2025-06-09
如果你都係嗰啲「唔想行街排隊、又想食到啲精緻中菜」嘅人,咁荃灣呢間私房菜就啱哂你,隱身喺Plaza 88商廈16樓,但食物水準完全唔低調!以下係我對幾道主打菜式嘅真心評價:🥇堂灼鮑魚以最簡單嘅方法突出鮑魚本身鮮味,質感煙韌有咬口,唔會過鹹,唔失細緻。食完鮑魚飲埋清湯再灼芽菜,我其實好想添飲,不過廚師話唔建議,因為我之後會勁飽。🍊橙味酒杯帶子甜中帶酸、微微酒香,配上晶瑩剔透嘅帶子,啖啖都係驚喜,擺盤仲要打卡able✨。🦞芝士龍蝦多士龍蝦肉彈牙又入味,仲有浮誇嘅長碟,俾壽星仔壽星女影相一流。🦀手剁肉餅籠仔蒸蟹飯精華係蟹汁滲入飯粒嘅味道,每啖飯都有蟹膏香,搭配手剁豬肉餅更有層次。🐟鴛鴦剁椒蒸龍躉面珠墩剁椒及蒜蓉蒸帶出不同風味,將龍躉滑嫩魚肉推到另一層次!仲食到少見部位「面珠墩」,有驚喜!🐦秘製炸乳鴿外皮香脆唔乾柴,調味啱啱好,皮脆肉嫩,係經典中菜中不可少的一員!🍜特色海鮮麵 / 金湯燴千絲兩款主食各有特色,金湯香濃帶點蟹黃味,海鮮麵滿滿鮮味,收尾食到碗底都唔捨得停。🍠時令拔絲最後甜品畫龍點睛!拔絲糖衣好脆,唔會過甜,熱辣辣食落真係滿足
以下係我對幾道主打菜式嘅真心評價:
🥇堂灼鮑魚
🍊橙味酒杯帶子
🦞芝士龍蝦多士
龍蝦肉彈牙又入味,仲有浮誇嘅長碟,俾壽星仔壽星女影相一流。
🦀手剁肉餅籠仔蒸蟹飯
🐟鴛鴦剁椒蒸龍躉面珠墩