系KT揾有咩食既时候,想食泰国野,跟住就搵到呢间身处工厦的泰国菜餐厅,食评都唔错咁,就黎试下啦。openrice可以订座不过上到去冇乜人,12:30,得两枱客,仲以为会好多附近既人黎食lunch,点知系冇乜餐厅入面都非常大,好多位我地食午餐,会有个汤同埋饮品,冻饮要再加钱汤内有椰青肉甜甜地会有一旧鸡肉炸虾饼,跟餐加钱配个酱几特别,唔系平时食开会比既泰式辣酱个酱有少少似千岛酱加酸醋,都几夹虾肉弹牙,虾饼香脆猪颈肉金边粉金边粉酸酸的,而且比较湿金边粉份量都唔少如果好似我咁中意食乾身炒金边炒就会觉得一般猪颈肉好大块,亦厚身,有几旧略硬,其他都OK大部分猪颈肉都系有咬口而唔肥,平时最怕大大块既会好肥D虾片好脆黄咖哩牛腩饭咖哩似印度咖哩,好劲香料味中意食香料既人就岩晒,唔系就可能会觉得太浓味牛腩好香牛味,亦都够淋,无可避免有d会有比较多筋,但整体上都唔错薯仔好淋好入味串烧,都系跟餐加钱配比想像中大旧好多,以为又系细细串,点知D肉都好大旧猪肉鸡肉各一,个人觉得鸡好食D串烧非常好,个酱好味,好浓花生酱味,好香肉唔多筋亦冇乜雪味餐饮整体食物不错,价钱属於中上,店内人手不足,只有一两个,有时等好耐先有人
openrice可以订座

餐厅入面都非常大,好多位

我地食午餐,会有个汤同埋饮品,冻饮要再加钱

内有椰青肉
甜甜地
会有一旧鸡肉

炸虾饼,跟餐加钱配
个酱几特别,唔系平时食开会比既泰式辣酱
个酱有少少似千岛酱加酸醋,都几夹
虾肉弹牙,虾饼香脆

猪颈肉金边粉

金边粉酸酸的,而且比较湿
金边粉份量都唔少
如果好似我咁中意食乾身炒金边炒就会觉得一般
猪颈肉好大块,亦厚身,有几旧略硬,其他都OK
大部分猪颈肉都系有咬口而唔肥,平时最怕大大块既会好肥
D虾片好脆

黄咖哩牛腩饭
咖哩似印度咖哩,好劲香料味
中意食香料既人就岩晒,唔系就可能会觉得太浓味
薯仔好淋好入味

串烧,都系跟餐加钱配
比想像中大旧好多,以为又系细细串,点知D肉都好大旧
猪肉鸡肉各一,个人觉得鸡好食D
串烧非常好,个酱好味,好浓花生酱味,好香
肉唔多筋亦冇乜雪味

餐饮

整体食物不错,价钱属於中上,店内人手不足,只有一两个,有时等好耐先有人理
2020-12-06
4天前 0 浏览
用餐时间:普通星期5 1500今日特登拣左优惠时段 1430-1730黎食,有7折优惠。(唔包括星期6,日,假期)餐厅环境几阔落,坐落舒服既。呢个汤比较重味精,不过免费黎讲真系唔要求得几多。炒饭卖相几靓既,不过味道我就觉得麻麻,平时好少食炒饭会落青椒,黄椒,红椒嗰啲野,所以我觉得唔系好夹,味道一般。黄咖哩做得几好食,不过牛肋条味道一般。手抓饼系配咖哩食既,不过因为保唔到温,所以味道一般。浓心鱼腐配一只类似千岛酱既酱黎食几夹。通菜炒得唔算好入味,而且保唔到温,所以味道一般。泰式奶茶同一般既港式奶茶味道唔同,我觉得几新奇又好饮,值得一试。糯米饭外观好可爱。味道都唔错,椰汁份量适中,芒果好甜,美中不足系啲糯米饭痴埋晒一旧,好难咬。最後埋单免加一系$199,两个人平均每人$100。其实性价比黎讲真系唔错,咁平都可以食到咁多野。不过餐厅明显要提升下食物质素,大多数食物都有好大既改善空间。
用餐时间:普通星期5 1500

