2017-10-31 373 浏览
今日訓醒經已日上三竿,剛看朋友相約去食個即興飯,正好齊齊嘆個brunch 😬好長的斜路,忍不住伸手截左架taxi 上去餐廳。餐廳細細間,但坐位寬敞,加上咕𠱸等倍感舒適,反正有梳化坐位我就喜愛。Food time! 朋友和我都剛點了brunch - Egg Benedict $ 115,另加smoked salmon ($35)English muffin topped with ham, poached egg and hollandaise source, served with mixed salad and with extra smoked salmon added. Muffin 配上流心蛋口感柔軟細膩,滿口蛋香和火腿咸香,煙三文魚鮮甜,很美味,愈食愈肚餓。配上新鮮果汁(橙汁,檸檬汁),非常健康的一餐。

Food time!

朋友和我都剛點了brunch -

配上新鮮果汁(橙汁,檸檬汁),非常健康的一餐。

2017-10-09 4151 浏览
位於鴨巴甸街的Aberdeen Street,離中環站約十五分鐘路程,但可以乘半山電梯沿途欣賞半山的景色。餐廳全部都是卡位,坐得舒適,不過可能比較早,所以得我們一枱。餐廳由朝早十點至下午四點都有提供Brunch,價錢由$45起。Orange Juice:橙汁是鮮榨心,還有果肉,味道有點酸,但新鮮橙汁配早餐真係好健康。Ham Omelette with Mashed Potatoes火腿奄列共用了三隻蛋,份量十足,所以蛋皮很厚,將全部餡料全部包實,蛋味濃郁而且香滑,裏面包著磨菇、火腿及芝士,芝士半溶,磨菇新鮮,裏面還有點香草味道。薯蓉裏面還有點薯粒,軟滑之餘又有點咬口。沙律菜新鮮爽脆,配上酸甜的黑醋汁,非常清新及減輕飽滯感。Eggs Benedict with Avocado & Grilled veggies Benedict配上火腿,半熟蛋一切開流出蛋王汁,下面的鬆餅吸收了蛋汁味道,蛋汁香濃。牛油果新鮮切開,依然青綠,有點獨特香味及牛油的幼滑。烤蔬菜有茄子、青椒、翠玉瓜等,燒到微焦,蔬菜香甜,加上獨特的醬汁,有濃郁燒烤味道。總結:餐廳在蘇豪區內,價錢始終比外面的brunch貴,不過在

Orange Juice

薯蓉裏面還有點薯粒,軟滑之餘又有點咬口。

沙律菜新鮮爽脆,配上酸甜的黑醋汁,非常清新及減輕飽滯感。

Eggs Benedict with Avocado

牛油果新鮮切開,依然青綠,有點獨特香味及牛油的幼滑。

Grilled veggies

總結:餐廳在蘇豪區內,價錢始終比外面的brunch貴,不過在這貴價地段休休閒閒地食早餐,感覺始終不同。
2017-10-07
早餐
Orange Juice
Grilled veggies
2017-10-08 268 浏览
星期日難得瞓到自然醒,成12點幾 好懶唔想煮同屋企人行到黎呢條斜路搵食平時行過好少停留喺度 都知道有幾間好chill嘅餐廳今日終於有機會黎試下 食brunchEgg benedict 配煙三文魚個包係英式muffin 隻蛋好流心牛油果bagel乜bagel咁硬嘅咩...高級野 好少食好煙un配炒薯仔 好林 有炸過 唔太熱 應該炸完之後放咗陣先拎出黎再加牛油果,點bagel嘅時候無睇清楚 原來已經有牛油果餡😑😑😑早知加其他野好過燈好暗 睇menu睇唔太清楚嘛Anyway 牛油果是好東西 有助減肥嘅自己又少買黎食出黎食野就係要食自己平時少食嘅野嘛~配法包 搽牛油果本身驚唔夠飽 點知咁大份 lol
星期日難得瞓到自然醒,成12點幾 好懶唔想煮

