有鮮味,再加埋啲酸酸甜甜嘅醬,好開胃🥰▫ 慢煮美國威靈頓牛柳威靈頓牛柳有兩件,外層牛油酥皮非常鬆化,帶濃郁牛油香,裏面包住蘑菇醬同埋parma ham,香口 當然仲有主角慢煮牛柳😍鮮嫩粉紅色食落口層次豐富,口感濃郁,牛柳咬落都都唔會韌,食完呢件夠晒飽肚😆配菜菠菜同烤蒜頭🅓🅐🅘🅛🅨 🅢🅔🅣 🅓🅔🅢🅢🅔🅡🅣 ▫ 泡芙泡芙裏面裝咗好多cream,如果鍾意食cream嘅人士會覺得好滿足🥰凍檸茶兩杯總結:

🅢🅣🅐🅡🅣🅔🅡
▫ 精選新鮮生蠔 4pcs
法國生蠔

▫ 蒜香牛油田螺酥皮盒

▫ 香煎鵝肝

🅢🅞🅤🅟 ▫ 蟹肉龍蝦濃湯
味道幾濃郁,有少少蟹肉碎同龍蝦肉,飲落口感順滑~

🅜🅐🅘🅝 🅓🅘🅢🅗🅔🅢
▫ 原隻法式龍蝦米多

▫ 慢煮美國威靈頓牛柳

🅓🅐🅘🅛🅨 🅢🅔🅣 🅓🅔🅢🅢🅔🅡🅣 ▫ 泡芙

凍檸茶兩杯

總結:食物擺盤精緻有心思,呢個set有齊前菜、湯、主菜、飲品同甜品,想平價偽fine dining嚟呢度約會啦!
法國生蠔
2024-03-24 77 浏览
响旺角想食西餐,見呢間夠多好評,而且係真西餐唔係港式西餐,就揀咗佢。餐廳裝修幾有style ,而且很多卡位,坐得比較舒服。~新鮮生蠔4隻,配上紅醋汁和cocktail sauce ,蠔唔算大隻,但新鮮,帶有海水味。~蒜香牛油田螺酥皮盒,田螺肉頗多。~巴馬火腿配蜜瓜,賣相很好。~蟹肉龍蝦濃湯,這個全晚最喜歡,很濃海鮮味,好creamy 又滑,裡面還有蟹肉。~香煎日本帆立貝蕃茄醬意大利麵,有三大隻帆立貝,意粉夠彈牙,個蕃茄汁調味適中。~炭燒美國豬鞍扒,有青蘋果沙律伴碟,兩者很配襯。服務很好,店員都比較有禮貌同埋殷勤,上菜同埋收碟都很有效率,而且中途還會主動幫我們換碟和添水。

餐廳裝修幾有style ,而且很多卡位,坐得比較舒服。

~蒜香牛油田螺酥皮盒,田螺肉頗多。

~巴馬火腿配蜜瓜,賣相很好。

~炭燒美國豬鞍扒,有青蘋果沙律伴碟,兩者很配襯。

2024-03-23 55 浏览
同有儀式感閨蜜慶祝生日,搵餐廳一定唔可以馬虎。估唔到可以喺熱鬧嘅旺角搵到一間寧靜又有浪漫氣氛嘅西餐廳—— Amplifier restaurant 。我地2個人點了一個Amplifier signature set($1088/2)Starter 2選1白酒忌廉青口白酒嘅香氣融入咗喺青口入面,忌廉質地柔滑有濃郁奶油味道,白酒、忌廉、青口味道好夾5選2香煎鵝肝(+30)鵝肝好大塊,兩邊煎到金黃脆口,裏面保持嫩滑形成對比。鵝肝味道濃郁,入口軟滑即溶,非常好食蒜香牛油田螺酥皮盒酥皮盒好鬆脆,裏面載住大大小小嘅田螺,完全唔韌,非常適合做Starter餐湯蟹肉龍蝦濃湯非常Creamy,龍蝦味道濃郁,蟹肉嘅份量都唔少,係我最鍾意飲嘅湯主菜香煎日本帆立貝蕃茄醬意大利麵結合咗海鮮、蕃茄醬、意大利麵嘅美食,帆立貝嘅鮮甜同蕃茄醬嘅酸甜互相配合,意大利麵煮得啱啱好,麵質彈牙慢煮美國威靈頓牛柳係今餐最期待嘅食物之一,酥皮金黃鬆脆,包住慢煮嫩滑嘅威靈頓牛柳,口感豐富。慢煮嘅過程將牛柳嘅肉汁鎖住,令牛柳嘅味道濃郁多汁。再配合蘑菇洋蔥等配料,一啖入口令人難以忘懷是日甜品x2朱古力慕絲蛋糕,朱古力味道濃郁,蛋糕結實,

