早就知道旺角Café占据最多,而型格得黎又主攻大件夹抵食既既「Amico · 1890」绝对系久仰大名。店铺有成两层高,空间感十足之余,配合港式怀旧霓虹灯牌,打造独特情调,成个热情气氛瞬间飙升。都系果句啦,食野最紧要系讲mood,同最岩玩既朋友一齐去边都一样咁chill!👇📌掂 过 碌 蔗 2 人 套 餐 - $398/抗疫价♦️A p p e t i z e r -▪ Parma Ham · Salad - ▫ 前菜先黎个「巴马火腿·沙律」就基本啦,Parma Ham够哂咸香,加上旁边既沙律菜中和一下,就更加开胃;而旁边仲有粟米、蕃茄仔、青瓜片,清新怡人,捞埋芝麻酱层次更加丰富。▪ Crab Shell · Toast - ▫ 第二道前菜「松叶蟹盖·多士」相当有惊喜,先讲个多士先,即叫即烘,一咬落系脆到不得了;而配上浓厚既蟹膏一齐食,果种咸鲜味绝对系令你食唔到口,不过份量都唔差,店主绝对唔姑寒!♦️First · Course -▪ Spaghetti Carbonara · Black Truffle - ▫ 轮到主菜先食个「黑松露卡邦尼·意大利粉」,一上枱卖相已经吸引到我,食落就知道

Amico · 1890」绝对系久仰大名。店铺有成两层高,

空间感十足之余,配合港式怀旧霓虹灯牌,打造独特情调,

成个热情气氛瞬间飙升。都系果句啦,食野最紧要系讲mood

同最岩玩既朋友一齐去边都一样咁chill!👇

📌掂 过 碌 蔗 2 人 套 餐 - $398/抗疫价
♦️A p p e t i z e r -
Parma Ham · Salad -
巴马火腿·沙律

加上旁边既沙律菜中和一下,就更加开胃;而旁边仲有粟米蕃茄仔
青瓜片,清新怡人,捞埋芝麻酱层次更加丰富。

Crab Shell · Toast -
松叶蟹盖·多士

▫ 第二道前菜「松叶蟹盖·多士」相当有惊喜,先讲个多士先,
松叶蟹盖·多士

即叫即烘,一咬落系脆到不得了;而配上浓厚既蟹膏一齐食,

♦️First · Course -
黑松露卡邦尼·意大利粉

食落就知道每一条意粉都沾满厚厚既黑松露酱,浓郁入味;
黑松露卡邦尼·意大利粉

意粉口感适中,够哂烟韧,又唔会太腻,唔错。

♦️M a i n s -
US Angus · Rib-Eye Steak
美国安格斯·肉眼

▫ 直接杀入重头戏「美国安格斯·肉眼」,对我黎讲佢地处理今次

5成熟几到位,切开里面仲有少少粉嫩色,而肉汁同时亦保留返,
美国安格斯·肉眼

唔会太乾身;食落肉质完全唔韧,软腍弹滑;加埋旁边既薯条山
美国安格斯·肉眼

可见大厨砌得几有心思,呢个可以话系诚意之作!

📌Draft · Beer -
H e r o - $76/1Pint
Hero

▫ 黎得呢到一定要试佢地生啤,呢杯「Hero」集合铁观音柑橘
兰花,入口带有茶香,质感顺滑,几岩我饮。
2021-02-08
Hero
📍掂过碌蔗 · 饱到上心口‼️ -- Amico 1890🍷💖•===========================之前同朋友庆祝生日食过一次amico 1890觉得食物几高质,今次二访依然好有惊喜‼️💖依家佢哋仲推出咗掂过碌蔗二人餐,$398已经有齐前菜、主菜、甜品、饮品,食完真系饱到上心口😆‼️------------------------------–-----$398/for 2⭐️巴马火腿沙律沙律菜新鲜,再加上芝麻酱调味,酸酸甜甜好开胃!巴马火腿咸香十足💖•⭐️松叶蟹盖多士呢个前菜几有惊喜💖‼️有多士烘得超香脆,搽埋蟹膏酱喺面头一齐真系超鲜味🤤🤤•⭐️南瓜带子意大利饭南瓜汁浓郁creamy,食落甜甜哋,散发南瓜嘅香气🤤饭粒饱满,口感微微烟韧~加埋鲜甜嘅带子真系好正😆‼️•⭐️美国安格斯肉眼份量超大份‼️😂一上台我同朋友都吓亲🤣我哋点咗五成熟,切开系好靓嘅粉红色😍一咬落去好juicy!!!肉质软腍无筋,加埋黑椒好惹味👍旁边嘅薯条香脆饱满,令人食唔停🤣•⭐️龙虾汁蟹肉意粉(单点$108)意粉口感几烟韧,蟹肉鲜甜~龙虾汁好浓郁,不过食到尾会有啲咸🤭🤭•⭐️可遇不可求呢杯以桃汁同蜜桃puree为主,甜度

