2017-02-04 1548 浏览
一下子跌到12度 一杯熱飲算是最佳治癒吧 巧合經過anges b - 即管試試 - 熱棉花糖朱古力淡淡的朱古力香配上棉花糖應是不會錯的組合, 我個人是朱古力粉絲 可惜杯朱古力味道不太濃郁而且溫度偏暖. 所以會有少許失望另點了栗子海綿蛋糕 - 香滑綿綿嘅栗子幕斯香味清甜, 搭配鬆軟海綿蛋糕增添口感非常讚,食落無過甜嘅感覺呢到地方寬闊. 沒壓迫感 , 空間十足! 行街行到攰攰地尼除左有間大型連鎖咖啡店之外,Agnes B 絕對係可以另人好好嘅放鬆之地
一下子跌到12度 一杯熱飲算是最佳治癒吧
巧合經過anges b - 即管試試 - 熱棉花糖朱古力
可惜杯朱古力味道不太濃郁而且溫度偏暖. 所以會有少許失望

2016-10-03 1116 浏览
閒來食件cake,當唔想俾10幾廿蚊去幫襯美心聖安娜一啲大型連鎖餅店嘅時候,就會試吓一啲其他嘅餅店。而往往呢啲餅店都係慕名而來嘅。細細的海綿蛋糕,面頭有一片好食嘅朱古力片,仲有一粒士多啤梨,海綿蛋糕嘅下面就係一啲雜果同cream。好老實講,佢真係比美心同聖安娜好食少少嘅,但係佢最好食嘅應該都係面頭塊朱古力,如果冇左塊朱古力,我諗佢要半價先會去買。雖然佢嘅海綿蛋糕真係好鬆軟,並沒有好麵粉嘅感覺,佢嘅雜果亦都真係好豐富。整件蛋糕唔會好甜,食晒成件都覺得唔錯嘅。只係感覺上未值呢個價。
而往往呢啲餅店都係慕名而來嘅。
2016-06-11 1215 浏览
呢個牌子系我最愛嘅品牌朱古力店。位置系海港城商場入面,開放式嘅座位,睇到商場內嘅人行嚟行去又系另一種唔同嘅感覺,幾free嘎~~~店內有售朱古力、飲品、蛋糕...行到攰嘅時候可以買杯飲品坐低休息下~~以前都有食過盒裝嘅朱古力,入口軟滑香濃,唔錯。今次買咗散裝朱古力——海鹽夏威夷果仁黑朱古力160蚊100g,佢系一舊舊放著按重量計算,買左200蚊得幾舊~~兩種比較起身,我會更加鐘意食一粒粒盒裝果種,食起身比較方便,大概220蚊就可以買盒細嘅~~!呢間店嘅姐姐服務我好似好唔耐煩咁,好似得罪佢幾個世紀....

2016-06-01
等候时间
8 分钟 (堂食)
2016-01-17 1145 浏览
之前同朋友講起話我好鍾意食甜食,但系好食嘅甜品店真系唔多,今日佢得閒就帶我去咗agnes b delices ,係尖沙咀嘅。佢推薦咗一個白朱古力嘅甜品俾我,叫我試一下,白朱古力蛋糕個樣睇落好簡單,無咩特別,普普通通咁,但系食左先知其實好有料,味蕾都俾佢調動曬,口感同一般嘅白朱古力蛋糕唔同,呢個更加滑口甜膩,岩曬我喇。玫瑰朱古力都好正啫,賣相好靚,仲有幾片好似玫瑰花瓣嘅擺系朱古力上面,淡淡嘅玫瑰香味傳來,朱古力都系咁甜,同玫瑰香氣一搭,清淡中帶著濃濃嘅朱古力香,好好味,我咁鍾意甜食嘅人都唔可以食太多,價錢雖然比較貴,但系真系好味吖。
2016-01-10
等候时间
16 分钟 (堂食)
2015-05-03 1257 浏览
一吃便停不了口的朱古力,一試難忘這次,朱古力痴又出動了。很久以前也嚐過agnès b聖誕節限定的朱古力,虛有其表,味道難難的,叫人大失所望呢!當然還跟朋友一致認為這是世上最難吃的朱古力....可是,事隔多時,想不到竟大有進步,內外兼優,不僅朱古力的外型美觀,朱古力上的圖案可愛,色彩繽紛是視覺上一大享受,朱古力的味道更是非常特別。每一顆朱古力的口味也不同,樣人帶來重重驚喜。當中最喜歡的便是hazelnut crunch dark chocolate 榛子脆片黑朱古力,脆片令朱古力的口感更特別,如虎添翼,杏仁脆片黑朱古力也不錯啊!Salted caramel milk chocolate 海鹽焦糖牛奶朱古力,甜中帶點鹹,值得一嚐,這個也十分值得推介。Lychee and rose dark chocolate 荔枝玫瑰黑朱古力,想不到荔枝和玫瑰的口味加在一起竟如此恰配,又有玫瑰的香味又帶有荔枝的甜味,是個創新的組合。Lime dark chocolate 青檸檬黑朱古力,口味十分清新,小小酸味,也十分開胃。Guava dark chocolate 番石榴黑朱古力,雖然番石榴的味道不濃烈,但
一吃便停不了口的朱古力,一試難忘
這次,朱古力痴又出動了。