Starter 2選1
白酒忌廉青口

5選2
香煎鵝肝(+30)

餐湯

主菜

是日甜品x2
朱古力慕絲蛋糕,朱古力味道濃郁,蛋糕結實,係我喜歡嘅口感,真係好想encore多一份

餐飲x2

2024-03-22 140 浏览
旺角有間樓上西餐廳,佔地頗大,有live music聽🎶如果唔想淨係掃街或者人迫人,可以嚟呢度舒舒服服咁嘆西餐。呢晚平日去都有live music,見到駐場歌手唱得好投入又好聽🫶🏻好佩服佢keep住好有mood咁唱👏🏻👏🏻聽住歌食飯零舍有氣氛。今次叫嘅二人套餐好豐富,有生蠔/青口、頭盤、餐湯、主菜、甜品、餐飲,唔少款式都幾有特色同花心思❤️🦪精選新鮮生蠔4隻先嚟生蠔打頭陣,幾大隻,食到啱啱好嘅海水味,口感比較爽滑👍🏻🍈巴馬火腿配蜜瓜蜜瓜超級香甜juicy💦配火腿好夾。🧈蒜香牛油田螺酥皮盒田螺份量幾多,彈牙有蒜香味😛不過酥皮腍咗啲啲。🦞蟹肉龍蝦濃湯質感creamy,飲到好濃郁純粹嘅龍蝦味,入面有蟹肉襯托🦀🍝香煎日本帆立貝番茄醬意大利麵經典嘅番茄醬口味,帆立貝幾大隻😗😗🥩慢煮美國威靈頓牛柳好少餐廳咁有心機整威靈頓,呢度作為招牌梗係要試下😆😆牛柳焗得啱啱好,夠粉嫩,肉質腍滑有肉味😋牛柳外面包住恰到好處嘅菇菌醬以及酥皮,口感豐富,係屬於水準之作嘅威靈頓👏🏻不過醬汁唔算多,可以再落多啲配牛柳同菠菜。🍮是日精選甜品焦糖燉蛋,面頭一層脆卜卜焦糖,底下嘅燉蛋質感偏杰身,幾香蛋味,唔會太甜😋😋人均消費:$

🦪精選新鮮生蠔4隻

🍈巴馬火腿配蜜瓜
蜜瓜超級香甜juicy💦配火腿好夾。

🧈蒜香牛油田螺酥皮盒
田螺份量幾多,彈牙有蒜香味😛不過酥皮腍咗啲啲。

🦞蟹肉龍蝦濃湯
質感creamy,飲到好濃郁純粹嘅龍蝦味,入面有蟹肉襯托🦀

🍝香煎日本帆立貝番茄醬意大利麵
經典嘅番茄醬口味,帆立貝幾大隻😗😗

🥩慢煮美國威靈頓牛柳

🍮是日精選甜品

人均消費:$600
推介指數(10分為滿分):8分

2024-03-21
2024-03-19 130 浏览
每次出開旺角都會見到,但甚少上去早前約左個fd上去食入場招呼上都nice,記得佢地有位侍應姐姐係幾好service,但叫完野食見成班侍應圍埋傾計,傾下望下我地張枱又係到笑咁,感覺好奇怪。叫左個sucking pig 一般黎講豬皮應該係脆,肉有肉汁但佢呢個皮好似食緊擺左兩日既燒肉,唔脆又難咬,較底部薯片去做脆既口感,成舊野咬哂塊皮都未咬得爛,黎到成份都係暖暖地唔太熱,老人家唔建議食。小食拼盤 雞翼係用柚子汁,相當開胃 洋蔥圈同魷魚圈炸得算酥脆,但擺唔到落店家準備既準兜入面點醬食so far都okay豬肋骨汁水比較濃 加埋野食到場果陣呢件唔太熱 d醬汁變到好黏稠ham同蜜瓜正常味道咁黎到main course 叫左一份5成既肉眼 同一份3成既西冷肉眼無影相 可以睇睇西冷本身肉眼排到先,但因為成塊排都係筋,切到出黎食既得少部分,塊排5成熟都係偏暖唔熱,食到後面都食唔到落去 西冷到果陣都幾開心 見到幾令點知食落有擺左一日既臭毛巾味,我點埋店家比既醬汁食都蓋唔過陣臭毛巾味,筋無肉眼咁多筋 但都算難切,呢份三成既排反而熱過五成既排,兩份排都食唔落口,最後比左態度好好既姐姐幫我地收左。其後我都有同姐
每次出開旺角都會見到,但甚少上去
早前約左個fd上去食

