🍽️I recently had the pleasure of trying out Africa Coffee & Tea for lunch, and it turned out to be a wonderfully unexpected experience. While the prices may seem a little high at first, the quality and flavor of the food more than made up for it. I highly recommend making a reservation in advance to ensure you don't miss out on this one-of-a-kind lunch experience. As someone who had never tried African cuisine in Hong Kong before, I was pleasantly surprised by the delicious offerings.
Baked Chicken Thigh
Ethiopien Beef Stew
Baked Chicken Thigh
2023-12-25 986 浏览
今日嚟到港島南區終於食到聽聞咗一段時間嘅非洲餐廳餐廳佈置有驚喜,門口已經放咗好多非洲嘅擺設🛖🇿🇦入到去仲有大海景,環境好舒服餐牌首先食個非洲Brunch 一定離唔開咖啡Latte 個奶令咖啡口感層次提升超級鍾意💛💛之後叫咗Smoked Salmon Rolex一開始驚會偏鹹,但原來佢搭配咗好多蔬菜、燈籠椒同埋洋蔥喺入面,令成個味道好balanced,甜鹹適中,仲帶有少少蛋香同辣椒香,食落好清新舒服,讚💛💛!之後仲有Peri-peri Chicken thigh🍗雞肉雖然有少少乾,但配個Peri peri sauce 好夾😍Peri Peri sauce仲比起出邊嘅無咁辣反而蕃茄味較重少少,好啱香港人口味💛💛整體份量同味道都好好☺️後記:呢間餐廳無論係環境、食物、服務都好好有機會一定要再嚟💛☺️
今日嚟到港島南區
終於食到聽聞咗一段時間嘅非洲餐廳
餐廳佈置有驚喜,
門口已經放咗好多非洲嘅擺設🛖🇿🇦

入到去仲有大海景,環境好舒服

餐牌

首先食個非洲Brunch 一定離唔開咖啡
Latte 個奶令咖啡口感層次提升
超級鍾意💛💛

之後叫咗Smoked Salmon Rolex
一開始驚會偏鹹,
仲帶有少少蛋香同辣椒香,
食落好清新舒服,讚💛💛!
Smoked  Salmon  Rolex  &  House  Salad

之後仲有Peri-peri Chicken thigh🍗
雞肉雖然有少少乾,
但配個Peri peri sauce 好夾😍
Peri Peri sauce仲比起出邊嘅無咁辣
反而蕃茄味較重少少,好啱香港人口味💛💛
整體份量同味道都好好☺️
Peri-peri Chicken thigh

後記:
呢間餐廳無論係環境、食物、服務都好好
有機會一定要再嚟💛☺️
Peri-peri Chicken thigh
2023-08-19 2015 浏览
因為要入黃竹坑,見 OpenRice 有非洲菜餐廳,咁就要試一下非洲cafe😍Mama's East African Lamb Curry羊肉唔太乾、咖哩落咗非洲香料煮,真係非一般咖哩的味道!Pumpkin Ginger Soup 👍好香南瓜味、因為加咗薑,所以有少少薑嘅辣味👍南瓜湯好 creamy 👍Smoked Salmon Rolex & House Salad 👍一人份量都算多!Ginger Latte Dirty & Vegan Bliss Ball👍餐後嘆返杯咖啡加甜品,絕對係perfect match😍Vegan Bliss Ball👍最後都要外賣2粒返屋企慢慢嘆!

羊肉唔太乾、咖哩落咗非洲香料煮,真係非一般咖哩的味道!

Pumpkin Ginger Soup 👍
好香南瓜味、因為加咗薑,所以有少少薑嘅辣味👍

南瓜湯好 creamy 👍

一人份量都算多!

Ginger Latte

Dirty & Vegan Bliss Ball👍

餐後嘆返杯咖啡加甜品,絕對係perfect match😍

Vegan Bliss Ball👍
最後都要外賣2粒返屋企慢慢嘆!

