2024-02-11 486 浏览
之前成日聽到呢間嘢,要book成3 個月,諗住好正,跟住問朋友攞電話,點知朋友都話佢哋服務好差,但係嘢食OK嘅,如果真係想食不如試吓盆菜!最終一肚氣!一早訂咗個細嘅,俾晒錢!中國人開年最緊要,老人家到晒點知佢話送錯咗個盆菜!死都要我哋補錢!我真係覺得好好笑,我話中國人開年大個天!我話而家你送錯, 係諗方法處理返好,唔係不停叫個客補錢😤😤😤😤我同佢講要返我自己嗰個盆菜唔會補錢!咁佢話而家Call 車一個鐘頭後先到 !仲要同佢講話call咗車之後可唔可以通知我哋,佢完全失蹤,打電話唔夠膽聽 ! 成晚同老人家齋喺度等一個鐘!又唔知佢送唔送嚟! 所有節日嘅氣氛都冇晒😤😤😤真係失望到極致 。
之前成日聽到呢間嘢,要book成3 個月,
一早訂咗個細嘅,俾晒錢!
中國人開年最緊要,老人家到晒
點知佢話送錯咗個盆菜!死都要我哋補錢!
我真係覺得好好笑,我話中國人開年大個天!
我同佢講要返我自己嗰個盆菜唔會補錢!
咁佢話而家Call 車一個鐘頭後先到 !
所有節日嘅氣氛都冇晒😤😤😤
真係失望到極致 。
外卖送餐
2023-05-31 2712 浏览
第一次吃這家私房菜,聽說這間餐廳要一個月前預訂的,進店內前亦需要報號碼;店內分為不同的包廂房間,這樣應該就是私房菜應有的私隱度吧。雞湯鮑片有專人即場把切到薄片的鮑片及鮑魚群邊,放進一大鍋雞湯裏泡熟,感覺鮑魚是挺新鮮的,雞湯就濃而不油,看來師傅手勢不錯。帶子沙律就是正常的沙律,加上一粒煎過的帶子,只是在中餐廳裏看到的感覺比較新奇。口水西瓜龍蝦這道菜一上碟,我就只看到一串串的西瓜和龍蝦殼,首嚐口水汁西瓜,想不到竟然意外的好吃,味道甜甜辣辣又多汁,冰涼的西瓜也中和了口水汁的辣到。蟹肉蒸肉餅蟹肉方面我是沒有吃的,但肉餅的味道濃郁,拌飯的味道也不錯,只是略嫌肉餅的肉質比較軟爛,沒什麼口感。蒸龍躉面頰看著就是滿滿的骨膠原南瓜萵筍絲我挺喜歡這道菜,大概夏天就是想吃一些清新的菜式吧,而且萵筍絲很嫩。乳鴿乳鴿是切開一半上碟的,雖然皮不太脆口,但吃的油潤感是挺好味的。海鮮麵這是玩味比較重的一道菜,因為要用揼子敲碎麵條來吃的,不過他調的醬料比較清淡,不太合我口味,所以我就沒有吃很多了。到了甜品的環節,就是拔絲草莓,這個甜品的畫面很美,味道就像在吃冰糖葫蘆的感覺。整體而言,這是充滿視覺上衝擊的一天,而且這是比

