成日见好多人介绍呢间,其实都bookmark咗好耐,前几日终於得闲嚟食下啦。夜晚黎到发现全场爆满咁济,好彩仲有张台仔可以比我地坐下,唔洗白行一趟。🐮Roast Beef Topped Japanese Rice $150见差唔多每个人都黎食呢个,可能系招牌菜,於是我第一时间就拣左呢个先。卖相好靓,表面有只蛋,牛肉好平均咁分布喺白饭上面,仲配有Apple Ginger Sauce可以自己决定要加几多。个人觉得个sauce比较浓味,唔洗一次过落晒,逐少逐少咁慢慢加落去会比较好。牛肉份量都唔少,有好多片。每片牛肉都唔肥,但食落滑嫩。饭比较淋身,将蛋汁同牛肉同埋白饭捞埋,食落感受到简单嘅幸福。🍝Truffle Tagliolini $190黑松露意粉平时成日都食到,但今次都仲拣呢个嘅原因系因为见到佢写住topped with shaved truffle,觉得比较少见,所以想试下。意粉上面嘅shaved truffle份量毫不吝啬,原来食落嘅口感有啲似一片片嘅菜,但就有松露香嘅,都几特别。意粉口感比较爽口,黑松露味几浓,系好食嘅,如果可以少油啲就健康少少。🍰Tiramisu $88以tiram

🍝Truffle Tagliolini $190

🍰Tiramisu $88
以tiramisu黎讲,呢到嘅价钱都唔平,不过Menu上面写呢个系Michele‘s secret recipe,讲到咁威,所以点都叫黎试下。呢个tiramisu系装喺玻璃杯入面嘅,份量唔多,但食落都够食。 Tiramisu嘅芝士同cream口感细滑,甜度适中,咖啡味同酒味香浓,同时又唔会掩盖芝士味,味道平衡得好好,值得一试。

对我呢个穷学生黎讲,呢到价钱唔算平,但佢喺呢区黎讲就应该算抵,所以都见到好多外国人食。
2021-04-14
2021-04-06 647 浏览
好耐都冇去感受下人哋开心嘅气氛今次终於有机会嚟你间餐厅试吓佢嘅食Roast beef Japanese rice $150朋友成日同我讲话呢间嘅牛肉饭好好食咁我当然要试吓呢个饭系咪真系好食个汁加埋落去个牛肉饭一齐食,牛肉肉质好香好好食,就连对面平时唔食牛嘅人都表示呢个牛好好食Gragnano spaghetti $140一嚟到佢个卖相已经唔差,二想唔到佢个味道香得来又好食,开头我本身对呢个意粉冇乜期望,因为黑蒜我真系麻麻哋,但食落去又真系有黑蒜得来又唔会话浓到食唔到,再加埋上面嘅芝士一齐食简直系完美👍👍👍Mocktail-blueberry fizz $55 🍸今次我竟然唔系饮酒,饮落去几香莓味,一啲都唔药水👍Block 1A The Lane-Chardonnay $150 🍸呢个白酒啱晒我,因为我本身唔锺意饮甜嘅,第一次喺外面叫白酒饮,唔错夜晚环境气氛好好,而且都好多人,个个都好兴奋好开心好热闹
好耐都冇去感受下人哋开心嘅气氛
今次终於有机会嚟你间餐厅试吓佢嘅食

