2024-01-04 29 浏览
西營盤個邊有好多cafe ,今次就去依間bookmark 左好耐既3rd Space.招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟 班戟有好多口味可以揀,我就揀咗百爵茶味。班㦸上面有一球#雪糕 、藍莓 、青提子 同脆麥片。班戟質地並唔係疏乎厘咁鬆軟,佢厚實帶有微微百爵茶味,裡面夾住煙靭既麻糬,幾有咬口。海鹽味嘅忌廉 濃厚咸咸地,連埋班戟一齊食,美味 。

招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟

海鹽味嘅忌廉 濃厚咸咸地,連埋班戟一齊食,美味 。
2018-11-28 1807 浏览
#上環sisSignature Earl Grey pancake $78賣相好吸引既pancake 俾我想像中細個d 但pancake既質感厚實 有點似磅蛋糕既texture 雪糕大大的一球 香滑既vanilla 味 忌廉 水果份量都不少 整體配合得宜 推介試埋個Earl grey dark chocolate $48 好香濃既earl gery同朱古力又幾夾 幾特別Fruit tea一般不介紹了環境舒適 有家庭feel 想靜靜過一個下午係一個不錯的選擇啊-3rd Space (上環)上環差館上街16號地舖
#上環sis

好香濃既earl gery同朱古力又幾夾 幾特別
Fruit tea一般不介紹了
3rd Space (上環)
上環差館上街16號地舖
2017-06-03 2114 浏览
I like 3rd space very much no matter the place or the food.For the environment , it is so relaxing and make u feel like the time being slow down.For the food , the earl grey pancake always make me unforgettable, it is full of the smell of earl grey tea and the taste so soft ....and one size is enough for two girls already One weakness is it close too early ....:

2017-05-26 1374 浏览
中上環一帶實在有太多太多cafe/coffee shop,熱愛咖啡同甜品嘅我實在試極都試唔完。曾經有段時間,每個星期六都會過上環學樂器,果時一到假日就好開心,因為可以順便係呢區搵食。3rd space一直在名單之內,奈何唔係成日咁有興致都想行咁遠,上樓梯上樓梯再上樓梯過黎食個tea。直到近日,決心約三兩知己過黎,總於一試。食左幾款食物,鹹點還好,唔算有特別意外驚喜。一心為Earl grey pancake而來,果然無失望。最愛厚身有口感,但質地又軟熟嘅pancake。三層疊埋一齊食,好滿足。由於朋友唔食生果,所以pancake賣相一般,只有朱古力醬同煉奶,但味道一流,又唔會蓋過淡淡伯爵茶香。朋友揀左木瓜,亦都叫店員分開上。老老實實,木瓜就同個pancake唔算好夾。😂😂 我諗如果選擇返香蕉、士多啤梨等,應該一流。😊

• Earl grey pancake
  • Earl Grey Pancakes
2017-05-21 1074 浏览
below expectation 決定要寫食評首先, 預左地方隔涉同排隊時間長 排左大約45分鐘食物overall CP值好低 唔好食 不過服務態度不劣唔知會唔會係就快結業 食物質素差左 冇用心做 openrice嘅hot item, salmon tartar又冇 pancake上面個雪糕都冇埋(但價錢不變)order左flat white, pancake x2 同omelette+mushroomFlat white, 放係枱1分鐘都冇就浮bubble 飲落好希好水 一啲都唔coffee Omelette with mushroom, 味道正常 可惜太貴 CP值好低Earl grey pancake & motcha pancake, 雪榚冇左 但價錢冇減;冇抹茶味 得少少earl grey味; pancake口感太實又唔鬆軟 個皮太硬太un 好難食; 唯有點cream同honey令個感覺好少少
below expectation 決定要寫食評