雞湯鮑片

看著就是滿滿的骨膠原

南瓜萵筍絲

乳鴿

海鮮麵

整體而言,這是充滿視覺上衝擊的一天,而且這是比較適合一大班人一起吃的。
2023-05-22
  • 口水西瓜龍蝦
3A每次食都從來唔會令人失望💙每一道菜好食之餘仲係打咭位,每道菜式都令你嘩嘩聲🤩入面只有兩圍大枱所以要book 位就要預早兩個月啦,最好緊係多人包哂場咁就夠哂高興啦🤘🏻🥢堂灼象拔蚌兩款都係一樣鮑魚同象拔蚌都有肥嘟嘟嘅芽菜墊底,先上大盤熱雞湯,將鮑魚/象拔蚌稍為灼一灼,最後放哂所有芽菜落去飲埋個雞湯,滿足😋🥢芝士龍蝦多士淨係見佢上碟已經嘩嘩聲😮龍蝦肉質鮮嫩彈牙,脆卜卜嘅多士再點埋香濃嘅芝士汁不得了🥢手剁肉餅龍仔蒸蟹飯先食完啲奄仔蟹,然後一人拎一籠飯再匹舊肉餅先,喂吔!肉餅鬆軟之餘仲索哂蟹嘅精華,一籠飯唔夠食牙🤤🥢橙味杯酒帶子帶子煎到啱啱好再配埋個Caesar Salad,等個口fresh一下繼續食食食🥢龍躉面珠燈鴛鴦剁椒辣得黎又唔會遮住魚嘅鮮味,魚再加埋魚皮兩種唔同嘅嫩滑,好好食丫🥢嫩滑肉汁乳鴿熱辣辣。。真脆皮!外脆內係超嫩,咬落仲係juicy 有汁架🥢黯然賴尿蝦辣辣地賴尿蝦大大隻鮮甜彈牙,不過有位體貼嘅男人剝殼都好重要噶,🥢火山排骨泰式風味嘅汁配上啖啖肉嘅火山骨好正!食到火山骨其實已經飽左8成,但係見到上碟個種震撼打完咭爆褲頭都要食🥢川式口水花甲西瓜船我個人比較中意川辣,辣得黎有陣佢獨

🥢堂灼象拔蚌

🥢芝士龍蝦多士

🥢手剁肉餅龍仔蒸蟹飯

🥢橙味杯酒帶子

🥢龍躉面珠燈鴛鴦剁椒

🥢嫩滑肉汁乳鴿
熱辣辣。。真脆皮!外脆內係超嫩,咬落仲係juicy 有汁架

🥢黯然賴尿蝦

🥢火山排骨
泰式風味嘅汁配上啖啖肉嘅火山骨好正!

🥢川式口水花甲西瓜船
我個人比較中意川辣,辣得黎有陣佢獨有嘅香味,花甲鮮甜得黎又脹卜卜,花甲甜個西瓜更甜😍呢個配搭正牙

🥢砂鍋生啫蒜子海魚
一打開蓋個陣香味已經撲埋黎,條魚啱啱好,好滑真係好滑,唔太好魚嘅我都食左幾舊

🥢阿拉斯加蟹兩食炒粉絲底
蟹后嘅我都未試過咁食,一邊椒鹽炸到外殼卜卜脆但係裏面啲肉一啲都唔鞋,長腳蟹嘅鮮味依然保留住,令一邊汁整嘅都好好食,個粉絲底係用左啲蟹膏炒,香得黎炒得啱啱好

🥢特色麵
個麵要用錘仔扑碎佢慢慢食😂

🥢潮洲菜寶炒飯
潮洲菜寶又香又辣配上粒粒分明炒飯,味道濃得黎又唔會覺得咸

🥢拔絲士多啤梨
最後一個打咭位啦🫠淨係賣相足夠令大家呢餐飯畫上完美句號。

總括黎講,呢個價錢,每一道打咭嘅菜式,呢個質素嘅食物一啲都唔貴,真心感受到食材新鮮,每道菜無論擺盤以致烹調都係用心去設計用心去煮,雖然要預早好多去book,但絕對值得令你等待令你期待嘅私房菜💙
2022-11-15 3490 浏览
話說從朋友口中得知,荃灣工廠區有間隱世私房菜,講得咁神秘,一定去見識下⋯⋯從今年6月開始whats app 與食店溝通,如要約星期六、日晚餐日子,就要到明年明年的意思係⋯⋯2023年,於是筆者決定嚟過Happy Friday 包場開心一下。從六月起相約,就約到10月尾,和店員以whats app溝通,預約必定要預付$1000作為Deposit ,約此食店足足幾個月,所以真心有所期待,食店預早提供好幾個套餐作選擇,價錢分別$550, $650 及 $750由於食店老闆有熟人在楊屋道街市海鮮檔辦事,所以也有一個海鮮套餐作 “呀媽家姐” Omakase :分別每位$1000 或$1200 。筆者首次到來,事前和朋友們相討後,決定選擇$650/位,另外升級咗條魚另加每圍$300。堂灼鮑魚~基本上鮑魚已經預先準備好,放在雪櫃冰震緊。用大量的芽菜墊底,接下來是鮑魚殼鋪上,最後放上一片片的冰震鮑魚片,一出場,相當靚仔。旁邊的金盆是燉足唔記得店員話幾多小時了,總之金盆相當存熱,自灼鮑魚及芽菜,再喝雞湯,熱騰騰的雞湯很熱,小心燙咀。泡沫日本帶子~賣相精美,用雞尾酒杯盛著,泡沫蒜香味足,這個冷盆配上香檳,