Roast beef Japanese rice $150
朋友成日同我讲话呢间嘅牛肉饭好好食
咁我当然要试吓呢个饭系咪真系好食

Gragnano spaghetti $140

Mocktail-blueberry fizz $55 🍸
今次我竟然唔系饮酒,饮落去几香莓味,一啲都唔药水👍

夜晚环境气氛好好,而且都好多人,个个都好兴奋好开心好热闹
  • Roast beef topped japanese rice
  • Gragnano  spaghetti
放工去咗苏豪搵朋友食晚饭,佢次次都带我食好西,今次就帮衬咗🇮🇹意大利餐厅「Acquasala」,佢话食过午餐觉得几正,先带我嚟食。本身我心入面第一下谂呢餐会唔会好贵呢,又中环又意大利嘢,加上我朋友平日闲闲哋都食开四五百蚊一餐🙈。幸好,餐厅定价好OK喎,大部份主菜卖$140,而前菜小食沙律嗰啲就$100楼下有交易。Scallop Carpaccio ($98),前菜我哋要咗鲜带子刺身片,带子排得好整齐,面头再加啲沙律菜,卖相唔错。调味用上柑橘汁Kumquat🍊,味道酸酸哋几开胃,但又唔会盖过带子嘅鲜味。Roasted Beef Topped Japanese Rice ($150),呢个系餐厅嘅招牌菜,没有之一,因为我见枱枱都有嗌。🐮牛肉饭造型好吸引,半熟烧牛肉片铺满饭面,多到一粒饭都见唔到,而最上面仲有一只流心蛋黄🍳。底层嘅饭用上日本珍珠米,饭粒分明,软硬适中。不过有少少挑剔嘅地方就系酱汁唔太够捞饭,你知啦,越惹味嘅汁就越想食更多🤤,Apple Ginger苹果姜汁甜甜哋,但又唔会重口味🍎。Rigatoni Nduja ($140),斋睇菜名我唔知系乜嚟,要靠Google大神🤣,原来系
Scallop Carpaccio
Rigatoni Nduja
Rigatoni Nduja ($140),斋睇菜名我唔知系乜嚟,要靠Google大神🤣,原来系茄酱长通粉。呢道菜式好有惊喜喎,无论酱汁定通粉都处理得好好。🍝长通粉煮得好弹牙兼有嚼劲,空心嘅设计令到每啖粉都食到个酱汁,🍅蕃茄蓉配合埋香草芝士粉好好食啊。呢碟Pasta嘅味道比起所谓专门店嘅出品有过之而无不及👍。
Tiramisu
Tiramisu ($88),作为提拉米苏专员嘅我,当然唔会错过任何一个食Tiramisu嘅机会。意大利餐厅嘅制作果然有返咁上下水准,Tiramisu用上正宗Mascarpone Cheese,口感细滑;而手指饼就索满汁,够哂湿,正啊!味道方面,佢唔会太甜,☕咖啡浓度亦啱啱好,不过酒味就争少少。由於佢好好食,所以略嫌份量比较少。
总括嚟讲,呢晚虽然唔系食咗好多嘢,但我相信我哋嗌嘅都系招牌菜🍽,我哋真系识拣。学阿娇话斋,个个都嗌招牌菜,唔通个个都想嗌招牌菜咩😎。餐厅嘅酒水价钱亦好相宜,不过第日仲要返工,就无饮到。坐喺吧枱位嘅我哋,望正厨房,将厨师嘅煮食过程一览无遗,唔知佢哋会唔会尴尬呢,哈哈。
2021-03-25
Tiramisu
呢间餐厅同之前介绍个间一样位於SOHO区嘅斜坡🤣,环境超靓,以外国店员为主,好似似去左旅行咁,chill爆🥂: -1️⃣「Roast Beef Topped Japanese Rice🥩($150)」-上枱个时厨师细心话唔好一开始就落哂所有sauce👩🏻‍🍳,(食完就知系因为个apple ginger sauce太咸😂),薄切慢煮牛呈现好靓嘅粉红色,唔会好嫩但好香🥩,蛋黄同酱汁包裹珍珠米好正🤪,但唔会好大惊喜🙈~ w/ apple ginger sauce and cured yolk👍🏻-2️⃣「Rigatoni ‘Nduja🍅($140)」-呢个见好多好评,食到尾都系热辣辣🔥,蕃茄红酱酸甜开胃🍅,Rigatoni 系有纹嘅意大利长通粉🇮🇹 ,有咬口又挂汁👅~w/ tomato and herbs🌿 -3️⃣「Gratin Tomino Cheese🧀🥖($98)」-芝士控必食!芝士超软心,配Parma ham嘅咸香系perfect match😚,toast好香脆~👍🏻4️⃣「Tiramisu☕️($88)」-呢个价位超进取😂💸,但真系超正😭❤️,食落creamy软滑,唔甜,手指饼充满香浓嘅espres