配炒薯仔 好林 有炸過 唔太熱 應該炸完之後放咗陣先拎出黎

燈好暗 睇menu睇唔太清楚嘛
Anyway 牛油果是好東西 有助減肥嘅
自己又少買黎食
出黎食野就係要食自己平時少食嘅野嘛~

配法包 搽牛油果
本身驚唔夠飽 點知咁大份 lol
2017-10-07 2551 浏览
星期六放假當然要外出逛逛,見下太陽伯伯啦,加上天氣開始涼快,所以決定去行山,不過首先要填飽個肚。Aberdeen Street位於半山的Soho區內,名乎其實在Aberdeen Street內。餐廳除了有set lunch,還有brunch供應,相等於all day breakfast。我們點了兩個brunch。Egg Florentine with smoked salmon煙三文魚需另加$35,共有三片,有淡淡的煙熏味,魚味甘香味鮮。班尼迪是在鬆餅上放上了菠菜及水煮流心蛋,蛋一切開蛋漿流出,鬆餅及菠菜吸收了蛋漿的味道,有濃郁的蛋香,而菠菜夠乾身,所以鬆餅能保持鬆脆。沙律菜是加了甜黑醋汁,新鮮爽脆,甜中帶點酸味,清新可口。Veggie Omelette with grill chicken雜菌奄列裏面有大量的新鮮菇及芝士,奄列份量十足,蛋夠厚且滑。烤雞表面帶點焦香,雞肉調味適中,而且不油膩。烤番茄新鮮且甜,烤到表面微焦,番茄的甜味散發出來。飲品另加$48,分別點了士多啤梨汁及橙汁,橙汁是鮮榨但比較酸,而士多啤梨汁是加了糖水,所以比橙汁甜。總括而言,食質味道不俗,但價錢比較貴,早餐連飲

我們點了兩個brunch。

沙律菜是加了甜黑醋汁,新鮮爽脆,甜中帶點酸味,清新可口。

烤雞表面帶點焦香,雞肉調味適中,而且不油膩。

烤番茄新鮮且甜,烤到表面微焦,番茄的甜味散發出來。

士多啤梨汁及橙汁

總括而言,食質味道不俗,但價錢比較貴,早餐連飲品加一約$220位,不過坐得舒適而且在soho地段享受早餐,值回票價。
2017-10-07
早餐
士多啤梨汁及橙汁
2017-10-04 308 浏览
SOHO區有很多美食,但要少些人一定要往上走。一過了人迫迫的一段,走多幾步,這間餐廳的Menu有All Day Brunch食,不錯。因為今日時間比較充裕,可以坐久一點,找一間好坐些少的,邊食邊上網做下嘢。 裝修和餐椅都幾舒服,有吧枱。先來一個草莓汁,現在十月初秋天天氣好像夏天一樣,很炎熱,一杯清新的士多啤梨有少許果肉,很消暑! 這裡有Wi-Fi也坐得很自在,人不算太多。覺得自己突然之間似Harry Potter的作者,閒情午餐兼工作中。 Brunch 三文魚煎蛋餅。又有營養又健康,Omega3 特別適合一路行上來要補充一下體力!充完電坐一會上上網又可以再去開會了,感覺像不在香港了。

2017-09-20
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 士多啤梨汁
  • 三文魚Omellete
2017-09-26 243 浏览
今日早上有個客約我喺鴨巴甸街D畫廊睇畫展,睇完之後已經夠鐘食晏。之前我喺Aberdeen Street食過晚飯覺得佢地嘅質素都唔錯,所以就決定行過去睇下佢地有冇啲Lunch Menu吸引。竟然我睇左佢地個menu發現佢地除左有lunch set之外,都有Brunch set。由於我唔係特別肚餓,所以我就決定叫個Brunch set黎試下。佢地嘅Brunch set係日日由早上十點去到下午四點,基本上有提供兩種麵包或者雞蛋做主菜。鮮橙汁-橙汁好鮮甜,真係用鮮燈黎渣。喺咁熱嘅天氣之下飲哩杯橙汁真係太舒服喇!火腿奄列-奄列係由三隻雞蛋煮成,入面啲材料都好豐富,有火腿、磨菇同芝士等等。奄列炒到好滑同腍,生菜都好新鮮,另外我都叫左一份烤雞,烤雞好juicy好好味。

2017-09-26 217 浏览
因為天文台掛了一號風球, 原本约了住新界的朋友行山都要取消, 改咗在中上環一帶 shopping 和參觀古蹟。在行完PMQ後, 我們都覺得肚餓, 因為之前我和家人在父親節後曾在此餐廳吃過晚餐, 感受很深, 覺得可以再幫襯一次, 所以我們由鸭巴甸街直上再前往此餐廳吃lunch。從菜牌睇除了每日例牌Brunch外, 每周由星期一至星期五都有另類Brunches。我們叫了Manhattan Bagel ($105), San Francisco Bagel ($85), Ham Omelette ($115), Eggs Benedict ($115), 果汁和其它toppings。食物的味道和口感值得一再回味, 餐廳內的環境令我們很安静和放鬆、侍應小姐又服務周到, 我們邊吃邊傾計, 很快又過咗兩個鐘了。