分別每位$1000 或$1200 。

堂灼鮑魚~
基本上鮑魚已經預先準備好,放在雪櫃冰震緊。

當灼鮑魚

泡沫日本帶子~
賣相精美,用雞尾酒杯盛著,泡沫蒜香味足,這個冷盆配上香檳,也是不錯的選擇。
泡沫日本帶子

黑松露麻汁龍蝦~
依塊長形砧板真係相當長,長度有一張大枱咁濶,當店員一端上枱,大家都嘩嘩一聲⋯⋯

每人半隻龍蝦,滿滿日式芝麻醬。
黑松露麻汁龍蝦

黯然炒蟹~
麻香味十足,嗜辣者喜。

龍王乾坤魚~
我們另加$300(每圍)將魚升級為老虎班。
龍王乾坤魚

金湯燴千絲~
南瓜蓉煮成湯,加上切瓜粉絲,綠色那球是萵筍絲,這個組合,筆者很喜歡。

金溫薈千絲

火山排骨~
嚟到依個時候,大家已經很飽,大大件的火山骨,相信是早前是餚雞湯之用,驟眼看以為是盆栽植物。

火山骨

火山骨重點係落這個醬汁,醬汁很有泰式風格,大大塊骨頭捧着吃,這一刻感覺自己像一隻小狗,捧着骨頭,默不作聲地吃。

海鮮特式四寶炒飯~
這個紙包炒飯端上枱,很惹人討好,感覺像龍蝦與你揮手

海鮮特色菜脯炒飯

龍蝦殼起肉,外殼作裝飾之用,加上菜脯、蛋花、葱粒,可以要求㕑子落辣椒的,但由於當晚大部分朋友都唔辣得,所以保留原味,但也相當滿意,雖肚子滿滿,但一見到這個賣相,仍有飯意。

最後來到甜品環節⋯⋯
由於是開放式廚房,可以看到㕑子的功架,他那全神貫注在作拔絲,看得朋友們也算是節目之一。

拔絲提子~
甜品是拔絲生果,當晚主角是提子,但看見朋友們用义子把弄著拔絲,回到童年模樣,相當有趣。

拔絲提子

整體來說:
每道菜式賣相都花了不少心思,首次到來,會令食客相機食先,拍照停不了,很適合大夥兒及酒友到來,單是紅白酒杯,甚至雞尾酒杯都可提供,作為私人飯局,包場一個好選擇。

2022-10-28
2022-10-07 1611 浏览
中秋節臨急臨忙叫盆菜外送,因為剛搬完屋又累又唔想煮飯洗碗,中秋前幾日上網見朋友去依到食私房菜,款式幾吸晴所以禁入去依間店睇下,點知就見到佢有盆菜到會,仲包運費,我見我朋友話好食咁一試無妨心態叫左!6-8人128810-12 1788我就叫左個細 好準時就送到來,仲提示我點樣番熱先好食!入面既料比平常新年叫盆菜既好食好多,大家都一致好評