首先, 預左地方隔涉同排隊時間長 排左大約45分鐘

食物overall CP值好低 唔好食 不過服務態度不劣
唔知會唔會係就快結業 食物質素差左 冇用心做

Flat  white  (skimmed  milk)
flat  white
Omelette  with  mushroom
Earl  grey  pancake
2017-05-12 888 浏览
聽聞喱間cafe做到今個月尾就會結業,咁啱得閒就去試下啦。係西營盤站開始行,都行左15-20分先行到,沿途都經過好多舊店同好有特色嘅咖啡館,對於長時間對住四面高牆嘅都市人黎講,得閒慢活一下都唔錯。經過好多樓梯同斜路,仲要黎到3rd Space啦。大約一點半去到都有幾張空枱,喱間cafe有分入面同出面,不過加埋都唔到十張枱。今次我就揀左奄列、pancake brunch 同earl grey pancake啦,飲品就揀左Nanalate、green tea smoothie 同peach and ginger ,即係香蕉朱古力同桃同薑味嘅茶。首先講左飲品先,nanalate就唔係我杯茶,因為我不太中意朱古力入面加其他生果,不過勝在朱古力味濃。Peach and Ginger就有小小失望,因為我原本以為薑味會較重,會飲到薑嘅辣味,不過反而桃較重,比較似蜜桃茶。Green tea smoothie 就偏苦,我認為比較似抹茶,因為加左香蕉,所以飲完都幾飽肚。然後到食物啦,三款食物中最好食我認為係奄列,強調採用日本蛋,所以蛋味十分濃,入面夾住牛油果、洋蔥同蕃茄仔,酸同甜加埋好match❤️之後到p
聽聞喱間cafe做到今個月尾就會結業,咁啱得閒就去試下啦。

經過好多樓梯同斜路,仲要黎到3rd Space啦。

之後到pancake brunch,即是有一塊好厚嘅cheese pancake,沙津菜,煙三文魚,香腸同太陽蛋一隻。出奇地香腸非常juicy,pancake有淡淡的芝士味,不過略嚴有啲實,食完其實都幾漏下🤦🏻‍♀️

最後到signature earl grey pancake啦,雖然話係signature,但係我認為係三樣入面最唔好食。因為我預期中係食到蛋香之餘有淡淡的茶味,但係食落唔知點解有啲胡椒味,同埋無乜特別,所以唔食都得😂😂😂

總括黎講食物同飲品都不錯,全部都大大杯大大碟,三五知己約黎食tea傾計都不失為一個好地方

p.s. 入面啲員工全部都好nice,特別係藍色頭髮果位😌
2017-05-08 588 浏览
想食呢間既pancake好耐,終於搵到個假期一個人嚟嘆下,但正正因為假期,所以好多人,排左差不多半個鐘先有位。排到差不多到我既時候侍應會行過黎幫你落左單先,但入到去其實都仲要等多10分鐘到先有食物。其實menu唔係得好多野食,揀左佢地最出名既signature earl grey pancake。pancake既係一層厚既,earl grey 味唔算好濃,配左比較稀身同淡味既maple syrup,仲有一大pat忌廉,食落唔會好甜,配料主要係生果,有香蕉,士多啤梨,藍莓,仲有脆脆地既粒粒同提子乾,每一啖都有配料,唔會悶。總結,係幾好味既pancake,但要排隊又要等,同埋價錢都唔算平,個人認為食一次就夠。

等候时间
40 分钟 (堂食)
2017-05-01 602 浏览
喺知道3rd space即將結業前就已經一早同朋友約左黎3rd space,其實想黎好耐了,不過因為隔涉左d,所以拖左咁耐。3點半去到見到大概10個人等位,地方細細,所以最後我地等左大概30分鐘先入到去坐低。由於佢所有野都係即叫即整,所以臨入座前會幫你落定單先。一向好鐘意earl grey嘅味道,唔少得叫返份Signature Earl Grey Pancake啦 特登叫多份Omelette (冇另加任何配料) 黎中和下。野飲我揀左flat white (2 shots),朋友揀左mocha。Omelette唔會煎到好老,亦唔會好咸,好自然嘅味道。入面有點cheese,tomatoes,onion(?),非常美味 細食人都會好有衝動想食哂成份 Menu好似有得揀condensed milk或honey,但店員冇問我地preference。不過anyway佢地配左condensed milk俾我,相信應該係最好嘅配搭 好吸引眼球嘅一份Pancake!食落偏向蛋糕嘅fluffy口感,本人好鐘意。見到好多人話口感太厚實,我食落又唔覺得噃 可能店主同chef已經再調整過材料,做返鬆軟d迎