===========================
$398/for 2

⭐️巴马火腿沙律

⭐️松叶蟹盖多士

⭐️南瓜带子意大利饭

⭐️美国安格斯肉眼

⭐️龙虾汁蟹肉意粉(单点$108)

⭐️可遇不可求
呢杯以桃汁同蜜桃puree为主,甜度会高少少~

⭐️Amico
呢杯系signature drink~用上荔枝、柠檬、雪碧、橙汁调制,饮落好refreshing🤪

⭐️自家制乳酪雪糕
雪糕食落有种黏黏烟韧嘅感觉,唔同平时食开果只冰冰嘅感觉🤣味道系酸酸哋,唔会太甜,食完都唔会觉得腻~
整体嚟讲食物颇有质素,份量大份好足料,食完真系捧住个肚走🤣💖再加上呢到环境舒适,装修富格调,同朋友嚟chill下都系个唔错嘅选择😆
卖相:7.5/10
前往方法:旺角站E2出口
2021-01-23
  • 南瓜带子意大利饭
  • 美国安格斯肉眼
🍽 旺角平民价 大件夹抵食 良心西餐💛午巿叹松叶蟹盖同安格斯肉眼 🤤佢地平时嘅𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚖𝚎𝚗𝚞真心好抵食!𝟻𝟶几蚊已经包左意粉同野饮~不过持续都无晚巿 佢地最近就连下午都出左𝟸人套餐!野食嘅份量同味道 绝对对得住个价钱~.𝐹𝑜𝑙𝑙𝑜𝑤 ℎ𝑘.𝑓𝑜𝑜𝑑𝑚𝑎𝑝 𝑓𝑜𝑟 𝑚𝑜𝑟𝑒 𝑓𝑜𝑜𝑑 🍽.而且西餐晚巿真系好少人会叫外卖有时间不妨午餐去支持下💖掂过碌蔗𝟸人套餐 $𝟹𝟿𝟾头盘有𝙿𝚊𝚛𝚖𝚊 𝙷𝚊𝚖 𝚂𝚊𝚕𝚊𝚍同松叶蟹盖多士!连头盘都劲俾货🤣成座山咁高嘅沙律🥗除左𝚙𝚊𝚛𝚖𝚊 𝚑𝚊𝚖入面仲有几款沙律菜粟米 洋葱 蕃茄 青瓜等等...松叶蟹盖多士个蟹盖装满晒蟹膏~多士够脆!蟹膏调味刚刚好~主菜方面我地拣左南瓜带子意大利饭同埋美国安格斯肉眼!南瓜𝚁𝚒𝚜𝚘𝚝𝚝𝚘好香南瓜味🤤带子鲜甜 烟三文鱼唔会腥~成个饭味道都好浓郁!肉眼扒肉味香浓 食落好香孜然味~腌好晒完全唔洗沾酱都得!佢地嘅粗薯条唔咸 刚刚好可以中和浓味嘅牛扒👍🏻唯一嘅小可惜系我叫五成熟黎到应该系七成黎🤣不过好彩因为有少许肥肉同筋 所以食落亦唔会韧~饮品方面叫左𝙰𝚖𝚒𝚌𝚘🍹真的!超大一瓶 !佢系由沙冰打成 够晒𝚛𝚎𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑𝚒𝚗𝚐👏🏻另外仲试
🍽 旺角平民价 大件夹抵食 良心西餐💛
午巿叹松叶蟹盖同安格斯肉眼 🤤

佢地平时嘅𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚖𝚎𝚗𝚞真心好抵食!
𝟻𝟶几蚊已经包左意粉同野饮~
不过持续都无晚巿 佢地最近就连下午都出左𝟸人套餐!
野食嘅份量同味道 绝对对得住个价钱~
而且西餐晚巿真系好少人会叫外卖
有时间不妨午餐去支持下💖

掂过碌蔗𝟸人套餐 $𝟹𝟿𝟾

头盘有𝙿𝚊𝚛𝚖𝚊 𝙷𝚊𝚖 𝚂𝚊𝚕𝚊𝚍同松叶蟹盖多士!
连头盘都劲俾货🤣成座山咁高嘅沙律🥗
除左𝚙𝚊𝚛𝚖𝚊 𝚑𝚊𝚖入面仲有几款沙律菜
粟米 洋葱 蕃茄 青瓜等等...
巴马火腿沙律

松叶蟹盖多士个蟹盖装满晒蟹膏~
多士够脆!
蟹膏调味刚刚好~
松叶蟹盖多士

主菜方面我地拣左南瓜带子意大利饭同埋美国安格斯肉眼!