6-8人1288
10-12 1788

我就叫左個細

中秋盆菜
中秋盆菜
2022-08-20 1592 浏览
位於荃灣商廈的3A廚房是近年私房菜中的預約困難店之一,少則兩個月,多則要提早半年才有機會拜訪。精雕細琢的中菜,叫價不菲心裡也有數,拿到餐牌那刻見到,不用過千一位都可以吃到九道菜而且大魚大肉,難怪要成預約困難店了🤣以下是我們當天的餐單:1. 堂灼鮑魚2. 泡沫日本帶子3. 黑松露麻汁龍蝦4. 黯然炒蟹5. 龍王乾坤魚6. 火山排骨7. 金湯燴千絲8. 海鮮特色菜寶炒飯9. 拔絲生果打響頭炮的堂灼鮑魚彷彿已經給了我們下馬威:一大鍋熱騰騰的鮮雞湯叫人味蕾振奮,新鮮的南非鮑魚切成薄片,放入雞湯裡略灼幾秒享用,是究極的鮮美👍🏻泡沫日本帶子以蒜蓉牛油做調味,並以少量雞湯做底,較平時西餐的煎帶子味道更濃郁。帶子十分鮮嫩多汁,不過這道菜喜愛醬汁的香濃更甚於帶子的鮮美。黑松露麻汁龍蝦,蝦肉彈牙,醬汁香氣豐富。黯然炒蟹,賣相滿分,七八個蟹殼堆高成柱真是考心思🫡這道菜十分惹味,送酒一流。可能是擺盤需時,可惜上碟時蟹肉已經凍了少許🫣龍王乾坤魚,我們加了300要老虎斑。起肉拆骨,魚骨炸得酥脆,腩位蒸後配上醬油、木耳、杏鮑菇。乍看是家常的料理,但食下魚肉滑得交關,沾過醬油的菇和魚肉一齊食又別有一番風味,菇味似乎又

以下是我們當天的餐單:
6. 火山排骨
7. 金湯燴千絲
8. 海鮮特色菜寶炒飯
9. 拔絲生果

黑松露麻汁龍蝦,蝦肉彈牙,醬汁香氣豐富。

龍王乾坤魚,我們加了300要老虎斑。起肉拆骨,魚骨炸得酥脆,腩位蒸後配上醬油、木耳、杏鮑菇。乍看是家常的料理,但食下魚肉滑得交關,沾過醬油的菇和魚肉一齊食又別有一番風味,菇味似乎又將魚肉的嫩滑和鮮味提升到另一個層次。

火山排骨,吃到這裡已經飽了8成🤣調味似是泰國菜,酸酸辣辣的,巴掌大的排骨拿起來吃,大快朵頤!

