2010-11-20 32 浏览
媽咪生日, 佢最鐘意食拿破崙, 於是放工即去timesquare買餅! 要咗:拿破崙吉士香滑, 有層次又鬆化, 正!!!Chloe = Hazelnut加朱古力濃濃嘅朱古力, 滲出Hazelnut, 值得一試!!!Paris = strawberry tart士多啤梨算甜, 吉士都幾滑, 但撻皮唔夠牛油香, 勝在外型迷倒不小少女, 都ok!!!Lola = chocolate + banana mousse成個蛋糕面被朱古力cover哂, 香蕉mousse + chocolate好香濃, 永遠都係最佳拍檔!!!Mont Blanc = 粟子被層層栗子蓉吸引,內裡仲有蛋糕+朱古力醬. 淡淡清甜嘅粟子蓉, 好rich, 好有內涵呀!!! 仲有一個唔記得咩名, 但見到佢好似城堡, 好cutie, 係chocolate puff. 一口咬落個puff度, d cream破肚而出, haha....好香甜好滿足!!!其實面對住咁多款靚靚甜品已令你開懷, 仲要件件都咁有內涵, 就算唔係特別日子, 久唔久買嚟獎勵吓自己/女友都好開心, 肥都無計啦!!! 男友們識做啦, haha....
拿破崙
吉士香滑, 有層次又鬆化, 正!!!

Chloe = Hazelnut加朱古力
濃濃嘅朱古力, 滲出Hazelnut, 值得一試!!!

Paris = strawberry tart

Mont Blanc = 粟子

2010-11-19
外卖自取
$30 (宵夜)
庆祝纪念
生日
  • Mont Blanc
  • 拿破崙
2010-08-29 10 浏览
行開世貿想搵到地方坐底 決定來agnes b食件cake得返一張吉"木台" 可惜上面留有上一手食剩嘅野我先行去買cake 想說買完返黎d staff應該會清左張"木台"要左Lola同Chloe 每件30蚊Lola係香蕉朱古力 Chloe係Hazelnut加朱古力買完我捧住兩碟cake返到張"木台" 點知仲未有人執"木台"hmmm 有d唔合理囉 我張"木台"係起正個cashier前面當時有3個staff晌cashier入面 果陣仲要只係得一個人負責serve客有冇可能唔知有張"木台"要執??定係3個staff互推唔想執??最後都係要行過去同佢地講 先肯即刻出黎執左佢蛋糕方面:件Chloe很不錯 一層一層的唔同口感 有sponge cake,mousse,和底層的脆脆不過真係好好好細件Lola則一般啦 面果浸朱古力太膠太甜了要想晌銅鑼灣搵個安靜嘅地方食tea傾計 呢度的確係唔錯嘅選擇不過服務還是有待加強 30蚊一件cake話平唔平話貴唔貴 但水都唔提供一杯嘅時候係咪至少都要勤快小小執"木台"俾客人呢??
行開世貿想搵到地方坐底 決定來agnes b食件cake

得返一張吉"木台" 可惜上面留有上一手食剩嘅野

要左Lola同Chloe 每件30蚊
Lola係香蕉朱古力 Chloe係Hazelnut加朱古力

最後都係要行過去同佢地講 先肯即刻出黎執左佢

蛋糕方面:
不過真係好好好細件
Lola則一般啦 面果浸朱古力太膠太甜了

係咪至少都要勤快小小執"木台"俾客人呢??
LOLA
CHLOE
CHLOE
2010-08-11 17 浏览
成班嘩鬼gathering, 因為我哋志在傾計, 不在飲食, 所以初時定地點既時候確實係好傷腦筋, 最後地點定係世貿, cova 或 agnes b 任擇其一. 第一個到場既朋友係睇過兩間舖頭既蛋糕櫃之後就揀左agnes b. 我哋未夠三點到, 去到既時候都仲有幾張空枱. 不過我哋坐底無幾耐就到下午茶時間, 突然好多人都想黎呢個食下午茶, 搞到成間舖頭都有人企左係到. 我哋齊人既時候已經係3點3既事, 本來我哋睇中個lunch set, 點知原來個lunch set只係做到3點鐘. 不過好彩佢哋好好人話可以做埋俾我哋咋. 嘩, 個lunch set 有半件三文治, 一件cake同一杯咖啡都係$65, 我本來諗住我唔食三文治, 淨係叫杯野飲同蛋糕反而仲要貴$3 咁就梗係叫番set啦. 最後我就要左半份洋葱火腿三文治.我哋5個人叫左個4個餐, 一杯淨野飲. 但係佢哋都好似顯得有d手忙腳亂咁. 其中仲有一杯野飲等左半個鐘都唔見問佢哋先問可能唔記得先再整. 但其實 $65 一個agnes b set好似幾抵咁, 有cake有三文治有杯咖啡. 但係講質野都係差少少, 三文治最唔錯, 兩邊麵包係冷

