今日約咗幾位好朋友同小朋友一齊去K11呢度睇戲🍿睇戲前一齊食lunch 😋好朋友話推介呢間佢話食過幾次意粉好好味而且地方坐得寬敞舒適所以我哋就食呢間我最推介:💚菠菜醬蝦仁意大利麵𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐚 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐡𝐫𝐢𝐦𝐩$128 我覺得呢個好啱小朋友食個菠菜醬汁味道唔會太濃又有蝦 🍤又有西蘭花🥦感覺好健康😝*我仔勁鍾意食!鐘意到叫我學煮呢款意粉😂額外加配+$8 麵包配牛油 🧈And+$20田園沙律 🥗另外我哋仲嗌左🌶️扇貝蜆肉周打魚湯意大利麵$148&🍅🧀有機蕃茄醬意大利麵配馬蘇里拉芝士$118🍝兩款都好好味😋👍🏻但當日最驚喜係杯獨特香料茶☕️🇮🇳印度奶茶鮮草莓汁🍓$78本身杯印度奶茶味道已經好特別再倒入草莓汁,簡直係神來之筆😍令到杯奶茶變咗杯好滑嘅鮮果茶 呢杯印度奶茶真係要試❣️❣️❣️
今日約咗幾位好朋友同小朋友一齊去K11呢度睇戲🍿

兩款都好好味😋👍🏻

但當日最驚喜係杯獨特香料茶☕️
🇮🇳印度奶茶鮮草莓汁🍓$78
本身杯印度奶茶味道已經好特別
再倒入草莓汁,簡直係神來之筆😍
令到杯奶茶變咗杯好滑嘅鮮果茶
呢杯印度奶茶真係要試❣️❣️❣️

2024-02-25 411 浏览
這家店常常滿座,雖然已經三點,但食客不少。餐廳唔係好大,座位也不算好逼。今日試吓草莓甜品精選套餐$198雖然份量的式,但可多試幾款又不錯。草莓麗哥塔芝士忌廉旦糕這旦糕真係高水平,海綿旦糕十分綿滑creamy, 當中的忌廉又滑又輕盈如空氣般,加上鮮草莓,好味道。草莓鮮忌廉三文治這三文治有D似旦糕pancake , 口軟滑有旦香,加上鮮亷草莓,味道香甜,又不膩口。草莓慕絲和苿利花果凍這果凍有D奇怪,果凍不凍,有D變左水狀,唔敢吃了。鬆餅鬆餅又脆又鬆化,加上甜美的藍莓果占和奶油,香滑滋味,好吃。草莓紅茶這果茶是無糖的,口感順滑,有清新的草莓氣息,配旦糕不錯。

今日試吓草莓甜品精選套餐$198
雖然份量的式,但可多試幾款又不錯。

草莓麗哥塔芝士忌廉旦糕

草莓鮮忌廉三文治

草莓慕絲和苿利花果凍
這果凍有D奇怪,果凍不凍,有D變左水狀,唔敢吃了。

鬆餅
鬆餅又脆又鬆化,加上甜美的藍莓果占和奶油,香滑滋味,好吃。

草莓紅茶

這果茶是無糖的,口感順滑,有清新的草莓氣息,配旦糕不錯。

2024-02-24
用餐时段
下午茶
同朋友想食個下午茶傾下計,K11 Musea 呢間餐廳好易搵,坐既位置又舒服,同朋友坐耐d都ok,食物有甜品同主食選擇👍🏻日本餐廳既餐牌都好靚💗只要叫蛋糕既套餐,都會有個籃🤎主食選擇👍🏻跟餐有沙律🥗🤎醬油烤雞蘑菇意大利麵呢個唔好睇佢平平無奇,其實好好食🤤意粉煮得好香,菇好雞都好香醬油味,好食,份量一般唔會好大碟💚扇貝蜆周打魚湯意大利麵意粉個汁好味😋加上材料新鮮煮得好入味,呢個期間限定好在有叫呢款,不錯👍🏻❤️草莓甜品精選套餐三個限定款加一個自選款式跟左個籃一齊上,都幾別緻💗甜品款款都好好食😋好香好滑又唔會好甜唯一鬆餅三文治配草莓醬有小小乾❤️草莓鮮忌廉蛋糕蛋糕入口即溶,忌廉好滑食完一啖好想食下一啖唔會好甜,簡單又好食😋餐茶揀左伯爵茶☕️正常發揮,入面係冇茶包既,飲晒都唔洗加熱水🤣總結,afternoon tea 無論主食定甜品都好出色,地點又方便,坐得又舒服,同朋友食野都係唔錯選擇,不過有最底消費,每人最少一個item,套餐係計一個。如果去K11 musea 行到攰,都可以係呢間食件cake休息下😋

