2025-03-31 454 浏览
知道佢由細舖搬大舖、純外賣變可以堂食,今次終於有機會試下,可惜係今次用餐體驗麻麻。兩個人先喺店外排隊排咗~45分鐘,入餐廳坐低同落單後,又要再等食物逐一送上。兩個人點5個項目,由輪候到離開前後用咗2個小時,當中最唔花時間係食,因食物份量唔多,食材配搭唔豐富,進食時間可以好短。餐湯:跟主菜+$20;細碗;飲落係堅果加上湯的味道,味濃,而堅果(醬)只起點綴作用;湯的味道唔錯,但唔算清新煎雞扒蒜蓉意粉配杏仁甜椒醬:主菜$78;份量唔多;雞扒望落大件但偏薄,狗狗爸爸話雞肉仍嫩滑;意粉的軟硬度適合香港人,唔係al dente但都唔會過腍;醬汁類似印度咖哩,少辣,冇乜特別;比較差係沙律,蔬菜唔新鮮,部分菜葉好岩巉,剩低用嚟上碟的亦冇生氣,量少,而以沙律菜配搭意粉感覺有啲奇怪榛子青醬鷹嘴豆沙律配燒菠蘿:主菜$78;味道方面,佢唔係唔好食,但考慮到食材配搭、用料同份量,性價比唔高;燒菠蘿係2圈菠蘿片,切成4件,烤過,保持到水份,帶酸甜味;鷹嘴豆量多,味道正常;沙律菜同樣都係唔新鮮,了無生氣;當你點沙律而獲得呢一丁點唔新鮮的沙律,真係好失望;青醬過鹹,味道有少少霸道,遮咗榛子的果仁香,亦掩蓋食材的原味開

(跟主菜)是日餐湯

(主菜)榛子青醬鷹嘴豆沙律配燒菠蘿

(主菜)榛子青醬鷹嘴豆沙律配燒菠蘿

開心腰果露:跟主菜+$30;同餐湯一樣細碗;如單點係呢個size,咁就真係好唔抵,而家只係+$30,都覺得唔太值得試;飲落係飲到少少開心果味,但味淡,最突出只係甜度,估計主要成分係腰果;可能人人口味唔同,呢個甜品雖然夠甜(甚至略甜),但應該滿足唔到開心果迷
(跟主菜)是日甜品:開心腰果露

花生醬素窩夫:單點$48;2塊三角形窩夫,窩夫的凹位填咗花生醬,伴碟有一小pat 純素忌廉同埋少量用作點綴的水果,配椰糖醬;呢個甜品最好的地方係唔甜,但花生醬的堅果味淡薄;以前當舖頭開喺石硤尾時買過佢的花生醬,當時已覺花生醬遜色,呢樣可能同原材料或烤焗方式有關;今次再試花生醬,感覺一樣,味道似係由花生粉開出嚟咁,淡而無味