金湯燴千絲,南瓜湯底夠濃郁,配上切成絲的萵苣清爽又有口感。

海鮮特色菜寶炒飯,炒飯粒粒分明,夠乾身,真係唔簡單👍🏻

拔絲士多啤梨,是3A的打卡名物,拔絲根根分明的程度令人歎為觀止😍😍果然名不虛傳😆

私房菜來說,性價比很高。排到隊真係要一試🫡

2022-08-17 1025 浏览
3a廚房我已經嚟過好幾次師傅將每一道菜都做得很好每一道菜的擺盤亦都很用心價錢亦都唔貴難怪要排幾個月先至可以食到第一道菜堂灼鮑魚係用幾隻雞煲成的雞湯,好濃味嘅雞湯😍火山骨好食到拎埋返屋企食最緊要係份量夠大個個食到飽飽豆醬🦐煲芝士龍蝦多士黯然炒蟹西瓜🍉蜆火山骨龍王老虎斑金湯燴千絲特色麵楊枝甘露拔絲提子
3a廚房我已經嚟過好幾次
師傅將每一道菜都做得很好
每一道菜的擺盤亦都很用心
價錢亦都唔貴
難怪要排幾個月先至可以食到
第一道菜堂灼鮑魚
係用幾隻雞煲成的雞湯,好濃味嘅雞湯😍
火山骨好食到拎埋返屋企食
楊枝甘露
拔絲提子
2022-08-15
2022-05-27 2541 浏览
朋友極力推介嘅私房菜,驚喜不斷,味道出眾,部份更有點分子料理的影子;原來大廚的家姐在海鮮檔工作,能夠第一時間拿到當日最好又最新鮮的食材;據說現在想星期五六日訂位,要排到2024年,認真誇張。雖然地點比較隔涉,離地鐵站又遠(大約要行15分鐘),但一樣冇阻我哋為食嘅心態。人未到齊,一於食住蝦片等,邊框炸到五顏綠色,驟眼睇仲以為係沙律菜;蝦片酥脆唔油膩,一口一件剛剛好,送酒一流。吃了多味菜式,其中有幾樣印象特別深刻,第一味係「堂勺鮮鮑魚」,以三隻鷄熬煮超過7小時的湯底濃鮮卻清澈,片得薄薄的鮮鮑片在鍋中游淌數秒,熟度剛好,軟中仍帶點靭勁,索滿雞湯精華,美味毋庸置疑。但令我印象更深、回味再三的,反而是這怡保芽菜,短小肥美的外型有點像銀針粉,口感甜鮮爽脆,與雞湯結合,好味度爆燈!!第二味係「黯然炒蟹」,這個「黯然炒蟹」,吃了一口後包保你停不了;包含三款(奄仔蟹、肉蟹和膏蟹)蟹種,肉嫩膏豐,難得的是調料香辣而不嗆,只作為引子吊起肉鮮,另外周遭的配菜也不容忽視;蒜子蒜心也是好食到不得了!第三味係「蒜香泡沫煎日本帶子」,以蒜蓉打成泡泡狀,空氣口感,又吃到濃濃的蒜蓉味,非常有趣;採用日本刺身級帶子,外層微

蝦片

堂勺鮮鮑魚

怡保芽菜

黯然炒蟹

第三味係「蒜香泡沫煎日本帶子」,以蒜蓉打成泡泡狀,空氣口感,又吃到濃濃的蒜蓉味,非常有趣;採用日本刺身級帶子,外層微微煎香後,放在切片的冬菇上;以濃郁的雞湯墊底,也令味道偏淡的帶子,滷入了不少鮮味,出色。
蒜香泡沫煎日本帶子

第四味係「芝士龍蝦多士」,蝦多士食得多,但這個升級板係以昂貴嘅龍蝦肉代替,再加上惹味的芝士汁同吃,又是另一種滋味;多士炸得酥脆,龍蝦肉鮮甜爽彈,本應是無懈可擊;可惜因我們顧住影相,令多士稍為變淋,未是最佳狀態,實在有點可惜。
芝士龍蝦多士

第五味係「砂鍋生啫蒜子海魚」,砂鍋特性傳熱快、散熱慢、保温力強。當蓋子被掀開時,立時「香」、「煙」四起,一條約兩斤多至三斤重的野生海魚便呈現眼前。

大廚對時間的掌控精確,成品鮮滑爽彈,全沒辜負這優質食材。好友是好魚之人;「舞龍頭」的任務當然由她一手包辦啦。

第六味係「潮州菜寶炒飯」,上枱時用焗爐紙包起炒飯,據說可保持溫度,也可吸收飯中的水蒸氣,就算外賣拿回家也可保持乾爽;炒飯中加入了不少潮州菜寶,爽脆又入味,口感小辣更是惹味;可能因炒飯太好食,龍蝦及大蝦反而成為了配角。
潮州菜寶炒飯

因時間關係要早走,來不及吃最後的甜品「拔絲士多啤梨」,據說非常吸引,尤其係大廚把糖漿滴下做成拔絲時的功架,更是拍案叫絕,希望下次有機會再來,可以食到啦!

3A廚房
潮州菜寶炒飯
  • 砂鍋生啫蒜子海魚
  • 拔絲士多啤梨
2022-05-03 813 浏览
有番晚市後嘅第一日,就黎左傳說中勁難訂嘅私房菜,多謝C小姐的Carry。如果你記得又係勁難訂嘅東煮友喜,應該會覺得呢到風格熟口熟面。之前食過外賣,當晚嘅川式口水花甲西瓜船同堂勺鮮鮑魚好過外賣多多聲,仲有雞尾酒蝦、黯然炒蟹、蒜香泡沫煎日本帶子、芝士龍蝦多士、紅燒乳鴿同潮州菜寶炒飯都係咁精彩。而少女心最愛嘅拔絲士多啤梨,又係絕對目不暇給。我身邊好多朋友其實都食過介紹過,我都係獻醜不如藏拙,呢刻我只係想短期內book多次再食,大家有冇興趣或睇我寫多點介紹,先睇下我嘅相或者去我blog了解多啲。