日本餐廳既餐牌都好靚💗

只要叫蛋糕既套餐,都會有個籃🤎

主食選擇👍🏻

沙律

跟餐有沙律🥗
醬油烤雞蘑菇意大利麵

🤎醬油烤雞蘑菇意大利麵
扇貝蜆周打魚湯意大利麵

💚扇貝蜆周打魚湯意大利麵
意粉個汁好味😋加上材料新鮮
煮得好入味,呢個期間限定
好在有叫呢款,不錯👍🏻
草莓甜品精選套餐

❤️草莓甜品精選套餐
三個限定款加一個自選款式
跟左個籃一齊上,都幾別緻💗
甜品款款都好好食😋好香好滑又唔會好甜
唯一鬆餅三文治配草莓醬有小小乾
草莓鮮忌廉蛋糕

❤️草莓鮮忌廉蛋糕
蛋糕入口即溶,忌廉好滑
食完一啖好想食下一啖
唔會好甜,簡單又好食😋
伯爵茶
餐茶揀左伯爵茶☕️
正常發揮,入面係冇茶包既,飲晒都唔洗加熱水🤣

2024-02-16
醬油烤雞蘑菇意大利麵
扇貝蜆周打魚湯意大利麵
草莓甜品精選套餐
草莓鮮忌廉蛋糕
2024-01-06 520 浏览
朋友放聖誕假從英國回來,可能吃膩了英式三層架tea set, 所以想來這裡吃日式的下午茶。由於我太肚餓,我沒有點蛋糕set, 而點了這個餐,跟餐會配上沙律和飲品:🙂French Toast Sandwich with smoked chicken and 2 kinds of cheese看見名字已經覺得很豐富了,事實上這個法式吐司層次真的很豐富,芝士味濃,味道不錯,還配上紅莓果醬,可以用來點吐司。有點怪怪的是跟了一個羅宋湯,店員跟我說是點麵包(是不是我聽錯?),但點麵包是沒什何效果的,湯味比較淡。🙂Sweet Fruit Tea 味道偏甜,但有不少生果在內,生果挺好吃,有香蕉蘋果橙等🙂 Sweet Potato Pudding我加了一個甜品,有一粒粒的蕃薯,口感和味道都不錯環境:舒適,我坐在沙發椅上,感覺很悠閒

🙂Sweet Fruit Tea
味道偏甜,但有不少生果在內,生果挺好吃,有香蕉蘋果橙等

🙂 Sweet Potato Pudding
我加了一個甜品,有一粒粒的蕃薯,口感和味道都不錯

環境:舒適,我坐在沙發椅上,感覺很悠閒
2023-11-25 772 浏览
呢間Afternoon Tearoom位於尖東K11 musea. 我個人幾鍾意呢間cafe嘅環境。好日系,好舒服清新感覺。餐廳入面以草綠色同啡色爲主。好有園林感覺。入面有兩張大嘅梳化椅,坐位好舒服。其他坐位都好寬躺。同朋友坐喺度食下嘢,傾下偈係最好不過。亦好啱同小朋友一家大細去呢度食嘢。食物方面,餐廳主要係意粉,沙律同甜品。Afternoon tea set $178. 可以選3款甜品。蛋糕都幾好味,唔會好甜。甜度適中。切合返日式甜品的味道。食物整體來說都不錯。下次有機會都會再來光顧。
我個人幾鍾意呢間cafe嘅環境。好日系,好舒服清新感覺。
餐廳入面以草綠色同啡色爲主。好有園林感覺。
食物方面,餐廳主要係意粉,沙律同甜品