南瓜𝚁𝚒𝚜𝚘𝚝𝚝𝚘好香南瓜味🤤
带子鲜甜 烟三文鱼唔会腥~
成个饭味道都好浓郁!
南瓜带子意大利饭

肉眼扒肉味香浓 食落好香孜然味~
腌好晒完全唔洗沾酱都得!
佢地嘅粗薯条唔咸 刚刚好可以中和浓味嘅牛扒👍🏻
唯一嘅小可惜系我叫五成熟
黎到应该系七成黎🤣
不过好彩因为有少许肥肉同筋 所以食落亦唔会韧~

饮品方面叫左𝙰𝚖𝚒𝚌𝚘🍹
真的!超大一瓶 !
佢系由沙冰打成 够晒𝚛𝚎𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑𝚒𝚗𝚐👏🏻

另外仲试左斯里兰卡吸睛吸血杀人大青蛙🐸(名字也太长了🤣)
其实系簿荷加菠萝汁
饮落去𝚖𝚒𝚗𝚝唔会盖过菠萝汁嘅味~
斯里兰卡吸睛吸血杀人大青蛙

最後仲食左佢地嘅自制乳酪雪糕🍦
食落去比起普通雪糕黏一点!
有点像𝚐𝚎𝚕𝚊𝚝𝚘的口感~
超香的💖
自家乳酪雪糕

总括黎讲平民价黎讲
环境够情调 野食大大份 性价比高~
值得一战😍

🔅 #hkfoodmap西餐
🔅 #hkfoodmap旺角
南瓜带子意大利饭
自家乳酪雪糕
  • Amico
  • 乳酪雪糕
多谢正苦令香港人夜晚出街食饭都唔得☺️🙏🏻唔少小店都喺疫情下经营困难,今次介绍呢个「何不下午食好啲」两人set❤️希望大家喺疫情下都继续坚持✊总会见到出路.📍「掂过碌蔗」2人餐个餐包左前菜2款、主菜2款同甜品🍮,另外仲有嘢饮2杯。🔺巴马火腿沙律沙律几新鲜🥗,配上胡麻将,另外配有柔软咸香嘅Parma ham,不错。.🔺水牛城鸡翼鸡翼有6只,外面搽咗水牛城酱🌶辣辣哋好刺激😝,中间肉质juicy嫰滑。.🔺黑松露卡邦尼意大利粉意粉松露味好香👃🏻🍝而且唔会过腍,加咗惹菌同烟肉做配料,比较油啲但可接受😌。味道嚟讲唔错㗎 !.🔺美国安格斯肉眼肉眼点咗3成熟🥩可以见到块扒超厚❗️卖相冇得输😍。切开中间颜色粉嫩,好吸引🤤。冇煎得过熟,可惜件扒本身比较多筋,食落有啲位都好难咬开,呢点需要改善🥺。.🔺甜品食到最後一个自家制乳酪雪糕🍨结尾。雪糕烟烟韧韧,口感好得意😋,真心有惊喜呀!.🔺饮品Amico ($43) 以餐厅名为名嘅Signature drink,饮品混合荔枝、柠檬🍋、橙汁🍊等几款水果,味道清新,饮落自然舒服😌。.芒果乳酪奶昔沙冰($43)Mango Yogurt Milkshake 芒果加乳酪🥭味道好似
多谢正苦令香港人夜晚出街食饭都唔得☺️🙏🏻
希望大家喺疫情下都继续坚持✊总会见到出路

📍「掂过碌蔗」2人餐
个餐包左前菜2款、主菜2款同甜品🍮,另外仲有嘢饮2杯。

🔺巴马火腿沙律

🔺水牛城鸡翼

🔺黑松露卡邦尼意大利粉

🔺美国安格斯肉眼

🔺甜品

🔺饮品
Amico ($43)
芒果乳酪奶昔沙冰($43)
Mango Yogurt Milkshake
芒果加乳酪🥭味道好似儿时食过嘅糖🍬,几好饮但比较甜。

食物唔错🥘,餐厅环境都好大好舒服😌。而且一入去餐厅嘅服务已经好好,全程店员都非常有礼貌❤️。仲有一样差啲唔记得讲,当日目测啲店员颜值都好高喎🙊😳!