叫左個sucking pig
一般黎講豬皮應該係脆,肉有肉汁

小食拼盤
雞翼係用柚子汁,相當開胃
ham同蜜瓜正常味道咁

黎到main course
叫左一份5成既肉眼 同一份3成既西冷
肉眼無影相 可以睇睇西冷

西冷到果陣都幾開心 見到幾令

其後我都有同姐姐反應,今日呢餐真係唔太入到口,然後姐姐都好親切咁同我地講聲唔好意思,會轉達番我地既意見。

姐姐反映左比經理聽之後經理擺左我地枱,又問一次聽講你地對今次用餐唔滿意,然後同番佢講野食既野

我地:野食普遍都唔太熱,牛排好多筋,切極都係筋,另一塊排有臭毛巾味

經理:小食拼盤係唔同部門做,所以有可能因為要等埋其他部門出野食會有溫差,至於你話塊排唔熱係正常,你叫5成塊排唔會熱得去邊架,你出面食都唔會食到,仲有d咩問題呢?

見佢咁惡我同我個fd都廢事講落去,小弟同個朋友都係做餐飲業,樓面要向顧客釐清食物問題,解釋番比個客聽唔係公司做錯,都明白既

經理既口吻好似講到我地唔識食,但事實上小弟都係西餐排房出身,如果佢唔係行埋黎起哂槓咁我諗我地都無咁燥,呢一篇係我第一篇既食評,一向食到垃圾最多咪唔再去,但呢間野既人欠缺訓練,感覺唔到佢地有經營一間餐廳既專業。

最後我聽完佢講既野,等佢走左同個fd係到傾,佢唔知係咪聽到我嬲嬲地,所以比左個9折我,仲話希望你地遲d會再幫襯,我都係覆佢再算啦。原本侍應姐姐都算nice,經理哥哥同客溝通不如一個普通侍應,我地果日又唔係要r折頭r份野食,想反映番野食既情況都要比人串番轉頭,咁希望你地做得長。

題外話
經理講話五成既排,塊排唔熱係正常
小弟一星期後去左中環一間餐廳酒吧食
排塊係熱既,筋都係正常份量,客易切而且入口肉味重,事關唔想被誤會打手,淨係留圖唔留餐廳名了

小弟以前都有煎過排,唔清楚到底係咪出面全部排都唔熱啦,反正呢間既廚房出品既野食都唔可觀,唔會再回頭
2024-02-26
庆祝纪念
生日
  • 牛排下面既薯仔
2024-03-18 81 浏览
Amplifier Restaurant位處花園街街頭閣樓位置,於旺角區是難得的闊絡舒適,而且七點半開始就有live music,可以邊享美食邊聽歌。餐廳有二人及四人餐,眼見附近幾枱都是叫上套餐。白酒忌廉青口藍貝青口入口嫩滑無渣,用上白酒忌廉同煮,香甜味美,旁邊的法包可以用來蘸汁,一滴也不浪費。巴馬火腿配蜜瓜巴馬火腿柔軟甘香,入口順滑,與清甜蜜瓜是絕配。傳統凱撒沙律沙律菜新鮮爽脆,芝士碎、煙肉碎及麵包粒增添口感。 蟹肉龍蝦濃湯龍蝦湯熱辣辣,味道非常濃郁,內有絲絲蟹肉,口感更佳。香煎日本帆立貝番茄醬意大利麵番茄醬拌上意大利麵,帶有濃濃的番茄味,酸甜有致,味道吸引。原粒帆立貝鮮甜嫩滑。炭燒美國豬鞍扒主菜炭燒美國豬鞍扒已經切開一條條,豬鞍內裡肉色粉嫩,入口味道濃郁爽口,配上青瓜合桃沙律,帶有口感。焦糖布甸焦糖厚厚的一塊,用匙羹敲焦糖片聲音很清脆,布甸味道香濃,質感濃杰適中。布甸旁的莓果賣相滿分。咖啡用上熱牛奶,可以保持溫度,十分細心。
餐廳有二人及四人餐,眼見附近幾枱都是叫上套餐。