蛋糕都幾好味,唔會好甜。甜度適中。切合返日式甜品的味道。
食物整體來說都不錯。
下次有機會都會再來光顧。
等候时间
10 分钟 (堂食)
2023-10-31 843 浏览
日式餐廳的一流服務包括绅士的禮儀、詳細簡介、有次上菜流程,點菜不用手寫紀錄、提供服務後,令你有如在高級餐廳渡過了愉快時光,那就是日本西餐廳除自我民族的有禮表現再加上外國西餐禮儀的綜合服務。令人非常欣賞。餐廳要享用的,重點應該在西式糕點和茶。但我比較重口味,一般要吃黑巧克力才能滿足,所以在這里,只能來一個意大利麵套餐。套餐有新菜沙律、𦳑蝦意大利粉和餐廳主題茶。我的重點當然仍在茶。餐廳主題茶,是紅茶,茶色亮麗,能透出清新香氣,味道有點像asam, 不錯。
2023-09-14 1116 浏览
今日行行吓K11 Musea有啲肚餓,行到腳攰,想坐吓,所以就去咗呢間afternoon tearoom 休息吓順便食個Tea。💛我哋嗌咗個$188一set三件嘅下午茶蛋糕set,可以喺Menu上面揀三樣自己鍾意食嘅甜品。我叫咗蘋果批,綠茶蛋糕,同埋綠茶芭菲💚甜品細細件唔會太飽,但又可以試到唔同口味嘅嘢,我幾鍾意咁樣嘅配搭🤭另外,我嗌咗杯iced latte~咖啡沖得唔錯,咖啡香味濃郁又不太甜😘岩哂怕肥嘅我舖頭座位亦都唔會太逼,好啱同朋友坐喺度吹水chill吓,十分推介大家黎食😃😋

用餐时段
下午茶
2023-09-03 813 浏览
假日約咗朋友去食好耐冇食嘅afternoon tea😋我哋都叫咗lunch set入面嘅Organic tomato sauce pasta with mozzarella cheese 🧀 配一件草莓蛋糕 🍰呢個pasta 芝士味濃再加咗唔少蕃茄醬,拉混返個味道唔會太過膩口,廚師亦加咗蘑菇上去碟意粉令意粉更加健康🍄草莓蛋糕 上面加咗草莓果醬同蛋糕一齊食更加開胃酸酸甜甜👍🏻🍰
假日約咗朋友去食好耐冇食嘅afternoon tea😋

2023-08-25 578 浏览
Menu看到Darjeeling Second Flush自然有興趣Afternoon Tea Tearoom是我在台灣時蠻常光顧的, 在還沒撤出台灣前這回只能說水果味茶真的對不上我的口味倒出來那一刻草莓的氣味, 我皺眉頭喝下去時勉強喝到Darjeeling喝完後整個口腔都是草莓味道如果喝茶是強調水果香氣的觀眾,這是不錯的選擇可惜遇上我這個在意茶香的人,不好意思,我點錯了我倒是欣賞茶具的, 真的讓我感受到在tea room喝茶的時間下回再點合我口味的茶吧
Menu看到Darjeeling Second Flush
自然有興趣

這回只能說水果味茶真的對不上我的口味
倒出來那一刻
草莓的氣味, 我皺眉頭
喝下去時勉強喝到Darjeeling
喝完後整個口腔都是草莓味道

如果喝茶是強調水果香氣的觀眾,這是不錯的選擇
可惜遇上我這個在意茶香的人,不好意思,我點錯了

下回再點合我口味的茶吧
2023-08-14 572 浏览
Afternoon 時間order左2set 3件cake既tea set,除左特別飲品要加$10之外,茶同咖啡都會包。少件好精緻,不過都好快食哂🤣鬆餅有原味/Earl grey(限定味)不過如果叫果冇問到係咩味就會自動俾原味你架喇(職員講既🤭)蕃薯布丁蛋糕,蕃薯味好出忌廉士多啤梨蛋糕🍰岩哂鍾意食cream既人蘋果批,Earl grey 鬆餅同芭菲芭菲唔知係個雪芭太快溶定係本身既sauce太多,有d太甜,不過so far都okCafe au lait會係湯碗咁上,上檯果陣,職員話係跟返日本做法🤭