餐厅环境几阔落,坐落舒服既。
椰青鸡汤

呢个汤比较重味精,不过免费黎讲真系唔要求得几多。
马拉盏海鲜炒饭

黄咖哩牛肋条饭

黄咖哩做得几好食,不过牛肋条味道一般。
手抓饼

手抓饼系配咖哩食既,不过因为保唔到温,所以味道一般。
芝士浓心鱼腐

浓心鱼腐配一只类似千岛酱既酱黎食几夹。
马拉盏炒通菜

通菜炒得唔算好入味,而且保唔到温,所以味道一般。

芒果糯米饭

最後埋单免加一系$199,两个人平均每人$100。

2021-02-26
黄咖哩牛肋条饭
芝士浓心鱼腐
芒果糯米饭
6天前 0 浏览
餐厅充满泰国特色,我哋嗰枱系在椰子树下,好似去左泰国🇹🇭咁。(希望快啲有得去啦)因为店内空间大,我地一入去就即刻有位,野食好快上齐,价钱又唔贵,平过九龙城泰国餐厅。 食物质素一流,我地叫左沙爹串烧、蒜蓉炒菜苗、辣椒虾膏炒蚬、椰汁芒果糯米饭(雪糕)。我特别想大推佢个炒蚬同埋椰汁芒果糯米饭(配椰肉雪糕),好好食。 炒蚬用既蚬,每只都开口,又大大只,不过我觉得可以再辣D, 因为我食得辣。 我地食用4样野 都系288 炸,好抵食呀!

我地食用4样野 都系288 炸,好抵食呀!
椰汁芒果糯米饭
2021-02-26 135 浏览
讲到观塘几好食的泰国菜之一,一定唔可以唔提及呢间餐厅。骆驼漆一向都被人誉为收藏左唔少的美食餐厅!!所以今次就黎左呢间去食~!餐厅入面都非常大,好多位,但我建议都系预早BOOK定位置比较安全!系疫情未严重的时候,呢间餐厅成日都满座,都要等一个星期先会有位!!我地今次叫左午市套餐, 包括一个主菜,汤 (椰子鸡汤) 同埋饮品,冻饮要再额外收费!泰式BBQ羊扒 (配白饭)  HK$108羊扒煮得好香口,好有羊味,仲一啲都唔老!!!泰式卤水猪手饭配迷你肉碎生菜包 HK$80猪手饭好淋好入味,同时配埋迷你肉碎生菜包真系一次过可以享受哂两种美食!!肉碎同香料唔会太咸,无咁油腻! 连我唔系好食得辣都唔驶怕!!蒜蓉炒通菜 HK$28通菜就觉得佢炒得普普通通,无咩特别!自家制手打虾饼 (2件) HK$38虾饼外表香脆,咬落口既虾肉就好弹牙,真系好好味!!
讲到观塘几好食的泰国菜之一,一定唔可以唔提及呢间餐厅。
骆驼漆一向都被人誉为收藏左唔少的美食餐厅!!
所以今次就黎左呢间去食~!

泰式BBQ羊扒 (配白饭)  HK$108

羊扒煮得好香口,好有羊味,仲一啲都唔老!!!

泰式卤水猪手饭配迷你肉碎生菜包 HK$80

蒜蓉炒通菜 HK$28
通菜就觉得佢炒得普普通通,无咩特别!