2023-07-25 1524 浏览
除了吃東西,好像旁邊也有一些藝術品展覽的這個美景+ 美食 十分正一個人黎食會覺得好寫意對面是深灣9號 同 南灣推介:菠菜湯 同 煙三文魚卷色香味有齊店員友善真係非洲人主理架香港真係好少機會會品嚐到非洲菜Africa Coffee & Tea 是一間位於黃竹坑的樓上Cafe,距離黃竹坑站大約5分鐘的路程,單看地址「香葉道41號」可能有點難找,那座大樓是在雅格酒店(the Arca)旁邊,所以找到酒店就會找到Cafe!在大樓的門口位置也有宣傳指示Cafe在15樓,一星期7日都營業!
除了吃東西,好像旁邊也有一些藝術品展覽的

這個美景+ 美食 十分正

一個人黎食會覺得好寫意

對面是深灣9號 同 南灣

推介:菠菜湯 同 煙三文魚卷

色香味有齊

店員友善

真係非洲人主理架

香港真係好少機會會品嚐到非洲菜

• Smoked Salmon Rolex & House Salad
2023-04-18 1595 浏览
非洲人主理嘅餐廳門囗到餐廳內佈滿異國特色飽覽香港仔避風塘景色亦有好多特色畫·好Chill!!位於商業大廈高層全玻璃窗透光度十足環境開揚⋯望住個天空·海嘆住食一餐lunchOrder 食物要直接到吧枱落單比錢Veggie Rolex & House Salad $118依個喺“烏干達嘅食物似平時食嗰啲Wrap不過值得一讚·佢嘅饀料真係好足一個卷入面有蛋•煙三文魚•洋蔥•三色椒夾埋一齊好豐富同好煙靭☕️跟餐加$32 嘅Cappuccino 都好好味原來香港只得兩間非洲菜記得去之前最好先Book 位佢哋lunch Time 時段都座無虛席📍Wong chum Hang 🔛Africa Coffee &Tea
非洲人主理嘅餐廳
門囗到餐廳內佈滿異國特色
飽覽香港仔避風塘景色
亦有好多特色畫·好Chill!!

位於商業大廈高層

記得去之前最好先Book 位
佢哋lunch Time 時段都座無虛席

📍Wong chum Hang
🔛Africa Coffee &Tea
今天約了朋友到黃竹坑整手工,就在附近找間餐廳食個 quick lunch,來到 Africa coffee & tea,這裡的時裝修、擺設、食物都充滿非洲民族特色。香港主打非洲菜的餐廳實在不多,而且在公眾假期,辦公室休息的日子,餐廳也座無虛席,令人很期待試試這裡的食物呢 我們共試了兩道主菜和兩款飲品:Chicken Rolex:烏干達風味雞肉捲餅,少少辣的醬汁非常惹味,雞肉、雞蛋和蔬菜都幾豐富,足料Beef stew:牛肉炆得好淋好入味,,配上黃薑味非洲米,還有豆、蔬菜條,感覺好健康平衡Iced Africano:冰黑咖啡,用的是非洲咖啡豆,香味濃郁,不過當我問侍應House blend 是那裏的咖啡豆,她並不清楚答案S.A. Rooibos Matcha latte:南非國寶茶 matcha latte,香氣四溢而且能抗氧化,推介decaf 和注重健康人士試試 整體來說,餐廳的食物幾有特色,質素都好高,價錢唔算貴,又有海景,性價比都算高

我們共試了兩道主菜和兩款飲品:
Chicken  rolex

Beef  stew

Iced  africano

Rooibos  matcha  latte

2023-04-10
Chicken  rolex
Beef  stew
Iced  africano
Rooibos  matcha  latte
2023-03-23 781 浏览
據我所知,香港係得兩間非洲人主理嘅餐廳,一間喺重慶大廈,另一間就係呢間。呢間餐廳相當隱蔽,喺黃竹坑一座工廈入面,出𨋢果陣仲以為行錯路!餐廳係可以睇到無敵大海景,亦有好多特色畫作,好chill!West African Chicken & Jollity rice $125呢個飯嘅米粒偏長身,口感相對較硬,而且用蕃茄、洋蔥、辣椒製成,好有風味!雞槌上面係滿滿嘅醬汁,醬汁係點到即止嘅辣,好味得嚟又唔會過辣!而其他配菜之中,啲豆又係辣辣地,反而係啲菜同蘿蔔就比較dry!Smoked salmon Rolex & house salad $118呢個卷物相對重料,有三文魚、洋蔥、三色椒等,味道唔會散收收,係blend得埋一齊。卷物有好輕微嘅香辣味,味道唔算特別但份量真係超級多!但如果只係嗌呢個做lunch又好似有啲dry,建議可以同朋友share嚟食!