少件好精緻,不過都好快食哂🤣

蕃薯布丁蛋糕,蕃薯味好出
忌廉士多啤梨蛋糕🍰岩哂鍾意食cream既人

蘋果批,Earl grey 鬆餅同芭菲

2023-05-29 1159 浏览
🎬睇戲前黎食個Tea, 因為K11會員可以消費換泊車!🤓🤓是關係星期日,⛪️朋友去完聖堂,一啲嘢都未食,所以佢揀咗咖喱飯🍛、+🎂cake+餐飲咖啡 ☕️🥪我就揀左個雞肉芝士三文治+餐飲咖啡🍛估唔到佢嘅咖喱賣相係日式,但香料味夠晒濃,比起外面好多都係比較淡,跟飯仲有啲紅腰豆同鷹嘴豆沙律,係有啲誠意嘅,新薯同雞件都煎得香香咁,唔會過Dry👍🥪雞肉芝士三文治雖然係普通嘢,但我好欣賞佢跟黎嘅嗰個酸酸甜甜嘅莓醬,成件事都提升晒,即刻無咁悶🤣🤣🤣欣…賞…呀..喂🫶🏼🫶🏼🫶🏼🎂Cake就唔知點解覺得太乾, 好就好在唔太甜, 但啲士多啤梨🍓同夾心嘅Jam都好淡味,唔該請加油😆😆☕️咖啡就ok囉,唔洗有太大期望,普普通通唔難飲嘅! (出面好多餐廳咖啡其實都好難飲🤣🤣🤣)環境係乾淨舒服嘅! 喺度K11 Musea, 呢個價位又有得坐得舒舒服服,啲嘢食又ok, 無投訴啦🤭#eatplayfundclub #afternoontea #teahousehyafternoontea #tea #日式西餐 #k11musea #hkfoodies #hkig #openrice #foodiehk #explorehk
🎬睇戲前黎食個Tea, 因為K11會員可以消費換泊車!🤓🤓

🥪我就揀左個雞肉芝士三文治+餐飲咖啡

#eatplayfundclub #afternoontea #teahousehyafternoontea #tea #日式西餐 #k11musea #hkfoodies #hkig #openrice #foodiehk #explorehk #foodsearching #foodlovers #japaneseresturant #sandwich #curry #chickenrice #cake

雞肉芝士三文治
咖喱雞扒飯
草莓蛋糕🍰
熱咖啡
雞肉芝士三文治
咖喱雞扒飯
  • French Toast Sandwich with Smoked Chicken and 2 Kinds of Cheese
較早前被位於尖沙咀k11 musea 的《Afternoon Tea Tearoom》推出的🍓限定草莓下午茶系列🍓燒倒,於是趁著假日便跟友人前來排隊朝聖。限定下午茶套餐是在限定草莓甜品系列中自選3款($168)或4款($188)。我跟朋友選了各自4款,所以總共上了8款甜品,當中包含:▪️strawberry & chocolate tart ▪️strawberry jelly & chocolate parfait ▪️strawberry sandwich▪️strawberry Scone Shortcake▪️strawberry yogurt cream parfait▪️strawberry and chocolate mousse shortcake▪️villain ice cream▪️sweet potatoes pudding.一次過試了很多款精緻又可愛的甜品,每款都讓人賞心悅目,好興奮喔!💕其中最當喜歡草莓三明治❤️別看它看起來平平凡凡,日式鮮奶油草莓三明治在日本可是超受女生歡迎的。甜甜的草莓與鮮奶油搭配上鬆軟的白麵包吐司,軟綿又好吃。整體而言,這次的下午茶甜點不論賣相,還是味道