今次想一次過試勻舖頭的食物,因為唔想排隊食第二次。覺得呢度的食物定價偏高,質素去唔到一個令人滿意的水平,無論係湯、主菜以致甜品都只係不過不失。有兩樣嘢想提:(1)喺店外排隊時,後面有兩位食客,佢哋等到唔耐煩,其中1個就話:「IG係咁宣傳,但又唔請多個人,根本就做唔切」,雖然唔知平日嚟係咪都要等咁耐,但就算唔使排隊,以呢個價位,喺土瓜灣都有更多選擇;(2)附近有檯客,女的點咗窩夫,食咗幾啖便同男士耳語,然後見男士用叉篤起其中一小件,反去後面睇...原來因為燶底,所以女士冇再食而pass咗俾個男士清碟,見到咁,覺得食物質素一般~
2025-03-30
以鮮磨無添加堅果醬及創意堅果菜式成功打響名堂的外賣店「ALL ABOUT NUTS」約 3 年前於石硤尾開業,小店最近搬到土瓜灣提供堂食,作為堅果愛好者,今天跟同事們到訪朝聖,順道慶生-提供主食、輕食、沙律、甜品及飲品 (全為養生堅果熱飲),大部份食物均加入堅果元素,配合店,提供素食餐點;同時出售多款堅果醬,價格親民;店內面積不大卻甚具空間感,簡單裝潢呈現家的感覺,有一份親切感-🔹是日精選餐湯 $38大蔥薯仔腰果湯,飲到淡雅的腰果、香蔥及馬鈴薯香,稀稠度及鹹香皆適中-🔹自家製堅果沙律醋配煙三文魚沙律 $58加入車厘茄、石榴及青瓜片等材料沙律菜新鮮爽甜,小片煙三文魚滑順帶煙燻香,加入香脆的果仁再配搭獨特的堅果沙律醋,健康開胃-🔹榛子青醬鷹咀豆沙律配燒菠蘿 $78鷹咀豆份量極多,毫不吝嗇;同樣加入車厘茄、石榴及青瓜片等燒菠蘿香甜多汁,雞胸肉嫩雪白,加上清雅的榛子青醬,美味又富味道層次感-🔹煎雞扒蒜蓉意粉配杏仁甜椒醬 $78原塊雞扒份量不少,無論味道及口感皆有驚喜,雞扒脂肪率低卻肉嫩彈牙,肉汁豐富,調味恰到好處,意粉軟硬度適中,細滑輕韌,配搭輕甜的杏仁甜椒醬,吃得過癮!-🔹腰果腐乳醬燒蘆筍蒜
🔹是日精選餐湯 $38
🔹自家製堅果沙律醋配煙三文魚沙律 $58
加入車厘茄、石榴及青瓜片等材料
🔹榛子青醬鷹咀豆沙律配燒菠蘿 $78
鷹咀豆份量極多,毫不吝嗇;同樣加入車厘茄、石榴及青瓜片等
🔹煎雞扒蒜蓉意粉配杏仁甜椒醬 $78
🔹腰果腐乳醬燒蘆筍蒜香意粉配溫泉蛋 $88
長長的蘆筍新鮮爽甜,將溫泉蛋刺穿讓蛋液均勻的沾到意粉上令口感更順滑又充滿蛋香,配搭創新的腰果腐乳醬,好特別!
🔹奶油咖喱雞飯 $78
選配黃薑飯,咖喱雞球面灑上腰果碎
雞球緊緻細滑,吸收了香濃順喉的咖喱汁後好滋味,奶油份量恰如其份;黃薑飯粒粒分明,味道溫和容易入口,個人好喜歡!
🔹開心果野莓素布朗尼 (特製 4 人份 size) $140
為同事慶生而設,口感紮實,濕潤度適中,結合濃厚開心果香及野莓的微酸甜,甜度不高,好吃!
🔹開心腰果奶 $35
成份為開心果及腰果,不添加糖,飲下味道天然,健康又飽肚
免收加一服務費,4 人共消費 $736,性價比極高,值得再訪!
✨開心果醬 200g $128
小店所有堅果醬皆可試食,沒添加糖,室溫存放 6-8 個月
開心果醬由於油分較低因此會較黏稠黏口,入口帶輕微沙沙感,開心果香非常濃郁,鹹中帶開心果的獨有微甜,試食後立刻購買
2025-03-28
  • 榛子青醬鷹咀豆沙律配燒菠蘿
  • 煎雞扒蒜蓉意粉配杏仁甜椒醬
  • 奶油咖喱雞飯
  • 開心果野莓素布朗尼
2025-05-10 0 浏览
人均大慨$100高質有葷素cafe All about nuts搬去土瓜環擴充有埋堂食,今日打完波去試試。估唔到咁多純素選擇!是日餐湯一定係純素 😍 雜菌腰果核桃湯 😍 🥗自家製堅果沙律醋 配煙三文魚沙律$58 - 這份量$58 有煙三文魚,抵食!🌱純素🌱鷹嘴豆菠菜素咖喱 配黃薑飯 $68- 有白飯黃薑飯選擇,黃薑飯不用加錢👍🏻- carbs全部都係carbs🤣- 少辣🐤奶油咖喱雞配黃薑飯$78- 阿仔試左啖話唔辣。但食到最後都係頂唔到😆但又繼續食,睇嚟佢好鍾意個咖喱。☕️而家開心果係皇道,開心腰果奶只係$35,抵!☕️榛子奶香料茶都唔錯。香料茶可以選擇不同的植物奶。榛子奶貴少少,不過好少見餐廳有,所以多$5都試下。🍰 開心果野莓素布朗尼$35唔會太乾又冇太甜非常好👍🏻大量開心果鋪面,又係開心果😆#有葷素 #土瓜環找素 #植物奶 #hongkongveganrestaurant #veganfoodie #cafe關注組 #開心果關注組 #純素關注組
人均大慨$100高質有葷素cafe

🥗自家製堅果沙律醋 配煙三文魚沙律$58
- 這份量$58 有煙三文魚,抵食!