咁就梗係叫番set啦. 最後我就要左半份洋葱火腿三文治.

我哋5個人叫左個4個餐, 一杯淨野飲. 但係佢哋都好似顯得有d手忙腳亂咁. 其中仲有一杯野飲等左半個鐘都唔見問佢哋先問可能唔記得先再整. 但其實 $65 一個agnes b set好似幾抵咁, 有cake有三文治有杯咖啡. 但係講質野都係差少少, 三文治最唔錯, 兩邊麵包係冷藏之前已經焗到金黃色, 仲有搽左層牛油, 中間既洋葱調味調得唔錯. 不過佢上枱既時候都唔係熱既, 所以減左少少分. 蛋糕我本來揀左個唔記得左名, 但應該有榛子味既蛋糕, 但係我係任何味都食唔出~~~ 唔係好得囉, 我食過我個frd個普通cheese cake, ok 過得去, 非常普通嗰隻. 唔值$30單價!! 至於咖啡, 我叫左杯iced cap, 有咖啡味, 不過都唔係好濃嗰種. 但好奇怪, 我同另一個frd都係叫iced cap, 但係兩杯既顏色差好遠, 應該係佢落奶同咖啡既份量唔同既影嚮, 乜... 無指引可以比佢哋亂黎嫁咩?

環境就唔錯, 比$65坐左幾個鐘ok, 但如果話d食物就真係唔合格囉!
2010-08-08
day back 番去食野個日.是日放假, 起身已經係下午2:00. 女朋友話不如去世貿Agnes B 食下午茶. 甘去啦, 難得放假, 女朋友又甘有興致...去到睇下60幾蚊, 有半件三文治, 有個旦糕又有杯野飲...算啦, 話曬係世貿, 係要貴D架啦...不過D野食黎到一睇...喂唔係呀, 唔貴, 直情係物超所值...半件三文治其實都幾大件, 個旦糕水準高, 杯涷啡好飲又大杯. 再睇下環境, 都比我一個幾舒適的感覺. 以同區價錢環境加食物質數, 真係物超所值. 我建議如果有日你同女朋友係銅鑼灣行街行到累, 不防去食個下午茶. 我相信你女友一定加你分.!
day back 番去食野個日.

甘去啦, 難得放假, 女朋友又甘有興致...

2010-05-28
2010-04-18 18 浏览
星期天跟大力女王起了個早,去跑馬地街市拜訪久違的昌記,以及「串的有點詼諧」的阿姐。隨後信步來到時代廣場,趁著大力女王去廁所以及zara晃晃時,帶著本書跑到agnès b點杯cafe au lait。這杯咖啡真的蠻貴的,一杯28元,而且太燙、奶泡太鬆散,奶真的多到喝完覺得好噁心,就算是cafe au lait,咖啡味也未免真的太淡太淡......還好早上10點30分非常的安靜,一個人邊看著「監獄飯店:春之卷」,一邊傻呼呼笑著,咖啡也變的容易入口,悠閒的30分鐘也很快就過去。

好奶好奶而且奶泡很不綿密的cafe au lait~~~
2010-04-18
$28 (其他)
2010-04-10 29 浏览
之前也在 ifc 分店試過這些mini cake,見報紙有優惠coupon,於是買了6件回家與家人分享最後買了Chole, Lola, Charlene, Valerie, Opera and DanielleDanielle有點 Irish cream liqueur味道,喜歡有酒味的會喜歡Charlene及Opera朱古力味濃Lola有不同層次,味道也好Chole及Valerie未有品嚐,想也不太差每件mini cake要$30,也不便宜,份量也細小;偶然試吓也可,開心滿足