▪️strawberry & chocolate tart
▪️strawberry sandwich
▪️strawberry Scone Shortcake
▪️villain ice cream
▪️sweet potatoes pudding

整體而言,這次的下午茶甜點不論賣相,還是味道都很滿意,沒有吃到很假的草莓藥水味。
唯一美中不足的地方是⋯所分到的桌子也太細了吧🤣單是放兩個下午茶餐的野餐籃,就已經幾乎塞滿了桌子。進食時有點狼狽,得小心翼翼動餐。(圖中的公仔只有在拍照時才拿出來擺設)
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • Strawberry Shortcake
  • Afternoon  tea  set
2023-05-21 637 浏览
平時行過呢間餐廳麵見到大排長龍,今日行過竟然有位,咁就緊係入去幫襯下。呢間餐飯的甜品係出名,但我去的時候正值lunch time,所以就決定試吓Main set。French Toast Sandwich with smoked chicken and 2 kinds of cheese $148多士表皮好脆,芝士又勁濃味,同雞肉一齊食有滿足感,再淋埋果醬,味道變得酸酸甜甜,好有層次。羅宋湯好足料,好濃味,仲食到有牛肉粒。跟餐沙律Peach Earl Grey Tea Jelly +$10蜜桃伯爵茶有好濃的蜜桃味,但又唔會完全蓋過茶味,配埋Jelly感覺好清爽,仲有好多蜜桃果肉及雜莓,呢杯飲品已經可以當成一個甜品。Afternoon Tea TEAROOM (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B1樓B112B號舖*上述文章只供參考及以當時價格為準。

跟餐沙律

Peach Earl Grey Tea Jelly

Afternoon Tea TEAROOM (尖沙咀)

*上述文章只供參考及以當時價格為準。
Peach Earl Grey Tea Jelly
2023-05-06 569 浏览
位於尖沙咀K11 MUSEA的Afternoon Tea TEAROOM開業時店外長期有人龍排隊,昨晚周五到訪竟然只有幾桌食客,意外冷清。店內光線充足,食桌之間空間闊落,環境舒適,門口收銀處更有少量雜物可以購買。店員態度友善,收拾餐碟及補給飲用水迅速👍🏻* Meal Set 包括沙律、主菜及茶類飲品 *🥗 沙律蔬菜新鮮爽脆,配搭乾蘑菇片、車厘茄及少許蛋沙律🍛 Seasonal 主菜 - Creamy Curry with Roasted Chicken and Lemon (套餐$168 /單點$138)咖哩以8種香料、杏仁奶、乳酪及檸檬果醬等製成,味道微酸甜,沒有辣味,容易入口,拌飯開胃。雞肉以檸檬蜜糖醃製,肉質滑嫩。伴碟有香草焗薯塊及沙律,令整道菜分為三個區域,視覺效果加分👍🏻🍞 Standard 主菜 - French Toast Sandwich with Smoked Chicken and 2 Kinds of Cheese (套餐$148 /單點$118)多士外層香脆,內層有微暖的煙燻雞肉片及溶化的芝士,口感一流。推薦吃兩口後再配上草莓果醬一起進食,酸甜清新的果醬令整體味
店員態度友善,收拾餐碟及補給飲用水迅速👍🏻

* Meal Set 包括沙律、主菜及茶類飲品 *
🥗 沙律
蔬菜新鮮爽脆,配搭乾蘑菇片、車厘茄及少許蛋沙律

多士外層香脆,內層有微暖的煙燻雞肉片及溶化的芝士,口感一流。推薦吃兩口後再配上草莓果醬一起進食,酸甜清新的果醬令整體味道層次再升級,消除肥膩感💕 牛尾湯內有薏米及椰菜花增加口感,唯湯味較清淡。

🍰 是日甜品 - Strawberry Shortcake(跟餐+$38)
海綿蛋糕與奶香濃郁的日本忌廉和草莓果醬組成層層疊,整體味道不俗,唯夾層中的草莓果醬份量太少,味道不突出