2020-09-02 1568 浏览
呢间餐厅系OR呢度经常Search到,不过唔太留意到佢,直至今年女友生日下查询左Corckage同Cut-Cake Fee之下,加上Pricing唔贵,合理,最後拣左佢环境设计几好,一入去有个Open Bar,装饰有少少圣诞Feel,再加灯胆嘅乌丝拉成穿心箭,哗。。墙上挂左好多画框同类似马路牌嘅牌我地有散叫又有叫Set。Set有个Parma Ham Salad,不过就得一块Ham。。。。Set二度可以拣饮汤定咖啡茶,我地拣左杂菜汤,因为带左枝酒,味道应该唔错,不过上台时冇烟出,饮时系暖偏冻。。。我地都做饮食都体谅冇出声5oz西冷牛扒凯撒沙律 $ 88居然咁细块都可以做成数唔错,叫左5成都做到,而且筋位系淋嘅,未有平时劣质扒果种黏牙意大利云吞 $58佢个酱系重点,有蕃茄同芝士味,唔知点煮,不过好有印度嘅Butter Chicken汁个味,好特别好好味,推荐香草芝士Pizza $98呢个Pizza 其实就系Margarita,最基本最好味,佢落左唔少Basil罗勒叶,非常香Set主菜 加拿大猪鞍 $188Juicy,有微碳烧香,配菜有粗薯条同沙律菜,旁边放左少少盐,加左盐系仲好食唔比西班

5oz西冷牛扒凯撒沙律 $ 88

意大利云吞 $58

香草芝士Pizza $98

Set主菜 加拿大猪鞍 $188
唔比西班牙黑毛猪架差

话说我问过餐厅关於Corckage同Cut-Cake Fee,佢话各$50,如果人头消费$200以上就唔收,正
再问过佢地蛋糕系可以帮忙点个蜡烛,佢仲可以写碟添,非常好

店员服务到位,不定时会收下碟,头盘转大盘又会换碟,加上画碟画到咁靓真系呢,仲谂住佢只系写只字咋,真系多谢晒咁多位帮我女友庆生。

一点就系个唔热嘅餐汤令餐饭失色少少,其他都好好
另外一点系店员唔小心将信用卡价收左现金价,相差$10,佢地提左我话佢地系Tips度扣返,不过佢地都辛苦,最後我都比左$60 Tips,系值得嘅,辛苦晒!

2020-09-01
庆祝纪念
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5分Amico 1890旺角洗衣街24号地舖-露丝玛丽羊扒🐏哇都羊扒超好食😇好软好易骨肉分离😁真系非常之香😄根本就唔需要调味料都好够味🥰但系真系得几旧又唔够食🤪🤪又要食晒d配菜🤣🤣🤣不过都系十级推介澳洲顶级西冷🐂牛肉有肉香🐮食落有肉汁juicy🥩好浓味☺️5成刚刚好😃😃同埋油脂分布啱啱好😆d薯条系扁身都好香无乜点🍅汁都觉得有薯仔味😄但份量较细真系唔够食🤣🤣🤣-🚽(5🌟满分)🌟🌟🌟🌟个装修都几靓🤣同埋虽然细但整体都乾净😄同埋最满意系个垃圾桶有清理好😁
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5分
Amico 1890
旺角洗衣街24号地舖
露丝玛丽羊扒🐏

澳洲顶级西冷🐂
🚽(5🌟满分)
🌟🌟🌟🌟
无左晚市 晏就一样可以食好啲位於旺角既Amico 1890 推出左价钱相宜既二人餐 掂过碌蔗2人餐 抗疫价 $398 呢个价钱已经包左前菜 主菜 甜品 餐饮餐厅楼高两层 环境阔落舒适 灯光昏暗 都几有情调𝒜𝓅𝓅𝑒𝓉𝒾𝓏𝑒𝓇𝓈▪️巴马火腿沙律沙律菜爽口 巴马火腿带咸香用上我最喜爱的芝麻酱作调味▪️水牛城鸡翼鸡翼肉质挺嫩味道跟泰式甜酸酱有几分相似带点微辣 相当惹味ℱ𝒾𝓇𝓈𝓉 𝒸𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒▪️黑松露卡邦尼意大利粉面条软硬适中 每条都裹满酱汁酱汁creamy 阵阵黑松露香吃完一整碟 竟没想像中那麽腻ℳ𝒶𝒾𝓃𝓈▪️美国安格斯肉眼肉眼点了五成熟 切开会看见粉嫩的红色肉质有咬口 富肉汁 不会过韧略嫌牛味偏淡 胜在调味刚好厚切薯条外层微脆 饱满软绵𝒟𝑒𝓈𝓈𝑒𝓇𝓉 ▪️自家制乳酪雪糕口感黏黏滑滑 跟平常雪糕口感不太一样 乳酪味道浓郁 甜度适中 不会过份甜腻𝒟𝓇𝒾𝓃𝓀▪️椰林飘香由Coconut milk pineapple juice 混合而成三种材料意外地搭 尤如跟mango lassi有异曲同工之妙▪️Orea曲奇奶昔沙冰沙冰加有Oreo饼碎 入口竟有baileys的味道喝到最後 沙冰都溶化了 味道还是相当浓郁家
无左晚市 晏就一样可以食好啲