白酒忌廉青口

巴馬火腿配蜜瓜
巴馬火腿柔軟甘香,入口順滑,與清甜蜜瓜是絕配。

傳統凱撒沙律
沙律菜新鮮爽脆,芝士碎、煙肉碎及麵包粒增添口感。

蟹肉龍蝦濃湯
龍蝦湯熱辣辣,味道非常濃郁,內有絲絲蟹肉,口感更佳。

香煎日本帆立貝番茄醬意大利麵

焦糖布甸

咖啡用上熱牛奶,可以保持溫度,十分細心。
2024-03-14
庆祝纪念
生日
2024-03-15 69 浏览
在網上看到位於旺角花園街的西餐廳「Amplifier Restaurant」好評如潮,於是相約好友一同到訪享用晚餐餐廳走復古懷舊裝修風格,周末更有 Live Band 演唱,氣氛一流-Amplifier Signature For Two $1088❣Starter▶白酒忌廉青口青口入味鮮甜多汁,白酒跟忌廉比例平衡,忌廉汁香滑濃稠▶傳統凱撒沙律蔬菜新鮮爽甜,配合香脆麵包糠及微鹹芝士,清新開胃▶巴馬火腿配蜜瓜巴馬火腿鹹香適中,細膩富油香;配搭清甜多汁蜜瓜更能解膩感-❣Soup▶蟹肉龍蝦濃湯稀稠度適中,味道鮮甜富海鮮的鹹香-❣Main Dishes▶香煎日本帆立貝番茄醬意大利麵大大粒帆立貝厚實鮮甜,配上酸甜有致的番茄意大利麵,匹配美味▶慢煮美國威靈頓牛柳是久違的味道,威靈頓牛柳的外層酥皮做得細薄,焗至金黃色及細緻的花紋感覺吸引,酥皮充滿牛油香,酥脆可口;內裡牛柳鮮嫩粉紅,配搭蘑菇蓉及松露肉汁,濃香惹味,肉嫩緊緻-❣Sweet▶是日精選甜品:Oreo 蛋糕擺脫傳統 Oreo 讓人感覺太甜的感覺,軟滑細緻,甜度剛好-❣Coffee/Tea
❣Starter
▶白酒忌廉青口
青口入味鮮甜多汁,白酒跟忌廉比例平衡,忌廉汁香滑濃稠
▶傳統凱撒沙律
蔬菜新鮮爽甜,配合香脆麵包糠及微鹹芝士,清新開胃
▶巴馬火腿配蜜瓜
巴馬火腿鹹香適中,細膩富油香;配搭清甜多汁蜜瓜更能解膩感
❣Soup
▶蟹肉龍蝦濃湯
稀稠度適中,味道鮮甜富海鮮的鹹香
❣Main Dishes
▶香煎日本帆立貝番茄醬意大利麵
大大粒帆立貝厚實鮮甜,配上酸甜有致的番茄意大利麵,匹配美味
▶慢煮美國威靈頓牛柳
❣Sweet
▶是日精選甜品:Oreo 蛋糕
擺脫傳統 Oreo 讓人感覺太甜的感覺,軟滑細緻,甜度剛好
❣Coffee/Tea

2024-03-11
平時都係食lunch多 覺得質素唔錯 特意約了好友們共聚晚餐🤩🍴3人行點了2人餐 $1088 份量岩岩好 氛圍食物都很滿意呢🧏🏻‍♀️ -Signature Set for Two - / Starter /✿ Fresh Oyster (4pcs) 精選新鮮生蠔4隻:週三放鬆一點 chill住食生蠔🦪☺️新鮮juicy ✿ Escargot "Vol au Vent" 蒜香牛油田螺酥皮盒:賣相像盒子一樣的酥皮 入面盛載住滿滿螺肉 蒜香味增加食慾😏 ✿ Parma Ham & Melon 巴馬火腿配蜜瓜:小巧的配搭 甜甜蜜瓜🍈食落好清新✨ / Soup /✿ Crab Meat Lobster Bisque 蟹肉龍蝦濃湯:吃得到的蟹肉🦀飲得到的龍蝦🦞個湯好濃郁呀! / Main Dishs /✿ Japanese Sea Scallop, Mushroom & Tomato Sauce香煎日本帆立貝蕃茄醬意大利麵:一上枱份量好decent 帶子仲係原隻上 意粉🍝完美掛上番茄醬 口感彈牙 ✿ Slow Cook USDA Beef Wellington 慢煮美國威靈頓牛柳:自我認識威靈頓牛柳

-Signature Set for Two -

/ Starter /
:週三放鬆一點 chill住食生蠔🦪☺️新鮮juicy

✿ Parma Ham & Melon 巴馬火腿配蜜瓜
:小巧的配搭 甜甜蜜瓜🍈食落好清新✨

/ Soup /
:吃得到的蟹肉🦀飲得到的龍蝦🦞個湯好濃郁呀!