🍰 是日甜品 - Sweet Potato Pudding(跟餐+$38)
口感如同芝士蛋糕,面層有蕃薯方塊增加口感,但整體蕃薯味不足,主角味道被焦糖醬蓋過🥲

🥤 飲品 - Peach Earl Grey Tea Jelly (餐飲+$10升級)
伯爵茶味道不會過分突出而蓋過蜜桃及莓果類配料的味道,果凍有淡淡茶味,整杯飲品不會過甜👍🏻

🥤 飲品 - English Milk Tea Blend #35
茶壺及茶杯一套上桌十分適合拍照,可自行添加牛奶份量,口感味道較平凡, 配搭砂糖能提升味道,但整體評價亦屬一般。 如只喝此壺淨茶口感會較差,味道偏苦澀,入口粗糙不滑,還請乖乖倒入牛奶中和口感😂

🗒️ 總結
食物、環境及員工態度佳,主食比甜品出色,適合跟親友一起進食聊天。即時登記做會員更可獲取甜品券供下次到訪時使用

✏️ 另收加一服務費
2023-02-14 529 浏览
12/2 星期日復常後和朋友第一個聚會,原本打算和朋友吃一個relaxing lunch😊 點知帶給我們很不好的經歷😡對於這間餐廳!一開始進入這間餐廳我和朋坐在近門口的二人枱位置,當時入座率大概六成左右吧!侍應告訴我們只有75分鐘的用膳時間;職員的態度甚不友善,唯有狹窄一點,我和朋友都沒有所謂。接着我們點餐其實食物質素也不算差,唯一和朋友都覺得只是食物不夠熱,其他味道都尚算OK👍🏻我們點了set lunch 有餐包、沙律、意粉及飲品,如要甜品可額外加$38。首先吃沙律時問侍應可否給我們黑胡椒?他的態度好像不想給我們,態度一般的放在枱面上🧐接着我們用膳後都打算離開餐廳。看見隔籬枱的人客點餐來了的食物有餐包和沙律,我們就記得為何侍應沒有給我們餐包呢?於是我們問侍應,他的對答我真的覺得有點搞笑😂他說:係呀,頭先有客反映餐包有點問題,我們將整批餐包棄掉。咁我問:為何隔籬枱的人客現在又有餐包提供呢?而我們沒有呢?我們從來沒有聽過這位侍應告訴我們因為這件事而沒有餐包提供給我們?只是我們記得及發覺了之後他才這樣的說。這個侍應還跟我說:沒有所謂你現在是否需要餐包?我們可以提供返給你們。首先搞清楚先,沒

首先吃沙律時問侍應可否給我們黑胡椒?他的態度好像不想給我們,態度一般的放在枱面上🧐接着我們用膳後都打算離開餐廳。看見隔籬枱的人客點餐來了的食物有餐包和沙律,我們就記得為何侍應沒有給我們餐包呢?於是我們問侍應,他的對答我真的覺得有點搞笑😂他說:係呀,頭先有客反映餐包有點問題,我們將整批餐包棄掉。咁我問:為何隔籬枱的人客現在又有餐包提供呢?而我們沒有呢?我們從來沒有聽過這位侍應告訴我們因為這件事而沒有餐包提供給我們?只是我們記得及發覺了之後他才這樣的說。這個侍應還跟我說:沒有所謂你現在是否需要餐包?我們可以提供返給你們。首先搞清楚先,沒有餐包是否需要預先告訴客人🤔?因為餐牌上邊set lunch 是包括有餐包!而不是客人發覺問你們的時候,你們才問返客人是否需要?

最後侍應俾返兩個餐包我們,比完之後仲搞笑,這位待應+經理望住我們竊竊私語,跟住極速同我和朋友講其實你們用餐時間已經到咗,請你們離開餐廳😂我們還在吃餐飽中😖覺得呢間都唔知咩餐廳嚟?跟住同朋友嗱嗱聲口中含住餐包排隊俾錢離開。最後一肚火的跟他們的經理説明同事服務有待改善,經理仲搞笑,沒有出聲只是說了一句可能同事太忙!我真的跟個經理說你間餐廳都唔知搞乜嘢!我們不會再來幫襯,服務態度差劣😡😡😡😡
2023-02-12