自家制手打虾饼 (2件) HK$38

虾饼外表香脆,咬落口既虾肉就好弹牙,真系好好味!!
2021-02-04
2021-02-26 0 浏览
一早已经听闻观塘工厦有好多隐世好野食,早排去观塘接大只仔收工,点知咁就发掘左间质素唔错既餐厅🥰🥰• 招牌泰式无骨海南鸡 $80平均食唔少海南鸡饭既大只仔好罕有地大赞,颠覆左佢心目中海南鸡No.1 — 金鸡 既地位🤯。厚切鸡件好滑嘟嘟白雪雪,去埋骨啖啖肉,鸡味又浓郁,虽然唔及其他店舖一般提供三款酱料,不过净系个泰式酸辣汁已经够晒正够哂开胃,就连配料炸虾片都好香虾味好好食😚,个沙律都唔马虎,用既系新鲜菠萝而唔系罐头货,好有诚意呀💛,美中不足系个油饭唔够香,否则就真系好完美喇😳• 泰式香烧猪肋骨配薯菜 $108一见到依个泰西fusion菜咁特别,毫不犹豫咁嗌左🤩不过相比起海南鸡,猪肋骨就比较逊色,肉质较鞋,有啲难切,食系上黎唔太方便,酱汁咸咸辣辣咁,算不上惹味亦唔入味,不过唔难食既,系冇乜惊喜,而配角薯条就炸得金黄香脆调味适中,加分位😚• 椰子鸡汤 (随餐附送)附送既汤好好饮!好清甜既椰子味饮落好舒服,仲有一小块鸡肉系入面😳• 泰式奶茶 (随餐附送)注意返佢哋泰式奶茶唔系平时饮开嗰啲咁甜,接近无糖,接唔接受真系因人而异,小肥妹就觉得甜既先算得上系泰式奶茶😂

• 招牌泰式无骨海南鸡 $80

• 泰式香烧猪肋骨配薯菜 $108

• 椰子鸡汤 (随餐附送)

• 泰式奶茶 (随餐附送)
2021-02-18 0 浏览
我朋友突然间想食Thai 菜其实观塘都有好多选择大家一於去试吓新野入去就座环境都真系几舒适位之间嘅距离比较宽阔同埋有梳化位 感觉到店主有心设计过。要一赞叫套餐都配上椰子鸡汤🤨一试估唔到劲好饮 好清甜嘴刁嘅朋友都有赞🤣另外除餐附送仲要有泰式奶茶😎。泰式炒金边粉配猪颈肉(HK 85)一上嘅时候觉得金边粉颜色太浅试食之後原来觉得味道系够既😚粉唔会太乾身 🧐猪颈肉都烧得唔错。香烧沙嗲鸡肉两串(HK 36)又系鸡肉大件到可以分出四串既份量🤣但除咗分量大之外都唔系话特别吸引鸡肉唔算Juicy 不过不失。香叶肉碎炒饭炒饭嘅份量都系劲大碟几有镬气 肉碎同香料呢个配合都系啱啱好唔会太咸同平时嘅肉碎炒饭比起黎无咁油腻同埋唔食辣嘅人都可以叫呢一个但系本人就比较锺意有少少辣会比较惹味所以唔中意芫荽既朋友可能就避免叫呢一个喇🤣。芒果糯米饭🍚(HK 58)上菜吓亲大家冇谂过佢嘅份量系咁大😜上甜品嘅时候大家都已经有九成饱😏糯米饭嘅质地软硬适中配上椰汁🥥好想食唔停激赞嘅系芒果肉超甜 😍。总结系最後两个人食咗四人份量🤣🤣最後饱到原定嘅下午茶计划取消😜。味道:7.5/10价钱:9/10环境:8.5/10。Add Some
我朋友突然间想食Thai 菜

要一赞叫套餐都配上椰子鸡汤🤨
一试估唔到劲好饮 好清甜
嘴刁嘅朋友都有赞🤣
另外除餐附送仲要有泰式奶茶😎

泰式炒金边粉配猪颈肉(HK 85)
一上嘅时候觉得金边粉颜色太浅
试食之後原来觉得味道系够既😚
粉唔会太乾身 🧐
猪颈肉都烧得唔错

香烧沙嗲鸡肉两串(HK 36)
又系鸡肉大件到可以分出四串既份量🤣

同平时嘅肉碎炒饭比起黎无咁油腻
同埋唔食辣嘅人都可以叫呢一个
但系本人就比较锺意有少少辣会比较惹味
所以唔中意芫荽既朋友可能就避免叫呢一个喇🤣

芒果糯米饭🍚(HK 58)
上菜吓亲大家

最後饱到原定嘅下午茶计划取消😜

味道:7.5/10
价钱:9/10
环境:8.5/10

Add Some Thai Restaurant (观塘)
观塘开源道62号骆驼漆大厦一座9楼D室
2021-02-12 210 浏览
今日跟同事午餐食好东西,黎到工厦入面食泰国菜,呢间泰国菜入到去地方够大,有好多梳化位,坐得舒服。我点左午餐嘅香辣肉碎炒饭,炒得好香,每个餐佢都会附送几块印尼虾片,应该系自家炮制,非常香口。佢个炒饭唔会太油,肉碎嘅难道亦都系我喜欢嘅辣,再加上金不换嘅味道,感觉清新唔油腻。朋友就点左海南鸡饭,只碟好大,分量亦唔细,但朋友话啲鸡唔够滑。餐饮我点左佢嘅泰式奶茶,偏甜,不太适合饮野唔落糖嘅我,不过食物质素还算OK的,值得encore。