Omelette

細食人都會好有衝動想食哂成份

Earl Grey Pancake

可能店主同chef已經再調整過材料,做返鬆軟d迎合大部分人口味。微暖嘅pancake帶點煉奶,再搽一層雪糕,再混合埋d nuts、香蕉、藍莓、士多啤梨一齊食,味道好夾好好味啊

Flat white

呢杯flat white好濃,有2 shots espresso。唔會酸唔會苦亦唔會澀,幾鐘意
奶香或者可以加重一點會更好。

價錢其實略貴,不過喺呢區食野都預左
的確係一個假日悠閒好去處
可惜不獲續約… 希望3rd space快d搵返個好位東山再起
2017-04-30
等候时间
30 分钟 (堂食)
  • Cheese omelette with tomatoes
  • Earl grey pancake
2017-04-28 384 浏览
我是被Pancake吸引黎架 唸住平日黎會少d人 估唔到滿哂人 剛好我地去到有人走 坐係室內 地方唔算大 有d窄 但環境都幾清優 我地因爲食完晏先黎 所以唔係叫左好多野食 只係叫左個Signature既Pancake 即Earl Grey Pancake with Milky Ice-cream,另叫左杯Peach Ginger Tea & Raspberry Milkshake. Pancake 口感好'簾'身 比教濕 比一般pancake厚 而Earl Grey唔濃 而佢配左香蕉同cream 及配左一球北海道牛乳雪糕 本人就覺得一般 沒太特別好味 而茶都係正常 反而杯Smoothies 好驚喜 好fresh 冇人造糖個陣糖味 好Good😋😋
2017-04-15 602 浏览
假日,不妨去盡D啦~ 與朋友吃過午飯,感覺總差一點點,就是欠了甜吧。反正時間尚早,大家也同意要找個地方攻甜。 正當我盤算著往哪家Café之際,朋友忽然開聲,說:「想去3rd Space好耐!」 無吃過的,我都有興趣。加之,在早一天才見Oli在Fb在這小店打卡,我估應該靠得住卦! 兩點半左右呢D時間,會唔會好多人等位呢?我只擔心這方面。幸好,第二張枱就到我們,真走運。 朋友一心來吃這兒的Earl Grey Pancake,所以一坐低,二話不說先柯打這個,飲品慢慢才睇再揀。 即叫即制,約二十五分鐘時間,熱暖的班戟送上來。香蕉片鋪在班戟之上,頂頭再附上忌廉與雪糕,旁邊以士多啤梨及藍莓作點綴。 Pancake算厚身,但不是輕怡像綿花般的質地,而是結實的版本,質感有點似蛋糕。很濃的伯爵茶味道,伴以新鮮的果肉,以及雪糕,友人覺得幾好,而我仍較喜歡輕怡質感如The Pantry的那款。 朋友將餐牌翻來覆去,最終選上了洛神花茶。本人對花茶一向麻麻,還原基本步,要一杯Latte更好。 咖啡水準合格,擁有漂亮之拉花。不論假日或是工作天,也必須喝一杯。 朋友呷口花茶,說:「星期二我新屋收樓啦!」 我呢隻無殼
假日,不妨去盡D啦~

朋友呷口花茶,說:「星期二我新屋收樓啦!」

我呢隻無殼蝸牛,只有羨慕不已。

2017-04-08 711 浏览
今日黎到分手一百次既拍攝影景。聽講呢度週末成日排長龍 要等好耐先有得食。今日閒日 約左朋友1:30pm, 非常ok, 唔洗等有得食!仲有戶外位坐添戶外大約有8張枱左右,店內好細,除左收銀位,好似只有幾個座位。建議真係閒日先好黎,咁先可以享受真正寧靜既感覺Hot Mocha. 朱古力同咖啡份量配合得好好,惟獨是唔夠熱 扣少少分。Superclub sandwich.芝士同雞肉好match, 好juicy. 包身夠脆 好味Earl Grey Pancake. pancake外面有點脆,裡面好鬆軟;如果Earl Grey味可以再濃d 咁就perfect嘞!好中意佢側邊加左蜜糖同脆脆 仲有鮮果,撈埋雪糕食真係3重口感享受。
2017-03-25 699 浏览
店内主打依家好流行既厚pancake,帶埋狗狗去左outdoor area坐,weekdays流流都坐滿哂人,配襯悠閒環境,同朋友飲杯野食pancake 既話都係唔錯既選擇。試左all day breakfast $158,當然都係個d腸仔旦三文魚,沙律之類,主菜中既主菜係加埋佢地既招牌pancake. 其實。。。pancake本身係甜既而佢係會跟埋蜜糖,會有d又咸又甜既感覺,所以最後都係食完咸再食甜。 另外叫左Cocoa & Hershey Pancake $76,呢個朱古力味好濃加埋雪糕仲有香蕉片,食落覺得幾唔錯同好飽。好似好味過原味個塊。野飲只簡單叫左cappuccino同pineapple soda。無乜特別亦無拉花,味道亦幾普通,而pineapple soda俾既粒粒係最硬既菠蘿心,收$46黎講我覺得係過份左既。