2023-02-07 3218 浏览
🏨The Arca酒店隔離的商業大廈📍有間位於15樓高層的特色靚景 🇿🇦非洲菜Cafe 🚪門口到餐廳內部都佈滿非洲異國風情的擺設🪘🪟玻璃窗幕牆, 飽覽香港仔漁港景色⛴🔸Mama’s East African Lamb Curry $130 7/10Baked potatoes|Green beans|Basmati rice🐑羊肉咖喱份量幾大配料: 紅蘿蔔, 椰菜, 紅腰豆🫘🍚米用左印度香米, 乾爽分明加上黃薑粉🟡煮製而成感覺更健康~😆🔸South African Baked Chicken Thigh $120 7/10Spicy Peri Peri sauce|Baked potatoes|Green beans|Basmati rice🐔非洲烤雞用上Spicy Peri Peri Sauce調味🌶辣度唔算好強, 帶有微微蕃茄香, 十分惹味🍗雞髀肉有2大件肉質炆到好淋, 略為嚡身少少🤏🏻………………………………………….🔍Basmathi 印度香米🍚📈血糖指數比一般的大米低🔻☑️有助控制糖尿病人的血糖🩸🔸S. A. Rooibos Matcha Latte $45 7.5/10
🏨The Arca酒店隔離的商業大廈
📍有間位於15樓高層的特色靚景 🇿🇦非洲菜Cafe
🚪門口到餐廳內部都佈滿非洲異國風情的擺設🪘
🪟玻璃窗幕牆, 飽覽香港仔漁港景色⛴

🐑羊肉咖喱份量幾大
配料: 紅蘿蔔, 椰菜, 紅腰豆🫘
🍚米用左印度香米, 乾爽分明
加上黃薑粉🟡煮製而成
感覺更健康~😆

🌶辣度唔算好強, 帶有微微蕃茄香, 十分惹味
🍗雞髀肉有2大件
肉質炆到好淋, 略為嚡身少少🤏🏻
………………………………………….
🔍Basmathi 印度香米🍚
📈血糖指數比一般的大米低🔻
☑️有助控制糖尿病人的血糖🩸

平時抹茶latte🍵通常偏甜同奶味重🥛
呢杯特別加入咗非洲元素🇿🇦
除咗顏色上, 唔係綠色, 係淺棕色🤯
一度以為自己嗌錯嘢飲🤣🙈

味道上...
🍵茶底採用:
🇿🇦南非博士茶South African Rooibos Tea➡️取代綠茶
味道更清新🌱, 茶味香濃😚
冇咗平時個種甜膩感🥳
好特別~口感順滑😻

🔸Mocha (Iced) $48

🥳唔錯嘅體驗, 🇿🇦非洲菜比想像中易接受
😙有啲似中東x印度菜,
有機會會再試試其他非洲菜餐廳~
用餐时段
  • S. A. Rooibos Matcha Latte
2023-01-02 716 浏览
幾年前去過摩洛哥🇲🇦旅行,所以對非洲菜算係有少少認識,難得喺香港可以試到非洲菜,趁假期決定黎試下為2022年寫上完美嘅句號😋呢間餐廳位於黃竹坑嘅商業大廈入面,未入門口已經見到充滿非洲特色嘅裝修,入到去應該係老闆娘嘅人就好禮貌問我地有無book位。因為我地無book位嘅關係只可以坐望唔到海景嘅台,如果想一邊食飯一邊睇住避風塘靚景就要預早book檯喇!假期不設午餐,所有野都係散叫,我地兩個人叫左一份小食Falafel (係一個個炸波波嘅嘢再有一兜粉紅色嘅醬點)記得喺摩洛哥食過應該係蔬菜黎嘅,食落幾香口。 之後main我地叫左個lamb curry rice 個咖哩味道幾濃,但唔會太辣。另外見到其他人叫wrap都幾大份,如果女士黎到可以好似我地咁一個wrap一個小食share份量就啱啱好喇👍🏻