🌱純素🌱鷹嘴豆菠菜素咖喱 配黃薑飯 $68
- 有白飯黃薑飯選擇,黃薑飯不用加錢👍🏻
- carbs全部都係carbs🤣
- 少辣

🐤奶油咖喱雞配黃薑飯$78

☕️而家開心果係皇道,開心腰果奶只係$35,抵!

🍰 開心果野莓素布朗尼$35
唔會太乾又冇太甜非常好👍🏻大量開心果鋪面,又係開心果😆

2025-05-02 0 浏览
石硤尾外賣店時已bookmark 🥹原來宜家有埋堂食!襯復活節假期狗衝啦💨💨小店簡潔整齊 到櫃檯落單 職員送餐自助斟水 售賣自家製堅果醬店舖有十令個座位 但都坐得幾寬敞短髮女職員雖然無咩笑容但一見到BB👶🏼冰山都劈開左😂 ❙ 加多加多醬燴牛舌飯 ❙ $78牛舌厚切😚軟稔好食多醬超好餸飯 食落有少少少少似唔辣沙嗲我仲食到有花生香 不過我覺得碟飯唔夠熱😬 ❙ 開心果醬素窩夫 ❙ $78素窩夫無蛋 無奶 無牛油 依然做到外脆內軟 果種軟熟又帶有少少煙韌良好彈性👍🏻唔講唔知係健康版waffle 每格都塞滿開心果醬 食落漿口得黎又好滿足🥰店家仲研製左素忌廉但我地就覺得唔多夾 其實唔洗蘸都好味 ❙ 開心果野莓素布朗尼 ❙ $35的骰!素既布朗尼口感紮實 幾濕潤雖然面頭有唔少開心果碎 但真係食唔出有開心果及野莓既存在缺少傳統brownie既香氣唔緊要但都比啲味我呀⋯⋯🫠
石硤尾外賣店時已bookmark
🥹原來宜家有埋堂食!
襯復活節假期狗衝啦💨💨

雖然面頭有唔少開心果碎
但真係食唔出有開心果及野莓既存在
缺少傳統brownie既香氣唔緊要
但都比啲味我呀⋯⋯🫠

這間主打堅果主題的餐廳,原本期望會帶來暖心又有創意的料理體驗,實際上卻令人失望,無論食物質素、服務態度還是整體氣氛都遠遠未如理想。環境與氛圍:裝潢走日系簡約風,配合暖色燈光與木系家具,明顯是想營造一種家常溫馨的感覺。但實際上,整間餐廳氣氛冷淡,店員(老闆)的態度尤其令人反感——語氣冷漠、面口西,完全感受不到一點親切感。明明裝潢想營造家的溫暖,實際卻像走入一間不歡迎客人的店。等候時間過長:下午 3:30 開始等位,等了足足 50 分鐘。店內座位極少,只有六張雙人枱,感覺餐廳根本未準備好應付堂食人流。全店只有兩位老闆,一人負責煮食、一人負責前場,出餐極慢——我們由落單起計,主菜要30分鐘才上枱,整體效率不理想。餐點評價:•奶油咖哩雞飯: 雞肉算嫩滑,但咖哩醬份量少,味道偏淡,而且與「堅果主題」關聯不大,略嫌賣點不足。•煎雞扒蒜香意粉(配杏仁甜椒醬): 意粉有淡淡蒜香,醬汁略帶酸味,杏仁味尚算突出。雞扒煎得夠香口,整體調味算不錯,是本餐最能接受的一道。•開心腰果奶(無糖): 用開心果與腰果製成,飲落有堅果香,但因為無糖,口感偏淡,感覺清清地,唔太吸引。甜品:•開心腰果糊: 有類似「姜味」的感

環境與氛圍:

等候時間過長:

餐點評價:
奶油咖喱雞飯

煎雞扒蒜香意粉(配杏仁甜椒醬)

開心果腰果奶

甜品
•開心腰果糊: 有類似「姜味」的感覺,可能是堅果的天然腥味,唔算好入口。
開心果醬法式西多士

•開心果醬法式西多士: 賣相吸引,但偏滯,食幾啖已經覺得飽滯,不太討好。味道還可以,但唔值得專程去食。

總結:
如果你本身對堅果料理有高期待,這間餐廳可能會令你失望。食物普通,出餐慢,等位時間長,加上兩位老闆態度西冷,令整個用餐體驗變得不快。即使裝修想營造溫馨小店感覺,但實際氣氛冰冷。整體體驗極不推薦,感覺餐廳未 ready 去經營正規堂食,唔會有下次。
開心腰果糊
2025-03-30
奶油咖喱雞飯
煎雞扒蒜香意粉(配杏仁甜椒醬)
開心果腰果奶
開心果醬法式西多士
2025-03-07 908 浏览
啱啱去咗美善同道,見到以前蘇三個鋪位開咗新店,餐廳環境都幾舒服,一入去就覺得好放鬆。佢哋有自助飲水區,仲有個小角落賣佢哋自家製嘅堅果醬。午餐有幾個素食選擇,叫咗鷹嘴豆咖喱飯,係用印度嗰種香料咖喱,好濃郁惹味,而且仲可以揀白飯或者黃薑飯,$68免加一,性價比算唔錯。聽講佢啲雞同甜品都做得好好,今日我一個人食唔到咁多嘢,見隔籬枱叫咗個Waffle都好吸引,下次搵埋屋企人一齊食多啲嘢,而家個市道難得仲有啲咁有心嘅小店進場,值得支持下。

之前石硤尾嘅 All about Nuts 據講只係做外賣,真漢子就剛剛試咗搬去土瓜灣嘅新店,變成餐廳,有好多純素嘅食物選擇。💚我今次試咗:🍝 味噌堅果醬意粉配烤南瓜 $68本身真漢子以為啲主食同 nuts 係無關,所以開頭想點鷹嘴豆菠菜素咖哩飯,後來先發現原來多數主食都同 nuts 扯上關係,咁作為一個專業嘅 foodie 梗係即刻轉軚啦。🛞↪️平時食意粉除咗有時會加少少杏仁或松子仁外,冇諗過原來堅果醬可以加入意粉度,而且唔止冇違和感,仲好驚艷。佢哋招牌嘅堅果醬布滿每條扁意粉,所以每一口都食到,非常滿足,旁邊亦有啲杏仁碎。烤南瓜烤到有少少焦香但唔會太燶,同埋意粉味道好夾。😙🧇 開心果醬素窩夫,配椰糖漿 $68素窩夫有多種堅果醬選擇,除咗開心果仲有:🥜 花生醬 $38🌰 杏仁/核桃/腰果醬 $48🌰 榛子醬 $68可配焦糖煉奶/椰糖漿/莓果醬(Waffle 附近果啲 cream 問過係普通忌廉,非 vegan,brownie 啲 cream 都係)唔係好鍾意食甜品嘅我都覺得超好食,雖然開心果醬味係最貴,但佢都值回票價,因為醬填滿哂窩夫嘅窿窿之中,仲有好多開心果碎,勁香口,加埋椰糖漿同脆脆

我今次試咗:

🍝 味噌堅果醬意粉配烤南瓜 $68

味噌堅果醬意粉配烤南瓜

🧇 開心果醬素窩夫,配椰糖漿 $68

開心果醬素窩夫,配椰糖漿

素窩夫有多種堅果醬選擇,除咗開心果仲有:

🥜 花生醬 $38
🌰 杏仁/核桃/腰果醬 $48
🌰 榛子醬 $68

可配焦糖煉奶/椰糖漿/莓果醬

唔係好鍾意食甜品嘅我都覺得超好食,雖然開心果醬味係最貴,但佢都值回票價,因為醬填滿哂窩夫嘅窿窿之中,仲有好多開心果碎,勁香口,加埋椰糖漿同脆脆嘅窩夫一齊食,感覺好幸福 🥰。坊間開心果產品氾濫,其實唔知真開心果嘅成份有幾多,但呢度嘅堅果醬無添加,所以肯定係真材實料。💪🏻