2017-03-24
  • Cocoa & Heyshey Pancake
2017-03-16 664 浏览
本人比較喜歡到處探索,特別是中上環一帶。今天和男友無意中經過這裡,其實之前都在網上得知這個吃pancake的地方,我們就決定嘗嘗看,反正我們也開始有點累。室內好像有三張桌子,我們坐在户外,一個小小的巷內,大概能坐十六人,色彩繽紛的桌子,牆上有一個個小吊燈,也有一邊是吧檯,環境滿特別,但上面則是住宅大廈,如果高空擲物,就。。。我們點了一個cocoa & hershey pancake加一杯matcha smoothie。pancake好像要等二十分鐘,我們就在玩手機,那杯smoothie也等了五分鐘才到,外貌一般,不太吸引,但喝起來也滿不錯。pancake終於到了,手機當然先吃,外貌很吸引,相比其他人的,可能我們點的是dark chocolate pancake,顏色比較豐富。我第一次吃這種pancake,pancake不太鬆化,有點硬,吃到中間有少少blueberry jam,但真的很少,不過整體都滿不錯,可以一試。不足的地方是沒有wifi,以及我覺得可以給客人一杯水。

不足的地方是沒有wifi,以及我覺得可以給客人一杯水。
cocoa & hershey pancake  +  matcha  smoothie
2017-03-15
2017-03-14 493 浏览
一黎見到有人龍有小小猶豫..但好彩都唔算等左好耐就有位入得~由於我同朋友行左一段路上山之後都好肚餓,所以就各自叫左一個main dish帶子刺身茶漬飯:帶子好大粒新鮮甜美,茶漬飯味道啱啱好唔會太淡/太咸非常難得,而且佢用既係混合米,加左茶之後個口感都唔會變到泡飯/粥咁,真係好有心思呀!Pork rips: 可能係因為佢採用本地豬肉啦,佢既肉質係比較韌,脂肪比例亦唔多所以口感麻麻。好在佢個汁整得好味,加埋蘋果醬甜甜地先由味道補救,至於配菜薯蓉係非常滑溜既!整體而言,main dish都唔錯呀!

2017-03-11
等候时间
20 分钟 (堂食)
用餐时段
下午茶
2017-03-11 428 浏览
Weekend 收早 當然要去high tea 知道3rd space 是間有名既pancake店👍所以都專登出去上環到了門口 前面都有5,6個人排隊等等下都差不多30分鐘😂好彩店員一早俾menu 我地所以可以一入去就點餐Earl Grey Chia Seed Latte  一開始都覺個顏色好白好似好淡咖啡咁但一飲落 earl grey 同lattle 才出現還有 chia seed 大家都話係superfood所以感覺都幾好阿😂好似健康左咁Secret Blueberry Jam Pancake身為pancake fans , 當然要重點推介 首先 要搬開所有既toppings 切開pancake 想不到 內在竟然會有藍莓令到pancake 的口感又豐富左甜度適中 食晒整個都吾膩🙋🏻還有 雪糕味道是類似益力多 酸酸甜甜 都幾開胃同pancake 好夾😍有空的話 同朋友一齊hea 下啦😎
Weekend 收早 當然要去high tea

還有 chia seed 大家都話係superfood

所以感覺都幾好阿😂

好似健康左咁

Secret Blueberry Jam Pancake
身為pancake fans , 當然要重點推介

首先 要搬開所有既toppings

同pancake 好夾😍

有空的話 同朋友一齊hea 下啦😎
2017-02-25
等候时间
30 分钟 (堂食)
  • Secret Blueberry Jam Pancake