2021-01-25 162 浏览
中午外卖了一份午餐,猪颈肉金边粉,猪颈肉份量十足,味道也都不错,非常的Q弹牙,但是不知道为什麽金边粉是酸酸的口味,很奇怪,第一次吃到这种口味的,泰式奶茶味道中规中矩
放工嘅时候好想食泰国嘢,见到OpenRice呢间泰国嘢都有唔少好评,所以今次就专登走去试吓啦!呢间餐厅环境都唔错,不过灯光比较昏暗,坐得都算舒服,平时帮衬嘅人比较多,大家最好预先book定位先。今次我哋嗌左以下几样嘢食:🎈泰式炒金边粉因为食过太多好食嘅泰国菜,所以觉得佢嘅金边粉只系普普通通,配料唔算多,味道都系正常金边粉嘅味道,只可以话1988嘅更加好食🎈香烧猪颈肉猪颈肉反而唔错,烧得好香,猪颈肉有肉汁,而且肥瘦适中,个酱汁味道都唔会太咸,配埋黎食啱啱好🎈黄咖喱鸡肉配手抓饼呢个黄咖喱鸡肉嘅鸡肉可怜地少,净系得4旧,其他全部都系菜,咖喱味道系正常嘅,只不过可以食到嘅配料就真系唔多,而手抓饼唔会太薄,算系烟韧香口🎈椰汁芒果糯米饭配是日雪糕呢餐最好食嘅反而系芒果糯米饭里面嘅雪糕,因为佢嘅雪糕质地同平时食嘅好唔同,系好creamy好好食嗰种,好难形容,但个雪糕真系好食😋而芒果就有啲酸,糯米饭都系正常味道总括来讲,因为之前睇过太多好评,所以系有期望嘅情况下黎食,其实有少少失望,我觉得呢间嘅味道只算系不过不失,如果下次再想食泰国嘢,我都系会拣1988。

今次我哋嗌左以下几样嘢食:

🎈泰式炒金边粉

🎈香烧猪颈肉

🎈黄咖喱鸡肉配手抓饼

🎈椰汁芒果糯米饭配是日雪糕

2021-01-14 244 浏览
朋友今次拣咗一间系工厦嘅泰式餐厅😆环境相当唔错 空间感十足 有泰式嘅风味 未称得上系打卡嘅环境 但同朋友嚟一齐食嘢好chill同relaxLunch方面 食物有好多选择 全部睇起上嚟都好似好好食 选择困难症嘅我表示好难拣 除咗主食仲可以加配唔同嘅小食同甜品 跟餐仲有泰式奶茶拣 好正上菜啦 本身觉得佢价钱唔算太平 但见到超级大份嘅时候 即刻觉得好抵 佢嘅份量都真系好多下😂泰式奶茶几好饮 比较甜嚟咗两碗汤 冇估错应该系椰子鸡汤 好好饮 锺意浓味嘅我表示正我就叫咗泰式炒金边粉配泰式烧猪颈肉($82) 金边粉正常发挥 唔会话炒得太湿或者太乾 猪颈肉真心俾咗好多 烧得好香 但有少少难咬 整体我好满意朋友就叫咗招牌泰式无骨海南鸡($80) 试咗一旧鸡好滑好香由於我哋咩都想试吓就叫咗串烧(+$36) 个人觉得鸡比较出色 佢啲鸡好嫩口同埋滑 沙嗲酱都比得几多 但系如果再浓啲会再正啲最後叫咗个自家制椰汁千层糕(+$42) 本来以为细细件 点知嚟咗四大条😂两个女仔食真心超级饱 建议多人分享先叫 千层糕口感烟银一流 椰汁好香 加埋一齐食好幸福☺️
朋友今次拣咗一间系工厦嘅泰式餐厅😆