2017-09-25 166 浏览
今天又來到這條對我倆十分有意義的地方,小弟和老婆曾來過這家餐廳吃晚飯,質素都不俗的,這裡地方算是寬敞,坐得舒服。 我們坐在角落位置,有空間感之餘亦私隱度足。 點了杯士多啤梨汁($48),聲稱是鮮榨,都應該是的,有士多啤梨果肉,但敗筆是加了糖水,破壞了原來的鮮味。 點了Eggs Benedict ($115),再加了煙三文魚($35)及牛油果($30),份量很足,Benedict 蛋很有水準,煙三文魚味道香,牛油果很新鮮清香。 這裡價錢有點貴,不過可以嘆到一個靚靚早餐,有個舒服的地方坐數小時,都算不錯。

我們坐在角落位置,有空間感之餘亦私隱度足。

2017-09-25 174 浏览

我們坐在角落位置,有空間感之餘亦私隱度足。

2017-09-24
Weekend又來到這條鴨巴甸街,打算吃個relaxing brunch。我們今次從中環上登山電梯到頂,再由堅道往下走,其實應該上環站近些的,但這條路真是很斜的,如果想做個帶氧運動才吃也可以一試。 之前小妹試過吃晚市,不錯,今天就和老公試試這裡的全日早餐吧!由十二時左右,未算人多。 這個Egg Florentine ($115),由牛油菠菜做配菜的Benedict,口感軟滑,牛油和上菜的味道甘香 ,和Benedict蛋很夾,另加了牛油果($30),熟度剛好,新鮮味美,再另加煙肉($30),煎得夠香脆,又不太乾。 另一全日早餐點了火腿奄列,單是賣相已經很有誠意,奄列內裡有很濃郁的mozzarella cheese,蛋加上火腿很豐富亦很有口感,小妹吃了一半已經吃不下,加了火腿($30)及牛油果($30),份量足,超飽! 飲品小妹點了Lemongass & Ginger Tea ($45),檸檬草的味道是不試不厭的,薑味反之不是太濃,此飲品予人舒緩的感覺。 老公點了次朱古力($45),味道香濃,甜度適中。 店內環境不錯,食物質素保持水準,中環來說算是吃早餐不錯的選擇,但價錢則略貴。
老公點了次朱古力($45),味道香濃,甜度適中。
2017-09-24
$215 (早餐)
2017-09-23 192 浏览
星期五大家都會去遠少少食lunch,到了PMQ附近斜路的Aberdeen Street。旁邊都是舒適的皮梳化、有bar table 放工可以過來喝兩杯、感覺悠閒舒適。平日有三款lunch set 提供、$115包括湯/沙律、主菜和甜品、價錢合理。翻開餐牌、發現brunch亦很吸引,有bagel, omelette, egg benedict等。Ham Omelette $115 奄列脹卜卜很大份、有淡淡雞蛋香、裡面磨菇芝士同火腿都好足料。另外加了我最愛的煙三文魚和牛油果、煙三文魚好新鮮、牛油果仲有大半個。伴著沙律菜吃、感覺很健康呢!Fresh Orange Juice and Grapefruit juice $48 如果想遠離中環鬧市人群、不妨沿著半山扶手電梯走高一點、享受一個悠閒的weekday brunch吧~

Ham Omelette $115

2017-09-17 157 浏览
🍓沿堅道往上環方向一直行約5分鐘,有一條鴨巴甸街。這條鴨巴甸街開了數間餐廳,每間餐廳都各有特色,由於這𥚃屬於中半山地帶,沒有市區那麼人多擠逼,在這些餐廳內吃東西,往往令你好像置身外國一樣,好有度假的感覺。🍓今天想吃個brunch,之前有朋友提及這間餐廳,所以選了這間餐廳試試。🍓很喜歡這店的玻璃門隱密度高,在門外看它是反映街外面貌,街外經過的人是無法看到餐廳情況,但餐廳內的食客就可以看到街外的事物一清二楚。🍓餐廳內座位很舒適雅緻,牆壁上的掛畫也很有趣特別。🍓Lunch set / brunch 價錢只是百幾蚊,論地點來說算唔貴。🍓我點了火腿奄列再加煙三文魚,同埋新鮮士多啤梨汁。士多啤梨汁先到,味道鮮甜美味,有種剛從園林摘下來即榨的感覺。火腿奄列加煙三文魚煙三文魚很新鮮,份量很足料;火腿奄列有淡淡新鮮雞蛋香,火腿吃得出選用靚火腿,再有蘑菇和芝士作餡料,味道配合得天衣無縫,這份奄列還配有新鮮沙津,完全幫助減去芝士的飽膩感覺。再喝一口新鮮士多啤梨汁,感覺超爽!下次我會約埋朋友來這裡感受渡假閒情feel👍🏻😻::