Charlene及Opera朱古力味濃
Lola有不同層次,味道也好
Chole及Valerie未有品嚐,想也不太差

• Danielle
  • Lola mini cake
2009-12-20 13 浏览
又到聖誕又到聖誕今天我們去了朋友的家,我們一齊開p 派對~大家也帶來禮物互相抽奬咦 比我抽到b仔既朱古力盒呀~好開心呀~ 一盒有九粒~ 因為係聖誕所以有聖誕gift set丫忍不住己把它吃下, 味道很好,朱古力很濃, 外表咁靚食什麼也很開心呀
又到聖誕又到聖誕

今天我們去了朋友的家,我們一齊開p 派對~
大家也帶來禮物互相抽奬
咦 比我抽到b仔既朱古力盒呀~

2009-12-14 10 浏览
喺時代行到攰, 同老公坐低休息下. 每人揀咗一件cake同一杯飲品:Iced cappuncino ($35)- 偏淡, 味道一般Hot chocolate ($35)- 朱古力味超淡, 麥記仲好飲過佢Cake x 2 ($30一件)- 賣相好靚, 味道唔會太甜. 星星圖案嗰款入面有薑粒, 都幾特別雖然喺商場中間, 但環境唔會太嘈, 傾下計休息下都唔錯. 個人認為蛋糕既賣相係吸引人幫襯既主要原因, 不過飲品質素有待改進.

2009-11-17 10 浏览
先講是日下午茶餐:- hot mint chocolate mocha hot chocolate mocha cold mocha strawberry tart pyramid chocolate cake飲品種類ok多,咖啡味唔重,3杯都有試過,分別唔大.我比較中意飲熱既~兩個cake既真實名稱唔記得喇,要推介金字塔cake,上面印有agnes b logo,很特別.兩個都咁好味,而且價錢唔算貴,同一般cafe店差不多.雖然就坐落於大型百貨公司內,但係一d都唔嘈,坐起身邊的都係外國人.幾個朋友慢慢傾計一流.我要讚一讚所有staff,真係好好人好nice!!
先講是日下午茶餐:-

hot mint chocolate mocha
hot chocolate mocha
cold mocha
strawberry tart
pyramid chocolate cake

我要讚一讚所有staff,真係好好人好nice!!
2009-11-07
2009-11-17 21 浏览
因為您,我們才能聚首一堂; 亦因為您,我們才發現agnes b原來有cafe???哈,謝謝您.agnes b除了袋子有香港限定阪之外,asia地區就只有hk有agnes b cafe.這個消息真假就要問問好朋友or上網搵搵了.一個不太愛吃巧克力又不會喝cafe的我,就破例走到香港島尋找傳說中的agnes b cafe,原來一直誤以為是pacific,就是agnes b cafe所在地!!staff都好young而且很nice.到達時間2點,即使是saturday都不算多人,很快就有位置.旁邊都是外國人.是日下午餐:- hot mint chocolate mocha>> 是我點的,希望mint+choco可以帶走一點點coffee味.我覺得不錯,咖啡味唔算重,當中又帶有mint味,可以舒緩一下. hot chocolate mocha>> 朋友又點了熱飲,氣味跟我點的差不多,就算staff親切地畫上記號(看不懂),or大家嗅一嗅,都分不出~ cold mocha>> 一拿的就喝了半杯了,應該很好喝吧! strawberry pie>

是日下午餐:-
strawberry pie>> 沒有留意名字.strawberry都甜,又太顆.餅底是cookies,再塗上choco,+ cream, strawberry. 簡單但很好吃.
金字塔chocolate cake>> 兩個巧克力cake,staff推介金字塔上印有b字一件.整個都是濃郁巧克力,一個人吃可能太漏,3個人分就剛剛好!