/ Main Dishs /

:自我認識威靈頓牛柳以來第2次品嘗呢道菜 這是一道複雜的菜式🥸牛肉熟成程度剛剛好 慢煮保持到肉汁 外層酥皮充滿牛油香 伴碟有洋蔥菠菜蓉+烤大蒜 很開胃 我哋都清到一啖不留🤣🤣

/ Sweet /

精選新鮮生蠔4隻
2024-03-13
精選新鮮生蠔4隻
是日精選甜品
約了朋友到旺角食晚飯,訂了一間樓上西餐廳,推開餐廳大門,裡面帶點復古風及擺放不少音樂源元素擺設,營造出幾浪漫幾氛圍。每逢星期四至六仲有live band,寬敞的座位和舒適的沙發讓人放鬆身心Amplifier Signature set $1088我們點了餐廳的招牌套餐,包括主盤新鮮的生蠔、巴馬火腿配蜜瓜和蒜香牛油田螺酥皮盒,餐湯是蟹肉龍蝦濃湯,主菜有香煎日本帆立貝蕃茄醬意大利麵和慢煮美國威靈頓牛柳✨生蠔新鮮滑嫩淡淡嘅海水味✨巴馬火腿配蜜瓜蜜瓜的清甜正好與鹹香中和✨蒜香牛油田螺酥皮盒外酥內嫩,田螺肉鮮香滑口✨蟹肉龍蝦濃湯濃郁鮮美,龍蝦味十足✨香煎日本帆立貝蕃茄醬意大利麵口感彈牙,大大隻帆立貝配蕃茄醬酸甜可口✨慢煮美國威靈頓牛柳外酥內嫩,牛肉鮮嫩多汁,配上菠菜碎中和油膩感✨是日甜品Oreo凍餅甜度適中,口感唔錯餐飲可另加$30轉酒精飲品

Amplifier Signature set $1088

✨生蠔
新鮮滑嫩淡淡嘅海水味

✨巴馬火腿配蜜瓜
蜜瓜的清甜正好與鹹香中和

✨蒜香牛油田螺酥皮盒
外酥內嫩,田螺肉鮮香滑口

✨蟹肉龍蝦濃湯
濃郁鮮美,龍蝦味十足

✨香煎日本帆立貝蕃茄醬意大利麵
口感彈牙,大大隻帆立貝配蕃茄醬酸甜可口

✨慢煮美國威靈頓牛柳
外酥內嫩,牛肉鮮嫩多汁,配上菠菜碎中和油膩感

✨是日甜品
Oreo凍餅甜度適中,口感唔錯
餐飲可另加$30轉酒精飲品

2024-03-10
用餐时段
之前食過大圍個間,覺得二人餐抵食同性價比高。旺角呢間地點更加方便,行完街,同朋友黎呢度食晚飯非常之好,卡位坐得舒服,又無時間限制嘅壓力。 值得一提服務都好好,帶眼鏡男職員唔洗寫低可以記得哂我點嘅食物。前菜叫咗白酒忌廉汁青口配秘制醬料,海鮮嘅鮮美,再用香脆嘅麵包點醬料完美融合;加錢要咗個香煎鵝肝,外皮微脆內裡仍然鮮嫩柔軟,搭配上酸甜的蘋果醬汁很解膩;另外,巴馬火腿配蜜瓜,好開胃;兩個湯,一個招牌蟹肉龍蝦濃湯味道鮮美值得一試;雜菜湯健康又多料,又美味;主菜香煎日本帆立貝蕃茄醬義大利麵,番茄的酸甜相輔相成,裹滿了醬汁的義大利面口感更加豐富;炭燒美國豬鞍扒,鮮嫩多汁,軟硬適中,側邊又有d青瓜粒沙律,賣相十分誘人,好味,推介!!甜品crème brûlée 焦糖布甸,甜而不膩,再加埋餐飲,成個晚餐非常滿足!! 性價比高,內容豐富,會再encore!!
之前食過大圍個間,覺得二人餐抵食同性價比高。

2024-03-05
  • 香煎鵝肝