🍓餐廳內座位很舒適雅緻,牆壁上的掛畫也很有趣特別。

士多啤梨汁

下次我會約埋朋友來這裡感受渡假閒情feel👍🏻😻
:star
士多啤梨汁
2017-09-15 139 浏览
今日一個人去左PMQ行街,因為果度係影相好地方又夠哂文青,我一放假都好鐘意去果度行下睇下自家製飾物和衣服。剛好到午餐就去附近食飯,正正PMQ行上小小就有一間好靚西餐廳。行上小小就到。Brunch Menu。天氣有啲熱先叫一杯Grapefruit Juice。酸酸甜甜好開胃,仲有啲果肉夠新鮮。Egg and Toast。我要左炒蛋,2隻蛋份量剛剛好,加上黑椒夠香口,唔算係好滑但係蛋味好香,多士先烘左入口夠脆,我另外加左avocado,入口夠熟夠濃。環境好靚好舒服。
行上小小就到。
Brunch Menu。
天氣有啲熱先叫一杯Grapefruit Juice。
酸酸甜甜好開胃,仲有啲果肉夠新鮮。
Egg and Toast。
環境好靚好舒服。
2017-08-14 249 浏览
已事先訂好餐廳, 所以到現場不用等候,這是一間很有氣氛的餐廳, 適合情侶來用餐,服務人員似乎只會講英文, 不諳講中文或廣東話,不過服務態度還不錯, 出餐速度也快,我們點了一個Ribeye steak跟燉牛肉;牛排是五分熟, 肉汁鮮嫩, 口感不會太老或吃起來有腥味,燉牛肉很有法國的fu, 跟馬鈴薯(有奶油味, 且口感不會太乾)還有其他蔬菜(燉得很爛,一切就化開了)口感很搭,整道菜適合搭配麵包吃,單吃燉牛肉就很飽了, 其他配菜根本吃不完,看別桌點的海鮮(生蠔) 看起來感覺很新鮮,自己也很想點海鮮來吃,雖然這次是自由行跟家人來; 下次有機會希望可以跟老公兩個人來這間餐廳過一下兩人世界,
已事先訂好餐廳, 所以到現場不用等候,
這是一間很有氣氛的餐廳, 適合情侶來用餐,
服務人員似乎只會講英文, 不諳講中文或廣東話,
不過服務態度還不錯, 出餐速度也快,
我們點了一個Ribeye steak跟燉牛肉;
牛排是五分熟, 肉汁鮮嫩, 口感不會太老或吃起來有腥味,
整道菜適合搭配麵包吃,
單吃燉牛肉就很飽了, 其他配菜根本吃不完,
看別桌點的海鮮(生蠔) 看起來感覺很新鮮,
自己也很想點海鮮來吃,
Ribeye steak
Boeuf Bourguignon
2017-08-09
用餐优惠
信用卡優惠
Ribeye steak
Boeuf Bourguignon
哈哈哈,發現這間在鴨巴甸街上的"Aberdeen Street"餐廳~平時假日經過見到佢有好多人食,還有戶外座,今次平日的晚上,過來試試~這裡好靜,岩晒想靜靜傾計的朋友~我發現這裡的菜式名好特別:用了附近的街名為沙律命名!我order 了這個Gran Pa Mussels~($215) 用藍芝士,煙肉和白酒做汁~非常香濃滋味!還有一碗炸薯仔粒~好香好夠飽!Mussel好大隻,肉質鮮甜!Chicken Quesadillas ($88)~煎香的tortilla皮夾住雞肉和芝士,可以沾上sour cream+guacamole同食,好有墨西哥風味!Seafood Pasta ($160) 好多海鮮!超足料! 有mussel, 蝦和魚~夠新鮮,煮得剛好,不會太生和太熟,魚肉仍保持嫩滑~全麥的意粉,好健康呢!用parmensan cheese, 大蒜,parsley和白酒汁煮得好惹味!最後這個"甜品"yummy yogurt ($75) 有點貴,是好清新輕盈的甜品,微甜的yogurt加上滿滿的纖維,食完都不會有罪惡感!
我發現這裡的菜式名好特別:用了附近的街名為沙律命名!

Mussel好大隻,肉質鮮甜!

Chicken Quesadillas ($88)~