Guava dark chocolate 番石榴黑朱古力,雖然番石榴的味道不濃烈,但當中加入了一些脆脆的東西,口感特別。

Mango dark chocolate芒果黑朱古力,味道平平無什麼特別的,但也很有水準,這盒巧克力的水果口味不錯啊!

還有,green tea dark chocolate綠茶朱古力,當中綠茶的味道非常濃烈,綠茶迷值得一試喔!

總括而言,本人非常滿意這盒的朱古力
,重拾對agnès d délices的信心。用這個送禮也不錯,包裝簡潔,讓人不失體面,重點是有內涵,朱古力美味。
外卖自取
  • Hazelnut crunch dark chocolate
2015-01-16 791 浏览
在網上無意中看到Agnes B聖誕節期間推出的兔兔公仔,被他可愛的臉蛋深深吸引,幾日後便立即帶他回家,作自己的聖誕禮物! 兔兔公仔要連草莓白朱古力脆球一併購買,是一Set套裝來的。兔兔著住品牌的衫衫,腳上亦有b字logo雖然公仔好可愛,但質地麻麻,好快起毛粒了 套裝的草莓白朱古力脆球細細罐,外層草莓朱古力好香滑,夾內層質感脆口,咬落甜甜地兼ChokChok聲,味道出奇地好味,每次拿來吃時也忍不到口,吃過不停呢
公仔連朱古力脆球套裝
雖然公仔好可愛,但質地麻麻,好快起毛粒了
草莓白朱古力脆球
2014-12-22
2015-01-11 581 浏览
雖然我很喜歡Agnes b 這個品牌,喜歡它的雜錦果仁巧克力,喜歡它的兔兔,但卻沒有想過買它的月餅呢....始終定價比較高,也沒有什麼好評語呀~~~不過,世事往往就是出人意表的....前陣子到Agnes b 買雜錦果仁巧克力時,店員熱烈,超熱烈的推介她們家的月餅耳朵軟到不得了的小妹,非常不自覺的,竟然點頭買了一盒月餅!噢賣吉!發生什麼事呀??算吧!既來之,則安之~~安心等到八月尾拎餅日吧~朱古力奶黃月 + 朱古力月餅九件裝 ($490)其實.... 定價太高了吧!係小妹今年買的最貴的一盒月餅!不過,包裝也太美了吧!盒子是一貫Agnes b 的作風~ 美美的~打開盒子就會見到九件造型各有不同的月餅~ 五件不同口味的朱古力月餅,兩件黃色皮的酥皮朱古力奶黃月餅及兩件朱古力色的酥皮朱古力奶黃月餅先試了黃色的酥皮朱古力奶黃月餅,是64%黑朱古力所做的~ 放入焗爐小焗數分鐘,已經滿室奶黃酥皮香! 切開見到黃黑分明的酥皮跟餡兒,酥皮金黃鬆化,餡兒朱古力味濃,綿滑細膩,而朱古力味中,又滲有陣陣奶黃的甜美,是件質素高的作品呀~而黑色外表的酥皮朱古力奶黃月餅是用上了85%的黑朱古力所做,味道比64%的更為
不過,世事往往就是出人意表的....
耳朵軟到不得了的小妹,非常不自覺的,竟然點頭買了一盒月餅!
噢賣吉!發生什麼事呀??
算吧!既來之,則安之~~
安心等到八月尾拎餅日吧~