雖然地點就在大型百貨公司之內,不過沒有嘈吵聲,可以慢慢聊天,又一個悠閒的下午!
2009-11-07
2009-10-30 38 浏览
蝴蝶酥第一啖,已經覺得好鬼咸,因乜解究有咁重咸味嘅呢?!係咪用咗有鹽牛油呀講完味道,到質感,佢唔夠鬆化,食落有啲油,咬多兩塊已經好口谒
蝴蝶酥

第一啖,已經覺得好鬼咸,因乜解究有咁重咸味嘅呢?!
係咪用咗有鹽牛油呀
2009-10-12
Came here before dinner for a quick Coffee and chat with my Aunt before heading separate ways. Although I'm really tempted to try their cakes, which looks a bit like Habitu offerings for some reason - I refrained myself to save tummy space. Until next time.... *************MILK BASED COFFEE - Quite honestly can't remember if I ordered a Caffe Latte or a Cappucino, as this was back in August and the end result from the photo is confusing. The Cappucino looked-alike without any Choco powder -

*************
MILK BASED COFFEE -

The Cappucino looked-alike without any Choco powder - was unbelievably bitter and also burnt. The milk was also overheated by a factor of 40-50%. I took 1 sip, waited around 10 minutes for a 2nd sip before giving up completely

For such a famous shop operating a Cafe to complement its merchandise sales department, purporting to sell high end cakes, imported famous French Teas and what's advertised on the wall to be a carefully blended-to-perfection Coffee Base using 3 types of beans - the end result really shocked me. This is as bad as coffee can get, it was 苦過Dee Dee.

Coffee that's not a Coffee
Environment is Good. Service a bit Amateurish.
2009-10-27 13 浏览
之前已試過agnes b的蛋糕, 雖然不是每次都有驚喜, 但始終有試勻所有蛋糕的衝動。站在蛋糕櫃前, 看見賣相精緻的西餅, 是件賞心樂事。不知價錢何時由最初的$28升至$30, 但我覺得還可接受, 偶然享受一下又何妨? hazelnut cake $30: 入口很輕很軟, 像棉花一樣, 又有一定彈性, 清蛋糕和榛子mousse相間, 榛子味極濃, 加上面頭和側面都滿佈果仁碎, 十分清爽, 完全不覺漏。 chocolate chestnut$30: 這件較為濃味, 賣相很迷人, 鋪上金箔, 予人一種高貴的感覺。外層是朱古力醬, 中間由帶點濕潤的朱古力蛋糕、栗子茸和栗子mousse相間著, 底層則是脆脆底,很豐富多種的口感。整體上栗子味十分突出, 但亦不會蓋過朱古力的味道, 算很不錯。 每次來都是外賣, 有機會的話要坐下來嘆杯咖啡再加件蛋糕呢!

, 加上面頭和側面都滿佈果仁碎, 十分清爽, 完全不覺漏。

每次來都是外賣, 有機會的話要坐下來嘆杯咖啡再加件蛋糕呢!
chocolate chestnut
hazelnut cake
chocolate chestnut
hazelnut cake
2009-09-22 36 浏览
來 Times 買完東西, 想找個地方坐低用用電腦, 沒理由又去度度都有的兜巴星的吧, 選了未來過的 agnes b. l.p.g.。用餐的位置其實只是店面後窄窄的一條走廊, 不過此時都坐滿了人, 一家大小又有, 吹水食 tea 也有, 也有不少像我買到一袋二袋坐低抖抖的。看了看餅櫃的糕點之後, 點了一件 Ophélie (所有的 mini pastries 都是 $30一件), 其實即是 Lemon Tart。檸檬餡是用檸檬汁加蛋黃製成的 lemon curd, 撻底是 sugar dough, 即有曲奇皮甚至比較接近 shortbread 的質感, 面上飾以 b 姐招牌的朱古力牌。天天喝咖啡的我, 來到這裡居然有咖啡不喝而喝茶, 何解呢? 素知 agnes b. 餐廳用的茶是法國名牌 Mariage Frères 出品, 店內更有特為品牌調製的茶葉, 只可惜這款特製茶沒得在店內點選, 只能購買原罐茶葉 ($198), 店員就為我挑了 Mariage Frères 另一款著名茶品, 同是以花香味為主調的 Marco Polo ($35)。一面吃著檸檬撻, 「的的式式」的它令我不得不