2023-01-02 2179 浏览
在我今年的 3日2夜 Birthday Staycation,我 Book 了黃竹坑香葉道的 The Arca!找這裡的食肆,極其地少!好姊妹專登放半天假,下午為我慶祝生日!實在很感激她!我們輕輕鬆鬆在酒店游水及影相,度過美好的快樂時光!她帶我走到酒店隔離座商業大廈,香葉道41號15樓的高層靚景 Cafe <Africa Coffee & Tea>,請我飲下午茶!她實在好客氣!位於商業大廈高層,玻璃窗幕牆,環境開揚, 當時,正值是黃昏,陽光滲進餐廳,光線柔和,影相一流! 亦可望到香港仔的迷人景緻!咖啡豆出產地的其中之一是非洲,所以,我對其出品的咖啡有信心!Latte 水溫頗熱,咖啡香發揮得淋漓盡致, 入口甘醇順喉,正合我意!Cappuccino 好姊妹的 Cappuccino,反而不太合她口味!好姊妹非常客氣! 當日是我生日,建議也要食蛋糕甜品才夠完滿! 多謝她的心意!Cheese cake店方只有 Cheese cake 及 Tiramisu;我認為既然飲咖啡,Tiramisu 也含有咖啡酒成份,芝士蛋糕較好吧!芝士蛋糕挺身而芳香,甜度恰到好處;底部是曲奇底,鬆脆又香

找這裡的食肆,極其地少!

好姊妹專登放半天假,下午為我慶祝生日!

位於商業大廈高層,玻璃窗幕牆,環境開揚,
 當時,正值是黃昏,陽光滲進餐廳,光線柔和,影相一流!
 亦可望到香港仔的迷人景緻!
Latte
水溫頗熱,咖啡香發揮得淋漓盡致,
 入口甘醇順喉,正合我意!
Cappuccino
好姊妹的 Cappuccino,反而不太合她口味!
Cappuccino
好姊妹非常客氣!
 當日是我生日,建議也要食蛋糕甜品才夠完滿!
 多謝她的心意!
Cheese cake
芝士蛋糕挺身而芳香,甜度恰到好處;底部是曲奇底,鬆脆又香,配搭得宜!
2022-07-20
用餐时段
下午茶
庆祝纪念
生日
2022-12-20 1542 浏览
慕名而來呢間香港為數不多的非洲餐廳。趁今日放假和太太帶小狗🐶去香港仔中心修毛美容,然後便過來試吓。餐廳隱身商業大廈內。餐廳老闆是香港人,請了幾個黑人廚師👨‍🍳侍應。經過長長的走廊便進入餐廳。落地窗透光度十足,望向香港仔避風塘海景,但是玻璃十分污糟,很久沒有清潔🧹🧽,很影響視覺👀及食慾。Order食物需要在吧枱直接落單俾錢。我order了West African Chicken & Jollof Rice, 有兩隻大烤雞脾,淋上了滿滿的醬汁,卡路里爆錶。好彩都有幾多蔬菜中和下。雞脾的肉幾結實,不像平時咁一咬就開。醬汁就偏酸味,幾開胃。太太叫的Veggie Rolex & House Salad, 全素的食材,內有生菜🥬、蛋、洋蔥碎🧅、蕃薯🍠、紅蘿蔔🥕、薯仔蓉。混埋一齊又幾清新,食落飽肚又冇乜負擔。另外order了一個Taco share.味道又係偏酸,但係都幾好食。餐後來一杯㗎啡,欣賞下海景,寫意的午餐。

另外order了一個Taco share.
味道又係偏酸,但係都幾好食。

餐後來一杯㗎啡,欣賞下海景,寫意的午餐。
2022-12-08
自從office搬咗入去餐廳沙漠-黃竹坑之後,我同同事每一天都努力發掘緊附近嘅美食,無意中發現到一間以非洲做主題嘅coffee shop,唔理好唔好食,都要沖入去試吓㗎啦😂呢間餐廳係一個商下裏邊,基本上見唔到有廣告牌或者養眼啲嘅招牌,總之就係寫字樓大廈咁搭電梯上去。感覺位置好冷門,不過都有唔少人預約book枱!唔計佢嘅非洲主題裝修,佢呢個景都夠晒殺食,望晒成個遊艇會,突然之間覺得你飲杯咖啡都高大上左😍😆整體環境係幾靚嘅,好cozy! 我望到佢入邊好似仲有一個地方大大嘅獨立偏廳咁,裝修都係非常之度假風,感覺好舒適,好啦講返食物先☝️一個人食,都係點咗一個羊肉咖喱同埋雞翼,啲飯係印度飯,咖喱味道濃郁,啲羊又夠淋,咖啡我點咗Dirty,都幾香。呢間餐廳個重點係真係有非洲人喺度工作!👍🏻冇得去旅行嘅大家不妨過嚟感受下非洲風情。總括嚟講食物唔錯,環境一流,以一間Cafe來講真係值得黎試吓。評分✴️(五分滿分)環境:✴️✴️✴️✴️食物:✴️✴️✴️✴️性價比:✴️✴️✴️回頭率:✴️✴️✴️