2️⃣「Rigatoni ‘Nduja🍅($140)」

Gratin Tomino Cheese

4️⃣「Tiramisu☕️($88)」
呢个价位超进取😂💸,但真系超正😭❤️,食落creamy软滑,唔甜,手指饼充满香浓嘅espresso味!~ 👍🏻

2021-03-02 1088 浏览
放假约朋友去SOHO叹意大利靓lunch🍽️,餐厅装横简约得来有格调,食物质素高,价钱又相宜,绝对系同朋友relax倾计嘅好地方👯‍♀️&情侣拍拖嘅好选择👫💕.Salad - Aromatic Beets💲88红菜头粒 配椰菜花菜泥,当初健康嘅菜式,营养成分和纤维都好高,卡路里又低,可惜份量比较少😅.Starter - Red wine cured beef carpaccio💲98不能不吃的意大利有名前菜,将生牛肉切成薄片,每一片都要切到有如透明般,覆上罗勒叶,淋上一些酱汁和橄榄油, 简简单单便吃得出食材的质素👍🏼.Main - Braised beef cheeks💲140超嫩滑又软腍嘅牛脸珠😍,厚厚的2大块,一切开就见到内里粉嫩的状态,配合面珠的油脂,有入口即溶嘅感觉💯.Snack - Italian & French farmhouse cheese platter💲98性价比甚高的一道小食,由四款不同芝士组合而成的拼盘,对於摆盘和份量都好满意💯.Mocha💲40————————————————价钱:💲505 / 2pax味道:😋😋😋😋😋环境:✨✨✨✨✨服务:💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍
放假约朋友去SOHO叹意大利靓lunch🍽️,
餐厅装横简约得来有格调,
食物质素高,价钱又相宜,

Salad - Aromatic Beets💲88

Mocha💲40
————————————————
价钱:💲505 / 2pax
味道:😋😋😋😋😋
环境:✨✨✨✨✨
服务:💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️
卖相:📸📸📸📸📸
等待:0 mins (12:30pm)
回头率:90%
📌 侍应有勤加水💦
2021-02-27
  • Braised beef cheeks
  • Italian & French farmhouse cheese platter
一直以为中环苏豪区得贵夹唔饱既餐厅、酒吧,直至我发现左 Acquasala 依间性价比极高既意日fusion酒吧餐厅😍 除左环境劲chill,食物仲好高质👍Roast Beef Topped Japanese Rice $150估唔到系意大利餐厅都食到咁高质既烧牛肉盖饭🍚 每片烧牛肉都好嫩滑,同埋份量都算多,铺满晒个碗😎 Apple ginger sauce同烧到半熟既牛肉好夹,配上口感烟韧既珍珠米,仲有蛋汁🥚每一啖都系享受🥺Spaghetti Carbonara $140绝对系正宗卡邦尼意粉既完美示范😎 就系唔会加忌廉或奶,味道亦都同我系意大利食过既一模一样,真系好怀念🥲 无加忌廉或奶,口感系会无咁creamy,但相对无咁滞同heavy👍 芝士同烟肉既香味都会更加突出,意粉软硬适中,真心系💯既水准😎Tiramisu $88份量比我想像中少🙈 所谓重质不重量,依杯Tiramisu系好食👍 虽然唔知Michele’s secret recipe系咩,但整体口感好幼滑,咖啡酒好香浓😋 下次一定要试埋另外2款甜品‼️Happy Hour时段饮品都几平,系一个咁chill既环境,依个价钱、依个质