朱古力奶黃月 + 朱古力月餅九件裝 ($490)
其實.... 定價太高了吧!係小妹今年買的最貴的一盒月餅!
九件裝的月餅禮盒
九件裝月餅禮盒
酥皮朱古力奶黃月餅
而黑色外表的酥皮朱古力奶黃月餅是用上了85%的黑朱古力所做,味道比64%的更為濃稠,更為甘香~
Mango cheese milk chocolate
另外的四件朱古力月餅,分別為Almond Raspberry Milk Chocolate Mooncake, Hazelnut Biscuit Dark Chocolate Mooncake. Mixed Berries Dark Chocolate Mooncake跟Mango Cheese Milk Chocolate Mooncake~
印象最深的是Mixed berries dark chocolate,甜美的朱古力跟酸酸的莓子是最合拍的啦~~
一家之煮愛芒果,所以對Mango cheese milk chocolate 讚不絕口,芒果味跟芝士味平衡得很好,誰也搶不了誰的風頭~
Almond raspberry milk chocolate 就差一點點啦,杏仁味有一點兒人工化,是小妹不喜歡的味道呀!
反之,脆脆的Hazelnut biscuit dark chocolate 就取得愛香口的米飯班跟大胃王的歡心啦~

這九件小小的月餅,質素真的很高呀~ 不過,下年會否再encore,就要想一想啦~~
2014-08-24
九件裝的月餅禮盒
九件裝月餅禮盒
酥皮朱古力奶黃月餅
2014-12-17 932 浏览
一年一度嘅聖誕又就快到了~唔知大家又買好聖誕禮物未呢~而我就係早兩日已經收到第一份由J小姐送比我嘅聖誕禮物啦~就係agnes b.嘅Lapin Christmas Carol Chocolate Gift Box,重要喺紫色添!超級鐘意!Lapin Christmas Carol Chocolate Gift Box (Purple) 打開鐵盒,入面有一袋朱古力波波~~份量蠻多~打開包裝再看看,朱古力表面凹凸不平,有如一個流星錘,入口朱古力香滑,最愛黑朱古力味濃而不膩,甜度適中,而內部則是一粒大脆米,非常鬆脆,個人比較喜歡放到口內,待外層的朱古力慢慢溶化,再咬碎脆米~~非常好吃呢!一粒接一粒地放進咀裏,不知不覺就吃上半包~哈哈盒子其實除了用作盛載朱古力之餘,其實背面還能上鏈,無錯~!其實是一個音樂盒~食晒之後重可以用黎擺放飾品~又環保又實用啊~~!喺到再次多謝j小姐份聖誕禮物,有你這個朋友真好^_^agnès b. DÉLICES (尖沙咀)尖沙咀廣東道17號海港城港威商場2樓2402K舖~~~~~~~~~~~~~~~味道:9/10環境:8/10服務:8/10衛生 : 8/10抵食 :
[marks:9/10]