鹅肝厚身 满腔油香
但未能做到入口即融 鹅肝味亦偏淡
底下的多士烘得超脆
蒜茸涂得毫不吝啬 属相当香口的一道小食

整体而言 平均每人200蚊食到咁多款菜式都算几抵 菜式属中规中矩 不过不失 都算系平价之选
鹅肝多士
2021-01-28 37 浏览
掂过碌蔗2人套餐 (抗疫价 $398)-🥗巴马火腿沙律🦀松叶蟹盖多士🐥墨西哥鸡槌 ($58)🍝黑松露卡邦尼意大利粉🥩美国安格斯肉眼🍨甜品 乳酪雪糕-介绍下啲小食俾大家先,散叫呢碟墨西哥鸡槌做得好岀色,个皮做得好脆身,一咬开鸡肉仲系好嫩滑,好正好好味。另外蟹盖多士都好有特色,好浓既蟹膏涂上多士上面,成个口都充斥住呢个味道~ 沙律份量都好足!介绍埋个主菜俾大家,拣左安格斯肉眼,真系好耐冇食过咁高质嘅牛扒😍 首先讲呢块牛扒煎得好香,调味做得好好,然後切开入边仲有好多肉汁,而且食落一啲都唔韧,好快我地就已经食哂成块🤣另外呢个卡邦尼意粉都好正,好重黑松露味,而且忌廉汁好香~ 意粉煮得有口感得黎都好挂汁,而且好大碟好满足🥰🤣呢度嘅饮品都好特别☺️🍹可遇不可求,蜜桃味特饮,ginger ale做底,有少少柠檬味🍹垃圾桶,芒果柠檬梳打
掂过碌蔗2人套餐 (抗疫价 $398)

🥗巴马火腿沙律
🦀松叶蟹盖多士
🐥墨西哥鸡槌 ($58)
🍝黑松露卡邦尼意大利粉
🥩美国安格斯肉眼
🍨甜品 乳酪雪糕

呢度嘅饮品都好特别☺️
🍹垃圾桶,芒果柠檬梳打
《旺角高质平价西餐厅💛🍴》小编朋友12月生日🤟🏻为咗帮佢庆祝搵咗可以帮佢写生日碟嘅餐厅❤️经朋友介绍搵到呢间发现餐厅性价比都几高 餐厅设计好靓😙📍水牛城鸡翼 ($62)望落去色水可能唔系咁好🤣但食落去都有甜甜辣辣嘅味道酱汁亦都唔会太杰身鸡翼外皮冇炸过 感觉好似健康少少😍份量适中 算系一个几唔错嘅小食❤️📍夏威夷薄饼 ($118)睇到个Pizza上手就见到好大pat芝士🧀真系流晒口水🤤仲有超级多菠萝🍍越食越开胃Pizza饼底系薄皮 食落去唔算厚粉够脆热辣辣食真系好满足📍龙虾汁蟹肉意大利粉 ($108)上到枱见到一堆蟹肉喺意粉上面卖相几好 味道都唔错😈个sause都有龙虾味 但唔算好浓!意粉挂汁力都好强每条都有淡淡的龙虾味再加蟹肉😎三个人几分钟就已经食晒😜绝对可以encore‼️📍是日蛋糕 因为当时系12月食嘅 所以OpenRice做紧优惠会送生日甜品🍮当时寿星朋友拣咗朱古力红桑子蛋糕店员拎到黎嘅时候小编冇谂过佢有画公仔🤣画得好靓好有诚意👍🏻甜品就不过不失餐厅位於旺角都算易搵💕环境都算大有两层🤘🏻呢个价钱食到呢个质素喺旺角来讲实属难得建议大家book咗位先黎食啊☺️—————————————味道😋
《旺角高质平价西餐厅💛🍴》
小编朋友12月生日🤟🏻
为咗帮佢庆祝搵咗可以帮佢写生日碟嘅餐厅❤️
经朋友介绍搵到呢间
发现餐厅性价比都几高 餐厅设计好靓😙

📍水牛城鸡翼 ($62)
望落去色水可能唔系咁好🤣
但食落去都有甜甜辣辣嘅味道
酱汁亦都唔会太杰身
鸡翼外皮冇炸过 感觉好似健康少少😍
份量适中 算系一个几唔错嘅小食❤️

📍夏威夷薄饼 ($118)
睇到个Pizza上手就见到好大pat芝士🧀
真系流晒口水🤤
仲有超级多菠萝🍍越食越开胃
Pizza饼底系薄皮 食落去唔算厚粉够脆
热辣辣食真系好满足