一面吃著檸檬撻, 「的的式式」的它令我不得不慢慢細嚐。是做得有水準的, 餡料柔滑富含檸檬香, 甜度適中, 不過那撻底用附上的木叉是比較難切開的, 而且整個撻是用朱古力黏在墊底紙上, 也要花上一番努力才可以把撻撬出來吃。Marco Polo 茶也真的沒介紹錯, 雖然只是用茶包泡的, 不久已嗅到撲鼻的花香, 唔, 不是普通玫瑰花或一般花茶的芬芳味道, 反而有一股深沉之氣, 入口卻帶著莓果的酸甜, 很引人入勝。看品牌介紹, 原來這是用中國黑茶加西藏花果調成的, 怪不得有點異國風情的感覺。只是在 cafe 用咖啡紙杯泡茶下水太多, 我根據茶包上的指示泡足 5 分鐘, 茶味仍然比較淡, 難道我要買整罐茶葉來泡啦?

這家 agnes b. le pain grille 跟品牌的朱古力店 Delices 是二合一的, 吃完之後, 意猶未盡的話還可同時買朱古力。

早前在飲食雜誌上見到阿蘇介紹朱古力的文章, 本來都沒有太在意, 但見鄰座兩位貴婦買了來吃, 大讚好味, 搞得我也心癢癢, 來到不買來試試就太對不起自己了。我結果買了低糖什錦果仁黑朱古力 ($98/100g), 不知是否阿蘇介紹那款, 不過一買最少要買 100g, 也不可謂不肉痛。買的時候, 店員已為我切開, 否則咬到牙崩呀哈哈。朱古力造型粗獷, 充滿粒粒原粒果仁, 包括杏仁、腰果和榛子, 難得地還極之脆口兼無油膉味; 黑朱古力相對較少, 而且不負低糖之名, 不太甜而且有少少甘苦味的, 我喜歡呀。

放雪櫃的話, 保質期可達二星期, 不過我不出兩天就吃光光了, 原來阿蘇有時也不那麼地雷的。

在櫃位前猶豫不決的時候, 又有得試食朱古力 ($16/粒);今次的是 Lucien, 花生醬夾心牛奶朱古力, 雖然朱古力上的印花是巴黎鐵塔, 但食落感覺不大法國, 不過也好吃, 但花生醬餡再滑少少就更好了。
哎呀個 b 字掉轉了
Ophélie
低糖什錦果仁黑朱古力
2009-08-30 15 浏览
突然想找處坐下喝杯咖啡,想起銅鑼灣有三家agnes b. cafe,就選了比較casual的時代廣場店。這裡的食物「還可以」(即是港人常說的「OK啦」),在OpenRice寫食評,只要食肆的食物「還可以」、服務又可以接受,就值一個笑臉了吧,否則時新也不會有近600個笑臉。店員有點散漫,站了在收銀機前約半分鐘,店員都像在忙自己的工作,直到有位先生大叫「唔該」,才有位店員走來問他要點甚麼(站在收銀機前的是我才對呀,但也不打緊)。上次來這店試了墨汁意粉和拿破崙餅,味道都很好。這次點了一杯即磨咖啡 ($25) 和一件檸檬撻 ($30),拿了咖啡,又站了一會,就問店員我的檸檬撻有了沒,他才說:「啊,忘了給你。」熱咖啡算是香濃,也很夠熱,不會像星巴克的有酸味;檸檬撻味道不錯,可是餅底卻造得太硬,加上此店用的餐具全是木製,用木叉根本壓不開這樣硬的餅底,實在有待改善。這家cafe環境比較不侷促,在時代來說比起其他cafe的咖啡和食物質素都要好,價錢適中,來坐下喝杯咖啡、看看書,是不錯的選擇。但如果想吃好的檸檬撻,捨得付三十元的也不用光顧此店,Zoe的出品比它好上百倍,但這家agnes b. cafe勝

上次來這店試了墨汁意粉和拿破崙餅,味道都很好。

但如果想吃好的檸檬撻,捨得付三十元的也不用光顧此店,Zoe的出品比它好上百倍,但這家agnes b. cafe勝在不用加一。
Regular Coffee & Lemon Tart
2009-08-29