Tiramisu $88

Happy Hour时段饮品都几平,系一个咁chill既环境,依个价钱、依个质素,真系超值呀😎
2021-05-06
  • Tiramisu
  • Roasted Beef Topped Japanese Rice
  • Spaghetti Carbonara
2021-05-02 12 浏览
🍽Gratin Tomino Cheese (4.2/5) 💰98芝士控快啲望过黎!Tomino Cheese 被parma ham包住,芝士软软的会拉丝配上火腿将个香味提升配上外脆内软既toast同碟上既黑醋,中和咗肥腻既感觉🍽Roast Beef Topped Japanese Rice (4/5) 💰150绝对绝对系招牌菜!外表吸引,牛肉非常嫩滑,加上蛋汁,原汁原味米饭用珍珠米,香口带点烟韧,配上Apple Ginger Sauce超捞得饭但酱汁比较浓味,建议逐少逐少咁落🍽 Carbona (4/5) 💰140意粉软硬刚好,芝士味浓厚,渗透出淡淡蛋香见到有落紫洋葱所以食落都会有啲甜甜地烟肉超好食但份量可以多番几条🍽Tiramisu (4.8/5) 💰88佢地既tiramisu系我香港目前食过最最最完美既忌廉芝士打很好细滑,甜度刚刚好入口首先系咖啡香,然後冧酒,两者配合得非常balance但又唔会抢走忌廉芝士既味道,非常推荐餐厅前菜主要都系98蚊,主菜140-150左右,对於一间位於soho区既高质意菜黎讲唔算贵装横简约但几有情调,好岩同朋友/情侣黎食个饭咁
芝士控快啲望过黎!
配上火腿将个香味提升
配上外脆内软既toast同碟上既黑醋,中和咗肥腻既感觉

绝对绝对系招牌菜!
外表吸引,牛肉非常嫩滑,加上蛋汁,原汁原味
但酱汁比较浓味,建议逐少逐少咁落

🍽 Carbona (4/5) 💰140
意粉软硬刚好,芝士味浓厚,渗透出淡淡蛋香
见到有落紫洋葱所以食落都会有啲甜甜地
烟肉超好食但份量可以多番几条

🍽Tiramisu (4.8/5) 💰88
佢地既tiramisu系我香港目前食过最最最完美既
忌廉芝士打很好细滑,甜度刚刚好
入口首先系咖啡香,然後冧酒,两者配合得非常balance
但又唔会抢走忌廉芝士既味道,非常推荐

装横简约但几有情调,好岩同朋友/情侣黎食个饭咁
2021-05-01
2021-05-02 0 浏览
📍: soho, central✨ roasted beef topped japanese rice ($150)✨scallop carpaccio ($98)✨braised beef cheeks ($140)Was coming for the beef rice because it looks real good with the egg yolk and special sauce 😍 scallop with olive, greens and cherry tomatoes etc is such a refreshing combination and great food styling😚 braised cheek with the hummus topped with some herbs 🌿 is another nice dishes to go with! Great place for a causal dinner in the SoHo area!Value of money: 💰💰💰💰Taste: 😋😋😋Environment :😍😍😍😍Rev
📍: soho, central

✨scallop carpaccio ($98)
✨braised beef cheeks ($140)

Value of money: 💰💰💰💰
Taste: 😋😋😋
Environment :😍😍😍😍
Revisit: ✅
2021-05-01 0 浏览
正宗意大利餐厅,由外籍厨师精心打理,每样菜式都系即叫即整~Starter: Gratin Tomino cheese 芝士会流心的!个Parma Ham吾会太咸因为有啲酸酸甜甜嘅果醋点缀,仲有酥脆的多士,夹埋一齐食好惊喜!Main: Main Ravioli咬落去有满满的香料,皮好够薄身,最正系芝士汁,非常creamy但又唔会盖过意大利云吞嘅香草味。Snack:Truffled Popcorn好大碗!质地比起甜爆谷会较为软身,浓郁奢华的滋味,交织出味道馥郁的吮指美味,满足我呢啲松露迷和零食控🤓Dessert:Tiramisu 少少咖啡,不会太浓,个cream非常幼滑,必点之甜品。夜晚坐外面都几有feel~
正宗意大利餐厅,由外籍厨师精心打理,每样菜式都系即叫即整~