📍龙虾汁蟹肉意大利粉 ($108)
上到枱见到一堆蟹肉喺意粉上面
卖相几好 味道都唔错😈
个sause都有龙虾味 但唔算好浓!
意粉挂汁力都好强

2021-01-27
庆祝纪念
  • 水牛城鸡翼
  • 夏威夷薄饼
📍特别嘅配搭 · 消失嘅焙茶味 --Grotto☕️‼️•============================鰂鱼涌近排新开咗间cafe,上星期去开嗰头就一於试下~店舖装修精致,店员主动有礼🙈餐牌有意粉、scone等食物,不过小编去之前已经食咗嘢,所以就只系叫咗杯咖啡~------------------------------⭐️Hojicha Dirty ($50)平时喺其他cafe无见过呢个配搭,好奇心之下就order咗呢杯🤣卖相颇精致,饮落咖啡香滑浓郁,偏nutty正合小编口味😆後劲仲有微微嘅奶香~可惜本身几期待嘅焙茶味却失踪了,饮唔出嚟...🥺🥺------------------------------整体来讲系杯唔错嘅dirty👍但系饮唔到焙茶味就有啲失望了🥺不过依家店舖仲处於初开业嘅阶段,希望可以继续加油‼️有机会会再试下主食同scone!🙈------------------------------卖相:7/10味道:5/10性价比:6/10回头度:5/10------------------------------店舖资料名称:Grotto地址:鰂鱼涌海泽街17号海晖大
📍特别嘅配搭 · 消失嘅焙茶味 --Grotto☕️‼️

============================
⭐️Hojicha Dirty ($50)

卖相:7/10
名称:Grotto
地址:鰂鱼涌海泽街17号海晖大厦地铺
前往方法:鰂鱼涌站A出口
2021-01-15 63 浏览
一入到去先发觉餐厅原来有成两层!而且仲有好多特别嘅装饰🤩当日小编同朋友被安排坐喺六人座位,座位十分阔落🥳店员服务态度好好,好热心为我地介绍餐牌🥰掂过碌蔗二人套餐 ($398)巴马火腿沙律沙律份量好多🥗除咗沙律菜之外,仲有青瓜片、粟米、蕃茄仔等,十分丰富🥰 捞埋芝麻酱都几正!沙律表面仲有几块大大嘅巴马火腿,咸度适中,肉质软滑😋👍松叶蟹盖多士味道又香又浓, 个多士好香脆🤩而且有成五片咁多😋夹埋一齐食真系唔错!黑松露卡邦尼意大利粉一上枱已经闻到好香嘅黑松露味🤤意粉口感弹牙,软硬度适中,而且仲好挂汁!几乎每一啖都沾满黑松露酱🥰 个黑松露酱味道非常浓郁,而且好creamy😍真系好抵赞🤤美国安格斯肉眼小编平时都系叫五成熟,切开牛扒呈粉嫰色,肉质尚算软腍,一啲都唔会靭☺️食落牛味都几香浓🤩值得一提嘅伴碟嘅厚切薯条好高质🤤 香脆得黎仲好有薯味🥳就算摆咗一阵都依然能够保持香脆口感😋👍榛子朱古力棒果味都几重,略嫌太甜🙈焦糖朱古力冻冰冰饮热朱古力就最啱!拉花好靓🥰焦糖味可以再浓啲!略嫌都系有啲甜🙈甜品🤓甜品系自家制乳酪雪糕,小编觉得质感太过黏口🙈 雪糕味道偏甜,如果酸啲会更好😚 只要喺订枱时讲返声,仲可以获得

掂过碌蔗二人套餐 ($398)

黑松露卡邦尼意大利粉

榛子朱古力
棒果味都几重,略嫌太甜🙈

焦糖朱古力

甜品🤓

只要喺订枱时讲返声,仲可以获得一客蛋糕甜品🤩当日有朱古力慕丝蛋糕🍰餐厅好有心思,会喺碟到画上卡通同写字✍️用黎庆祝纪念日就最啱啦🥳可惜当日嘅蛋糕有啲似摆左好耐受潮嘅味道😣朱古力味唔算浓郁,没有太大惊喜🥺

虽然用呢个价钱食午餐好似都有啲贵,但如果系庆祝特别日子/男女朋友生日都几适合!除咗呢个掂过碌蔗套餐之外,都有普通lunch set,有burger、意大利饭、意粉等,都系$5-6x左右喳!都几抵食咁🥳
Amico 1890(旺角)
📍旺角洗衣街24号地舖