朋友就叫咗招牌泰式无骨海南鸡($80) 试咗一旧鸡好滑好香

之前来过食 dinner 觉得不错不如试试 lunch  不过以泰国菜 lunch set 来算,价钱都偏高lunch set 的固定餐汤是 椰青鸡汤店员将鸡汤放下时,闻到有阵好香的甜味饮汤都有阵淡淡的椰青味汤里面的鸡肉十分滑溜如果椰青鸡汤煮出来是奶白色的,是有椰奶在里面若是煮出来是清汤颜色,则就只有椰青而已招牌泰式无骨海南鸡配黄油饭好大的一碟海南鸡饭不过好睇,唔好食,十分失望海南鸡完全无鸡味,亦无调味黄油饭还好除了一旧仔菠萝,还有堆沙律菜虾片就出奇地份量意外比较多片片都很脆泰式炒金边粉配泰式猪颈肉wow ... 原来连炒金边粉都有虾片这样摆就可以看到成碟野有什麽猪颈肉份量很多!不过与海南鸡一样,漏了调味食落只有一阵猪肉味,而且没有香口感金边粉就十分弹牙估计上菜时间慢,因为金边粉是即煮,过一个冷河,然後再炒lunch set 的餐饮必拣 泰式奶茶好够甜,亦都好够奶味
之前来过食 dinner 觉得不错
不如试试 lunch

不过以泰国菜 lunch set 来算,价钱都偏高

lunch set 的固定餐汤是 椰青鸡汤

店员将鸡汤放下时,闻到有阵好香的甜味
饮汤都有阵淡淡的椰青味
汤里面的鸡肉十分滑溜

椰青鸡汤

如果椰青鸡汤煮出来是奶白色的,是有椰奶在里面
若是煮出来是清汤颜色,则就只有椰青而已

招牌泰式无骨海南鸡配黄油饭

好大的一碟海南鸡饭

泰式无骨海南鸡配黄油饭

不过好睇,唔好食,十分失望
海南鸡完全无鸡味,亦无调味

泰式无骨海南鸡配黄油饭

黄油饭还好
除了一旧仔菠萝,还有堆沙律菜

虾片就出奇地份量意外比较多
片片都很脆

wow ... 原来连炒金边粉都有虾片

这样摆就可以看到成碟野有什麽

泰式炒金边粉配泰式猪颈肉

猪颈肉份量很多!
不过与海南鸡一样,漏了调味
食落只有一阵猪肉味,而且没有香口感

金边粉就十分弹牙
估计上菜时间慢,因为金边粉是即煮,过一个冷河,然後再炒

lunch set 的餐饮必拣 泰式奶茶
好够甜,亦都好够奶味

• 泰式奶茶
  • 泰式无骨海南鸡配黄油饭
  • 泰式炒金边粉配泰式猪颈肉
2021-01-12 81 浏览
约老友14:30下午茶 其实午餐至啱 全单7折。我哋叫了两主食又加了两小食及 再加甜品 芒果糯米饭。不过可惜竟然未买到芒果 🥭侍应姐姐问话俾椰汁糯米饭加椰汁糕补返我哋 好冇?我哋当然OK⋯⋯但系点知又冇椰汁糕 😔😔😔😔😔最终变成三个椰汁糯米饭。饱到C 我哋主食吃汤金边粉及猪手饭 都好OK ,反而小食的串烧就真麻麻地,不过虾饼超正 好好味

2021-01-04 120 浏览
呢间餐厅嘅午市餐牌,如果系下午茶时间食系会全单七折。我哋两个人,叫咗以下食物~主食:泰式无骨海南鸡,黄咖喱牛肋条饭配手抓饼小食:泰式凤爪沙律,虾饼饮品:冻柠檬茶,热即磨咖啡跟餐有两碗椰青鸡汤,好饮,有椰青味,有鸡味,有鸡汤味海南鸡配油饭,有啲沙律菜,仲有虾片。鸡系冇味嘅,不过份量唔少,有好多件鸡,个like 主要系俾个油饭,好香,饭粒软硬适中,好好味,而且有咁多配菜感觉好丰富。咖喱牛肋条,以为加咗$5系白饭转手抓饼,原来加咗$5系有手抓饼又有白饭。抵!牛肋条比鸡好食,有牛味,份量够,多到食唔晒。另外加嘅小食,味道亦都表现正常,虾饼如果比泰式酱会好过沙律酱。泰国柠檬茶,就真系唔系我杯茶,试咗一啖,怪怪的,个样就同普通柠檬茶一样,泰国茶底我不嬲都唔锺意,我自己就饮即磨咖啡,奶系分开上,而且系热嘅,泰国菜馆来讲,有诚意,通常只有西餐厅先至会整热啲奶。两个人食到饱饱,承惠$165,值得一来再来。
呢间餐厅嘅午市餐牌,如果系下午茶时间食系会全单七折。