評分✴️(五分滿分)

環境:✴️✴️✴️✴️
食物:✴️✴️✴️✴️
性價比:✴️✴️✴️
回頭率:✴️✴️✴️
2022-10-25 769 浏览
想試非洲菜好耐😆上網見到呢間餐廳有景睇👍🏻質素又唔差就嚟試吓啦🥰1️⃣Smoked salmon rolex & house salad($118)Rolex係非洲烏干達嘅平民菜式🤣但我思考緊佢哋會唔會落三文魚…哈哈哈😝而呢間餐廳就用蛋煎三色椒,加洋蔥加煙三文魚再用皮捲住~而汁就覺得係蕃茄加少少辣味🤔好食就一定好食,但覺得唔係非洲菜嘅味道,感覺無咩非洲特色🫠2️⃣Jollof rice & Drumsticks($125)係西非雞😍有一粒辣椒嘅辣味😆雞鎚啲肉都淋而且配汁係比較特別~較有香料味🥰都係酸酸辣辣咁樣又有啲蕃茄味😝終於覺得似返啲非洲嘢🙈飯就係用長形米,應該係印度米🤔味道都係有少少酸味少少辣😆我鍾意食紅腰豆呢個配菜👍🏻感覺辣味重啲🙌🏻又好淋好食🤤另外有烚椰菜同紅蘿蔔~埋啲汁食都OK嘅~📍總結:-食物質素唔差,但係唔係咁正宗嘅非洲菜我就真係唔太知🤣-個view好正,對出望到海🙌🏻而且有非洲感覺嘅裝飾,成個感覺都舒服。

📍總結:
-食物質素唔差,但係唔係咁正宗嘅非洲菜我就真係唔太知🤣
Jollof rice & Drumsticks
2022-10-23
Jollof rice & Drumsticks
2022-10-12 619 浏览
Food is mediocre and service is poor. I have to ask for twice to get a cup of milk called flat white to be delivered on the table.食物普通 份量大是唯一可取之處咖啡☕️是一杯奶向侍應詢問了兩次,但待應如夢初醒樣子是忘記了As soon as you finished your food they immediately clear your table. No service at all. You will have to pick up your food by yourself but the restaurant actually is quite small.當你吃完一頓他們會立刻收盤,空間不大但仍沒有侍應服務不適宜朋友聚餐,除了佈置花心思之外食物服務和價錢不成正比
食物普通 份量大是唯一可取之處
咖啡☕️是一杯奶
侍應詢問了兩次,但待應如夢初醒樣子是忘記了

當你吃完一頓他們會立刻收盤,空間不大但仍沒有侍應服務
不適宜朋友聚餐,除了佈置花心思之外
食物服務和價錢不成正比
2022-10-05 676 浏览
因為見平時都唔人會黎到黃竹坑 就揀左黎黃竹坑staycation 見到附近有間食非洲菜幾特別就黎試下✨smoked salad rolex & house salad $118佢係一個卷入面有蛋呀 煙三文魚 洋蔥 所有野夾埋食落都好夾好香好豐富 👍👍✨Jollof rice & drumsticks $125雞髀同飯都辣辣地咁十分惹味😋😋 配埋啲豆呀菜同蘿蔔好fresh 不過我覺得飯偏腍 但男朋友好鍾意😂✨Passionate summer $48好香咖啡味 不過唔苦 可能係因為加左啲熱情果 連平時唔飲咖啡嘅我都啱飲 同埋真係好啱夏天飲酒👍👍✨African lovebird (white hibiscus) $48聞落去有茶香味 飲落就比較淡嘅咖啡味 但都好飲嘅總括黎講味道非常好😋😋 環境都好靚 本身我地唔係坐吧枱位 之後咁啱有人走侍應問我地要唔要轉就轉左 可以望住海 服務方面係自己出外面落單同要自己出去攞野食味道❤️❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️💔服務❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️❤️💔💰午餐人均~$170 ✅再幫襯

✨Passionate summer $48

聞落去有茶香味 飲落就比較淡嘅咖啡味 但都好飲嘅