Starter: Gratin Tomino cheese

Main: Main Ravioli

Snack:Truffled Popcorn

Dessert:Tiramisu
少少咖啡,不会太浓,个cream非常幼滑,必点之甜品

夜晚坐外面都几有feel~
2021-04-30 7 浏览
Soho区一向出名有好多酒吧,但其实嗰度仲有好多高质嘅餐厅!寻晚放工就试左呢间bookmark左好耐嘅意日fusion菜餐厅喇💕🔻𝗜𝘁𝗮𝗹𝗶𝗮𝗻 & 𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗙𝗮𝗿𝗻𝗵𝗼𝘂𝘀𝗲 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿🧀 ($98)佢提供左几款seasonal 嘅handcraft cheese🧀😚有几个唔知系咩名😂食落应该系chedder cheese, 另外系parmesan cheese 同有truffle味道嘅芝士。另外仲有relish 有onions 同paprika compote,拼埋一齐食,味道几清新!😋🔻𝗥𝗼𝗮𝘀𝘁 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗧𝗼𝗽𝗽𝗲𝗱 𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗥𝗶𝗰𝗲 🐮 ($150)呢个系佢地嘅招牌菜,卖相好吸睛😍表面有只蛋,啲薄切慢煮牛系好靓嘅粉红色,肉质食落都几滑嫩💕牛肉好平均咁铺喺白饭上面,仲配埋Apple Ginger Sauce,不过个sauce比较浓味,个人建议唔好一次过落晒,可以自己调较慢慢加落去会比较好😚而饭系日本珍珠米,将蛋黄酱汁同牛肉同埋白饭捞埋,口感几新鲜,好正❗️💯𝗥𝗶𝗴𝗮𝘁𝗼𝗻𝗶 ‘𝗡𝗱𝘂𝗷𝗮 🍅($140)Rigatoni 系有纹嘅意大利长通粉🇮🇹
🔻

𝗥𝗶𝗴𝗮𝘁𝗼𝗻𝗶 ‘𝗡𝗱𝘂𝗷𝗮 🍅($140)
Rigatoni 系有纹嘅意大利长通粉🇮🇹 ,有咬口烟银又挂汁🤗🤗个sauce 系蕃茄红酱,味道酸甜开胃🍅,仲有啲herbs 添!🌿
🔻
𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 ☕️($88)
呢个价钱以甜品来讲都几贵💸,而且佢份量都几细😂得一个细杯嘅份量🌝但真系几好食💕食落creamy软滑,唔会太甜,而且有好香浓嘅espresso味!👍🏻
2021-04-22 24 浏览
趁住而家复活节大家都去晒郊外之际,小编就同朋友去左中环苏豪区度行下、chill下😽😽今次去左一个特式意式餐厅Acquasala,更试下佢set lunch menu意外地好食既隐藏料理lunch人均:set lunch($148另加一)前菜:1. 意式蛋饼先讲下蛋饼,配料不足,食落感觉清新,但饼身略微乾身,调味上亦比较轻盈,整体表现还好。2. 蔬菜汤而蔬菜汤眼见落左多少少椰榄油,口感略油腻(听说意大利人喜欢椰榄油既程度系会在任何食物都会放椰榄油🤣🤣)而汤配合椰榄油再点上揸上牛油既面包却有神奇的效果,出奇地作出互相调和既作用,令人吃得一口接一口。主菜:1.日式窝蛋烧牛肉珍珠米饭呢个日式主菜绝对系系意式餐厅既隐藏美食😻有别一般既窝蛋牛肉饭/煲仔饭,呢个主食既精致在於流心蛋同米饭简直融为一体,蛋汁之丰富令人要同米饭配合,一口蛋汁一口米饭,加上嫩嫩既牛肉,一口接一口,令人欲罢不能。2.卡邦尼通粉卡邦尼通粉吃落既感觉都与前菜的蛋饼差不多,略微较乾口,但正正如此,感觉比一般既卡邦尼面较清新轻盈🤣🤣(小编自我安慰:吃下一口可能比平时的卡邦尼较无咁肥,又吃多左几口tim,opp...)甜品:Tiram

lunch人均:set lunch($148另加一)