喺到再次多謝j小姐份聖誕禮物,有你這個朋友真好^_^

agnès b. DÉLICES (尖沙咀)
尖沙咀廣東道17號海港城港威商場2樓2402K舖
~~~~~~~~~~~~~~~
味道:9/10

其他
庆祝纪念
圣诞节
2014-12-04 592 浏览
今日除了買Dalloyau外,還買了agnes b. Delices 呀!不是買蛋糕,而是買朱古力!一家之煮向來喜歡Agnes b 的雜錦果仁朱古力,很久沒有買過給一家之煮,就買一點給她吧~原本只想買一點點雜錦果仁牛奶朱古力給一家之煮解解饞但見到其他很美味的朱古力及曲奇,加上early bird 買月餅有優惠,忍不住手,又小敗了一點呀!雜錦果仁牛奶朱古力是一家之煮的至愛,最喜歡它甜美滑溜的朱古力包著滿滿的果仁,美味呀!夏威夷果仁黑朱古力是店員的推介,大胃王最喜歡夏威夷果仁,所以也買了一點點試試,大大粒的夏威夷果仁有咬口又美味,黑朱古力味道濃郁,但味道比雜錦果仁牛奶朱古力單調~~雖然小妹比較喜歡黑朱古力,但更喜歡雜錦果仁牛奶朱古力的多重果仁口味~~Agnes b 的曲奇一向都很好味~~ 有三款口味:Double chocolate chip cookie,Strawberry cream and white chocolate chip cookie and Dipped chocolate ginger cookie~~曲奇全都鬆脆可口,最喜歡士多啤梨那一款,有不少士多啤梨果肉粒,但略
不是買蛋糕,而是買朱古力!

原本只想買一點點雜錦果仁牛奶朱古力給一家之煮解解饞

Agnes b 的曲奇一向都很好味~~ 有三款口味:Double chocolate chip cookieStrawberry cream and white chocolate chip cookie and Dipped chocolate ginger cookie~~
曲奇全都鬆脆可口,最喜歡士多啤梨那一款,有不少士多啤梨果肉粒,但略嫌比較甜~薑味的也不錯,薑味濃郁,比較硬身,外層被濃郁的黑朱古力包住,yummy~~至於chocolate chip 則平凡了一點,不過都不錯吃~

接著又買了一盒三罐的Dark chocolate bombHazelnut coated in dark chocolate and Hazelnut coated in milk chocolate~是店員推介,說買了這個可以多送什麼什麼,所以才買的~~ Chocolate bomb 脆脆的,朱古力是coated在脆脆上,薄薄的一層,罪惡感頓時減輕了 XD~~ 另外兩款,沒有什麼特別,再選的話,寧可多買一點雜錦果仁牛奶朱古力吧~

買了不知多少錢,所以店員送了兩小盒朱古力,不能自選味道呀,是random 的~~ 這四小顆,剛好晚上可以跟家人分享~~ 這四小顆應該是Rose Champagne dark chocolateYuzu dark chocolate and Pistachio dark chocolate~ 愛b兔的小妹,選了粉紅色兔兔的這一粒,即是Rose champagne dark chocolate,朱古力很軟滑,玫瑰味亦很香濃,不過就食不出酒味啦~~ 大概是champagne 含量太低了吧!!??
家人食完另外幾粒,都沒有特別評語呀~~
四小顆
除了以上這些,也買了月餅,中秋節前才拎~~

買了這麼多,所以也送了這麼多!!!
很喜歡這紫色的兔兔呀~~~ 它可以搖身一變,成為頸枕的呀~~
家中的小灰兔及小白兔又有新朋友啦~~
其實買了這麼多,試了這麼多,還是覺得雜錦果仁牛奶朱古力最好食呢~~

2014-07-26
  • 雜錦果仁牛奶朱古力
2014-10-14 861 浏览
早前食友生日,送了份小禮物給她,之後竟然獲回贈一盒盒面繫上啡色蝴蝶結的《agnès b. DÉLICES》皇牌手造夾心朱古力,嘩,真令我受寵若驚啊!定睛細看,盒朱古力個包裝精美得差點唔捨得拆開嚟食添,謝謝妳對我的厚愛呀,未食已經令人個心都甜埋。原來 DÉLICES 在法文即解作「美味、好吃」的意思,咁美味的朱古力,當然要同家人分享喇。Praline Gift Set,一盒 9 粒,每粒都會印上一個唔同的圖案,想知道每一粒巧克力的味道,相信就要花點精神和時間,按圖索驥了。至於筆者今次獲贈的這盒 Praline 朱古力,由上至下,從印有字母 b. 開始,分別有:藍莓芝士牛奶朱古力、 香脆米黑朱古力、柚子黑朱古力海鹽焦糖奶朱古力、開心果黑朱古力、香蕉牛奶朱古力伯爵茶黑朱古力、綠茶黑朱古力、青檸檬黑朱古力雖然筆者只品嚐過當中的 3 粒,並非每一款都試過,但感覺幾款味道都不俗,尤以開心果黑朱古力的口味最為突出,朱古力入口幼滑細緻,而且吃起來充滿開心果的濃香,若閣下是開心果迷的話,就千祈唔好錯過。至於青檸檬黑朱古力,入口帶點自然酸香,感覺挺清新,味道亦頗討人喜愛;而海鹽焦糖奶朱古力,成品以甜膩的焦