2022-04-22 1342 浏览
又到自煑疲勞之時,今次外援找來3A廚房。3A私房菜是近年預約困難店之一,訂位早已輪候至2023年,見網上照片得知,其擺盆別樹一幟非常魔幻,極配合大夥人吃吃喝喝的高興氣氛!外賣又如何?自然不及堂前好玩,不過原來水準亦相當好,在堂食艱難之下,絕對值得考慮。三款二人套餐選擇,我挑了$600的。雞湯堂灼鮑魚 (3隻)口水西瓜蜆招牌雞煲 (半隻)秘製火山骨潮式黃金粒蝦炒飯 (小辣)雞湯堂灼鮑魚 (3隻)沒有理由唔揀,與$560套餐比較只需多付$40,原來更是意想不到的超值!因為份量十足。準備得亦有誠意,濃雞湯以特別膠袋盛載,飽魚切成薄片、保留裙邊放另一盆子,伴以大蔥及辣椒絲,下層滿載芽菜。煮熱湯頭自己堂前灼,雞湯味濃醇厚,鮑魚鮮嫩,配合爽口的芽菜,如餐前湯一般,很適合我等心急人先暖胃。口水西瓜蜆建議先放進雪櫃冷一會兒吃更理想,拿出來無需加工可吃。蜆仔已熟,脹卜嫩滑,與西瓜同吃富新意,想不到亦合拍;配上非常豐富的蔥蒜酸汁,味如泰式酸汁,相當開胃。秘製火山骨雖然不及堂食的氣勢,但包裝已經盡量保持賣相看得出心思。拆開大膠袋,兩塊巨形牛肋骨原形畢露,我把它們交錯相叠如石洞,已經盡量模仿網上的照片了!排骨
又到自煑疲勞之時,今次外援找來3A廚房。

三款二人套餐選擇,我挑了$600的。
雞湯堂灼鮑魚 (3隻)
口水西瓜蜆
招牌雞煲 (半隻)
秘製火山骨
潮式黃金粒蝦炒飯 (小辣)
雞湯堂灼鮑魚 (3隻)

口水西瓜蜆
建議先放進雪櫃冷一會兒吃更理想,拿出來無需加工可吃。
秘製火山骨

雖然不及堂食的氣勢,但包裝已經盡量保持賣相看得出心思。
秘製火山骨
拆開大膠袋,兩塊巨形牛肋骨原形畢露,我把它們交錯相叠如石洞,已經盡量模仿網上的照片了!排骨肉偏瘦但嫩而不嚡,偶爾吃到少許筋及脂肪。

味如泰式酸辣汁的大樽醬汁方為靈魂,豐富的香辛及酸味,來自蒜、蔥、辣椒粒、檸檬及白醋,強烈的對比,大大提升了肉骨的食味,無膩感,愈吃愈開胃。
秘製火山骨
話說回來,雖非佳餚之食味,但若然大伙兒堂吃,佐酒一流,而且創意得分。

招牌雞煲
紅湯一片,其實並不辣,反而嚐到甜味、且酸酸的湯汁非常可口,我這個不改吃飯的人也要添飯撈汁,吃不停口。
招牌雞煲
雞肉嫩滑半只不多,我第二天加雞再煮,味道保持。

潮式黃金粒蝦炒飯 (小辣)
潮式黃金粒蝦炒飯
以食用牛皮紙包著個飯作保温有實質作用亦好看,蔥、蛋、蝦及紅辣椒粒為餡,米飯粒粒分明,不過不失。
潮式黃金粒蝦炒飯
what’s app 上查詢,不久即送上套餐資料及外賣詳情,服務態度很好,送貨前有溫馨提示如何處理,並預祝客人食得開心!
值得再度回味。

2022-04-09