前菜:
1. 意式蛋饼

2. 蔬菜汤

主菜:
1.日式窝蛋烧牛肉珍珠米饭

2.卡邦尼通粉

甜品
Tiramisu *2
小编觉得呢个tiramisu好新鲜,有一种淡淡既咖啡蛋糕做饼基底,加上本身tiramisu既cream,感觉似食紧另一款意式甜品Affogato(以咖啡espresso同意式雪糕gelato沟埋而命名),建议大家下次都可以叫下呢度既tiramisu,睇下口味如何☺️☺️
2021-04-02
2021-04-22 14 浏览
🥰琴日去咗苏豪区食意日fusion。店舖夜晚坐咗唔少客人,有户外同户内,云集左外国人同香港年轻人。不过,都几清静,适合同朋友摸下酒杯。 🥩Roast Beef Topped Japanese Rice ($150)表层铺满左薄切烧牛肉, 入口嫩滑 。日本珍珠米带微温,配合苹果生姜汁,味道温和,减轻腻滞感,加埋流心蛋黄,令牛肉更加滑身。🥙Herb Ravioli意大利云吞包住波菜同芝士,仲有咸薯蓉。表皮有啲巴马火腿嘅味道,几得意。芝士酱非常香浓,再多啲酱就更加好。🍮Panna Cotta ($88)奶冻入口幼滑,带淡淡奶香,配合经红酒浸煮过嘅香梨🍐,酒味香浓。 另外加上士多啤梨同蓝莓,特别开胃。🍹Orange lemonade $55味道几清新。好多泡沫系上层,泡沫同特调都有淡淡橙同柠檬香味。🍷Raspberry $55味道淡口,唔会太酸。🇭🇰中环苏豪伊利近街13号地下及阁楼港铁上环站 E3 出口, 步行约8分钟

🥙Herb Ravioli
芝士酱非常香浓,再多啲酱就更加好。

🍮Panna Cotta ($88)

🍹Orange lemonade $55

🍷Raspberry $55
味道淡口,唔会太酸。

🇭🇰中环苏豪伊利近街13号地下及阁楼
港铁上环站 E3 出口, 步行约8分钟
  • Panna Cotta
𝗔𝗰𝗾𝘂𝗮𝘀𝗮𝗹𝗮 🍝Was attracted by their signature dish roasted beef rice, 𝗔𝗰𝗾𝘂𝗮𝘀𝗮𝗹𝗮 has been added to my wishlist for a long time! It was located in the soho area. We arrived at around 7pm on a weekday, many people were sitting outside for drinks🥂🍻Most of their dining tables are high tables, we picked one of them and start our meal 🥘!The table was so small to place all our food and drinks🤣 𝙃𝙖𝙥𝙥𝙮 𝙃𝙤𝙪𝙧 still available at that time and we ordered 𝙤𝙣𝙚 𝙜𝙡𝙖𝙨𝙨 𝙤𝙛 𝙝𝙤𝙪𝙨𝙚 𝙬𝙝𝙞𝙩𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙧𝙚𝙙 🍷 (𝙃𝙠$55 𝙚𝙖𝙘𝙝!).For Food,
𝗔𝗰𝗾𝘂𝗮𝘀𝗮𝗹𝗮 🍝

For Food, we ordered...

𝗚𝗿𝗮𝘁𝗶𝗻 𝗧𝗼𝗺𝗶𝗻𝗼 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗛𝗸$𝟵𝟱 🧀🥓
(𝗣𝗮𝗿𝗺𝗮 𝗵𝗮𝗺)
- This is a dish with 𝗧𝗼𝗺𝗶𝗻𝗼 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲🧀 wrapped with a piece of 𝗣𝗮𝗿𝗺𝗮 𝗵𝗮𝗺🥓. The Cheese 🧀 flavour was a bit strong with soft and creamy texture. I love this combination💯!! However, if you are not a fan of strong flavour cheese, don’t pick this😜. (适合重口味嘅你🥲🤩)

𝗥𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗧𝗼𝗽𝗽𝗲𝗱 𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗥𝗶𝗰𝗲 𝗛𝗸$𝟭𝟱𝟬 🥩🍚
- Signature dish⭐️⭐️⭐️ This dish did not disappoint me! The beef was so soft and tender! The apple ginger sauce 🍎 has surprised me!! Perfect match with the dish but I believed the amount of sauce was not enough...I need MORE!!🤣🤣 It was really instagrammable, love the egg yolk 🍳 as well!