藍莓芝士牛奶朱古力、 香脆米黑朱古力、柚子黑朱古力
海鹽焦糖奶朱古力開心果黑朱古力、香蕉牛奶朱古力
伯爵茶黑朱古力、綠茶黑朱古力、青檸檬黑朱古力
開心果黑朱古力
青檸檬黑朱古力
海鹽焦糖奶朱古力
至於青檸檬黑朱古力,入口帶點自然酸香,感覺挺清新,味道亦頗討人喜愛;而海鹽焦糖奶朱古力,成品以甜膩的焦糖配清新的海鹽,加上經典的牛奶朱古力,組合非常特別,能給人一個煥然一新之感。在此再次多謝食友的厚禮!

2014-10-10
2014-09-08 934 浏览
如果大家對傳統月餅產生厭倦,有否想過轉轉口味?agnès b. DÉLICES早兩年以朱古力創製了新口味,進佔年輕人的市場,令人有耳目一新的感覺。今年又有新攪作,推出黑朱古力奶黃月餅及特濃朱古力奶黃月餅。一人盒兩件的套裝,可說是情侶的恩物。前者選用64%的黑朱古力作餡料,外層壓花是店方獨有品牌印章,餡料又不會太過濃郁,女孩子都接受得了。另一件充滿男性豪邁的風格,以85%Extra Dark Chocolate作餡料,外層的可可粉很濃香,咬落甘中帶甜,令人一試難忘。
如果大家對傳統月餅產生厭倦,有否想過轉轉口味?
今年又有新攪作,推出黑朱古力奶黃月餅及特濃朱古力奶黃月餅。
一人盒兩件的套裝,可說是情侶的恩物。
2014-05-09 587 浏览
As we all know, the food at agnes b are not cheap.However, the fruit tarts were bad, the tart was not crispy .The fruits and cream were okay.It really disappointed me on my birthday><It wasted my friend's money
It wasted my friend's money
fruit tart
2014-01-14 531 浏览
跟一班相熟食友差不多每次飯局,都會互相送贈小禮物,但不外乎都喺一啲小盒裝零食糖果,志在一齊收吓禮物開心吓。不過,今次收到依份「純黑厚禮」確喺幾「墜手」,agnès b. DÉLICES出嘅純黑朱古力禮盒 。因為喺份厚禮,都好奇賣幾銀,所以都「專燈」走去望望,嘩!原來咁貴,真喺要食友大破費,認真唔好意思 ,總有啲無功不受祿嘅感覺,不過,難得食友誠意,咁小弟就心存感恩慢慢享用 。依款朱古力屬店內DÉLICES de Luxe系列,當中包括經典朱古力、姜都亞朱古力、片裝牛奶朱古力、片裝64%純黑朱古力及片裝83%純黑朱古力多款禮盒以供選擇,包裝富法式時尚品味,雅致得體,的確喺送禮之選 。 12片裝64%純黑朱古力禮盒 $175 純黑朱古力分64%同83%,兩者包裝睇落一模一樣,拆開禮盒睇見12片朱古力整齊排列。最奇怪無論包裝盒,抑或外圈灰色包裝紙條,都無列明喺邊一款 ,直至反轉朱古力片,才見64%字樣。薄薄一片嘅黑朱古力片,色澤黝黑,黑朱古力最可愛之處喺味道本身唔會太甜,慢慢嗒落就品嚐到甘苦同醇厚嘅滋味,雖然未喺去到83%咁濃,但以64%可可做出嚟嘅效果已好足夠。三幾片純黑朱
片裝朱古力禮盒
12片裝64%純黑朱古力禮盒 $175

,直至反轉朱古力片,才見64%字樣。
12片裝64%純黑朱古力禮盒
薄薄一片嘅黑朱古力片,色澤黝黑,黑朱古力最可愛之處喺味道本身唔會太甜,慢慢嗒落就品嚐到甘苦同醇厚嘅滋味,雖然未喺去到83%咁濃,但以64%可可做出嚟嘅效果已好足夠。三幾片純黑朱古力,可以令厭悶嘅工作拋諸腦後
再次多謝食友厚禮
外卖自取
$15 (其他)
用餐优惠
其他
2014-01-06 369 浏览
Agnes b. DELICES松露朱古力,外型比較特別, 我選了16粒款式, 有8款味~自己比較鐘意酒味, 白蘭地味及RUM酒都唔錯配上柔滑既松露朱古力~~口感好香好滑, 酒味比較濃烈, 鐘意酒香既朋友可以一試~開心果味度普通, 外層鋪滿開心果粒,但可惜唔夠香無咩開心果味

2013-07-09 328 浏览
行街行到有點累,見到呢間無咩人,靜靜地,就入去歇一歇吧!果然只值歇一歇,不能對餐廳有什麼要求呢...首先杯Mint choco frappe 沒有choco的香氣 件Melaine 既士多啤梨酸到暈 ,酸到味覺都麻痺了。件Paris 太甜了 ,完全掩蓋了原本的味道。雖然食物質素麻麻,但發現呢間餐廳有個好處,就係人少少,可以靜d傾吓計喇

行街行到有點累,見到呢間無咩人,靜靜地,就入去歇一歇吧!
果然只值歇一歇,不能對餐廳有什麼要求呢...

件Melaine 既士多啤梨酸到暈
,酸到味覺都麻痺了。

件Paris 太甜了
,完全掩蓋了原本的味道。

2013-07-09