抵食指数:😚😚😚😚😚😚😚/10
舔舔脷指数:😚😚😚😚😚😚😚😚/10
2021-01-11 98 浏览
掂过碌蔗2人套餐 ▸ 巴马火腿沙律▸ 松叶蟹盖多士▸ 黑松露卡邦尼意大利粉 (or 南瓜带子意大利饭)▸ 加拿大猪鞍扒 (or 美国安格斯肉眼)▸ 甜品 (乳酪雪糕)▸ 斯里兰卡吸精吸血杀人大青蛙 (Mint, Pineapple Juice)▸ 可遇不可求 (Peach,Peach Puree,Grenodine,Lime Juice,Ginger Ale)而家晚市无得堂食,晏昼有时都会想食好少少😌 呢个2人套餐真系又好食又抵食😋 沙律🥗份量好大,巴马火腿大片得黎唔乾身又唔会过咸😋 “松叶蟹盖多士” 多士香脆,蟹膏都算几香浓唔会话好咸😋 “黑松露卡邦尼意大利粉” 意粉软硬适中又挂汁,每一啖都食到黑松露味,好香好浓郁,烟肉唔会好乾好咸,整个味道同口感都好好😋 “加拿大猪鞍扒” 好厚身,不单止完全唔嚡口唔乾净净,仲有肉汁好juicy,加上啖啖嘅香草味,真系好有惊喜😋 薯条粗身但偏淋,如果脆啲就好😊 “乳酪雪糕” 口感似gelato,味道偏向甜左少少,如果酸啲应该仲正😋 两杯特饮净系个名都够晒特别🤣 绿色个杯有菠萝味得黎又有少少薄荷味好清新😋 橙色个杯甜甜地有桃味,仲有好多果肉好正😋 (见
掂过碌蔗2人套餐
▸ 巴马火腿沙律
▸ 松叶蟹盖多士
▸ 黑松露卡邦尼意大利粉 (or 南瓜带子意大利饭)
▸ 加拿大猪鞍扒 (or 美国安格斯肉眼)
甜品 (乳酪雪糕)