𝗚𝗿𝗮𝗴𝗻𝗮𝗻𝗼 𝗦𝗽𝗮𝗴𝗵𝗲𝘁𝘁𝗶 𝗛𝗸$𝟭𝟰𝟬 🍝🧄
(𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗴𝗮𝗿𝗹𝗶𝗰 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲, 𝘀𝘁𝗿𝗮𝗰𝗰𝗶𝗮𝘁𝗲𝗹𝗹𝗮 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 🧀, 𝗽𝗶𝘀𝘁𝗮𝗰𝗵𝗶𝗼)
- This has surprised me... the black garlic 🧄 sauce was so sweet🍬which I did not expected. The pasta🍝 texture was great! If you want to try something different, you may pick this!

For the service💁🏻‍♂️, the staff was friendly but not really attentive. Overall, I will say 𝗔𝗰𝗾𝘂𝗮𝘀𝗮𝗹𝗮 is a Italian fusion restaurant, a good place for chill and gathering! All of their food and drinks are in very good value! If you are interested in the creative concept, make a reservation now😊!!!
  • Gratin Tomino Cheese
很多ꜰᴏᴏᴅɪᴇ朋友都介绍过 @acquasalahk 的牛肉饭,刚好和朋友经过附近当然要来试试‼️🥰▫️❥$𝟭𝟱𝟬 ʀᴏᴀꜱᴛ ʙᴇᴇꜰ ᴛᴏᴘᴘᴇᴅ ᴊᴀᴘᴀɴᴇꜱᴇ ʀɪᴄᴇ🍚 薄薄一片的牛肉呈粉嫩色好吸睛‼️上面还有一颗生鸡蛋蛋黄🤩 珍珠米煮成的米饭较为乾身,和苹果生姜酱汁及蛋黄搅拌後就变得刚刚好,口感湿润‼️ 👅▫️❥$𝟭𝟰𝟬 ꜱᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ ᴄᴀʀʙᴏɴᴀʀᴀ🍝 意粉口感刚好不会太硬,配料有大量的烟肉‼️餐厅用的酱汁和其他地方的较为不同,很独特的酸酸口感‼️😀▫️❥$𝟵𝟴 ꜱᴄᴀʟʟᴏᴘ ᴄᴀʀᴘᴀᴄᴄɪᴏ🥢 带子刺身新鲜,配搭柠檬、橄榄及莓乾,很清新的一道开胃前菜‼️👅

2021-04-14 28 浏览
Acquasala - 苏豪区的意大利菜今日嚟到中环苏豪区一间意大利餐厅,白色窗框的大门配上石墙背景的金色餐厅名字,内里设计简约,光线明亮,比人一种舒服宁静的感觉。Gratin Tomino Cheese大大片咸香的Parma ham夹着微微热溶的Tomino芝士,再放在香脆的面包上,层次丰富的开胃小食。Roast Beef Topped Japanese Rice 满满薄切烧牛肉片布满整个表面,牛肉片色泽粉嫩、口感十分软腍,用上日本米,配苹果黄姜酱汁和蛋黄一拼混合,味道很夹。Rigatoni Nduja 香浓的番茄酱汁加上惹味的辣肉肠,酱汁酿入在长通粉之中,啖啖都很浓郁,味道酸酸甜甜又带点辣。Cappuccino咁靓嘅环境当然要叫一杯泡沫咖啡慢慢叹。
Acquasala - 苏豪区的意大利菜

Cappuccino
咁靓嘅环境当然要叫一杯泡沫咖啡慢慢叹。