2025-03-31
知道佢由細舖搬大舖、純外賣變可以堂食,今次終於有機會試下,可惜係今次用餐體驗麻麻。兩個人先喺店外排隊排咗~45分鐘,入餐廳坐低同落單後,又要再等食物逐一送上。兩個人點5個項目,由輪候到離開前後用咗2個小時,當中最唔花時間係食,因食物份量唔多,食材配搭唔豐富,進食時間可以好短。餐湯:跟主菜+$20;細碗;飲落係堅果加上湯的味道,味濃,而堅果(醬)只起點綴作用;湯的味道唔錯,但唔算清新煎雞扒蒜蓉意粉配杏仁甜椒醬:主菜$78;份量唔多;雞扒望落大件但偏薄,狗狗爸爸話雞肉仍嫩滑;意粉的軟硬度適合香港人,唔係al dente但都唔會過腍;醬汁類似印度咖哩,少辣,冇乜特別;比較差係沙律,蔬菜唔新鮮,部分菜葉好岩巉,剩低用嚟上碟的亦冇生氣,量少,而以沙律菜配搭意粉感覺有啲奇怪榛子青醬鷹嘴豆沙律配燒菠蘿:主菜$78;味道方面,佢唔係唔好食,但考慮到食材配搭、用料同份量,性價比唔高;燒菠蘿係2圈菠蘿片,切成4件,烤過,保持到水份,帶酸甜味;鷹嘴豆量多,味道正常;沙律菜同樣都係唔新鮮,了無生氣;當你點沙律而獲得呢一丁點唔新鮮的沙律,真係好失望;青醬過鹹,味道有少少霸道,遮咗榛子的果仁香,亦掩蓋食材的原味開
(跟主菜)是日餐湯
(主菜)榛子青醬鷹嘴豆沙律配燒菠蘿
(主菜)榛子青醬鷹嘴豆沙律配燒菠蘿
開心腰果露:跟主菜+$30;同餐湯一樣細碗;如單點係呢個size,咁就真係好唔抵,而家只係+$30,都覺得唔太值得試;飲落係飲到少少開心果味,但味淡,最突出只係甜度,估計主要成分係腰果;可能人人口味唔同,呢個甜品雖然夠甜(甚至略甜),但應該滿足唔到開心果迷
(跟主菜)是日甜品:開心腰果露
花生醬素窩夫:單點$48;2塊三角形窩夫,窩夫的凹位填咗花生醬,伴碟有一小pat 純素忌廉同埋少量用作點綴的水果,配椰糖醬;呢個甜品最好的地方係唔甜,但花生醬的堅果味淡薄;以前當舖頭開喺石硤尾時買過佢的花生醬,當時已覺花生醬遜色,呢樣可能同原材料或烤焗方式有關;今次再試花生醬,感覺一樣,味道似係由花生粉開出嚟咁,淡而無味
今次想一次過試勻舖頭的食物,因為唔想排隊食第二次。覺得呢度的食物定價偏高,質素去唔到一個令人滿意的水平,無論係湯、主菜以致甜品都只係不過不失。有兩樣嘢想提:(1)喺店外排隊時,後面有兩位食客,佢哋等到唔耐煩,其中1個就話:「IG係咁宣傳,但又唔請多個人,根本就做唔切」,雖然唔知平日嚟係咪都要等咁耐,但就算唔使排隊,以呢個價位,喺土瓜灣都有更多選擇;(2)附近有檯客,女的點咗窩夫,食咗幾啖便同男士耳語,然後見男士用叉篤起其中一小件,反去後面睇...原來因為燶底,所以女士冇再食而pass咗俾個男士清碟,見到咁,覺得食物質素一般~