我哋两个人,叫咗以下食物~
主食:泰式无骨海南鸡,黄咖喱牛肋条饭配手抓饼
小食:泰式凤爪沙律,虾饼
饮品:冻柠檬茶,热即磨咖啡
跟餐有两碗椰青鸡汤,好饮,有椰青味,有鸡味,有鸡汤味

海南鸡配油饭,有啲沙律菜,仲有虾片。鸡系冇味嘅

。抵!牛肋条比鸡好食,有牛味,份量够,多到食唔晒。

,泰国菜馆来讲,有诚意,通常只有西餐厅先至会整热啲奶。

两个人食到饱饱,承惠$165,值得一来再来。
2021-01-04
2020-12-02 234 浏览
ฅ≧∀≦ฅ 沙瓦迪卡~ 喵~装潢非常泰式,风情十足限聚令下都好full booking~Book左位早到都要等一阵⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐鲜虾冬荫功汤第一淡酸辣味够,之後有点偏咸海鲜汤料足同新鲜,有虾,青口,鱿鱼等⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐小食拼盘,正满足你N个愿望,有齐各款泰式经典小食鸡翼入味香口春卷虾饼,猪颈肉不过不失⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐软壳蟹炒金边粉炸到金黄酥香的软壳蟹,惹味!有两只啱晒share 金边粉炒得唔太湿同油。⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐鸡肉拼牛肉串烧鸡肉较为鲜嫩牛肉烧得有少少偏乾两者味道都不错,夹杂翠肉瓜大大串
ฅ≧∀≦ฅ 沙瓦迪卡~ 喵~

装潢非常泰式,风情十足
限聚令下都好full booking~
Book左位早到都要等一阵

鲜虾冬荫功汤
第一淡酸辣味够,之後有点偏咸
海鲜汤料足同新鲜,有虾,青口,鱿鱼等

小食拼盘,正
满足你N个愿望,有齐各款泰式经典小食
鸡翼入味香口

春卷虾饼,猪颈肉不过不失

软壳蟹炒金边粉
炸到金黄酥香的软壳蟹,惹味!
有两只啱晒share
金边粉炒得唔太湿同油。

鸡肉拼牛肉串烧
鸡肉较为鲜嫩
牛肉烧得有少少偏乾
两者味道都不错,夹杂翠肉瓜大大串
  • 小食拼盘
  • 酥炸软壳蟹配金边粉
  • 串烧拼盘
2020-11-30 243 浏览
系观塘都可换搵到绿洲!香港生活紧张、有时候都想放松一下!但而家又冇得飞去泰国😫但比我搵到呢间泰国餐厅!以木纹为主、加上泰国特色装饰、入到餐厅就感受到泰国气氛💃🏽🌴今次试左lunch set!泰式猪颈肉炒金边粉!午餐包括汤、主菜、饮品!汤系椰青炖鸡汤非常清甜而且冇油唔会饮到成口油!泰式猪颈肉炒金边粉、猪颈肉超大块😍😍唔会太韧、爽口好好食!金边粉睇佢好浅色以为冇咩味但原来唔系都算重味👍🏻👍🏻最特别佢配埋虾饼!虾饼好酥脆!饮品当然拣左泰式奶茶啦!唔太甜岩岩好!而家外卖仲有7折 非常抵食!!
系观塘都可换搵到绿洲!
香港生活紧张、有时候都想放松一下!但而家又冇得飞去泰国😫
今次试左lunch set!
泰式猪颈肉炒金边粉!