🍫 開心果野莓素布朗尼 $35

開心果野莓素布朗尼

根據佢哋 社交平台post,成份有開心果醬、開心果仁、野莓、可可油、焙茶粉、麵粉、原糖、椰糖、水、泡打粉。

可能先食窩夫,太好味,所以食呢個 brownie 果陣唔覺得太好食,所以可以留 quote 試其他嘢(或者食多個窩夫?🤣)

☕ 堅果奶香料茶 $30

堅果奶香料茶

呢度只供應熱飲,想特別少少真漢子就試咗香料茶。可能加咗堅果奶,所以即使當日好凍,飲完都覺得個身暖咗。而佢唔太甜,配窩夫食就啱啱好。不過我覺得香料嘅味道唔夠特出。🙂

食飽飽可以參觀吓佢哋出品嘅堅果醬,款款都可以試食 👅。份量為 100,200 同 300g,一場嚟到我都買返樽返去試下,豪擲 $60 買咗樽嘅 100g 榛子腰果醬 😂。問過店員可室溫保存最多半年。🍯

呢度由土瓜灣站 B 出口行一陣就到喇,環境係 cafe 格調,幾悠閒同舒服㗎,啲嘢又幾好食,大家都嚟試吓啦。😉

1957 浏览

2025-02-08
味噌堅果醬意粉配烤南瓜
開心果醬素窩夫,配椰糖漿
開心果野莓素布朗尼
堅果奶香料茶
  • 開心果醬素窩夫
之前已經係石硤尾試過 嗰陣只係做外賣🥡 依家見到有開餐廳 即可要過來支持下 仲見到多左幾款新野食🤓食物水準依然好食 每道菜式都依然有花生🥜 好特別/心思 珍惜其他地方搵唔到 價錢合理 香港$60-70一個高質飯依家真係好難搵到💛 餐廳開左無耐我就去 感覺人手有少少不足 感受到佢哋好忙 星期六日都要拍一陣隊架 希望可以越做越好👍🏻

2025-01-12
2025-01-27 1472 浏览
滿心期待去食結果勁失望*嘢飲+嘢食完全冇Nut味*見到有賣咁多自家製嘅nuts 醬裝修又靚真心高度期望但所有嘢飲淡到似就咁攞粉來沖西多士都根本感覺唔到有Nuts 味嘅存在非Nuts嘅嘢食部分只能說一般冇驚喜*服務態度好特別*女侍應全程黑面好想知點解要做服務業落個order都勁驚問多句會俾佢鬧唔比自己攞餐具但係又俾唔齊有得自助斟水但唔比杯你又係要自己問佢先俾但我一班人去佢就淨係俾兩杯不過食物擺盤都幾靚環境都ok都叫做對得住個價錢可能畢竟喺土瓜灣

滿心期待去食

都叫做對得住個價錢
可能畢竟喺土瓜灣

• 真的沒有
2025-01-24 1380 浏览
2間非常喜歡嘅小店相繼走出SKM欣賞呢2位有型嘅老闆娘同對出品嘅堅持收到風其中一間係土瓜灣插旗二話不說更係去行動支持順便回味一番每道主菜,甜品飲料如店名一樣ALL ABOUT NUTS主食我揀左偏愛嘅加多加多醬燴牛舌飯加多加多醬簡直將小店嘅花生醬發揮得淋漓盡致牛舌size同軟淋度剛剛好另外意粉處理都一樣恰到好處有靭度有咬口配蒜片炒起更將香氣昇華再有杏仁甜椒醬加持醬汁有質感味帶微辣開胃名物西多士當然更要回味回味煎得唔會油膩感蛋香滿滿再加上花生醬開心到爆小店場內更有多款不同果醬比愛好者買返屋企慢慢嘆
2間非常喜歡嘅小店相繼走出SKM
欣賞呢2位有型嘅老闆娘同對出品嘅堅持
收到風其中一間係土瓜灣插旗
二話不說更係去行動支持
順便回味一番

每道主菜,甜品飲料如店名一樣ALL ABOUT NUTS

主食我揀左偏愛嘅加多加多醬燴牛舌飯
加多加多醬簡直將小店嘅花生醬發揮得淋漓盡致