而家晚市无得堂食,晏昼有时都会想食好少少😌 呢个2人套餐真系又好食又抵食😋 沙律🥗份量好大,巴马火腿大片得黎唔乾身又唔会过咸😋 “松叶蟹盖多士” 多士香脆,蟹膏都算几香浓唔会话好咸😋 “黑松露卡邦尼意大利粉” 意粉软硬适中又挂汁,每一啖都食到黑松露味,好香好浓郁,烟肉唔会好乾好咸,整个味道同口感都好好😋 “加拿大猪鞍扒” 好厚身,不单止完全唔嚡口唔乾净净,仲有肉汁好juicy,加上啖啖嘅香草味,真系好有惊喜😋 薯条粗身但偏淋,如果脆啲就好😊 “乳酪雪糕” 口感似gelato,味道偏向甜左少少,如果酸啲应该仲正😋 两杯特饮净系个名都够晒特别🤣 绿色个杯有菠萝味得黎又有少少薄荷味好清新😋 橙色个杯甜甜地有桃味,仲有好多果肉好正😋 (见到啲lunch set都好抵,下次要黎试下先😌)
2021-01-10 74 浏览
.已经一个月冇得外出食晚餐,咁唯有晏昼食好啲啦🥺最近系旺角嘅 amico1890 推出「掂过碌蔗2人套餐」套餐都几丰富,头盘包括巴马火腿沙律、水牛城鸡翼主菜可以拣黑松露卡邦尼意大利粉/ 南瓜带子意大利饭肉类就从美国安格斯肉眼/ 加拿大猪鞍扒之间选择一款最後用自家制乳酪雪糕作结😋.✨ 掂过碌蔗2人套餐食第一啖猪鞍扒嘅时候真系wow左声🙈呢块猪鞍扒非常厚切,煎到粉嫩多汁,仲有好香嘅猪骚味黑松露卡邦尼意大利粉好creamy,松露嘅味道都好浓郁睇相好细碟,但系原来份量都几多,仲有几块脆卜卜嘅烟肉添头盘都好丰富,有6只水牛城鸡翼同巴马火腿沙律鸡翼有少少辣,够晒惹味;沙律好新鲜,presentation好靓 ( ´▽`)甜品有自家制乳酪雪糕,都系超 好 食!啱晒乳酪控😍餐饮方面,👦🏻小编拣咗「益力多梳打」,味道唔淡,好饮嘅~👧🏻小编拣嘅「求其特饮」一啲都唔求其,啲装饰好认真好靓味道以莓菓饮品黎讲唔算药水🤣.✨ 鹅肝多士鹅肝煎到好香,生熟程度控制得几好,面层再脆啲就更加正多士用上烘热咗嘅法包,仲搽左好多牛油,够晒邪恶😝.✨ 芒果慕斯蛋糕只要订枱个时remark翻就会送蛋糕🍰只碟仲可以画简单卡通同写字
已经一个月冇得外出食晚餐,咁唯有晏昼食好啲啦🥺
最近系旺角嘅 amico1890 推出「掂过碌蔗2人套餐」
套餐都几丰富,头盘包括巴马火腿沙律、水牛城鸡翼
主菜可以拣黑松露卡邦尼意大利粉/ 南瓜带子意大利饭
肉类就从美国安格斯肉眼/ 加拿大猪鞍扒之间选择一款
最後用自家制乳酪雪糕作结😋
✨ 掂过碌蔗2人套餐
食第一啖猪鞍扒嘅时候真系wow左声🙈
呢块猪鞍扒非常厚切,煎到粉嫩多汁,仲有好香嘅猪骚味
黑松露卡邦尼意大利粉好creamy,松露嘅味道都好浓郁
睇相好细碟,但系原来份量都几多,仲有几块脆卜卜嘅烟肉添
头盘都好丰富,有6只水牛城鸡翼同巴马火腿沙律
甜品有自家制乳酪雪糕,都系超 好 食!啱晒乳酪控😍
餐饮方面,👦🏻小编拣咗「益力多梳打」,味道唔淡,好饮嘅~
👧🏻小编拣嘅「求其特饮」一啲都唔求其,啲装饰好认真好靓
味道以莓菓饮品黎讲唔算药水🤣
✨ 鹅肝多士
鹅肝煎到好香,生熟程度控制得几好,面层再脆啲就更加正
多士用上烘热咗嘅法包,仲搽左好多牛油,够晒邪恶😝
✨ 芒果慕斯蛋糕
只要订枱个时remark翻就会送蛋糕🍰
只碟仲可以画简单卡通同写字,啱晒庆祝生日/ 纪念日
👧🏻小编就拣咗最锺意嘅角落生物,真系画得好靓好qq (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
总结总结📣
真系好推荐大家试吓呢间餐厅,👦🏻👧🏻小编都食得好满足🥰
食物质素都非常唔错,食左咁多样都好满意~
职员好nice好贴心,成餐饭都好舒服❤️
平时lunch set都系$50-$60,包埋饮品,超级抵食!
餐厅有两层,仲有好多大卡位,就算一班人去都坐得好舒服
碌到最後有餐牌,建议大家bookmark低,有机会去试试~🤤
掂过碌蔗2人套餐 $398
———
📍Amico 1890
旺角洗衣街24号地舖
2021-01-09 49 浏览
香港人而家嘅晚餐唔系外卖就系自己煮睇住确诊人数每日减少大家要继续坚持落去🙏🏻睇嚟六点後禁堂食有排都唔会放宽黎紧会介绍多啲屋企食都可以好丰富嘅晚餐外卖.好多时候食西餐大部分价钱都落左系环境装修设计或者店租即使食物质素唔高但系价钱往往overpriced反而 @amico1890 坐落旺角区既西餐厅应该因为舖租较低、店舖环境人工成本亦较平所以做到平靓正质素有水准💯之前一直都有留意佢哋嘅外卖套餐可惜见到嘅都系四人或以上嘅套餐依家终於等到出二人份量($498)啦!一样有齐沙律、小食、主菜、同甜品.前菜 📌【巴马火腿沙律】青瓜片同沙律菜新鲜爽脆配芝麻酱唔错Parma Ham 切得够薄够大片唔乾身咸味亦算适中小食📌【水牛城鸡翼】呢度既招牌菜一碟有六件外层煎得香脆食落甜甜地又辣辣地几惹味而且啲鸡翼似乎系焗而唔系炸感觉冇咁热气主食📌【黑松露卡邦尼意大利粉】两款主菜都有惊喜平时食嘅都系黑松露意粉又或者卡邦尼意粉今次两款Mix埋一齐烟肉带出嚟嘅油香同黑松露独特嘅香气好夹意粉挂汁力强而且意粉食落烟韧散发出阵阵松露嘅香气食唔停口主食📌【加拿大猪鞍扒 】猪鞍扒劲.厚.身表面煎到微脆色泽吸引香草同黑椒带起香味未食
香港人而家嘅晚餐唔系外卖就系自己煮
睇住确诊人数每日减少大家要继续坚持落去🙏🏻
睇嚟六点後禁堂食有排都唔会放宽
黎紧会介绍多啲屋企食都可以好丰富嘅晚餐外卖

好多时候食西餐
大部分价钱都落左系环境装修设计或者店租
即使食物质素唔高但系价钱往往overpriced
反而 @amico1890 坐落旺角区既西餐厅
应该因为舖租较低、店舖环境人工成本亦较平
所以做到平靓正质素有水准💯
之前一直都有留意佢哋嘅外卖套餐
可惜见到嘅都系四人或以上嘅套餐
依家终於等到出二人份量($498)啦!
一样有齐沙律、小食、主菜、同甜品

前菜 📌【巴马火腿沙律】

其实系可以问店员尝试改作daily dessert
咁就唔怕溶
如果堂食既话不妨一试
同场加映小插曲
因为其实buffalo wings有时都会配酸乳酪酱、西芹食
有人就好有创意将半溶乳酪当成水牛城鸡翼酱
出奇地又几好食几夹喎🤣